Атестирай това, или докога решенията на съда в Страсбург няма да са важни

Българският съд се е намесил в свободата на изразяване, като е осъдил за хулиганство гражданин, украсил паметника на Димитър Благоев в Благоевград като дядо Мраз.

© Фейсбук/

Българският съд се е намесил в свободата на изразяване, като е осъдил за хулиганство гражданин, украсил паметника на Димитър Благоев в Благоевград като дядо Мраз.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Тази седмица Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови поредното осъдително решение срещу България. От него става ясно, че българският съд (на две инстанции) не е зачел правото на изразяване на мнение (чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека) на г-н Ханджийски, като го осъжда за хулиганство за това, че е украсил паметника на Димитър Благоев в Благоевград като дядо Мраз. Според ЕСПЧ държавата се е намесила в свободата на изразяване, когато това изобщо не е било необходимо, тъй като, поставено в тогавашния контекст, действието по украсяване без повреждане на паметника може да е законосъобразна форма на политически протест.


Статията няма за цел да обсъжда решението на ЕСПЧ или тези на благоевградските съдилища по същество. Вместо това взимаме повод от факта, че държавата за пореден път е осъдена вследствие на акт на орган на съдебната власт,
за да подчертаем необходимостта атестирането на магистрати


(като се вземат предвид спецификите на прокурорските правомощия, казаното може да се адаптира и за техните атестации) да включва и тези актове на съда, които са станали повод за осъждането ѝ в Страсбург. Подобен показател за оценка на работата на съдията може да има значителна тежест и неизбежно да доведе до по-пълноценна и задълбочена атестация.


По-конкретно, той ще придаде допълнително измерение и плътност на критериите за атестация, залегнали в Закона за съдебната власт и Наредба № 2 за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, а именно "правни знания и умения за прилагането им" и "умение за анализ на правнорелевантни факти". Към момента например един от индикаторите за оценка на качеството работата на съдията е броят/процентът на отменени, потвърдени, изменени, възобновени актове (т.е. резултатите от инстанционния контрол). Няма аргумент срещу това качеството да се оценява и през призмата на авторитетните решения на ЕСПЧ.


Освен това, наредбата предвижда, че оценката се основава и на достоверната писмена информация за атестирания, която, inter alia, включва участия в допълнителни професионални обучения за повишаване на квалификацията. На практика, обаче това е количествен показател, който е неспособен да демонстрира резултата от обученията, т.е. доколко е усвоена материята, придобити ли са знания и прилагат ли се всъщност.


Актовете, станали повод за осъдителните решения срещу България,


всъщност предоставят точно това - ясен качествен индикатор. В крайна сметка, един съдия може да е бил на пет обучения, разглеждащи практиката на ЕСПЧ и Конвенцията, а това да не е видно от постановените от него актове. Обратно, силно любознателен съдия, който чете усилено, но не посещава много обучения, може да е безупречен в знанията и практиката си.


Осъдително решение от ЕСПЧ може да се отрази негативно върху оценката на работата на съдията, чийто съдебен акт е станал повод за осъждането, но липсата на такова не означава автоматично завишаване на точките в атестацията. Възможно е да се мисли в посока по-високо оценяване на работата на съдия, когато тя отразява способността му за убедително аргументиране на съдебния акт чрез ясно позоваване на Конвенцията и практиката на ЕСПЧ. Например може да се предвиди това да става след преценка на атестиращия при определени показатели.


Макар и да става дума за субективна преценка на атестиращия, това не е непостижимо поради възможността му да преглежда актове на атестирания съдия и да посещава съдебни заседания, т.е. да формира впечатление без дистанция. Това ще е важен индикатор, показващ, че


съдията не само е избегнал евентуално осъждане на България и спестил харчове на държавата.


Нещо повече - показвайки правни знания и умения да разобличава етатистки подходи, да разпознава конкуренцията на права и да способства за намирането на баланс помежду им, демонстрира, че е надживял ролята си само на национален съдия и е дозрял за схващането, че е част и от "първото, а и най-важното, ниво от "съдии по Конвенцията".


Освен това, всеки национален съдия е и съдия на ЕС. Макар ЕСПЧ и СЕС да имат различни правомощия и генезиз, "[м]ежду двете системи съществува симетрия на ценностите, това са фундаменталните ценности на европейската демокраци", както отбелязва съдията Робърт Спано (настоящ председател на ЕСПЧ). В тази връзка, при атестациите могат да се вземат предвид и преюдициалните запитвания от български съдии до СЕС, които, спомагайки за развитието на правото, разкриват ангажираност от страна на магистратите за подобряване на средата. Разбира се, в посока обогатяване на атестациите може да се мисли и по отношение на влезли в сила решения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), когато държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от органи на съдебната власт, доколкото ЗОДОВ би трябвало да предлага вътрешно правно средство за защита.


Включването на "международен" елемент в атестационната процедура няма да е трудно постижимо,


тъй като не налага законови изменения. Би могло да се постигне чрез допълнение в наредбата от ВСС. Така, чрез минимално усилие, може да се окаже въздействие върху една иначе формалистична процедура. Подобно допълнение няма да е самоцелно, нито ще служи за сочене с пръст към отделни съдии. То ще се се разглежда в съвкупност с всички останали критерии и показатели за атестация.


Това може да подпомогне усилията за повишаване на качеството на правосъдието, съответно да увеличи доверието на гражданите в българската съдебна система и способността ѝ да осъществява ефективно конституционната си функция да "защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2104 Любопитно

  Сега е ред на Асен Генов да съди държавата?

  Сам съм, други няма...
 2. 2 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Ало Дневник, либералните глупости смятате са ги засилвате след като сте новата власт ли?

  Защо ли се сетих за няколкото осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България, заради отказът и да регистрира ОМО Илинден и други такива македонистки организацийки - там ли Ви стяга чепика?

 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Принципно, който му е кеф да плаща за глупостите и политиката им.......да плаща, ама защо всички ?!

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  Това може да подпомогне усилията за повишаване на качеството на правосъдието, съответно да увеличи доверието на гражданите в българската съдебна система
  =======
  Значи да бъдеш осъден, но да не те осъдят....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Българският съд се е намесил в свободата на изразяване, като е осъдил за хулиганство гражданин, украсил паметника на Димитър Благоев в Благоевград като дядо Мраз.".........................................В това ЕСПЧ само идиоти ли работят?

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Весело

  "действието по украсяване без повреждане на паметника може да е законосъобразна форма на политически протест." - т.е. ако се включва и "международен елемент", добре е, че само мажат паметниците, а не ги събарят!? БГ закони са според Конституцията, създадена от БГ депутати, разсъждаващи и представляващи със спецификата на избирателите си, докато БГ съд ги спазва и с убеждение, пак специфично за всеки район от страната. Сега като се централизират съдилищата, като се окрупнят, като едното нищо ще сме по-близо до Страсбург, отколкото до местата с паметниците от миналото. Паметниците са белези за времето, а всяко време е различно, което не е причина да се отричат и паметниците, и времената, които напомнят. Просто не може да се върне нищо, което се е случило, а дали ще го приемаме без болка, без реванш зависи от познанията и мъдростта, трупани с много, много повече от едната, но любима, книга, чалга с патриотарски мотиви, носталгия по салам от месо, и показните ни магазини де. А и под боята винаги има основен цвят и ние знаем какво е синьото в началото, какво стана днес.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ало Дневник, либералните глупости смятате са ги засилвате след като сте новата власт ли?Защо ли се сетих за няколкото осъдителни решения на съда в Страсбург срещу България, заради отказът и да регистрира ОМО Илинден и други такива македонистки организацийки - там ли Ви стяга чепика?
  —цитат от коментар 2 на Райчо Иванов


  Мисля, че си на прав път. Статията само „подгрява“ атмосферата за тролчетата типа „Коритаров“, „Иво Беров“ и „ТВ Европа“.


  До коментар [#2] от "Райчо Иванов":

 8. 8 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Кво стана с тоя вашия ортак Местан от ДОСТ дето утрепа детенцето край село Чорбаджийско , ще бъде май съден и няма да го осъдят или викаш тва си е друга работа га съдят лидерите на малцинствата от малцинствата. Тогава може да се прескачат цели закони . Ако можеше да го съди и "честният" турски съд също щеше да е берекет. Ама най-добре би му паснало имама да го съди по шириятското право. Тогава гаранция щеше да си получи заслуженото.

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  “ действието по украсяване без повреждане на паметника може да е законосъобразна форма на политически протест”
  ——
  Добре де, Кате, значи ли това, че ако някой земе баданарката с червена бия от тоя и го украси в червено отгоре до долу без повреждане, това също “ може да е законосъобразна форма на политически протест”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  Най-накрая май ще достигнем до разковничето за батаците - българските съдии...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Не бях го виждал, но много добре са направили с Дядото - този комунистически първопроходец и безродник, обявил се за "македонски славянин".

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Досега не го бях виждал, но този паметник е най-доброто изпълнение на подобните от уличния арт.

 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Раболепието пред силния е болест, дори за много пари, това мога да кажа на авторката. Институт за пазарна икономика - то в България няма ни пазар ни икономика, освен турски домати и македонски красравици и тук там мляко с палмово масло в немски магазини. Всички внасяни от чужбина в отчайващо бедна страна. Вместо да помисли за това,авторката се заема с политическа пропаганда за отказ от суверенитет в името на запада. Ако беше оскатен паметник на американските летци както стана с този на Благоев, друга песен щеше да запее съда за правата на човека.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Не бях го виждал, но много добре са направили с Дядото - този комунистически първопроходец и безродник, обявил се за "македонски славянин".
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Като сегашните американобългари - "американци, говорещи български" у нас и зад граница.

  Свободата, Санчо...
 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bornagain":

  Далеч по-лошо - агент на руската идея за създаване на македонска нация, агент на руския болшевизъм, предател по време на война.

 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  До коментар [#14] от "Bornagain":Далеч по-лошо - агент на руската идея за създаване на македонска нация, агент на руския болшевизъм, предател по време на война.
  —цитат от коментар 15 на spiegel

  Предателите са онези които насчват България към съюз с враждебни страни. Като американобългарите и специалистката по пазарна икономика дето всъщност е обикновена пропагандистка. България губи всички войни в които участва "в съюз" със Запада срещу славянството. До средата на 20 век правата на човека в САЩ беше белите и афроамериканците да се возят разделено в трамвая, сега друга песен запяха. Историята се повтаря за онези които не взимат поука от нея и я смятат че могат да се подиграват над паметниците и, щото "на запад" било така.

  Свободата, Санчо...
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Ами пробвай да боядисаш някоя статуя в Брюксел докато изразяваш протест.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bornagain":

  Няма по-голяма враг на България от Русия. Всички политически преврати и политически убийства са извършени под руско влияние. Няма друга държава, която да е била против нас и в Сръбско-българската, и в Балканските, и в Първата световна, и във Втората световна война. Дори под турско робство и под гръцкото духовно иго си останахме българи и предприемчиви хора. Само руското робство направи от българина роб.

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  По резонния въпрос е докога ще членуваме в Съвета на Европа, превърнал се в последно убежище на комунизма на континента. От решенията на съда към съвета е ясно, че в повечето случаи не става дума за човешки права, а за анархия и да се разделят едни пари. Не случайно все повече държави не изпълняват тези решения.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "Включването на "международен" елемент в атестационната процедура"
  Тогава ще се види кой кум и кой сват.

 21. 21 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Ако напиша на стената на европейския съд, че мразя гейовете, дали ще ми зачетат правото на мнение? Ай стига глупости. Оклепването на паметници Е дребно хулиганство и няма значение дали изразяваш политическа позиция или пишеш Кур за Левски. Естетическите критерии на съда (или това от кой отбор е) нямат значение в една правова държава. Евросъдиите това го знаят, но нали и те като нашите просто изпълняват едни поръчки.

 22. 22 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 793 Неутрално

  ^^
  Да, ако го напишеш с тебешир, няма да те съдят за хулиганство. Може да имаш проблеми с езика на омразата, обаче.
  Но това в една държава която си харесва диктаторчетата - от местни мутрички през Бацко до Путин не се разбира.
  Видно и от твоя пост, който ясно показва едновременно липса на знания и пълна каша

 23. 23 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#22] от "enterfornone":

  Аз съм юрист и като такъв ще повторя, че вапцането на паметници е дребно хулиганство и личните предпочитания на съда имат толкова значение, колкото и мнението на форумните лаици като теб. Ако не си съгласен, посочи, моля, текстовете от НК, които разграничават политическия графит от всеки друг такъв.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Всяко действие срещу паметници на комунисти (макар Благоев да е в началото социал-демократ) е политически протест и ограничаването му би било ограничаване на политическата свобода. Няколко поколения които са живели в соца са още живи и помнят гнусотията наречена "комунизъм" и няма как да са съгласни такива бетони да има в България.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Идеята не е лоша, но трябва да се държи сметка, че много решения на ЕСПЧ са пилотни и показват за пръв път на националните съдилища как трябва да се интерпретира правото на Съюза. Аналогичен е случая, в който по даден въпрос няма уеднаквена практика на ВКС. Тоест, следва да се държи сметка дали дадено решение на националния съдия е съобразено със съществуваща практика на ЕСПЧ или е постановено по безпрецедентен казус.

 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Всъщност този "паметник" трябва да бъде натоварен на един ЗИЛ и да бъде пратен някъде в Русия да краси някоя мина в Сибир.

  ... с двеста...
 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Решенията на Страсбург няма да са важни, докато има данъкоплатци, които да плащат глобите.

  Статуята на Дядото е много добре оформена от художника "хулиган". Предлагам така да си остане завинаги.

  Когато говорим за Димитър Благоев, трябва да имаме предвид, че той е бил ужасен от възможността неговата партия да бъде превзета от русофили и руски комунистически агенти. Той е бил твърдо против русофилското движение. Но след смъртта му това се случва - СССР превзема партията и я прави своя маша в България. Последователите на Благоев, пробългарското крило в БКП, са били яростно преследвани от просталинистите след 1945 г. Комунистическите лидери в Москва са искали пълно подчинение от БКП и само пробългарското крило на партията е пречило това да се случи. Затова започва чистка на "врагове с партиен билет", които не били съгласни да целуват краката на Сталин. Един от най-известните е бил Трайчо Костов - престъпник и убиец, водил групи по избиването на хора от списъците с "буржоазията" след 9 септември. Но и висш кадър на партията. Сталин решил, че такъв пробългарски комунист не му трябва и го осъдил набързо за "шпионска дейност". Ако Дядото беше жив през 1947 г., и той щеше да поеме по същия път.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на ДАКС
  ДАКС
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#25] от "danfan":

  ЕСПЧ се намира в Страсбург и не прилага правото на съюза. Той единствено се прпизнася дали е нарушена Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи от ндържава ратифицирала конвенцията.
  Бъркате се със съда на ЕС в Люксембург.

  Отличавайте платените пропагандатори във форума! Ще ги разобличите по датата на регистрация и активността им, които може да откриете в профилите им.
 29. 29 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Няма да са важни, докато прокурори и съдии не започнат да плащат от джоба си щетите ,които са нанесли на българските граждани.

 30. 30 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Щом това е просто едно изразяване значи всеки може да отиде да се изрази с един спрей в-у къщата или колата на този Ханджийски. Тия левундери от ЕСПЧ съвсем изтрещяха. Ясно че паментника на безродника Благоев трябва да се махне, но да кажеш че едно драскане със спрей е просто изразяване е пълен абсурд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK