Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина

Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина

© ReutersПланирането е висшият пилотаж на управлението на процесите - лични или обществени. Всеки може горе-долу да се справи с пожарникарското гасене на пожари, като заложи на инстинкта си за самосахранение и сипе кофа вода първо върху пламъците. За да прогнозираш нуждите си, така че да избегнеш кризите или да се оттървеш с най-малко щети, се изисква много повече.


България за пореден път се сблъска с тази реалност около злополучните си поръчки за ваксини, които я оставиха на дъното на Европа по единственото признато за сигурно средство срещу COVID-19, ваксинацията. Изоставането я обрича на дълго и мъчително възстановяване, което, както изглежда ще бъде не само много скъпо на икономиката, но и свързано със стотици човешки животи, част от които биха могли да бъдат спасени.


Приоритизиране от лесното


Вече стана дума, че приоритетните групи, подбрани от правителството заложиха на бавно начало на кампанията за ваксиниране и започване от по-лесното, а не от по-необходимото. За държавата беше по-просто да организира лекарите в болниците, учителите в училищата, полицаите в участъците и гледачите на норки във фермите, отколкото да търси как да се свърже с 1,8 милиона пенсионери, повечето които нямат друго средство за комуникация освен телефон, някои живеят в отдалечени места или пък са трудно подвижни. Затова властите избраха да се концентрират върху по-млади и по-инициативни хора, такива, които имат работа и по-лесно биха могли да бъдат обхванати от кампании за ваксиниране. За тях бяха отворени ваксинационни центрове, каквито в Европа от самото начало работеха за възрастните. Това обрече най-уязвимите да изчакват, независимо от рисковете. Да не забравяме, че средната възраст на починалите от COVID-19 в България е 72 г.
Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина

© Reuters


Колко е самотен българският избор на приоритети стана ясно тази седмица, когато заедно с останалите държави от ЕС, България трябваше да обяви докъде е стигнала с постигането на европейската цел 80% от хората над 80 г. да бъдат ваксинирани до 31 март. За три месеца кампания в тази група са имунизирани 5,1% от българите, навършили 80 г. По този показател България е единствената европейска държава с едноцифрен успех. На 26-тото място пред нея е Латвия, която е осигурила покритие на 17,4% от 80-годишните си граждани, а първенците на Европа Малта (95,3%) и Ирландия (94,1%) не се виждат даже с бинокъл от София.


Неблагополучните ваксини


България направи и грешен избор на ваксини, които поръча от сключените от Европейската комисия договори, като заложи повече от половината от дозите си само на двама от седемте възможни производители. Фаворитът на българското правителство - Sanofi не успя да направи ваксина и така поръчаните 4,6 млн. дози останаха неизползваеми. AstraZeneca, на която българските власти платиха 4,5 млн. дози, се сблъска със собствените нереалистични очаквания за възможностите си. Компанията беше принудена да намали с две трети доставките си за Европа, което се оказа проблематично преди всичко за България и Латвия, които бяха заложили в най-голяма степен на британско-шведската ваксина.


Можеше ли българското правителство да предвиди неблагополучията с предпочетените производители? Вероятно не напълно, защото Sanofi е световно известен производител на ваксини, към когото имаше високи очаквания, а AstraZeneca вървеше първа по време на клиничните изпитвания.


Европейската комисия обаче изигра решаваща роля България все пак да купи 2 млн. ваксини от Johnson&Johnson, след като първоначално беше отказала изобщо да участва в договора.


Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина

© Reuters


И неблагополучните поръчки


В този случай грешките до голяма степен можеха да бъдат избегнати, ако властите просто следваха принципите, от които се водеха държави с добро управление, както и съветите на Европейската комисия. А именно да се подсигурят в еднаква степен с всички предложени ваксини, така че ако някои от тях излязат пред другите или пък се появят проблеми с одобрена ваксина, да имат достатъчно свобода да продължат да ваксинират, докато останалите успеят да стигнат до пазарно разрешително. Такъв подход не би спрял ваксинирането при изчакването на данните за безопасност за ваксината на AstraZeneca в края на март, както се случи, след като властите в София прекратиха за шест дни ваксинациите с единствената ваксина, използвана от тях за масова имунизация на населението.


Българското правителство подходи различно от останалите европейски държави и при поръчката на ваксини, като недооцени риска от неуспешно разработване на ваксини. Той винаги същестува при покупката им на зелено, както направи Европейската комисия, за да резервира количества при огромното световно търсене. Недостатъчно внимание изглежда е обърнато и на различните календари и готовност на отделните производители да излязат на пазара с презумцията, че те ще бъдат на разположение достатъчно рано, за да се осъществи национална ваксиниране в непознати досега размери.


Така, когато ваксинационната кампания в Европа започна, България имаше за 2021 г. сигурни само 1 млн. дози ваксини от BioNTech/Pfizer, 500 000 от Moderna, достатъчни за 750 000 души и обещание от европейския регулатор за одобрение на трета ваксина. AstraZeneca получи зелена светлина едва през февруари и още от старта стана ясно, че компанията няма да може да изпълни договорите си на повече от 40%. Така за първото тримесечие тя достави само 29,7 млн.от 90 млн. договорени дози с ЕС, а за второто тримесечие обещава едва 70 от 160-те милиона според договора си с Европейската комисия.


Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина

© Reuters


Трите спасения от Европа


Предвид начина за справяне с кризата в областите, където отделните държави разчитаха преди всичко на себе си и след това на ЕС, е малко вероятно България да беше успяла сама да намери ваксини. Този факт се признава дори от българското правителство.


Спасение I


Решението за общи поръчки от името на ЕС беше спасение за България. Те позволиха на властите да си гарантират ваксини. Имунизациите в България започнаха преди тези в Япония и в Австралия, единствено и само, защото тя успя да се възползва от общите европейски поръчки. Но заради лошо планиране на кампанията и на доставките, шест месеца след приемането на националната стратегия за ваксинация, все още не е известно кой се включва в мистериозната трета група за ваксиниране, а началото на имунизацията на оставената последна група на най-уязвимите, беше отлагано няколко пъти и управляващите вече дори не отговарят на въпроси кога ще пристъпят към нея.


Спасение II


Погрешният избор на ваксини заложи дефицит в първото тримесечие. Ето защо второто европейско спасение под формата на допълнителни договори с производителите Pfizer и Moderna в началото на годината, беше добре дошло. Благодарение на тях правителството успя донякъде да корегира лошото планиране на доставките, като поръча още 2,9 млн. от първата и 460 000 от втората ваксина. Това даде основание на властите да твърдят, че вече имат балансиран микс между mRNK, векторни и антигенни ваксини, което преди това не беше факт.


Но тъй като допълнителните договори са със срок на изпълнение след приключване на първите, това не решаваше всички проблеми. Изправено пред перманентна възможност да започне по-мащабна кампания, правителството се закачи за инициатива на Австрия срещу разпределението на ваксини. Обект на желания станаха договорени отново от Европейската комисия 10 млн. предсрочно произведени ваксини на BioNTech/Pfizer, със срок на доставка през второто вместо през третото тримесечие.


Опитът се провали най-вече, защото Австрия се отметна от собствената си инициатива, след като се разбра, че останалите европейски държави не са склонни да увеличат дозите на самата нея, тъй като процесът на ваксинация в Австрия я поставя сред средноуспешните държави, а не сред изоставащите, които тя беше привлякла.


Спасение III


Решението на европейските лидери, взето на 26 март, последните във ваксинацията да получат помощ чрез допълнителните дози, беше изключителен подарък за българското правителство. Той беше даден, въпреки че само седмица по-рано то отправи остри критики към Европа за несправедливо разпределение на ваксините. Това беше направено въпреки, че представители на българското правителство лично участваха в създаването на механизма, по който се деляха дозите.


Ако беше устояла тезата си за справедливо разпределение според броя на населението си, днес България трябваше да се задоволи с пропорционално полагащите ѝ се 155 000 от предсрочните дози. Отново Европа предложи на българското правителство втори шанс, като реши да задели 1/3 от 10-те млн. дози за пет държави, които обективно са в дъното на европейската класация по ваксинации (България, Хърватия, Словакия, Латвия и Естония). Така 19-те европейски държави, които доброволно се съгласиха да вземат с 1/3 по-малко, за да има повече за последните, за трети път спасиха България. София ще получи 1,2 млн дози вместо 155 000, близо 8 пъти повече от полагащото ѝ се.


От солидарността се отказаха трима от съюзниците на София за разпределението на ваксини. Австрия, Чехия и Словения предпочетоха да не делят с изоставащите като запазят за себе си в пълнота полагаемите им се квоти от ваксини.


София от своя страна мълчаливо се отказа от битката си за справедливо разпределение на ваксините, пропорционално на населението, и прие да получи несправедливо предимство. То ще позволи да се корегират грешките на правителството, свързани с избора на ваксините и поръчаните бройки от тях, и както и на повече българи да получат защита от коронавируса.


Третото европейско спасение ще позволи на България и да не харчи пари за покупката на ваксини от неевропейски производители, за което я призовават някои опозиционни партии.


При срок на доставка между април и юни на допълнителните дози и трикратното увеличаване на количествата по договорите с четиримата лицензирани производите през второто тримесечие, България ще може чувствително да ускори темпото на ваксиниране. Планираните количества през втората половина на годината ще са повече от достатъчни за успешно приключване на ваксинационната кампания и дори, за евентуално от поставяне на трета доза срещу новите варианти на коронавируса.


Тъй като ваксините на производители от Русия и Китай, няма да получат европейски лиценз преди юни, а и доставките ще могат да започнат да се осъществяват най-рано от началото на лятото, те няма да са необходими за изпълнението в България на европейската цел от 70% ваксинирани до септември.


Дори с продължаващите производствени затруднения на AstraZeneca, България ще има на разположение нужните ѝ количества от ваксини и стабилни доставки. Ще може ли да ги постави? Това е въпрос от национална компетентност, където Европа не може да помогне, освен да покаже как се прави. Или ще трябва да се намеси и тук?


Коментарът е от личния блог на Йовка Димитрова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Весело

  "Спутника" само за избрани-АБВ,БКП и хорицата на Копейкин,Малинов и червените отряди!!!Записване пред пасоля!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Ма, нема страшно - ние сме велик народ: 1300 години. Ние издържаме на големо умиране!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Бойко Борисов отново показва, че Европа му вярва и договори допълнителни 1.25 млн. ваксини от Пфайзър.Трябва да му се признае, колкото и да го плюват тук.
  Затова и го избират...

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Изобщо няма да се ваксинирам и поне 50% от населението са като мен.
  Аман от истерици.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Много добър анализ

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Записахме се по интернет за ваксиниране с Модерна или Пфайзер. Когато отидохме днес, ни предложиха единствено Астра Зенека. И за какво е това предварително записване - да има хора по пътащата ли? Аз съм диабетик и над 68 години. Сигурно ще трябва да изчакам до края на годината, за да се ваксинирам, а уж бяхме в четвъртата група. Май от нас няма нужда, освен за да разтоварим пенсионната система от себе си. Както е казал писателя: " Клета майка България!"

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Още има "умни" хора, които разчитат на съветската ваксина и каквото и да направи ЕС, ще се кълнат в Путлер.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  ""Спутника" само за избрани-АБВ,БКП и хорицата на Копейкин,Малинов и червените отряди!!"

  По добре спутник, отколкото никаква.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#6] от "ikar_01":

  Аз се ваксинирах с Астра-та, след като личния ми лекар (на който вярвам) ме увери, че няма разлика с коя ще е. Консултирайте се с личния си лекар и не се хващайте на партенки.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2228 Весело

  "Тъй като ваксините на производители от Русия и Китай, няма да получат европейски лиценз преди юни, а и доставките ще могат да започнат да се осъществяват най-рано от началото на лятото, те няма да са необходими за изпълнението в България на европейската цел от 70% ваксинирани до септември."

  ЕС ще се погрижи да не прихванем от руският вирус който е по-опасен от Ковида! Само да не стане пак някоя грешка и западните васкини пак да не стигнат до нас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  европа се смили над него в името на
  голямото добро. не се опитвай да ми
  се ежиш с некви глупости.
  тоя е подписал лично да не се вземат
  ваксини до напълване на квотата.
  не ми се върти като котка на валериан.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Весело

  Можеше ли българското правителство да предвиди неблагополучията с предпочетените производители?
  ________________
  Хора питат дали има връзка и фактът, че начело на фирмата Astra Zeneca в България е майката на евродепутатка от ГЕРБ, нека си питат!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  +++
  Според професионалните либерастти ЕС и НАТО трябва да дават дози против русофилство и шпиони къртици, COVID-19 ни е последна грижа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3059 Неутрално

  Хубаво че е Европа да мисли и планира вместо нас, за разлика от Македония и Сърбия! Иначе Гуньо, много велик, все излишък от акъл, все акъл да дава!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на Ганьо ла фурия Балканика
  Ганьо ла фурия Балканика
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Добре, че е Европа да оправя бакиите на Некадърника.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  Бойко Борисов отново показва, че Европа му вярва и договори допълнителни 1.25 млн. ваксини от Пфайзър.Трябва да му се признае, колкото и да го плюват тук.Затова и го избират...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Смешник, договорил ама грънци, по милост европейците отпуснаха малко помощ докато си чудят защо българите си избират иди_ти да ги управляват. Единственото което договори еднокнижника е отказа на 3 млн. дози Пфайзер и Модерна от първата поръчка на ЕС.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Управляващите се интересуват от врътки, от нищо друго!
  За жалост такива ще са и следващите управляващи, и тия след тях, и след.......
  За голяма жалост обаче май няма останала и никакви алтернативно мислещи хора, разумни, някой да им се противопостави.
  Въпреки че сме на едно от челните места по смътност от ковид народецът още вярва че няма вирус, че няма нужда от дистанциране и ваксини.
  Изключително тъжна картинка.
  Абслютната глупост обаче беше да не се почне от ваксинирането на възрастните и хората със заболявания. Това предпазва не само тях, предпазва и здравната система от претоварване. Което пък предпазва всички останали.

 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Бойко Борисов отново показва, че Европа му вярва и договори допълнителни 1.25 млн. ваксини от Пфайзър.Трябва да му се признае, колкото и да го плюват тук.Затова и го избират...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  "Избират" го най-вече циганите срещу неща в интервала между 2 кебапчета и 50 лева ......

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Весело

  ©️"За 6 месеца от началото на ваксинацията в Путенланд са направени 6 милиона ваксинации срещу коронавирус..." ©️ 03.03. 2021 г. Путен.
  Какви ваксини чакате от Путенланд, ако те не могат да осигурят ваксина на своите граждани?

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Кога сме щели да купуваме Спутник?
  Вече съм ваксиниран с първа доза астра/зенека, като суматохата около забраната ме забави с две седмици.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Бойко Борисов отново показва, че Европа му вярва и договори допълнителни 1.25 млн. ваксини от Пфайзър.Трябва да му се признае, колкото и да го плюват тук.Затова и го избират...
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  От теб разбрах че тия ваксини са дадени за Бойко. Няма ли да му са много ?

 28. 28 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  Аз се боднах специално с астрата след като и бегемамите почнаха да имат изградено мнение за аденовирусни срещу ирнк ваксини

  Facing Worlds
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Весело

  Добре, че е Европа да оправя бакиите на Некадърника.
  —цитат от коментар 18 на Ганьо ла фурия Балканика


  Всъщност, Европа е доста неадекватна с действията в пандемията, нито трябва да се дават за пример, нито да им се водим по акъла!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#26] от "zz_s":

  През сайта беше точно една седмица отлагането

  Facing Worlds
 31. 31 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#26] от "zz_s":През сайта беше точно една седмица отлагането
  —цитат от коментар 30 на Hella Good


  Може и да съм в грешка, реално периодът е този май.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 32. 32 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#10] от "az_medikyt":

  "Научи се обаче как се изписва думичката корегира"

  На тая дума забавното е като ѝ сбърка некой у-то

  Facing Worlds
 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":

  Не. Още има "умни" хора, които си мислят, че без Бойко няма да съмне.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Весело

  До коментар [#9] от "moreee":

  Е, де! Виж, какво светло бъдеще се очертава според статията! Светло и розово, като ватираните гащи на бабите от първата половина на миналия век! 😀

 35. 35 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#6] от "ikar_01":


  Записахме се по интернет за ваксиниране с Модерна или Пфайзер. Когато отидохме днес, ни предложиха единствено Астра Зенека. И за какво е това предварително записване - да има хора по пътащата ли? Аз съм диабетик и над 68 години. Сигурно ще трябва да изчакам до края на годината, за да се ваксинирам, а уж бяхме в четвъртата група. Май от нас няма нужда, освен за да разтоварим пенсионната система от себе си. Както е казал писателя: " Клета майка България!"
  —цитат от коментар 6 на ikar_01


  А бе вие още ли вярвате на тези тиквочи
  (нашенските управници)?!?
  Аз не мога да разбера, как все още има
  уж "човеци", уж "хора", уж "мислещи същества",
  които все се хващат на въдицата на
  нашите управници!
  Всеки ден , всеки час, ежеминутно
  и ежесекундно те ви лъжат и това
  от 75 години и още има "риби"
  да се закачат на кукичките им!
  Как не ви е омръзнало да ви лъжат не разбирам?!?
  Колко пъти трябва някой да ви преметне,
  за да спрете да му вЕрвате?!?
  Това се отнася за всички,
  които са били в управлението
  на колонията, и са се докосвали до властта
  по независими какъв начин!
  Без значение дали се наричат "леви", "десни",
  "социални", "либерални" и още и още ,
  каквито партийни разцветки да са се писали!

 36. 36 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1596 Гневно

  Много добър анализ
  —цитат от коментар 5 на fpyyh


  И показва интелектуалната (не)мощ на правителството!

 37. 37 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  Ако си здрав непукист (кат мене) е добре да се боднеш точно за да си щит за другите дето мое да не са толко здрави толко непукисти, мое да сме нарциси но кога требе е хубаво да даваме лепта към почитаемото общество

  Facing Worlds
 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  Трябва много дълго да се чака за втората ваксина - десет седмици, а с пфайзер се изчакват 20 дена. А и повече вярвам на нея.

 39. 39 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Още има "умни" хора, които разчитат на съветската ваксина и каквото и да направи ЕС, ще се кълнат в Путлер.
  —цитат от коментар 8 на Пипера е много лют

  Поне в това приличаме на европейците, които проявяват все по-голямо желание да се ваксинират със Спутник V.

 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Уважаемата авторка, грамотна, журналист.... нима не знае, че на пазара руска ваксина няма! Има малки партиди като политическа провокация към Запада..... Русия търси кой да произведе тази ваксина в далечно бъдещо време зад хоризонта!
  В момента поне за БГ ваксините са достатъчно. Нека да провери някъде дали са свършили, тогава да пише за нови доставчици.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hella Good":

  за съжаление и вие сте част от обществото.
  трябва разбиране.
  но остави това на хора, които им пука за теб, а не на хора,
  за които си балъчето, дето еди кво си в еди кво си, както казва
  циника.

 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Да даваш пример с ЕС за ваксините на фона на случващото се е някакаква гротеска. Сякаш за г-жа Йовка няма свят извън Съюза. Що се отнася до България, доставките на ваксини са напълно достатъчни спрямо ТЪРСЕНЕТО на желаещите да се ваксинират. Основният проблем у нас се очертава скрупульозното избиране на принципа "това да, това не", дълбоко вкоренените предубеждения и градски легенди коя ваксина става и коя не. Правителството има своята вина, но в сравнение със своенравната, опърничава народна душа то е пренебрежимо.

 43. 43 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Май най-добре ще бъде еднодозовата ваксина на "Янсен", но и те имат проблеми с производството.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#40] от "chichka":

  "В момента поне за БГ ваксините са достатъчно. "

  Бихте ли ме осведомил къде в България има достатъчно Пфайзер и Модерна, за да отида да се ваксинирам? Нямам претенции къде да е това! Може да е във Видин или Малко Търново. Или Силистра или Петрич!

  Благодаря!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lemmy":

  "Що се отнася до България, доставките на ваксини са напълно достатъчни спрямо ТЪРСЕНЕТО на желаещите да се ваксинират."

  Отправям и към Вас въпроса си от пост №44 и смирено очаквам отговор!

 46. 46 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1867 Весело

  До коментар [#28] от "Hella Good":

  Нешо съм скептик за Астрата.Казаха, че ще има от ваксините на Модерна и Пфайзър у нашенско..Ке изчакам..

  Sic transit gloria mundi
 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":""Спутника" само за избрани-АБВ,БКП и хорицата на Копейкин,Малинов и червените отряди!!"По добре спутник, отколкото никаква.
  —цитат от коментар 9 на moreee


  Ха-хааааа
  Тъй тъй

  За да не ходите неизпрани
  купете си РУСКА ПЕРАЛНЯ ВЯТКА

  За да не ходите пеша
  купете си РУСКА ЛЕКА КОЛА МОСКВИЧ

  За да гледате ЦВЕТНА ха-хааааа телевизия
  купете си РУСКИ ЦВЕТЕН ТЕЛЕВИЗОР ЕЛЕКТРОН или ТЕМП

  Как беше
  ПО-ДОБРЕ РУСКИ ЦВЕТЕН ТЕЛЕВИЗОР отколкото никакъв
  Гыййййййй

 48. 48 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Неутрално

  Изобщо няма да се ваксинирам и поне 50% от населението са като мен.Аман от истерици.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg


  това

 49. 49 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  на хартия руската ваксина е най-добра. Факт.

 50. 50 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#49] от "iax57654471":

  минуси не минуси това са фактите на хартия

  аз няма да се "ваксинирам" с нищо така, че ми е все едно

 51. 51 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#46] от "Hristov":

  Виж къв майтап, примитивен ганьо-бацевист фен на Лепа Брена като мене верва повече на британската нАука от тебе дето си там :)

  Facing Worlds
 52. 52 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#47] от "Hawaii":на хартия руската ваксина е най-добра. Факт.
  —цитат от коментар 49 на iax57654471


  Не толкова на хартия колкото на флашки
  с руски опорки за тиражиране
  руската ваксина е най-добрата
  Факт

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2051 Весело

  До коментар [#45] от "vassilun":

  В очите на избирачите/разбирачите този въпрос няма отговор.

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Глупави приоритети от yovkadimitrova.wordpress.com.
  Едни агит глупости не са оправдание за други политикански.

  Оставяме "гледачите на норки във фермите" настрана...

  Мари Йовке,
  предполагайки, че ваксината е ок (с ред питанки),
  за държавата бе по-просто И рационално да бъдат ваксинирани
  служители с интензивен контакт с обществето,
  "местата" най-контактни предполагаемо заразни.

  Такива Не са отдалечените, самотни или трудно недостъпни.

  Противно на твоята теза, Йовке.

  "Приоритизиране от лесното

  Вече стана дума, че приоритетните групи, подбрани от правителството заложиха на бавно начало на кампанията за ваксиниране и започване от по-лесното,
  а не от по-необходимото.

  За държавата беше по-просто да организира
  лекарите в болниците,
  учителите в училищата,
  полицаите в участъците и

  гледачите на норки във фермите,

  отколкото да търси как да се свърже с 1,8 милиона пенсионери,
  повечето които нямат друго средство за комуникация освен телефон,
  някои живеят в отдалечени места
  или пък са трудно подвижни."

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lemmy":

  Вие твърдите, че има достатъчно ваксини, та заради това Ви попитах къде да отида да се ваксинирам!

 57. 57 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lemmy":

  България е единствената държава в ЕС, в която няма нормален план за ваксиниране, а и ненормалния не се спазва. Приоритетните са навсякъде две категории и безспорно първата категория са възрастните хора и хората със заболявания които предполагат тежък ковид. Те трябва да са първи и изискването на ваксината за тях е да бъде животоспасяваща. Такава от възможните е Астра Зенека. Ваксинираните с нея може и да се разболеят, но не умират и почти никой от тях не отива в болница.
  Втората категория с приоритет са хората, чиято дейност способства за разпространението на вируса - това са лекари, учители, полицаи и др. такива, които имат контакт с много дтуги хора. Подходящата ваксина за тях е тази, която в максимална степен ще ги направи по-малко заразни ако срещнат вируса - това са по-ефикасните иРНК ваксини.
  Вместо това връзкарите се ваксинират с иРНК ваксина, а за обикновените хора няма.
  Така че провъзгласената свобода всеки желаещ да се ваксинира се оказа привилегия за някои да се ваксинират с желаната ваксина. Разултата от това ще е че България ще стане рекордьор по смъртност от ковид.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Весело

  Или как атлантика спасява човека с ценности, свобода и още нещо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Lame duck т.нар. правителство, Lemmy,
  отдавна има вина... и втора... и пета.
  Не щя да дава оставка.

  Епидемията правителство е по-стара от пандемията.

  Хубаво би било то, правителството, да е пренебрежимо,
  но не е.

  То тормози Гражданите с извънредни положения... и ваксини... откога.
  Като начало: февруари 2020.

  Нямало е време за дълбоко вкоренени предубеждения и градски легенди.
  Няма такива.

  Имало е, и има, селски номера

  До коментар [#42] от "Lemmy":

  дълбоко вкоренените предубеждения и градски легенди
  коя ваксина става и коя не.

  Правителството
  има своята вина,
  но в сравнение със своенравната, опърничава народна душа

  то е пренебрежимо.

 61. 61 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Родителите ми се ваксинираха онзи ден в Предбалканско градче с предпочетената Пфайзер . Записах ги онлайн 6 дни преди това. Ваксини бол -хората, предимно възрастни нямали особено желание за ваксинация. Афтурката , като една типична мисирка е смукала от пръстите глупости.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Как лесно се манипулира общественото мнение.
  Англичаните вярват на АЗ.

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  "Журналист,от 2007 г. кореспондент на няколко водещи български печатни и електронни медии, както и съветник в Европейския парламент."

  "Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 64. 64 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#62] от "hope":

  апчих

 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Защо другите се справят, защо знаят, какво да поръчат, а ние все чакаме друг да се погрижи за нас.

 66. 66 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":Аз се боднах специално с астрата след като и бегемамите почнаха да имат изградено мнение за аденовирусни срещу ирнк ваксини
  —цитат от коментар 28 на Hella Good


  E, айде сега само бегемамите. То да бяха само те. Ами не четеш ли чичачицте от форума - един щял да изчака да види нещо си, друг категорично "не", трети не щял AZ щото била кофти, четвърти пита къде било записването и т.н. Имунолог до пулмолога, майно льо! Всеки лузър е нещастен по своему. Общото е, че на всички Бойко Борисов им е виновен.

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#65] от "Роси":

  Ми я ги посочи тези "други" най после? След като ти пратят отговора на мейла разбира се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#62] от "hope":

  По скоро колко лесно е да получаваш грантове за манипулация на общественото мнение.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  “ Спутника" само за избрани-АБВ,БКП и хорицата на Копейкин,Малинов и червените отряди!!!Записване пред пасоля! “

  Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник, а 44% отказват Астра.
  Иначе, Месаршмит са трагедия.

 71. 71 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#52] от "Hawaii":

  Да обаче двете дози на " Спутник Ви " са произведени по еднотипна технология използвайки различни аденовируси 5 и 26 . Освен това Руската ваксина още първоначално е била замислена по този начин . Причините са не само , за да засили имунната реакция , но и за да може да се бори с бъдещите мутации на вируса . И въобще Руския екип на центъра Гамалей начело с евреина Гинцбург е признат за един от най - добрите в света .
  —цитат от коментар 61 на bxr35608444


 72. 72 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#70] от "runmen._":

  Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Някакъв линк имате, да се запознаем с това поучване?

  "Чуждестранен агент"
 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":“ Спутника" само за избрани-АБВ,БКП и хорицата на Копейкин,Малинов и червените отряди!!!Записване пред пасоля! “Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник, .
  —цитат от коментар 70 на runmen._


  Според същото проучване 77 % в Германия са готови да си купят руска лека кола
  87 % - руска пералня
  97 % - руски цветен лампов телевизор


 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#70] от "runmen._":Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник▪️▪️▪️▪️▪️Някакъв линк имате, да се запознаем с това поучване?
  —цитат от коментар 72 на putinxujlo


  Има линк към флашката си с Кремълски опорки за тиражиране

 75. 75 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#73] от "Hawaii":

  ➕➕➕➕🤣🤣

  "Чуждестранен агент"
 76. 76 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2103 Весело

  Използвам случая, за да поздравя за пореден път уникалните експерти-ваксинолози от форума на Дневник!
  Шапка ви свалям!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 77. 77 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  И въобще Руския екип на центъра Гамалей начело с евреина Гинцбург е признат за един от най - добрите в света .
  —цитат от коментар 71 на iax57654471


  От КОГО е признат !!!!

  От флашките с Кремълски опорки

 78. 78 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#73] от "Hawaii":➕➕➕➕🤣🤣
  —цитат от коментар 75 на putinxujlo


  Нагледали сме се и сме се наслушали на поръчкови Клемълски
  и на поместните им прислуги "проучвания"
  "доказващи" колко безаналогови велики и предпочитани са Кремълските всички неща

  Само където КГБейовете в Кремъл ги е гнус от тях
  И най-вече от руската ваксина

  Апропо
  ЙОСИФ КОБЗОН приживе успя да измоли от Путин да го прати
  НА ЛЕЧЕНИЕ НА ЗАПАД
  вместо да се лекува в РУСИЯ
  с РУСКИТЕ ВАКСИНИ и ЛЕКАРСТВА

  Същите дето били ХХХ % предпочитани в Германия

 79. 79 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2103 Весело

  От КОГО е признат !!!!
  —цитат от коментар 77 на Hawaii


  От разни идиоти, разбира се! Ето ти линк към най-големите идиоти сред идиотите:

  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (21)00191-4/fulltext

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 80. 80 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#77] от "Hawaii":

  гукай си за флашки с putinxujlo
  не ми пречите

  както казва д-р Пелов: това, че някой не приема даден факт не променя факта като такъв.

 81. 81 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1658 Весело

  До коментар [#47] от "Hawaii":


  За да не ходите пеша
  купете си РУСКА ЛЕКА КОЛА МОСКВИЧ
  —цитат от коментар 47 на Hawaii


  Е като не щеш руска кола "Москвич",
  ходи пеша бе!

 82. 82 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#66] от "Бубенце":

  "айде сега само бегемамите"

  Тва е figure of speech, ясно че има бая женки дето за разлика от умнкрасивежа са по-трезво мислещи/окумуш

  Facing Worlds
 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Весело

  До коментар [#79] от "Манчо":

  Линк не се отваря, но вижда се че води до Lancet.
  И те пишат, че Гинсбург е един от най-добрите? ")))))
  Колко интересно, значи когато Lancet пише, че Навални е еднозначно отровен с бойно вещество от типа Новичок, вие путинисти крещите, че това е лъжа и провокация :)) Хахахахаа🤦🏻‍♂️ Уникуми:)))))

  "Чуждестранен агент"
 84. 84 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#83] от "putinxujlo":

  на теб май само путинисти ти се привиждат
  а линка не ти се отваря щото нямаш обща информационна култура
  копни го целия

 85. 85 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Весело

  До коментар [#84] от "iax57654471":

  Не ми учи как да правя . Ти мислиш че си най умния ли тук бе:))))))

  "Чуждестранен агент"
 86. 86 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело

  До коментар [#84] от "iax57654471":Не ми учи как да правя . Ти мислиш че си най умния ли тук бе:))))))
  —цитат от коментар 85 на putinxujlo


  +
  : D

 87. 87 Профил на iax57654471
  iax57654471
  Рейтинг: 47 Весело
 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Спестяването на руската ваксина не е грешка, нито небрежност. То е идеология, то е технология, то е пропаганда. То е знак към електората, да си прави сметката и да си опича акъла. И да внимава в картинката. Всеки да си знае къде се намира и какво му е позволено и че има морков, но и тояга има, и то каква! А всичко останало е бошлаф.

 89. 89 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#70] от "runmen._":Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник▪️▪️▪️▪️▪️Някакъв линк имате, да се запознаем с това поучване?
  —цитат от коментар 72 на putinxujlo


  Ето линк за едно проучване.
  https://www.rnd.de/gesundheit/russischer-corona-impfstoff-ostdeutsche-setzen-eher-auf-sputnik-v-als-westdeutsche-5QRHNLHB4NFTJKXAOJHI475IPQ.html
  Следва част от оригиналния текст
  "Die Deutschen sind beim Thema Sputnik gespaltener Meinung: Das zeigt eine Umfrage von Civey im Auftrag des „Tagesspiegels“, für die 2501 Deutsche befragt wurden. Danach würden sich rund 51 Prozent mit dem russischen Vakzin impfen lassen – vorausgesetzt, es hat eine EU-Zulassung. Während etwa 59 Prozent aus den neuen Bundesländern eine Impfung akzeptieren würden, sind es im Westen bloß 49 Prozent"
  Накратко, 51% са готови да се ваксинират със Спутник. Това е средно, има разлики в Западна и Източна Германия.

 90. 90 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Има линк към флашката си с Кремълски опорки за тиражиране
  —цитат от коментар 74 на Hawaii


  Пратих линк в пост 89, може би ще бъдете достатъчно почтен да вземете назад глупавите си шеги.

 91. 91 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#53] от "Lemmy":Вие твърдите, че има достатъчно ваксини, та заради това Ви попитах къде да отида да се ваксинирам!
  —цитат от коментар 56 на vassilun


  Аве ВАСИЛун'е, на вас ООН то май ви урежда ваксини (Файзър) ако вЕрвам на един мой войник, сега земеделски инструктор в Кения чрез ООНто: Той се ваксинира в Израел, ама каза че в Кения ООНто спретнало бая стеггната ваксинационна програма за свойте чуждестранни служители! И местните служители също, с малко опашки според него.
  До коментар [#56] от "vassilun":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2509 Неутрално

  До коментар [#89] от "Oleg Iliev":

  Ето ти линк. Генерален консул на Русия в Естония Ю. Грибков, се ваксинира с Rfizer. Точно преди да замине за Русия. И въпреки факта, че не е повече от 30 километра до руската граница. Защо всички путенски високопоставени чиновници предпочитат Pfizer, а не Sputnik?
  Защото те лъжат непрекъснато! За холопи Sputnik, а за тях Rfizer?!
  https://www.businessinsider.com/russia-diplomat-pfizer-coronavirus-vaccine-shun-sputnik-v-2021-1

  "Чуждестранен агент"
 94. 94 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#89] от "Oleg Iliev":И???!!!©️ "Германците са разделени по отношение на Sputnik: Това показва анкета, проведена от Civey от името на Tagesspiegel, която поиска 2501 германци. Около 51% ще бъдат ваксинирани с руската ваксина, 👉след одобрение от ЕС.👈 И? Нормален отговор. След „одобрение от ЕС“. Но по някаква причина в самата Русия над 60% от населението би избрало западната ваксина вместо руската. Какъв е въпросът бе? Или ти не четеш линките си?!Казах ти вече - троли колегите си, путиноиди.Трол долбаный! Иди нахуйвлес!
  —цитат от коментар 92 на putinxujlo


  Не падайте толкова низко и не демонстрирайте пред всички безкултурие. Вие искахте линк по повод на твърдението "Според проучване в Германия, 57% са готови да се ваксинират със Спутник". Да, готови са, нали така пише в текста. Научете се да признавате че сте имали грешно мнение. И не се излагайте с примитивни псувни.

 95. 95 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#89] от "Oleg Iliev":Ето ти линк. Генерален консул на Русия в Естония Ю. Грибков, се ваксинира с Rfizer. Точно преди да замине за Русия. И въпреки факта, че не е повече от 30 километра до руската граница. Защо всички путенски високопоставени чиновници предпочитат Pfizer, а не Sputnik? Защото те лъжат непрекъснато! За холопи Sputnik, а за тях Rfizer?!https://www.businessinsider.com/russia-diplomat-pfizer-coronavirus-vaccine-shun-sputnik-v-2021-1
  —цитат от коментар 93 на putinxujlo


  За дипломатите имаше препоръка да се ваксинират с ваксина която се ползва в страната в която работят. Иначе познавам достатъчно високопоставени хора в Русия които се ваксинираха със Спутник. Но даже те лично да Ви се обадят да го потвърдят, Вие пак няма да повярвате. Научете се да виждате действителността каквато е, а не само през призмата на примитивна русофобия.

 96. 96 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Любопитно

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Точно това имам предвид. Ваксини има, всеки който застане на вратата на кабинета за ваксинация е ваксиниран. Аз исках с ваксината да ми подарят Порше! Но не ми подариха, само ме ваксинираха.
  Добрата ваксина е поставената ваксина. Ваксинираха ме с АЗ, независимо че предпочитах Пфайзер.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 97. 97 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Трите спасения на България са други:

  1. Здрав разум - изчакахме да видим какви простотия ще се случат с доставчиците. Е, случиха се.
  2. Времето - до месец климатът ще попречи на вируса да се разпространява.
  3. Предпазливостта - когато претегляш "за" и "против", по-лесно стигаш за отговорно решение.

  master
 98. 98 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1471 Любопитно

  "Как ЕС спести на България купуването на руската ваксина"

  Да не би с този ход? https://bit.ly/3wqct4D

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара http://youtu.be/EC58ZjzejL0 ✭
 99. 99 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#6] от "ikar_01":

  За съжаление си прав. Една от целите на т.нар. "ваксиниране" е да разтовари пенсионната система. За другите не ми се говори. Какъв вой ще нададат тези, които си мислят, че с "еликсира" ще живеят вечно. Блажени са вярващите (платени или доброволни глупаци)!

  master
 100. 100 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  "... е малко вероятно България да беше успяла сама да намери ваксини."

  Да бе да , затова сърбите имат повече ваксини отколкото желаещи - поредната пропагандна статия! България заради ЕС е върха на сладоледа , или по вероятно дъното на фунийката!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK