Недопустимо е през преходните разпоредби да бъде изменян закон, нямащ нищо общо

"Няма пречка ЗИД на Закона за потребителския кредит да бъде внасян и през някой бъдещ закон за космическото пространство, например."

© Надежда Чипева, Капитал

"Няма пречка ЗИД на Закона за потребителския кредит да бъде внасян и през някой бъдещ закон за космическото пространство, например.""Дневник" публикува с големи съкращения становището на Съюза на юристите в България до Конституционния съд по дело № 3/2021. То беше образувано по искане на президента Румен Радев с въпроса: "Допустимо ли е да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане?". Целия документ четете в прикачения файл.


За да обоснове необходимостта от тълкуване на съответните разпоредби от конституцията, президентът е дал няколко конкретни примера, с които е демонстрирал на практика как една и съща легислатура на българското Народно събрание подхожда по различен начин при наличието на идентични случаи, с което демонстрира произволно или подборно прилагане на тези така значими разпоредби от българския основен закон, които определят процедурата, по която се извършва вземането на най-важните решения във всяка демократична парламентарна република (каквато претендира да е и нашата) - законодателните.


Най-показателният от тях е първият пример, при който с §93 от Преходните и заключителните разпоредби (ПРЗ) на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за добавената стойност от 19.11.2020 г. 44-то Народно събрание (НС) е решило да измени Закона за потребителския кредит. След като е било "наложено вето" от президента върху него, една седмица по-късно на 26.11.2020 г. с §13 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. НС е приело същите промени в същите разпоредби на Закона за потребителския кредит.
Специфичните за конкретния случай съображения са свързани с това, че и при трите дадени примера от президента става дума за закони за изменение и допълнение, а не за изцяло нови закони. Особеното във възприетата у нас юридическа техника е, че в подобни случаи (на ЗИД) президентът със своите укази по чл. 98, т. 4 от Конституцията постановява да бъде обнародван самият ЗИД, а не консолидираната версия на целия закон, който е променен. На следващо място, чл. 4, ал. 2 от Закона за държавен вестник изрично постановява законите да бъдат обнародвани заедно с указите на Президента на републиката за обнародването им.


Ноторно е, че ЗИД нямат самостоятелно съществуване като такива в правния мир. Т.е. докато техните текстове не бъдат интегрирани или инкорпорирани по надлежен ред в действащия законов нормативен акт, който променят, те няма как да произведат своето действие. А този момент настъпва с тяхното обнародване в Държавен вестник.


Втората група на т.нар. общи съображения, които са относими за всички подобни на настоящия случай, е свързана със станалата за съжаление масова законодателна практика изменения в един закон да бъдат прокарвани през преходните и заключителните разпоредби на друг проект на закон, като между двата няма нищо общо. По този начин се заобикалят всички изисквания на регулаторната реформа у нас, въведена в края на 2016 г. с промените в Закона за нормативните актове (ЗНА), с които бяха предвидени надеждни механизми, гарантиращи по-висока обективност, качество и прозрачност на нормативните актове, каквито са задължителната оценка на въздействието и обществените консултации в структуриран вид. Без тяхното прилагане нормотворческата аномалия е налице. След като никой не следи и не спазва изискването да е налице някаква връзка между основния законопроект и този, изменян чрез неговите ПРЗ, то тогава няма пречка ЗИД на Закона за потребителския кредит да бъде внасян и през данъчен закон, и през бюджетен закон, и през някой бъдещ закон за космическото пространство, например.


Безспорно е, че възможността безразборно да бъдат внасяни предложения за промени на всякакви закони с преходните и заключителните разпоредби на други закони е една от най-сериозните пробойни на съвременния законодателен процес у нас, която според нас следва да бъде радикално отстранена чрез изрична законова забрана.


Това е така, защото чрез тази процедура по много бърз и крайно "ефективен" за вносителите начин, при пряко нарушаване на всички законово уредени принципи в нормотворчеството ни и при пълно заобикаляне на всички правила на демократичния законодателен процес, могат да се приемат законови промени и то изцяло на тъмно.


За съжаление, тенденцията от последните години е тази възможност да се ползва постоянно, а както се вижда от конкретния цитиран пример тя се използва и като форма за процедурни надлъгвания и хватки, за налагане на мнение и воля и за доказване на властова мощ на една институция спрямо друга.


На последно, но не по важност, място, след като националният ни законодателен процес позволява при идентични случаи един и същи състав на НС да процедира по различен начин или по-точно да действа както сметне за добре, воден от субективни, конюнктурни и подобни на тях подбуди, това означава, че неговата правна уредба се нуждае от прецизиране и усъвършенстване. Такова, освен чрез евентуални бъдещи законови промени, би могло да се постигне и по пътя на задължителното тълкуване на Конституционния съд, което предвид огромната значимост на урежданата материя следва по окончателен и непротиворечив начин да отстрани дефицитите, респективно да запълни празнотите в нея, така че да се гарантира нейното последователно и еднообразно прилагане, както и пълно зачитане на принципите на обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, стабилност и т.н. в нормотворчеството ни, уредени в ЗНА (чл. 26, ал. 1).


С оглед на всичко изложено дотук, Съюзът на юристите в България счита, че е недопустимо през ПРЗ на един закон да бъде изменян друг закон, който няма нищо общо с първия, поради противоречие с принципа на правовата държава по Конституция и с принципите в нормотворчеството.


Предвид горното и по аргумент за по-силното основание, становището ни е, че е недопустимо да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане в срока по чл. 88, ал. 3 от Конституцията на Република България.


Председател:
Владислав Славов


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Да, изпълненията на Менда бяха потресаващи за всеки с елементарни поне познания по право. Дано никога парламентът на България не достига отново това изключително ниско ниво

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  При милиционерите беше редовна практика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 976 Разстроено

  До коментар [#2] от "tulup":

  Не само изпълненията на Менда. Всеки променен закон през ПЗР на несвързан с него закон крещи "ГЕРБ = позор".

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2739 Любопитно

  "и през някой бъдещ закон за космическото пространство, например" - така си е, но едва ли сега ще ги атакуват, още повече, че са в сила и какво ли не са сътворили вече? Защо веднага, когато ги "обсъждаха" не изказаха поне мнение, макар и да са в правото си? Къде е поне един БГ прокурор, който да изкаже собствено мнение, при изцепките на Гешев - така и не го намериха? Къде е тълкуването им за районните съдилища, за рИформите и защо още се чудят за лустрация? Във френските съдилища ще допускат вече и видеонаблюдение, а БГ прозрачност е наблюдение към Космоса.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ГЕРБ НЕ СА читави, но другите, които искат да ги сменят, са ОЩЕ по-мръсни.
  Ако ме питаш за Боко, за който вървят мълви, и за Гечев, Дончевица и Галевица, предпочитам Боко.
  За него са мълви, за другите се знае.
  За Боко се твърди, че е заедно с Пеевски.
  Но за Манолова се знае, че предложи Пеевски.
  Има разлика.
  Едното е доказано, другото са твърдения.
  Така че нека бъдем обективни.

 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1172 Весело

  До коментар [#6] от "fmo211046145":

  Бухахахахахах...
  Не се знаело, че Пеев управлява заедно с Бочко, а :)))
  Бе нали казахте, че шоуто трябвало да спре вече, какви са тия хуморески???

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1360 Весело

  мда, типично гербидж !
  я Боко да си рита топката със Бистринските ..... !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 535 Любопитно

  "Недопустимо е през преходните разпоредби да бъде изменян закон, нямащ нищо общо"

  Мдам. Това всеки първокурсник правист го знае. Ама на. В 44 НС очевидно до университет бая хора не бяха добутали, или поне не даваха признаци, че са изкласили такъв, камо ли юридически... От де да го знаят? А и то, правото, не е за всеки...

  Прочее подозирам, че Съюза на юристите в България има свои представители във ВАдС, така че защо не са се възползвали от:

  Чл. 150.

  (4) (Нова - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) Висшият адвокатски съвет може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на гражданите.
  Конституция

  ?
  Така можеше да направят нещо повече от поредното писмо, в което изтъкват отдавна известни факти.

  Или правото на българските граждани на народни представители, които спазват законите, морала и добрите нрави, не е сред основните "права и свободи на гражданите" ?

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#6] от "fmo211046145":

  Жалка история. Никого не е предлагала. Имаш ли стенограмата от НС другарю милиционер?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#7] от "Paolo Di Canio":

  Цяло село знае само герберите не знаят.
  Те и за гешев не знаят и за ВСС не знаят и за домуса не знаят, и за черепа не знаят и за колев не знаят и за чолаков не знаят. И за парите за ББР на знаят и за колекторските помощи не знаят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  И за КТБ не знаят!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Калинки творят закони

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5312 Весело

  Едва се конституира новият парламент и адвокатите лобисти почнаха да извиват ръце!

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#8] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Нека си говори с магнолията в двора. И да я чака за отговор.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дария Колев":

  Това пък как ти хрумна въобще. Моля те, спри да се излагаш защото вече не се трае.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#6] от "fmo211046145":Бухахахахахах...Не се знаело, че Пеев управлява заедно с Бочко, а :)))Бе нали казахте, че шоуто трябвало да спре вече, какви са тия хуморески???
  —цитат от коментар 7 на Paolo Di Canio


  Шоуто тепърва започва, миличка! :)

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#17] от "fmo211046145":

  Ако знаеш Ставри как ви се е наточил!!! Яко шоу ще има!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#6] от "fmo211046145":Жалка история. Никого не е предлагала. Имаш ли стенограмата от НС другарю милиционер?
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Майка ти.
  Как да съм милиционер, като дядо ми са го разкулачвали?
  Родителите ми получаваха по 200 лева заплата по времето на комунизма.
  Сигурен съм, че при теб е точно обратното, затова защитаваш по-големите комунисти.
  Време е нещата да си дойдат на мястото: възнаграждение според труда и заслугите.
  Нали затова пропадаме, защото е корупция, корупция означава власт на некадърните.

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#17] от "fmo211046145":

  Пусни си ризова и слушай Мая какво точно ще ви причини по Конституция и Закон!!!
  бЛедна ти е фантазията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#19] от "fmo211046145":

  От ГЕРБ по-големи и ервени НЯМА!!!
  А мен ме мани . Аз съм прост коньовичар и не си оставям каруцата в калта на фандъкова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4481 Неутрално

  До коментар [#19] от "fmo211046145":

  По-некадърни от вас няма. Видя го цял свят за толкова години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А за стенограмата. Кой го предложи?
  Каква беше Манолова по времето на Орешарски?
  Не беше ли кабинетът (пак с измама на народния вот, затова падна бързо) на Орешарски подкрепен от БСП и ДПС. Къде беше Манолова тогава?
  ГЕРБ ли го предложи? Борисов ли го предложи?

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#17] от "fmo211046145":Пусни си ризова и слушай Мая какво точно ще ви причини по Конституция и Закон!!!бЛедна ти е фантазията.
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, само след няколко месеца суверена така ще ви изрита, че ще смятате "Орехов" за късметлия.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Много точно и правилно мнение на Съюза на юристите! То няма и как да е друго, де. Именно хаотичното нормотворчество е било основния проблем на първите години от началото на българския конституционализъм, влед освобождението, когато завършилият Хайдълберг Констатнтин Стоилов се е опитвал да вкара поне малко разум в главите на сбирщината селяндури, избрани за депутати поради липсата на подготвени юристи в страната. Докато се стигне до кодифициране на отделните правни отрасли, Обособяване на отделни закони и нормотворчество само в низходяща иерархия, бая нерви и обучение е трябвало...

 26. 26 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#7] от "Paolo Di Canio":Цяло село знае само герберите не знаят.Те и за гешев не знаят и за ВСС не знаят и за домуса не знаят, и за черепа не знаят и за колев не знаят и за чолаков не знаят. И за парите за ББР на знаят и за колекторските помощи не знаят.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  И за КТБ не знаят!!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  За КТБ знаем.
  Чия банка е, моя?
  На Цветан Василев.
  С кого е свързан Цветан Василев.
  Ами отговорете си сами.
  Знае се, че Василев атакува Борисов.
  Знае се, че много от депутатите на ИТН са от хората на Бареков.
  Дано се разплетат конците докрай, да излезе истината.

  За Черепа също знаем.
  Че атакува Борисов, а финансира Манолова.
  Вашето за Борисов са само фишеци.
  Ама запис, ама парите, ама чекмеджето.
  Че кой държи пари в чекмеджето си? Вие луди ли сте?

  Има ли пари Борисов, като твърди, че не му трябват пари и му стига 1 лев?
  Сигурно има.
  Но не чак толкова колкото най-големите престъпници, заграбили България през 90-те.
  А те всичките идваха от червената мъгла.

 27. 27 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3369 Неутрално

  "Недопустимо е през преходните разпоредби да бъде изменян закон, нямащ нищо общо"

  В края на 2018 г. десетки български адвокати изпратиха отворено писмо до председателя на правната комисия в парламента, тогава все още Д. Кирилов. В него юристите коментираха, че такова право, каквото създава Народното събрание, те не са учили.
  С пълна сила тяхното твърдение се отнася и до недомислиците в решенията "през ПРЗ на един закон да бъде изменян друг закон, който няма нищо общо с първия".
  Имам надежда, че за подобни безумни текстове, "измислени" от законодателя, вече ще говорим единствено в минало време.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Това е главно патент на патриотите, но и на герберите , разбира се.

 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Тия безмозъчни амеби и съюз ли имат?!

 30. 30 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Навремето - див соц, вестник - нещо "Орбита", "Народна младеж", те бяха много впрочем, обсъждане на новият Семеен (1985) кодекс - какво да се промени, реално - читателски писма - седмица след седмица - всеки можеше да пусне мнение, ама това е истина - накрая се съобрази Народното събрание - Васил Гоцев беше тогава един от юристите - при Иван Костов, стана пък правосъден - не е комунист, направиха кодекса, Васил Гоцев обаче после отказа реформата при Иван Костов - това което е днес извънбрачното споразумение и вписването на разделните имоти, човека е знаел в какви фини гънки се набърква и така.

 31. 31 Профил на Chicho_Gosho
  Chicho_Gosho
  Рейтинг: 580 Весело

  До коментар [#29] от "rincewind":

  Защо да нямат? Като виждат, че други безмозъчни амеби и зелени еуглени, със специалното участие на ПКП, и партия гербидж си имат, защо да остават по-назад? Там поне може и да има по-умни от шефовете, докато при гербиджа не се гледа с добро око на някой, ако е по-умен от шефа Барба Ганьос :))) А него като го знаем колко е умен или по-скоро колко малко е умен ..... :))))

 32. 32 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 354 Неутрално

  ГЕРБ НЕ СА читави, но другите, които искат да ги сменят, са ОЩЕ по-мръсни.Ако ме питаш за Боко, за който вървят мълви, и за Гечев, Дончевица и Галевица, предпочитам Боко.За него са мълви, за другите се знае.За Боко се твърди, че е заедно с Пеевски.Но за Манолова се знае, че предложи Пеевски.Има разлика.Едното е доказано, другото са твърдения.Така че нека бъдем обективни.
  —цитат от коментар 6 на fmo211046145


  Бла Бла!А фАКТА :Че 8 депутата от ГЕРБ се опитаха малко преди изборите да УЗАКОНЯТ НЕЗАКОННИЯ САРАЙ НА ДОГАН!КАКТО И ЗАГРАБЕНАТА ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ НА ""ЧЕНГЕНЕСКЕЛЕ ""ПАРК ""РОСЕНЕЦ"БУРГАС НА КОЯТО ИМА ИЗДИГНАТИ НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ ОТ НЯКАКВИ ХОРА НАРИЧАЩЕ СЕБЕ СИ """РИБАРИ""!ВСИЧКО ТОВА СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ ТАЙНО ЧРЕЗ ПРЕХОДНИТЕ РАЗПОРЕДБИ НА ДРУГ ЗАКОН !ПОЗОР ЗА ГЕРБ

 33. 33 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Менда и оня с релсата,(на Милко Балев синът му)забъркаха такива ксши със законите ,че и Господ не може да ги оправи.Затова е наложащо да бъдат отменени всички закони приети от 42,43 и 44 -тото НС-та.Само така ще се премине от посттоталитаризъм към истинска и неподправена демокрация.Крайно време е да се сложи край на лобизма,като се гласува закон който го забранява или казано просто,да се обяви за престъпление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK