Сребролюбието на българите

Доминиращо е убеждението, че никой нищо не би правил, ако "не играе парата".

© Юлия Лазарова

Доминиращо е убеждението, че никой нищо не би правил, ако "не играе парата".Преди време писах за страха на българите. Още тогава си преставях поредица от статии, в които в крайна сметка да очертая реалистичен образ на съвременния българин - със слабите и силните черти на характера му. Не стана точно така, но е време да се заема с една българска черта, която върви в пакет със страха, а именно - сребролюбието на българина.


В българското съзнание парите заемат много по-голямо място, отколкото в откровено капиталистически (т.е. на теория - подчинени на парите) страни като Великобритания или САЩ. Сред многото възможни мотивации на човешкото поведение, българите избират парите като водеща мотивация. Това отношение към света е синтезирано както в автентични стари поговорки като "не ми давай акъл, пари ми дай", така и в сравнително новата мантра "ако не става дума за пари - става дума за много пари".


Защо някой човек би направил нещо? Какво би го мотивирало, вместо да си "бърка в носленцето" (по Васко Кръпката), да прави нещо?
Списъкът възможни мотивации е доста дълъг. Човек може да е мотивиран от неща, за които не си дава сметка, като нагони, инстинкти, нагласи, традиции, заварени правила. Може да е мотивиран от осъзнати ценности, като например приятелство, обич, лоялност, дълг, милозливост, съпричастност. Може да е мотивиран от постигането на някакви цели в бъдещето. Може да е мотивиран от стремежи - към слава, признание, успех. Може да действа поради подчинението си на нагони, обичайно признавани за грехове, като например мъст, завист, гордост или чревоугодничество.


Може, накрая, човек да върши нещо, мотивиран от стремежа да придобие влияние върху другите, т.е. да може да им нарежда, какво да правят. Този точно стремеж


обикновено минава през две мотивации: власт и пари.


Сред цялото това разнообразие от мотивации, българинът се фокусира върху парите. Някой казал нещо? Някой направил нещо? Някой помогнал някому? Е, ясно защото го е направил - платили са му. "Зелените" пазят природата, защото им плащат швейцарците. Неправителствени организации се занимават с със закрилата на жени и деца, защото им плащат американските джендъри. Разни хора говорят за някакви човешки права, защото им плаща Сорос. Някой написал статия? Е, някой му е платил да я напише и, естествено, му е казал, какво да пише


Доминиращо е убеждението, че никой нищо не би правил, ако "не играе парата". Стига се до истински смешни ситуации.


Преди години, преди вратите на сутрешните телевизионни блокове да се окажат захлопнати за мен, заварих следната дискусия в кръчмата на село Миндя. Една група мои съселяни разпалено обясняваше, че ме "дават по телевизора", защото си плащам да ме дават. Друга група, с не по-малка убеденост разясняваше, че - напротив. Аз съм бил ходил често "в телевизора", защото тия от телевизора ми плащат да ходя при тях. Така и не разбрах, кой победи в този спор, но картината е ясна. Моите появи в сутрешните блокове бяха свързани, според моите съселяни, единствено и само с пари. Дали аз ги давам или на мен ми ги дават - това е подробност.


На какво е израз тази наистина маниакална втораченост в парите?


Преди години, под ръководството на Васил Гарнизов правихме изследвания и провеждахме наблюдения, които имаха за цел да изяснят този въпрос. Не стигнахме до някакви окончателни отговори, но някои неща се поизясниха.


Фасцинацията с парите е характерна за хората с манталитета на бедняци. След като поколения наред си нямал пари (или - което е същото - си живял с убедеността, че нямаш пари), то при появата на възможността да имаш пари се фокусираш само върху тях. Тяхното имане се превръща в самата същност на живота, в неотменима убеденост, че единствено парите водят до осмисляне на битието ти.


Онова, което наистина ни направи впечатление в тези наблюдения беше, обаче, начинът, по който хората с бедняшки манталитет си представяха придобиването на пари. На практика не установихме хора, според които придобиването на пари да е крайният резултат от добре организирано, упорито и дългосрочно трудово усилие. Универсалното убеждение беше, че парите се появяват изведнъж, изненадващо и еднократно. И, най-важното - тези пари, големите пари винаги някой ти ги дава. Не си ги изработваш сам. Оттук, житейските планове на хората, които изследвахме, се свеждаха до това


да чакат някой да им даде изведнъж много пари.


Чакането на този момент обяснява, между другото, фрапиращата липса на инициативност у масовия българин (който всички, напомням, носим в душата си в някаква степен). Житейските стратегии са изчаквателни, а не настъпателни. Защо да правиш нещо, ако никой не ти е дал пари, за да го правиш? И обратното: всеки, който прави нещо очевидно е получил пари, за да започне да го прави. Тази изчаквателна стратегия обяснява и това, защо непрекъснато се оказва, че "няма хора". Дали ти трябва някой да свърши университетска работа, или ти трябва някой да ти изкопае трап на двора, оказва се, че хора, които искат и могат да свърша тази работа - няма. Наоколо е пълно с народ, но всички чакат отнякъде върху им да падне торба с пари.


Щастливи ли са обаче българите, оказали се с наистина много пари? Преди да застане на едната (неприличната) страна на политическата барикада, социалният антрополог Харалан Александров често обясняваше, че в България няма богати хора - просто тук-таме има бедняци с много пари. Парите са налице, но манталитетът остава бедняшки; и те не се ползват, за да генерират още пари. Дошли са изневиделица и, в крайна сметка, там се връщат.


Спомнете си, например, онези телевизионни предавания, които се появяват понякога и ни представят живота на тото-милионер няколко години след получаването на милионите. Пред камерата застават типични бедняци, седнали във влажни кухнички пред маса, постлана с лепкава мушама. Имало е големи пари. Вече ги няма. Къде са отишли? Вдигане на рамене...


Колко пари, според вас, има в момента Делян Пеевски, да речем?


А колко пари са минали през него и после са отишли обратно в небитието? Колко пари имаше Илия Павлов, шефът на "Мултигруп" и водещ се за най-богатия българин, когато го застреляха? Не ще да са били много, защото месец преди това го видях да се друса, заедно с мен и с още 20-ина простосмъртни, в един силно проветрив съветски самолет "Антонов" по трасето София-Варна...


Работата е там, че появата на големи пари, за които знаеш, че не си изработил, а си придобил с някаква шашма, отваря вратата към друга една черта на масовия българин: суетата. Важното е всички да разберат, че имаш много пари и че вече никой не може да ти излезне насреща. Купуваш си тлъст джип, правиш си сарай в защитена местност, пъхаш пура във физиономията си и започваш да се оглеждаш, какъв да станеш, та да те дават по телевизора и да те канят на сбирки на подобния на теб български "елит".


Миналата седмица обсъждах с един мъдър българин-мохамеданин автопарка пред общината в Кърджали: мутромобил до мутромобил и то такива, каквито и в София рядко може да види човек (да не говорим за Рим, Берлин или Токио). "Всеки от тези", каза моят събеседник, "освен автомобил за стотина-двеста хиляди има и сарай за половин милион, най-вероятно - във вододайната зона на язовира. Ако тези пари ги беше вложил в някакво производство - ако така бяха направили поне 10-15 човека - икономиката щеше да се размърда. Но това изобщо не им идва на ум. Усвоили пари - похарчили пари..."


Масовият българин, прочее, се намира в положението на онези евреи, които, като видели гърба на Моисей, обърнали и те гръб на Йехова и започнали да се кланят на статуетка на Златния телец. Причините са, общо взето, същите: морален и нормативен вакуум, получил се след отричането на някаква предишна етика и липсата на утвърдила се нова.


При българите ситуацията е дори по-сложна.


По времето на "реалния социализъм" властта се опита да изкорени традиционния селски морал, регулиращ живота и мотивиращ действията на хората, за да го замести с някакъв нов, "социалистически". Традиционният морал беше ликвидиран успешно "Социалистическият" обаче така и не успя да се вкорени. След 1989 година, останали без него, българите нямаха възможността да се върнат към отдавна убитата традиция. Но и се оказа, че докато са се занимавали с текезесета и тежка индустрия, са изпуснали онова развитие, характерно за европейските страни, което е довело до появата на съвременна морална система.


Лишен от традицията си, обърнал гръб на "реалния социализъм", но в същото време не успял да развие моралната система, характерна за модерната епоха, българинът попада в морална и мотивационна пустиня. И се вкопчва, като удавник за сламка, в най-видимото: парите. Те, ако са много, ще му решат всички проблеми, както с морала и поведението, така и с щастието и признанието. И така, след още няколко години, масовият българин породи сегашното управление, което е мотивирано единствено и само от присвояването (и пилеенето) на големи пари по системата на шашмата. И което, разбира се, е убедено, че всички останали са същите и затова раздава пари от прозореца на джипката.


Изход, разбира се, има. Той е във възстановяването на достойнството и на съпътстващото го самочувствие на човек, който може да постига неща и така да стане "автор на живота си", както казват антрополозите. Това, между другото, е един от много важните, наистина екзистенциални за нацията въпроси, който ще решаваме на идващите избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1495 Весело

  Можеше да се спомене ренегатството , по-точно е.......

 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1324 Весело

  Дайнов, намерил се кой да го каже😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дайнов, намерил се кой да го каже😂😂😂
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Е, "грантове" звучи къде, къде по невинно...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Контрастна и на моменти провокативно крайна статия, но за съжаление пълна с истини за голяма част от хората у нас. Има все пак и много читави хора, които са далеч от цинизма на описаното, но са микроскопично малцинство.

  Мисля, че тази черта на народопсихологията започва да се формира още далеч назад в началото на османското робство, когато столетия наред тези, които "захлебват" и прекланят главица са си добре за сметка на другите. В добавка и поколения наред недоимък допълнително формират тази черта. През соц.-а това е доусъвършенствано, а през последните 10 г.вече си е направо стандарт

 7. 7
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “една черта на масовия българин: суетата“
  ——
  Признат грях, половин грях. Много требе да са та бъзнали съселяните ти за да почнеш да са открехваш несъзнателно. А иначе, съзнателно, сигур са мислиш за нещо повече от “ масовия българин”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  А какво ще кажете за поговорката: "Пари, при пари отиват" Също много я обичкаме.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  "Житейските стратегии са изчаквателни, а не настъпателни. Защо да правиш нещо, ако никой не ти е дал пари, за да го правиш? И обратното: всеки, който прави нещо очевидно е получил пари, за да започне да го прави. Тази изчаквателна стратегия обяснява и това, защо непрекъснато се оказва, че "няма хора"."

  Всъщност това не е черта на българина. Това качество беше възпитано от задкулисието през 90те години. Тогава всеки се беше хванал нещо да прави и чрез незаконно и по косно и законно изнудване всичко беше докарано до сегашното положение. Оцеляха малки островчета.

 14. 14 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#12] от "George Svinarov":

  Ти май май сутринта търсиш най-богатия форумен Е нема ти кажем,

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  "Миналата седмица обсъждах с един мъдър българин-мохамеданин автопарка пред общината в Кърджали: мутромобил до мутромобил и то такива, каквито и в София рядко може да види човек "

  Тук Генчо за това вярно наблюдение трябваше да отбележиш че е типично за турците които едно време са парадирали с коня си а сега с колата си и от тях сме прихванали този ориентализъм!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Като цяло добра статия.Заблежки обаче има съществени.След 1944г бе изкоренен старият морал но и много успешно бе насаден социалистическият.По времето на соца кадърност,можене ,знания,почтеност,и упоритост водеха само до мизерно съществуване/като сега/ матряла бързо се ориентира и разбра ,че за да прогресираш при соца трябва да си лоялен на власта,да се мазниш,да изтъкваш колко отдаден си на партията и ръководителите и,/да си член на БКП беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако искаш кариера/ хубаво бе и да доносничиш ,клеветиш,и слухтиш за службите .

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Отново безмислици под формата на обобщения.

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Любопитно

  Да разбирам ли, че този материал е предоставен от автора ”за Бог да прости”. Демек, неполучавайки възнсграждение за написаното, автора подпомага Дневник, който печели от този материал? Един вид, той им прави услуга а те правят бизнес?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Така е Женя-всички,които пишете за привилегии на хомосексуалисти, прием на бежанци, борба с"глобалното затопляне ",плюехте по Тръмп го правите заради клаузата,. А не заради грантове. Напълно съм склонен да ви вярвам.
  Ето аз вече съм убеден привърженик на теорията за глобалното затопляне. Наистина не е нормално през пролетта да има само 20 см снежна покривка и минус 7 градуса температура. Ако нямаше глобално затопляне през пролетта е нормално да има преспи по 2 метра сняг и температури от минус 20 градуса.

 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Някой написал статия? Е, някой му е платил да я напише и, естествено, му е казал, какво да пише.
  __________________________________________________________

  Така е, Дайнов, нали знаете поговорката "Който плаща за музиката поръчва песните"?

  В България от много години няма независима журналистика и затова сме на 111 място в една класация!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на comentor
  comentor
  Рейтинг: 213 Весело

  Ти му викаш "Здрасти" , той ти вика "Нямам".

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Някакъв що годе обективен критерии затова дали българинът е сребролюбец дава квотата за спестяванията,бг,на 65 място от 170 държави.

 26. 26 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Много точно казано. Липсата на инициатовност като цяло, води до това да се търкат билетчета и нещо просто да се случи, вместо честно да си кажем, че нещата в голяма степен зависят от нас. Естествено, накрая може мафията да поиска бизнеса ти, както се видя в Осемте джуджета или с Хиполенд. Но когато няма самостоятелност, се стига да чакаме на 50 лв. рушвет, тоест добавка към пенсиите, до изборите.

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Весело

  Е това "показване" и мерене с останалите е основата на Българското съзнание. Работиш за 800/1000 лева на месец, постоянно мърмориш срещу това, че не ти стигат парите обаче.....имащ АйФон 12/13/14 който струва 1500 лева, или караш 20 годишен Мерцедес на газ , за да ти е по "евтинко" докато живееш в гарсониера в Люлин 7 примерно.😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Хубавото на демократичните общества е, че всеки може да живее и харчи парите си според разбиранията си и ”зрелостта” си. В същото време пък всеки може да го критикува, похвали или вземе за пример, добър или лош.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ами то тук няма честен и достоен начин за отлепяне от дъното. Отнеха ни даже и надеждата с талончета за търкане. :)

 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Поредната национал-нихилистична статия на Дайнов.
  Не случи на народ горкия.
  Обобщенията му за "българина" са твърде плитки и първосигнални според мен, но всеки гледа на света и дава оценки, гледайки от собствената си камбанария.
  Прочее, да го оставим да живее в илюзорния свят, който си е изградил.

 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Интересна статия с доста точни наблюдения. Бедняшкият манталитет наистина го има и сред хората с много пари, заедно със суеверията "ще ти кажа какво, правя, ако стане, че да не се урочаса" и подозрителността. Хубаво е обаче, че сред по-младите все повече хора правят нещо, защото им е интересно или пък го смятат за правилно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  “чакат някой да им даде изведнъж много пари.”

  Алчни и обезверени в собствените си възможности?

 33. 33 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Нещо слабичко написано.

 34. 34 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "В българското съзнание парите заемат много по-голямо място, отколкото в откровено капиталистически (т.е. на теория - подчинени на парите) страни като Великобритания или САЩ."

  По-голяма глупост трудно може да се измисли. Точно пък в САЩ абсолютно всичко се прави за пари, наистина всичко. От лобизма за пари, през изкуствените комерсиални шоута и спорт, та до здравеопазването, Също и списването срещу пари, за което Генчо твърди, че е при боно. И най-големият страх на хората е да не останат без пари. Докато в България нещата не са точно такива.

 35. 35 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Като си много умен, къде са ти парите?"

 36. 36
  Kosta Delev
  Рейтинг: 731 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  “Като си много умен, къде са ти парите?"
  До коментар [#35] от "jmf29537805":

  Здраве да е, казваше баба!

 38. 38 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4129 Любопитно

  До коментар [#27] от "padrino":Хубавото на демократичните общества е, че всеки може да живее и харчи парите си според разбиранията си и ”зрелостта” си. В същото време пък всеки може да го критикува, похвали или вземе за пример, добър или лош.
  —цитат от коментар 28 на DDR


  България и Демокрация? Сигурен ли си, че двете са съвместими особено с модела с който се управлява страната?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Третият мотив е страхът. Буци и Доган са научили, че редовните шутове в мутрата на раята имат изключително благоприятно отражение върху нейното страхопочитание. Затова е тази наглост и постоянно натякване чрез социологията, че ГЕРБ+ДПС+ВМРО събират 51% мнозинство

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 40. 40 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Не е вярно, че сребролюбието е характерно само за новобогаташите. Ако Дайнов беше гледал повторението на "Октопод", щеше да види как "истинските богаташи" собствениците на банката, са готови да се разделят с живота на децата си, със собствения си живот, но не и с парите си. Мафиотите не са истински богаташи. Техните пари "смърдят" от километри; всички се отвращават от тях, макар и лицемерно да е поведението им пред хората. Истинските Християни знаят, уверени са, че най- важните за човека добродетели, които го карат да се чувства комфортно, щастлив и доволен, всъщност не струват нищо. Ако си живял в Кувейт например, където хората имат изключително високи нива на хемоглобина и еритроцитите в кръвта, защото въздухът е беден на кислород и се върнеш в София, ще разбереш, че тук се диша леко, че 16 х в минута получаваш нещо абсолютно безплатно, многократно по- ценно от всичките богатства на кувейтяните. За сведение софиянците имат с 30 % по- ниски стойности за хемоглобина и еритроцитите (напълно достатъчни) от кувейтяните. Българите са нещастни, защото са прости; защото са безбожници; защото нямат подобаващо отношение към държавата , управлението и народа си, поради 500 годишното турско робство.

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Любопитно

  [quote#3:"5G"][/quote]

  Не е само грантове. Дайнов има соларни панели на къщата, НЕК му изкупува фотоволтаичния ток на макс. цена, а той потребява ток на регулираната цена! От там капят, капят парички...... Иначе коментира сребролюбието на другите.
  На колко чавека в БГ НЕК изкупува тока от панелите на балкона или покрива?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Любопитно

  "Ако има келепир, и бай ти Ганя може да обича!"
  Сребролюбието ни не е от сега и не е заради джипката...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Ако има келепир, и бай ти Ганя може да обича!"
  Сребролюбието ни не е от сега и не е заради джипката...
  До коментар [#42] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Разликата на бай Ганьо от съвременния българин е, че той вярва и разчита на собствените си способности.

 44. 44 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Кой каквото си няма това търси. Факт е, че сме най-бедните народ в ЕС и сме сред най-бедните в света. Това не пречи, разбира се, сред тия които ни ограбват и други видове криминални, да има милионери и милиардери, а дали тяхното сребролюбие е по-малко, щото са заринати в пари и би трябвало да са им свикнали? Едва ли...Освен това как пък дайнофф има обективно мнение и да може да премери че на запад били по-малко сребролюбци? Глупости, там дори бебетата не ги правят от любов, а по сметка какво биха изкарали от тях.

  мурзилка
 45. 45 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Доган и Пеевски (както и ББ, навремето и с ЦвЦв) пречат на много хора да изкарат (повече) пари с умишленото поддържане на олигархична икономика. А на някои хора - както вече има няколко докумнетирани случая - директно са им ВЗЕЛИ парите. "Широко затворени очи."

  Никола Йорданов
 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#44] от "Маршалов":

  Би ли споделил каква кола караш и имаш ли собствено жилище.
  След това ще си говорим, колко сме бедни.

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е това "показване" и мерене с останалите е основата на Българското съзнание. Работиш за 800/1000 лева на месец, постоянно мърмориш срещу това, че не ти стигат парите обаче.....имащ АйФон 12/13/14 който струва 1500 лева, или караш 20 годишен Мерцедес на газ , за да ти е по "евтинко" докато живееш в гарсониера в Люлин 7 примерно.😂😂😂
  —цитат от коментар 27 на padrino


  Какъв е проблемът,че се кара на газ?Това е абсолютно законно,колите с газова уредба се регистрират и минават годишен технически преглед. Ако някой прави по 20 хиляди километра годишно спестява по 2000 лв годишно от гориво. Изобщо не е малка сума за България.

 48. 48 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е това "показване" и мерене с останалите е основата на Българското съзнание. Работиш за 800/1000 лева на месец, постоянно мърмориш срещу това, че не ти стигат парите обаче.....имащ АйФон 12/13/14 който струва 1500 лева, или караш 20 годишен Мерцедес на газ , за да ти е по "евтинко" докато живееш в гарсониера в Люлин 7 примерно.😂😂😂
  —цитат от коментар 27 на padrino


  Какъв е проблемът,че се кара на газ?Това е абсолютно законно,колите с газова уредба се регистрират и минават годишен технически преглед. Ако някой прави по 20 хиляди километра годишно спестява по 2000 лв годишно от гориво. Изобщо не е малка сума за България.

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е това "показване" и мерене с останалите е основата на Българското съзнание. Работиш за 800/1000 лева на месец, постоянно мърмориш срещу това, че не ти стигат парите обаче.....имащ АйФон 12/13/14 който струва 1500 лева, или караш 20 годишен Мерцедес на газ , за да ти е по "евтинко" докато живееш в гарсониера в Люлин 7 примерно.😂😂😂
  —цитат от коментар 27 на padrino


  Какъв е проблемът,че се кара на газ?Това е абсолютно законно,колите с газова уредба се регистрират и минават годишен технически преглед. Ако някой прави по 20 хиляди километра годишно спестява по 2000 лв годишно от гориво. Изобщо не е малка сума за България.

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е това "показване" и мерене с останалите е основата на Българското съзнание. Работиш за 800/1000 лева на месец, постоянно мърмориш срещу това, че не ти стигат парите обаче.....имащ АйФон 12/13/14 който струва 1500 лева, или караш 20 годишен Мерцедес на газ , за да ти е по "евтинко" докато живееш в гарсониера в Люлин 7 примерно.😂😂😂
  —цитат от коментар 27 на padrino


  Какъв е проблемът,че се кара на газ?Това е абсолютно законно,колите с газова уредба се регистрират и минават годишен технически преглед. Ако някой прави по 20 хиляди километра годишно спестява по 2000 лв годишно от гориво. Изобщо не е малка сума за България.

 51. 51 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Весело

  До коментар [#34] от "z_axis":

  Как да му обясниш на този другар, преподавател в НБУ, такива елементарни неща, просто не можеш....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 52. 52 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 276 Весело

  Еми да, всичките многобройни НПОта ще съществуват ли без грантовете на чичо Сорос и приятелите му? Едва ли работят само за спорта.

 53. 53 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Да, бе. Американската мечта не са парите, а "свободата", както е в "химна" им. Точно обратното е. А и като пообиколих Запада, се убедих, че са 10 пъти по-алчни от нас. Парите са си важни, но не са всичко, нима Дайнов пише без плата?

 54. 54 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Почти се разплаках на последния абзац.

  Човекът го е казал преди илядо години: крадливо и ебливо племе със склонност към предателство.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  До коментар [#20] от "DDR":

  Да разбирам ли, че този материал е предоставен от автора ”за Бог да прости”
  =======
  Може и така да се каже....но в друг смисъл.....
  Парите си отиват.....
  Хилядолетното средство което ние съвременните хора сме наследили от античните времена (паганството)....е на път да изчезне.....
  Ние сме вътре в този процес и затова много много не го усещаме.....
  Официалния залез на парите (по точно на това което наричаме пари) започна прес 1971 година. Тогава в САЩ бе прокаран закон за парите....а именно, че тяхното златно покритие вече не е задължително......
  Добре е че вземаш отношение по темата понеже се намираш в държава в която тази трансформация е в апогея си.....
  А статията е хубава, но жалкото е, че и тя е поредната закъснялa статия, излизаща на бял свят след Covid 19...

  Bukalemun
 56. 56 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Провокативна, но истински добра статия. Изчетох я с интерес.
  —цитат от коментар 15 на tsyrvulan


  ++++
  Даже не бих я определил като толкова провокативна. Просто излиза извън стандартната мейнстрийм тематика. Поздравления за автора от дунавския бряг! :-)

 57. 57 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#46] от "atmanpg":

  Вече не съм шофьор, писна ми.

  мурзилка
 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Интересно, каква ли е мотивацията на Дайнов да нравоучителства? Би било наистина добре да се знае имотното състояние на всеки, който се опитва да проповядва срещу "сребролюбието". Съмнявам се, че Дайновото е като на "масовия българин".

  Парите не бива да са самоцел, обаче без пари не се живее. В повечето случаи парите са средствто, което превръща правата(които уж всички имаме) във възможност реално да ги ползваме. Нека дайнов да обясни на блъскащите в някой цех в условията на дикенсов капитализъм, за които всеки лев е важен, защото от това зависи храната на децата им, че са сребролюбци. Или да обясни същото на тези работници, които са накарани насила да протестират в полза на престъпните инереси на шефа им, за да си запазят работата. Безпаричието на българите е причина в България шефовете се изживяват като господари. Може би мнозина са чували фразата - "ти си просто един "заплатаджия", ти си никой". Или пък "нямаш пари - не можеш да решаваш".

  Днес живеем в условия на икономически диктат. Ако не слушкаш има опасност да загубиш работата си. А ако слушкаш - живееш на едно битовистично ниво и си принуден да мислиш за цената на парното, бензина, хляба, лекарствата и т.н. Животът минава в подобни грижи и сметки, което устройва идеално тези с парите. Те искат да е така и правят да е така. Но понеже тогава хората започват да мислят предимно за пари, и да негодуват, се появява нуждата от такива платени проповедници като Дайнов, които да клеймят народа колко бил сребролюбив.

  Сребролюбиви обаче са точно тези като него и техните господари.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 59. 59 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  За нашио шеф статията /втората част/ е напълно вярна. Примерно: нова кола, обаче с врътки за прозорците и т.н. Има и много цървули обаче дето наблегат на имиджа, но си остават като ... "прасе със звънче"

 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " Сребролюбието е корен на всички злини " - ясно го е заявил ап. Павел преди две хиляди години ! Показал е и гениално прост изход от този порок - "а ти, човече Божий, бягай от тези неща и се хвани за вярата" ( цитирам по спомен) , така че всеки от нас има изход от сребролюбието, ако наистина иска да живее живот в ценности ! Другото - колко по - користолюбив бил българина от останалите и защо, няма никакво значение ! Или живееш живот, в който парите не са на първо място, или не ! И всеки носи отговорност какво е избрал за себе си ! Защото и сребролюбието има своята цена - плащаш с живота си ! Ценностните избори също си имат цена - " прекаления светец и Богу не бил мил" учат безбожниците ! И " ти луд ли си бе, я си гледай живота, стига с тия твоите крайности, да не си в някоя секта" .......Но всеки сам носи отговорност за собствените си избори и решения.....

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#43] от "half truth":

  Разликата на бай Ганьо от съвременния българин е, че той вярва и разчита на собствените си способности.
  =======
  Естествено....
  Бай Ганьо вярваше на това което се намираше в дисагите му, а съвременния балкански субект.....на банкомата в който всеки месец пъха кредитната си карта....

  Bukalemun
 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#46] от "atmanpg":Вече не съм шофьор, писна ми.
  —цитат от коментар 57 на Маршалов


  Аз също, но не това е темата.
  Би ли споделил какво повече от нас могат да си позволяват хората, живеещи в богатите държави?

 63. 63 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 301 Неутрално

  комунистически комсомольо размахва пръст на българите. струва ли си да го търпим това, а?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 64. 64 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Всичко в света се случва заради пари,дори сега пандемията е направена в изгода на някои хора.Може би тези,които отвориха войните в Сирия,Либия

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#58] от "Боян Таксиров":

  Днес живеем в условия на икономически диктат. Ако не слушкаш има опасност да загубиш работата си.
  ======
  Аааа.....недей сега да се вайкаш....!
  Това са следствия от едни взети решения в края на миналия век....

  Ти какво си помисли..... Че отвъд берлинската стена, всичко е розова райска градина....?
  Успокой се..... Както е тръгнало пак си късметлия..... :)....
  За напред пари няма да има.... Ще има биткоин.... :)

  Bukalemun
 66. 66 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 523 Неутрално  Ми то ако не е сребролюбие ,ще е грантолюбие.Все тая.🔯
  —цитат от коментар 7 на Тошо Кучев


  Не е все тая. Обикновенната корупция отнема ресурси от всички българи /данъкоплатци/, а грантовете - от чужди данъкоплатци.

 67. 67 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Похвално.

  Предицата професорски расзъждения на маса с ново издание.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 68. 68 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Всичко в света се случва заради пари,дори сега пандемията е направена в изгода на някои хора.Може би тези,които отвориха войните в Сирия,Либия
  До коментар [#64] от "Сд":

  И какво, те избраниците си вземат антикор и ни чакат нас да измреме ли? Бррр...

 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Дайнов, тоя път баая глупости си наговорил ама ме мързи да опонирам. Има и верни неща, като съдбата на тото милионерите НО като цяло доста недоправено

 70. 70 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":

  ПроблемА не е да се кара на газ, а да се кара на газ Мерцедес 6.3 АМГ или БМВ М5 (на 20+ години излишно е да казвам) Иначе в газовата на гоуфо или на Астрата няма нищо лошо

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Блудолюбие Дайного.
  Не. Не е запазена марка.

  Множество нежни мъже (и женщини) с комплекси се упражняват
  върху един или друг аспект на "българите".

  Най-умните акцентуват/цалуват единствено "българина",
  в единствено число, в знак на комплексарно тероритористично умение.

  Тони Тодоров изгради кариера от задълбочено документално
  совецовец маняшки TV сериали на този принцип.

  ИЗБОРИ ИДАТ

  Не подценявайте:
  Рублофилието на рублофилина.

  "Сребролюбието на българите"

 72. 72 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  Едни обобщения, ум да ти зайде... Българинът това, българинът онова... Някакви елементарни образи, с които една голяма част от хората не се припокриват.
  Амбицията да се постигне висок обществен статус по почтен начин не може да се опише единствено като стремеж за повече пари. Това е стремеж за себеизява и за достигане на пълния потенциал, който хората носят в себе си. Парите идват като съспътстващ фактор.
  И да, категорично наличието на някакво количество пари прави човек по-щастлив, защото парите от една страна са някаква оценка на труда, а от друга улесняват живота. Изследвания на западни учени доказват връзката на количеството пари и щастието до определена сума пари/стандарт. Разбира се, не всичко се купува с пари, но много неща зависят от парите: хубаво жилище, почивки и екскурзии и т.н. Все пак човек се сравнява с другите и дори и да не завижда на материалното им благосъстояние ако той самият не е постигнал толкова го кара да се чувства некомфортно. Този, който оценява реално своите възможности ще признае, че другият е заслужил статуса си, докато някой не толкова самокритичен ще го отдава на роднинство, връзки и т.н.
  Хайде да сме откровени: в България вече има възможности за постигане на нормален стандарт на живот и много сънародници вече го имат без да са крали и мамили. Тези, които осъзнаха още в началото на прехода, че могат да вземат съдбата си в свои ръце и да не разчитат на държавата да ги "оправи" сега вероятно са по-добре от неинициативните, които дори не смеят да сменят нископлатената си работа с по-добра, защото "по-добре малко, но сигурно", отколкото какъвто и да е риск.

 73. 73 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  "В българското съзнание парите заемат много по-голямо място, отколкото в откровено капиталистически (т.е. на теория - подчинени на парите) страни като Великобритания или САЩ."

  Дотук.
  Минавам директно на коментарите.
  Авторът или не ходил по посочените земи, или е бил твърде на градус, или изобщо не е схванал нещата.

  Panta rhei....
 74. 74 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  Като прочетох първата част на изречението как Илия Павлов и Дайнов се друсали и си помислих нещо друго.
  Това в кръга на шегата.

 75. 75 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мусаши":ПроблемА не е да се кара на газ, а да се кара на газ Мерцедес 6.3 АМГ или БМВ М5 (на 20+ години излишно е да казвам) Иначе в газовата на гоуфо или на Астрата няма нищо лошо
  —цитат от коментар 70 на uq


  И защо да е проблем?При положение, че може да се спестят пари за гориво защо да не се направи?

 76. 76 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 616 Гневно

  Дайнов, седи си у кръчмАта в Миндя и там философствай пред селяните - силно ще ги впечатлиш, оти нищо нема да ти вденат...
  Не ми прави обобщения с едрата баданарка - "българинът е такъв или онакъв" (има най-различни прослойки, видове, типове, групи и индивиди), защото не си нито Алеко, нито Хаджийски. И не дрънкай глупости за сребролюбието в други държави, където си бил само на екскурзия. Като живял дълго в Америка (и неин гражданин) мога да кажа, че там пък ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ - особено здравните услуги! Не че няма черити и "волентири" (както викаше Иван Вазов), но хората гонят парите, а поговорките ала "Another day, another dollar" са безбройни.
  Но дрънкаш, пишеш, колкото да не заспиш. Или... о, сетих се! За да заработиш хонорарчето (както подобава на сребролюбив българин). Нали? Признай си.

 77. 77 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1526 Разстроено

  На некадърните политици и техните пропагандни машини все народа им е виновен. То затова скоро ще се наложи да си внасяте народ...правилен, а не такъв неправилен като българите. Вашта ....!!!

 78. 78 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Сър Каракачан...
  Сър Доган
  Сър Пейовски
  Сър Божков
  Сър Борисов
  ...

  Тая благадатно мазна тема за "мазнинки"
  можехме да пуснем на Евгений Левчев?

  "Сребролюбието на българите", Евгений Дайнов

 79. 79 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 654 Неутрално

  светът се движи от парите и има доста нации където е по-голямо сребролюбието, разликата е в мечтите за как
  Основната религия в България е Мутропоклонничеството
  мижитуркане и слугуване на големия баце с надежда за уреждане до живот, завиждане на крадците че им се разминава и желание да се краде без последствия
  да взема от тоя, да имам като ония
  ... без покритие

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 80. 80 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1526 Весело

  Като прочетох първата част на изречението как Илия Павлов и Дайнов се друсали и си помислих нещо друго. Това в кръга на шегата.
  —цитат от коментар 74 на pamela


  Аз си помислих същото...но нейсе, може и нарочно да го е направил. Ако не е, ....толкова по-жалко за него.

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Весело

  До коментар [#29] от "Едмон Дантес":

  Добре, да приемем, че си прав. Тогава защо доста от емигрантите отивайки на Запад се хващат с най-нископлатена работа? Нали там има повече възможности? Да има, но за хора образовани или с професии, които се търсят.
  Накрая пак опираме до същото: за да си заможен (не казвам богат) би трябвало да предложиш нещо, което да се търси и хората да са готови да платят за него.

 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#73] от "Molossian":

  В българското съзнание парите заемат много по-голямо място, отколкото в откровено капиталистически (т.е. на теория - подчинени на парите) страни като Великобритания или САЩ."

  Дотук.
  Минавам директно на коментарите.
  =======
  А..... Това ли те жегна....?.... :)
  Какво си помисли.... Че балканския субект ще се превърне в нещо друго.....веднага след като почне да печели американски или английски банкноти...?
  Редно е да се примири с тоя парадокс.... :)...
  Виж... 👈... Автора на статията вече го е направил....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#75] от "Мусаши":

  Айде бегай да заредиш Мерцедесо на Марешки че днеска има 5 стики отстъпка на газта при Магарешки.
  Ако беше идеята да се пестят пари за гориво, немецо щеше да направи АМГто да е 80 коня дизеЛь а не 450 коня бензин, сфащаш ли? Като искаш да пратиш пари за гориво, купуваш си един Форд Мондео примерно или един ситроен/Пежо/рено/Опел/Фолксваген с едни 90-100 коня, сложи им га, никой нема да ти се подиграва и ще пестиш. Тва с газовата на АМГто е като да се наплюскаш с пица и да отслабваш с диетична кола

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#81] от "pamela":

  Накрая пак опираме до същото: за да си заможен (не казвам богат) би трябвало да предложиш нещо, което да се търси и хората да са готови да платят за него.
  =======
  Именно....
  То вече така и става.....
  БИ например......плаща на Запада с бежанци....срещу получена демокрация....
  А миналата един разговор между Тръмп и Ердоан.....

  " Вие сте богата държава, имате пари. Купете си маски с тях..."
  " Остави сега парите. До карайте ни спешно маски"....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Като цяло, не отива на Гецата да пише такива несериозни неща. Или поне да е по-кратко. Не, че не сме наводнени с индивиди точно каквито ги описва, ама тва са приказки за форум или ФБ, не за статия.

 88. 88 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#76] от "Milko Stoyanov":

  Българското селско съзнание е друга планета спрямо утилитарния морал в САЩ и Великобритания. В България хората са капсулирани в близкия родов/приятелски кръг и всичко извън него се приема с недоверие и може да се прави само за пари. Има го и бедняшкия елемент при който на бедняка му светват очите като види много пари.

  В САЩ войнства утилитаризъм, при който всяко действие трябва да носи някаква полза и да води към някакво измеримо щастие, колкото и абстрактно да е то.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Бедняци с пари" е право в десетката. Ще си купя обукви за 2 бона за да стъпвам по разбити тротоари. Ще си купя джип за 200 бона за да карам през дупките. Ще си построя къща за 2 милиона, а около мен кал и мизерия.

 91. 91 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Пеевски, Доган - добре, ама Прокопиев защо го забравяте?

 92. 92 Профил на Angel Georgiev
  Angel Georgiev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Доста вярно за съжаление.
  Може би след 30-40 год. по естествен път нещата ще се урегулират.
  Засега е пълно със „не про-съветски,про-сталински” жители,които просто трябва да си отидат.
  Не е гаранция ,че на децата и следващото поколение не се втълпява една друга ненормалност,но това е друга тема...

 93. 93 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1452 Весело

  Бай Ганьо вярваше на това което се намираше в дисагите му
  До коментар [#61] от "eti mehter":

  А всичките дисаги се събираха в потурите му. Ама и толкова му стигаше, да се изправи с вдигната глава на по-учени и богати от поколения народи. Отишъл беше да види и да завърти търговийката. “Имал пари платил”, нещо такова казваше по техен адрес 😂
  Сигурно, защото в училище ни учеха да се дистанцираме и даже да се срамуваме от него, винаги съм го гледала само от комичната му страна . И симпатията ми към бай Ганя нарасна с времето.

 94. 94 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Статията е добра или най-малкото е добър повод за дискусия.
  ---
  Психолозите твърдят, че в основата на сребролюбието и скъперничеството е вътрешната несигурност, за скъперника парите са източник на усещане за сигурност.
  Кой и какви обстоятелства са създали усещане за несигурност - ето съдържателната част на разговора.
  ---
  "Щом не те мързи да работиш, аку си с акъла си, аку си честен с ората, гладен няма да стоиш" - това казваше покойната леля Гълъбинка от село Ковачевица в Родопите, предавайки ми съветите на своята баба.
  Т.е., от памтивека българите са разчитали на трудолюбието и ума си, както и на подкрепата на общността - семейството, родата, съселяните. Ето това, а не парите са създавали през вековете чувството на сигурност у българите.
  ---
  Въпросът е кой разруши тези традиционни темели в съзнанието на българите, създаващи им усещане за сигурност, идещо от собствените сили и добрите връзки в общността, базирани на честност и почтеност.
  ... Дали не е т.нар."социалистическа уравниловка", която уби у мнозина стимулите за труд - и мързеливецът, и нищоправещият тарикат, и партийният гаулайтер взимаха повече от работливия, квалифицирания, съвестния, дори талантливия работещ?!
  ... Дали не е пак отвратителната соц-действителност, в която нямаше и грам правда?!
  ... Дали дълго отглежданото "равенство в недоимъка" не породи отчаяната вещомания на хората в и след соца, както и желанието на някои да изглеждат "по-така" от сивата маса, т.е., откъм страната с привилегиите - не породиха настървението за показен лукс - лъскава Ес-класа, къща-"замък" с кулички, манекенка-силиконка с тунинговани джуки, почивка на Малдивите, пазаруване в Дубай и т.н. - и всичкото това напоително разгласено в Мрежата ...
  ---
  ... Дали някак изведнъж дошлият капитализъм, донесъл на хората голяма доза несигурност и все още ненаучени умения да се справяш в пазарна среда без "връзки" и синекурна държавна служба?
  ... Дали случващите се една след друга кризи - Луканова "сполука", Жан-Виденова хиперинфлация, Световна банкова криза, Корона-криза ... ?
  ... Дали натрапваното с настойчиви реклами, чалга, "лайфстайл на инфлуенсъри" усещане за надмощие на ТЕЛЕСНОТО и на материалното над духовното?
  ---
  Може би става въпрос за комбинация от всичко това.
  "Материалистка - това значи материал иска" - така казва Ставри Калинов с типично неговия начин да анализира понятията с дисекция на думата (щастие - "ща с тия" и т.н.).
  Жените, които захвърлят Любов заради сигурност - пълен хладилник, свободно харчене, лъскава кола, къща, пътуване...
  Мъжете, търсещи в жената не Любов, а вид обзавеждане с нещо за показване и предмет на завист...
  И едните и другите са продукт на едно обществено възпитаване в ТЕЛЕСНОТО, ПРЕДМЕТНОТО, МАТЕРИАЛНОТО, идващо от самия въздух на консуматорското общество като основни ценности.
  ---
  И все пак, в основата на сребролюбието у хората е търсенето на липсваща им сигурност. Трябва да ги разочаровам от личен опит - няма сигурност в материалното.
  Няма сигурност в милионните сметки, в къщите и яхтите.
  Ще кажете - по-добре е да ги има.
  Зависи от вътрешната ти нагласа - ако ги имаш по нечестен начин, няма да имаш душевно спокойствие, защото възмездието е неминуемо. Или ако са ти самоцел - материалните неща не носят щастие, ако нямаш Любов, Разум, Душа.
  ---
  На един курс по френски преди години учителката ни попита "Защо искате да научите френски?" - повечето отговориха, че искали да работят във Франция, т.е. по абсолютно материална нужда. Като "откачен професор" беше оценен по-късно отговорът на виден професор по съвременна българска литература, отговорил "За да мога да прочета Юго, Балзак, Камю в оригинал, защото преводът е друга книга". Навярно и моят отговор, че искам да се усъвършенствам като личност е бил оценен като прикритие за нещо материално и предметно.
  ---
  Тия дни стана въпрос за т.нар. "Велики пости".
  Коментарите на мнозинството бяха или че щели да си ядат месо, или че щели да постят.
  Т.е., всичко се въртеше около яденето, около месото.
  На кой изобщо му дойде наум за същината на Постите - че чрез Постите още от ранното християнство се е търсело едно самоограничаване на ТЕЛЕСНОТО, за да дойде мъничко място за ДУХОВНОТО, да стане ясно, че не лапането на мръвки, а да търсиш и цениш Красотата, Разума, Любовта - това са ценностите, обозначаващи ни като Човеци, а не ламтежа за консумация, който ни отпраща към животинското начало.
  ---
  Днес много взе да се говори за Богомилите, за Катарите, за първохристияните.
  Говори се предимно с устата на техните врагове - "православни" и католици.
  Как тези "еретици" уж смятали материалния свят за създаден от Дявола, а духовния свят за създаден от Бога.
  Всъщност не - тези хора повтарят и развиват Христовите думи, изречени в пустинята:
  "Само с хляб не се живее!"
  ---

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 95. 95 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Аз съм спокоен. НЕ се вайкам.
  Правя каквото мога и каквото трябва.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 96. 96 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Аз не мога да разбера защо тва "не случи на народ" се споменава така иронично? Ами вижте всичко, което ни заобикаля - хора, сгради, улици, култура, възпитание, хигиена, вземете и безславната история и ... къде точно виждате нещо освен един нещастен народ, свикнал на лош живот? Естествено, че не сме случили на народ.
  —цитат от коментар 84 на Сенсей НАНАЙ


  Ами аз не виждам народа да е нещастен.
  Виждам една средно развита държава, в която, който работи има прилични доходи, и спокойно свързва двата края.
  Разбира се има и такива които са убедени, че държавата е длъжна да им осигури висок жизнен стандарт, но към тя се отнсям със снисхождение.
  Това са хората от поколението "полага ми се".
  Те са обречени да бъдат нещастни, до края на живота си, без значение кой управлява.

 97. 97 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Аз съм българка, която живее в Италия от 26 години, омъжена съм за италианец и имам двама сина ( от които по- големия е роден в България от първия ми брак)......Тук сме най- обикновени хора, каквито бяха и моите родители в България......Случайно попаднах в Италия ( защото ми се появи възможност без да съм я търсила), и ако не бях срещнала съпруга ми със сигурност щях да не остана, а в последствие щях да замина за някоя англоезична страна ( имам близки, които в последствие се установиха във Вирджиния)......
  През 97- ма лятото доведох за пръв път в България моят настоящ съпруг ( с когото имаме 5 години разлика) за да му покажа от къде идвам и да го запозная с родителите ми ......
  Естествено отидохме до морето , на Златни пясъци,....и един ден , поради лошото време, вместо на плаж тръгнахме за Несебър......Таксито всъщност беше един Вартбург , а шофьорът местен младеж......Няма за забравя следното - на връщане шофьорът сподели с мен , как , докато ни е чакал, е обсъдил със своите колеги на стоянката моят " случай" и как всички , единодушно, били БЕЗКРАЙНО учудени че една млада българка ( тогава бях на 28 год. ) е със млад чужденец, а не със старец !???? Как е възможно?
  Нали правилото е че младото момиче си хваща богат дъртак- чужденец!.......Не беше единствения , и други хора ни гледаха много учудено.......Та така за българския манталитет.........

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Ами аз не виждам народа да е нещастен.
  —цитат от коментар 96 на atmanpg


  Явно не си виждал друг народ, освен българския.

 99. 99 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#94] от "Торбеш":

  ++++++++++++++++++++++++++++
  Това, което си написал,е в пъти по-добро, от написаното в статията.

 100. 100 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Щастието е въпрос на ценностна система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK