"Вашата култура ни обижда" – личен спомен за Косьо Марков

"Вашата култура ни обижда" – личен спомен за Косьо Марков

© Фейсбук/Константин МарковТекстът е препубликуван от Портала "Култура".


Преди дни научих от медиите за смъртта на известния наш рок-музикант Константин (Косьо) Марков. Бог да го прости! Тъжната вест обаче отключи у мен спомени от (вече) далечните години на нашенския "соц", когато за кратко имах познанство с този интелигентен и фин човек. Спомних си и как се отнасяха тогава с хората като него - ентусиастите на авангарда на музикалното изкуство, още повече, както казах, ако бяха и интелигентни, и фини.


Защото аз се запознах с Косьо Марков в трудовите войски на БНА. Там той бе имал участта да попадне, след като беше завършил висшето си образование, а аз - година преди него - след гимназията.
На читателите от по-младите поколения ще трябва да открия, че в този род войски на "народната" ни армия в онези години бяха прибирани изключително следните категории млади мъже: първо - представителите на турското и ромското етнически малцинства, осъжданите (и лежали в затвора) за криминални престъпления, ако са поне под 30 г. и т. нар. неблагонадежден контингент. Последният включваше момчета, чиито бащи, дядовци или други близки родственици са били "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите, извършени след 1944 г.).


Такъв именно бях самият аз. После - завършилите духовна семинария или духовна академия (т. нар. "попове") и накрай - провинилите се сами в нещо пред "социалистическото ни общество".


Ще кажа, че рок-музиката по онова време сама по себе си представляваше такова "провинение". Да я изпълняваш, дори легално, на сцените на "родината" (каквото бе правил Косьо Марков), макар и да не подлежеше на наказателна санкция, все пак беше безспорен атестат за "морално-политическа" неблагонадеждност. Да я слушаш, да следиш развитието ѝ, особено ако го правиш по "вражеските радиостанции" (където единствено би и могъл да го правиш), пък си беше същинско престъпление.


В трудовашкото поделение, в което служих първите 4-5 месеца, едно момче бе попаднало именно защото като ученик бе проявило неблагоразумието да напише писмо до музикалната редакция на една от тия "вражески радиостанции" с желанието да му пуснат любимо "парче" - нещо, което "народната милиция", разбира се, бе засякла и което бе предопределило бъдещето му оттогава нататък.


Общото за отношението към т. нар. неблагонадеждни в този род войски на народната ни армия обаче бе това, че ги третираха по много по-враждебен и унизителен начин, отколкото например "криминалните". Ако "поповете" по начало бяха смятани за "луди" (как ще завършиш семинария или духовна академия, ако не си поне малко "луд") и затова ги тормозеха сравнително умерено, с великодушно презрение, то останалите - именно колкото по-образовани, по-културни, по-нетрадиционни бяха, толкова повече възбуждаха нетърпимостта на "командния състав".


И ето - аз не зная (или съм забравил) с какво точно е бил "неблагонадежден" покойният Константин Марков, но си спомням ясно, че още в първите дни след пристигането му на началството бе станало известно, че освен инженер, висшист, той е и рок-музикант. Някъде в багажа му бяха намерили (и разбира се, задигнали) снимка, на която той бе фотографиран с китара, на сцената, до известна наша естрадна звезда и с доста дълга (за тогавашните мерки) коса.


Тъкмо това - допълващо интелигентния му вид и държане - буквално "взриви" командния състав на поделението. Снимката бе демонстративно показвана на криминалния контингент, бяха правени, пред всички, издевателски намеци за евентуалната сексуална ориентация на "дългокосия", но също - гръмогласно - настояваха "рокаджията" да им отговори имал ли е (колко пъти и как точно) интимни контакти със звездата, до която бе на снимката.


"Дисциплинарните" наказания, на които по всеки измислен повод бе подлаган, бяха толкова многобройни и толкова унизителни, че не бих се решил да ги описвам тук, още повече след смъртта на музиканта. Ще подчертая обаче, че самата жертва на тези издевателства с абсолютно нищо не бе ги предизвикала. Не си спомням той дори да бе разправял с какъв вид изкуство се е занимавал, преди да попадне тук. Предизвикателно следователно бе самото "рокаджийство", самата "цветност" на фигурата му и самата му интелигентност.


За пълнота на този кратък разказ ще добавя, че агресията към моя "съказарменик" идваше почти изключително именно от командния състав, т.е. "народното офицерство и подофицерство", членуващо без изключение в БКП. "Криминалните", ромите и останалите проявяваха много по-голяма търпимост. Впрочем именно тя ни позволи - спомням си - на мен, на Косьо Марков и на още един "неблагонадежден висшист" за определен период да си осигурим спокойствие поне в късните вечерни часове и нощите.


Работата бе там, че като (вече) "стар войник" аз бях успял да овладея определени хитрости. Още преди идването на "висшистите" бях пренесъл едно от войнишките легла в т.нар. гардеробна стая и го бях "маскирал" зад висящите в него шинели. Сега пренесохме там още две легла и след вечерната проверка се скривахме в уединеното място, за да можем да разговаряме и да отдъхваме на спокойствие. "Цената", която трябваше да плащаме, за да не бъдем издадени на началството за тази си нерегламентирана усамотеност, бе, че през вечер-две трябваше да пускаме в същата "гардеробна" една групичка от най-изявените "криминални", за да си разделят те пък в нея по някое шише ракия.


Пак казвам те се отнасяха към нас - "софиянците" и "интелигентите" - далеч по-сговорчиво от "командирите". Във всеки случай "рокаджията" не ги нараняваше със своята необикновеност; на тихостта и възпитаността му те по-скоро не обръщаха внимание. Във всеки случай те никога не издадоха нашето "скривалище". Колкото и примитивни личности да бяха, за тях културната и образователната различност, "градскостта" и дори "авангардността" бяха нещо естествено - да, много чуждо тям, но не и предизвикващо ги да го преследват.


Но тогава защо, защо същите тези неща, символично олицетворение на които бе "рокаджийството" на Косьо Марков - така "възпаляваха" другите - овластените в тогавашната държава - в нейната армия, милиция, в нейната администрация (която очевидно и го бе изпратила в този род войска за "неблагонадеждни")? Нима някой ги предизвикваше с тях? Нима предизвикваше образоваността, по-тихото говорене, по-възпитаният език? Защо бодеше очите им снимката с китарата, с дългата коса? Та нали тя бе донесена не за да бъде показвана, а за да остане скътана в дълбочините на шкафчето между дрехите - за личен спомен от довчерашното?


Най-кратък и синтетичен отговор на тези въпроси срещнах съвсем неотдавна, запознавайки се (заедно с жена ми) с биографията на забележителния руски писател от полски произход Сигизмунд Кржижановски - невероятен талант и ерудит - творил през първите две десетилетия след 1917 г., сравняван днес с Кафка и Хофман, но чиито разкази и новели виждат бял свят едва през 1990 г. Та при един от поредните откази на комунистическия редактор да приеме за печат негово съчинение, литературният чиновник се обърнал към него с гневното възклицание: "Ну не понимаете ли вы, что ваша культура нас обижает?" ("Не разбирате ли, че вашата култура ни обижда?"). Да, точно така - самата култура, самата авангардност, самата цветност обиждаше (и правеше "неблагонадеждни") в очите на "народните" началства всички онези, които я имаха. Всъщност обижда техните наследници и до днес.


Още веднъж - Бог да прости Косьо Марков, с когото съдбата ме срещна за кратко и вестта за чиято кончина събуди у мен тези тъжно-смешни спомени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Имената и делата на червените шапкари трябва да се знаят кат имената на есесовците.

 2. 2 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  “СоцЯлизЪма се оказа Ено недоноШче”
  ... Такова признание направи бай Тошо след 45-годишния неуспял експеримент.
  Неуспял никъде по света, освен може би в Северна Корея и Венецуела, където може да се види един успял соцЯлизАм.
  ...
  Умните хора ясно виждаха краха на соцЯлизЪма още в началото му. Тези хора бяха репресирани и да, избивани за това, че виждаха и казваха на глас очевидното.
  Прочее, днес пак продължават опитите на ТЪПИТЕ да ни натрапят идеи за някакъв “нов соцЯлизАм”, който пак знаем как ще свърши.
  ...
  Поклон пред българските интелигенти, жертва на тъпия соцЯлизАм!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  ""Криминалните", ромите и останалите проявяваха много по-голяма търпимост. Впрочем именно тя ни позволи - спомням си - на мен, на Косьо Марков и на още един "неблагонадежден висшист" за определен период да си осигурим спокойствие поне в късните вечерни часове и нощите."

  Май нещо послъгваш Калинчо! Не че офицерите в Трудови войски или ГУСВ са цвете но градацията на издевателствата върви от циганите и криминалните през младшия състав и най-накрая до офицерите! Ама ти си решил да послъжеш за да оправдаеш любимите от либирална гледна точка цигани или роми както ги наричаш!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  “ "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите”
  ——
  Ади, холан! И аз закачих от онова време (повече, отколкото би ми се искало), но такъв израз не съм чувала. Гугълвах и нищо такова не ми излезе. Страхувам се, че и тоя си прави история ... на бутилка. Как да му чета останалото?...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  “ "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите”——Ади, холан! И аз закачих от онова време (повече, отколкото би ми се искало), но такъв израз не съм чувала. Гугълвах и нищо такова не ми излезе. Страхувам се, че и тоя си прави история ... на бутилка. Как да му чета останалото?...
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  По скоро става въпрос за тези които имат роднини избягали на Запад ама Калинчо гледа да преувеличава! Имал съм колега с репресиран дядо и не знам да е служил в трудови войски!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Щом ти не си чувал този израз, значи е нямало "засегнати от мероприятията на народната власт". Кой нормален освен чукундурите комунисти използваше думата мероприятие.

 7. 7 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 472 Разстроено

  РИП Косьо, светла ти памет!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Калин явно хиперболизира. Геройчо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#7] от "mekarshalev":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Само десетина години преди това бяха лагерите.

  Нищо не преувеличава- в казармата имаше задължение " специалните" да се мачкат.

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Когато започнеш да се изживяваш като крайна инстанция в форума , която обяснява какво е вярно , какво не е ,кое е правилно и умно, кое да се чете - стигнал си дъното.
  Когато започнеш да осведомяваш кое ти харесваш и какви са ти вкусовете , все едно някой се интересува. - копаеш дъното.

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  “ Щом ти не си чувал този израз, значи е нямало "засегнати от мероприятията на народната власт". ”
  ——
  Добре, блондинке, тъй да бъде.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Кмете не обичаш да слушаш за реалностите от времето на социализма, а? 😊 И веднага: Тоя послъгва! Колкото и да се наместваш в стола, така беше дори в редовната армия. Доколкото това беше армия , а не пушечно месо .

  agent
 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  Много изпадна.Сама се унижаваш.

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":


  “ По скоро става въпрос за тези които имат роднини избягали на Запад”
  ——
  Не, не става въпрос за това, а за колко може да се вярва на написаното от човек който си измисля нагло за очевидни работи. Какво пък остава какво раздухване ша бъди за кво било ставало в казармите на трудови войски ... мога да си представя. Не четох надолу.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  “ "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите”——Ади, холан! И аз закачих от онова време (повече, отколкото би ми се искало), но такъв израз не съм чувала. Гугълвах и нищо такова не ми излезе. Страхувам се, че и тоя си прави история ... на бутилка. Как да му чета останалото?...
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  Прочети последния параграф на линка. Разбира се че "засегнатостта" беше един от критериите през 70-те и 80-те...

  https://agentibg.com/index.php/bg/2014-02-18-15-57-52/136-2014-04-03-21-22-33

 17. 17 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#10] от "lynyrds":

  Така беше.
  Не съм бил "специален", но по стечение на обстоятелствата бях единствен от град.
  Останалите, от гоцеделчевско и от видинско.
  И ме обиждаха на "гражданче".

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ronald Reagan":

  Хайде не ми отваряй устата. оня ден твоите авери биеха в казанлък човек. А в писанието на калин няма нищо КОНКРЕТНО. личи си, че не си ходил войник. А строителните имаше и една друга категория - библиотекари. Това знаеш ли го.
  Хайде малко по-умно. ВКР разследвал ли те е другарю???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#14] от "lynyrds":

  “ Много изпадна.Сама се унижаваш”
  ——
  Мерси за грижата, трогната съм. Нищо че са празни приказки, от тебе — толкоз

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Само десетина години преди това бяха лагерите.Нищо не преувеличава- в казармата имаше задължение " специалните" да се мачкат.
  —цитат от коментар 10 на lynyrds


  Аз служих в бойно - кашишко - поделение, част от 21-ва Пазарджишка Дивизия. Бях новобранец с едно момче от Смолян, което беше завършило духовната семинария. Интелигентен, начетен, възпитан - разликата в нивото беше очевидна.

  Правеха го на луда калинка под давлението - и понякога открито насърение - на "командването". Няколко месеца след клетвата го пратиха да служи в свинарника на поделението ...

 21. 21 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gretel":

  “ Не четох надолу.”

  Не четем, но подлагаме написаното на критика! Дали защото четейки текста наранява това в което вярваш , и прочетеното ти казва “абе аз май дял живот съм леко в заблуда?”

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 22. 22 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 2008 Разстроено
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#20] от "xhi13317223":

  В свинарника даваха ли караул?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#20] от "xhi13317223":В свинарника даваха ли караул?
  —цитат от коментар 23 на КМЕТ В СЯНКА


  Не, не даваха...

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#24] от "xhi13317223":

  Именно. Замисли се. Не те попитах случайно. Кой от двама ви е карал по-тажка служба?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#17] от "jmf29537805":

  Какво обидно има в "гражданче" ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Блестящ анализ на проф Янакиев !
  Респект !
  Жалко че такива анализи са самотни лястовици
  в българското медийно пространство

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Не знам дали е бил официален този израз, но съществуваше!

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#16] от "xhi13317223":

  “ Разбира се че "засегнатостта" беше един от критериите през 70-те и 80-те... ”
  ——
  Е, признавам, не ми е познат жаргонът на кадровиците на ДС от тези години, нито пък “критериите” за избор на доносници. Ти що са ровиш в тоя боклук, ако не е тайна, книги за четене няма ли?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  До коментар [#5] от "Julian Mall":“ По скоро става въпрос за тези които имат роднини избягали на Запад”——Не, не става въпрос за това, а за колко може да се вярва на написаното от човек който си измисля нагло за очевидни работи. Какво пък остава какво раздухване ша бъди за кво било ставало в казармите на трудови войски ... мога да си представя. Не четох надолу.
  —цитат от коментар 15 на Gretel


  Калинчо не вярвам да е изживял ада който са били Трудови войски особено скоро след девети пък и по късно когато ГУСВ може да преведе и като ГУЛаг щом е можел да са скатава в гардеробната!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#24] от "xhi13317223":Именно. Замисли се. Не те попитах случайно. Кой от двама ви е карал по-тажка служба?
  —цитат от коментар 25 на КМЕТ В СЯНКА


  Хахаха, кмете, изби рибата.... По тази логика "'сичкото сиган" в ТВ, са карали лека служба, щото и там наряди не се даваха, нямаше стрелби, учения и марш на скок, и всеки уикенд си бяха в къщи.

  Извращенията с него бяха по-изтънчени - и да рине свински лайна по цял ден бе част тях.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hawaii":

  Кое точно му е блестящото? Никога не бих ползвал паметта на покойник за себеизтъкване.
  Кажи един конкретен факт с доказателства, който е посочен? Няма такъв. Само общи лафове, мантри и хиперболизации на гърба на Константин Марков, който сам никога не е повдигал този въпрос .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#16] от "xhi13317223":“ Разбира се че "засегнатостта" беше един от критериите през 70-те и 80-те... ”——Е, признавам, не ми е познат жаргонът на кадровиците на ДС от тези години, нито пък “критериите” за избор на доносници. Ти що са ровиш в тоя боклук, ако не е тайна, книги за четене няма ли?
  —цитат от коментар 29 на Gretel


  Защото не мога да поствам характеристиката на някои мои роднини, където пишеше че са "засегнати", та ти поствам нещо неутрално за мен, за да не пишеш глупости когато не си информирана.

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bizarre_infit":

  “ подлагаме написаното на критика!”
  ——
  Ни Въ знам кои сте вие, или що постъпвате така с написаното, нито пък що реши да го споделиш с мене. Аз прочетох нещо съвсем конкретно по горе и го поставих под съмнение

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#31] от "xhi13317223":

  Нашия свинар ги миеше с маркуч от разстояние. Ние пък чистехме войнишките тоалетни без маркуч и много по-близо до "ароматите". Явно ти не си чистил тоалетни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Продължавайте да търсите. Ще го намерите този израз като графа в различни официални административни и партийни анкетни карти; дума по дума. Последно ми попадна такава в средата на осемдесетте на миналия век.

 37. 37 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#31] от "xhi13317223":Нашия свинар ги миеше с маркуч от разстояние. Ние пък чистехме войнишките тоалетни без маркуч и много по-близо до "ароматите". Явно ти не си чистил тоалетни.
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Е, ний пък имахме маркучи за тоалетните...

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#37] от "xhi13317223":

  Връзкари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Любопитно

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  " А строителните имаше и една друга категория - библиотекари. Това знаеш ли го."

  Какви библиотекари бе кмете? Още малко и библиотеки имало за ограмотяване на неграмотните цигани! То верно че в строителни войски ги ограмотяваха ама не чак дотам да им дават да четат книги и да правят литературен анализ! Имаше писари и сигурно Калинчо е бил такъв! Не мога да си го представя с кирка и лапата да изпълнява норма от 10 кубика!?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#39] от "Julian Mall":

  Имаше, имаше и писари.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#36] от "ivangabrovo":

  “ различни официални административни и партийни анкетни карти”
  ——
  Да, Боян вече сподели досието си на доносник или както там са го наричали на техния си жаргон и наистина — така е. Моя грешка, може да се върна да дочета написаното

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  “ Не знам дали е бил официален този израз, но съществуваше!”
  ——
  👍 Ще си го пиша като червена точка — че съм млада и непокварена от партийни и десарски структури... 2 червени точки.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  за Компартизма - нищо лошо
  за Тоталитаризма - нищо лошо
  за дружбата вечна Совецка - нищо лошо

  А беше учен човек.
  Службата (десетки години) Първи секретар на БКП и
  на БКП държава го научи що е Компартизъм.

  Изследователят дисидент Желев изпързаля Партиздат
  да му напечата и публикува "Тоталитаризмът",
  след което продължи на Самиздат.
  Първият партиен и държавен ръководител имаше отде
  да научи какво беше: тоталитарист и диктатор.

  Беше повече.
  Похарчи житейския си път в неуспешни опити за интеграция
  на заграбена държава в супернация СССР.

  Усилията постигнаха обратни ефекти.
  Генералният диктатор и секретар на БКП загуби поста си.
  БКП загуби тоталитарното си единство антидемократично,
  антикапиталистично, антирелигиозно и др.
  Само за три години, изтощен от опитите за интеграция
  и загубата на генерален БКП секретар, СССР рухна.

  До коментар [#2] от "Торбеш":

  “СоцЯлизЪма се оказа Ено недоноШче”

  ... Такова признание направи бай Тошо след 45-годишния неуспял експеримент.
  Неуспял никъде по света, освен може би в Северна Корея и Венецуела, където може да се види един успял соцЯлизАм.
  ...
  Умните хора ясно виждаха краха на соцЯлизЪма още в началото му. Тези хора бяха репресирани и да, избивани за това, че виждаха и казваха на глас очевидното.
  Прочее, днес пак продължават опитите на ТЪПИТЕ да ни натрапят идеи за някакъв “нов соцЯлизАм”, който пак знаем как ще свърши.
  ...
  Поклон пред българските интелигенти, жертва на тъпия соцЯлизАм!

 44. 44 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Преживял съм "одисеята" описана от Калин Янакиев. Служих в трудовако поделение след завършването на висшето си образование - архитектура. Сигурно са имали своите основания да ме пратят там военните власти - не му е мястото тук да ги обсъждаме - накратко - пиесите на социалистическия абсурд. Както и да е - на мен все пак ми провървя. Заради професията ми - трябваха им технически ръководители и повечето време бях такъв. Форменият тормоз, който се опитваха да ми наложат в началото беше "вдъхновяван" от командния състав и най-вече от политическите офицери. Не им се получи - опазих се. Всъщност с масовите войници - циганета, турчета, помаци проблеми не съм имал никакви. Като се държиш с тях с човешко отношение, виждаш и тяхната човещина.
  В заключение - трябва да кажа, че службата в строително поделение в крайна сметка се оказа много по-приемлива за мен. Работата, макар и на най-ниското професионално ниво ми даде възможност да опозная на живо строителните процеси. Като си ангажиран и работиш времето минава по-неусетно. Мисля, че ако ме бяха пратили в нормално "бойно" поделение нямаше да оцелея.
  Бог да прости Косьо Марков. Поклон.

 45. 45 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  "Какви библиотекари бе кмете? Още малко и библиотеки имало за ограмотяване на неграмотните цигани! "

  Имаше и още как.
  Лично аз попаднах на доста добре снабдена и почти неизползвана. Поне 500-600 книги бяха. Половината бяха партизански, но имаше и много интересни. 74-та на каскадата Белмекен-Сестримо. Бях пазач на изоставен лагер, май Рополица беше, над хижа Трещеник с още един пич за 3 месеца преди уволнението. Голям кеф беше. Като си тръгвах на 1-ви ноември надолу към Якоруда си взех поне 10. Наложи се да си оставя обаче гирите. 2по 5кг.

 46. 46 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  "На читателите от по-младите поколения ще трябва да открия, че в този род войски..."
  --------
  Колко по-млади да са тези поколения, проф. Янакиев, които хем четат в Портал Култура, хем не знаят за Кралските елитни части (КЕЧ)?
  Както се вижда от коментарите под текста всички мъже са достатъчно дърти, за да са наясно със ситуацията плюс един джендър дето също бил "закачил".
  За съжаление повечето от нашите творци от онова време забравиха за авангардността, субкултурата или дори контракултурата си и пак чакат да държавната копаня. Социалистическата система успя да овладее рока увреме и днес старите музиканти се държат като върли симпатизанти на чалгата. Какво пък да кажем за младите?

  CONTADOR GRATUITO!
 47. 47 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Уж за Косьо па то станало автобиография.

  Герой, герой.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Неутрално

  Казармата си беше една репресивна машина, която те "прави мъж" - да се научиш да се криеш (скатаваш), да саботираш, да имитираш, работа, да слушаш тъпи нареждания (ще копаете от тук, до следобед).
  Все мъжествени неща.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Явно соца е възпитавал бунтари, пък демокрацията чалгари. Само дето нито соца е бил соц, нито демокрацията е демокрация

 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Към края на 80-те години репресивната обществена организация вече беше силно корумпирана. Напълно кротък и нищо неподозиращ човек можеше да преживее същото, само заради едно писмо написано от лични подбуди от комсомолския или партийния секретар. Комсомолските и партийните секретари работеха като шпиони в полза на властта. Техните “препоръки” към партията бяха тайни и неоспорими.

 51. 51 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Весело

  “ "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите”——Ади, холан! И аз закачих от онова време (повече, отколкото би ми се искало), но такъв израз не съм чувала. Гугълвах и нищо такова не ми излезе. Страхувам се, че и тоя си прави история ... на бутилка. Как да му чета останалото?...
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  Въх! Ентиликтуалке! Нидьей тъй!

  https://utroruse.com/article/777416/

  https://ekipnews.com/проф-михаил-неделчев-комунистите-иск/

  http://www.pravoslavieto.com/history/20/1949_doklad.htm

  https://faktor.bg/bg/articles/sled-lagerite-kray-lovech-i-skravena-represiya-s-prinuditelno-ustanovyavane-v-drugo-mestozhitelstvo

  [quote]В категорията на лицата, към които е приложима тази репресивна админстративна мярка, са „лица, осъждани за престъпления против Народната република” и такива, чиито „антинародни прояви от последно време са несъвместими с нормите на социалистическото общество и представляват опасност за обществения ред”.

  Под тази широка формулировка са попадали стотици хора, които комунистическата диктатура подозира в неодобрение на „мероприятията на народната власт” или хора, които вече веднъж по някакъв повод са се сблъскали с режима.[/quote]

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Точно така. В Трудови/ Строителни войски големия тормоз беше насочен най-вече за превъзпитание на ромите, стигащо до як пердах. С турците рядко имаше проблеми. В повечето случаи дори вършеше работа и ромите излизаха, научени на обноски и култура и дори с професия, която някои и досега практикуват. ”Интелигентните”, дето автора ги изкарва някакви онеправдани герои, обикновено имаха лека служба като писари и артелчици. Тайни места си имали... 😂😂 Открили Америка героите... Приятел, във всяко поделение си имаше тайни места, където се пиеше и се блъскаха карти. Някак си е пропуснато точно мястото на това украсено от теб поделение... Защо ли?
  Пълна измишльотина е и че офицерите там са били ”без изключение” членове на БКП. Точно в тези войски беше изключението - членството беше много желателно и предимство в кариерата, но не и абсолютно задължително, без изключения. Баща му отказа и не стана член. Просто спряха да го повишават и си остана подполковник.
  Моите спомени от Трудови войски са от 1990 година, когато след НШЗО в Плевен, ме изпратиха за 45 дни в полка в Шумен, като командир на една от трите роту в батальона новобранци - роми и турци. В ротата имаше само двама българи и си живееха като царе, като редовно ги скатавахме дори от физарядка и набиване на крак по плаца.
  Единия го направих писар, другия - оръжейник.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Все едно.
  Буржуй.
  Обидна култура.

  Нашаящяя она тотално друга бира.

  Вземи пример скромния монумент МОЧА.
  Отвсекъде - советский реализм.
  За капак: реалистичен Германски социалистически Шмайзер.
  Real Pollitiks - би казал канцлерът Меркел.
  Същото: Реализъм.

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#6] от "blondofil":

  Калин явно хиперболизира.

 54. 54 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 695 Гневно

  Калин Янакиев разказва какво си спомня от краткото познанство с отишлия си преди няколко дни от този свят Косьо Марков.

  Обаче туземната дива комунишка сган налетяла да го псува.
  Щото не Фали недоносчето "социализам".
  Макар че дори самия тато на комунягите така го определи - "социализЪма се оказа едно недоносче"!

  Отвратително!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Вашата култура ни обижда"

  Така както днес някои се обиждат от културата на лгбт ли?

 56. 56 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Точно така. В Трудови/ Строителни войски големия тормоз беше насочен най-вече за превъзпитание на ромите, стигащо до як пердах. С турците рядко имаше проблеми. В повечето случаи дори вършеше работа и ромите излизаха, научени на обноски и култура и дори с професия, която някои и досега практикуват. ”Интелигентните”, дето автора ги изкарва някакви онеправдани герои, обикновено имаха лека служба като писари и артелчици. Тайни места си имали... 😂😂 Открили Америка героите... Приятел, във всяко поделение си имаше тайни места, където се пиеше и се блъскаха карти. Някак си е пропуснато точно мястото на това украсено от теб поделение... Защо ли?Пълна измишльотина е и че офицерите там са били ”без изключение” членове на БКП. Точно в тези войски беше изключението - членството беше много желателно и предимство в кариерата, но не и абсолютно задължително, без изключения. Баща му отказа и не стана член. Просто спряха да го повишават и си остана подполковник. Моите спомени от Трудови войски са от 1990 година, когато след НШЗО в Плевен, ме изпратиха за 45 дни в полка в Шумен, като командир на една от трите роту в батальона новобранци - роми и турци. В ротата имаше само двама българи и си живееха като царе, като редовно ги скатавахме дори от физарядка и набиване на крак по плаца. Единия го направих писар, другия - оръжейник.
  —цитат от коментар 52 на Котаракът на Шрьодингер


  Баце, професорът говори за 60-те, 70-те. Ти говНориш за 80-те и 90-те..
  Правиш ли разликата?

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 57. 57 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Неутрално

  "Вашата култура ни обижда" Така както днес някои се обиждат от културата на лгбт ли?
  —цитат от коментар 55 на half truth


  Вероятно.

  https://d3u63wyfuci0ch.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/12/22103549/2hCmbxy1-975x1536.png

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 58. 58 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "Последният включваше момчета, чиито бащи, дядовци или други близки родственици са били "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите, извършени след 1944 г.)."
  *
  Известно ми е. Братовчедите караха военната си служба в КЕЧ, т.е.трудови войски, защото общият ни дядо беше "неблагонадежден". Учител, уволнен за "вражеска дейност", тъй като на изборите агитирал за николапетковистите. Пак му се е разминало, брат му и сестра му били изпратени в концлагер със същите обвинения.
  Затова е и моята натърпимост към отрочетата на разни видни комунисти и служители на онази власт, които сега се изявяват като морални съдници и завоалирано ни призовават да гласуваме за партии/коалиции, които нямат нищо против да правят "програмни", "експертни" и т.н., разбирай общи правителства с БСП.

 59. 59 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 57 Неутрално

  То да беше само в трудови войски. Бях в ШЗО (школа за запасни офицери за несведущите) след висше образование. Четиридесет години по-късно още звучат в главата ми думите на разни елементи ( не всички ) от командния състав като:
  "Вие сте мърди. От вас нищо не става. Аз и сега мога да направя 120 коремни..."
  "Вие може да имате дипломи колкото портала, с печати колкото фуражката ми, но тук каквото аз кажа."
  "Ти като си висшист да не си хванал бога за ...."
  и.т.н.
  А Чочо Попйорданов, светла му памет ( не беше висшист, но беше имал неблагоразумието да се запише в драмсъстава на школата ) за шесте месеца, които изкарах там даде около 80 наряда по линията "5 извънредни застъпвания в наряд по служба".

  Не плащам данък обществено мнение
 60. 60 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Тази позорна страница от историята ни на мракобесен тоталитарен комунизъм трябва да се помни и разказва, защото когато си спомняме младостта сме склонни да помним само хубавото, а хубаво беше само младостта.
  Добре е да направим и извода за сегашния живот: тогава нямахме права, докато сега няма нужда да се примиряваме с посредствени псевдо управленци. Длъжни сме да гласуваме към уважение, че имаме право на избор!

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Весело

  До коментар [#54] от "b_52_strato":

  Защото си пише актив на гърба на един покойник, който щеше да го наругае публично за тези му писаници.
  Както се видя от коментарите на живи свидетели бая хиперболизира да не кажа другата дума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#19] от "Gretel":

  Наистина го имаше този израз. "Засегнат от мероприятията на народната власт" беше по-обще термин, включващ и уволненията по политически причини, докато "съден от Народния съд" беше още по-тежко клеймо за потомците.
  До 1989 г. при попълване на разните му формуляри присъстваше графа дали попълващият има роднини, съдени от Народния съд.

 63. 63 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Казармата си беше една репресивна машина, която те "прави мъж" - да се научиш да се криеш (скатаваш), да саботираш, да имитираш, работа, да слушаш тъпи нареждания (ще копаете от тук, до следобед).Все мъжествени неща.
  —цитат от коментар 48 на Незнайко в Слънчевия град


  Репресивна, но обсебваща..... вчера на опашка пред една аптека един пенсионер с шаячен кафяв клин и цървули разказваше за подвизите на армията и жалеше за танковете и самолетите ???, дето сме дали на македонците. А големата му мъка беше, че има внучки, а не внуци, че да станат войници.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 64. 64 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#31] от "xhi13317223":

  Абе, не е точно така. В полка в Шумен, в Трудови войски, новобранците на 30 тия ден имаха учебни стрелби, с набюдаващ от щаба на дивизията.
  Направихме малка измама - мен като опитен стрелец, ме накараха да хвърля фазанската униформа, да облека войнишкия въшкарник и ме пратиха на рубежа с пълен пълнител 30 патрона да свалям мишените. Сичкото сиган около мен беше масовка с по 5 халосни патрона. 😂😂
  Позицията на изпитващия ни полковник беше 30 метра назад в една кула и нямаше как да се засече измамата. 😂😂 Резултатът, естествено, беше ”отличен”. 😂 Така че, не е като да нямаше стрелби, ама къде и как, това е друг въпрос. И за наряда не си прав... Там където аз бях, си имаше и вътрешен наряд и караул, които се даваха от старите кучета - роми и турци. Виж оръжието за караула беше уникално - Шпаген. 😂

 65. 65 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Жалко за тези години, прекарани в меко казана неприятна среда и изключително безсмислени занимания, за които днес хора като джамбазки (без да е стъпвал в казарма) или шкембе- войвода искат да ни върнат. И това беше в сила за уж нормалните поделения, като артилерия, танкисти и т.н., а трудовите войски си бяха като вид наказателни поделения, включително и за повечето от офицерите и старшините. Мой съученик изкара две ужасни години в такова поделение, защото по-големия му брат избяга на запад.
  И не мога да се начудя, как се намират хора и днес, които да защитават това минало.
  Те биха ли пратили децата и внуците си в казармата, та "Да станат мъже"? По това същото време, маса народ и собено майките, се скъсваха да търсят връзки и даваха мило и драго, да си уредят синовете в някое по-синекурно място или поне да са на по-лека служба - имаше такива, свръзки около щабове, нещо като писарушки или адютанти на някой началник.

 66. 66 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Дежурният израз в донесения, биографии, въпросници, автобиографии, ученически и трудови характеристики! Явно, нищо не сте "закачили" от онова време!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#50] от "half truth":

  Аз имам пример с една моя приятелка: навремето брат й искал да кандидатства във военно училище и му трябвала характеристика за благонадежност от... местната ОФ организация. Председателката на въпросната ОФ организация не се погаждала с родителите на момчето заради някакви имотни спорове и му написала крайно отрицателна характеристика, вследствие на което момчето не беше одобрено и записа дентална медицина. Завърши и започна работа, а след промените мина на частна практика.
  Офицерите от военните училища в по-голямата си част ги уволниха от армията и изпратиха в пенсия. Някои от тях така и не успяха да се пригодят към цивилния живот.
  Братът на моята приятелка сега е уважаван специалист и много пациенти и добри доходи. Тя ми каза веднъж, че отишла при онази жена и й занесла кутия бонбони за благодарност, че брат й не влязъл във военно училище. Онази направо се спихнала от яд и злоба.
  Както се казва, всяко зло за добро.

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Това за спокойните криминално проявените роми бе факт, независимо че имаше дори разлики от 13 години между наборите, въобще не ти обръщаха внимание, това бяха най-отегчените хора на света - бягство от казармата, вижда жената и децата, кой колкото има, някоя набързо кражба, после хващане, в дисципа, от дисципа в карзармата, и всичко отначало. Някои така я караха сумаа ти години...,

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 69. 69 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Истински ад беше и службата в ЖП войски.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#64] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не е необходимо да има бай мангал, за да се правят такива простотии.... Във Вътрешни войски на контролни стрелби ни накараха да свалим мишените на един смотаняк, защото наблюдаващият полковник му беше чичо. Полковникът обаче схвана схемата и накара след това всички офицери да легнат и те на рубежа. Голям смях падна.

  CONTADOR GRATUITO!
 72. 72 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  В поделението в което служих 1/3 от войниците бяха инженери или завършили техникуми по електротехника или механотехника. Старшините бяха по-малко от фазаните и по-малко образовани от тях - не се забелязваха просто но..... един от старшините се пенсионира и пратиха някакъв от СВ. Е, няма такъв цирк! За близо година този човечец се изявяваше като повелителя на лопатите..... Викане, крякане, простотия, пиянски изцепки. Накрая фазаните го сготвиха, уволниха го и настана мир. А, той просто си носеше СВ в душата....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#56] от "aez211010399":

  Професорът влиза в казармата през 1974-та. Това кои години са?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  “брат й искал да кандидатства във военно училище и му трябвала характеристика за благонадежност от... местната ОФ организация. “
  До коментар [#67] от "pamela":

  Освен тези характеристики, за които хората са знаели са се движели и тайни характеристики/доноси, които хората изобщо не са подозирали.
  Ще ви разкажа случай от собственото ми семейство. Брат ми завършваше гимназия. Една сутрин между служебната коренспонденция майка видяла писмо от партийния секретар до военните. Паднала и сянка на сърцето и отворила писмото. В писмото партийния секретар препоръчвал брат ми за трудови войски, без изобщо да го познава. Майка занесла писмото при директора. Той му наредил да напише ново писмо и да й го даде незапечатано лично да го занесе в пощата. Майка и до днес си вярва, че партийният просто е бил длъжен да прати някого в трудови войски. Не вярва да е от лична злонамереност, защото нито тя нито татко не са имали никакъв проблем с човека.
  Чрез такава напълно корумпирана , направо извратена система сме държани под контрол с наведени глави 40г.
  Казвам 40г. защото знам че, репресивната система от самото си начало е била отворена за лично отношение.

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  И тогава и сега си личи кой е бил мишка и кой не.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#73] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Средата на 70-те. Аз какво написах? Професорът говори за 60-те, 70-те. Нали не съм объркал нещо?

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":

  И аз си отворих характеристиката от гимназията сам и после свят им се зави на доносниците. Единия го изключиха от партията и го уволниха за явни лъжи и вредителство. Беше ми класен мръсникът, бивш офицер.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#70] от "EU Fighter":

  Затова герб и вмро искат да я въвеат отново.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#76] от "aez211010399":

  Я опитай пак. Или не знаеш как точно са датиранията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#76] от "aez211010399":

  И какво говори за 60-те?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":
  "Имал съм колега с репресиран дядо и не знам да е служил в трудови войски"

  Да приеме, че си имал такъв колега.
  Правилото на социализма се заобикаляше по всевъзможни начини, благодарение на личните връзки, на личността, която ръководи местното подразделение на военното окръжие и пр. Ако тази личност не харесва сеейството на даден донаборник, тя може да го изпрати да служи с неблагонадеждните, без да е нужно да дава специални обяснения. Моят случай е такъв.
  Не може с един измислен пример да оневиниш цяла система за тотално потискане на личността.

 82. 82 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gretel":Не знам дали е бил официален този израз, но съществуваше!
  —цитат от коментар 28 на lz73


  Официален беше. Срещал съм го във въпросник за кандидатстване за работа във външнотърговско предприятие през 1970-те. И се имаше предвид точно дали имате близки осъдени от Народния съд и други подобни "мероприятия". За живеещи на Запад роднини имаше отделен въпрос, както и за поддържане на връзки с чужденци. Цяла вечер го четохме този въпросник (беше поне 50 страници !) и измисляхме отговори които приятелят ни би могъл да напише. Е, ако наистина ги беше написал нямаше да го приемат, а за някои от отговорите можеше да влезе и някъде другаде ...

 83. 83 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#74] от "half truth":И аз си отворих характеристиката от гимназията сам и после свят им се зави на доносниците. Единия го изключиха от партията и го уволниха за явни лъжи и вредителство. Беше ми класен мръсникът, бивш офицер.
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА


  Това как да го разбираме?
  Донасял си за доносниците?
  Имал си връзки високо в партията?
  Завиждал си на класния ти, че е офицер?
  Гордееш се, че си прочиствал партията?
  Молодец!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 84. 84 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Хубаво, хубаво беше .... прекрасно време . Така се надявам да измислят машина на времето и да зарадваме няколко милиона носталгици като ги върнем с 50-60 години да си живеят живота - да си строят, да си боядисват (понеже ние не може), да си ходят на море да си харчат левовете, да стават мъже в казармата....
  Ние ще се жертваме и ще поостанем тук и сега.

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  “ "засегнати от мероприятията на народната власт" (така официално наричаха убийствата и репресиите”——Ади, холан! И аз закачих от онова време (повече, отколкото би ми се искало), но такъв израз не съм чувала......
  —цитат от коментар 4 на Gretel


  Не знам колко си закачил/а, но точно така беше - "засегнати от мероприятията на народната власт"!
  Имаше и друга мъдра мисъл на правешкия саморасъл интелигент" - от народа за народа"!

 86. 86 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 367 Разстроено

  До коментар [#4] от "Gretel": Много точно го казва, човека. Аз лично съм попълвал декларация, където имаше такъв тест...

  Captain Jack
 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#83] от "the_flea":

  Прочети в досието ми . Там всичко е написано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Гретел, не знам какво помниш от онова време, но то не бе много по-различно от турско време.
  По турско имаше "ангария", а по татово време бригади!
  По турско имаше данък "девширме", а по татово "наборна казарма", където прибираха пълнолетните отраснали и отгледани деца за 2 или 3 години, и държавата си ги ползваше за каквото си иска, включ. и за робски труд (малко по-лека форма на нацистките лагери.

 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#83] от "the_flea":

  Май и ти си офицерче? Вероятно имаш и типичните за братството ви проблеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#56] от "aez211010399":Професорът влиза в казармата през 1974-та. Това кои години са?
  —цитат от коментар 73 на КМЕТ В СЯНКА


  Изглежда четенето с разбиране не ти е силната страна. Дислексия или обикновено дребнаво заяждане? Дано е второто...

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#90] от "aez211010399":

  Попитах те само какво пише за 60-те. Въобще не коментирам другите логически и исторически несъответствия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Много хубав и верен текст. Баща ми ми е разказвал подобни неща, а той съшо беше от гнилата интелигенция, при това и от засегнато от мерките на народната власт семейство. За съжаление техните наследници с техните правила и ценности продължават да ни управляват и надникват от почти всяка партия.

 93. 93 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#83] от "the_flea":Прочети в досието ми . Там всичко е написано.
  —цитат от коментар 87 на КМЕТ В СЯНКА


  Чета: "...Бил съм Наполеон, Клеопатра, Хубавата Елена и КМЕТ В СЯНКА! ....."

  Чета и се отчайвам....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 94. 94 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Весело

  До коментар [#91] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така да бъде. В вица за милиционера и стената аз влизам в ролята на стената.
  Така да бъде, човече. Както кажеш.

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 95. 95 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 490 Весело

  *Във вица

  Антиквар - човек, който се бори против тиквите.
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#95] от "aez211010399":

  Май истината не ти е порок. Изборът си е твой личен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#83] от "the_flea":Май и ти си офицерче? Вероятно имаш и типичните за братството ви проблеми.
  —цитат от коментар 89 на КМЕТ В СЯНКА


  ТЦ! Учител съм! Обяснявах ти го преди 2-3 седмици, но сигурно тогава СИ БИЛ ДРУГ НА СМЯНА!.....
  Да имал съм възможност за офицерска служба, но като знаех що за фатмащина цареше и още царИ във ведомствата с пагони..... не, благодаря! Аз минах сравнително леко през казармата, но приятелите ми от младежката компания..... някои минаха през ада....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 98. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  До коментар [#97] от "the_flea":

  То е душевно състояние. Явно пак познах за душевността ти. От колко години си учител?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 99. 99 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#56] от "aez211010399":

  И така да е, армията е институция, в която за 20 години нищо не се променя. Не вярвам службата в Трудови войски да е била коренно различна през 1974 и 1990 година. Като се поровя в спомените си, стигам до извода, че дори и материалната база на полка в Шумен е била еднаква за тия години.
  Корпусите на сградите бяха строени вероятно през 60-те години. Баните... с казани за топлене на вода, които се изливат в 60-70 см квадратни циментови корита... Душове няма, дори и за студена вода. Защо? Никой не ти казва, не смееш и да питаш.
  Карахме новобранците да се къпят 2 пъти седмично... трудна работа. Ние ходехме в Шумен,
  на градската баня.
  За оръжието за караул вече споменах - Шпагин...
  Що? Отново неясно. Вероятно на изживяване от ВСВ. Храната - пълен отврат. Медузи (свинко) с картофи, боб с Кучешка радост, супа от Нещо си и мляко с ориз, без захар или ябълка. Фазаните карахме на офицерска дажба - половин щафета Шпек, парче кашкавал, сирене, масло и конфитюр. Новобранците оцеляваха с печени пилета и баници от свижданията в неделя. Учебния корпус беше в прилично състояние, сравнително чист и поддържан. Нашите, на фазаните стаи, бяха за по 4 човека, изключително тесни, с 2 легла двуетажни и печка кюмбе по средата. Новобранците бяха на единични легла.
  Единственият кадрови офицер в батальона беше някакъв майор, дето го виждахме обикновено само на сутрешен преглед. Изглеждаше свестен тип, но така и не го опознахме. Нямахме контакти с останалата част на полка, включително новобранците със старите кучета. Иначе, най-голямо впечатление ми направи поведението на родителите при изпращането - едни такива щастливии доволни майки и бащи. Смеят се, бутат ти разни мезета и баници в ръцете и те уверяват, че чавето им е добро и ще слуша. Е, имаше двама-трима, дето не слушаха, ама след няколко акции за респект, на третия ден всички се кротнаха и месец и половина нямаше никакви проблеми. Дори помежду си не се биеха, щото разбраха, че е нездравословно.
  Общо взето, беше скука и без емоции, като изключим ходенето на дискотека. 😀
  Те тъй, в Трудови войски.

 100. 100 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Преди време ми попадна едно интервю с доайен от първата вълна на рока. Който разказваше, че разбрал , че К.Марков е бил доносник на ДС в средите. И е докладвал какво е говорил. Не е трудно да се намери в нета.
  Не знам дали е вярно. Аз съм си почитател на Тангра особено в последната им версия. Но определено не мисля, че има нещо в песните им, което да дразни властта по онова време. И групата( реално Косьо) да се е борила за нещо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK