Граждански организации: Спешно да се осигури справедлив достъп до ваксини

"Разпределението на ограничени здравни ресурси, каквито са ваксините срещу COVID-19, не е медицински проблем."

© Велко Ангелов

"Разпределението на ограничени здравни ресурси, каквито са ваксините срещу COVID-19, не е медицински проблем.""Дневник" публикува обръщение до новоизбраните народни представители от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД), Българския хелзинкски комитет (БХК), Българския център по биоетика (БЦБ) и Сдружение за човешки права "Маргиналия".


Уважаеми новоизбрани народни представители и ръководители на парламентарно представените политически партии и коалиции,


Обръщаме се към вас именно на 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването - с призив за спешни мерки за актуализиране на приетия на 4 декември 2020 г. Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, регламентиране на справедлив достъп до ваксини на най-уязвимите групи граждани и осигуряване спазването на така създадения регламент.
Обявеният през декември 2020 г. Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 е несправедлив и излага на предотвратим и ненужен риск живота и здравето на най-уязвимите членове на нашето общество - възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Тези групи с най-висок риск от тежко протичане и смърт са оставени едва в четвъртата фаза на плана и не са предвидени конкретни процедури за осигуряване на достъпа им до ваксинационните пунктове и подходящи ваксини.


В целия процес на разработването и реализирането на Плана ставаме свидетели на несправедливост, липса на етична, правна и управленска обосновка, липса на прозрачност, отсъствие на интердисциплинарен подход и на обществена представителност и диалог със засегнатите групи. В резултат Планът сериозно се разминава с добрите практики на справедливото разпределение на ограничени здравни ресурси в повечето, както разписани в международни препоръки, така и приложени в плановете на най-успешните към момента, ваксинални модели.


Планът не е съобразен с основните принципи на медицинската етика и по-специално задължението за непричиняване на вреда (primum non nocere), добродеянието и справедливостта в разпределението на здравни ресурси, рискове и ползи, както и на съществуващите методологии за прилагането и балансирането на тези принципи в обстановката на пандемия.


Той е дискриминационен и не отговаря на фундаменталните принципи на морала и биомедицинската етика и на ценностите на Европейския съюз, и в частност справедливостта, солидарността и недискриминацията.


Разпределението на ограничени здравни ресурси, каквито са ваксините срещу COVID-19, не е медицински проблем. То е пресечна точка на медицински, етични, правни, ценностни, социални и политически съображения. Това изисква при определяне на критериите, въз основа на които се разпределя ресурсът, да бъдат включени и представени много по-широк кръг обществени и експертни групи. Ролята на медицинската експертиза е да идентифицира на базата на научни данни и здравен статус конкретните лица, отговарящи на критериите за включване в дадена група, а не да определя кои от тях са приоритетни и кои не.


В изпълнение на отговорността на държавата за осигуряване правото на живот и закрила на здравето на гражданите, и тъй като правителството носи основната отговорност за справедливостта на ваксинационните политики, призоваваме:


Създайте в спешен порядък нова нормативна рамка за осигуряване на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19, която:


- да се основава на принципа, че справедливото разпределение на ограничени здравни ресурси, макар да почива на медицинска информация, не е само медицински въпрос и следователно изисква интердисциплинарен подход при вземане на решенията с широко обществено участие;


- да формира приоритетните групи за ваксиниране по ясни критерии, сред които критериите за риск от тежко протичане на заболяването и риск от висока смъртност на дадена група да е водещ пред критерия за риска от заразяване на същата група, както и пред други критерии, като например нейната професионална принадлежност или важността и за икономическия живот и националната сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  От къде да се вземат тия ваксини като Цялото Кралско Войнство миналата година се е отказало от полагащите ни се квоти. С астрата знаем каква е работата, остава да чакаме Санофи, когато тогава! Това е положението. Междувременно каквото ни подхвърлят от другите видове, все келепир.

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  - да се основава на принципа, че справедливото разпределение на ограничени здравни ресурси, макар да почива на медицинска информация, не е само медицински въпрос и следователно изисква интердисциплинарен подход при вземане на решенията с широко обществено участие;


  Ааа! Коо! Неее!

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Любопитно

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  И в Германия няма достатъчно ваксини. Дават по двайсетина флакона на личните лекари. Нашите сякаш от там преписват. Здравният им министър е със средно образование на банков служител на гише. И е от другия бряг, даже е омъжен...
  От това по-голяма калинка, здраве му кажи...
  До него, Мутафчийски е като Айнщайн до Вигенин...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Гневно

  "Обявеният през декември 2020 г. Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 е несправедлив и излага на предотвратим и ненужен риск живота и здравето на най-уязвимите членове на нашето общество - възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Тези групи с най-висок риск от тежко протичане и смърт са оставени едва в четвъртата фаза на плана и не са предвидени конкретни процедури за осигуряване на достъпа им до ваксинационните пунктове и подходящи ваксини."

  Точно така!

  ГЕРБ = ГЕНОЦИД!!!
  Умирания в България по седмици:
  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Пък аз днеска попълних една таблица, уж записване за ваксиниране. Чукнах за резултат и .....появи се нищото. Казах си, хубава работата ма българска.

 6. 6 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Беше ми тъжно и неясно че беа се изказале досега.

  Вече ни просветна.

  Христо, Слави и Костинбродска да осигурят ваксини. Веднага.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 7. 7 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  В Испания едва миналата сряда се похвалиха, че вече са поставили поне по една ваксина на групата 80+ годишни и започват 75+ годишните. Ако така ще я карат, явно трябва да разчитаме на стаден имунитет по естествен път.

 8. 8 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Не видях големите зали като Арена Армеец да са превърнати във ваксинациони центрове където удобно и лесно да се ваксинират много хора. Виждам кабинети и фургони където хора се редят отвън, прави на опашка, които напомнят опашките за храна от 90-те години. Относно липсата на фокус към най-уязвимите - няма какво да добавя. Лъха липса на морал и хуманно отношение.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  Подхвърлиха ни 1.2 милиона от Пфайзер. Отделно кабинета поръчал още от тях днес.

  За момента ваксини има. В понеделник 60 хил пристигнали - тъкмо за 1 седмица. Другия понеделник още 60 хил.

  След месец ще има ваксини - желаещи няма да има. :)

 10. 10 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 879 Гневно

  иРНК е само за приятели на властта

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Гневно

  До коментар [#6] от "diq55699032":

  За достъпът до ваксини става дума! В момента пристигат ваксини, чакат се милиони даже, но с тях се ваксинират млади, здрави и прави хора, без пенсиите и хронично болните да имат приоритет! А трябваше да е точно обратното!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#8] от "vzoran":

  Личните лекари ваксинират като имат ваксини. Вчера им дадоха по 4 флакончета - 2 на Пфайзер и 2 на Модерна. Ще им стигнат за 20 човека.

  Звънкаш на личния лекар, записваш си час. Отиваш, влизаш и те боцка. Само че трябва да почакаш предполагам 1-2 седмици преди да ти дойде реда, щото едва ли ще си първия записан. Вече ако искаш да избираш ваксина може и повече да се наложи да почакаш.


 13. 13 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Даммм...ама без останалата част от населението, "възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания." , са обречени! Та нещата трябва да вървят паралелно...

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  След 19 април се очаква и Джонсън § Джонсън да почнат да правят доставки на ваксина за ЕС. Така че към края на месеца ще има и от тях в България.

 15. 15 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#13] от "sfl32583434":

  Даже и паралелно не е.
  Чак четвърта фаза е за възрастните.
  Средната възраст на починалите с Ковид е 71 години.
  А междувременно всичките Рнк ваксини отидоха за герберските калинки, кърлежи и марокански скакалци.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 475 Неутрално

  План се прави, когато имаш много желаещи и малко ваксини. В момента вече ваксините са повече от желаещите.
  Тъй де, намираме си оправдания. Не били хубави, безопасни, искаме от другите и т.н. Има една поговорка: "Оправданията са като задниците. Всеки си ги има и всичките понамирисват."

 18. 18 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  'Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разширила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, адвокатите, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите. И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза.'
  това е скандално - много от тях нито са свързани с националната сигурност, нито са на първа линия. да не говорим, че в такава една разтеглива категория заедно с държавни служители сигурно са 1 млн човека с привилегии?!
  много служители в ИТ компании и даже банки работят от вкъщи. как може 30-годишни служители на тези компании да имат предимство пред възрастни хора и такива с хронични заболявания и държавата да им отпусне рнк ваксини, а за всички които си чакат реда да има само ваксини на АстраЗенека?

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Много бакии остави Боко, не знам кое по-напред да оправят.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  Какво значи "справедлив достъп"? Записваш се при джипито и те ваксинират.
  Майка ми чака само две седмици и я ваксинираха. Вярно, с Астрата, но нямаше тежки странични реакции.
  Какво им пречи и на другите възрастни да се ваксинират?
  Обаче трябва да се рИве за щяло и нещяло.

 22. 22 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bada Bing":

  Кое не е вярно в това изложение, че пишете минуси? Долни хора!

 23. 23 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#18] от "Forrest Gump":

  Браво за написаното! Вие май сте един от малкото хора в тази страна, който смее да напише това. Излиза, че масовия българин е аморален и много продажен.

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Вече ни просветна.

  Христо, Слави и Костинбродска да осигурят ваксини. Веднага.
  До коментар [#6] от "diq55699032":

  Хм... Бате Бойко ли е държавата?

 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Майка ти се е ваксинирала през първите две седмици на януари? Поздравления, но не го вярвам!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Неутрално

  И при ваксинацията ГЕРБ се провалиха, ваксини за наши но не за всички по-равно

 27. 27 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 714 Неутрално

  2029
  14:45, 22 мар 21
  Нека наш'те политици и кандидат депутати да обявят публично с каква ваксина са се ваксинирали. Така както Меркел заяви, че ще се ваксинира с АЗ.

 28. 28 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Разстроено

  До коментар [#26] от "pet_fire":

  "ВСИЧКИ ЖИВОТНИ СА РАВНИ,
  НО НЯКОИ СА ПО-РАВНИ ОТ ДРУГИТЕ"

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#18] от "Forrest Gump":Браво за написаното! Вие май сте един от малкото хора в тази страна, който смее да напише това. Излиза, че масовия българин е аморален и много продажен.
  —цитат от коментар 23 на Hristo Daskalov

  благодаря. има слухове за продажби на рНК ваксини на 'наши' хора с връзки, което е подсъдно. нищо чудно да има и корупция. във всеки случай това разпределение не е справедливо.
  още въпроси: как са избрани тези фирми? платили ли са на държавата? къде извършват ваксинациите на служителите си?


  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 14 Любопитно

  как пък БХК не са призовали да си дадем всичките ваксини на Северджаните отвъд деве баир?

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1702 Разстроено

  Прави са с искането, че хората с по-голям риск от тежко изкарване на болестта или дори смърт трябва да са първи на опашката за ваксиниране. Само че и те закъсняха с това искане поне два месеца...

 32. 32 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 475 Неутрално

  'Според първоначалните изявления на здравния министър това включваше работещите във ВиК сектора, в енергетиката и други свързани с националната сигурност отрасли, администрацията - все хора, чиято работа е ключова и държавата не може да си позволи да спре заради заболяване от COVID-19. По-късно обаче се оказа, че се е разширила до ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, адвокатите, а с определянето на датата на изборите спешно обхвана още изборната администрация и представителите на медиите. И до момента не е известно кои още професионални общности попадат в трета фаза.'това е скандално - много от тях нито са свързани с националната сигурност, нито са на първа линия. да не говорим, че в такава една разтеглива категория заедно с държавни служители сигурно са 1 млн човека с привилегии?!много служители в ИТ компании и даже банки работят от вкъщи. как може 30-годишни служители на тези компании да имат предимство пред възрастни хора и такива с хронични заболявания и държавата да им отпусне рнк ваксини, а за всички които си чакат реда да има само ваксини на АстраЗенека?
  —цитат от коментар 18 на Forrest Gump


  Всичко това което казваш е вярно, НО тези РНК ваксини всъщност са първите ваксини, които са произвеждани по тази технология. Как сме живяли токова десетилетия с без РНК ваксини не знам? И как всеки е ваксиниран срещу, какво ли не без РНК ваксини? Сега толкова много ни е страх от вируса, че може да чакаме неопределено време да ни дадат точно каквато ваксина искаме. Така че прав си за организацията на процеса, но тази придирчивост е пародия.

 33. 33 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Записах се в ел.регистъра . След 6 дни ми дойде редът,отидох, чаках 5-10 мин. и се и се ваксинирах. Останалото е повод да се реве и плюе.

 34. 34 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 863 Неутрално

  тези нпо трябва да бъдат разследвани за разлагане на държавата: само който не е поискал, не се е ваксинирал.

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До [#10] от "Dark":
  Гарантирано и по списък. Тромбозните са за материала и ако ги има след 3 часа чакане.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  иРНК е само за приятели на властта
  —цитат от коментар 10 на Dark


  Мазна лъжа.

 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До коментар [#33] от "uvtest":

  Аз се бях записал и при личния лекар, и в регистъра. Личният лекар изпревари с 10 дена. Отидох и се ваксинирах. Общо ми отне 1 ч., с отиване, връщане и търсене на място за паркиране. В кабинета влезнах след около 3 мин. чакане, колкото да излезе този, когото ваксинираха в момента.
  Прекрасно, топло отношение, усмихнат и коректен персонал.

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  До [#10] от "Dark":Гарантирано и по списък. Тромбозните са за материала и ако ги има след 3 часа чакане.
  —цитат от коментар 35 на Ще върнем България в Европа


  Кого смяташ, че лъжеш?

 39. 39 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1153 Любопитно

  До коментар [#38] от "Alarmstufe Rot":

  С АЗ ли се ваксинира?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK