Има ли пилот в самолета

Има ли пилот в самолета


Днес България, вървейки по стъпките си от ноември, прескочи Чехия и се изкачи от 3-то на 2-ро място по смъртност на глава от населението в Европейския съюз. От графиката се вижда че настоящият номер 1 - Унгария, не е лесен противник. В момента те държат абсолютен рекорд за всички времена по смъртност на глава от населението в ЕС и продължават да се движат под страховит ъгъл нагоре.


Но българското правителство категорично няма намерение да се даде лесно. Затова още вчера министърът на здравеопазването издаде заповед за смекчаване на противоепидемичните мерки. Министърът на здравеопазването, припомням, е човекът, чиято единствена мисия и причина за присъствие в правителството е опазване на здравето на обществото.


Да повторим: Броят на заразените отдавна е много висок, не е спирал да се катери от два месеца и половина, среднодневният брой на смъртните случаи от Ковид-19 е рекорден и също продължава да расте. Но правителството взима решение за намаляване мерките. Мерки недостатъчни, въведени измъчено, с хиляда уговорки, твърде бавно и твърде късно, едвам просъществували две седмици без видим ефект.
Представител на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България бе цитиран, призовавайки министъра да отмени заповедта, да казва, че тя е "гавра с труда на всички медици на първа линия и заплаха за спасяване живота на нашите пациенти".


Всеки знае защо се прави това. Първо, защото тежките последствия от тази мярка ще се проявят чак след изборите. А на кого му пука какво ще стане след изборите, стига да ги е спечелил? И второ, управляващата партия, изглежда, си е направила някаква сметка, че нейният преобладаващ електорат е объркан, заблуден, не разбира важността на мерките и опасността от вируса и че може би за него е по-важно да не му пречат на живота и да не го "плашат" излишно. След четири дни долу-горе в този час на деня ще разберем дали избирателите на ГЕРБ могат да бъдат подценявани така. Аз не мисля.


И така - в неделя идват избори за Народно събрание - държавният орган, който ще състави, излъчи и избере следващото ни правителство, което ще ни управлява с години. Ако вие все пак сте от хората, които оценяват сериозността и всъщност драматичността на ситуацията; ако сте от тези, които разбират какво означава, че в България през последната година и нещо от Ковид-19 загинаха над 13 000 души - преобладаващо предотвратими и извънредни смъртни случаи; ако разбирате, че продължават да си отиват от нас по нови средно 100 спасяеми човешки душѝ, иначе с години и десетилетия живот пред себе си, наши приятели бащи, лели, колеги и деца, всеки божи ден; ако през последната една година сте се чувствали като че ли сте на борда на самолет, в който няма пилот, то в неделя най-накрая идва денят, в който можете да се погрижите за следващия полет в кабината да е някой, който може да кара.


Това е единственият ден, веднъж на 4 години, когато всичко зависи от нас. Моля ви, не го проспивайте.


Следващият такъв няма да е скоро.


Има ли пилот в самолета


Има ли пилот в самолета


Текстът е от профила на д-р Марков във "Фейсбук" и се публикува с неговото съгласие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK