Днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор

Едно е сигурно – "обикновените" прокурори нямат това правомощие, а "специалният" прокурор съществува само в "Държавен вестник".

© Велко Ангелов

Едно е сигурно – "обикновените" прокурори нямат това правомощие, а "специалният" прокурор съществува само в "Държавен вестник"."Дневник" препубликува от "Свободна Европа" анализ на бившия председател на Висшия адвокатски съвет и наказателен адвокат Даниела Доковска. В края на мандата на 44-ото Народно събрание ГЕРБ и "Обединени патриоти" създадоха фигура на специален обвинител, който единствен да разследва главния прокурор. Президентът Румен Радев наложи вето, а след прегласуването, той сезира Конституционния съд. Заради това процедурата по назначаване на новия специален прокурор беше спряна от ВСС. В средата на миналата година обаче Конституционният съд постанови, че всеки прокурор може да разследва главния. Така в момента хем всеки може, хем само специален, който обаче не е избран.


В началото бе делото "Колеви срещу България".


С решение № 1108/05.11.2009 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че е "практически невъзможно" да бъде проведено независимо разследване срещу главния прокурор "с оглед на централизираната структура на българската прокуратура, основана на принципа на субординацията, нейното изключително правомощие да повдига обвинения и процедурните и институционални правила, позволяващи пълен контрол от страна на главния прокурор над всяко разследване в страната".
Последва трайно бездействие на официалните власти (повече от 11 години).


Междувременно Венецианската комисия в Мнение № 855/2016 г. от октомври 2017 г. посочи, че следва да се увеличи отчетността на главния прокурор, като в закона се предвиди процедура, позволяваща ефективно и независимо разследване на данни за извършени от него нарушения.


Според Венецианската комисия прокуратурата не е контролирана от никоя друга власт в държавата и не е ясно кой може да иска отчетност от главния прокурор - "този парадокс вече е бил отбелязван в предишни доклади на ПАСЕ". В Мнението се сочи също, че по същество главният прокурор разполага с несменяемост и с имунитет срещу наказателно преследване, и се препоръчва сериозно да бъдат ограничени или изцяло премахнати функциите и правомощията на прокуратурата извън наказателното производство.


А в Мнение № 968/2019 г. Венецианската комисия препоръча всяко разследване срещу главния прокурор да се провежда от независимо от него лице или орган; това лице или орган да разполага със собствен инструментариум за установяване на относимите факти; юрисдикцията на това лице или орган да бъде отнета от юрисдикцията на обикновените прокурори и следователи, подчинени на главния прокурор, и да се повери на лице или орган, които не получават инструкции от главния прокурор (например съдии или прокурори в края на кариерата си, включително пенсионирани), като главният прокурор не разполага с никаква възможност за каквото и да било въздействие върху разследващия орган; да се въведе независима фигура, външна на прокуратурата, която да надзирава разследването срещу главния прокурор и т.н.


Всеки прокурор може


С надежда да легитимира съществуващото положение Министерският съвет поиска от Конституционния съд да даде задължително тълкуване на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, регламентиращ надзора за законност и методическото ръководство, които главният прокурор осъществява върху всички прокурори.


С Тълкувателно решение № 11/23.07.2020 г. по к. д. № 15/2019 г. Конституционният съд прие, че принципът "никой не може да бъде съдия на самия себе си" се отнася и до главния прокурор, така че той не може да се намесва в производство, което се води срещу самия него.


Прокурорът, "когато му е възложено извършване на проверки, разследване и др. процесуални действия срещу главния прокурор, дължи подчинение само на закона". Дейността на прокурора, който извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, остава извън надзора за законност и методическото ръководство на главния прокурор.


Иначе казано, всеки прокурор има конституционното правомощие да разследва главния прокурор, както възторжено оповестиха медиите.


Само специален прокурор може


На 23.02.2021 г. обаче парламентът отне това правомощие на прокурорите, като измени Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. В българското право беше създадена уникалната фигура на "прокурор по разследването на главния прокурор или негов заместник" - той има петгодишен мандат, по време на който не извършва никаква друга дейност освен да разследва подопечните си. Законът беше обнародван в бр. 16 на "Държавен вестник" на 23.02.2021 г.


На 24.02.2021 г. президентът на Република България внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на редица разпоредби, регламентиращи "разследващия" прокурор и неговите правомощия. Разглеждането на образуваното конституционно дело предстои. Конституционният съд, който отсъди, че по силата на Конституцията всеки прокурор може да разследва главния прокурор, ще трябва да прецени дали това правомощие на отделните прокурори може да бъде отнето със закон. И дали е конституционосъобразно да се създаде прокурорски орган за разследване на няколко поименно известни лица.


От друга страна обаче предвиденият в закона компетентен орган още не е избран. Не е известно колко време "прокурорът по разследването на главния прокурор или негов заместник" ще съществува само като правна реалност (де юре), но не и в обективния свят (де факто).


Едно е сигурно - днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор: "обикновените" прокурори нямат това правомощие, а "специалният" прокурор съществува само в "Държавен вестник".


Ето така, противно на всички физически и юридически закони, мълнията пак удари същото дърво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Весело

  А адвокатите повече от всякога ги разследват.
  Съдиите също.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Който владее прокуратурата и медиите, той управлява - Доган ага. А прокуратурата ни е от комунистическо време, за послушание и вярна служба получаваш 20 заплатки и бонус при пенсиониране.

 3. 3 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Хубав анализ и точен извод. Верен извод.
  Това означава, че махалото в момента е в крайна позиция. По законите на логиката и природата, предстои задвижване в обратната посока. Въпросите са - кога и докъде?

  VD
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Ристьо риформата ги мисли тез риформи :)

  Ама той не го е предвидил, щото си е мислил, че ще е от неговите, па то какво стана. :)

  Сега като е в парламента има шанс да се поправи :)

 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Време е да се отнеме монополът на прокуратурата за повдигане на обвинения. Има успешни примери в развитите държави по света.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Private_prosecution

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  А адвокатите повече от всякога ги разследват. Съдиите също.
  —цитат от коментар 1 на kvasimodo


  Те над закона ли са?

 7. 7 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Още римляните са си задавали този въпрос. Децим Юний Ювенал(60-131) - А кой ще пази самите пазачи?(Quis custodiet ipsoscustodes?)

 8. 8 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Време е да се отнеме монополът на прокуратурата за повдигане на обвинения. Има успешни примери в развитите държави по света.https://en.wikipedia.org/wiki/Private_prosecution
  —цитат от коментар 5 на stein


  Браво, хвала! Примери от англосаксонската правна система! Има ли подобна фигура в континенталната правна система, към която принадлежи българската и всички европейски? Ако знаеш какво означават тези понятия.

 9. 9 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Много добър коментар на Доковска!

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Венецианската комисия предлага видимо добри варианти. Които в нормална държава биха проработили. Като например "... юрисдикцията на това лице или орган да бъде отнета от юрисдикцията на обикновените прокурори и следователи, подчинени на главния прокурор, и да се повери на лице или орган, които не получават инструкции от главния прокурор (например съдии или прокурори в края на кариерата си, включително пенсионирани), като главният прокурор не разполага с никаква възможност за каквото и да било въздействие върху разследващия орган;..."

  За България това (горе'цитираното) едва ли ще проработи, за съжаление. По ред причини. Като например че гореспоментатите "съдии или прокурори в края на кариерата си, включително пенсионирани" произхождат от същите среди на "главния", и са продукт на същите процеси...А гарван гарвано очо не вади!

  Като се добави до това и факта че в България (и нрб преди това) ПОЧТИ всеки има досие с компромати в него...Които ще се вадят в "подходящия" момент.

  Не че няма изход, ама "подход извън кутията" май е трудно приложим в България.

  Например-юрист/група юристи набори 1980 и нагоре, подбрани според личните им качества, и сравнително "чисти" от компромати.

  Или директно АУТСОРСВАНЕ- тройка прокурори/следователи от Скандинавия, Германия и ЮК/Ирланд с подходящи способности и независими от булгаристанската боза в тази сфера. Звучи унизително, ама вероятно ще проработи.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 11. 11 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Вероятността две мълнии да попаднат върху едно и също дърво е по-малка от вероятността два куршума да пробият една и съща глава.

 12. 12 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Политическата мафия, разбирай Борисов, овладя правосъдната система най-вече чрез посредствени, малограмотни, нагли и жадни за пари и власт кадри, т.нар. юристи, пръкнали се от Полицейската школа в Симеоново и напазарували дипломи от провинциалните "юридически"факултети.
  Всички ги знаем по имена и няма нужда да се прави списък.

 13. 13 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#8] от "oliverstone":

  Ами отвори връзката и ще разбереш. Освен това няма лошо човек да се учи от успешните примери независимо към коя система принадлежат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 14. 14 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 129 Неутрално
 15. 15 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Весело

  Много добър коментар на Доковска!
  —цитат от коментар 9 на Kephy


  Ма, направо прекрасен! Мнението на адвокатката, което не ангажира редакцията, дерогира решение на Конституционния съд, кой може и кой не може да разследва главния прокурор. Направо да го закриваме и да питаме др.Доковска или висшия адвокатски съвет по въпросите на конституцията.

 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Любопитно

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не е унизително и смятам, че би било перфектното решение, ако можеше да проработи.
  За съжаление мисля, че това е невъзможно. Ирландската правна система е система на общото право например, следователно неприложима в нашите условия.

  По темата:
  Добре де, при толкова разумни и обосновани предложения как пък поне читав обществен дебат не можахме да заформим?

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  ДБ нали победиха на изборите, да го махнат. Нали това беше и тяхното предизборно обещание.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Доковска, след като прие да защитаваш най-големия престъпник на България - Живков - нямаш думата. Оневини го затова, че бил действал според "тогавашните закони". Та значело, че не е виновен.
  Нищо подобно. Точно ти Доковска знаеш най-добре, че законите ги измисляше една престъпна шайка, наречена БКП. Тази шайка още преди Живков, но и след като дойде на власт беше виновна за избиването на хиляди българи, много от тях без съд и присъда. Самите комунисти във Великото народно събранияе през 1945та година обявиха, че "фашизмът" избил в България 8500 души. Толкова можаха да измислят и да си изсмучат от пръстите. По разследване на Желю Желев комунистите избиха за ДВА МЕСЕЦА след 9ти септември 44та година 17 000 души.
  Отделно колко са избити през следващите 45 години? МОЖЕШЕ ПОНЕ ДА СЕ ОТКАЖЕШ ДА ЗАЩИТАВАШ ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК Защото оневинявайки го оневини и цялата престъпна политика на БКП.

 19. 19 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Ако главен прокурор бе Танас Танасович - то дали щеше да го има умнокрасивия вой!?
  При много знакови дела се видя , че съдът е овладян от Агнешките главички.
  Така че за демокрацията е най-добре в момента прокуратурата да е в другия лагер .
  Като се изчисти съда - вече можем да говорим и за разчистване и на прокуратурата!

 20. 20 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#8] от "oliverstone":Ами отвори връзката и ще разбереш. Освен това няма лошо човек да се учи от успешните примери независимо към коя система принадлежат.
  —цитат от коментар 13 на stein


  Частен обвинител има и в българското наказателно право, не е зле да се изказваш подготвен! Правната система не е дреха, която може да бъде кърпена с материали от различни платове.

 21. 21 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#15] от "oliverstone":

  Ми те и без това маса народ не е запознат к'во точно представлява КС, какви функции изпълнява и най-вече защо....
  Колко му е да го дерогираме. :):):):) Даже направо най-добре изобщо да го махмем, много хора смятат, че само пари харчи, а полза от него никаква... Нещо като НС в условия на министър председател, изживяващ се като Луи Четиринадесети...

 22. 22 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#21] от "Lilith":

  Вся власть народом, казваш! Щом народа не е запознат какво точно представлява КС, значи по-добре да го няма. После закриваме БАН, за който също маса народ не знае какво представлява и какво прави и така, до края на света! До пълна победа на масата народ.

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#20] от "oliverstone":

  Само дето в българското наказателно право частният обвинител не може да предизвика започване на дело. Може да участва в насрочен процес, но не може да повдигне обвинение срещу друго лице, да не говорим за прокурор/главен прокурор. Ти като много подготвен какво имаш против например френската практика? Шивашката аналогия оставям на тези, дето разбират от платове и дрехи.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 547 Неутрално

  "... така че той не може да се намесва в производство, което се води срещу самия него."

  И това "СЪЖДЕНИЕ" от СЪДИЯ !?!

  Първокласниците ни се смеят ...

 25. 25 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#22] от "oliverstone":

  Това е мечтата на доста наши "държавници".
  "Прост нарот-слаба държава" не е равно на непрезибрани поради това политици. Знайно е, че българинът може и да развие афинитет към конформизма, стига да не му е крайно зле положението... Та какво по-добро от това да се закрият едни от стълбовете на правовия ред и просвещението? Тъкмо ще настъпи по-бързо оня мечтан от мнозина момент за "цялата власт в ръцете на народа" по-известна по света като охлокрация, не като демокрация обаче...
  Даже мога да измисля и причина- КС е вреден, понеже тълкува конституцията, а както знаем тя е основен закон и нищо не може да и противоречи. А БАН е проводник на чуждо влияние у нас, все пак организацията е основана в Браила, смятайте за к'ви скрити лимонки става въпрос... В случай на нужда може да се напише и още някоя глупост в допълнение на тези двете, и да се оформи директно доктрина. ;):):)

  В страната на толупите и мисирките всичко е възможно...

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  ДБ нали победиха на изборите, да го махнат. Нали това беше и тяхното предизборно обещание.
  —цитат от коментар 17 на anonim440


  Я дай подробности как ДБ са победили на изборите с 27 депутатски места?

 27. 27 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#23] от "stein":

  Сигурно и доказателствата в подкрепа на обвинението си ще си събира сам? Както намери за добре или по стандартите на НПК, както прокурора? Или ще започва сам наказателно производсто и ще дава указания на полиция и следователя, а можи би и на прокурора? Интересно.

 28. 28 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Е, сега, мислят си, че са победили, недей да скромничиш. Или поне се държат като победили. Все едно са взели 17 %, - та като Славиту и налагат дневния ред на обществото.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Така си го избра мафията, да не я закача. И въпреки, че по закон всеки прокурор може да разследва Гешев, никой няма да посмее да го пипне. А той ще тормози хората, ще ги държи в ареста с години, без присъди и ще служи на мафията, защото е зависим.

 30. 30 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#24] от "Нико":

  "Nemo judex in causa sua" е принцип в правото от време оно. Кои точно първолаци ще му се смеят? Онези, които не разбират, че не може главния прокурор да е пряк началник на прокурора, който го разследва, защото това може да опорочи разследването ли?
  Не плачете за тези първолаци, не си струва. :)

 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Весело

  До коментар [#22] от "oliverstone":Това е мечтата на доста наши "държавници". "Прост нарот-слаба държава"...
  ...
  ...В страната на толупите и мисирките всичко е възможно...
  —цитат от коментар 25 на Lilith


  Много сексистки коментар това с "мисирките"😀 А "мисирите" що игнорираш😀?!?

  Като споменах "аутсорсване" имах изнадподвпредвих НЕКОРУМПИРАНИ КАДРИ от вън, не законодателни системи. Един добър следовател/прокурор може не зле да се рови във фактите, и да вади "миризливите неща". А с добър преводач/асистент до него, разбиращ пресложното български законодателство, може да пледира в съда -все пак законът освен буква има и дух...

  П.С. Радвам се да те видя отново тук. Стори ми се че и ти почна да бойкотираш форума. Който предизборно (и покрай "короната") бая се промени...


  До коментар [#25] от "Lilith":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Любопитно

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Проблемът на правото е, че само с преводач не става, за съжаление. Правната логика по идея се различава от математическата такава и в нея 2+2 рядко е 4, в повечето случаи е 3, в по-малко-5.

  Идеята ти, както споделих, е отлична, но или трябва да бъде допълнена с куп неща, за да проработи, или трябва тотално да се откажем от нея. Сам виждаш, че дори и европейската прокуратура ще се занимава само с еврофондовете, материя, регулирана от общоевропейска рамка на закони, наредби и правила, еднаква за всички страни-членки. Там бюджетите са си бюджети, отчетите- отчети и всяко кръшване ясно си личи.
  В дело срещу главен прокурор нещата съвсем няма да стоят така. Само изчитането промените в законите, измененията в основния закон и следствията от това, преглеждането на заповедите, правилниците и наредбите ще отнеме повече време за юрист-чужденец от самото разследване, колкото и обща да е правната логика при континенталната система.

  П.П. И аз се раадвам да те видя! :) Гледам, по вашия край отново давате добър пример на света за успешно справяне с кризи. Поздравления!

  П.П. Хванах се да уча разни неща и все не ми остава време да се развихря тук. Пък и ред не мога да хвана, много нови хора са започнали да списват, голяма навалица е в последните месеци. :)

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално


  Ма, направо прекрасен! Мнението на адвокатката, което не ангажира редакцията, дерогира решение на Конституционния съд, кой може и кой не може да разследва главния прокурор.
  —цитат от коментар 15 на oliverstone


  Глупости. Как може мнение в медиите да "дерогира решение на Конституционния съд"? Къде е дерогацията и на кое решение, а?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 8 Весело

  Изключително сме разтревожени от поредното напомняне за това, че "никой не може да разследва главния прокурор"! Просто, всички сме изпаднали в една покрусителна драматичнус от поредното напомняне на този възмутителен факт. Все пак ще сме благодарни на цялата будна и умнопрелестна общност, ако в някоя от безбройните дописки, изпълнени с възмущение и покруса, все пак прочетем - за какво толкова искат да го разследват този пустий главен прокурор? Би било полезно и за нарастването на нашата возмута, поне до достигането на умнопрелестната такава.

 37. 37 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kephy":

  Решенията на КС се изпълняват и се уважават! А, не се изказва "неангажиращо" редакцията мнение, което обаче е получило трибуна тук - фразата "Днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор" е показателна как се съотнася мнението на адвокатката с решението на КС.
  Това, ако не е по същество дерогация пред обществото, то какво е, и то направено от правен експерт? Разбира се, не тълкувайте буквалистично израза дерогация, защото всъщност това мнение е едно правно "нищо", а не решението на КС.

 38. 38 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор"

  Да се чете "Днес....имунитета на Борисов"

 39. 39 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#33] от "Das Territorium":

  И очакваш тогава прокурорите да са по-компетентни и по-слабо зависими ли, когато работното им място и убеждението им по доказателсвата ще зависи от волята на поредния министър от поредната политическа сила - еднодневка? Тогава казваш всичко ще стане песен, а обвиненията за корупция ще завършват с осъдителни присъди?
  И знаеш, че пишещите тук са от Магнаурската школа?
  А, ти може би си завършил право в Сорбоната? Или си превъплатената в образ и пръсти по клавиатурата баба Ванга?

 40. 40 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Любопитно

  До коментар [#39] от "oliverstone":

  Отличен въпрос!
  Надявам се поне Вие да постигнете някакъв задоволителен отговор на него, аз нещо по-смислено ( без да е аргументирано) от " Ами сега както прокурорите са в съдебната власт да не би да е по-добре" не съм срещала...

 41. 41 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#34] от "Kephy":Решенията на КС се изпълняват и се уважават! А, не се изказва "неангажиращо" редакцията мнение, което обаче е получило трибуна тук - фразата "Днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор" е показателна как се съотнася мнението на адвокатката с решението на КС. Това, ако не е по същество дерогация пред обществото, то какво е, и то направено от правен експерт? Разбира се, не тълкувайте буквалистично израза дерогация, защото всъщност това мнение е едно правно "нищо", а не решението на КС.
  —цитат от коментар 37 на oliverstone


  Я пак?
  Кой дерогира решението на КС - мнението на Доковска в медиите или цитираният от нея законов текст за специалния прокурор, който ще разследва Главния? Я помисли.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 42. 42 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Защо ни почесвате по таш*ците и ни пускате балончета и с цели шепи ни хвърляте прах в очите с една цел да ослепеем и оглушеем! Когато целият политически, икономически и обществен живот в България е прояден, прогнил и гноясал от корупция, нечестие, шуробаджанащина и измама вие ни баламосвате и заглушавате истината с главния прокурор! И защо! Ами защото погледа не трябва да пада върху фалиралите 16 банки и ограбените спестявания на поколения българи, върху фалиралата Юпитер, върху Нинова, върху източените пенсионни фондове от времето на комунизма, върху бившата номенклатура, върху ДС- чегнгетата, върху олигарсите (100 % комунисти), върху престъпната КОМУНИСТИЧЕСКА приватизация и фалшивия "МОРАЛ" и най-вече НЕ трябва да говорим за контролирания от БСП/БКП/ДС български СЪД! Главния прокурор поне сложи началото на първите арести в дивия запад! Кой не знае, че арестуваните са първокласни престъпници, които в нормална държава (малко са тези места по света) щяха да са се родили в затвора!
  Прах в очите и балончета за наивници, ...НО ЦЕНАТА Я ПЛАЩАТ И ТЕЗИ КОИТО НИ ПРАВЯТ НА БАЛАМУРНИЦИ, защото Господ не е сляп!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 43. 43 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Христо и Радан от месеци говорят че е паднал.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 44. 44 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Нали обявихте победа?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#42] от "konservator.bg":

  Ти сега да не изкараш 💀 Черепа 💀 престъпник? Той е господин Божков и е колекционер.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  До коментар [#33] от "Das Territorium":

  Тоест, когато вие сте на власт, ще гоните герберите, а когато ГЕРБ са на власт, ще ви гонят вас. Прекрасен сценарий.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Любопитно

  Политическата мафия, разбирай Борисов, овладя правосъдната система най-вече чрез посредствени, малограмотни, нагли и жадни за пари и власт кадри, т.нар. юристи, пръкнали се от Полицейската школа в Симеоново и напазарували дипломи от провинциалните "юридически"факултети.Всички ги знаем по имена и няма нужда да се прави списък.
  —цитат от коментар 12 на magistrat


  А юристи като Бойко Атанасов, възпитаник на Югозападния университет стават ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 48. 48 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#15:"oliverstone"][/quote]

  Коментарът на адвокат Доковска е по-скоро пояснителен, изразява актуалната ситуация в момента. А тя, по отношение на хората от които зависи вземането на адекватно решение, може да се обобщи с един небезизвестен лаф: "Искахме, ама нямахме желание.". В момента и де юре и дефакто, "ръката на господ" я движи единствено мъдрата мисъл на философа, хидроинженер и водороден експерт - Ахмед ага.
  Изглежда обаче, това Вас ви устройва...

 49. 49 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Весело

  Цирка предстои!
  Важното е, че БСП е мъртва.... почти!

  Машини прости, народ неук.
 50. 50 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 562 Весело

  [quote#47:"Alarmstufe Rot"][/quote]

  Че какво му е на ЮЗУ?!? Ннали и г-н Гешев се готви да защиЩава докторантура по право именно в Югозападния университет!?

 51. 51 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 300 Весело

  [quote#41:"Kephy"][/quote]

  Абсолютно вярно! Доковска показва отчайващата зависимост на Конституционния Съд, начело с братиньото Боби Велчев - преди половин година, за да начеше крастата на Барба Ганьос, юли месец постанови, че ужким всеки прокурор, въпреки че всеки един от прокурорите е спрямо него на "власт и подчинение", можел да го разследва :):) А сега от същия съд се иска да се произнесе дали все пак не само, че не всеки може да разследва главния каскет, а че само специален прокурор може да го разследва. И КС за пореден път ще покаже своята тотална несъстоятелност и политизираност .... :):):)
  А някой колега ще ми каже ли, при условие, че според КС всеки прокурор може да разследва главния, какво би трябвало да постанови сега КС на питането - всеки или само специален прокурор може да разследва главния, а? :):):):)

 52. 52 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 667 Неутрално

  И пак опираме до кадрите.... , време е онова сержантско училище в Симеоново да си влезе накрая в ролята. Да започне да пълни народната полиция с добри професионалисти знаещи и можещи да разгромяват битовата престъпност. И да спре да задръства съдебната система с неграмотни каскети....

 53. 53 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "magistrat":

  Това се случва много преди Борисов. Търсете корените в ДПС/БКП. Борисов е продължител тук, не инициатор.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 54. 54 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#51] от "Chicho_Gosho":

  Каква отчайваща зависимост, като решението на КС е от 23 юли 2020 г., а това, което се обсъжда в темата, е от януари тази година???
  В КС, воглаве с председателят си, да не са врачки, че да ги предвиждат тия неща? А и то можеш ли да предвидиш всяка глупост, която можеше да бъде и/или е гласувана в 44 НС?

  Първия път съвсем правилно са отбелязали, че :
  "Надзорът за законност и методическото ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по смисъла на чл. 126, ал. 2 от Конституцията, не включват случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор."

  http://constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/c362dbb8-f9c3-4342-8658-9446a05ed8b4

  И се е предполагало, че с това нещата ще приключат, в нормалните страни така се случва.
  Не и у нас обаче. Тука законотворци, дето нямат базова юридическа култура да искаш, както и кандидати за топли местенца. Колко му е да създадем закон, от който няма нужда, и да караме КС за пореден път да изнася лекции по право...

 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  А....той ваксиниран ли е...?!

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Не те ли е срам да приписвах на Хр. Иванов вина за нещо, срещу което се бореше и подаде оставка?!?!

  Като се сблъсква партийния ти интерес с фактите, никакви сътресения ли не изпитваш?!

 57. 57 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#45] от "Alarmstufe Rot": "Ти сега да не изкараш 💀 Черепа 💀 престъпник? Той е господин Божков и е колекционер."
  ––––––––––––––––––––––––
  Минимум трябва да е министър на културата! Като помисля, че 100 000 са гласували за него и ми става "радостно" за България.

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 58. 58 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  За всеки човек с малко по-висока от средната ерудиция е ясно, че внасяйки изключителна фугира, която да контролира друга изключителна фигура ти не решаваш проблема с контрола над изключителната фигура, а просто го преместваш на друга изключителна фигура.

  Властите трябва да могат да се контролират взаимно, т.е. парламентът трябва да има свободата да образува комисия, която да разследва независимо главен прокурор или в срок да е задължена да излъчи единодушно или с голямо мнозинство и в срок специалист , който да води разследване, както е в САЩ.

  Парламентът трябва да има свободата да отстрани главния прокурор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 59. 59 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Даниела Доковска
  Адвокат в Софийската адвокатска колегия от 1978 г.
  ______________________________________________________

  Адвокат от татово време? Няма лошо, ама остава един тънък въпрос!

  Свободна Европа от каква гледна точка критикува българската прокуратура? Понеже Гешев удари по червената олигархия и президента и те скачат да ги защитават?

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Интересно виждане, но има възможност, като се има предвид, че прокурорите в България не са получили юридическото си образование в рамките на стандартната подготовка като юристи. С други думи, би било възможно независим съдия (или съдийска тройка, както е в апелационната практика на британския съд) с опит и подготовка да наблюдава главния прокурор, ако се установи такава законова процедура и позиция.

 61. 61 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-якото в цялата уйдурма на умнопрелестните латерни в казуса с "раследването на главния прокур" идва от там, че не съществуват в правния мир състави на престъпление, свързани с неговата дейност. Ако открадне, убие, ограби - той ще си бъде съден по общия ред, като всеки български гражданин. Умнопрелестните обаче искат да го "разследват" ако повдигне обвинение на някого, когото харесват или не повдигне обвинение на някого, когото не харесват. Ама таквози чудо у НК нема. Изобщо, тъпотата на умнопрелестните илитерати е потресающа и обладающа целият подопашен планктон...

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Интересно виждане, но има възможност, като се има предвид, че прокурорите в България не са получили юридическото си образование в рамките на стандартната подготовка като юристи. С други думи, би било възможно независим съдия (или съдийска тройка, както е в апелационната практика на британския съд) с опит и подготовка да наблюдава главния прокурор, ако се установи такава законова процедура и позиция.
  —цитат от коментар 60 на daskal1


  Я пак, моля😀 Че нещо не разбирам следващото: "...като се има предвид, че прокурорите в България не са получили юридическото си образование в рамките на стандартната подготовка като юристи..."?!?

  Дали разбирам правилно: В България прокурорите НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ЮРИДИЧЕСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ в рамките на стандартната им подготовка като юристи?!?

  Даскале, нещо бъркаш май, което пишеш ми се струва невероятно...НЕМИСЛИМО!

  Разбирам да са станали 'ЙОристи в махленския факултет на измислено ВУЗ, разбирам да не са минали няк'ви..."приемни изпити" в съсловната гилда. В САЩ е "бар'а", ама там който не е минал приемен изпит може да кибичи в съдебната зала като зрител, не като адвокат или прокурор , още по малко като съдия.

  По нашенско гилдата носи името "адвокатската административна камара" , с бая тежки приемни изпити (50-60% минават от първия път, има лимит до 3 явявания май). Обаче който не член в тази камара може да бачка само юрист'консулт, и да влиза в съдебната зала САМО като помощник на младо адвокатче. Прокурори и съдии стават САМО членовете в камарата. Изключния-НИКОМУ!

  Преди 2-30 г' предложиха за върховния съд БРИЛЯНТЕН юрист по ...нещо като "конституционно право" (тук НЯМАМЕ конституция) който цял живот е бил в академията. Човекът без да го е срам се яви на изпит (пред свойте студенти от миналото😀) и разбира го приеха за член, и после стана съдия във върховния съд.

  Де факто по нашенско само полицейските обвинители функционират подобно на прокурори в съдилищата без да са със завършено юридическо образование и членове в тази "адвокатска камара. НО САМО за дребни неща-пътни глоби и т.п. И почти всичките следват право паралелно с бачкането (ученето платено от службата, със задължение на някъф брой години на служба там). Добра сделка за двете страни: Държавата получава отракан от новобранец в съда адвокат/прокурор, "новобранеца" се учи (и получава отпуски на сметка на ученето) на сметка на държавата, и трупа опит в реалния живот. После такива пичове (и...*ички) излизат на пазара отракани адвокати , с ОГРОМЕН опит и връзки в системата😀
  До коментар [#60] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Най-якото в цялата уйдурма на умнопрелестните латерни в казуса с "раследването на главния прокур" идва от там, че не съществуват в правния мир състави на престъпление, свързани с неговата дейност. Ако открадне, убие, ограби - той ще си бъде съден по общия ред, като всеки български гражданин. Умнопрелестните обаче искат да го "разследват" ако повдигне обвинение на някого, когото харесват или не повдигне обвинение на някого, когото не харесват. Ама таквози чудо у НК нема. Изобщо, тъпотата на умнопрелестните илитерати е потресающа и обладающа целият подопашен планктон...
  —цитат от коментар 61 на Mike Crazy


  ПраФ си😀 Дори и да пишеш седнал😀

  Това дреболии като систематично пренебрегване/неизпълнение на служебните му функции, избирателно И ЯВНО НЕПРАВИЛНО преследване на "душманите на властта", загуба на ресурси в гонене на дедо Йоцо казанджията и Манго свил две кокошки (а "джуджетата" не ги бАра) хич биля не са причина на разследване и санкции, нЪл тъй😀?!?

  'Бах ма'а му, в Пиндостан назначаваха СПЕЦИАЛНИ ОБВИНИТЕЛИ да разследват на Клинтон иСцепките му, преди него на Никсон, след него на Тръмп! Ама в България САКЪН да не разследваш главния цацаратор/гешеФтар-ТЕ СА БОГОПОМАЗАНИ!!!
  До коментар [#61] от "Mike Crazy":

  П.с. Правя си самокритика че адресирам коментар към ДОКАЗАН ПЛАТЕН ТРОЛ С ХИЛЯДИ РЕГИСТРАЦИИ! Давам си непоряд-утре предиобед си мия чиниите и копанката за салата😀!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 64 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  До коментар [#4] от "realguru":

  Предполагам, носа ти отдавна се е удължил толкова, че вече опира в клавиатурата ти.
  Защо на гербрите винаги някой друг им е акал в гащите?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 65. 65 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#61] от "Mike Crazy":

  А ти лъжеш толкова много и нагло, че накрая забравяш за какво и колко си лъгал, или лъгала. Кой те знае какво си? Е знаем, че си трол герберски, това поне е сигурно.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 66. 66 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#49] от "Zizu":

  Как така мъртва? Двете БСП-та имат , ако не се лъжа 118 дУпетати. Да добавим и доганския цирков анасамбъл, излиза, че са си съвсем живички.
  Кое им е мъртвото?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 67. 67 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#59] от "Дария Колев":

  Дай някакъв по-нов виц. Този, дето каскета удрял по олигарси е много плосък и никак не е смешен.
  А в случай, че наистина го вярваш това, вероятно си виждала феи и елфи.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 68. 68 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dimov":

  По законите на логиката - на едната страна е пълният контрол, на другата страна е нулев контрол. Представи си свят, в който няма държава, няма полиция, законите са прости: Не лъжи! Не кради! Не пожелавай имота и жеанта на другия! Не убивай! Наказанието е просто - ако отнемеш или съсипеш чужда собственост, ако убиеш - изгонват те от общността. Без прокурори и съдии, без ББ и чекмеджета. Без медии, сеещи паника и лъжи.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK