Нужна ли е лустрация

Каквито и промени в законите да правим, нищо няма да се промени, ако няма смяна на непочтените с почтени хора в институциите.

© Юлия Лазарова

Каквито и промени в законите да правим, нищо няма да се промени, ако няма смяна на непочтените с почтени хора в институциите.Точно преди 7 години имах късмета да присъствам на среща с проф. Джеймс Робинсън - един от авторите на бестселъра "Защо нациите се провалят".


Тогава му зададох въпроса как да се справим с екстрактните институции (които работят само за елита), когато те са "преоблечени" като инклузивни според европейското право. Т.е де юре имаме приобщаващи, а де факто изсмукващи институции. Как може да се разчупи хватката на екстрактните институции, каквито де факто (де юре инклузивни) преобладават в България?


Проф. Робинсън обясни, че върху България тегне патерналистичната държава от османско време, в която властта се упражнява чрез сделки, а не чрез правила и това не може лесно да бъде променено. Ключовият фактор за промяната е създаването на широка коалиция от интереси, които искат управление чрез правила.
Кои партии в България искат управление чрез правила и може ли да създадат такава коалиция, която да промени институциите?


Според нобеловия лауреат по икономика Дъглас Норт институциите са формални (закони, наредби, правилници за поведение и др.) и неформални ( манталитет, традиции, обичаи и др).


Обаче неформалните институции са определящи.


Защо нациите се провалят
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

С други думи, каквито и промени в законите да правим, нищо няма да се промени, ако няма смяна на непочтените с почтени хора в институциите.


Затова е нужна лустрация.


Но не просто за принадлежност към ДС, защото това е само табелка, петно в биографията, което може и нарочно да е поставено от ДС.


А за професионалните и личностните достойнства и моралните качества - проверка за интегритет на личността.


Защото обикновено почтените хора спазват правилата; непочтените предпочитат сделките.


Много корпорации правят такива тестове на своите служители.


Крайно време е такава проверка да се прави и за всички държавни служители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK