Има ли ден след НОЩ

Щабът за борба с коронавируса отдавна има кухи функции, така че слънцето ще игрее и без петела и импулсивните решения на Бойко Борисов.

© правителствена пресслужба

Щабът за борба с коронавируса отдавна има кухи функции, така че слънцето ще игрее и без петела и импулсивните решения на Бойко Борисов.След като 2 седмици премиерът Бойко Борисов говори за експертност и предлагаше опита си в помощ за управлението на държавата в тези тежки времена, плюс 10-20 депутати, в четвъртък рязко обърна фронта, излезе в отпуск да съставя ново правителство и закри Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса. От всичко на света Борисов най-мрази да не го обичат и след поредицата болезнени демонстрации в тази посока нарцистичната му натура не издържа и той се фръцна.


Борисов може да е закрил НОЩ, но другият експертен щаб, който паралелно управлява пандемията - "Фейсбук", е извън контрола му и лишеното от всякаква логика и мотиви решение да се закрие надинституционален съвещателен орган, при все още функциониращо правителство и официална заболеваемост от коронавирус над 500 на 100 000, беше оценено по достойнство и окачествено като


импулсивна страхлива наказателна акция в стил "Ще ме оцените вие, ама късно".
В резултат последва брифинг на пожар на представителите на НОЩ, на който здравният министър в оставка Костадин Ангелов обясни, че закриването на щаба е най-логичното нещо в края на мандата, понеже макар и надинституционален, той управлява държавни структури, следващите - ако искат - да си направят нов, а въпросът не бива да се политизира (което нямаше да стане, ако Борисов беше разпуснал щаба чак заедно с кабинета си). "Сега ситуацията в страната е съвсем различна в сравнение с началото на пандемията, когато се създаде щабът. Информацията сега е много повече в сравнение с началото. Колкото и да е нескромно, можем да кажем, че в МЗ изградихме модел и знаем какво да правим", мотивира решението Ангелов и обясни, че, както и понастоящем, пандемията ще се управлява от МЗ със заповеди, като предложенията се правят от главния държавен здравен инспектор. Както е по закон.


Тоест щабът отдавна не е нужен. И това е точно така - под прекия контрол на министерството и главния здравен инспектор са регионалните здравни инспекции, те имат контролни функции, особено по отношение на общественото здраве, и над лечебните заведения, а също и над Националния център по заразни и паразитни болести, т.е. над всички формални и неформални участници в щаба. Решенията се вземат на база информацията, събрана от цялата тази мрежа, и след - евентуално - експертните й мнения. Координацията с органи извън здравната система също е напълно в правомощията на МЗ, а и на Министерския съвет. Което е и напълно логично и достатъчно за нуждите на експертното управление на пандемията.


В областта на общественото здраве слънцето спокойно изгрява и без петел.


Защо тогава Националният оперативен щаб продължи да съществува толкова дълго? Та той беше също толкова ненужен и преди няколко месеца, ако следваме логиката на министър Костадин Ангелов. Защото тази по същество експертна структура беше необходима за политически цели, или по-точно - за да се оправдават с нея решения, които или не са нейни, или са непопулярни.


Ако правителството се съобразяваше изцяло с препоръките на щаба, противоепидемичните мерки у нас нямаше да са сред най-разпуснатите в Европа - нещо, с което Бойко Борисов не спираше да се хвали. И обратното - когато все пак щабът успяваше да се пребори за затягане на мерки и пред угрозата от трупове по улиците, решението беше на експертите и те бяха тези, които го представяха и мотивираха. Някой да е видял Бойко Борисов да излезе с обръщение, че се налага тежка карантина, така, както правят Макрон, Меркел, Джонсън, Рюте и още куп държавни ръководители? Не - на амбразурата са експертите от щаба и здравният министър.


Затова и оценката за работата на щаба е трудна, както беше трудна и самата им работа. Всъщност е почти непосилно


да налагаш тежки непопулярни мерки на население, което не ги иска, и с премиер популист, който има последната дума.


А от другата страна да ти държат сметка за рекордната смъртност през 2020 година, невиждана от времето на Първата световна война и испанския грип, за хаоса в здравната система и за теорията на конспирацията във "Фейсбук". И да не допускаш грешки в безпрецедентна ситуация.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Далеч по-интересно и важно е обаче какво следва оттук нататък. В близко бъдеще - нищо различно - и без щаб, и без Борисов министерството на здравеопазването ще продължи да прави това, което и досега. Още повече че в момента ситуацията улеснява задачата - вървим към укротяване на третата вълна, успокояване на положението в болниците и съответно по-лесната част - отпускане на мерки, плюс бонус - настъпване на по-топло време, при което разпространението на вируса би трябвало да е малко по-ограничено. Дали процесът по имунизация ще има какъвто и да било значим ефект върху цялостното развие на ситуацията в близките месеци е рано да се каже - и поради непредвидимостта както на самия вирус, така и на ваксинационната кампания.


Нататък става по-сложно поради пълната неяснота ще има ли редовен кабинет,


колко ще просъществува той, кой ще участва в него и кой ще му осигури парламентарно мнозинство. При вариант кабинет на "Има такъв народ", подкрепян от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", се сблъскват два противоречиви подхода - на по-неглижиращите пандемията и строгите мерки хора на Слави Трифонов и на ястребите от ДБ. И как ще се разберат те изобщо не зависи от липсата или наличието на щаб. Служебно правителство пък трудно би си позволило тежки забрани и резки завои, дори и да се налагат.


Макар и политическата нестабилност никога да не е добър вариант за една държава, особено в пандемия, по отношение на коронавируса тя не е задължително опасна. Логиката сочи, че в такъв момент на предна линия има шанс най-накрая да настъпи и звездният миг на експертите - и от току-що разпуснатия щаб, и извън него. А нали всички искаме именно това?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK