След 4 април: два сценария, но само едно решение и то не много добро

След 4 април: два сценария, но само едно решение и то не много добро

© Юлия ЛазароваКаква ще е формулата на властта в България след 4 април? Като реалистични се очертават два основни сценария, а решението изглежда е само едно, макар и да не е най-доброто. Коментар на Даниел Смилов за "Дойче веле".


Според сериозните социологически проучвания на електоралните нагласи към момента има два възможни сценария за резултатите на парламентарните избори:


Опозиционен


Маркет линкс на 29-ти март излязоха със следната прогноза за предпочитанията на гласуващите: ГЕРБ 22,8%; БСП 18,1%; ИТН 12,7%; ДПС 9%; ДБ 7,5; ИСМВ 4,5%; ВМРО 3,3%
Патов


Алфа Рисърч на 1 април дадоха следната, доста по-различна, електорална картина: ГЕРБ 28,1%; БСП 19,8%; ИТН 12,7%; ДПС 12,5%; ДБ 6,3%; ИСМВ 6%; ВМРО 4%


Ако резултатите на 4-ти април са близки до опозиционния сценарий, ГЕРБ губят властта безусловно. Партията на Борисов заедно с партньорите й от ДПС и ВМРО биха имали 35,1% и около 103 места в НС. Опозицията - БСП, ИТН, ДБ, ИСМВ - ще може да разчита на 42,8% от вота и на около 137 места в парламента. Интересното при този вариант е, че правителство ще може да бъде съставено не само без ГЕРБ, но и без ДПС.


Дори БСП и ДПС да са се разбрали да играят заедно в следизборните преговори - каквито индикации има от поведението и на двете партии - БСП ще трябва да вземе тежко решение: да рискува провал в стил Орешарски II или да опита да преговаря с партии като ДБ и ИТН, които са опоненти на столетницата.


Ако избере ДПС, БСП всъщност си затваря възможностите да формира мнозинство, защото едва ли някоя от партиите на протеста - ДБ, ИСМВ, ИТН - биха ги подкрепили в пакет с Ахмед Доган. Което пък означава, че избирайки ДПС, БСП всъщност почва да мисли за голяма коалиция с ГЕРБ - единствената друга математическа възможност за мнозинство. Мислите са едно, но едва ли Корнелия Нинова ще вкара Борисов обратно във властта, когато за пръв път от толкова години би имала реална възможност да го прати в опозиция.


Ако при вота се реализира патовият сценарий на Алфа Рисърч, то ГЕРБ+ДПС+ВМРО биха имали 44,6% от вота и 120 места, а опозицията - БСП+ИТН+ДБ+ИСМВ ще се окажат с 44,8% и също 120 места. Разбира се, един от двата блока може да излезе малко напред, но така или иначе равновесието на силите би било факт и всяко мнозинство би било изключително крехко.


Какво може да се очаква


Ако това са двата най-реалистични варианта на базата на съществуващата информация, какво следва от тях? Всъщност и в двата сценария партийни коалиционни правителства ще са почти невъзможни. В опозиционния сценарий БСП, ИТН, ДБ, ИСМВ би трябвало да се договарят за постове в общ кабинет, да вкарват свои водещи политически фигури в него, да обясняват множеството компромиси, които им се налага да правят. Макар и не напълно изключен, този вариант е по-малко вероятен за сметка на друг - технократичен, експертен кабинет. Премиерът и министрите в него биха били авторитетни, но партийно необвързани фигури и кабинетът би имал ограничен мандат (максимум до две години), за да изпълни определени цели.


Интересното е, че и при патовия сценарий решението на невъзможното уравнение може също да се окаже експертен кабинет. Дори ГЕРБ+ДПС+ВМРО да имат един-два депутата повече от опозицията, те едва ли ще рискуват да направят открита коалиция със знакови партийни назначения в нея (да не говорим за Борисов премиер). Една такава коалиция би била изключително крехка като парламентарна подкрепа и почти напълно нелегитимна в очите на обществото. Конкубинатът между ГЕРБ, ДПС и "патриотите" и в предишното събрание беше факт, но една открита коалиция би била опит този конкубинат да мине за правоверен брак. Нито привържениците на "патриотите" се виждат като булка на ДПС, нито електоратът на ДПС би се сродил с Каракачановите хора. Избирателите на ГЕРБ изглежда понасят всичко, но дори и на тях официалното сродяване може да им дойде в повече.Така че и в патовия сценарий технократичното, експертно правителство изглежда най-вероятният изход. Какво представлява това експертно правителство, обаче? Такива правителства, макар и рядкост, се случват от време на време в демокрациите. Италия има най-богат опит във формирането на подобни управления - и в момента кабинетът на Марио Драги е такъв, а преди него такъв бе кабинетът на Монти (2011 г.) В Румъния Дачиан Чолош формира експертен (технократичен) кабинет през 2015 година. В Унгария Байнай (2009 г.) и в Гърция Пападемос (2011 г.) могат да бъдат категоризирани по подобен начин.


В България служебните кабинети по състав също са като цяло експертни и технократски, но тук говорим за технократично управление при действащ парламент, което разчита на парламентарно мнозинство. На това условие у нас отговаряше Беровото правителство (1992-1994 г.) и това на Димитър Попов (1990-1991 г.), което бе обявено за "програмно".


Характеристиките на едно "експертно", "технократично" или "програмно" управление са следните:


1) Премиер, който е разпознаваем, непартиен авторитет - типично уважаван професор, високопоставен магистрат (у нас не съвсем приложимо), заемал отговорни длъжности в международни организации;


2) Министри със сходен профил, експерти в конкретния си ресор. Не е изключено в подобни кабинети да има и една-две политически фигури като знак за парламентарна подкрепа, която се дава от техните групи. Но важното е, че правителството не е съставено на квотен партиен принцип, а на експертно-технократичен;


3) Парламентарната подкрепа за подобни кабинети като правило не следва идеологическите граници между ляво и дясно. В Италия технократските кабинети имат подкрепата на основните политически партии и от ляво, и от дясно. В някакъв смисъл те стават вариант на Голяма коалиция. Но като минимум, парламентарната подкрепа трябва да включва широк идеологически спектър от партии. Беровото правителство в България беше "експертно" без да е Голяма коалиция - то разчиташе основно на гласовете на БСП и ДПС;


4) Мандатът на подобни технократични правителства обикновено е ограничен и по време, и като задачи. Те идват с мисия да преведат страната през някаква трудност или до следващи предсрочни избори, като междувременно изпълнят неотложни задачи. В настоящия български вариант спешни задачи има в изобилие: ваксинацията и управлението на Ковид-кризата; възстановителният план на страната, базиран на щедрото европейско финансиране; съдебната реформа и промените в прокуратурата.


Технократичните управления имат своите сериозни слабости: тенденция да се размива отговорността, неустойчива парламентарна подкрепа, трудност за провеждане на последователни реформи. Но те може да се окажат и единственият реалистичен следизборен вариант.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Следва: левите другари от ДБ стават патерица на управляващите, които да са те и после пак под опашката на коня. :-) Слави няма да се коалира с никой и на следващите избори ще подобри резултат си, ако се държи смислено в парламента.

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  Прекалено много неизвестни има!Но едно е ясно и то е, че ако искаме България да се нормализира трябва да се "разбие" статуквото!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Разбрахме, че ДБ са готови да се цункат с БСП, не сме и се съмнавали.
  Въпросът е, че няма как да обяснят на техните избиратели, че ще им вдигат данъка върху доходите, а и осигуровките.
  Но по коминтерновска линия може и да ги убедят, че са един за друг.
  Но аз на тези две агенции много не вярвам, надявам се пак да сбъркат и да нямаме комунисти на власт.

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#1] от "Stargate":

  Ще видим!Ако ДБ искат реално да бъдат фактор , то те трябва да подържат совите принципи!Така или иначе ГЕРБ "губи почва под краката" си,а Доган може да бъде елиминирана само ако не му бъде даван шанс за коалиция!Може пък и да се стигне до предсрочни избор, ако не може да се създаде стабилна коалиция!

 5. 5 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 155 Неутрално

  То и Смилов последните години не помня нещо да е познал

 6. 6 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Добре бе Смилов, идва ми да ти кажа дрън - дрън, но ще ти го кажа по-цивилизовано. Как виждаш Дабългария в коалиция с БСП? Това и насън да не ти се сънува. Второ, как виждаш Слави в коалиция с Корнела? Той изрично говори от самото начало - БСП, ДПС, МВРО и ГЕРБ не са тема на разговор.
  Технократично ми звучи много антидемократично. Предлагам ти да казваш технократски. Но това е невъзможно, защото МВРО не е Атака. Избирателите на Атака са прости като такова, ВМРО не са такива. Но пък са луди глави, а Каракачанката отдавна им играе по нервите, както и очилатия евродепутат. Да не мислиш, че примират от кеф при мисълта Жабашки да е престолонаследник?

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  Програмните првителства тип "Беров" сме ги яли!!!Мерси!!!Зад фасадата си разиграват коня десари,мошеници и откровени мафиоти!И реално си управлява червеният шумкарлък с руска закваска!!!!
  Такова управлениеби било пагубно!!Само за три месеца би ни върнало във времената на др.Виденов( с любезната намеса на др.Гечев)!И би "нахранило" матрьошки" като учиндолският и др.Лая

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 8. 8 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Аз залагам на сватба ГЕРБ - ДПС, с кум ВМРО.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Данъците така или иначе ще бъдат вдигнати след безразборното харчене на ГЕРБ преди изборите!И в същото време инфлацията ще продължава да "изяжда" доходите у нас!Така , че безхаберието на ГЕРБ ще "трови " живота на редовите българи години напред!

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Правителство няма да бъде съставяно! НЯМА!

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#8] от "wkk57607068":

  Т.е. добре познатото статукво!

 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Формулата на властта? Във властта има:
  > Антилогичност,
  > Безскрупулност.
  > Волунтаризъм,
  > Гадости, та чак до
  > Юди и
  > Ядове,
  но Формули няма!

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Вариантите според мен.
  ГЕРБ-ВМРО-НФСБ-ВОЛЯ
  ГЕРБ-ВМРО-ДБ
  БСП-ДПС-ИТД
  БСП-ИТД-ДБ

 14. 14 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Не знам кой ти е казал. Как си прецтавяш Христо Иванов да се цуне с Корнела пред очите на цял район Средец и половин Триадица? Настрана, че се опитваш да ги осмееш, не става. Все едно аз да кажа Гроб ще се съюзи с ДПС. Нали Цвета Караянчева ще я накарат да изяде килима дето им подари? По коя улица в Кърджали я виждаш да ходи после?

 15. 15 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Егати малоумния сценарий, че то и Дайнов не може да напише по-голяма простотия.

 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ramphastos tucanus":

  Ми той и с Герб нямаше да е в коалиция преди 6 години, ама...

 17. 17 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#8] от "wkk57607068":

  Лоша работа, ако ви се „осребрят“ залозите, според мен ...

 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#8] от "wkk57607068":

  ЗАЛОЖИ И НА герб+бсп+дпс - даже конституционно мнозинство ще имат

 19. 19 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Willy Messerschmitt":

  Ма аз това не разбирам, тоя Смилов уж това "работи", как е тръгнал да обяснява за програмно правителство. Не съм и аз баба Ванга, но от всички може би, това е най-НЕможе-би!

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  ГЕРБ няма да са първа политическа сила. Сметките ги почнете от тази основа!

 21. 21 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "НеКой":

  ДБ не е била в коалиция с гроб, Христо Беше в друго качество в коалиция с гробарите.
  ДБ и БСП са като Арктика и Антарктида. Студени са и двете, но нищо общо нямат! Точно те двете са ми най-големите противоположности.

 22. 22 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ramphastos tucanus":

  Добре бе Смилов, идва ми да ти кажа дрън - дрън, но ще ти го кажа по-цивилизовано. Как виждаш Дабългария в коалиция с БСП? Това и насън да не ти се сънува. ?
  —цитат от коментар 6 на Ramphastos tucanus


  БСП са естествени партньори на левите марксистки другари от ДБ! Явно само вие още не сте разбрали, че ДБ са "ляволиберална" коалиция, като кавичките са за "либерална". :-) Най-малко факта, че се коалираха със зелените трябва да ви говори за политическата ориентация на тази коалиция!

 23. 23 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Весело

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Богато въображение имаш с това ГЕРБ-ВМРО-НФСБ-ВОЛЯ ... или това ти е мечтата?

  Аз предполагам такова развитие: БСП-ИТД-ИБМВ, без мнозинство в парламента, с опозиционна подкрепа от ДБ.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ramphastos tucanus":

  И какво е това друго качество на Христо?
  Може би беше там като топ адвокат, нещо като Ина Лулчева?
  Тук може и да имат различия с БСП, но в Европарламента гласуват заедно.

 25. 25 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#20] от "nij50393132":

  И да са, файда няма. Цецо го няма да ги оправи и да ги държи отвътре, тия стринки и "доктори" дето Бойко ги е събрал ... Отиде проекто. Отиде убавио проект у река Какач !!!

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#23] от "Zippie":

  Това правителство, дето го цитираш, ще изкара най-много месец и ще се почнат протести.
  Ама истински, като първия срещу Пеевски.

  П.С.
  Маяма, Бабик и Хаджигенчо няма да влязат в Парламента.

 27. 27 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#23] от "Zippie":

  А аз предполагам нови избори, защото за такова късане на нервите няма да има нерви никой. Но бас не ловя, твърде водовъртежно ми е.

 28. 28 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Като минат изборите, ще видим. Може да е експернотно, може да е коалиция - главното е тиквите и калинките да бъдат отсвирени. Иначе няма шанс за някакво подобрение.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 29. 29 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#24] от "НеКой":

  Като неупотребен експерт. Сега е употребен. Няма как да обясни на ДСБ, които бяха вкарани в ледения им проект без да разберат, че се налага да сътрудничат с БСП. Няма такъв филм дори в научната фантастика, не знам познаваш ли десебари, но няма други такива тикви, и няма по-надъхани против БСП.
  Ся, твойте предизборни шегички са си отделно, не мисля да им обръщам повече внимание.

 30. 30 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ти готов ли си, за глупостта, която си написал да се обзаложиш? Аз давам 2000 срещу твои сто, ако излезеш прав. Или си мъж колкото е и Караянчева?

 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Аз залагам на сватба ГЕРБ - ДПС, с кум ВМРО.
  —цитат от коментар 8 на wkk57607068  Много, много е съмнително влизането на Шкембе-войвода и тайфата му от ченгета .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Толкова е усложнена конфигурацията за едно правителство, че не с мея да си помисля какво ни чака !
  Затова трябва най - напред да се унищожат условията за трупане на чекмеджета с пачки и моментална смяна на прокуратурата - тези условия
  да изпълнят първите нови управляващи под каквато и форма да бъдат назначени ! !

 33. 33 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3441 Неутрално

  До коментар [#22] от "Stargate":

  +++++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 34. 34 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Нищо не става от такъв парламент. По-добре нови избори. После коронавируса не било страшно, не било нищо особено. Срина държавата! Кажи му на Тиквомир, като го видиш.
  Кажи му като види доктори другия път, като му кажат добро утро, да знае да си лега.

 35. 35 Профил на d04
  d04
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Ако тези избори не могат да произведат добра възможност за стабилно правителство, нека не се правят бракове по сметка. Четирипартийно правителство на БСП, ИТН, ДБ и ИСМВ, какъвто вариант се дава, не е от ничия полза. Наистина орел, рак, щука. По-добре би било да се направи много краткотрайно правителство до излизане от пандемията, в което или да се включат всички партии, или да се оставят сегашните управляващи. Ако всичко с ваксините е наред, ситуацията може да се е успокоила до септември-октомври, а пък и сегашните управляващи ще са принудени да подадат оставка, защото изглежда няма да имат мнозинство сами по себе си в парламента.
  Уточнявам - казвам какво мисля, че ще е най-добро за България, не ангажирам никого с мнението си. На България не са ѝ нужни два парламентарни избора по време на пандемия.

 36. 36 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Весело

  До коментар [#27] от "Ramphastos tucanus":

  Както вървят нещата, и аз предполагам нови избори към септември. Ама ми е любопитно какво ще стане на сегашната генерална репетиция 😉.

 37. 37 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Вариантите според мен.ГЕРБ-ВМРО-НФСБ-ВОЛЯГЕРБ-ВМРО-ДББСП-ДПС-ИТДБСП-ИТД-ДБ
  —цитат от коментар 13 на НеКой  По първия вариант, категорично грешиш, защото влизането на Шкембе войвода и силно проблематично, а Магарешки и Прабългарина - категорично отпадат .
  По втория вариант също, защото освен, че Шкембето вероятно ще отсъства, но и ДБ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ, няма да пристанат на Шайката, защото това би било за тях секс със спинозни и то без кондом - направо политическа смърт .
  Третият твой вариант ме съмнява, но за четвъртия съм твърдо убеден, че е невъзможен и то отново заради секса със спинозни .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 38. 38 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 987 Весело

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Това правителство, дето го цитираш ...
  —цитат от коментар 26 на НеКой

  Беше „изстрел в тъмното“, т.е. много груба прогноза. И, най-вече, не искам да съм от позналите резултата.
  Това, което ми се ще е, на първо време, всите патрЕотЕ да не влязат.

 39. 39 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#31] от "niksan1":

  И ДПС и ГЕРБ му преливат патриотична кръв на агент Иван. Това имам предвид.

 40. 40 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#8] от "wkk57607068":ЗАЛОЖИ И НА герб+бсп+дпс - даже конституционно мнозинство ще имат
  —цитат от коментар 18 на nij50393132  Тоест, комунисти и ченгета в единен фронт ?
  Ако го направят наистина ще бъдат неразбиваеми, но на следващите избори другарите от БСП ще прескочат 4 % бариера с труд, а от другарите от ГЕРБ няма да остане и следа, точно като онези от НДСВ на « царя « .
  Горното не застрашава ченгетата от ДПС - техният електорат е почти железен .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ramphastos tucanus":

  Ма стига майтапи, какъв експерт е Бойкикев, той не е бил адвокат, съдия, прокурор, нищо не е бил. Не е и виден теоретик. Как ще разбира от право, та чак и да предлага реформи???

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ramphastos tucanus":

  Нови избори докога?
  И защо?

 43. 43 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  ВМРО е съмнително дали изобщо ще влязат. На тези избори ще има тотален крах на т.нар. патриотични формации. Единствено ВМРО, всъщност имат някакът шанс да закачат 4%. А, Атака, Воля-НФСБ и други по-малки партии нямат никакви шансове, което е чудесно, всъщност. Очаквам коалиция ГЕРБ-ДПС. И очаквам да се появят много люспи от новите партии. И хора на Слави и на Мая Манолова веднъж като влязат в парламента ще се отлюспят и ще образуват нови формации, убеден съм.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 44. 44 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 797 Неутрално


  Братя Българи ! .....Всичко е във Вашите ръце .......

 45. 45 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  ГЕРБ няма да са първа политическа сила. Сметките ги почнете от тази основа!
  —цитат от коментар 20 на nij50393132  Не бих бил много сигурен в това, като имам предвид колко уйдурми ще направят по време на изборния ден, но, ако спечелят ще бъде пирова победа, защото единствените с които биха могли да се коалират са ДПС, а това ще бъде ГИБЕЛНО за тях и срещу такава коалиция ще има много силна опозиция, което и в двата случая води до срив в шайката .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 46. 46 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#1] Така или иначе ГЕРБ "губи почва под краката" си,!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen

  ===
  Дааа на първо място с 7-10 % преднина. Ееех, можеха и умнокрасивите да губят почва под краката си по същия начин.


  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ramphastos tucanus":Както вървят нещата, и аз предполагам нови избори към септември. Ама ми е любопитно какво ще стане на сегашната генерална репетиция 😉.
  —цитат от коментар 36 на Zippie  ++++++
  Това същото го твърдя поне от три месеца и се наслаждавам на много минуси .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Премиер, който е разпознаваем, непартиен авторитет - типично уважаван професор, високопоставен магистрат (у нас не съвсем приложимо), заемал отговорни длъжности в международни организации;

  Ма нали имахме :)

  Беров, Орешарски - някой да беше доволен от тях? ;)

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#49] от "niksan1":

  Видяла жабата, че подковават коня...

 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Премиер, който е разпознаваем, непартиен авторитет - типично уважаван професор, високопоставен магистрат (у нас не съвсем приложимо), заемал отговорни длъжности в международни организации;Ма нали имахме :)Беров, Орешарски - някой да беше доволен от тях? ;)
  —цитат от коментар 48 на realguru  Да, онези които им дърпаха конците и самите Беров и Орешарски - нагушиха кукловодите и себе си .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Смилов пак с ръка в контакта.

 53. 53 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 457 Весело

  Чакаме коаслиция ДБ и БСП! Гечев финасов министър!

 54. 54 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#36] от "Zippie":

  Разгроми и побоища, какво. Генерална репетиция имахме лани. Ще се бият по улиците а Орлов мост няма да види спокойна вечер още дълго.

 55. 55 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  Чакаме коаслиция ДБ и БСП! Гечев финасов министър!
  —цитат от коментар 53 на Benedikt Fahnenträger


  Факт. В другата тема има мощна лилава подкрепа за Гечев. Начетен бил, умен бил.

 56. 56 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  има не само правителствено, но и конституционно мнозинство - както в миналия, така и в идущия парламенти.
  то е същото, което гласува конституционните промени в по-предишния такъв.
  не виждам, защо толкова се напъва авторът, та да не го вижда

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на kakva_e_istinata
  kakva_e_istinata
  Рейтинг: 106 Разстроено

  Абсолютен пасквил!

  В спора се ражда истината!
 59. 59 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#20] от "nij50393132":

  Ами да, аз не виждам кой в Бургас ще гласува за тях, като пак почнаха да къртят пейки ... или каквото там да правят, по инициатива на откачения им кмет

 60. 60 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#57] от "Bojkiki Under the Horse Tail":

  Бих ти обяснил, но не мога да разбера за кого говориш, хвърляш някакви партизански имена все едно всички ги знаят кои са. И май ме бъркаш с някоя политическа партия, от която аз не съм.

 61. 61 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Защо всички изключвате най вероятната коалиция- ГЕРБ и Слави ? Защото така ви се иска ли ?

 62. 62 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  Аз не виждам кой ще се съчлени с ДПС и Ахмед Доган. Те самите си мислят, че някой ще се съгласи, но няма такъв. След 2009 никой никога повече няма да ги иска, и те от баланс на кантара станаха дупка.

 63. 63 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ramphastos tucanus":

  Грешка, след 2013-2014.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#64] от "Bojkiki Under the Horse Tail":

  Пак някакви герои дето си ги гледал под влияние на неядливи гъби! Говори с общоприети характеристики, да ги знаеме кои са!

 66. 66 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#61] от "uvtest":

  Една от невероятните вероятности. По-вероятна от Герб и ДПС обаче.

 67. 67 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Весело

  Аз пък се зачетох в заглавието и аха да прочета статията, прочетох името на автора...

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 68. 68 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 457 Весело

  Коалицията БСП/ДБ е вече ясна, но се чудя дали Бойкакиев поне за портиер пред WC в парламента ще го сложат :D или само ще носи чантата на Гечев

 69. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#61] от "uvtest":Една от невероятните вероятности. По-вероятна от Герб и ДПС обаче.
  —цитат от коментар 66 на Ramphastos tucanus

  И защо да е невероятна. Хората на Славчо са събрани, не около някаква идеология и ценности, а за да влязат в НС и да се ползват от придобивките на депутат. Кой може да им предложи най много благини, разбира се ГЕРБ.Ето ти я коалицията.

 70. 70 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#61] от "uvtest":Една от невероятните вероятности. По-вероятна от Герб и ДПС обаче.
  —цитат от коментар 66 на Ramphastos tucanus

  И защо да е невероятна. Хората на Славчо са събрани, не около някаква идеология и ценности, а за да влязат в НС и да се ползват от придобивките на депутат. Кой може да им предложи най много благини, разбира се ГЕРБ.Ето ти я коалицията.

 71. 71 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  "Така че и в патовия сценарий технократичното, експертно правителство изглежда най-вероятният изход."
  Такова правителство е мечта за доста крадливи личности с пръстчета тип Любомир Пипков. Голямо пипане и папкане ще падне. При Беров го видяхме този сценарий. Пак ще се пръкнат личности подобни на един дето по Берово време разправяше какспестявал от закуски /май Мицев се казваше/ и забогатял. сега ще има много подобни Мицевчета.
  Г-н Смилов това ли ни ни предлага? Благодаря.
  На него може да му е изгодно, но за нас не.
  Впрочем всеки народ си заслужава управниците. Какво представлява българският избирател се вижда, щом в Плевен му предлагат един тотално компрометиран икономист за водач на листата на БСП.
  Ако гласуват за него, пак ще се покажем, че не сме народ , а мърша.
  В друга държава такъв с камъни щяха да го изгонят.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 72. 72 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Какви бози ни продава Смислов?

 73. 73 Профил на Ramphastos tucanus
  Ramphastos tucanus
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#52] от "Бубенце":

  Получил е пряко съобщение от Кораба-майка.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ако ГЕРБ остане, този път няма да има кой да спасява Боко от протестите. И Пеевски се покри .

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Ако ГЕРБ остане, този път няма да има кой да спасява Боко от протестите. И Пеевски се покри .

 76. 76 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Голямо пипане и папкане ще падне.
  —цитат от коментар 71 на kvasimodo


   За разлика от сега...

 77. 77 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо всички изключвате най вероятната коалиция- ГЕРБ и Слави ? Защото така ви се иска ли ?
  —цитат от коментар 61 на uvtest


  А ти защо я определяш като най-вероятна, след като Слави твърдо заяви, че няма да се коалира с ГЕРБ?

  Толкова си се вманиачил в слугинажа си към шайката и в циничното обожествяване на всяка една мръсотия, на която са способни, че не можеш даже да осъзнаеш, че таква коалиция ще залезе доста бързо. Вие явно съвсем сте забравили, че едно правителство не е само да намериш гласовете, които да го изберат, ами и трябва да се ползва с обществена подкрепа. Как точно въпросният Франкещайн би се ползвал с обществена подкрепа, след като всички гласували за Слави веднага ще се отрекат от него?

 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  А са най невероятното правителство. ДБ получава мандат от президента, това го знам още от миналият месец. ДБ прави ,,експертно,, правителство на малцинството начело с Оги-то (Огнян Герджиков), Ристе министър на правосъдието (мечтата му е да свали главният прокурор), лидера на зелените минфин, Насето МВР. Тва правителство на малцинството ша е най удобното за коалицията всички против ГЕРБ

 79. 79 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Шегички и майтапи от сравнителната коституционалност.

  Ристо го нема не само в основната схема.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 80. 80 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Смислов винаги познава, но на опаки. Момчето е голям мечтател и често бърка виртуалното с реалното и си мисли че живее в един по-добър свят.

 81. 81 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Защо всички изключвате най вероятната коалиция- ГЕРБ и Слави ? Защото така ви се иска ли ?
  —цитат от коментар 61 на uvtest


  Слави се закле, че няма да управлява с ГЕРБ. Другата му клетва е, че си държи на думата.
  Вероятният сценарий ми изглежда политическа изгъзица от рода на коалиционен кабинет на Слави, Ристьо и Мая /ако влезе/ подкрепян неофициално от БСП и ДПС лансирана от Фигуранта. Безпереспективността на мероприятието ще доведе до полезни изводи, че от Радев нищо не става, Слави да си гледа шоуто и да не го пренася в парламента и нови избори с нов акъл.

 82. 82 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Силно фрагментиран парламент. Ще почнат големи и безкрайни кандърми да се спазари "печеливша" коалиционна формула във всикчи мислими до абсурдност вариянти. Резултат-наесен с песен дет редят скъсаните на юнската сесия студенти.
  БУЦИ, хем няма да е пак премиер, хем мечтата МУ да направи "Голям шлем"-лидер на най-голямата партия, столичен кмет, МП и накрая и Президент отива в киреча. А той се превръща в ("изкупителна") жертва на протяжния преход. Килия с южно изложение в СЦЗ, при Бай Стяври, строг но справедлив и комшия по нар Киро Жарта.
  Sic transit gloria mundi

 83. 83 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  кукловодите се отказаха от варианта мандат за ици. сега ни облъчват с технократско,програмно и т.н. правителство надяват се хората да са забравили беров и попов. утре умната.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 84. 84 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1078 Весело

  кукловодите се отказаха от варианта мандат за ици. сега ни облъчват с технократско,програмно и т.н. правителство надяват се хората да са забравили беров и попов. утре умната.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 662 Любопитно

  След 4 април: два сценария, но само едно решение и то не много добро?!

  определено това решени ще е пагубно за България, ако бъде наложено от ГЕРБ, БСП и ДПС под благовидната формула на "спасител", но не на плажа!!!

  Така че и в патовия сценарий технократното, "експертно правителство" (мечтата на Доган!) изглежда най-вероятният изход?! Какво представлява това експертно правителство, обаче?
  В България служебните кабинети по състав също са като цяло експертни и технократски, но тук говорим за такова управление при действащ парламент, което разчита на парламентарно мнозинство! На това условие у нас отговаряше Беровото правителство (1992-1994 г.) с премиер "сламения човек!" Беровото правителство беше "експертно" без да е Голяма коалиция и то разчиташе основно на гласовете на БСП и ДПС ....и това на Димитър Попов " - запомнено с призива "за бога братя не купувийте"?!!! (1990-1991 г.), което бе обявено за "програмно"!

  Характеристиките на едно "експертно", "технократично" или "програмно" управление са следните:

  1) Премиер ("красавчик!"), който е разпознаваем, непартиен авторитет - типично уважаван професор, високопоставен магистрат (у нас това не е съвсем приложимо, щото тези хора "липсват", а подходящи са хората с някакви зависимости?!), заемал отговорни длъжности в международни организации;

  2) Министри със сходен профил, експерти в конкретния си ресор.
  Не е изключено в подобни кабинети да има и (една-две) политически фигури като знак за парламентарна подкрепа, която се дава от техните групи. Но важното е, че правителството не е съставено на квотен партиен принцип, а на експертно-технократичен;

  3) Парламентарната подкрепа за подобни кабинети като правило не следва идеологическите граници между ляво и дясно.

  4) Мандатът на подобни технократични правителства обикновено е ограничен и по време, и като задачи. Те идват с мисия да преведат страната през някаква трудност или до следващи предсрочни избори, като междувременно изпълнят неотложни задачи. В настоящия български вариант спешни задачи има в изобилие: ваксинацията и управлението на Ковид-кризата (с ръководител Мангъров!); възстановителният план на страната, базиран на щедрото европейско финансиране (което като магнит привлича "лапачите" корупционери, затова те трябва да бъдат държани далеч от тази възможнист?! ); съдебната реформа и промените в прокуратурата ( баце Ристьо!).

  Технократичните управления имат своите сериозни слабости: тенденция да се размива отговорността, неустойчива парламентарна подкрепа, трудност за провеждане на последователни реформи. Но те може да се окажат и единственият реалистичен следизборен вариант.

 88. 88 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  По никакъв начин не изключвам коалиция ?Герб БСП и Има такъв народ със или без ДПС официално.Преди изборите 2005 предизборната реторика на БСП стрещу НДСВ и ,,идара и беше доста агресивна ,пък после спретнаха Тройната коалиция.

 89. 89 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 550 Неутрално

  обърка ли сте рейса май

 90. 90 Профил на Benedikt Fahnenträger
  Benedikt Fahnenträger
  Рейтинг: 457 Весело

  Утре ДБ ще покажат класа и 100 депутата са сигурни!

 91. 91 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1121 Разстроено

  Вероятноста от безпринципна коалиция водена от финансовите интереси е най-вероятна. В избераемите партии няма нито една която да ема за цел да бута статуквото ... Т.е. дали сте са БКП 1 или БКП2 или коалиция от екс БКП-та няма разлика

 92. 92 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Смилов е голям мечтател.Той изгражда хипотезите си само в/у две социологически агенции.Иван Костов и сътрудници дава консолидирана протноза на 9 агенции, която е много по-достоверна и която стига до интересни изводи:
  https://www.mediapool.bg/konsolidirana-prognoza-na-sotsiologicheskite-agentsii-za-sastava-na-45-to-narodno-sabranie-news320143.html
  Изводите са БСП не може да състави кабинет дори с участието на ДПС и ИТН, кавинет не може да се състави без БСП или ГЕРБ, възможно е БСП да състави експертен кабинет тип "БЕров" само, ако всичките депутати на ИТН се прегърнат с К.Нинова.

 93. 93 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Май някой много бърза да надскочи сянката си!Лично аз очаквам крах на ДПС за сметка на ГЕРБ в Западните Родопи!Вярно е,че си имаме доста чалгари,но те пък са мързеливи и едва ли идат да гласуват масово. МаяМа и коалиция "Шарена сол" са аут-доста поомръзнаха с ломотенето си.Така че,четвърти мандат за ГЕРБ!

 94. 94 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 662 Любопитно

  След 4 април: Май че сценариите са много повече от два, но е възможно само едно решение и то не е много добро?!

  До коментар [#92] от "dlagnikov":
  Смилов е голям мечтател, защото изгражда хипотезите си само върху две социологически агенции!? При използване на по-голям брой социологически агенции се получават интересни изводи, а те са:
  ГЕРБ е първа политическа "сила", но не е в състояние да състави правителство нито самостоятелно, нито в коалиция, защото въпреки "пазаруването" на депутати от чужди партии (от типа "кукувица", а злите езици говорят, че мястото на "избран" депутат от чужда група е с цена от няколко милиона?!!! и, че И.Т.Н вече са "разпродали" около 20 -тина от свойте депутати, но те няма да са достатъчни, ако ВМРО не влезе в парламента, което е много вероятно и с (не)гласната подкрепа на ДПС, които няма никак да са доволни от това?!

  БСП не може да състави кабинет самостоятелно, дори и с участието на ДПС и И.Т.Н и "Мутри вън!", което ще бъде много проблематично, така че кабинет може да се състави само с ГЕРБ, което ще е самоубийствено за БСП и това е (не)възможно?!

  Остава възможността БСП с И.Т.Н, ДБ и "Мутри вън!" да направят широка коалиция за излъчване на правителство - "програмно" или "експертно" без ГЕРБ и ДПС с конкретни задачи и ограничен срок на съществуване и може би това е "едното решение, което не е много добро"?! и, за което Христо Иванов прави сравнението като "да запалиш мокър фас"!!!!

 95. 95 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 526 Весело

  Разбрахме, че ДБ са готови да се цункат с БСП, не сме и се съмнавали.
  —цитат от коментар 3 на НеКой

  ОчевАдно нищо не сте разбрали.
  А в какво сте се съмнАвали никого не интересува.
  Едно е сигурно - след изборите оставате без работа.
  Платените лизачи ще са излишни. :)

 96. 96 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Други освен комунисти в последният парламент нямаше бе другар!

 97. 97 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 988 Неутрално

  По нищо не отстъпвате на руската хибридна война. До втръсване се повтаря опорната точка герб + дпс. Накрая като има правителство бсп + дпс с подкрепа на байдънистите ще мълчите.

 98. 98 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Какво по-нормално от коалиция на путиноидното ляво в лицето на бсп/дпс и соросоидното ляво в лицето на "градската десница"

  Е имат разминаване за истанбулската конвенция но ще ги преглътнат в името на кокала/

 99. 99 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Не успява да се състави правителство. НА есен нови избори. Патриотите се връщат в парламента, сборен ансамбъл на костовисти и байдънисти изпада пак. Слави се редуцира малко, все пак вече няма да звездата от извън парламента. След неуспеха да се състави кабинет първия път всички са по-разговорливи и на есен имаме Борисов 4 в коалиция с патриоти си Слави. А вие ще си дъвчете въпроса с кюмбетата на ромите като най-важен политически въпрос извън парламента.

 100. 100 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ramphastos tucanus":

  Я стига. Медиите на ДБ си скъсаха задника да рекламират рублен радев. Направиха всичко възможно да докарат служебен кабинет на рублен. Грачат в един глас. Вече не мога да различавам кои са от руската пропаганда и кои от сороската. Сдружение БОЕЦ до скоро ги мислех че са към Атака и Възраждане. И после някакви професори като теб ми говоря, че ДБ и БСП не били едно :D

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK