Страната на гъвкавите стандарти, тройните правила и безсмъртните веселяци

27 януари 2021 г. – протест на ресторантьорите заради затворените заведения. "Публична тайна е, че и баровете работят и че полицията се прави, че не знае."

© Цветелина Белутова, Капитал

27 януари 2021 г. – протест на ресторантьорите заради затворените заведения. "Публична тайна е, че и баровете работят и че полицията се прави, че не знае."Коментарът е от "Фейсбук".


Имах час през електронния регистър за ваксинация в "Софиямед" на 25.03. В четвъртък срещу петък през нощта получих съобщение, че местят часа ми за 1.04 на същото място. Понеже в този ден няма как да отида, отказах часа си в регистъра веднага, още вчера сутринта, въпреки че обясняваха как системата ще заработи от събота - съвсем чудесно си работеше!


Започнах да търся нов час. Целият календар светеше в червено за София за две седмици напред, така че не успях да си намеря час и се регистирах за ваксина в Самоков на 29.03. Днес от новините разбирам, че в София е пълно с ваксини и хората не се явяват в уречените си часове. Това на практика означава, че записалите се просто не са се отписали в регистъра, защото не им дреме. Това е манталитет - не отиваш и не се обаждаш, за да освободиш мястото за друг.
С манталитет ще обясня и абсолютния факт, че всички ресторанти тези вечери за пълни не 50, а 150%. Все едно за последно в тоя живот ще се ходи на ресторант. На осми март не чух да е направена нито една полицейска проверка никъде, а ресторантите се пръскаха по шевовете от народ. Аз също бях в ресторант, мислейки, че съм щастливката от 50-те процента. А се оказах една от 100-те.


Да кажа ли и публичната тайна, че и баровете работят и че полицията се прави, че не знае? Всяко такова заведение си има своя създадена и проиграна схема как да се крият посетители при евентуална проверка - коридори, мазета, тавани... Пък полицията очевидно знае точно докъде да влиза на проверки. Празен ли е салонът? Празен е! А тия чаши и чудесии наоколо откъде са? Еми... то така си беше! Това също е манталитет - "какво ми пука за другите?!"


Днес на един паркинг срещнах моя приятелка. Баща й е с Ковид в "Пирогов". Ще ви спестя подробностите за кръженето от болница на болница и намирането на връзка накрая, за да го приемат, но това бяха едни десет минути от разговора. После видяла приетите пациенти - в коридорите на носилки. Изброила 29 човека. Една възрастна жена зъзнела - нямало одеала. Не, че е "Пирогов" - одеала за пациентите нямало и в "Софиямед", частната клиника.


Балканска рапсодия
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Викам й, да кажат, бе - всеки ще измъкне по едно-две одеала от къщи и ще ги занесе прани, че и дезинфекцирани! Не може хора с температури и едва дишащи да зъзнат.


Никой нищо не е казал досега.


Ясно ни е на всички, че големият проблем у нас е болницата. И не защото няма специалисти, а защото няма достатъчно специалисти, няма система, няма достатъчно място и в резултат на всичко това спира да има и достатъчно добро отношение.


На фона на тази картинка е чудесна новина, че България се готви да произведе своя ваксина! Сигурна съм, че ще е перфектна. Премиерът го дадоха по телевизора от мястото на събитието. Говори. Държи в ръка една маска и я размахва. А нали мерките трябваше да се спазват от всички, стриктно.


Страната на гъвкавите стандарти, тройните правила и безсмъртните веселяци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK