"Доматите с колците ли да продължаваме да ги ядем?"

"Може ли животът и здравето да са по-маловажни от изборите?"

© Велко Ангелов

"Може ли животът и здравето да са по-маловажни от изборите?"Вчера и днес страната ни достигна абсолютен рекорд от началото на пандемията по брой заразени с коронавирус, а в същото време управляващите обявиха разхлабване на мерките от 1 април. Голяма част от ограниченията се отменят на фона на данни за средна заболеваемост за страната от 720 нови заразени на 100 хил. население през последните две седмици, като в две области - София-град и Силистра - е задминат прагът от 1000 новозаразени на 100 хил. население. Тази неадекватност предизвика множество коментари в социалните мрежи. Публикуваме няколко от тях без претенция за изчерпателност.


Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ:


Министерството на здравеопазването отчита, ден преди разхлабването на противоепидемичните мерки, за един ден 5176 новозаразени - ръст с 679 човека ,155 починали, 9811 хоспитализирани. Всички тези показатели сочат отново ръст на заболели и усложнени пациенти, които ние трябва да диагностицираме, лекуваме, транспортираме и хоспитализираме. Колкото повече са заразените, толкова повече ще е броят на усложнените пациенти по време на и след ковид инфекцията.Това е непосилно за нашата армия от 300 мобилни екипа,160 филиала за спешна помощ и около 40 спешни отделения на територията на страната. Много от колегите ни се разболяха и се налага да осигуряваме графика с извънредни дежурства.
Ние сме на ръба на възможностите си и заявяваме, че отказваме да носим отговорност за закъснялата и неадекватна на нуждите на пациентите ни спешна помощ. Ние искаме пациентите ни да получават своевременна и равнопоставена спешна медицинска помощ, но нямаме материален и човешки ресурс, който да отговори на ръста на заразените. Вината за закъсненията на мобилните ни екипи и лутането по болниците, закъснелите или нереализирани хоспитализации е на управляващите, които не осигуриха адекватни на ръста на епидемията противоепидемични мерки и своевременна масова ваксинация на населението.


Призоваваме министъра на здравеопазването незабавно да отмени заповедта за разхлабване на противоепидемичните мерки от 1 април, защото считаме, че тя е гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти!


д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн:


Кухнята гори, ти каниш гости в хола с аргумента, че трябва да разпуснем от стреса на пожара, можем и барбекю да направим. Съжалявам, но това е просто глупаво. Не знам какви експерти имаме и кой какви идеи дава на кабинета, но решенията са глупави. Не знам как иначе да го кажа. То бива популизъм, но това вече е безотговорно.


Носете си маските, N95 или FFP2 по възможност, но и хирургични стават, не се събирайте и спазвайте дистанция. Далеч не сме преминали вълната. Не става дума да стоим под ключ, но вместо да излезеш и да обясниш защо трябва да се спазват мерките и как никой не го прави, ти разхлабваш без коментар, един вид "Свършихме си работата, сега разпускаме".


Цветозар Томов, социолог, бивш член на ЦИК:


С вчерашната си заповед министърът на здравеопазването премахва повечето от рестриктивните мерки за контрол над пандемията от КОВИД-19. Това става в деня, в който достигаме нов печален рекорд в разпространението на инфекцията - над 5000 потвърдени случаи в рамките на един ден. Мисля, че основната причина за тази абсурдна заповед е предизборната истерия на отиващия си от властта премиер на страната, а министърът на здравеопазването, на когото би трябвало да е ясно какви ще са последиците от това поредно безумие, за пореден път става жертва на слугинския си манталитет.


Всъщност ясно е защо така смело Борисов отваря почти всичко. Изборите са след четири дни, а предизвиканият по този начин нов бум в епидемията ще се появи след 10-15 дни. Вероятно някои от неговите политтехнолози са му внушили, че така ще спечели някой и друг глас. Какво от това, че повече хора ще се разболяват и умират, драпането за власт е далече по-важно.


Само че вече няма какво да спаси властта на Борисов. Дали това ще е за добро или не, не мога да кажа. Зависи какво ще направим всички ние в неделя. Но този последен отчаян ход е подходяща метафора за цялото управление на ГЕРБ: хората на всяка цена трябва да бъдат излъгани, дори ако цената е тяхното здраве и живот.


Вече е напълно ясно как светът ще преодолее тази пандемия, примерът на Израел го доказва. Пътят минава през ваксинация, информационна кампания, за да се преодолее недоверието към ваксините, внимателно и постепенно разхлабване на мерките, но след като има ясна тенденция към затихване на пандемията, възстановяване на доверието между народ и власт. Може да стане за 3-4 месеца, ако престанем да бъдем една от страните, които тъпчат на място по този път. Все още можем до лятото да оставим в миналото сегашния кошмар. Но зависи и от това, кого ще докараме на власт в неделя. И дали можем да си дадем сметка, че сме единствената пощадена при първата вълна на пандемията страна, която се докара дотам, че да стане световен рекордьор по смъртност. Дължим го основно на Борисов и ГЕРБ, както и на собственото си лекомислие да си избираме такива водачи.


Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност:


И на фона на този Бич Божи, който се вихри из страната, герберските градски музиканти говорят предизборно за разхлабване на мерките!


Вече не знам какво сутрин, след като са се наспинкали добре (знаете сред какви прелести - материални - спинкат някои от тях), какво си пийват те, за да им блестят така възторжено очите и да е нестройна походката им, че да разсъждават по този злокобен и злонамерен начин!?


Може ли пък чак до такава степен животът и здравето на българите за тази весела дружинка дилетанти да са по-маловажни от изборите.


Д-р Борис Таблов, анестезиолог:


Най-тъжното на тази пандемия не са безумните решения. Нито дори умрелите.


Най-тъжното е тоталния морален разпад в душите на живите. И мракът в тях...


Адвокат Силвия Петкова:


От самото начало на извънредното положение, а впоследствие и на извънредната епидемична обстановка българските здравни власти предприемат хаотични и нелогични противоепидемични мерки, които не могат да изпълнят целта си да опазят живота и здравето на гражданите.


В началото на COVID-19 кризата, когато в България имаше по 30 души заразени на ден беше разпореден пълен локдаун.


Към настоящия момент броят на заразените е средно по 3669 души за последните 7 дни, а по данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията към 30.03.2021 г. България е на трето място в Европа по заболеваемост и смъртност от COVID - 19. Едновременно с това Националния план за ваксиниране се оказа врата в празно поле, а приоритетното ваксиниране на членове на СИК потъна в небитието.


На фона на тези данни и на фона на предстоящите избори вчера министърът на здравеопазването издаде заповед за поредното популистко разхлабване на противоепидемичните мерки, като отново не беше предвидено ограничение в капацитета на заведенията за хранене, както е логично да се постъпи, но за сметка на това се предвижда ограничение в работното време от 06:00 ч. до 23:00 ч., сякаш вирусът се разпространява само в определен часови диапазон, но не и при струпване на хора.


През това време проф. Кантарджиев съветва гражданите от националния ефир да ядат домати след ваксиниране. Въпросът е с колците ли продължават да ги ядат, както се случва вече повече от година, или с традиционно високите нива на остатъци от пестициди?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK