Как се води политически дебат с лъжец

Как се води политически дебат с лъжец

© ReutersИмате политически опонент, който ръси откровени лъжи. И по много. Това не е ситуация само преди парламентарните избори в България, а вече е явление и в чужбина и то не от вчера. Няма универсален отговор как се спори с лъжците в политиката, но - както и в живота - първата крачка е разпознаването им. Има и тактики за борба с тях дори когато те не се явяват на пряк спор с противника.


За това има множество съвети, търсени предимно от хора в бизнеса, опитващи се изпреварващо да разберат, че имат работа с мошеник. Тези съвети винаги започват с разчитане езика на тялото, но доста от тях са се превърнала в митове без реална ефективност. Като например тези, че лъжците по-често си докосват носа по време на разговор или избягват да те гледат в очите.


Ралността е, че няма типичен модел на поведение, няма "Пинокио ефект", който е достатъчно само да откриеш навреме, казва Джо Наваро, бивш служител на ФБР, който в средата на миналото десетилетие стана популярен с книгата си, цитираща тактики за наблюдение и разпити на спецслужбите. Според него причините човек да изглежда притеснен или стресиран далеч невинаги са свързани с това, че той лъже, а важно е да се следи при кои въпроси той се чувства дискомфортно и да се разбере защо е така.
В политиката именно това е ключовият момент - да откриш въпросите, които изкарват опонента-лъжец от зоната му на комфорт.


Това се разпознава по:


- ако на тях стиснат или започнат да прехапват устни, това е първи сигнал, че сте близо до целта


- друг знак е дълбоко издишване или вдишване, когато чуе въпроса


- докосване на шията (мъжете го прикриват като си оправят възела на вратовръзката)


- промяна в посоката на тялото, въртене на стола, кръстосване на краката (продължават да гледат в очите, но подсъзнателно спускат бариера пред тялото си)


- докосване на очите (това е толкова интуитивен жест, че е наблюдаван дори при незрящи хора след задаване на неудобен за тях въпрос).


Начинът на говорене също е важен и разпознаването на това, че опонентът е хванат в крачка започва от създаването в началото на спокойна атмосфера и въпроси, на които той се чувства уверен, казва Наваро. Това е базата, върху която би се откроило забързано говорене, преминаването към по-висок тон, започването на грешки в говорнето, по-честата поява на "ммм", "ъъъ" и покашляне и т.н.


За политиците е важно да наблегнат на основните си послания към избирателите. Но това трябва да става така, че да не се държат като лъжците. А те според бившия служител на ФБР повтарят лъжите си по-често от обикновените хора, защото искат да накарат другите да им повярват, опитват се да ги убедят. Ако следите как го правят, ще забележите, че често те започват твърдението си неубедително и не знаят как да го приключат, така че и в края има някакъв куп общи приказки.

  • Има начини на задаване на въпроси-капани, които да накарат лъжеца да се издаде, но важното за опонента, който го е разкрил, е никога да не се издава веднага какво е забелязал.

Добрата тактика е да се задълбае в детайлите, да се повдигат по-конкретни въпроси, докато другата страна затъне съвсем в лъжи. Образно казано, представете си, че зъболекар ви казва, че поставя страхотни протези, които ще ви решат проблема и ще ви спестят куп пари, само че като поразпитате, се оказва, че поставянето им изисква скъпа и не здравно не съвсем оправдана процедура, а продуктът трае само няколко години и ще трябва да се ремонтира или подмени.


Ричард Фридман даде още по-конкретен пример за подхода към лъжците в политиката покрай дебатите между Джо Байдън и Доналд Тръмп миналата година. В коментар за "Ню Йорк таймс" психиатърът добави и факта, че президентът не само произвежда неистини всеки ден, но и постоянно не играе по правилата.

  • "Не си губете времето да проверявате фактите в твърденията на Тръмп", посъветва той. "Ако опитвате да опровергавате всяка негова лъжа или изкривяване на фактите, ще изгубите контрол над дебата. А като се опитвате да го поправяте, по парадоксален начин само подсилвате дезинформацията, идваща от него, вместо да я отслабите."

Всъщност има достатъчно изследвания, показващи точно това - че твърде често усилията да се коригира фалшиво твърдение могат да се превърнат в затвърждаването му. Но има начини как при дебат да се избегне изпадането в защитна позиция и в същото време да се покаже на аудиторията, че опонентът просто лъже.


Първото средство е може би най-ефективно - да направиш опонента за смях и да изглежда нелепо. За едното се иска предварително да се намери подходяща шега и бърза реакция да я пуснеш в правилния момент. За другото Ричард Фридман дава следния пример:

 • "Представете си, че в дебата се стига до такъв сериозен въпрос като пандемията и икономическта криза, а Тръмп казва, че е свършил страхотна работа. В отговор би трябвало Байдън просто да се усмихне да каже през смях нещо от типа на: "В коя страна живеете? В Южна Корея? Фиджи? Защото определено не сте в САЩ, освен да играете голф. Защото в Америка живеят 4% от населението на света, но тук са 21% от всички смъртни случаи от коронавирса, а по-висока безработица не е имало от времената на Голямата депресия. Май живеете на съвсем друга планета!"

Подобен ход би накарал Тръмп да изглежда смешен и нелеп, а вероятно и ще го раздразни, особено защото той не обича да ми су присмиват - спомнете си, че той така и не отиде на Вечерята на кореспондентите в Белия дом, на която държавният глава обикновено става обект на доста солени шеги, казва авторът.


Фридман даде още един пример, този път с твърденията на Тръмп за това, че по негово време расистите преминали към насилие в отговор на това, че Америка е превзета от бандити. Според него добрата реакция на Байдън би изглеждала така:

 • "Това е като в тъп виц, в който подпалвач отива на мястото на пожара и започва да се представя за пожарникар. Човекът, който нарича себе си "стабилен гений", изглежда е забравил, че през цялото това време на насилие той беше президент и че е главният подстрекател на такава расистка ретиорика. Най-големият хулиган в страната си мисли, че може да ви измами, като се преструва на шериф."
За да се разбере защо хуморът може да бъде ефективен срещу такъв опонент, първа трябва да се знае защо той лъже. Хората не казват истината основно по две причини, продължава Фридман, и Тръмп попада и в двете.


Първата е, че това е начинът подобни хора да се самовъзвеличават и да изтъкват, че те единствени могат да оправят работата. Зад подобно поведение обикновено се крие крехко самочувствие и често лъжите на такива хора са грандомански и зрелищни, но и безвредни. Вторият тип лъжи целят да измамят другите в преследването на конкретна цел.


"От записите на интервютата на Боб Уудуърд, например, научихме, че президентът е знаел още през февруари, че коронавирусът е смъртоносен и се предава по въздуха, но Тръмп излъга за това колко сериозна е ситуацията и месеци наред не подкрепяше носенето на предпазни маски. Това е характерно за лица с антисоциално поведение и с дефицит на морално съзнание. Но ако имат и силни черти на нарцисизъм, те стават изключително чувствителни към критики и особено към всичко, което ги кара да изглеждат неадекватни. Осмиването заплашва да ги представикато лузъри, каквито те всъщност тайно допусат, че са."


Но има лъжи, които не са подходящи дори за шеги и свързаните с пандемията са точно такива. При тях се подхожда фронтално - че хиляди и хиляди хора изгубиха живота си, а опонентът дори смята, че те са по-малко от реалността.


Джордж Лакоф, изследовател на пропагандата, използва термина "сандвич на истината" - лъжа, притисната между две твърдения, подкрепени от истини. Проучвания показват, че това е ефективен начин за коригиране на лъжите, а причината е, че хората са склонни да запомнят началото и края на едно изявление и не толкова това, което е по средата.


Така съпротивата на Тръмп да носи маска може да се постави в "сандвич" от този тип:

 • "Носенето на маска е един от най-ефективните начини да се ограничи разпространяването на коронавируса. Но със сигурност няма да го научите от президента, който се разхожда насам натам без маска и дори се е подигравал на хората като мен, които носим. Суета ли е това или просто той не вярва в науката?" Не знам, но науката е безспорна: носенето на маски спасява човешки животи."
Политическите дебати в пандемията са сложни и поради това, че няма публика, която да реагира спонтанно, да аплодира или освирква. За всеки политик е трудно да изглежда естествен, когато не е пред хора, за чието внимание и одобрение се бори.


Което не означава, че лъжците в политиката не трябва да бъдат осмивани и да се използва всеки повод да им се влезе под кожата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  След няколко дебата става ненужен. Както и се получи на практика.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Ние знаем как, нотук няма мъже за подобни дебати. Мишоците се крият.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Краткия отговор е - трудно,
  В повечето случаи се стига до надвикване и срамни сцени, от които по правило по-свестния губи, защото не е достатъчно нагъл. Затова не съм политик:)

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  мухахаха, за другарите пишмандемократи истината е само тяхната теза, всичко различно е лъжа и фалшива новина, без значение какви са фактите!

 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  По-далеч стои от такива, които льжат.

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Според мен за да водиш дебат с лъжец, най важното е да потиснеш своето възмущение и гняв от откровените лъжи и наглите внушения, с които той те бомбардира непрекъснато. Трябва предварително да знаеш, че мръсните трикове и ударите под кръста за него са атестат за собствена значимост, а не нещо под достойнството му, както вероятно е при теб.
  Ако не успееш да го направиш, той ще те изкара извън релси. Ако успееш да го направиш и запазиш спокойствие, ти ще го изкараш извън релси, защото той ще види че триковете му не само не действат, а и работят срещу него.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Много добър текст!
  Иначе лъжите в политиката за съжаление са неизбежни, ако не ги ползваха политиците трябваше да бъдат канонизирани...
  Става въпрос за наличие на чувство за срам и все пак някаква граница!

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 756 Весело

  За лъжцште може и сда има техники за разпознаване, но когато водиш дебат с някой, който си вярва, то не е дебат с лъжец. Просто дебат от две различни вселени

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Много зависи от....водещата, скоро имаше един такъв......( в случаят, един подбран опоненет нямаше какво да каже и се отпусна.... резил и за него и партията му, ама...преход ....).

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  ПАК анонимна статия. Даже "анализ" била!

  Кой я е написал, от къде се препечатва ... ъм?

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3689 Весело

  У нас сигнали като дълбоко вдишване и издишване преди неудобни въпроси, например, няма нужда да се търсят или наблюдават! Тук тулупите си имат мисирки, медии, власт, държава......Няма въздишки, няма драми ! Опраскват се де що може наред !

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Човек като е притиснат и пак така прави. Да не говорим, че има обучени хора, които даже детектор на лъжата не ги хваща.
  А българските комунисти по скоро биха се притеснили ако казват истина отколкото да се притесняват ако говорят лъжа. За комунистите да лъжат е естественото им състояние. Лъжи, кради, убивай... "Народен съд", "национализация", даже и тези термини са една лъжа. Има и други "монархофашизъм", "АБПФК" и т. н.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Защо да е анонимна статията? Подписана е "Дневник"! Значи че е разбиране на редакцията!

 14. 14 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Левите са много манипулативни. Хванаха Тръмп в половин лъжа (щото не е сигурно реалността точно каква е) и сега ще го изкарат най-големия лъжец на света и ще го скъсат от атаки.

  Като толкова сте се загрижили за истината, що не публикувахте статия за лъжите на Оказио-Кортез покрай обсадата на Капитолия, когато излъга че са щурмували офиса й, а се оказа че тя е била на съвсем различно място в този ден...

  Двойни стандарти, лъжи и манипулации без граници.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4864 Весело

  Или когато му задават въпрос и политикът започва с дълги "ъъъъъ-ъъъъъ"-та да отговаря, щото се чуди докато говори как да излъже?

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  До коментар [#10] от "xm...":Защо да е анонимна статията? Подписана е "Дневник"! Значи че е разбиране на редакцията!
  —цитат от коментар 13 на vassilun


  Щото казано е:
  Кажи ми от къде си препечатваш разбиранията, та да разбера кой си!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3005 Весело

  Ми просто си купуваш книгата на Х.Байдън

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Баш тези двамата на снимката не ги видях нито веднъж да изпадат в такива елементарни сигнали.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  Левите са много манипулативни...
  —цитат от коментар 14 на Дисидент в ЕССР


  Бе ... тая минА, както виждате.
  Вече са декларативни и императивни!

  Как са врЪтят само, не е истина!
  До вчера бЕха прЪви релативисти, а днес, докопали власт и тояга, заклеймяват , проповядват и набиват единствената си истина от последна инстанция.

 20. 20 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 29 Неутрално

  По-далеч от такива. Който иска да го лъжат и му е добре - да си избира такива. Видяхме го.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  Баш тези двамата на снимката не ги видях нито веднъж да изпадат в такива елементарни сигнали.
  —цитат от коментар 18 на ivanpopov


  Ми той щото Бае Дън вече трудно мърда ...

 22. 22 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 29 Неутрално

  [quote#21:"xm..."][/quote]

  Кърпичка?

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1536 Весело

  Бае Тръмпи яко ви е бръкнал в ...
  Не помня за О'бонго да се е писало толкова (било добро или лошо) след мандатите му. 😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  До коментар [#23] от "venci4":

  И още бърка, че и ще бърка - там е работата!

 25. 25 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#23] от "venci4":И още бърка, че и ще бърка - там е работата!
  —цитат от коментар 24 на xm...


  Партията ЩЕ умря.

 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  Хубава статия. Но не е актуална. Просто защото в България така и не се проведе предизборен ТВ дебат между лидерите на основните партии.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4474 Любопитно

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Така е. Повечето политици по света лъжат и това не е никаква тайна. А най-много лъжат преди избори.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  Такива като Тръмп са усвоили изкуството да лъжат до съвършенство. А верните им последователи попиват като гъби всяка тяхна дума.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  "...да откриеш въпросите, които изкарват опонента-лъжец от зоната му на комфорт."
  Това е при положение, че можеш да го намериш, за да му задаваш въпроси. А ако се крие, като мишка?

 31. 31 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#23] от "venci4":

  Фактът, че “обонго” все още е в кошмарите ви показва кой повече стряска.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  Партията ЩЕ умря.
  —цитат от коментар 25 на Ганьо ла фурия Балканика


  Що?
  Вече си бачка campaing nucleous в , а щяла да пуска и собствен.

  Ти що си мислиш, че квичът и "анализите" продължават обилно да се леят?

 33. 33 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Любопитно

  Резюме на статията - има само една истина и една гледна точка и тя принадлежи на нас - умнокрасивите марионетки на ултраглобалисткия финансовия елит. Всеки несъгласен следва да бъде остракиран, забранен и премахнат в името на светлото "либерално" бъдеще...

 34. 34 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 746 Весело

  Адски поучително. Не си губете времето, да търсите реални аргументи, просто гледайте дали опонентът ви ще се пипне по клепача. Ако го направи, значи лъже.

  И въобще е крайно време, да престанем да мислим. Това "при равни други условия" е някаква отживелица, само ненужно ни напряга. Първосигналното мислене е най-доброто мислене. Трябва да си горд от TDS си, ток отразява правилната партийна линия.

 35. 35 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 29 Неутрално

  [quote#32:"xm..."][/quote]

  Щяла? Ще? Кърпичка или две?

 36. 36 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 615 Весело

  Това е политкоректното заглавие на стажантите в Дневник.

  Реалното заглавие би трябвало да е "Как се води политически дебат с набеден за лъжец" - а отговорът е ясен и кратък - демократично, със спиране на акаунти, 24/7 бълване на повурня от правилните медии и активиране на неголяма, но гръмогласна и неприемаща факти и сериозен дебат група активисти или обикновени ологофрени.

  После започват популистките мерки и заиграването с малцинствата и етностите, понеже ясное, че няма как толкова лъжи да се преглътнат.

  И накрая имаме нов президент в Старческият, пардон Белият Дом.

 37. 37 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  що не публикувахте статия за лъжите на Оказио-Кортез покрай обсадата на Капитолия, когато излъга че са щурмували офиса й, а се оказа че тя е била на съвсем различно място в този ден...
  —цитат от коментар 14 на Дисидент в ЕССР


  Че какво пречи да са щурмували офиса й, без тя да е вътре, гений?

 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Бае Тръмпи яко ви е бръкнал в ...
  —цитат от коментар 23 на venci4


  Много яко. Не можем да се поберем от яд, че загуби изборите безславно и замина към политическото бунище...

 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#34] от "klecho":

  Ами напротив, с мисленето може да неутрализираш лъжата.
  Когато например Тръмп твърдеше, че безработицата била 20, че дори и 40% преди да стане президент и после още с първия доклад за безработицата излязъл след встъпването му в длъжност, припозна данните за свое постижение, не е нужно да си гений да се сетиш, че е лъгал най-безсрамно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Неутрално


  Че какво пречи да са щурмували офиса й, без тя да е вътре, гений?
  —цитат от коментар 37 на Сенсей НАНАЙ


  Ами това, че офиса й е в съвсем друга сграда, който никой не беше щурмувал, камо ли прониквал и въпреки това тя разправяше как почти я били убили.

 41. 41 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  А как се води политически дебат с ББ? Щото аз не си спомням такъв...

 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5867 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Франклин Рузвелт също трудно мърдаше.
  Стивън Хокинг също...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  До коментар [#42] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Не бъркай болест със старост!

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  А как се води политически дебат с ББ? Щото аз не си спомням такъв...
  —цитат от коментар 41 на lz73


  Ми няма как, неудобно е.
  Ще си помислим, че ББ има въшки! Такова дръгнене ще пада ....

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  За да се притеснява от лъжите си, човек трябва да вярва, че те са неправилни, грях отн. Ако имате срещу себе психопат, който вярва, че мисията му е да лъже червеите, не чакайте да му трепне окото докато ви лъже.

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3559 Весело

  Ами това, че офиса й е в съвсем друга сграда, който никой не беше щурмувал, камо ли прониквал и въпреки това тя разправяше как почти я били убили.
  —цитат от коментар 40 на Jazzdevil


  Моля, моля!
  И изнасилили! Специално, задъхано сподели във включването си!

 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#33] от "Jazzdevil":

  Резюме има факт чекинг. Има също така и съд, където да се установи обективаната истина. И когато Сидни Поуел крещи измама, без да има такава и я усучат със съдебен процес за милиарди, пледира буквално"разумните хора не биха й повярвали".
  Или както каза Килиан Конуей, Тръмп разпространява "алтернативни факти". "алтернативни факти" хаххахахаах

 48. 48 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Нова тухла в "прогресивния Байдънизъм" :)) Вероятно има десетки "американски дивоти", а как да изглеждам умно въпреки ДЕМЕНЦИЯ :))

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Весело

  "Представете си, че в дебата се стига до такъв сериозен въпрос като пандемията и икономическта криза, а Тръмп казва, че е свършил страхотна работа. В отговор би трябвало Байдън просто да се усмихне да каже през смях нещо от типа на: "В коя страна живеете? В Южна Корея? Фиджи? Защото определено не сте в САЩ, освен да играете голф. "
  *
  Не можем да си представим подобна ситуация. За да се дебатира по какъвто и да е въпрос се изисква бърз ум и съобразителност за да поставиш противника си в смешно положение.
  Е, Байдън докато си спомни къде е и с кого дебатира... то времето изтекло.
  И не ви ли омръзна още да се занимавате с Тръмп, вместо с Байдън? Има какво да напишето по въпроса...

 50. 50 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Не можем да си представим подобна ситуация. За да се дебатира по какъвто и да е въпрос се изисква бърз ум и съобразителност за да поставиш противника си в смешно положение. Е, Байдън докато си спомни къде е и с кого дебатира... то времето изтекло.
  —цитат от коментар 49 на pamela


  Явно не си гледала дебатите на Байдън, нито вътрешните, нито тия с Тръмп. Просто си повтаряш спуснатите опорки.

 51. 51 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Ами това, че офиса й е в съвсем друга сграда, който никой не беше щурмувал,
  —цитат от коментар 40 на Jazzdevil


  Ми що са я евакуирали тогава?

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенсей НАНАЙ":

  Защо мислиш, че на всички им спускат опорки като на тебе?
  Факт е, че човекът е възрастен и болен и отвреме навреме дезориентиран, но това не е негова вина. Вината е на тези, които предложиха такъв недееспособен кандидат за президент.

 53. 53 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Защо мислиш, че на всички им спускат опорки като на тебе?Факт е, че човекът е възрастен и болен и отвреме навреме дезориентиран
  —цитат от коментар 52 на pamela


  Факт е, че е възрастен. Другото не е факт. И пак да попитам - не си гледала дебатите, нали?

 54. 54 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Изразът "öткровени лъжи", който в статията се използва за базово понятие сам по себе си абсурден.
  Оттам и всички те глупости, базирани върху него са абсурдни и субективни.
  Този, който използва израза "откровена лъжа" иска да внуши нещо, което да звучи като "очевидна лъжа", но в същото време бяга от думата "очевидна", защото целта му е да обяви за истина своята теза, която съвсем не съдържа само очевидни неща.

 55. 55 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#47] от "Doge":

  Какъв фактчекинг? Кой го прави фактчекинга? Бившия ПР на Обама, бившия сътрудник от кабинета на Хилъри, бившия съветник на Пелоси дето сега са назначени в разните отдели по "истината" на тази и онази медия? Какво стана с оная скандална, разтърсваща новина как Тръмп бил притискал губернатора на Джорджия да фалшифицира вота? 500 статии се написаха по въпроса, 2000 часа ефирно време, същото влезе в обвиненията за импийчмънт докато накрая преди 10 дена Уошингтън комПост си признаха, че източника им бил "една жена чула от друга на пазара", че било станало така...колко му е - едно извинение от 3 реда на 14 страница - историята разпространена, употребена...това същите тия дето държаха брояч за "лъжите, които Тръмп казвал"...

 56. 56 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Какво стана с оная скандална, разтърсваща новина как Тръмп бил притискал губернатора на Джорджия да фалшифицира вота?
  —цитат от коментар 55 на Jazzdevil


  Я, може ли да я видим тая "новина"?

 57. 57 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 1654 Неутрално


  Никакъв лъжец не е този, който се явява на дебат.

  Истинският лъжец никога не участва в дебати!

 58. 58 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2336 Весело

  Абе какво пак се занимавате с Трънпя - нали отиде "на бунището на историята"? Я по-добре статия за поредната издънка на Байдън-младши, за която се лежи до 10 години в затвора, но както знаем там няма да му се случи нищо. Ако редакцията не е чувала - да ми пишат мейл, ще им пратя линкове.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#55] от "Jazzdevil":

  На едни от тия "фактчекъри" дето ги цитираха по всички крайнолеви медии тип NYT и WaPo дълго време единственият официален клиент, от който предполагаемо се издържат, беше някакво подразделение на Демократическата партия...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Неолиберастите само като чуят Доналд Тръмп и се изправят на кътни зъби.
  Да си жив и здрав бате Дончо, че идват нови избори.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 61. 61 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1628 Весело

  Дневник, това Дацзибао от времето на Мао ли е?
  Когато се пише такъв коментар е редно д азнаем кой го е сътворил.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 62. 62 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#53:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  Факт е че не е добре
  Факт е че има хора разни които вярват на мълчанието на обкръжението му че нищо му няма
  Факт е че има други които не вярват на всички които доктори които разпознават деменцията му

  седни си

  'progressives' is the politically correct word for communists
 63. 63 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Много добър текст!Иначе лъжите в политиката за съжаление са неизбежни, ако не ги ползваха политиците трябваше да бъдат канонизирани...Става въпрос за наличие на чувство за срам и все пак някаква граница!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  И снимката хубава!

  Прави отпратки, към едни хора дето манипулираха избори, а след тожа се криха зад редици от войски от собствения си народ !

 64. 64 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  Питайте дедо Джо дали е педофил и ми кажете кой е лъжеца

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Че политик дето да не лъже има ли? ;)

 66. 66 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  "И не ви ли омръзна още да се занимавате с Тръмп, вместо с Байдън? Има какво да напишето по въпроса..."
  Байдън се оказа по-бърз и спечели дебата с Тръмп.Така отсъдиха американците.

 67. 67 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  "И не ви ли омръзна още да се занимавате с Тръмп, вместо с Байдън? Има какво да напишето по въпроса..."
  Байдън се оказа по-бърз и спечели дебата с Тръмп.Така отсъдиха американците.

 68. 68 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#50] от "Сенсей НАНАЙ":Защо мислиш, че на всички им спускат опорки като на тебе?Факт е, че човекът е възрастен и болен и отвреме навреме дезориентиран, но това не е негова вина. Вината е на тези, които предложиха такъв недееспособен кандидат за президент.
  —цитат от коментар 52 на pamela


  Посочете някои факти, че е болен , неориентиран, недееспособен.В противен случай сте лъжец.

 69. 69 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2139 Весело

  "Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.______

  Не разбрах само, кой е авторът на анализа, и ако е на "Дневник", както пише горе в дясно, как така "не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция"?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 70. 70 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#4] от "Stargate":
  " за пишмандемократите истината е само тяхната теза, всичко различно е лъжа и фалшива новина"

  Когато гледаш как руският авторитарен режим и български комунисти, които се прекланят пред Сталин, в същото време се хвърлят да защитават президента на САЩ, подкрепен от Републиканската партия - тази ситуация мирише отвсякъде. И този мирис се обяснява с личността на Тръмп и пораженията, което той може да нанесе върху САЩ и оттук - върху утвърдената система на международните отношения. Много истина за пирродата на комунистите има в тази ситуация и много факти могат да бъдат обяснени.


 71. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2139 Весело

  Много добър текст!Иначе лъжите в политиката за съжаление са неизбежни, ако не ги ползваха политиците трябваше да бъдат канонизирани...Става въпрос за наличие на чувство за срам и все пак някаква граница!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  "Някой веднъж каза, че политиката била втората най- стара професия. Започвам да мисля, че има прилика с първата" Рони Рейгън

  Така че, за какво чувство за срам може изобщо да иде реч?!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 72 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2139 Весело

  А българските комунисти по скоро биха се притеснили ако казват истина отколкото да се притесняват ако говорят лъжа. За комунистите да лъжат е естественото им състояние. Лъжи, кради, убивай... "Народен съд", "национализация", даже и тези термини са една лъжа. Има и други "монархофашизъм", "АБПФК" и т. н.
  —цитат от коментар 12 на anonim440


  Стига с тия комунисти, бре!? Явно много са те "обиждали", че постоянно ги споменаваш- ни в клин, ни в ръкав.

  И кое не е вярно от казаното от тях?

  П.П. За утешение, не ти ли върнаха мандрата, след 10 ноември?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 73. 73 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2139 Весело

  Бае Тръмпи яко ви е бръкнал в ... Не помня за О'бонго да се е писало толкова (било добро или лошо) след мандатите му. 😂😂😂
  —цитат от коментар 23 на venci4


  Дони си намери ново място, под/в НЕТА: https://fxn.ws/3rGskIJ

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 74. 74 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 2139 Весело

  До коментар [#25] от "Ганьо ла фурия Балканика":

  Ще, ще, ама НЕще. Не си ли гледал филма "Умирай трудно"?

  https://www.45office.com/

  Ето и от Фокса, на български: https://bit.ly/39AX9s7

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#58] от "Тюфлекчия":

  Знаем братле за твоите лакърдиии - “Обама ще отмени изборите... Хилъри държи отряд асасисини да разчиства неудобни свидетели”

  Айде нема нужда...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Весело

  До коментар [#70] от "авторът":

  Много точно наблюдение. Още през 2016 това беше очевадно, но тук гъмжеше от уж десни антипутинистки форумци които бяха ол-ин за Тръмп. После 1 от тях се отрече от Тръмп и се преструва все едно нищо не е било.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Хайде престанете да бълвате вече. Тоя, дето обвинявате в лъжи, изпълни толкова голям процент от обещанията си в предизборната програма, че малко политици могат да му съперничат.
  А какво да кажем за опонентите му, които откраднаха изборите и фалшифицираха вота на американският народ?

 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2981 Любопитно

  Хайде престанете да бълвате вече. Тоя, дето обвинявате в лъжи, изпълни толкова голям процент от обещанията си в предизборната програма, че малко политици могат да му съперничат. А какво да кажем за опонентите му, които откраднаха изборите и фалшифицираха вота на американският народ?
  —цитат от коментар 77 на Dimitar Nekov


  Ами какво да кажем, освен това, че четете много фантастика може би?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK