Ако нещо провали Борисов, ще е хаосът с ваксинацията

Борисов на инспекция на ваксинация в отдалечено населено място.

© правителствена пресслужба

Борисов на инспекция на ваксинация в отдалечено населено място.Анализът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Може ли провалът на ваксинацията да събори Борисов? Кратък отговор: ако го събори нещо, ще е именно това.


За по-дългия да тръгнем от числата. В България са ваксинирани под 5 на сто човека при над 10 в сравними страни като Румъния и Чехия. Политиката на дръпни-пусни (ако така преведем термина "stop and go") прекрасно приляга на популист като г-н Борисов, който наместо да решава здравни проблеми, използва разпускането, за да се харесва на едни или други групи. Странното отваряне на всичко от 1 март беше подкрепено от правителствените идеолози със смели размишления, че било все тая дали има или няма мерки. И никой тв журналист не се хвана да ги опровергае с данни, но то, дето се казва, журналистите нали се превърнаха в "домакини", които дават думата на "всички гледни точки".
"Българският модел"


Заразените и починалите подскочиха към рекордни стойности и айде сега: "животът и здравето на хората са най-важни", затваряме от понеделник. Стигна се дотам ресторантьорите да настояват за тотален локдаун на всичко (азиатският подход?), защото половинчатите мерки не само не решават здравния проблем, но и допълнително ги хвърлят в разход за отваряне и затваряне. Но за тая работа трябва лидерство, а тъкмо него го няма.


Проблемът с нашето ваксиниране има две страни. Първо, доставките за България са малко. Нормално щеше да бъде управниците честно и почтено да си признаят: сбъркахме, заложихме на грешната ваксина, защото нямахме хладилници, пък и беше по-евтина. Щяхме да разберем. Наместо това те се заеха да лъжат - ваксината на "Астра Зенека" била разрешена първа. Ами не е вярно: ваксините на "Пфайзър" и "Модерна" бяха одобрени преди това. Театрално и фалшиво беше прехвърлянето на вината върху Европейската комисия - един вече традиционен трик на популистите в ЕС.


ЕС означава солидарност, припомня сега Борисов. Но интересно как не се сети за това преди шест години, когато очакваха от нас да помогнем за справянето с бежанската криза. Май при нас смисълът на тази дума е еднопосочен - под солидарност се разбира да взимаме, но никога да не даваме. Надявам се, че Европа ще ни помогне в този тежък момент, но не е лошо да си вземем поука, че ако ще искаме помощ от някого, това е нещо взаимно. Впрочем, не е лошо да знаем, че на солидарност можем да разчитаме, ако споделяме и ценностите на тази общност - ценности, с които коалиционните партньори на Борисов се подиграват.


По повод протестите на няколко правителствени лидери, сред които и нашият, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обясни, че предложение на Комисията е било именно солидарното разпределение на ваксините според броя на населението, но някои (например България) са предпочели да бъдат гъвкави и да ги поръчват според местните условия (например дали по дърветата им растат хладилници). Какво последва от това унищожително изказване? Ами нищо, та нали г-н Борисов пътува с джипката, кой ще го гони да го пита - казва каквото си е решил на подбрани събеседници, проверява с почукване различни съоръжения, подарява сакото си на народа.


Тотален хаос


Другият момент е тоталният хаос при самия процес на ваксиниране, наречен от ресорния министър "български модел", може би в памет на Станислав Стратиев. Сериозността, с която заяви, че от този модел се учат в чужбина, искрено ни развесели. Месеци наред българският технически гений не успяваше да направи електронна система за записване, личните лекари се редяха напусто с хладилните чанти, а цялата стратегия за ваксиниране по приоритетни групи в миг беше провалена от хрумването на Борисов да пусне "на свободно". Последва щурм на ваксинационните пунктове, после - отбой. Бананите свършиха. Някои избрани хора с връзки успяха да си вземат под щанда, пререждайки старите и болните, други просто бяха по-инициативни и се вмъкнаха в подходящия момент.


Кой се оказа виновен за този провал? Ами хората - или не искат да се ваксинират, или после почват да искат, ама не спазват реда на записване, а някои дори не си пускат телевизора, за да разберат къде има и къде няма банани. Както пише Брехт след бунтовете от 1953: "Народът не се оказа достоен за доверието. (...) Да разпуснем народа и да изберем нов народ". Цитат като за избори.


Провалът на ваксинацията е свързан и със съвършено разпаднатата медийна среда в България, която мултиплицира всевъзможни небивалици за ваксините - че щели да променят нашата ДНК, че ще ни вкарат микрочипове, с които да ни следят и тъй нататък. Последните съмнения около ваксината на "Астра Зенека" заради няколко смъртни случая говорят за истеричното отношение, което ние, съвременните европейци, имаме към риска. Според специалистите, трийсет и няколко съсиреци сред милионите поставени дози не представляват отклонение от обичайната статистика. Те обаче хвърлиха в паника не едно правителство и забавиха и без това тромавия процес на ваксиниране в ЕС.


Впрочем самата мобилизация срещу Ковид-19 - далеч не най-страшната болест, която човечеството е преживяло - е израз на същата тази тенденция: в ЕС я наричат принцип на предпазливост. Например: отказваме се да садим ГМО продукти заради принципа на предпазливост, докато междувременно другаде тази индустрия се развива с бързи темпове. Любопитното тук е, че страхът от изключително редките странични ефекти на ваксината ни пречи да се отървем от много по-реалния, но също надценен страх - този от самия Ковид-19. Докъде ще стигне нашият континент с това наддаване в страховете и с това желание за живот при нулев риск - не знам.


Г-н Борисов се уплаши и поиска Комисията писмено (!) да му гарантира, че няма риск - нещо, което не просто не е възможно в реалния свят. Подобна боязливост противоречи на всякакво лидерство: за сравнение, австрийският му колега Курц, с когото заедно се жалваха от несолидарно разпределение на ваксините, заяви, че лично ще си постави "Астра Зенека", за да успокои разколебаното обществено мнение. Представяте ли си командир на военна операция преди атаката да иска писмени гаранции от Генщаба, че никой няма да му търси отговорност за пострадали войници? Разбира се, трябва да се разследва смъртта на починалата жена, но това трябваше да стане дискретно, както, впрочем, се прави при всеки смъртен случай. Сега каквото и да кажат медицинските експерти, у хората ще остане едно такова усещане, че "имаше нещо с тази ваксина". Върви, че убеждавай после...


Ситуация "сандвич"


Любопитното в България е, че проправителствените медии, които в дружен строй громяха протестите, обругават Македония и гонят джендъри, сега не бяха организирани от властта за някаква системна и убедителна кампания в полза на ваксинацията. Ще кажат - ами свободни са медиите, правят каквото си искат, ама май нямаше воля за информационна кампания, май и тук работата беше на принципа дръпни-пусни. Не разбирам и как всичките тези антиваксърски говорители не бяха санкционирани от съответните медицински организации. Доц. Мангъров дори беше награден със служебно повишение.


В размътеното публично пространство обърканите и обезкуражени граждани се хващат за конспиративни теории. Че Борисов нарочно е отворил в началото на март, за да се качи броят на заболелите и изборите да протекат в ситуация на локдаун, от който печели неговата партия. Че злополучната "Астра Зенека" била купена заради застъпничеството от майката на Ева Майдел, която работи за тях. Че пикът на починалите, който се очаква към изборния ден, ще стресне хората и те ще се сплотят около Борисовата "стабилност". Че ще пуснат "бананите" точно преди изборите, както правеше Живков, учителят на премиера...


Истината е, че в момента ГЕРБ е в ситуация "сандвич". От едната страна са тези, които смятат, че вирусът не е сериозен и всички мерки са излишни. На другия полюс са уплашените, които виждат във ваксинирането единствената надежда да свърши този кошмар. Между отнетата свобода и отнетата надежда - на Борисовите поддръжници днес едва ли им е лесно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 743 Неутрално

  "Хаос" е второто му име. Бойко Хаос Борисов!

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Любопитно

  Хубав текст, не споделям обаче напълно мнението, че провалът във ваксинационния процес може да събори Борисов. Какви по-големи провали не го събориха, та този....
  Да видим все пак, като последна капка в цялостното справяне с пандемията и последствията от нея може и да има някакво значение, ще разберем на 4 април.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Голям дванадесет годишен умнокрасив мерак Борисов да се провали вееее! Все се проваля и ахааа да падне и отново печели избори!
  Че какво е виновен Борисов за хаоса с ваксините?! Измисляте си лъжи и после сами почвате да им вярвате, ама народа не минимален по акъл като вас!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 161 Неутрално

  "Хаос" е второто му име.
  —цитат от коментар 1 на Георги Христов


  „Бойко Борисов го дадоха по телевизора.
  Говори. Държи в ръка една маска и я размахва. А нали мерките трябваше да се спазват от всички, стриктно.“ - Мария Касимова-Моасе

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  След всички чекмеджета, къщи, острови.... ни остана плахата надеждица ваксините да свалят Борисов? Дори и след "Магнитски", "Рико" и Цецо?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Че какво е виновен Борисов за хаоса с ваксините?
  —цитат от коментар 3 на lz2


  Като например, че при първоначалното разпределение на ваксините през ноември е отказал 3 милиона дози от ваксината на Пфизер/Бионтек. После ходи най-нагло реве, че не били разпределени справедливо.
  После зелените коридори които оставиха най-чуствителната група по отношение на заболяването - възрастните хора да се редят на опашки.
  Размотаването на личните лекари до РЗИ-тата за ваксини, а после им казват, че няма.
  Постоянното пускане и спиране на ваксинациите и т.н.

 8. 8 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Отново нито дума за това че ваксината на Модерна остава предимно за София, като по време на паузата с Астра, 100% от модерните ваксинаци са били на богоизбрани в столицата!

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 161 Неутрално

  100% от модерните ваксинаци са били на богоизбрани в столицата!
  —цитат от коментар 8 на acarid


  Защото в София е събрана силата на градската десница - ДСБ

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Любопитно

  "От едната страна са тези, които смятат, че вирусът не е сериозен и всички мерки са излишни. На другия полюс са уплашените, които виждат във ваксинирането единствената надежда да свърши този кошмар."

  И точно при такава ситуация си личат истинските лидери. Борисов не е един от тях. Той се върти като фурнаджийска лопата. Той няма топки, за да вземе едно решение самостоятелно. Или прехвърля отговорността към другите или "чака" от Европа да му кажат какво да прави. С една дума Борисов е страхливец.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Най ми е интересно как повечето се правят на тарикати и чакат рнк ваксината на Пфайзер.
  Ами тя е точно ГМО ваксина и негативните последици от нея може да са отложени във времето.

 13. 13 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 95 Любопитно

  Как допуснахме 12 години да ни управлява патологичен лъжец и мутра? Идва 4-ти април. Да бъдем много внимателни!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Борисов няма да падне заради ваксините ,ваксини вече има навсякъде ,вкл и при личните лекари , сега вследващите седмици ще стане ясно , че населението масово отказва ваксинация ,което ще бъде следващата основна причина за най огромната смъртност в света от ковид инфекцията ,ще се влачим в локдаун цяло лято , просто никой нищо не желае да спазва ,а после му е виновен Борисов , ГЕРБ и Иван Костов ,да ,ама не .

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Нищо не може да провали Борисов!

  Споко дневниче....

 17. 17 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 157 Неутрално

  Герб избирателя не вярва в Ковид, не виждам как ваксинацията ще го провали. От 10 години чакаме нещо да го събори. Тъжната истина е, че ГЕРБ има едни сигурни 30% вот, което ги прави най голямата партия и съвсем заслужено управляват.

 18. 18 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Нали вирОс нЕма, за кви ваксини става дума ..

 19. 19 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1219 Весело

  Най ми е интересно как повечето се правят на тарикати и чакат рнк ваксината на Пфайзер.Ами тя е точно ГМО ваксина и негативните последици от нея може да са отложени във времето.
  —цитат от коментар 12 на Едмон Дантес


  Не че нещо, ама съкращението ГМО означава Генетично Модифициран Организъм. Според теб като вкараш РНК последователност от един вирус в друг, генетично модифициране ли е или не? Защото при векторните ваксини се прави точно това. А ако трябва да сме още по-пунктуални, РНК ваксините няма как да са ГМО защото те не отговарят на О-то в съкращението ГМО.

 20. 20 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Борисич така се провали, че каквото и да напише Дичев, все ще е прав.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Не разбрах защо Дичев намеси в тюрлюгювеча с ваксините и политиката към БЮРМ, която е един от малкото правилни ходове на това т.нар. правителство.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Ще го събори я. Народът няма ваксини. А му набиваха в главите напоително, че това му е единствения шанс. Какво му предложиха - ваксина, която причинява тромби. От инсулт/инфарк ли да умре или от Ковид. Все смърт му предлага Бойко. Дали е заради скъпите хладилници или майката на Ева Майдел, все тая, провалът си е провал.

 23. 23 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Демографските характеристики на избирателите по партийна принадлежност предполагат при понижена изборна активност на 04.04.2021, ГЕРБ да бъде фаворизиран.

 24. 24 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#12] от "Едмон Дантес":

  Не само чакаме Пфайзер, ние ИЗИСКВАМЕ да ни бъде осигурена! Дори да имаме избор - Пфайзер или Модерна! ИЗИСКВАМЕ!

 25. 25 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 307 Неутрално

  ... Идва 4-ти април. Да бъдем много внимателни!
  —цитат от коментар 13 на Котаракът в чизми


  Не трябва да се гласува за хората от ДСБ!
  Защото, ако такива като Атанас Атанасов влязат в НС, пак ще гласуват за правителство на Тиквата. Вече на два пъти са гласували за Борисов като са продавали избирателите си.

  Използвайте Преференциалния Вот и изритайте десебарите от листата!

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  ЕС/ЕНП вярва на Борисов (спряха фондовете при Орешарски заради нарушения при Борисов), а българина вярва на ЕС. Двама сенатори измънкаха нещо за корупция и Борисов заслужи похвала арестувайки руски шпиони. Така работи демокрацията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Как допуснахме 12 години да ни управлява патологичен лъжец и мутра? Идва 4-ти април. Да бъдем много внимателни!
  —цитат от коментар 13 на Котаракът в чизми


  Ма то не ни е за първи път!Даже и за 800 дни са ни оправяли.👍

  Много съм прост
 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  "В България са ваксинирани под 5 на сто човека"

  Всъщност, около 5% са получили поне една доза ваксина. Понеже ваксините внасяни досега (Пфайзър, Модерна, АстраЗенека) изискванат две дози (че и два седмици след това организма да развие имунитет), "получили поне една доза" не означава "ваксинирани ". Реално само около 1% от населението у нас са напълно ваксинирани!

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Любопитно

  Най ми е интересно как повечето се правят на тарикати и чакат рнк ваксината на Пфайзер.Ами тя е точно ГМО ваксина и негативните последици от нея може да са отложени във времето.
  —цитат от коментар 12 на Едмон Дантес


  Интересното е как хората са се хванали за факта, че една ваксина било ГМО..... а същевременно се тъпчат с храна която купуват от супермаркетите. "Пресни" домати от ...еди къде си които стоят "пресни" по две седмици в хладилника, или "пресни" ябълки през Януари и т.н. А изобщо няма да започвам за цигарите или факта, че живеят в центъра на града заобиколени с 30 годишни дизелови коли и пият вода която е толкова пълна с химия, че си купуват "таблетки" за пералната машина, за да не се покриела с калциеви отлагания и да карала по дълго.........

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2986 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Че какво е виновен Борисов за хаоса с ваксините?! Измисляте си лъжи и после сами почвате да им вярвате,"

  Хайде посочи Една лъжа, освен ежедневните Борисови!
  Измекярски приказки редиш!

 31. 31 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#25] от "bib45647808":

  Не трябва да се гласува за хората от ДСБ!
  Защото, ако такива като Атанас Атанасов влязат в НС, пак ще гласуват за правителство на Тиквата
  ____________________________________________
  Мисля, че са си научили урока и повече няма да подкрепят Тиквата. Гербаджиите които искат да се пребоядисат с дясното и купуват на кило уж десни политици, са най-големия враг на ДСБ. Според мене ще се опитат да затрият гербавите с всички възможни средства за да си върнат електорат от там

 32. 32 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело
  До коментар [#14] от "edin drugii": Специялно теб( ако кажа вас ще станете много) не мога да те разбера,доктор ли си,трол ли си.....някаква загадка!😳

 33. 33 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  Перефразата, ( Ако нещо спаси Борисов, то ще са " желанието отвън и Изборите" вътре.....) е по-подходяща , защото настроенията вътре са такива , че други надежди са необосновани , видно от " вкарването в играта " на бизнес, партньори, мераци за власт и т.н.

 34. 34 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#17] от "L Glassman":


  Прав сте,даже с тея педесетолевки,дръпна и от електората на крушовската !)))))

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#8] от "acarid":

  В София вчера 50 ваксинирани с модерната ваксина, в Бургас 71. Поизтърка се рекламата..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Неутрално

  Хубаво - ама цял ЕС се провали с ваксинацията...........

  [email protected]
 37. 37 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#27] от "Тошо Кучев":
  Те ви оправят 24/7/365 ,камо ли за 800 дни! Даже може би е с 300 вече!)))

 38. 38 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Как допуснахме 12 години да ни управлява патологичен лъжец и мутра? ...
  —цитат от коментар 13 на Котаракът в чизми


  Народът избра Бойко Борисов само за депутат в НС.
  Такива като Иван Костов и Атанас Атанасов избраха Борисов за министърпредседател на България.

  Няма депутат от БСП, който да е гласувал за правителство на Тиквата.

  До коментар [#13] от "Котаракът в чизми":

 39. 39 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Весело

  До коментар [#14] от "edin drugii": Специялно теб( ако кажа вас ще станете много) не мога да те разбера,доктор ли си,трол ли си.....някаква загадка!😳
  —цитат от коментар 32 на angeles


  То едното не изключва другото😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 40. 40 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Пропаганда,страх и лицемерие..........

  [email protected]
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  Бих искал да те поправя. Личат си истинските държавници. Лидери има много, ама малко от тях стават за държавническа дейност.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":Бих искал да те поправя. Личат си истинските държавници. Лидери има много, ама малко от тях стават за държавническа дейност.
  —цитат от коментар 41 на tsyrvulan


  👍👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 43. 43 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#35] от "дерибеев":


  Бягай от тая” Модерна”, Дерибейка казвам ти го от лош експириънс! Май за сега Гайзъра е най добре,поне по мои наблюдения!

 44. 44 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  Файзър,Гаизур все тая!)))

 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Любопитно

  До коментар [#19] от "У Чен":

  Информационната Рибонуклеинова Киселина (иРНК) използвана пр ваксините на Модерна и Пфайзър носи в себе си инструкция за човешкия организъм да произведе белтъка (протеина), който се съдържа в шипчето на вируса на COVID-19. После вече човешкия организъм си изгражда имунитет против този белтък. иРНК ваксините дори не съдържат самия протеин на шипчето, само инструкция за човешкия организъм да си го производе сам. Да не говорим, че шипчето е само част от вируса. То му помага да се закачи към човешките клетки (т.е., без него вируса не може да проникне в организма ни), но само по себе си шипчето не ни разболява нито пък може да се размножава. Белтък на шипченски не е организъм, нито пък иРНК ваксините съдържат генетично модифициран такъв. Значи, иРНК ваксините не съдържат ГМО!

 46. 46 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#39] от "padrino": Трудна работа,приятелю! Не мога да си представя “Доктор...трол”,поне в една нормална за живеене държава! Но както казваш...в БГ,знам ли!

 47. 47 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  какъв хаос? вчера във ваксинационните центрове имаше ваксини, няма желаещи? Борисов промени плана и пусна зелени коридори,защото от записалите се идваха 30%. Се Борисов е виновен. Истината е, че българинът е углавно немарлив и престъпно нехаен. или поне значителна част, която влияе съществено на статистиката.
  Борисов ще бъде свален, когато срещу него се изправи сериозен човек, с качества, ясна визия, лична харизма и характер. С карикатури като гнома, реформата, дъ дийп, маяма, слави и маймуни, фатмака и т.н. няма да стане. Като подобна личност в миналото бих посочил Петър Стоянов.
  Борисов обикаля страната, печели симпатии, а опозиция стои по кафетата и чака той да сгреши. Дичев, пак ще му гледаш физиономията още 4 години.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#42] от "padrino":

  Да бе, гледай Борката като се бодна и вчера 711156 поданици го последвали

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 50. 50 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Борисов трябваше да падне още когато излъга, че е построил спортна зала в София.
  Някой де е спортувал в тази сграда?
  Май няма такъв...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lazar Petrov":

  Вируса е модифизиран,и всеки щам е все по-вирулентен и все по-опасен............Ваксините и тестовете бяха замислени преди това,те са експериментални, и българите не щат да се подлагат на експерименти !

  [email protected]
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  До коментар [#51] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":

  Ти ваксинира ли се ?

  [email protected]
 54. 54 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  До коментар [#36] от "karabastun":

  Поредната полупустинна, че "ама цял ЕС се провали с ваксинацията".. Вярно, че САЩ се справят по-добре от ЕС с ваксинацията, да не говорим за по-малки държави като Великобритания или Израел. Но България е твърдо на опашката в ЕС, с ваксинирани като процент от населението в пъти по-малък от съседите ни от ЕС Румъния и Гърция, че и Сърбия и Турция, които не са в ЕС и не могат да разчитат на ресурсите му.

 55. 55 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#25] от "bib45647808":Мисля, че са си научили урока и повече няма да подкрепят Тиквата.
  —цитат от коментар 31 на Niko Kostantinov


  Такива като основателите на ДСБ, ли?
  Като Сп.Гърневски, Нено Димов, П.Москов, Димитър Абаджиев, ли?
  Дори най-моралният в СДС – Едвин Сугарев - се продаде за да стане консул в Ниш!

  Използвайте Преференциалния Вот и изритайте десебарите от листата!

 56. 56 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#43] от "angeles":

  Мой близък ваксиниран приоритетно, в момента средно тежко кара ковид

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Весело

  До коментар [#48] от "Ша Шчупат държавата на Пеевски":
  Ами аз съм много отдавна извън БГ,но поне за северозапада съм напълно съгласен с вас! Какво да говорим,накой който ръси коментари на”кило”,бил лекар!!! Е не мога да си представя лекарите тук,дори и собственици на клиники(камо ли на болници),да се маскират като тролове в някой форум!))))))

 59. 59 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Не само ваканцията може да го провали, дори въобще да не се беше появил ковида, има свиване на бизнеса, респективно намаляване на работните места, в същото време тече монополизация. Освен това сметките за ток, вода и парно са многократно завишени и др.

 60. 60 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Не мога да разбера учудването от хаоса около ваксинирането! През всичките години на управлението си, ГЕРБ и Бойка, никога не са разработили и следвали някакви строги средносрочни планове. Винаги са работили на парче и къс пас. Отказали ваксините на Файзер, щото нямали хладилници. Ми да бяха предварително мислили да ги осигурят...гербава работа.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 61. 61 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2310 Любопитно

  Въпросът е как така, Докторите допуснаха, окончателните решения по чисто медицински въпроси, да се вземат от Пожарникар!
  Как един нямаше доблестта да каже: "Не зависи от нас, а от Боко!"
  А относно протести свързани с КОВИД-19...
  Ще се включа само, ако се протестира пред Китайското Посолство!

 62. 62 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Любопитно

  До коментар [#42] от "padrino":Да бе, гледай Борката като се бодна и вчера 711156 поданици го последвали
  —цитат от коментар 49 на дерибеев


  Над 1% от населението ваксинирано за един ден......дори не можем да сравняваме с други държави.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 63. 63 Профил на Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Ша Шчупат държавата на Пеевски
  Рейтинг: 172 Весело

  Двама сенатори измънкаха нещо за корупция и Борисов заслужи похвала арестувайки руски шпиони. Така работи демокрацията
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Абе има "малка" разлика - не са двама сенатори, а председател и зам-председател на комисия по външна политика.

  И не виждам поздравленията за "безпрецедентната акция в историята на ЕС", която ГешеФта някак си се опитва да си препише, нито в сайта на американското посолство, нито на сайта не сената или друг официален орган...

  За Барба Ганьос и Шкафчето му разбра цял Вашингтон - а тая оперетка с този, който си снима екрана на монитора, мина с 1-2 туита и никой няма и да чуе за опорката как Каскета и Тиквата спасиха света от руските шпиони!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#17] от "L Glassman":

  10% цигани
  10% държавни служители
  10% мутри и крепостници

  това са 30-те процента на ГЕРБ...

  BLUE Planet Corporation
 66. 66 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#45] от "plamen_b":
  "иРНК ваксините дори не съдържат самия протеин на шипчето, само инструкция за човешкия организъм да си го производе сам."
  А инструкцията как се носи? С чип ли? ;)

 67. 67 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2310 Любопитно

  До коментар [#56] от "дерибеев - "Съвестта на Форума"":

  Ало! Съвест! Бъди последователен! Давай до края!
  Кой денслед ваксинирането, твоя познат се разболя?
  Частичната защитеност след първата доза я получаваш след колко седмици?

 68. 68 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Миналата година щабът не го посъветва да се произвеждат ваксини в България

 69. 69 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#56] от "дерибеев": Дерибейка,жена ми я набодоха”доброзорлем” с “модерната”,след първата ваксина беше “труп” с болки навсякъде! Два дни на легло с температура! На четвъртия отиде на работа в болницата! След там колко дни,не помня след втората,същия.....й! Остави,приятелю! 3 дни след втората,трудно дишане,рентген,петно,катскен,пневмония в ниската част на десния лоб!!!! 15 дни 2 антибиотика,и пак на работа!!!! Не твърдя че е от ваксината! Доста познати минаха Файзъра,е....нито един не се е оплакал,даже и приятели със здравни проблеми! Само констатация!

 70. 70 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#65] от "Alan Blackmore":

  Това не е вярно, разбира се, ако беше така, отдавна да не е на власт, подценяването на Борисов е част от причините да е още начело.
  Най-важното е да гласуваме и да посъветваме близките си да гласуват, иначе след няколко месеца ще обсъждаме поредния провал, а Борисов ще си кара джипката....

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 548 Гневно

  Диче,набий си го в главата,че хората с право масово НЯМА да се ваксинират.И колкото и яростно да се рекламират тези "ваксини",и колкото по-отчаяна да става пропагандата на ваксърите за налагане на тоталитарно отношение към хората,които няма да го направят това още повоче затвърждава тяхното решение.Въпреки платените изроди "имунолози",които се изпикаха на хипократовата клетва и измислиха нова "имунология",според която оздравелите не придобивали имунитет (!?).Въпреки изсмукваните от нечистите ви пръсти "щам" след "щам"Да ви е честит новия световен ред,глобалисти!И ви пожелавам да дойде ред един ден да се пуржите на бавен огън в пъкъла!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 73. 73 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  До коментар [#67] от "Tzar Vova Josei-ki":

  "Приоритетно" нищо ли не ти проговаря с коя ваксина и кога ги започнаха? Дали същите приоритетни/първа линия не са вече след втора доза?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 74. 74 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#67] от "Tzar Vova Josei-ki": Вовка,човека не се е разболял!!!! Прекарал е тежко ваксинирането..... (както казва Дерибейката). Има изявления че приемат тежко ваксините,хора с анти тела! Знам ли?!?!

 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#72] от "mitaka_1":

  За теб специално, се ползва ваксинацията "!", за да не заразиш форумчето.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#45] от "plamen_b":
  "иРНК) използвана пр ваксините на Модерна и Пфайзър носи в себе си инструкция за човешкия организъм да произведе белтъка (протеина)"
  Интересно как я носи тази инструкция? С чип ли? Сигурно затова се съхранява при -70.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Наистина много добър като стил и най-вече правдив анализ.

 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Какво е виновен капитана на Титаник?
  Блестящ както винаги!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#70] от "boevbisser":

  Любопитно ми е коя част не е вярна. Купен и корпоративен вот е имало и има. Държавни служители масово гласуващи за управляващите, е повече от истина. В тази си част, изказването на колегата е коректно. Може да бърка в процентите. Апропо, ГЕРБ толкова са омръзнали на всички, че към този момент в някои градове БСП ги изпреварва. Никога не съм си мислел, че в бивши сини крепости е възможно бесепарите да станат първа политическа сила, но социологическите проучвания им дават преднина. Все пак изборите ще покажат.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 82. 82 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1121 Весело

  "Ако нещо провали Борисов, ще е хаосът с ваксинацията"

  Като чета заглавията в Дневник продължавам да се уча за времената в българския език: това например е "бъдеще в миналото"...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Каракачана е мобилизирал всички ДС ченгета и е сигурен, че ще влезе в НС и пак ще подкрепи Борисов или Нинова и няма да имат, чак толкова нужда от чалгаря.

 86. 86 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#81] от "tsyrvulan":

  По абсолютно всички проучвания, които съм чел от 15 години насам, електорат на Герб е напълно равномерно разпределен сред всички групи в България - и по пол, и по образование, и по възраст, и по населено място. Всичко друго е пожелание - за него гласуват тъпи, необразовани, цигани.... Не е така, уви, даже и в чужбина не е така. Сега, ако някой има илюзии, то е друго. Вчера четох някъде и много се смях, понеже не било удобно да им казват психиатри, политкоректното наимонование щяло да бъде мениджъри връзки с реалността. Та така.

 87. 87 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#72] от "mitaka_1":

  Проблемът е, че и за малкото, които искат не могат да осигурят количества и да се успокоят.

 88. 88 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#24] от "nij50393132":

  Имате избор. Межди Астра и Зенека.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  След всички чекмеджета, къщи, острови.... ни остана плахата надеждица ваксините да свалят Борисов? Дори и след "Магнитски", "Рико" и Цецо?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  И да не забравяме страшната Кьовеши, санкциите за турския поток и други вече забравени надежди някой да им свали Борисов.

  Знанието е сила, информацията - власт
 91. 91 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  До коментар [#86] от "boevbisser":

  Амчи, държавни служители, корпоративни такива, малцинствени маргинализирани групи, да не се състоят от само един пол и определена възрастова група? Сори, ама аргумента ти издиша. Разбира се тежестта на гореописаните зависи от избирателната активност. Но при невисок процент гласуващи, споменатите осезаемо наклоняват везните.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Тоталният хаос и геноцид срещу собствения му народ. Неслучайно вече му викат Тиквоний I Българоубиец. Заради дребни предизборни сметки, рейтинг и нарцистично его е готов да жертва живота на десетки хиляди.
  —цитат от коментар 92 на ywr53649513


  Тиквоний си е тиквоний, но ти виж как всичко в България деградира! дори и докторите-професори станаха милиционери!

 95. 95 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  "Служителка в болница, която е била ваксинирана с две дози между края на януари и началото на февруари, се е заразила с коронавирус"
  Какво ще стане след няколко месеца, когато започват да боледуват ваксинирани? Ваксините не предпават на 100%

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Весело

  До коментар [#91] от "tsyrvulan":

  Доообре, издиша, издиша, а 15 години все той....Успешен ден на всички.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#88] от "taratanki":

  За тези избиратели, на които разчита Каракачанов има много апетити. Няма да му е лесно. Като се абстрахираме, че социологията е изкривена и е повлияна от финансовите ресурси, които отделя всяка партия, може да се каже и че е неточна поне по отношение на новите формации. Всички спягат %, но местата са 240. Аз съм сигурен, че Цветанов ще влезе и неговия електорат е основно от ГЕРБ и частично от ОП. Този сценарий социологията не го отчита за сега. При добре свършена работа от Цвъки, това може да остави ГЕРБ поне втора политическа сила, а ВМРО извън парламента.

 100. 100 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#95] от "ggot":

  Ще се осигурят много ваксини, но вече не безплатни. Може да се окаже, че ваксиниран веднъж с Астрата трябва до живот само с нея.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK