Европейци, бъдещето е във вашите ръце

Европейци, бъдещето е във вашите ръце


Днес бе представена цифровата платформа за Конференцията за бъдещето на Европа, която е мястото, на което гражданите от целия ЕС ще могат да взаимодействат помежду си, да споделят идеите си и да изпращат онлайн принос и да се информират за дискусиите и какво следва от тях. Платформата е отворена за всички граждани на ЕС, както и за парламенти, местни органи, институции и органи на ЕС и гражданското общество.


По този повод "Дневник" представя съвместна статия от съпредседателя на Изпълнителния съвет от Европейския парламент Ги Верхофстад, португалския държавен секретар по европейските въпроси Ана Паула Закариаш, от името на председателството на Съвета на ЕС, и заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица, отговаряща за демокрацията и демографията.


В продължение на едно поколение технологиите промениха драстично начина, по който живеем, работим, пазаруваме, общуваме и се свързваме. Нагласите и очакванията се промениха съобразно с това и гражданите желаят да имат по-голямо участие в демокрацията, освен в изборите. Затова е нужно да променим и начинът ни на правене на политика. Конференцията за бъдещето на Европа е нашият отговор на тези промени и знак за нов начин на мислене на нивото на ЕС. Като съпредседатели, които представляват Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, заедно с националните парламенти и регионалните и местни власти, приканваме гражданите на Европейския съюз да изразят своите позиции. Конференцията поставя на централно място участието на гражданите и тяхното овластяване. Това е тяхното бъдеще, затова е и тяхната конференция.
През последните години това бъдеще стана до голяма степен неясно. Няма човек в ЕС, който да не е бил засегнат от COVID-19 и неговите последствия. Гражданите питат как трябва да изглежда след това икономика, която е по-ефикасна, по-устойчива и по-приобщаваща. Те искат да ни видят по-добре подготвени за ефективно справяне с общите предизвикателства, с които се сблъскваме като европейци, както и нашите ценности и интереси. Те ще обмислят и формулират конкретни предложения, които ще бъдат решаващи за резултата от конференцията. Това е уникална възможност за всички да определят бъдещето на Европа за идните десетилетия и след това.


С подписването на Съвместната декларация относно Конференцията за бъдещето на Европа миналия месец председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, министър-председателят на Португалия Антониу Коща, от името на председателството на Съвета и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартираха безпрецедентно упражнение на съвещателната демокрация на равнище ЕС. Това само по себе си е показателно за нов тип политика, защото това е първият път, в който трите институции на ЕС се съгласяват да се обединят с национални парламенти, регионални и местни власти, социални партньори и представители на гражданската общност за един наистина общ проект. Принципите на конференцията за приобщаване, откритост и прозрачност са внедрени в нейното управление и ни водят през целия процес. От изключителна важност е, да се докоснем до мълчаливото мнозинство дори и те да са критични или скептични към проекта на ЕС.


Как могат да участват гражданите? Първо, те могат да организират, регистрират и следят събития, да предлагат и обменят идеи, и да допринесат за обсъжданията чрез многоезичната цифрова платформа, която стартираме днес.


Това е основният начин, по който хората могат да се включат. Организаторите на прояви трябва да се съгласят с Хартата на Конференцията, като допринесат конструктивно и се въздържат от споделяне на незаконно, подбуждащо омраза или умишлено невярно или подвеждащо съдържание.


На базата на утвърдени съвещателни практики, дискусиите на платформата ще са структурирани около десет основни теми, споменати в Съвместната декларация: Изменение на климата и околна среда, Здраве, По-силна икономика, социална справедливост и работни места, Цифрова трансформация, Ценности и права, върховенство на закона, сигурност, Миграция, Образование, култура, младеж и спорт, ЕС в света, Европейска демокрация. Но този списък не е изчерпателен. Хората могат да предложат също и свои идеи. Солиден механизъм за обратна връзка ще се погрижи идеите на платформата да доведат до конкретни препоръки за действия на ЕС.


Освен това гражданите могат да участват в общоевропейски граждански работни групи. Тези панели се състоят от граждани, избрани на случаен принцип. Те не са ограничени от лични интереси или политика. Те ще бъдат представителни по отношение на географски произход, пол, възраст, социално-икономически профил и ниво на образование. Те ще обсъждат и ще предложат идеи и препоръки за политика, които ще могат да бъдат включени в Пленарното заседание на Конференцията, и в крайна сметка, в окончателния доклад, който ще се използва за изготвяне на бъдещите политики на ЕС.


Конференцията също се различава в умишления избор да се избягва предварително определен резултат, защото смислен дебат не се започва със заключения. Някои ще възразят за това, че не сме определили крайна точка предварително, но ние сме непоколебими по този въпрос. Само гражданите могат да покажат пътя. Ако ние, политиците, решим предварително какъв да е крайният резултат, сме убедени, че ще навредим повече на европейската демокрация, отколкото ако не направим нищо. Ние сме напълно ангажирани с конкретни последващи действия във връзка с препоръките на гражданите.


Конференцията не е панацея за всички болести и не е устроена да замести представителната демокрация, а да я допълни. Крайният резултат от Конференцията, базиран на мненията на гражданите, ще бъде представен в официален доклад до тримата Председатели през пролетта на 2022 година. Но работата няма да спре до там, защото политиците на ЕС ще го използват в своите бъдещи разработки на политики, което ще направи демокрацията ни по-устойчива и по-отзивчива. Насърчаваме младите европейци също да се включат. Това е преди всичко тяхното бъдеще.


Този път наистина е различно. Социалните, технологичните и геополитическите промени никога не чакат нашата реакция. Можем да изберем да следваме или да водим. Нашата надежда е, че след години, хората ще видят този момент като моментът, в който Европейският съюз е показал смелост и иновация в отговор на исканията на гражданите. Важен момент в историята на европейската демокрация, който директно е приобщил гражданите към центъра на изготвянето на политиките на ЕС. Всеки от нас има роля в това съвместно начинание.


Бъдещето е във Вашите ръце. Нека се чуе гласът Ви.


Текстът е предоставен ексклузивно на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  От кога,ттва?🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "Европейци, бъдещето е във вашите ръце"
  .........
  На 04.04. доказахме, че не сме европейци.

 3. 3 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Европейци, бъдещето е във вашите ръце".........На 04.04. доказахме, че не сме европейци.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Напротив - европейци сме! Просто на 04.04 доказахме, че визията ни за Европа и тя е европейска. Не евро*ейска.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Бъдещето е във Вашите ръце. Нека се чуе гласът Ви."
  Българи, бъдещето е във вашите ръце, събудете се и променете България!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Следващият вирус вече явно няма да е аналогов, а дигитален и ще поразява не тялото, а разума.
  Бъдещето въобще няма да е нещо хубаво.

  Анатема на комунизма!
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  [quote#3:"trial_jezz"][/quote]
  *Напротив - европейци сме! Просто на 04.04 доказахме, че визията ни за Европа и тя е европейска. Не евро*ейска*
  .................
  С мутрите Мая и Слави ли?

 8. 8 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  То е ясно,че няма да допускате неудобни въпроси, затова тук ще питам-няма ли да спрете с лъжите за глобалното затопляне при положение, че в края на април е толкова студено?

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Платформа, която ще се превърне в място за обсъждане на правилни политкоректни теми. И накрая ще ги навират в лицето на депутатите и ще казват "Вижте хората това искат" :)

  Реално сигурно ще има 1-2 милиона регистрирани, от 500 милиона население. И то главно от НПО-та разни, дето това им е работата да лобират и прокарват глупостите си.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Само като видиш какви цели са задали по темата Миграция и ти става ясно, че трудно ще може да предложиш нещо различно.

  https://futureu.europa.eu/processes/Migration?locale=bg

  Справянето с миграцията изисква модерна система на Европейския съюз за миграция и убежище, управление на границите, сътрудничество с партньорските държави и борба с контрабандата на мигранти. Това също означава защита на бягащите от насилие и интегриране на новодошлите в нашето общество.

 11. 11 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1512 Любопитно

  "Бъдещето е във Вашите ръце. Нека се чуе гласът Ви."Българи, бъдещето е във вашите ръце, събудете се и променете България!
  —цитат от коментар 4 на Роси


  А ти кво ша правиш докато българете променят България?🐵

  Много съм прост
 12. 12 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 849 Весело

  След платформата следват нон-пейпър и уайт пейпър, а накрая - обикновен водоконцептуален пейпър.

  Важното е гръмко да се отчита чутовна дейност, пък и заплатите да си текат.

 13. 13 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Само като ви прочета приоритетите и се сещам за СССР. Няма го ЕС на Митеран, Тачер и Кол. Сега имаме истанбулски конвенции; цензура на различното мнение, зле маскирана като борба срещу езика на омразата; масова нелегална миграция; и борба с глобалното затопляне, което ми звучи като борба срещу вятърните мелници по Дон Кихот за което се трощат милиарди с нула ефект. Неадекватността на ЕС малко по малко подрива основите на този иначе добър съюз.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4447 Неутрално

  Абсолютни топбюрократи, и комунисти-теоретици! Жалка история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Каква Европа? Нито едно собствено решение, икономически и политически диктата на Уолстрийт. Видях го и в Милано, и във Франкфурт, дори и в Цюрих. А, и в Амстердам. Жалко за Европа, която беше стожер на свободата, сега е придатък на западните корпорации и банки.

 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Ква е тази манипулативна снимка над статията?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Верхофстад е пич и европеец.

 18. 18 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Лозунгите са демоде. Още от времето на ВОСР и Третия райх. Уважаемият европейски бюрократ, разкрякал се милозливо за Европа, да се беше попитал що за мафиот е друграчето му от България, с който си е другарувал последните 10 години :))))) Със същия ефект към кухия лозунг "Европейци, бъдещето е във ваши ръце", може да се добавят "Не газете тревните площи!" и "Не влизай в банята без налъми!".

 19. 19 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  До коментар [#5] от "Klimek et al. simulation method, Incremental Fraud, GERB = 0.172":

  Ако не спреш да спамиш може и колебаещите се да накараш да гласуват за ГЕРБ през юли.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 20. 20 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#3:"trial_jezz"][/quote]

  Защо да сме доказали че визията ни не е еврогейска? Щото избрахме ББ и Слави ли?

  Марс е изконна Американска територия!
 21. 21 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Европейци, бъдещето е във вашите ръце.

  Участта на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

  Жив да не бех. Тея ора не четат ли?

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  "Ква е тази манипулативна снимка над статията?"
  ==============
  Нещо, което бих искал да видя наистина - бял мъж с три деца.

  Еретик
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Весело

  До коментар [#20] от "satanail13":

  "Защо да сме доказали че визията ни не е еврогейска? Щото избрахме ББ и Слави ли?"
  ===========
  Не, заради Корнела.

  Еретик
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Ми направи си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 25. 25 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Продължаваме Болонския процес и Декадата на Ромското включване.

 26. 26 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Най - вече в Бантустан са европейците - с три леа на час и кал до колене хахахаха

 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Общи клишета ... Какво правим със основният разрушител на ЕС ...САЩ ??

 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  То е ясно,че няма да допускате неудобни въпроси, затова тук ще питам-няма ли да спрете с лъжите за глобалното затопляне при положение, че в края на април е толкова студено?
  —цитат от коментар 8 на Мусаши


  Не знаех че някой допуска или не каквн въпроси може тук, а и където и да е (освен в някои по-"специални" страни:)) да се задават, но по отношение на топло-студено (при това аз твърдо не съм от т.н. 'затоплисти"), днес стана дума, че 2020 и 2016 водят спор за най-топла година, разбира се за периода от както съществуват системни и достатъчно на брой статистически значими измервания.
  Но въреки това не съм "затоплист" поради доказания факт, че климата на Земята е преминавал през затопляни и застудявания много години преди хората, като брой и технологично състояние да са имали възможност да оказват влияние.
  От друга страна не виждам нищо лошо, някои очевидно вредни най-вече за нас и може би и за климата дейности, производства, битови навици и т.н. да бъдат редуцирани или променени в наша полза.
  Реовно се оплакваме от мръсен въздух - ами ако се редуцират изхвърлянията от разнте източници - ТЕЦ-ове, мръсни производства, транспорт ( и личен в т.ч.), отопление с твърди горива, хем възуха ще стане по-чист, хем (може би) ще помогнем и срещу затоплянето.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  "Ми направи си."
  ============
  Направих си.

  Еретик
 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  "Нашата надежда е, че след години, хората ще видят този момент като моментът, в който Европейският съюз е показал смелост и иновация в отговор на исканията на гражданите. "

  Ясно, след тази амалгама от объркани мисЪли, авторите на текста съвсем ясно заявяват накрая:
  След години, мого години, гражданите на ЕС може и да имат значение за вземането на решения в най-голямата и мощна бюрократична система на нашето време.
  Дотогава ....

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  Тогава къв ти е проблема?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 32. 32 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  жалка бюрократична брюселщина смесена с гретенизъм и политкоректност.

 33. 33 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Някаква агония се усеща по върховете на европейската политика. Това обръщане за мнение към европейците едва ли е защото подкрепата е голяма, перспективити са положителни и бъдещето ще носи просперитет.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 34. 34 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#33] от "AllLivesMatter":

  Напротив, миналата година доверието в ЕС стигна много високи стойности. Само Австрия от 27 страни не отчете такава тенденция. Конференцията беше бламирана дълго време от ЕК и подкрепяна от ЕП, защото в момента ЕП няма почти никакви права. Тенденциите в Европа са за повече вшияние на парламента, който е с директно избрани депутати. Инициативата е чудесна, макар че ЕК ще се опита да омаловажи резилтатите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK