Европейци, бъдещето е във вашите ръце

Европейци, бъдещето е във вашите ръце


Днес бе представена цифровата платформа за Конференцията за бъдещето на Европа, която е мястото, на което гражданите от целия ЕС ще могат да взаимодействат помежду си, да споделят идеите си и да изпращат онлайн принос и да се информират за дискусиите и какво следва от тях. Платформата е отворена за всички граждани на ЕС, както и за парламенти, местни органи, институции и органи на ЕС и гражданското общество.


По този повод "Дневник" представя съвместна статия от съпредседателя на Изпълнителния съвет от Европейския парламент Ги Верхофстад, португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, от името на председателството на Съвета на ЕС, и заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица, отговаряща за демокрацията и демографията.


В продължение на едно поколение технологиите промениха драстично начина, по който живеем, работим, пазаруваме, общуваме и се свързваме. Нагласите и очакванията се промениха съобразно с това и гражданите желаят да имат по-голямо участие в демокрацията, освен в изборите. Затова е нужно да променим и начинът ни на правене на политика. Конференцията за бъдещето на Европа е нашият отговор на тези промени и знак за нов начин на мислене на нивото на ЕС. Като съпредседатели, които представляват Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, заедно с националните парламенти и регионалните и местни власти, приканваме гражданите на Европейския съюз да изразят своите позиции. Конференцията поставя на централно място участието на гражданите и тяхното овластяване. Това е тяхното бъдеще, затова е и тяхната конференция.
През последните години това бъдеще стана до голяма степен неясно. Няма човек в ЕС, който да не е бил засегнат от COVID-19 и неговите последствия. Гражданите питат как трябва да изглежда след това икономика, която е по-ефикасна, по-устойчива и по-приобщаваща. Те искат да ни видят по-добре подготвени за ефективно справяне с общите предизвикателства, с които се сблъскваме като европейци, както и нашите ценности и интереси. Те ще обмислят и формулират конкретни предложения, които ще бъдат решаващи за резултата от конференцията. Това е уникална възможност за всички да определят бъдещето на Европа за идните десетилетия и след това.


С подписването на Съвместната декларация относно Конференцията за бъдещето на Европа миналия месец председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу Коща, от името на председателството на Съвета и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартираха безпрецедентно упражнение на съвещателната демокрация на равнище ЕС. Това само по себе си е показателно за нов тип политика, защото това е първият път, в който трите институции на ЕС се съгласяват да се обединят с национални парламенти, регионални и местни власти, социални партньори и представители на гражданската общност за един наистина общ проект. Принципите на конференцията за приобщаване, откритост и прозрачност са внедрени в нейното управление и ни водят през целия процес. От изключителна важност е, да се докоснем до мълчаливото мнозинство дори и те да са критични или скептични към проекта на ЕС.


Как могат да участват гражданите? Първо, те могат да организират, регистрират и следят събития, да предлагат и обменят идеи, и да допринесат за обсъжданията чрез многоезичната цифрова платформа, която стартираме днес.


Това е основният начин, по който хората могат да се включат. Организаторите на прояви трябва да се съгласят с Хартата на Конференцията, като допринесат конструктивно и се въздържат от споделяне на незаконно, подбуждащо омраза или умишлено невярно или подвеждащо съдържание.


На базата на утвърдени съвещателни практики, дискусиите на платформата ще са структурирани около десет основни теми, споменати в Съвместната декларация: Изменение на климата и околна среда, Здраве, По-силна икономика, социална справедливост и работни места, Цифрова трансформация, Ценности и права, върховенство на закона, сигурност, Миграция, Образование, култура, младеж и спорт, ЕС в света, Европейска демокрация. Но този списък не е изчерпателен. Хората могат да предложат също и свои идеи. Солиден механизъм за обратна връзка ще се погрижи идеите на платформата да доведат до конкретни препоръки за действия на ЕС.


Освен това гражданите могат да участват в общоевропейски граждански работни групи. Тези панели се състоят от граждани, избрани на случаен принцип. Те не са ограничени от лични интереси или политика. Те ще бъдат представителни по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономически профил и ниво на образование. Те ще обсъждат и ще предложат идеи и препоръки за политика, които ще могат да бъдат включени в Пленарното заседание на Конференцията, и в крайна сметка, в окончателния доклад, който ще се използва за изготвяне на бъдещите политики на ЕС.


Конференцията също се различава в умишления избор да се избягва предварително определен резултат, защото смислен дебат не се започва със заключения. Някои ще възразят за това, че не сме определили крайна точка предварително, но ние сме непоколебими по този въпрос. Само гражданите могат да покажат пътя. Ако ние, политиците, решим предварително какъв да е крайният резултат, сме убедени, че ще навредим повече на европейската демокрация, отколкото ако не направим нищо. Ние сме напълно ангажирани с конкретни последващи действия във връзка с препоръките на гражданите.


Конференцията не е панацея за всички болести и не е устроена да замести представителната демокрация, а да я допълни. Крайният резултат от Конференцията, базиран на мненията на гражданите, ще бъде представен в официален доклад до тримата Председатели през пролетта на 2022 година. Но работата няма да спре до там, защото политиците на ЕС ще го използват в своите бъдещи разработки на политики, което ще направи демокрацията ни по-устойчива и по-отзивчива. Насърчаваме младите европейци също да се включат. Това е преди всичко тяхното бъдеще.


Този път наистина е различно. Социалните, технологичните и геополитическите промени никога не чакат нашата реакция. Можем да изберем да следваме или да водим. Нашата надежда е, че след години, хората ще видят този момент като моментът, в който Европейският съюз е показал смелост и иновация в отговор на исканията на гражданите. Важен момент в историята на европейската демокрация, който директно е приобщил гражданите към центъра на изготвянето на политиките на ЕС. Всеки от нас има роля в това съвместно начинание.


Бъдещето е във Вашите ръце. Нека се чуе гласът Ви.


Текстът е предоставен ексклузивно на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK