Рисковете пред фискалния резерв

Важно е да се опазим от евентуални мераци за национализиране на Сребърния фонд и от допълнително напомпване на разходите, което да засили натиска върху резерва.

© Анелия Николова

Важно е да се опазим от евентуални мераци за национализиране на Сребърния фонд и от допълнително напомпване на разходите, което да засили натиска върху резерва.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В края на февруари 2021 г. общият размер на фискалния резерв в страната е 8,8 млрд. лв., като 8 млрд. лв. са средства на резерва по депозити в БНБ. Разширяването на бюджетния дефицит през последната година - в следствие на пандемията и увеличението на разходите - както и намалението на средствата във фискалния резерв през последните месеци повдигнаха въпроси около стабилността на публичните финанси и управлението на резерва. Традиционно въпросите, свързани с фискалния резерв, се отнасят не само до неговото ниво, но и до разпределението на средствата вътре в резерва - дали има достатъчно свободен ресурс и дали не се случва оперативно да се ползват средства, които имат специално предназначение и би следвало да са неприкосновени за финансиране на текущи харчове?


Причините за периодичната поява на тази дискусия - обикновено когато се свият средствата - могат да се търсят в две направления.
Първото е, че фискалният резерв не е детайлно уреден в родното законодателство. Неговата структура е разписана в допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси (т. 41 от ДР на ЗПФ ["Фискален резерв" е показател, който включва: а) салдата по всички банкови сметки на бюджетните организации без тези на общините и техните разпоредители с бюджет; б) активите на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система; в) вземания от фондове на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други; г) други финансови активи по чл. 154, ал. 22 и 23]), а с годишния закон за държавния бюджет се определя минималното ниво на фискалния резерв към края на годината - 4,5 млрд. лв. към 31 декември 2021 г.


Имайки предвид различния вид средства в резерва - например средствата в т. нар. Сребърен фонд [Пълното наименование на Сребърния фонд е Държавен фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС)] и сметките за средства от Европейския съюз - то това минимално ниво не гарантира наличието на "свободен" резерв [Следва да се отбележи, че на теория и чрез законодателни промени средствата в Сребърния фонд могат да сменят своето предназначение и да финансират неотложни разходи. Разглеждането на средствата в Сребърния фонд като резерв е валидно от макроикономическа гледна точка. Припомняме, че през 2010 г. нивото на фискалния резерв и конкретно средствата на републиканския бюджет паднаха до много ниски нива, което доведе до национализацията на резерва на НЗОК] за финансиране на неотложни разходи.


Втората причина може да се търси в липсата на детайлна статистика за средствата във фискалния резерв. Общата рамка е напълно ясна. Министерство на финансите публикува справка за фискалния резерв на месечна база. През баланса на управление "Емисионно" в Българска народна банка (БНБ) също могат да се следят средствата на фискалния резерв по депозити в БНБ на седмична база. И в двете статистики обаче липсва добра разбивка.


Дори тримесечният отчет на Министерство на финансите за състоянието и доходността на фискалния резерв не дава детайлни разбивки на резерва.


Всичко това, очаквано, провокира въпроси за състава на фискалния резерв.


В търсене на по-детайлни данни ИПИ изпрати официално запитване до Министерство на финансите за състава на фискалния резерв. Тук публикуваме в оригинал отговора на министъра и предоставените данни, а на графиката по-долу е представена обобщената картина по месеци за периода от началото на 2019 г. до края на февруари 2021 г. При общ размер на резерва от 8,8 млрд. лв. към 28 февруари 2021 г. салдото по банкови сметки на бюджетни организации, без салдата на НОИ, НЗОК и сметките за средства от ЕС, е малко над 4,7 млрд. лв. От последните обаче 3,3 млрд. лв. са средства в Сребърния фонд.


Рисковете пред фискалния резерв


Няколко неща правят впечатление в данните. Първото е наглед сходното ниво на резерва през 2019 и 2020 г. И двете години стартират с фискален резерв в рамките на около 10,5-10,7 млрд. лв. към края на януари на съответната година и завършват с фискален резерв в рамките на 8,6-8,8 млрд. лв. Движението в рамките на годината обаче е различно. През 2019 г. бюджетът е в добра форма и постепенно трупа излишък и съответно средства в резерва - достигат до над 12 млрд. лв. през лятото (31 юли 2019 г.). Разходите в края на годината - особено през декември, смъкват резерва на 8,8 млрд. лв. През 2020 г. няма такова трупане на средства в резерва през годината. Големият ръст на средствата идва през септември 2020 г., когато държава взе външен дълг за 5 млрд. лв.


Към 30 септември 2020 г. средствата във фискалния резерв достигат 13,5 млрд. лв. През декември обаче е ударното харчене и резервът завършва годината на 8,6 млрд. лв.


Другото важно наблюдение е в състава на фискалния резерв. Сметките на средствата от Европейския съюз са сравнително постоянна величина - в рамките на около 3 млрд. лв. Вземанията от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси са над 1 млрд. лв. само към януари на съответната година, след което спадат и не играят значима роля в резерва. Постепенно нарастват средствата в Сребърния фонд - от 2,9 млрд. лв. в началото на 2019 г. до 3,3 млрд. лв. в края на февруари 2021 г. Нарастват и салдата по сметки на НОИ и НЗОК - от около 350 млн. лв. в началото на 2019 г. до над 750 млн. лв. в края на февруари 2021 г.


Всичко това означава, че "свободните" средства, тоест салдата по банкови сметки на бюджетни организации, без салдата на НОИ, НЗОК, средствата в Сребърния фонд и сметките за средства от ЕС, намаляват и към края на 2021 г. са 1,4 млрд. лв. Това е и най-ниското им ниво за целия разглеждан период - средно за 2019-2020 г. нивото им е било около 3,5 млрд. лв. Подобен спад на средствата не се случва за пръв път. През 2010 г. в един момент тези средства - визираме тогавашното салдо на републиканския бюджет, отново без Сребърния фонд, достигнаха около 320 млн. лв. (към 31 август 2010 г.). Тогава в края на годината беше национализиран резервът на НЗОК и над 1,3 млрд. лв. се вляха в салдото на републиканския бюджет през декември 2010 г.


Сегашното ниво на фискалния резерв може и да не е на абсолютния си минимум, но разбивката на средствата разкрива някои рискове. Дефицитът в бюджета в първите три месеца на 2021 г. оказва своето влияние и средствата в резерва продължават да се свиват. Липсата на голям свободен ресурс означава, че държавата ще търси варианти за попълване на резерва - тоест поемане на нов дълг през следващите месеци. Това е очаквано - в бюджета е предвиден максимален размер на новия дълг на стойност 4,5 млрд. лв., но е важно както да се опазим от евентуални мераци за национализиране на Сребърния фонд - по сценария от резерва на НЗОК от 2010 г., така и от допълнително напомпване на разходите, което да засили натиска върху резерва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Тия опукаха и резерва!

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#1] от "nij50393132":

  Ако нещо е останало ,не се безпокой , тези дето идват ще го доупукат .

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  Фактите казват кой, кога, какво доупуква
  "През 2010 г. в един момент тези средства - визираме тогавашното салдо на републиканския бюджет, отново без Сребърния фонд, достигнаха около 320 млн. лв. (към 31 август 2010 г.). Тогава в края на годината беше национализиран резервът на НЗОК и над 1,3 млрд. лв. се вляха в салдото на републиканския бюджет през декември 2010 г."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Дянков взе парите на НЗОК и ги похарчи. При положение, че наследи от Станишев над 8 млрд лева резерв. Нямаше повишение на заплати, а пенсиите разтягане с минимални проценти. И никой не разбра, къде отидоха парите. Като и, какво стана с изтегления дълг от 16 млрд от кабинет Боко 2. А здравната каса по една студена вода.

 5. 5 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Съвсем ясно е написано-резерва в момента е такъв благодарение на изтеглени те 5 млрд нов дълг които са били опоскани.След гербавата чума - потоп

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Тия опукаха и резерва!
  —цитат от коментар 1 на nij50393132


  Резерв се трупа за да се харчи например при пандемията Ковид 19!

 7. 7 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да преди година ,няколко милиона за:деца с увреждания,гладуващи възрастни....ВЗРИВЯВАХА “ФИНАНСОВАТА СТАБИЛНОСТ”!!!
  За една година,търговците на КЛЕЧКИ ЗА УШИ,НЕНУЖНИ ВАКСИНИ,ЗАСТОЯЛИ ЛЕКАРСТВА,МАСКИ,ПЪРВИ ЛИНИИ....ОПОСКАХА НАД ПЕТ МИЛИАРДА(САМО В БГ)!!!
  СЪД,КОНФИСКАЦИЯ,ЗАТВОР И “ТРУДОВИ НАВИЦИ” ЗА АДОВИТЕ ИЗЧАДИЯ !!!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#6:"Дария Колев"][/quote]

  Споко бе Дари, който и да дойде на влас,
  ти с твойто дълбоко гърло няма да останеш гладна.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4125 Любопитно

  От графиката много ясно се вижда как Бойко буквално унищожи фискалният резерв в последните месеци. И какъв е резултата освен, че опразни хазната? Най-ниското ниво за последните 2 години. Голямо крадене е било...да му мисли следващото правителство откъде ще взима пари.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Любопитно

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Ударно похарчените 5 млрд декември бяха заради ковид?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 391 Неутрално

  За резерва в чекмеджето на премиера има ли някакъв риск? Май не, а за фискалния имало. Наука, какво да кажеш.

  Свободата, Санчо...
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Петър Ганев ни обясняваше, как Левски не трябва да внася нищо в бюджета! Сега се кахъри за резерва?!?!?!?!?!

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":Ударно похарчените 5 млрд декември бяха заради ковид?
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Тези 5 млрд. бяха заем, одобрен на 20.09. и раздаден за увеличение на пенсии и държавни заплати.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1916 Весело

  Споко пичове, сега новата власт на Черепа, Чалгаря, Отровните и Маяма плюс Бойкикев и къде без Ниновичока...ще направят такъв резерв, че за 100 години ще стигне!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 16. 16 Профил на bezdom
  bezdom
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Тези 5 млрд. бяха заем, одобрен на 20.09. и раздаден за увеличение на пенсии и държавни заплати.
  —цитат от коментар 14 на hope


  Ама с това увеличение ББ си купи..., а пардон - спечели изборите.

  Не плащам данък обществено мнение
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Най-вече за заплати на държавната администрация.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Това навява на мисълта,че Боко е очаквал да загуби, харчил е без сметка, за да гледа сеира на следващото правителство. Това си е направо престъпление.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  От една страна резерв, от друга и бая по-голям е дефицита, но ако погледнем все пак реалистично, държавния дълг не е чудо или изключение и в тези страни, които ни харесват.
  До тук добре, дето рекъл оня, като падал от Айфеловата кула без парашут..., важното е първо, да успеят да се организират и направят управление и второ, да се даде кислород и на икономиката, че иначе всички ще минем на гола студена водица. Е, може би с изключение на някои с по-пълни чекмеждета, ама да не сме дремали, да сме пълнили и ние:)

 20. 20 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  когато знанията ти се свеждат само до прочетеното от дума, хакнюз, информиран.нет или гъделнюз , се стига до нелеп коментар , другарю николов ... Осемте милиарда от станишев са същите като 9 =те милиарда сега , нито повече , нито по малко, но в същото време ) и самия орешасрки го смутолеви тогава) оставиха на правителството на Борисов милиарди неразплатени разходи , при което се стигна до ситуацията 2010 г. А останалото за което питаш ( 16 милиарда заеми) , за да ти се обясни и ти да разбререш какво ти се обеснява ти е необходимо да минеш поне един съкратен курс по финанси ( мин. 3 месеца, НО не при Гечев)

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 21. 21 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Ганев, Ганев... През 2010 се "национализирал" резервът на НЗОК... Ами виж му името, Ганев - НАЦИОНАЛНА ЗОК. Туй е обществен ресурс, Ганев, публични средства, той си е национален и без национализация, не е бил собственост на Рокфелер преди да го "национализират".
  Друго - тоя резерв не може да се ползва за друго, освен за здравеопазване.
  Трето - сравнението на приходите от здравноосигурителни вноски с разходите за здравеопазване какво сочи, Ганев? Коментар нещо?
  Четвърто - ако сега ви се вижда малък резервът, ко прайм като застъпят на власт "прогресивните сили"?
  Че те само ДеБъ вече са обещали по 3000 лв на калпак като начало. Оттам натаък следват гаранциите, пощренията, отлагането на данъци, лихви и натискането на банките да раздават кредити "според потребностите".
  За Майчето и Корни хич да не говорим, какви пълноводни потоци са ни обещали.
  Слафчо не мое да им счупи хатъра, щото от него по-загрижен за "народа" няма.
  Ще обуят вкупом "зелените гащи" и започват да благотворят.
  Откъде ще пълнят тоз резерв, засега не са казали, но сигурно вече са измислили, няма начин да не са.
  Ай честито на проекто-благоденстващия народ!

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 22. 22 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Не разбрах, ся, за пенсионерите, 50-те лева остават ли?
  Питам за един преател.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#22] от "jmf29537805":

  "Не разбрах, ся, за пенсионерите, 50-те лева остават ли?"

  Зависи какво ще реши правителството ... ако има правителство и ако спазва законите. По принцип, са незаконни - липсват като разход в закона за държавния бюджет. Липсва и отчет за досега раздадените пари. Нали никой не вярва, че от тия 2.2 млн. души пенсионери няма нито един починал за последните девет месеца!? Поне едни 4 млн. лв. са "чопнати" (90 хил. починали пенсионери), но ще стане ясно на следващата година, ако има Народно събрание и има отчет на "раздавача на парите".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK