В България е възможно само да се опаковат ваксини

Борисов от Разград: "До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19".

© "Фейсбук"/Бойко Борисов

Борисов от Разград: "До три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19".Избори 2023

Проф. Генка Петрова, ръководител на Катедрата по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, коментира по БНР заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград. В събота той обяви, че "до три месеца ще имаме готов завод, където ще могат да се произвеждат ваксини срещу COVID-19". Според експерти това е невъзможно.


На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на ваксини. Единият начин е да идват готови ваксини - в България да ги опаковаме в кутийки, да им слагаме листовки и етикети. Другият начин е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова.


За първия са малко по-ниски изискванията, тъй като се предполага, че ваксината вече е стерилна. А вторият изисква много високи стандарти на хигиена - стерилност на работата, стерилност на средата, чистота, апаратура, въобще много високи хигиенно-санитарни изисквания, както и изисквания по добра производствена практика.
При наличие на изградени мощности и осигурени условия за производство - 16 месеца са реалистичен срок, ако обаче ваксината има разрешение за употреба и ако ние единствено я опаковаме. И в този случай също трябва разрешение за производство.


Първичното производство е производство на суровини. Вторичното е да се достигне до готова лекарствена форма - ампули, таблети капсул. Третичното е да опакова. За този срок говорим само за третично, защото стандартите, които трябва да осигури производителят, са много високи. Това е огромна инвестиция, инвестиции за милиони.


Вярно е, че Европейската комисия имаше планове да направи нещо като хъбове, които да разпределят готовите спринцовки, да се опаковат и да се поставят листовки на съответните езици. Но въпреки всичко дори тези хъбове изискват разрешение за третично производство на стерилни биотехнологични лекарствени продукти.


В Румъния вероятно става дума за такъв хъб за опаковане. Навремето в Румъния заводите бяха приватизирани от световни фармацевтични компании, така че, предполагам, там има доста високи стандарти. Така че изборът на "Пфайзер" е логичен за Румъния.


Ние имаме опит в България, единствено "Бул Био" произвежда ваксини, но засега нямаме такава готовност за производство на биотехнологични продукти. Доколкото на мен ми е известно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK