Новите любимци на главния прокурор

Подписване на меморандум с УНСС. За обществеността остава неясно защо главният прокурор подписва меморандуми за сътрудничество с точно тези организации, както и по какъв начин се е стигнало до такива споразумения.

Подписване на меморандум с УНСС. За обществеността остава неясно защо главният прокурор подписва меморандуми за сътрудничество с точно тези организации, както и по какъв начин се е стигнало до такива споразумения.Главният прокурор осъществява една интересна и по-скоро нетипична дейност за прокуратурата - подписването на меморандуми за сътрудничество с представители на различните бизнес, работодателски и синдикални организации в страната.


Хронологията:


На 28 февруари 2020 г. е подписан първият такъв меморандум в мандата на Иван Гешев с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Предисторията на този меморандум датира от септември 2019 г., когато на среща между ПРБ и КНСБ, конфедерацията връчва своя годишен доклад за нарушени права и получава уверение от прокуратурата за подкрепа за необходимите законодателни промени "за засилена защита на правото на синдикално сдружаване".
В края годината (декември 2020 г.) ПРБ подписва подобни меморандуми за сътрудничество последователно с КТ "Подкрепа" (на 2.12.2020 г.) и с КРИБ (на 9.12.2020 г.). А само преди няколко дена (на 12.04.2021 г.) такъв документ е подписан и с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).


Общото във всички меморандуми е, че в тях се урежда сътрудничество между прокуратурата и организации, които са частно-правни субекти, в голямата си част са членове на Съвета за тристранно сътрудничество и


техни членове евентуално могат да станат "клиенти" на прокуратурата


Същевременно за обществеността остава неясно защо главният прокурор подписва меморандуми за сътрудничество с точно тези организации, както и по какъв начин се е стигнало до такива споразумения. Подобни неясноти оставят и усещането, че определени организации стават едва ли не "приближени" до прокуратурата, а това директно поставя други в неравностойно положение от гледна точка на достъп до публични институции.


Най-мекото определение за тази дейност на главния прокурор е странно. Прокуратурата е страна в един наказателен процес и като такава не е на равно отстояние като съда от другите участници в процеса, а напротив, повдига обвинение и доказва извършването на конкретно престъпление. В тази връзка може да се каже, че прокуратурата и главния прокурор имат интерес от сътрудничество с посочените субекти, но то би следвало да е в рамките на досъдебното производство или в наказателния процес и по законово регламентиран начин. Меморандумите не са такъв и като цяло не може да бъде намерено легално основание за сключването им.


Освен това прокуратурата и главният прокурор, който е самостоятелен орган в нея, са част от съдебната власт, която по uонституция е независима, а това като минимум за главния прокурор означава автономност и безпристрастност по отношение на представители на останалите власти и на частния сектор. Би могло да се спекулира, че


чрез меморандумите главният прокурор се опитва да преодолее един дефицит


в нашето наказателно право, а именно липсата на правна регламентация на т.нар. институт на недоносителството, а именно, когато едно лице знае, че нещо ще се извърши или не, но не предприема действия по сигнализиране на компетентните органи. Дори това да е така, то пак е недопустимо, защото ще представлява дописване на закона чрез меморандумите.


И докато подписването на подобен вид документи е разбираемо за органи и институции, които се намират в изпълнителната власт (например КПКОНПИ има такава практика), то по отношение на орган, който се намира в съдебната власт, подобен подход буди меко казано недоумение. В конкретната ситуация, тя много напомня и предизборната кампания на главния прокурор, в която ВСС беше затрупан от писма за подкрепаq идващи буквално от всички сфери на обществения, културен и академичен живот в страната.


Възможността органи от съдебната власт да сключват споразумения, разбира се, не е изключена, но те обикновено се подписват с други подобни институции или с организации на гражданското общество по конкретен проект и за осъществяването на конкретна дейност. В този контекст, партньорството на прокуратурата с различни организации и субекти трябва да се насърчава както от гледна точка на разширяване на общественото участие, така и заради необходимостта от "отваряне" на прокуратурата и популяризиране на нейната дейност.


Сътрудничеството обаче трябва да става на база на ясни правила и най-вече публичност


и прозрачност, за да не се оставя усещането, че има "правилни" и "неправилни" организации, с които прокуратурата си сътрудничи.


Меморандумите за сътрудничество, които сключва главния прокурор, могат да бъдат анализирани и при хипотезата на текстовете на Директивата за защита на лицата, които подават сигнали (Директива (ЕС) 2019/1937 относно защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Съюза). В нея изрично е посочено, че лицатаq подаващи сигналиq могат да бъдат както от публичния, така и от частния сектор. Самата Директива все още не е транспонирана в българското законодателство (срокът за това е до края на 2021 г.), но главният прокурор очевидно задава тона като сключва подобни меморандуми.


Така например в последно подписания меморандум с АИКБ е казано, че "АИКБ ще сигнализира mрокуратурата при констатирани нередности, пораждащи съмнение за извършването на противозаконна дейност като корупция, безстопанственост в публични предприятия, които са държавна или общинска собственост, пазарни манипулации при търговията с електроенергия, кражби на предприятия, източване на обществените фондове чрез злоупотреби с инвалидни пенсии, получаване на наследващи се обезщетения за безработица и болнични, издаване на решения на органите на медицинската експертиза при установяване на работоспособността, вида и степента на увреждане на лица в нарушение на нормативната уредба и др." (текстът е взет от официалната страница на АИКБ). Липсата на законови текстове, които да регламентират процедурата за такъв вид сигнализиране и последствията от това, поставят подписаните меморандуми в


една сива зона, където не е ясно кой на кого прави услуга и как тя се връща.


Тъй като текстовете на самите документи не са публично достъпни, може само да се спекулира какво точно се има предвид под сътрудничество и дали то включва и някакъв вид защита от страна на прокуратурата при евентуално предоставяне на информация за осъществяване на потенциални престъпни деяния. Информацията в медиите и от официалната страница на прокуратурата ни казва още, че синдикалните и работодателски организации ще подпомагат експертно прокуратурата и ще проучват и прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията.


Тук следва да се припомни, че през 2018 г. министерство на правосъдието предложи законопроект за промени в Наказателния кодекс, който най-общо казано да криминализира корупцията в частния сектор. След сериозни критики от професионалните и бизнес средите, законопроектът не беше реализиран. Независимо от това, темата със сигурност пак ще дойде на дневен ред и тогава практиката, която създава главния прокурор със сключването на подобни споразумения няма да работи в полза на обвинението.


Подписването на меморандуми за сътрудничество с представители на частния сектор както от страна на работници и служители, така и от страна на работодатели, повдигат резонния въпрос - търси ли си прокуратурата доносници, или търси разобличители на лоши практики, които обаче следва да подават сигналите по ясно и точно регламентиран начин и при изчерпателно посочени ситуации.


Меморандумите за сътрудничество определено не са такъв начин. От комуникационна гледна точка, към този момент прокуратурата се проваля да обясни целите и резултатите от сътрудничеството с организациите, с които е подписала меморандуми.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  Вегертседер,малиииииии.
  Как е разбрала ,кво мисли Гешев!?Вероятно ако Гешев не е главен прокурор,посто ще го поеме Цветелин Кънчев?Или Йоан Матев който преди да се самоубие Георги в Борисовата градина,следваше право?🐵

  Много съм прост
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "В края годината (декември 2020 г.) ПРБ подписва подобни меморандуми за сътрудничество последователно с КТ "Подкрепа" (на 2.12.2020 г.) и с КРИБ (на 9.12.2020 г.). А само преди няколко дена (на 12.04.2021 г.) такъв документ е подписан и с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)."

  ясно е. търсят се новите "трудови колективи", които ще изпратят писма до НС и резидента в защита на каскета

 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  "има "правилни" и "неправилни" организации, с които прокуратурата си сътрудничи" - защо да е Очудващо, защо да е виц, в държавата всичко е на този принцип още от времето на соц-а?! Държавният орган, следящ за правата на всички имал нужда от нещо по-така, с някакво височайшо предимство, все едно друга част отсъства, пренебрегната е, по-лоша е, по-нарушаваща правила, които май главния задава!? Защо обаче "правилните" организации подписват? КОЙ да го каже! Сега ослушването продължава и колкото по-бързо се изяснят причините, толкова по-бързо ще се откажат и "правилните", колкото и ползи да са имали. А прокуратурата трябва да си посипе главата с пепел, или поне да скрие нЕкои папки и преписки. Държава в държавата!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Аз досега си мислех, че прокуратурата следва да си сътрудничи с полиция и следствие. И с никой друг.

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Паметливите помнят, че в началото на 90-те БСП/БКП имаше подобно поведение. Бяха съставили една декларация за "мирен преход" и я подписваха всякакви "организации" като съюза на комбайнерите, бръснарите, пчеларите...И ДУМА окрякваше всеки подпис като ПИК-ливите медии днес.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Смеят ли да не подпишат....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 8. 8 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 912 Весело

  Прокуратурата подписва безмислени меморандуми?
  Шокирана съм! Не мислех, че могат да правят такива неща...

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lilith":

  Че кой ще ги разследва? Никой не може да “забележи” официално, ако прокуратурата прави нещо незаконно.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":

  "има "правилни" и "неправилни" организации, с които прокуратурата си сътрудничи"

  Както и според един форумец и върл защитник на Каскет Гешев hamiltonf има "правилни и неправилни" олигарси!

 11. 11 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 73 Неутрално

  Не ни трябва главен прокурор, а един с качулка и брадва. Много мошеници се навъдиха в държавата. Следващите 6-7 години идват над 50 милиарда. Леле майко!

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 12. 12 Профил на zgv191048398
  zgv191048398
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ... и така задължението, по закон, да се внасят "сигнали за нередности, нарушения и престъпления" до прокуратурата, бе заменено, от същата тази прокуратура с декларирано (и подписано) съгласие за Пълно Мълчание по отношение на "държавните дела"...

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  “В този контекст, партньорството на прокуратурата с различни организации и субекти трябва да се насърчава както от гледна точка на разширяване на общественото участие, така и заради необходимостта от "отваряне" на прокуратурата и популяризиране на нейната дейност.”

  Това “публично-частно парньорство” не го разбирам, ама никак:
  - може ли Прокуратурата (всяка правоохранителна институция - съд, адвокатура, следствие, службата на затворите, ДАНС, военното разузнаване) да сключи Договор (споразумение) за Рекламиране (популяризиране) Избрани действия с телевизия, посолство на чужда държава, пенсионерски клуб или с масоните от Тутраканската селищна система, Замундския клан?
  - каква е целта - повишаване на възнагражденията на прокурорите ... с протакане на делата, заведени от трети страни? Или нови възможности за институционален рекет - прокуратурата “обвинява” (запорира имоти, сметки) контрагента по споразумението с нея за неизпълнението му?

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Прави се всичко, освен да не се върши работа. Гласоподавателите спят весело опиянени от нетфликс и червено вино.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е все едно върховния съд да сключи меморандом за сътрудничество със съюза на бръснарите. Даже може и да не е незаконно, просто е тъпо.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Гешев написа нови правила, които ги няма по света. А това, което ни говорят от Венецианската комисия, Европейската комисия и други международни институции, въобще не го впечатляват Гешев. По-неподготвен и некомпетентен главен прокурор България не е имала.

 17. 17 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Визуалната колекция е зашеметяваща.
  Наистина ли в кабинета на главния прокурар или в официална зала на прокуратурата виси карта на Велика България?!
  Това са официални пространства на властта - трябва изключително отговорно да се подхожда към тях.
  Може да подпишат меморандум с НХГ или НИМ да ги консултира.

 18. 18 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Сериозно ли в кабинета на този инсталиран готованковец има портрети на Васил Левски. Това си е направо оксиморон от типа на чист-боклук 😂

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Milko ":

  Е, той Левски и на ревера си го носи. Всеки има право на идеали.
  Тоз същия портрет всъщност замества портрета на Живков/Ленин/Димитров от едно време - има го навсякъде от президентството до кабинетите на селските кметове. И самият този факт вече го прави визуално силно подозрителен.
  За картата се сетих, че това вероятно е Сан-Стефанска България. Ама пак не съм сигурна бива ли да виси там.

 20. 20 Профил на Hri Vod
  Hri Vod
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "motochristo":

  Ще Ви се някой да си плаща за Netflix в България.

 21. 21 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hri Vod":

  :):) Познавам двама.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK