Пандемията се управлява като здравния сектор – без визия

Следващото правителство бързо ще се изправи пред необходимостта от бързи и решителни мерки в здравеопазването.

© Велко Ангелов

Следващото правителство бързо ще се изправи пред необходимостта от бързи и решителни мерки в здравеопазването.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Около една година след началото на ограничителните мерки за справяне с пандемията от коронавирус в България много неща се подобриха, но изглежда, че някои уроци остават ненаучени. Към 4 април са заети 24 844 болнични легла за активно лечение, от които 10 014 (40%) са заети от пациенти с коронавирус - нещо, което беше немислимо преди година. Натискът върху здравната система е много по-голям, същевременно тя е значително по-гъвкава и подготвена, за да се справи с него, макар че натрупаната умора при медицинския персонал се увеличава.


На този фон ограничителните мерки се затягат в последния възможен момент и се разхлабват при необясними обстоятелства и без отношение към броя и тенденцията на положителните случаи. В началото на февруари правителството обяснява, че няма нужда от нови мерки, защото страната се намира в начална фаза на плавен подем (което не е вярно - ръстът на случаите по това време вече е експоненциален). Следват няколко стъпки на премахване на ограничения, а в средата на март министърът на здравеопазването казва, че ситуацията става изключително сложна; това е било очаквано от правителството, защото се разпространява британският щам; нови мерки няма да има, защото "хората не са готови".
Абсурдният подход към ситуацията, може би най-добре се илюстрира от изказване на министъра за плана за ваксинация -


"Такъв е нашият план. Хубав, лош, така сме го решили."


В условия на рекордно висок брой положителни случаи през последната седмица, макар и това да е първата седмица от 24 януари, в която намаляват, управляващите вече говорят за ново разхлабване на мерките.


Подходът за справяне с пандемията много прилича на отношението на политиците [макар че трябва да се отбележи, че всички министри на здравеопазването са лекари, а Националният оперативен щаб също е съставен от лекари] към здравеопазването като цяло - системата работи някак, реформи се правят в краен случай. От години се вижда, че различни отделения, а на места - и цели болници, страдат както от липса на адекватна материална база, така и на квалифицирани кадри. Ясно е, че има несъответствия, меко казано, във възнагражденията както на отделни лекари в различни отделения и специалности, така и между медицинския персонал.


От години бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е в хроничен недостиг, тъй като твърде голяма част от него се насочва към финансиране на болнична помощ и лекарствена терапия. Единствените промени обаче се случват след остро недоволство и заплахи за протест от лекари в различни отделения и болници, медицински сестри или във връзка с някоя национална кауза, като детската болница. Но дори и тогава


мерките са половинчати и по-скоро запушват дупки, отколкото да търсят трайно решение.


Както развитието на пандемията, включително необходимост от болнична помощ, организиране на ваксинация и т.н., така и цялостната необходимост от здравни грижи в страната са подвластни на измерими и предвидими параметри. Има достатъчно модели по света, включително в страни, от които редовно се твърди, че черпим добър опит и практики - Германия, Холандия, Австрия, Франция и т.н. - на база на които да се изготви годишният бюджет на НЗОК.


Нещо повече - както моделите, така и обичайната практика в страната, биха показали, че системата не се нуждае от толкова болници за активно лечение, което е скъпо, а тези дейности могат да се прехвърлят в извънболничната помощ. Темата се дискутира от години, но обикновено приключва със заучената фраза "извънболничната помощ не е подготвена" [същият аргумент се използва и за всякакви идеи за общинска децентрализация, включително на данъчни приходи] и все не остава време да започне подготовката.


Следващият огромен проблем е финансовата оценка на дейностите в болничната помощ, които се финансират основно чрез клиничните пътеки. През 2018 г. от Министерството на здравеопазването обясниха, че нямат информация за разходите, които болниците правят за дадена процедура, лечение и т.н.; от повече от 10 години се опитват да съберат такава информация; до края на следващата година ще разполагат с нея.


Две години по-късно темата е напълно изчезнала от обществения дебат и продължава да не е ясно как се определя цената на различните клинични пътеки. Знаем обаче със сигурност, че някои от тях са подценени - същото се отнася и за пътеката за лечение на COVID-19 - докато други са надценени. Не е изненада, че интересът към дадени специалности расте, а в други, например анестезиология, има недостиг на квалифицирани кадри. Нещо повече - клиничните пътеки не са инструмент за финансиране на дейности, а такъв за качество на лечението.


Следващото правителство бързо ще се изправи пред необходимостта от бързи и решителни мерки


в здравеопазването. Най-належащите са свързани с овладяване на пандемията, ускоряване на процеса на ваксиниране и връщане на сектора към нормален начин на работа - възстановяване на плановия прием и намаляване на натоварването върху медиците в COVID-отделенията и спешната медицинска помощ. Заедно с това обаче трябва да започне работа по хоризонтална и вертикална реформа на системата.


Трябва да се засили капацитетът на извънболничната помощ, да се намали концентрацията на дейности в болничната помощ и да се облекчи финансовият натиск върху домакинствата при лекарствената терапия, особено за социално значими заболявания - около 74% от разходите за лекарства се плащат от джоба на пациентите. Хоризонталната реформа означава да се осигури достъпна и качествена услуга в цялата страна, а не само в няколко големи центъра като София, Пловдив и Варна - налице са големи регионални различия при достъпа до лични лекари, лекари специалисти и др. (виж Карта: Население на един лекар) Не на последно място, най-накрая трябва да започне реформата при механизма за финансиране на болничната помощ.


Ако това не се направи, едва ли ще има някакъв катаклизъм - все пак системата си работи, просто не толкова добре, колкото може. По същия начин, по който необосновани решения за справяне с пандемията не са довели до срив в работата на здравната система или икономиката като цяло, но пък и не им помагат особено. Без стратегия и визия за справяне с пандемията или реформа в здравеопазването, просто носейки се по течението, ще гарантира, че икономиката и секторът ще продължат да работят.


Но ние не искаме просто да работят, ние искаме да догоним развитите страни в ЕС и за тази цел е необходимо здравеопазването да предоставя по-добра услуга в сравнение с миналия ден, за да могат хората да не губят излишно време в болнични, бизнесът да работи спокойно, а оттам - стандартът и качеството на живот да се подобряват.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4680 Любопитно

  "Пандемията се управлява като здравния сектор – без визия"

  Да оставим пандемията на спокойствие, я някой да каже каква е визията за управлението на Държавата....или това е некоректен въпрос?

  Може би МинистЪрО е дал отговора:
  ""Такъв е нашият план. Хубав, лош, така сме го решили.""
  А народа (простия народ) само трябва да козирува и изпълнява?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Айде да Ви видим сега красивоумните специалисти как ще управлявате с магическите си силш

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Ей сега Славиту ще оправи нещата, горе главата!То вирус си няма реално, хвърляйте маските!

 4. 4 Профил на d
  d
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Вездесъщите журналисти в Дневник - пандемията се управлява по същия начин, както се управлява навсякъде в ЕС. Дори в САЩ. В САЩ и навсякъде ИЗВЪН ЕС единствената разлика е скоростта на ваксиниране. 2 години ще минат и нашите бюрократи и марксисти не разбраха, че маски и локдауни не помагат. Особено маски.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  За здравния сектор има визия, който има пари се лекува, който няма - не.
  Вече 30 години вървим в тази посока. За специалист по здравна каса вече се чака месец.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Ако някой мисли , че трите "протестиращи"формации мислят за управлението на пандемията, много се лъже.

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Интересно ми е какво въобще в България се управлява с визия? Кои са визионери в България?
  Че нещо всичко се гледа на дребно.
  За да си визионер трябва да си умен. Къде са умните хора в България. На думи само ги има.

  Анатема на комунизма!
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3154 Любопитно

  Здравният сектор и пандемията са големи теми, там никой нищо смислено като реформа не предлага, и не е възможно ново правителство да оправи нещата, няма време.
  Програма максимум ми се вижда да се коригира ваксинационния план, с който управляващите се опитаха да открият топлата вода и се провалиха, разбира се. Ако може някой да ми обясни;
  - защо не бяха поръчани ваксини, както поръчаха мнозинството държави в ЕС;
  - защо във фаза 1 на ваксинацията не бяха включени най-възрастните и хронично болните.
  Та така, хубаво е да се говори за реалистични цели.

 9. 9 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дрън дрън глупости. По цял свят системата е напред назад и няма универсално решение. По добре ли щеше да е и тука шест месеца затвор като в Гърция ?
  Тогава щеше да се опищи в обратната посока.
  Освен донякъде в София мерки не се спазват НИКЪДЕ, особено в малките населени места.
  Та и Господ да ръководеше нещата пак мнозинството ще са недоволни, след като свободата се разбира като слободия.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  Тя не се управлява, тя е на автопилот.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  Ако някой мисли , че трите "протестиращи"формации мислят за управлението на пандемията, много се лъже.
  —цитат от коментар 6 на stedim


  Ако някой мисли, чв може да се очаква каквато и да е стратегия от един пожарникар, много се лъже! Пожарникарят дори не знае значението на думичката "стратегия"!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Гневно

  Тя не се управлява, тя е на автопилот.
  —цитат от коментар 10 на Роси


  В България единственното управлявано нещо е една джипка! Всичко друга е на автопилот!

  "Така сме решили, пък каквото стане!"

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Коя друга държава управлява пандемията с по-добра визия и по-успешно?
  Италия?
  Испания?
  Германия?
  Белгия?
  Холандия?
  ...

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Пандемията се управлява като здравния сектор – без визия
  Калоян Стайков
  Институт за пазарна икономика

  Аз съм в шок! Как може човек от ИНСТИТУТА ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА да не види, че пандемията и здравния сектор се управляват от НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА! Ей, ало, гараж, това да не ви е КОМАНДНО-АДМИНИСТРАТИВНА система по комуняшки бе ей! Предупреждавам сега с добро - НИКОЙ ДА НЕ СЕ МЕСИ, НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА всичко ще разрегулира! А че то ний на Китай ли искате да заприличаме?

 15. 15 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Коя друга държава управлява пандемията с по-добра визия и по-успешно?
  —цитат от коментар 13 на virtual brain


  Виетнам!
  Китай!
  Куба!
  Северна Корея!

  Но ний не сме комуняци и никога няма да бъдеме!

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Коя друга държава управлява пандемията с по-добра визия и по-успешно?Италия? Испания?Германия?Белгия?Холандия?...
  —цитат от коментар 13 на virtual brain


  При всичките които си изброил! Имат между 2 и 3 пъти повече ваксинирани и всичките имат по-малък брой умрели на 1 мил. население от ковид!

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Куци анализи на някакви икономисти , които за по-голяма тежест на написаното използват чуждици като ‘визия ‘ вместо ‘ поглед, виждания’. Нито дума за това ,че с такива смешни здравни вноски не може да се поддържа европейски стандарти в здравеопазването, нито ,че след като не могат да се увеличат тези здравни вноски поради ниските базови доходи, то трябва да има доплащане така както е заложено при стоматолозите. За да се задържат лекари в здравеопазването. Иначе никой лекар няма да стои при 14 -20 пъти по-ниско заплащане след като светът е отворен, без изходни визи и България е в ЕС с обшия пазар на работната ръка ,която къде ще отиде ? Да, там където се плаща, а не където 31 години се четат кухи доклади и здравни стратегии БЕЗ ОСИГУРЕНО ФИНАНСИРАНЕ, а се внушава на ЗЗОЛа ,че с 30 евро били осигурени . Нито дума и за абсолютно задължителната демонополизация на практически одържавената уж независима по определение и уж Национална здравна каса, пазена от конкуренция ,защото всеки галфон застанал на върха на държавата може да си тегли пари за асфалт и да не казва ,колко пари за здраве има днес 09.04.2021г в 18.44ч. такава информация няма да ви дадат .Защото бюджетът и за здраве е хвърлен буквално в общия консолидиран републиканки бюджет и не е известен размерът му. Мутрокомунистите обявяват 5 милиарда годишно , но плащанията не показват тази сума . Тя е фиктивна и декларативна. НЗОК не отпуска пари за профилактика на 100 % от населението ,а под 50% с надеждата на чичките от Надзорния Съвет на НЗОК ,че повечето няма да отидат за годишен профилактичен преглед . Ето такива факти убягват на т. н икономисти от ИПИ сигурно випускници пак на ВИИ Карл Маркс......

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Къде беше господина когато протестиращите горяха маски и отричаха вируса. Слави е бетер Мангъров що се отнася до ковида. Единствения политик който се опита да вкара някакъв ред в тази бездънна яма цеше предаден от своите и от Герб.

 19. 19 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#16:"У Чен"][/quote]

  Да ама в БГ спада на Бвп е сред 4те най-малки в Ес. Няма само добро или само лошо управление на кризата, общо взето Бокича копира от германците и затова грешките му не са това което можеха да бъдат.😁😁😁

 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#16] от "У Чен":
  Брой ваксинирани не ме интересува, а Белгия е пред нас по брой умрели с положителен тест на милион население. За чехите да не говорим, те трябва да си хвърлят всички дружно въжето. Защо Швеция без никакви репресии и ограничения стои толкоз добре по тоя показател?
  А колко народ откача и мре в следствие на бруталните затворнчески мерки в тия държави-визионери?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"][/quote]

  Ами не е само той, който не знае значението на думичката "стратегия", така че не би било никак лошо да дадете малко разяснения в тази посока, както и каква е разликата между стратегия и тактика!

 22. 22 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Преди да лапне кокала, Слави да си го премери първо на г*за!

 23. 23 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Мика и Славуца ще управляват пандемията вече! Списвачите на Дневник да готвят меките баданарки......ей, ся ще видите кон боб яде ли!

 24. 24 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Любопитно

  НПО Институт по пазарна икономика запачнаха анализи дори на корона кризата?

  Те първо огледаха ли се какво става в страните от ЕС или просто изкараха голямата критичарка и се почна?

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Любопитно

  Вездесъщите журналисти в Дневник - пандемията се управлява по същия начин, както се управлява навсякъде в ЕС. Дори в САЩ.
  —цитат от коментар 4 на d


  Сега не гледай в чуждите панички, ние явно искаме да сме на първо място в света и затова се критикува на поразия!

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Гневно

  "Към 4 април са заети 24 844 болнични легла за активно лечение, от които 10 014 (40%) са заети от пациенти с коронавирус - нещо, което беше немислимо преди година."

  "Според изследването осигуреността на българското население с болнични легла към края на 2018 г. е 759.6 на 100 000 души от населението.
  Според статистиката към 31 декември 2019 г. в България има:

  Лечебни заведения за болнична помощ 346 с 53173легла

  Болници 322броя с 50927 легла"
  https://news.bg/health/346-bolnitsi-s-53-173-legla-na-razpolozhenie-na-balgarina.html

  "България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил."
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-razpolaga-s-53-173-bolnichni-legla-2216431

  "Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има сключени договори с лечебни заведения за болнична помощ (ЛЗБП) в цялата страна общо за 48 498 легла за активно лечение към 29 ноември 2020 г. Справка от информационната система на НЗОК показва, че от общия брой договорени легла са заети 22 358; от пациенти с COVID-19 са заети 6 648; незаетите легла за активно лечение са 26 140."
  https://www.nhif.bg/news_page?id=420462&page_id=home

  Може ли тая фондация "Институт за пазарна икономика" да спре с лъжите!? Или фалшивите новини са ѝ в кръвта!?

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2598 Гневно

  "От години бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е в хроничен недостиг, тъй като твърде голяма част от него се насочва към финансиране на болнична помощ и лекарствена терапия. "

  Аре стига с глупостите! Бюджетът на НЗОК е такъв, каквито са доходите на хората (8% от брутния доход на работещите) и каквито са законите (4 млн. души са осигурени символично от държавата - 1.78 млрд. лв. срещу 3.22 млрд. лв., платени от двата милиона работещи).
  https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=154059
  А принос за тия плоски закони имат и "умниците", грантаджии на Шорош.
  Тоя тъпанар, ако не е разбрал, НЗОК финансира само 15% от лекарствената терапия (1.33 млрд. лв. годишно) от 6 млрд. лв. предписвани за щяло и нещяло лекарства. Отделно са още 2 млрд. лв. "животоспасяващи" хранителни добавки по схемата "комисионна за предписалия ги търговец в бяла престилка".
  Та, НЗОК не финансиране лекарствената терапия с изключение на хронично болните. Не финансира достатъчно и болничната помощ, защото такъв е Закона. И да иска да насочва средства, просто няма от къде. Затова търговските дружества "Болница" се финансират с "избор на екип", който се състои от единствения специалист в три населени места.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Визиите са най-кофтито нещо :)

  Всеки разумен човек може да направи план за победа по време на война, стига, разбира се, да не отговаря за осъществяването на този план.

  -- Уинстън Чърчил

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  "...................Но ние не искаме просто да работят, ние искаме да догоним развитите страни в ЕС и за тази цел е необходимо здравеопазването да предоставя по-добра услуга в сравнение с миналия ден, за да могат хората да не губят излишно време в болнични, бизнесът да работи спокойно, а оттам - стандартът и качеството на живот да се подобряват......................."

  Няма как да стане след като се продължават старите практики и не се правят необходимите реформи!По-горе е писано , че трябва да се вземат добрите практики т Германия, Франция и т.н. , но както е тръгнало дори да приложим практиките на страните от ЦИЕ пак ще е огромен успех за нашия здравен сектор!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма как простаци на власт със селско-мутренски манталите да са визионери!Десет години ни управляваха такива , а сега да видим дали ще има някакво подобрение на ситуацията!

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4100 Любопитно

  До коментар [#13] от "virtual brain":

  Гледайте бройката на жертвите спрямо цялото население или заразените!И по тези сравнения пак сме сред най-зле представящите се държави!А откъм икономическите мерки-пълна трагедия!Едни пари се хвърлят към инфраструктурни проекти ,но медиците на първа линия получават със закъснения добавките си към заплатите си!Затварят се бизнеси , но няма реална помощ за тези , които са загубили работата си!За сметка на това се отпускат "щедро" кредити!Такава икономическа дивотия не съм чел и прочел да има в другите страни на ЕС!!!

 32. 32 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5165 Неутрално

  До коментар [#24] от "Дария Колев":

  Нова дума ли измисли " критичарка "

 33. 33 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Весело

  До коментар [#24] от "Дария Колев":Нова дума ли измисли " критичарка "
  —цитат от коментар 32 на pet_fire


  Не можах да намеря точната българска ...

 34. 34 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5495 Весело

  За здравния сектор има визия, който има пари се лекува, който няма - не.Вече 30 години вървим в тази посока. За специалист по здравна каса вече се чака месец.
  —цитат от коментар 5 на hope


  Ние тук чакаме по 3 месеца и не се оплакваме!

  Лошото е, че планови операции на сърце или друг орган се отлагат безсрочно. И хова си умират!

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Хубава статия, само не видях от кой ръкав точно ще се извадят необходимите лекари и здравни работници от всички нива. Пари и сграден фонд може да се намерят/построят в рамките на година, ама обучени хора... за такъв срок само с фокус или магия.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK