Как беше политизирана Истанбулската конвенция

В Турция имаше протести, след като президентът Ердоган обяви оттеглянето от конвенцията.

В Турция имаше протести, след като президентът Ердоган обяви оттеглянето от конвенцията.Истанбулската конвенция се стреми да прекрати насилието над жени - но през последните години тя става все по-политизирана. Турция обяви, че се отказва от нея и други страни може да последват примера. Но защо? Коментар на Стефани Бърнет за "Дойче веле".


Обявеното излизане на Турция от Истанбулската конвенция бележи първи случай, в който държава решава да се оттегли от ратифицираното нея споразумение на Съвета на Европа. Но Турция не е сама в дистанцирането от конвенцията, която има за цел да се справи с насилието над жени и момичета. Ходът на Анкара сигнализира за нарастващо несъгласие с договора от десни правителства.


Какво представлява Истанбулската конвенция?


Формално Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие е по-известна като Истанбулската конвенция заради града, в който е подписана през 2011 г.
Конвенцията е изготвена от Съвета на Европа, международна организация, създадена след Втората световна война с цел отстояване на правата на човека, и определя правно обвързващи стандарти не само за наказване на извършителите, но и за предотвратяване на насилието, както и за защита на жертвите.


Споразумението съдържа държавни задължения, включително за инвестиции в образование, събиране на данни за свързани с пола престъпления и предлагане на услуги за подкрепа на жертвите. Конвенцията е подписана от 45 европейски държави, както и от ЕС като организация.


Защо сега стана спорна?


Консервативни критици заявиха, че това насърчава образованието за ЛГБТ хората и противоречи на така наречените традиционни семейни ценности, като някои посочват как е определен в текста полът като "социално изградена" категория.


Тази формулировка се използва в конвенцията отчасти, за да се отбележи непропорционалният ефект, който насилието има върху жените, както и историческото неравенство между жените и мъжете. Но някои консерватори казват, че се надхвърля това - въпреки многократните усилия на Съвета на Европа да опровергае твърденията.


"Винаги сме обяснявали, че това споразумение има една задача и само една задача, която е да предотврати насилието над жени и домашното насилие", каза Даниел Хьолтген, говорител на генералния секретар на Съвета на Европа, по време на телефонно интервю за DW.


"Няма друга цел."


"Да се предположи, че това споразумение, например, насърчава хомосексуалните бракове - което е един от елементите, изброени от (правителствата) - това просто не е вярно", каза той. "Думата" пол "изглежда дразни и води до диви спекулации ... ... Договорът не насърчава нищо друго."


Хьолтген заяви, че Турция е подписала конвенцията преди близо 10 години и текстът остава точно такъв, какъвто е приет тогава. Той постави под въпрос мотива за оттеглянето: "Конвенцията не се е променила, но нагласите в страните и политическите тенденции са се променили. Това се случи."


"Кампания за дезинформация"


Експертите казват, че съпротивата срещу конвенцията се свежда до ръст на антизападните и анти-ЛГБТ настроения сред някои десни правителства.


"Основното нещо, което наблюдаваме, е кампания за дезинформация за конвенцията и какво представлява тя и какво е предназначението ѝ", каза Хилари Марголис, старши изследовател на "Хюмън райтс уоч" по правата на жените, пред DW.


"В много отношения тази конвенция стана жертва на този по-широк опит да бъде използвана за политическа изгода, да се демонизират правата на жените и правата на ЛГБТ хората", добави тя. "Изкривява се смисълът на конвенцията, за да създаде паника около идеята, че семействата били подложени на атака, а ценностите и националните системи са застрашени - нещо, разбира се, напълно невярно."


Ратифицирали (в тъмно синьо) и само подписали страни по Истанбулската конвенция към момента, в който Турция обяви, че напуска споразумението от 2011 г.

Ратифицирали (в тъмно синьо) и само подписали страни по Истанбулската конвенция към момента, в който Турция обяви, че напуска споразумението от 2011 г.


Ще се оттеглят ли други държави?


Консервативни официални лица в Полша миналата година призова за оттегляне на от Истанбулската конвенция, която страната ратифицира през 2015 г. Според изтекли в медиите правителствени документи, видени от Балканската мрежа за разследващи журналисти (BIRN) този месец, правителството се стреми да замени конвенцията със споразумение, който би забранило еднополовите бракове и абортите.


Унгария и България също се дистанцираха от Истанбулската конвенция. Двете държави я подписаха, но имат въведени мерки, показващи планове за допълнително дистанциране от ратифицирането ѝ. През 2020 г. унгарският парламент одобри декларация, с която отказва да ратифицира Истанбулската конвенция, а Конституционният съд на България реши през 2018 г., че тя е противоконституционна. Словакия също замрази ратификацията.


Колко успешна е конвенцията?


Изследователят на "Амнести интернешънъл" Анна Блус заяви пред DW, че е "много трудно" да се измери пряката връзка между Истанбулската конвенция и конкретни мерки, предприети на национално равнище за борба с насилието над жени.


Но тя посочи Дания като скорошен пример. През декември страната прие реформи, признаващи секса без взаимно съгласие като изнасилване - при спазване на Истанбулската конвенция, посочена като едно от основанията за промяна на законодателството.


"Но очевидно как ще се развие това на практика е друг въпрос", каза тя и добави, че законите трябва да се прилагат.


Франция от своя страна даде тласък за "феминистка дипломация", като настоява за равенство между половете с Истанбулската конвенция, определена като част от измерителите за това.


Но за експерти и активисти, които подкрепят споразумението, остава важно държавите - независимо от политическите пристрастия на техните правителства - да останат ангажирани с него, дори ако осезаеми постижения не са очевидни веднага.


Има страни, ратифицирали конвенцията, казва Марголис, "в които прилагането е толкова рехаво, че остава изключително проблематично - включително Турция и Полша".


"Но поне ги кара да се придържат към определен правен стандарт."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (165)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Весело

  И Истанбул остана БЕЗ Истанбулска конвенция :)

  [email protected]
 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Не разбирам. Уж за жените става въпрос в тая конвенция а все някакви розови НПО-та натискат за нея

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "Но тя посочи Дания като скорошен пример. През декември страната прие реформи, признаващи секса без взаимно съгласие като изнасилване"

  Че до сега какво се е водило? ;)

  Недобровлен полов акт ли? ;)

 4. 4 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  "Конвенцията е подписана от 45 европейски държави, както и от ЕС".

  Азе съм изключително горд, че не сми европейска държава.

 5. 5 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  "Истанбулската конвенция се стреми да прекрати насилието над жени"

  И тук спирам да чета.Точно ей така, с подобни лъжи и полуистини беше политизирана конвенцията..Още в зародиш ,още при написването и.. Очевидно в ДВ смятат хората за идиоти.

  Sic transit gloria mundi
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  "Но тя посочи Дания като скорошен пример. През декември страната прие реформи, признаващи секса без взаимно съгласие като изнасилване - при спазване на Истанбулската конвенция, посочена като едно от основанията за промяна на законодателството."

  Статията не е логична защото това, че Турция е приела конвенцията не попречи на Турция да узакони изнасилването. Ердоган при приета Истанбулска конвенция промени закона в Турция и вече който изнасили дете (малолетно момиче) не влиза в затвора ако се ожени за жертвата. Така жертвата ще е принудена да живее с насилникът си.

  Анатема на комунизма!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#6] от "elector-bg-org":

  👍👍👍

 11. 11 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  "Конвенцията за предотвратяване и борба с насилието над жени"

  "Конвенцията ... създадена .. с цел отстояване на правата на човека"

  Това са противоречия! Затова съм твърдо против тази конвенция и никога няма да я подкрепя! Значи под правата на човека имаме пред вд правата на жените? Така ли? А правата на останалите къде са?! Сексизъм в действие. Категорично НЕ!

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Конвенцията въвежда дефиниция на понятието "пол" ("gender" в оригиналния текст на документа, a не "sex", която се използва за биологичния полов признак***) - "социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете".
  Друго интересно:
  Член 60 - "Молби за убежище, основани на пола".

  В него се казва, че страните ще предприема необходимите законодателни мерки, за да гарантират, че "насилието над жени, основано на пола, може да бъде признато като форма на преследване по смисъла на чл. 1, А, пар.2 Конвенцията за статута на бежанците и като форма на сериозна вреда, която дава право на допълнителна закрила"..

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5107 Неутрално
 14. 14 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1080 Весело

  До коментар [#9] от "venci4":

  Да, бе, така е 🙃! Аз си накупих сума ти и готварски книги, пък не готвят, тяхната кожа ...

 15. 15 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Азе изпитвам гордост, че следваме турскиот пример - лъч на възхищение излезе от мен.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  Всичките Сиган-Сиган режими скочиха срещу идеята да не си бием жените и децата.И защо?.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж


  Че кога е било разрешено?

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ганьо Калпакчиев":

  И Великобритания, и САЩ, и още барем 170 държави..

  Sic transit gloria mundi
 19. 19 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  туция не ме интересува, те са ясни, имат си султан

  в България цялата истерия около ИК и Стратегия за децата се подклажда от руска тролска фабрика, подпомагана от местни тролове.

  Това не е най лошото де. По лошо е, че България е много благодатна почва за разпространяване на злостна пропаганда и фалшиви новини. Наскорошно изследане показа, че българите са на 1 място по кълване на фалшиви новини.

  Обче най лошото е, че фалшивите новини се разпространяват и от политици.

  А КС клекна пред политиците и измисли някакво мъгляво оправдание.

  Here for the LOLS
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Тема за приемен изпит в гимназия. Ползата от боя в българската народна приказка "Примък Отмък"

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Ако конвенцията беше само за защитата на жените, защо не пише жени а пише социален пол?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Голям рев се очертава. Скоро Полша ще отхвърли конвенцията. За Италия се говореше също, че мисли да я разкара.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Тези хора защо си мислят, че редовно четем ДВ и "Дневник", пък ни мързи да прочетем ИК.
  Абсолютен пасквил, който още в началото предлага "овластяване" на базата на пола, храни НПО и издевателства над нормалния човек.
  Същото е като във вица за кенефа. Пише "Жени", като влезеш - клозет!
  Така е и със защитата на жените в ИК.

  Еретик
 28. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Тя си е политически документ, няма накъде повече да се политизира.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 29. 29 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#19] от "kaiser":

  Сериозно?! А Великобритания що не я е ратифицирала 8 години вече? Пак ли руската тролска фабрика?!

  Sic transit gloria mundi
 30. 30 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Всичките Сиган-Сиган режими скочиха срещу идеята да не си бием жените и децата.И защо?Ами защото голямото мнозинство от избирателите им са със Сиган-Сиган самосъзнание.
  —цитат от коментар 8 на Таралеж


  ===
  Ти чакаш да приемем ИК за да спреш да биеш твоята ?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Айде пак подкарахте обичайната пропаганда... Язък за точната статия от сутринта.

 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":
  Жени ама с макари. За това пищят и скачат камсамолците .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Съветът на Европа е последното убежище на комунизма в Европа.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Изключително тревожно е какви манипулации започнаха да се леят от тази и подобни медии.

  В Истанбулската конвенция е подпъхната ДЖЕНДЪР идеологията! Това и децата го разбраха!

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Дойче Веле не може да изкара месец, без да спусне ИстаМбулската конвенция, в 90% от случаите без какъвто и да е контекст. По-добре да си обособят темата в собствен отдел, поне да не личи чак толкова, че "материалът достига до вас със съдействието на грантове". :)

 42. 42 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 26 Неутрално

  В Истанбулската конвенция е подпъхната ДЖЕНДЪР идеологията! Това и децата го разбраха!
  —цитат от коментар 38 на Дисидент в ЕССР


  Сакън.

  Коя държава ратифицирала ИК пострада от "джендър" идеологията и как?

 43. 43 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#19] от "kaiser":Сериозно?! А Великобритания що не я е ратифицирала 8 години вече? Пак ли руската тролска фабрика?!
  —цитат от коментар 29 на Hristov  Във Великобритания политиците на разпространяват лъжи за ИК.
  Пак там, няма настроения срещу ИК, няма митинги, няма сто хилядни онлайн групи като онази предвождана от най големия руски трол ''Аз съм росен, путин капут''

  Великобритания си има други по важни неща в момента, освен това се предвиждат законодателни промени са да може да се ратифицира конвенцията. Ма що гледате Великобритания. Гледайте турция, и по манталитет сте близки и двете страни са султаниати.

  Here for the LOLS
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#6] от "elector-bg-org":Стана ясно, че и те, …, изживяват собствената си представа за правосъдие, без да се съобразяват с каквито и да било норми и правила.
  —цитат от коментар 16 на Гражданин


  Ако спонсорираната от тях „Дем. БГ“ влезе в НС
  (или не дай Боже в Правителството) –
  такова ще е правосъдието и в България.


  До коментар [#16] от "Гражданин":

  До коментар [#25] от "elector-bg-org":

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Ако конвенцията беше само за защитата на жените, защо не пише жени а пише социален пол?
  До коментар [#21] от "blondofil":

  Никой не трябва да бъде подлаган на домашно насилие, макар че в типичния случай жертвите са жени.

 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#43] от "kaiser":

  Защо не я е ратифицирала 8!!!! години.Много simple въпрос зададох.

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#43] от "kaiser":

  Не ми казвай какво да гледам и какъв съм, да не ти кажа къде да ходиш.Или смяташ, че си единственият който живее във Великобритания?!Аман от "специалисти"..

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#42] от "Сенсей НАНАЙ":

  В коя държава, ратифицирала конвенцията, насилието над жени е спаднало, благодарение на конверсия?!

  Sic transit gloria mundi
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#25] от "elector-bg-org":

  Братле, и мене ме дилейтват тук-там, ама не се впрягам, не си записвам постовете.... А, днес записах един за ИК, защото е почти сигурно, че ще го потурчат. Абе... не вземай нещата насериозно. Тук не работим, чешем клавиатурите и при първа възможност отиваме да се правим кефа.

  Еретик
 52. 52 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#49] от "Hristov":

  На конвенцията*

  Sic transit gloria mundi
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  В Турция всеки ден по 3 жени са убити от близките си мъже. Досега не се е споменавало за лгбт човек убит от партньора си. И как тогава лгтб хората се били промъквали иззад гърба на жените чрез тая конвенция та рушали семейния морал? Никой не ги и споменава.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#49] от "Hristov":

  В никоя.
  Дори в края на пасквила си го пише.

  Panta rhei....
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":
  Вчера имах един комента, който незнайно ащо модераторите скриха, ето го леко редактиран:
  "Либералите умишлено "завързаха" правата на ЛГБТИ с правата на децата / правата на жените.
  От къде на къде една и съща организация, която се бори против ПРОДУКТИВНОТО хетеросексуално семейство, иска еднополови бракове, които биологично немогат да имат деца ще се занимава и с методите на детско възпитание / правата на жените?
  Парадоксът е, че по презумпция започва да се вменява вина на всеки нормален родител, че упражнява насилие над детето си, на всеки нормален хетеросексуален мъж че е "насилник", на всяка нормална хетеросексуална жена, че е "жертва" и на всяко нормално отгледано дете, че е обект на отнето право за "самоопределение".

  Тънкия момент в тази идиотщина е това, че тяхната пропаганда размива представата на хората за обективната реалност и общовалидните истини, заменяйки ги с някаква перверзна "относителност"... Като "избора" на пол! Нищо чудно следващата стъпка да е избор на баща и майка! Това е същата безумна идиотщина .

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 60. 60 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Айде, бе. Насилието над жени и момичета.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Ако конвенцията беше само за защитата на жените, защо не пише жени а пише социален пол?До коментар [#21] от "blondofil":Никой не трябва да бъде подлаган на домашно насилие, макар че в типичния случай жертвите са жени.
  —цитат от коментар 46 на half truth


  т.е. става въпрос за защита на джендърите, а не само на жените?

 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#43] от "kaiser":

  "Ма що гледате Великобритания. Гледайте турция, и по манталитет сте близки и двете страни са султаниати."
  ==============
  Доста добре владееш българския като за чужд човек, който говори във второ лица за българите. Е, има разни грешчици, но немският император, "kaiser", не може да знае езика на просотлюдието...

  Еретик
 65. 65 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 26 Неутрално

  До коментар [#56] от "Hristov":

  В 42 аз задавам въпрос. Сетне ти цъкаш "отговор" на 42, но не отговаряш. Накрая АЗ съм нямал аргументи???

 66. 66 Профил на Bahur Bahurov
  Bahur Bahurov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#25] от "elector-bg-org":

  Я дайте имената и адресите на на тая плячка какзака?
  Има оправяне за такива гниди.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Весело

  Сега трябва да преименуват Истанбулската конвенция,щото се получава комично!

 69. 69 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Сега трябва да преименуват Истанбулската конвенция,щото се получава комично!
  —цитат от коментар 68 на deaf


  Абсолютно, във "Феминистка конвенция" най-добре.

 70. 70 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Ако беше за насилието над жени и момичета, щеше да е написано на ясен език и целият свят щеше да го е приел отдаааавна, много отдавна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Да не говорим, че насилието над мъже и момчета е също недопустимо.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 74. 74 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  До коментар [#19] от "kaiser":

  Пак ли руснаците са виновни? Ха сменете оправданието. Изтърка се.

 75. 75 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#63] от "blondofil":

  Koнвенцията подържа равенство на социалните полове. Това дразни някои среди, които не признават друг пол освен мъж и жена.

 76. 76 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#46] от "half truth":

  В типичния случай влизат и много мъже. Но не се оплакват масово, като жените.

 77. 77 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#63] от "blondofil":Koнвенцията подържа равенство на социалните полове. Това дразни някои среди, които не признават друг пол освен мъж и жена.
  —цитат от коментар 75 на half truth


  Що, друг пол, извън мъжкиъи женски ли има ?? ... И, ако да, какво има между краката, предполагам не е мъжко или женско нещо ??

 78. 78 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Аз пак недоумявам, равенството между половете, не предполага ли еднакво третиране на всички? Ако има специална защита или третиране на единия пол, това не подкопава ли идеята за равенство и не е ли форма на дискриминация?

 79. 79 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#75] от "half truth":

  Ами те половете са си два- мъжки и женски. Има жени, които искат да са мъже, както и мъже, които искат да са жени и в зависимост от това, колко го искат и на какъв етап са си има определени термини (дали само се обличат като другия пол, дали пият хормони, планират операция, направили са си вече операция и т.н.). Има и жени, които харесват други жени, но това не значи, че искат да са мъже. Както има и мъже, харесващи мъже, но пък това не значи, че искат да стават жени. Изобщо вариациите в желанията на хората са безбройно много, но половете са два - мъж и жена. Туй то.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#43] от "kaiser":Защо не я е ратифицирала 8!!!! години.Много simple въпрос зададох.
  —цитат от коментар 47 на Hristov


  Ами аз всъщност отговорих по-горе. Великобритания съгласува промени в законите за да може да ратифицира конвенцията. Да повторя: няма политици които бълват лъжи относно конвенцията, че узаконявала еднополови бракова, 30 пола и други подобни измишльотини, няма настроения срещу конвенцията, няма митинги и протести. просто е въпрос на време и промяна на законодателство.

  ето тук има материали за четене:
  https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-55887909

  https://www.gov.uk/government/publications/ratification-of-the-council-of-europe-convention-on-combating-violence-against-women-and-domestic-violence-progress-report-2020

  Here for the LOLS
 82. 82 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#43] от "kaiser":Не ми казвай какво да гледам и какъв съм, да не ти кажа къде да ходиш.Или смяташ, че си единственият който живее във Великобритания?!Аман от "специалисти"..
  —цитат от коментар 48 на Hristov


  Не беше лично. Беше към всички онези които вярват на фалшиви новини допълнително разпространявани от политици. Вярвам, не си от тях.

  Here for the LOLS
 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#63] от "blondofil":Koнвенцията подържа равенство на социалните полове. Това дразни някои среди, които не признават друг пол освен мъж и жена.
  —цитат от коментар 75 на half truth


  Че в конституцията какво пише? ;)

  Еди кой си пол има по-малко права ли? ;)

 84. 84 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#81] от "kaiser":

  8 години?! Ти вярваш ли ги тия неща като ги пишеш? И преди да сочиш с пръст другите, първо си погледни собствената градина..Поне това трябваше вече да си научил във Великобритания.

  Sic transit gloria mundi
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  В типичния случай влизат и много мъже. Но не се оплакват масово, като жените.
  До коментар [#76] от "Vlado Nikolov":

  Борбата за равноправие в семейството съществува откакто свят светува. Несъмнено и двете страни понасят някакви поражения, ама очевидно жените винаги са били по-слабата страна. Включително в днешно време има много жени бити, убивани, преследвани и унижавани от близките си мъже. Имат нужда от обществена подкрепа, не мислите ли?

 87. 87 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#82] от "kaiser":

  Самата конвенция е много далеч от конвенция за защита на жените.Чисто политически документ, в който социалният пол е поставен като приоритет.Във всяка нормална държава, законодателството е достатъчно сурово срещу насилници от какъвто и да е тип.В тоя смисъл, тая конвенция не допринася с нищо.И не е допринесла с нищо , в ратифициралите я държави.Целта на конвенцията е друга и изобщо не е изненада оттеглянето на държави.Общо взето , поредният малоумен документ от който полза имат само розовите НПО- та.Торите не са глупави и неслучайно тупат топката толко години

  Sic transit gloria mundi
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 52 Неутрално

  На меня най-кефлийско ми е, че сме заедно със султанят. Гоче, цункай писмото до Едроган и пускай.

 90. 90 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#86] от "half truth":

  Мария, има достатъчно сурово законодателство срещу всякакъв вид насилници.Тази конвенция е политически документ, със съвсем други цели и жените са последното, от което се интересува.Неслучайно като питаш привържениците с какво промени живота на жените в държавите, в които е ратифицирана и всички млъкват.

  Sic transit gloria mundi
 91. 91 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#86] от "half truth":

  По тази логика, при очевидна и вероятно статистически доказуема по-високата ромска престъпност, трябва ли да има Конвенция за защита на неромското население или обратното Конвенция за ограничаване на ромската престъпност?

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#92] от "Костадин Иванов":

  Стюпсър го играе демократ, само когато му изнася.В общият случай е заклет хувейбин.От най- лошите.

  Sic transit gloria mundi
 95. 95 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  "В Турция всеки ден по 3 жени са убити от близките си мъже. Досега не се е споменавало за лгбт човек убит от партньора си. И как тогава лгтб хората се били промъквали иззад гърба на жените чрез тая конвенция та рушали семейния морал? Никой не ги и споменава."
  ============
  Турция по беглите ми спомени има 23 000 квадратни километра европейски. Другото си е е Азия. И макар че живея на 80 километра от нея, и знам пет лафа турски, не съм влизал нито веднъж.
  Личен избор!

  Еретик
 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 99 Профил на mzv11654357
  mzv11654357
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#63] от "blondofil":Koнвенцията подържа равенство на социалните полове. Това дразни някои среди, които не признават друг пол освен мъж и жена.
  —цитат от коментар 75 на half truth


  Няма друг пол освен мъж и жена.

  Пол означава половина (една/втора) защото има точно два пола.

  В ИК един път не е спомената думата майка за каква защита на жените говорим да ти §€%§€%$

 99. 100 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  В типичния случай влизат и много мъже. Но не се оплакват масово, като жените.До коментар [#76] от "Vlado Nikolov":Борбата за равноправие в семейството съществува откакто свят светува. Несъмнено и двете страни понасят някакви поражения, ама очевидно жените винаги са били по-слабата страна. Включително в днешно време има много жени бити, убивани, преследвани и унижавани от близките си мъже. Имат нужда от обществена подкрепа, не мислите ли?
  —цитат от коментар 86 на half truth


  Това е абсолютно невярно!!! Обществата се крепят на баланс, част от който е и баланса м/у половете. Този баланс по един или друг начин се поддържа ИЛИ обществото загива! В днешно време също така мъжете са в много неизгодна позиция по онтошение на семейството! Това, освен че се отразява деструктивно в/у демографията, води и до чисто физическо насилие. Точно така! Физическото насилие е израз на безсилие. В случая безсилие от страна на мъжете да отстояват балансирана позиция в обществото. Както писах, тези дисбаланси са надгробният камък на обществото. Колкото и невероятно да звучи, дисбаланс има и е в полза на жените. От там и демографската криза. Намаляваме със темпове, при които българският етнос ще се претопи в други за някакви си 50-60 години ... честито феминистки, постигнахте заветната си цел!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK