Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© European Union, 2020Загадъчният компенсаторен механизъм за ваксините, който шест европейски държави поискаха да бъде спешно въведен, ще бъде разгледан от лидерите на ЕС на 26 март - 10 дни преди изборите в България.


Заявката за механизма дойде изненадващо от австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято държава, както и всички останали, изпитва недостиг на ваксини срещу COVID-19, но по собствените му думи не е в дъното на таблиците за ваксинации - а в средата. От края на декември в Австрия първа доза е сложена на 12.6% от населението, а 4.2% са напълно ваксинирани. България, която продължава да държи последното място в ЕС и Европейската икономическа зона, има 5% с първа доза и едва 1.2% от населението си ваксинирано.


Неслучайно Курц предупреди, че ако нещата продължават по същия начин, различията ще се задълбочат и София ще продължи да ваксинира, когато останалите в Съюза отдавна ще имат по-интересни занимания.


Австрийската завера
Австрийската преса веднага заподозря Курц, че се опитва да отклони вниманието от критиците си в страната за справянето с пандемията, а също и да помогне на българския премиер, от сестринската ЕНП партия ГЕРБ, който има избори.


Подозренията за това бяха обосновани с факта, че с едно изключение в шестте държави управляват правителства от семейството на ЕНП, а напредъкът им във ваксинационната кампания е в много широки граници и съвсем не всички изостават:


Данни за дял от населението с поставена първа и втора доза


✅ Австрия: 💉12,6% - 💉💉4,2%


✅ Чехия: 💉10,6% - 💉💉3,9%


✅ Словения: 💉10,1% - 💉💉4,9%


✅ Хърватия: 💉8,5% - 💉💉2,2%


✅ Латвия: 💉6,3% - 💉💉1,2%


✅ България: 💉5% - 💉💉1,2%


С начинанието Австрия пое лидерски функции спрямо пет източни държави, които в различна степен, но остават в периферията на Европа. При успех проектът за създаване на нов регионална група на влияние би могъл да се развие и използва и при други проекти.

  • Засега инициативата срещу разпределението на ваксините не получи окуражителни коментари никъде в ЕС извън шестте държави, които я лансират - Австрия, България, Чехия, Словения, Хърватия и Латвия.

Курц даже стана обект на подигравки с изявлението си, че едва сега научава за неравномерното разпределение на ваксините в ЕС. Процесът на разпределението започна още миналата есен от Управителен комитет, в който заседават представители на всички държави членки на ЕС, включително Австрия.


Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен, която е изключително предпазлива, когато става дума до критика към страните членки, излезе с необичайно категорично изявление. В него беше заявено в прав текст, че всички правителства не само са наясно с механизма на разпределение на ваксините, купени от нея, но и сами са го променили. От разделяне на общото количество пропорционално на населението, те са преминали към допълнително преразпределение между желаещите на останалите непоискани ваксини.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© European Council


Накратко, всяка държава можеше да поръчка колкото желае в рамките на националната си квота и ако не я запълни, останалите свободни количества се разпределят между останалите. След това всяко правителство подписва с производителите поръчка за закупуване със съответното количество дози и договаря график на доставките им. Ваксините са собственост на всяка държава, която ги е поръчала и тя може да прави каквото желае с тях. Франция например наскоро подари ваксини на Чехия и обеща да изпрати в Африка.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© European Union, 2021


Българска математика


България, чието население е 1.55% от европейското, имаше право на 35 млн. ваксини от поръчаните общо от ЕС 2.3 млрд.дози от 7 производители. В последствие поръчката се увеличи на 2.6 млрд. дози, а българският дял - на 40 млн. Вместо това България е поръчала първоначално 13 млн., а след допълнителните европейски договори - 18.6 млн. Количеството е повече от достатъчно за ваксинирането на 9 млн души. Проблемът е, че не всички ваксини са налични на пазара по едно и също време.

 • Предпочетените от София препарати на Sanofi Astra Zeneca се оказаха "проблемни". Първата ще се забави с почти година, а втората има производствени трудности, с които не може да се справи.

Останалите два договора, с които София трябваше да започне ваксинационната си кампания - с BioNTech/Pfizer и Moderna, съответно за 1 млн. и за 500 000 със срок на доставка до септември, се оказаха недостатъчни.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© Пресслужба Министерски съвет


Още повече, че най-големият наличен договор - с Astra Zeneca, за 4.5 млн. ваксини, беше едностранно намален от компанията със 75% за първото тримесечие и с около 60% за второто. Британско-шведският производител редуцира доставките със същите проценти и за останалите държави членки, но те имаха повече ваксини от другите два производителя, и успяха да напреднат повече във ваксинацията. Процесът се оказа най-бавен в България и в Латвия. Двете държави разчит най-вече на AstraZeneca, поръчките за чиито препарат, са съответно 46% и 47.5% от договорите с първите трима производители, които бяха лицензирани от европейския лекарствен регулатор.

 • Благодарение на Европейската комисия България успя в последния момент да избегне катастрофа, след като първоначално се беше отказала от цялата си квота от ваксината на Johnson & Johnson- четвъртата на пазара. Впоследствие правителството прекупи 2 млн. дози чрез координатора Швеция. Стокхолм събра недопоръчани количества от квотите на четири други държави. Така българските власти успяха да си осигурят количествата тъкмо чрез механизма на преразпределение, срещу който сега възразяват.

След като забавянето на ваксината на AstraZeneca стана ясно България поръча чрез допълнителните опции на договорите още 2.9 млн дози от ваксината на BioNTech/Pfizer и още 460 000 от Moderna, но сроковете им за доставка са след като приключи изпълнението по първите договори - т. е. от третото тримесечие на годината.


Има ли нужда България от всички 40 млн. ваксини, които ѝ се полагат? Определено не, но по-балансирано разпределение на риска между различните производители, определено би ѝ дало възможност за повече сигурност и предвидимост в кампанията по ваксинация.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© Пресслужба Министерски съвет


Европейската намеса


Макар държавите да се справят с различен успех с ваксинацията, Европа като цяло изостава от САЩ, Великобритания, Израел. Световните лидери планират да приключат до лятото с кампаниите си, като обхванат цялото си възрастно население и така не само намалят драстично смъртността от COVID-19, но започнат да възстановяват икомиките си.


Към 20 март едва 10,3% от европейското население е получило първа доза, а напълно ваксинирани са само 4,5% от хората. Европейската комисия, която сключи предварителните договори за покупка от името на държавите членки, стана обект на общо недоволство заради качеството на договорите, което позволява на производителите да не изпълняват ангжиментите си.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© Reuters


При сегашните темпове на ваксинация е малко вероятно да има ревизия на разпределението по вече сключените договори. Държавите са разпределили всички количества по тях, платили са ги и ги очакват с нетърпение. Извън отделни жестове, едва ли може да се очаква повече. България вече обяви, че се опитва да осигури ваксини от Германия и Франция, засега без успех.


Еврокомисията успа да се договори с BioNTech/Pfizer да достави предсрочно 14 млн. дози (4 млн. през първото и 10 млн. през второто тримесечие). Тя предлага тези ваксини да бъдат разпределени не между всички държави, а между тези, които се намират в пик на епидемията или са силно изостанали във ваксинирането. България e и в двете групи, бидейки последна във ваксинациите и очакваща в близките седмици пик на третата епидемична вълна.

 • За да се изпълни идеята на Еврокомисията, лидерите на ЕС трябва да гласуват промяна в собственото си решение за пропорционално на населението разпределение на ваксини, като го заменят с принципа за солидарност: "Дай на нуждаещия се".

Предстои да видим дали ще се събере единодушие в подкрепа на каузата на шестте, но е вероятно, ако такъв компенсаторен механизъм бъде приет, той да е с еднократно действие или да се прилага само в изключителни случаи. Всички държави бързат да приключат с епидемията, макар че си дават сметка, че ако всички не са на финиша по едно и също време, това ще предизвика повече главоболия. Засега ЕС е фиксирал края на кампанията в края на септември, когато 70% от европейското население би трябвало да е ваксинирано. Намерението 80% от хората над 80 г. да бъдат имунизирани до края на март беше тихомълком изоставена заради недостига на ваксини, но Еврокомисията продължава да смята, че голямата цел все още може да бъде достигната.


Ваксините: Българската математика и сметките на Курц

© European Union, 2021


Резервен изход


Другата възможност е поръчване на допълнителни дози ваксини чрез така наречените "опции" по договорите. Става дума за допълнителни количества, които производителите са се съгласили да осигурят, ако това бъде изрично поискано от поръчителя - Европейската комисия. След консултации със страните членки, тя вече активира допълнителните дози по договорите с BioNTech/Pfizer за 100 млн и с Moderna за 80 млн.дози, благодарение на което и България успя да си поправи баланса. Проблемът на тези опции, както и на вторите договори, сключени от Еврокомисията с двете компании, е че доставките по тях са планирани в втората половина на годината. Те ще дойдат тъкмо на време за третата инжекция за защита от новите щамове на вече ваксинираните, но твърде късно за масовата кампания. Освен ако Комисията не успее да уговори нови предсрочни доставки по изпълняваните в момента договори и AstraZeneca по чудотворен начин не успее да разреши производствените си трудности.


Иначе Европейската комисия обещава три пъти повече ваксини през април, май и юни - над 300 млн. дози за ЕС, вместо доставените през първото тримесечие 70 млн. Най-големите надежди на Брюксел отново са свързани с BioNTech/Pfizer, която трябва да осигури над 200 млн. дози, следвана от AstraZeneca, която обещава 60-70 млн. вместо договорените 180 млн. Johnson&Johnson, които би трябвало да започнат да доставят в ЕС в края на април, имат ангажимент за 55 млн. дози за второто тримесечие, а Moderna - за 35 млн.


Коментарът е от личния блог на авторката. Заглавието и акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ваксини няма, какво има да се дъвчи тази тема!
  Докато не се ваксинират САЩ, Канада и Англия ще е така! В европа няма да има!

 2. 2 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "Аз торта..... ъъъъъ сахер" . Това е българската математика с този неграмотен премиер.

 3. 3 Профил на 5G
  5G
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Не се косете, Охо- Бохо ще строи завод за ваксини!

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Борисич каза, че ЕК била виновна.

  Той доскоро даже твърдеше, че абсолютно нищо не зависело от нашето правителство, понеже ЕК била решавала на кого колко от какво.

  Ех, Борисич, Борисич, опять лъжа :(

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1256 Любопитно

  Не се косете, Охо- Бохо ще строи завод за ваксини!
  —цитат от коментар 3 на 5G


  Мдаа, тази година за полу ваксини, а догодина за цели ваксини 👀👀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Благодаря на “случайните писачи” след мен за минусите, но това е истината

 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  > Австрийската преса веднага заподозря Курц, че се опитва ... а също
  > и да помогне на българския премиер

  Виена си има класически топли връзки с ДС/БКП, няма нищо учудващо в това че помагат и на 'племенниците'.

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#1] от "N I K E":

  Защо да не се пише по тази тема? Защото Бойко гледа в камерата и лъже без да му мигне окото? Че не бил знаел за разпределянето на ваксините (не е вярно, Мутафчийски е изпратен от него в този комитет още миналата година и знае прекрасно вкакво се забърка). Че някой разпределял българските дози без негово разрешение (и това не е вярно). Че Европейската комисия е виновна?

  "Всички правителства не само са наясно с механизма на разпределение на ваксините, купени от нея, но и сами са го променили."

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Европа върви 4 или 5 седмици след Америка и острова заради малко по бавното одобрение и наимност. Докато щатите и ЮК избраха напълно националастически и егоистичен модел ЕС изнася.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  Нашият завод ще е за четвърта и пета доза.

 12. 12 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#6] от "N I K E":

  Случаен писач си ти, защото няма как да изчетеш целия текст за 6 минути. Факт.

 13. 13 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1694 Любопитно

  Борисов както винаги е в положение : тука има , тука няма

  Още миналата година / октомври 2020 г . / се отказа от едни фирми за ваксини в полза на АЗ

  Ако има ваксини - той е направил каквото трябва, ако няма ваксини -доставчиците са виновни
  А защо мълчи за ваксините, които отказа ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":

  Защо страни като Канада и Мексико разчитат на ваксини от ЕС вместо от щатите? Едва последните дни Вашингтон като отстъпка за просяци им отпусна няколко милиона дози.
  Трябваше да им светне лампата в Брюксел когато говедото тръмп опита да открадне немската фирма. А Байдън удобно си затвори очите.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2756 Любопитно

  Когато и началниците се чудят как да смятат, заради уравненията по български, значи отношенията не са такива, каквито изглеждат, въпреки партньорско-приятелския тон. Но пък Баш Боцовото фамилиарничене, ентусиазЪма да праща и самолети, та дори и дарения на ваксини да разпределя, или не им е по вкуса, или нито го разбират, или им е писнало от това. Лутането в математиката не води до решения, но поне показва как да не се смятат задачите, та дано има и ползи от писането, брисането, триенето по дъската. Дъската на БГ пропагандата е като на соц стенвестник - всичко е рози, китки и напитки.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Вы так сможете, на оборот в конкурсе кто первые будет хомяков за тест вакцинации.

  Брей, тази руска клавиатура не ще да превежда сама, трябва да ползвам пак преводача на Гугъл. 🤔⤵️

  мурзилка
 18. 18 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Или си трол, или си много глупав.
  Най- вероятно глупав трол.
  Статията е пълна с цифри. България е двойно и тройно изостанала спрямо другите европейски страни.
  Прочети го пак. Не спрямо САЩ, Велокобритания или Израел. Спрямо която и да е европейска страна.
  Осмисли ли го?
  Бойко всъщност може и да не е виновен. Виновни са калинките, с които е заобиколен.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#1] от "N I K E":

  Във Великобритания и в Израел ваксини има! Дори Румъния има три пъти по-голям процент ваксинирано население от България!

 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Защо ЮК е толкова успешна? Защото решиха да го играят мръсно и не разрешиха на Оксфорд да се обвърже с американците от Мерск а ги насочи към британската Астра занека.
  During March and April 2020, the University of Oxford negotiated a deal which would allow Merck to manufacture and distribute the vaccine it was in the process of developing.

  The arrangement made sense. Unlike British-Swedish AstraZeneca, Merck had experience in making vaccines. Its senior executives had links to Oxford scientist and government adviser Sir John Bell.

  Yet when the contract reached Matt Hancock's desk, the former adviser said, the health secretary refused to approve it, because it didn't include provisions specifically committing to supply the UK first.

  Въпросът е защо Европа се съгласи да позволи Пфайзер и Бионтех да се обедини и станахме частични заложници на Вашингтон. Толкова найвно.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  също и да помогне на българския премиер, от сестринската ЕНП партия ГЕРБ, който има избори.
  >>> Материалът пак звучи предизборно. Загубих се в детайлите малко, но не разбрах кой е по-виновен:Борисов, или Курц с неговата " австрийска завера" .:) С изключение на Латвия и България, всички страни са били в австро-унгарската империя.Три от тях са и членки на Вишеградската петорка-Полша и Унгария липсват.
  Като пиша Унгария, се сещам за 5-те ваксини одобрени и използвани там. След като Орбан и президента им с ваксинираха демонстративно с китайска, а външният им министър Сиярто вчера си поставил Спутник-а. Ваксинирали са се към днешна дата 1,563,242 от 9 634 676 население. На око това е повече от 15%.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Докато не се ваксинират САЩ, Канада и Англия ще е така! В европа няма да има!

  До коментар [#1] от "N I K E":

  Докато корумпираната пачавра Мейдел-Паунова пълни чекмедето на Буци , ваксини няма да има !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Представям си!

  Ако всички ваксини вървяха по план.
  Троленето : защо купуваме скъпи, като можехме само с ефтините Астри.

  Вариант 2:
  Възникват проблеми с Пфайзер.
  Ние сме заложили на Астра и водим във ваксинацията.
  Какво щяха да тролят?

 27. 27 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Москов и другия здравен министър преди него, колко ги разкарваха по съдилищата: били поръчали лекарства - мъ тя вълната свински била минала, мъ небили по евростандарт.....

 28. 28
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Любопитно

  дъра дъра дъра дъра, в България не е като в западна европа да не говорим за америка. Анализатор: Йовчо/Йовка еди кой си , "живее в чужбина"
  —цитат от коментар 25 на Bornagain


  "Съветник в Европейския парламент".... съветник на ЕП или на български депутат в ЕП? Да позная ли червения цвят на депутата?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Толкоз го може бат ви Бойко, толкоз го прави.
  Чудя се как си управлява риска на инвестициите?
  Освен чекмеджетата, и скринове ли пълни?
  Или буркани затваря?
  Щото с ваксините се провали тотално.
  Добавено към провала на Европа ще доведе до излишно продължаване на пандемията в България с поне с половин година.
  Което като загуба на пари ще е многократно повече от спестените няколко милиона от “по-скъпите” ваксини.
  Като добавка на хиляди повече загубени животи.
  Които можеха да бъдат спасени!
  Великобритания и Америка активно участваха в разработките и инвестирането на повечето ваксини. Затова и получават количества.
  Европа чакаше да си напазари каквото и когато е готово, и сега се бави с ваксинацията.
  Сега явно ще се чака Великобритания и Америка да се ваксинират че да има повече ваксини за другите.
  А може би дори да пратят и от техните количества?
  Америка вече почна да праща неизползвани Астра Зенека, но на съседите си Канада и Мексико.

 31. 31 Профил на nikiil
  nikiil
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Българската поговорка е "Не слагай яйцата в една кошница".
  Ако бе спазена, а не се бяхме доверили на обещанията на регионалните представители на Санофи и Зенека (които най-добре работят в България от представителите на ваксините), по-лесно щеше да бъде обяснен на хората евентуалният провал на една или друга ваксина.
  Не искам и да си помислям, че същите представителства са предложили утъпканите от години пътеки за подкупи до най-високо ниво..... Неееее, не си го и помислям!!!!
  Как може от 3 ваксини да заложим 46% на Зенека?????

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Да коментираш разликата в процентите ваксинирани в Румъния и България?!

 33. 33 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "Jalis Ironhammer":

  "Въпросът е защо Европа се съгласи да позволи Пфайзер и Бионтех да се обедини и станахме частични заложници на Вашингтон. Толкова найвно."

  Ако не бяха, ваксината още нямаше да е одобрена. Бионтех няма възможностите на Пфайзер за клинични изпитания.

 34. 34 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Може да няма много светлина в края на българския тунел, но поне вече леко музика звучи.
  Ако Сикаджията пожарникар не ни оправи от тоя вирус и на изборите не му подновим полицата, ще дойде Славчо Чалгата да ни оттърве, така че не падайте духом, в сигурни ръце сме :-))
  Екологията ще я дадем на хидроинженерите от ДПС, те знаят как да изхарчат екологично няколко милиарда евро.

 35. 35 Профил на mzh03646263
  mzh03646263
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Каквото и да говорим, Тиквата вече изтрепа един град колкото Пазарджик, вкара ни твърдо в челната десятка по смъртност, отгоре на всичкото ни гледа в очите и ни лъже, че друг му е виновен, а той не знаел.

 36. 36 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1051 Любопитно

  Ако погледнем малко по-дистанцирано на нещата, изглежда фиксацията към ваксините повтаря постановката с обявяването на "пандемия". Има нещо гнило в разположението на "директивите". Все по-безумно изглежда.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До когото и да се синма Баце, той си е Баце. От Банкя.

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  Как може от 3 ваксини да заложим 46% на Зенека?????
  —цитат от коментар 31 на nikiil


  И какъв е проблема с АстраЗенека? Ако ми отговориш направи го с научно доказани факти а не с политическият цирк който се играеше няколко седмици подред. Защото при 12 милиона ваксинирани с АстраЗенека в ОК има само 17 случая с тромбози...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  До коментар [#1] от "N I K E":

  "Ваксини няма, какво има да се дъвчи тази тема!
  Докато не се ваксинират САЩ, Канада и Англия ще е така! В европа няма да има!"

  Американският сенатор Даниел Патрик Мойнихан е изрекъл забележителната мисъл, че всеки може да има собствено мнение, но не и собствени факти.
  Ясно е, че Борисов не се справи с доставките на ваксини; още повече, че терминът "диверсификация" му е известен, но напоследък го използва основно, когато ни обяснява доставките на природен газ.
  Ако не сте попаднали на статията от "Капитал", прочетете я. В нея е обяснен обективно, даже образно, проблемът с недостига на ваксини, както и чия е отговорността за това.
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/03/18/4186790_ursula_kude_sa_mi_vaksinite/

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 40. 40 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До когото и да се синма Баце, той си е Баце. От Банкя.
  —цитат от коментар 37 на historama

  Тя цялата ни нация е от бацета, ти си се хванал с един само.

  Свободата, Санчо...
 41. 41 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5223 Неутрално

  "Българската математика" е третокласна, само Баце ви е изкласил.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Тва Уши да го беше писала, немаше да излезе толко правилно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Те докато произведат ваксини, ще фанем стаден имунитет. :)

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Как може от 3 ваксини да заложим 46% на Зенека?????
  —цитат от коментар 31 на nikiil


  Щото е най-евтина. При това е от старата технология.

  Цената и е под 2 Евро, при 10 за Пфайзера и 16 (или 18) за Модерна.

 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално


  Казано по-просто - Борисов остави България без ваксини.

  Затова на 4 април:

  ГЕРБ - вън!

  Борисов - вътре!

 46. 46 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Ваксини няма, какво има да се дъвчи тази тема!Докато не се ваксинират САЩ, Канада и Англия ще е така! В европа няма да има!
  —цитат от коментар 1 на N I K E


  Истината е, че некомпетентното решение на правителството да заложи всичко на АЗ, лиши желаещите българи от ваксини в най-тежкия момент. Министър Ангелов в абсолютно прав текст каза, че ваксините са скъпи и не искал да бъде обвинен в безстопанственост. Това беше тоя четвъртък. Слушайте ги тия пресконференции от ГЕРБ. Ваши хора са все пак и се излагате.

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#46] от "Индиана":

  Е ти преди 1 година ако те бяха питали и ти бяха казали е тука има по 2 евро стара технология, и тука има по 10 евро, нови дето още не сме боцкали с тях хора, кои би избрал? ;)

 48. 48 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Дневник, днес вече за 3-ти път публикувате снимки с Бойка. Спрете се малко. Стига сме му гледали физиономията.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#46] от "Индиана":

  До коментар [#46] от "Индиана":

  Костадин Ангелов нагло излъга. Стойността на квотата на България от 13,3 млн. ваксини на "Пфайзер" (4,6 млн. дози), "Модерна" (2,4 млн. дози) и "АстраЗенека" (6,2 млн. дози), които тя е могла да поръча през месец декември 2020 г. е 205 млн. лв.

  Стойността на поръчаните ваксини, с които в момента се мъчи някаква ваксинация в размер на 6,1 млн. ("Пфайзер" - 1 млн. , "Модерна" - 0,5 млн. и "АстраЗенека" - 4,6 млн.) е само 55 млн. лв.

  Поръчаните допълнително за след септември ваксини на "Пфайзер" и "Модерна" са на стойност 84 млн. лв.

  Правителството има разрешение от Народното събрание да разходва за ваксини до 350 млн. лв.

  Аман от лъжци и мошеници!

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#46] от "Индиана":Е ти преди 1 година ако те бяха питали и ти бяха казали е тука има по 2 евро стара технология, и тука има по 10 евро, нови дето още не сме боцкали с тях хора, кои би избрал? ;)
  —цитат от коментар 47 на realguru


  Интересно как само в България не могат да се справят с тоя толкова "тежък" избор, а всички останали държави в ЕС могат.

 51. 51 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#26] от "Красимир Андонов":

  Вариант 3. Всичко върви по план, имаме излишни пфайзер, които продаваме.

  За да имаш варианти, не се залага на един кон, а на няколко.

 52. 52 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  До коментар [#49] от "Един препатил":


  Споко, не му е за пръв път.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Курц изглеждаше интелигентен мъж, а и него успяха да заблудят.

 54. 54 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 799 Неутрално

  той им го тури, а те на нас

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 55. 55 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Интересно къде се бутаме ние и Латвия при бившата Австрийска империя : 0 И защо Унгарците не са там де.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 56. 56 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Изключително интересен анализ. Адмирации към автора Йовка Димитрова!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK