Българските медии заслужават своето 112-о място

Медиите са безкритични. Репортери завират микрофони в лицето на министри и премиер и каквото там кажат.

© Юлия Лазарова

Медиите са безкритични. Репортери завират микрофони в лицето на министри и премиер и каквото там кажат.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът е класацията на "Репортери без граници", в която България се срина до 112-о място по свобода на словото, последна в Европейския съюз.


Символичното 112 място е наистина тревожно. То не е особено различно от 111. Освен това може дълго да се спори колко прецизна е подобна класация, до каква степен отразява реални медийни проблеми и до каква степен е кликбайт подход, който се самозахранва от осветяване на тревожни класации.


Дали е точна или не тази класация би трябвало да ни накара да се замислим сериозно какво е медийна свобода, как се отстоява и от кого и от какво зависи. Няколко лични наблюдения:
1. В българските медии може да публикуваш неща, които е недопустимо да публикуваш в британските и други европейски медии.


2. Във Великобритания съдът може просто да забрани на медиите не само да публикуват факти по даден съдебен казус, но дори и да го коментират.


3. В България предследването на журналисти, физическата и друга саморазправа е доста ограничена.


4. Социалните медии в България, особено "Фейсбук", имат огромно покритие и огромно влияние. Резултатите от последните избори се дължат в значителна степен на неограничеността и свободата на социалните медии.


Прави ли всичко това медиите в България свободни?


Не, не ги прави. Според мен българските медии заслужават своето 112-о място, макар и по причини доста по-различни от аргументите на "Репортери без граници".


1. България няма устойчив медиен фактологически коректив. Това е обикновено функция, която играят националните медии. Те обаче не вършат подобна работа. Типичен е случаят с ваксините и рисковете от тях. Националните медии се държат сеирджийски - този каза това, оня каза онова, правителството каза нещо друго, "Фейсбук" мисли еди какво си. Резултат - медийното отразяване на ваксините, а и на Ковид-19 по принцип е извън контрол, подвластно на слухове, караници, конспирации, а понякога и откровен идиотизъм. Това прави медиите несвободни.


2. Медиите са безкритични. Репортери завират микрофони в лицето на министри и премиер и каквото там кажат.


3. Репортерите са неподготвени, това е. А те много често говорят смазващо баналности, понякога и откровени глупости. Интервюират един кръг хора, не непременно приближени до властта, и стига да са остроумни и да задържат вниманието, предаванията си текат.


4. Огромният брой медии в България не са в състояние да се издържат от журналистика. Те се издържат от платени статии.


5. Медиите не плащат за съдържание. Масова практика е да хвърлят мрежата във "Фейсук" и каквото там се хване. После други го препубликуват, случайни мнения се тиражират, никой не им опонира, не ги опровергава.


6. Проверката на информация е почти немислима. Публикуваш, ако не е вярно, все някой ще изкрещи, ще публикуваш нещо друго.


7. Пълен срив на националната имунна система срещу хибридни новини. От Русия, главно, не само, тече огромен поток медийна помия - за Норвегия, за руски супер оръжия, за "Астра Зеника", за чудотворни лекарства, всякакви историографски извращения, разкази за разпадащия се Европейски съюз и какво ли още не. Тази помия прониква отвсякъде, никой по никакъв начин не й се противопоставя.


8. ТАСС, РТ, "Спутник" - това за високопрофесионални пропагандни канали, които захранват масово българските медии. Като всеки добър пропаганден канал и тяхното съдържание е поне 90% вярно. Това ги прави още по-проблемни.


Нито едно от изброените дотук неща не са дело на насилие върху медиите или пряк политически или корпоративен контрол върху тях. Това е среда, медийна среда, може дори да я наречем свободна медийна среда, която твори несвобода.


Ако махнем изброените проблеми, България ще се качи поне 50 места нагоре.


И тогава може да започнем да се катерим още нагоре с въпросите за собственост, манипулативност и безнаказаност на кафявите медии, превземане на национални медии, селективно отразяване на политически събития и личности, заплахи срещу журналисти (да, това го има), съдебно преследване на собственици на критични и обективни медии (случаят "Икономедия"), ограничаване на достъпа на журналисти до депутати (казусът Народното събрание в Партийния дом), необявено финансиране на медии с публични средства и много други техники на натиск върху медийната среда.


Трябва да признаем също, че в България има немалко качествени, критични, аналитични и в крайна сметка свободни медии. Те се борят за тази свобода и тази борба не е лека, но успяват.


Картината на медийната среда е сложна, особено в контекста на силата на социалните медии. И качването в класацията също ще е сложно. Част от него минава през подготвения критичен поглед на журналиста.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на iex01649594
  iex01649594
  Рейтинг: 0 Неутрално
 2. 2 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "Ако махнем изброените проблеми, България ще се качи поне 50 места нагоре."

  Изброените проблеми са разни руски медии. Как планирате да ги махнете от интернет?

  Не е лесно да си тъп.

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  2. Медиите са безкритични. Репортери завират микрофони в лицето на министри и премиер и каквото там кажат.


  3. Репортерите са неподготвени, това е. А те много често говорят смазващо баналности, понякога и откровени глупости. Интервюират един кръг хора, не непременно приближени до властта, и стига да са остроумни и да задържат вниманието, предаванията си текат.


  4. Огромният брой медии в България не са в състояние да се издържат от журналистика. Те се издържат от платени статии.


  5. Медиите не плащат за съдържание. Масова практика е да хвърлят мрежата във "Фейсук" и каквото там се хване. После други го препубликуват, случайни мнения се тиражират, никой не им опонира, не ги опровергава.


  6. Проверката на информация е почти немислима. Публикуваш, ако не е вярно, все някой ще изкрещи, ще публикуваш нещо друго."

  Обаче пък ТАСС,РТ и Спутник са виновни понеже " тяхното съдържание е поне 90% вярно. "

  "селективно отразяване на политически събития и личности, заплахи срещу журналисти (да, това го има), съдебно преследване на собственици на критични и обективни медии (случаят "Икономедия"),.."

  Да клеймиш селективно отразявани и да изкараш Икономедия жертва... Безценно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 896 Неутрално

  С накива МЕДИИ като икономедия -никога не ще излезем из блатото 112 и още по надолу

 5. 5 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  В централните новини на БНТ вчра, тази новина беше предпоследна в емисията, точно преди един дълъг репортаж за преброяването на бездомните котки. А за самото 112-о място, просто го изчетоха за под 60 секунди. Мисля, че това говори много за причините да сме на това място.

  Медиите отдавна не са филтър за информация. Качеството на журналистите пада (вижте водещите на сутрешните блокове по трите телевизии). Но за качествени медии, трябва да се инвестира дългосрочно в тях и в журналистите, няма друг начин. С безплатно съдържание, те са стават проводник на други интереси.

 6. 6 Профил на ymp07649615
  ymp07649615
  Рейтинг: 13 Неутрално

  И нито ред срещу грантаджийството и милионите, наливани в десетки медии от американски държавни фондации с цел пропаганда и налагане на чужди геополитически и идеологически внушения. Като си казал "А", кажи и "Б", ако имаш мъ*е. Ама немаш, защото си от същото котило. Та как да ви верва човек, като сте принципни само когато ви изнася?

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  И на този руснаците са му виновни. Е, само на 50%,но...Иначе за автоцензурата - нищо, за удобните въпросчета - нищо, за откровения медиен комфорт - нищо.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Весело

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":И на този руснаците са му виновни.

  Всеки с :" тяхното съдържание е поне 90% вярно. Това ги прави още по-проблемни." е виновен и проблемен. Допуска се не повече от 40% факти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1671 Неутрално

  Едва ли някъде вече са останали свободни медии. Това, което познавам са медиите в Северна Америка, а те са далеч под 112то място. Или поне това, което наричат “мейнстрийм” медия.

 10. 10 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  И нито дума за климата от Юлиан!
  Явно ковид и третирането с експиременталните препарати е новата барикада в момента където трябва да се концентрират ресурсите на алармистите.

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1058 Весело

  Глупости, това не е вярно.
  Всеки знае, че медиите у нас са пълни само и единствено с благородни девици и смели рицари, ожидащи да информират принципно и обективно, обаче им пречат Mafiqta, Statukvoto, Geshev и Shishi.
  Инак първото място не ни мърдаше, ама на...

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  "Дали е точна или не тази класация би трябвало да ни накара да се замислим сериозно какво е медийна свобода...."  Тези от "Репортери без граници" казаха ли на кои журналисти са избрали да дадат анкетните листи, има ли сред тях участници в НПО, получатели на грантове? Не, естествено, нито дума. Така че, тези от "РбГ" са със сигурност някъде около 200-то място по свобода на словото. И другари, в Гърция беше убит журналист, други преследвани, а Гърция е с 30-места пред България...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Снощи БТВ в новините си включиха ежедневната си рубрика "Фейсбука на Бойко Борисов".
  Веднага след това излъчиха репортаж и за 112-то място.
  Дали не са намерили връзка между едното и другото?

 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  И един бърз поглед на днешните гости в сутрешните блокове на трите национални телевизии.
  БНТ - ГЕРБ.
  БТВ - ГЕРБ.
  НОВА - ГЕРБ (СДС).
  За пореден ден.

 15. 15 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#1] от "iex01649594":

  Значи все пак си прочел т.1 и 2- там издишаме най-много.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 16. 16 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":


  Е щом физическата разправа с журналистите е коректива за свободата на медиите значи всичко ни е наред.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 17. 17 Профил на iex01649594
  iex01649594
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "iex01649594":Значи все пак си прочел т.1 и 2- там издишаме най-много.
  —цитат от коментар 15 на Bizarre_infit


  Според мен коментари 6 и 7 изчерпват темата.

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Най-големият проблем, от озвучените, е №4 - това, че медиите не се издържат от журналистика, а от платени материалчета. И как може да се премахне това, аз поне не си представям. За това и не се информирам от традиционните средства за масова идиотизация.

 19. 19 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Определено!!!
  ДНЕВНИК НЕ ОТРАЗИ НИТО ЕДИН “АНТИ-ПЛАНДЕМИЯ ПРОТЕСТ....ЦЯЛА ГОДИНА(ИМАШЕ И МИЛИОНЕН В БЕРЛИН...ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ В БЕЛГИЯ,ХОЛАНДИЯ...АРЕСТИ НА МАЙКИ С ДЕЦА....и др.”ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ”!!!
  ДРУГО СИ Е ПО ПЕТ СТАТИИ ДНЕВНО ЗА 20-30-100 “БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ-ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА НАВАЛНИ,БОРЦИ ЗА СВОБОДА ВЪВ БЕЛАРУС(7% на избори) и мн.други!!!

 20. 20 Профил на iex01649594
  iex01649594
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ДНЕВНИК НЕ ОТРАЗИ НИТО ЕДИН “АНТИ-ПЛАНДЕМИЯ ПРОТЕСТ....ЦЯЛА ГОДИНА
  —цитат от коментар 19 на Lubomir Velev


  Факт. Стотици протести до момента.

 21. 21 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Определено!!!ДНЕВНИК НЕ ОТРАЗИ НИТО ЕДИН “АНТИ-ПЛАНДЕМИЯ ПРОТЕСТ....ЦЯЛА ГОДИНА(ИМАШЕ И МИЛИОНЕН В БЕРЛИН...ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ В БЕЛГИЯ,ХОЛАНДИЯ...АРЕСТИ НА МАЙКИ С ДЕЦА....и др.”ДЕМОКРАТИЧНИ ЦЕННОСТИ”!!!ДРУГО СИ Е ПО ПЕТ СТАТИИ ДНЕВНО ЗА 20-30-100 “БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ-ПРИВЪРЖЕНИЦИ НА НАВАЛНИ,БОРЦИ ЗА СВОБОДА ВЪВ БЕЛАРУС(7% на избори) и мн.други!!!
  —цитат от коментар 19 на Lubomir Velev


  Прочетохте ли статията изобщо? Медиите трябва да стъпват на някои определени принципи и на тяхна база да бъдат филтър на информацията. А не да бъдат продължение на фейсбук и проводник на конспиративни идеи.

 22. 22 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Много точни и правилни заключения в статията. Пропуснато е единствено - слугуване за паница боб и изпълняване на приятелски услуги.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 23. 23 Профил на iex01649594
  iex01649594
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Прочетохте ли статията изобщо? Медиите трябва да стъпват на някои определени принципи и на тяхна база да бъдат филтър на информацията. А не да бъдат продължение на фейсбук и проводник на конспиративни идеи.
  —цитат от коментар 21 на Rational


  Я пак обясни защо крият за масови протести в стотици държави, че не стана ясно?

 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Тоест според автора, медиите сами да си виновни за липсата на свобода. Мисирки един вид, колко удобно, по ГЕРБерски някак матр'яла е калпав!
  Националните медии не вършели това и онова, колко правилно наблюдение нали? А #кой назначи Кошлуков и оня пияница Каменаров преди него? #кой беше причината националното радио да спре излъчване в отчаян вик на протест и после да следват уволнения и забележете разследване ни обвинения от прокуратурата за застрашаване на националната сигурност, #кой блокираше сделката за Нова телевизия, докато не я купи подходящия Домусчиев, #кой ошамари (чрез прокуратурата разбира се) Огнян Донев и Любо Пъпката когато придобиха в. 24 часа, #кой има армия от тролове във всички социални медии и форуми, вкл и тук, изливащи денонощно помия срещу всеки, дръзнал да критикува и венцеславещи великия ТОЙ, #кой арестува и обвини онези от Бивол дето се опитваха да спасят изгорени документи, #КОЙ а Попов? КОЙ?
  Не се правете на улави.

 25. 25 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  1. В българските медии може да публикуваш неща, които е недопустимо да публикуваш в британските и други европейски медии.


  Ето го потвърждението на моята теза , че сме преди европейските и американски медии по свобода на словото.... Автора визира затоплистката пропаганда , джендъризъм и приемане на мигранти опт кол и въже ...

 26. 26 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  НЕ!!!
  ИМАМ “ШЕСТО ЧУВСТВО ЗА МАНИПУЛАЦИИ!!!
  Мантрата “НЕСВОБОДНИ МЕДИИ”е Манипулация!!!
  В България има много свободни медии(Дневник не е от тях-зависима е от “СПОНСОРСТВА И ГРАНТОВЕ”)!!!
  ЦЕЛТА НА “” МАНТРАТА Е ВСИЧКИ ДА СТАНАТ “СВОБОДНИ”-НА ИЗДРЪЖКА НА “АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ” ,КОНРАД АДЕНАУЕР” и др.!!!
  А най-несвободни,манипулативни са МЕДИИТЕ В САЩ!!!До коментар [#21] от "Rational":

 27. 27 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Репортерите са неподготвени, това е. А те много често говорят смазващо баналности, понякога и откровени глупости. Интервюират един кръг хора, не непременно приближени до властта, и стига да са остроумни и да задържат вниманието, предаванията си текат.


  Е Бойко твърди същото не са подготвени и затова не им дава интервюта ...

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#25] от "Kalinoff Ivan":

  Автора е същото мекере като вас и се прави че не разбира за какво става дума (или пък наистина не разбира, знам ли)

 29. 29 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Българските медии категорично не заслужават 112 място в света по свобода на словото. Всеки съвсем, съвсем, съвсем обикновен човек, неинтелектуалец, продавач на банички в Пирдоп или Нови пазар го разбира, и усеща. За разлика от "интелектуалци" като автора на статията по-горе или като онези, призвани да дават оценки. За мен репортери без граници и Юлиян Попов се изплюха в лицето на хилядите работещи в тази сфера, като навредиха ненужно на имиджа на България. Даващите оценки всъщност дадоха оценка на собствената си неадекватност и безотговорност.
  Да, не е перфектната медийна среда в сравнение с Швеция или Норвегия. Или Германия, където съм имал съвсем пряки наблюдения и честно казано имам усещането, че медиите в България са доста по-свободни да публикуват, каквото си искат (дори да са глупости). Но тук оценката е за свобода, нали? Свободно да можеш да се изкажеш или да дадеш трибуна на всеки, на всички страни. А помните ли, че биячите на журналиста Слави Ангелов бяха скорострелно заловени и отиват на съд? А Репортери без граници гръмко и безмилостно констатират, цитирам: "никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти"...

 30. 30 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#28] от "uq":

  Ами не не е като нас , автора си е грантаджия от соросоиден тип /това е нарицателно ,МОЖЕ и да не взима пари от Сорос , а от други , но със същата адженда/ .... Вероятно американците и европейците , които им дават парите като видяха какъв автогол си вкараха с омаскаряването на ГЕРБ , и че сами се простреляха в крака с този парламент и сега щат не щат ще им се наложи хвалят ГЕРБ ....

 31. 31 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lubomir Velev":

  От 6:45 си на сайта и дращиш навсякъде. В 5 ли ви вдигат да тролите вече?

 32. 32 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Лягам и ставам рано!До коментар [#31] от "Малко повече разум":

 33. 33 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално  До коментар [#26] от "Lubomir Velev":

  Недей лъжи, имапе статии за пртеста в Берлин дори имаше фотогарлерия сигурно с двайстина снимки

 34. 34 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Трите големи канала, не сметнаха са нужно да направят репортаж, за бития кмет на село Белгун в изборната нощ. Бит кмет, в централата на партията победител, не е новина за отразяане в националния ефир! без коментар.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Т.е това че има всякакви медии и всеки е свободен да си говори каквото иска е "несвобода". Това е цинично дори по Оруел !!!

 36. 36 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някъде в “ЪГЪЛА”,между другото!!! Милионният протест,беше обявен като:10-20 хиляден на “НЕМАСКИРАНИ УБИЙЦИ-ЗАРАЗИТЕЛИ”ОТКАЗВАЩИ ДА СПАЗВАТ “ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ЦЕННОСТИ”!!!
  До коментар [#33] от "Doge":

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#24] от "uq":

  Не ви ли притеснява че "това и онова" по разбиранията на автора е брутална цензура на всички несъгласни с правата линия на либерал-болшевизма ?

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rational":

  Не, медиите не са филтър или цензур, медиите са разпространители на информация според интересите на собствениците им.

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2982 Весело

  "В България предследването на журналисти, физическата и друга саморазправа е доста ограничена."
  *
  Тогава защо почти ежедневно ни занимават с това как се подтискала свободата на словото? Свободата на словото я има и всеки може да публикува или изкаже публично мнението си. Нали това искахме?
  Дори и авторът е подразбрал, че обвиненията в насилие и преследване са доста пресилени. Едни и същи случаи се преповтарят и раздуват година след година.
  Европейски държави, в които журналистите са убивани (Малта, Словакия, Гърция) кой знае защо са пред нас в класацията. Представяте си какво става, когато убият един журналист със свободата на словото в съответната държава. Журналистите си налагат автоцензура.
  Що се отнася до другите проблеми, изредени от автора те не са на базата свобода на словото, а на базата професионализъм, морал и обикновена почтеност.

 40. 40 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Освен всичко посочено в анализа трябва да се каже, че в основата на качествената журналистика стои владеенето и говоренето на правилен български език! Масово в т.н. медии се използват уличен жаргон, брутални квалификации, обиди и тотално оплюване на опоненти! И това искате да минава за обективна журналистика? Да, ама не както казваже един истински журналист!

 41. 41 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Нищо ново!!!
  Новата ДИКТАТУРА Е ФОРМУЛИРАНА КАТО: БОРБА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,ЧОВЕШКИ ПРАВА,ГРИЖА(ПРИНУДИТЕЛНА)ЗА ЗДРАВЕТО....!!!
  А ЛУМПЕНИТЕ ПАК СА СЪЩИТЕ...ПРЕДИ ПОДКРЕПЯЛИ-РАЗВИТИЯТ СОЦИАЛИЗЪМ,ХИТЛЕР,СТАЛИН....ВСЕ ЧАКАТ НЕКВО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ КОМИТЕТИ,ТЕКЕЗЕСЕТА,ЩАБОВЕ...АБЕ ТРЕБВА ИМ НЕКОЙ ДА ГИ ПАЗИ И ОБГРИЖВА...ВСЪЩНОСТ ОБИЧАТ ДА ГИ “ОНОЖДАТ”!!!До коментар [#37] от "m17":

 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#13] от "Virgin":

  Или може би е оценка и на двете новини - лигавенето на Борисов във фейса и идиотските глупости на ментетата от "репортери с грантове" са от едно ниво, горе долу около нивото на проблема с бездомните котки.

 43. 43 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#36] от "Lubomir Velev":

  Протестът е бил по данни на полицията 20 000 души. Мислиш, че Дневни трябва да пратят някой да брои ли? Етио ти 16 снимки взети назаем от ройтерс.
  https://www.dnevnik.bg/photos/2020/08/30/4107871_fotogaleriia_policiiata_sreshtu_protivnicite_na/

 44. 44 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да ДЕ!!! ОТРАЗЯВАМЕ САМО “ПРАВАТА ЛИНИЯ”...ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ ОТ “ПОЛИТБЮРО”!!!
  НЕЩО КАТО “РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО”!!!До коментар [#43] от "Doge":

 45. 45 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Весело

  Изчетох го и изводът за мен беше следния:
  Ако медиите спазват правилната либерално-демократична, джендърно-анатомична и прозападно-пропагандна партийна линия, то те веднага от 112 ще отидат на 12 място.

 46. 46 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#44] от "Lubomir Velev":

  Официалната цифра на полицията в Берлин не е политбюро. Това изказване само по себе говори краноречиво за Вас и вашата компетентност. Това, че някой , някоъде напиисал нещодруго във фейсбук, не значи че официалните данни на полицията не са верни.

 47. 47 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#44] от "Lubomir Velev":

  Дори автора посчва промблема
  5. Медиите не плащат за съдържание. Масова практика е да хвърлят мрежата във "Фейсук" и каквото там се хване. После други го препубликуват, случайни мнения се тиражират, никой не им опонира, не ги опровергава.

  Ето и ти кълвеш. Официалната цифра, кяото дава полицията е “ПРАВАТА ЛИНИЯ”...ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ ОТ “ПОЛИТБЮРО”!!!

  Доста си зле.

 48. 48 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Верно ли е 20 000 -ПРОТЕСТЪТ В БЕРЛИН?До коментар [#47] от "Doge":

 49. 49 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Зле съм! ОТ ТИЯ “ НЕВЕЖИТЕ КОНСПИРАТОРИ”-КАЗВАЩИ,че ЩЕ ИМА УДОСТОВЕРЕНИЯ-ПАСПОРТИ ЗА РАЗЛИЧНИ НИВА НА ДОСТЪП!!! ТО ВЗЕ,ЧЕ СЕ ОКАЗА ВЕРНО!!!
  ТАКИВА КАТО ВАС...СКОРО САМИ ЩЕ ПОИСКАТ ДА НЕ РАЗНАСЯТ:ХАРТИИ,ТЕЛЕФОНИ...ДА СЕ УЛЕСНЯТ С ЧИП-ВСИЧКО НА ЕДНО МЯСТО!!!До коментар [#47] от "Doge":

 50. 50 Профил на Lubomir Velev
  Lubomir Velev
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато ти отнемат СВОБОДАТА-ВИНАГИ Е ДИКТАТУРА,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАК МУ “ВИКАТ”!!!
  А ПРОПАГАНДНИТЕ МЕДИИ СА ЧАСТ ОТ ПЕЙЗАЖА!!!До коментар [#47] от "Doge":

 51. 51 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 489 Неутрално

  С това за Русия влезе в територията на грантаджийските щампи, които да класират материала за съответната медия. Което на свой ред си е забавна ирония предвид темата. Как пък нито една дума не прочетох за пропагандата, идваща от САЩ, където Ци Ен Ен задмина братушките и вече гони Северна Корея. Добрият журналист е именно този, който ще отбележи това и ще се бори за него дори ако трябва да напусне медията, за която работи. Всичко друго са оправдания и слугуване на статуквото, без значение тукашно или презокеанско.

 52. 52 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Неутрално


  "5. Медиите не плащат за съдържание. Масова практика е да хвърлят мрежата във "Фейсук" и каквото там се хване. После други го препубликуват, случайни мнения се тиражират, никой не им опонира, не ги опровергава."


  "Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук". Поводът е класацията на "Репортери без граници", в която България се срина до 112-о място по свобода на словото, последна в Европейския съюз."

  Вярно! Този път.....!

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 53. 53 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  Липсваше ми днес такава статия....
  Дневник, ако ДБ получи мандат и състави правителство.... вие ще станете официоз, ще критикувате конструктивно или ще ги плюете, щото са управляващи?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 54. 54 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ужас!!!

  Според класацията на "Тутракански репортери без граница" България е дори на 212 място!

 55. 55 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  За да твърдиш,че българските медии заслужават своето 112-о място,трябва да си запознат с положението на медиите в останалите страни,за да можеш да сравняваш.Но авторът не се нуждае от това ,за да обяснява колко са зле нещата.Излиза че този съдник не е доволен от качеството и съдържанието на българските медии и журналисти и тяхната приспособимост към силните на деня ,но това не е свързано с 112-ото място по СВОБОДА на медиите.Клоуните са добавили от 111-то на 112то място ,за да има за какво да хейтят,защото ако беше 105-то място,трябваше да се говори за някакво,макар и малко подобрение,а това не се харесва на българомразците и безродниците.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Тази година 112-то , догодина 115-то.

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#56] от "Роси":

  Е как, нали го бутнаха диктатора, вече няма кой да пречи на свободата на словото. А сега като ДБ вземат властта, съвсем свободно ще стане.

 58. 58 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Уж се сринала, пък по абсолютна стойност точките се повишават

 59. 59 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Българските официални медии продължават да работят за Борисов, има да си изработват парите.

 60. 60 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Вчера някъде прочетох:
  "Болшинството материали пристигат при журналиста на флашка и той само си слага името".
  Помните ли : "Нищо не знам по темата, но ще си измисля".
  И къде автора на статията видя в България журналисти? Тези дръжки на микрофони, които освен ъъъъ ааааа иииии от устата им не излиза друго ли нарича журналисти, та те са неграмотни и дори не могат да говорят смислено!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 61. 61 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Липсваше ми днес такава статия....Дневник, ако ДБ получи мандат и състави правителство.... вие ще станете официоз, ще критикувате конструктивно или ще ги плюете, щото са управляващи?
  —цитат от коментар 53 на the_flea


  естествено, че ще са официоз, от най-долните при това. Ще започват деня със сводка за дневния ред на Хрсто Иванов, после сводка за Зелените и мерките за опазване на ЛБГТ, после ще има мерки за зелена икономика, дето да опърди орталъка, после какво са препоръчали от САЩ, дневния ред на Байдън, няколко пасквила за хибрината война на Русия срещу ЕС и пълно неразбиране "как може Русия да не е враг според българите", и следва порция плювни по дегенератите, които не са гласували за ДБ, не разбират нищо от еднополови бракове, ИК, и прочее и прочее. Надявам се никога да не го видя това на живо.

 62. 62 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 545 Неутрално

  И друг път съм писал, че тук или няма журналисти или им се плаща да няма. Бих добавил, че поради властващо невежество и продадена съвест имаме само писачи, а изключенията го доказват. Крайно време е разните журналистически сдружения да престанат да хвърлят вината върху разни правителства или държавата, а да си видят от близо голия задник - отдавна са спрели да мислят с главите си.

 63. 63 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Ако не излъчват лишените от всякакво съдържание приказки на Борисов,дали няма да ги поставят на още по-задно място.Аз бих се примирил с място 130 или повече,но да не ми навират един безскрупулен лъжец,без каквато и да било политическа тежест в момента ,през половин час.Освен ако не им е наредено да подготвят връщането му на бял кон.

 64. 64 Профил на Emil Horozov
  Emil Horozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Nedyalko Lazarov":

  Не лъжи. САЩ са на 44 място. Канада е на 14 място.

 65. 65 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#4] от "kam27":

  Това ли ти нареди да напишеш Шехерезада? "Икономедия" е една от малкото останали обективни медии. И там има залитания, от време на време, но като цяло резултатът е добър. Заедно с Националното радио, което машината на ГЕРБ не успя да пречупи.
  На другия полюс, на дъното, са кафявите пачаври на Нидялко и тези на Делян Пеевски – "Монитор", "24 часа", "Труд" и т.н., заливащи всяка секунда медийното пространство с помия. Същите в момента се явяват трибуна на пропагандната война, която води ОПГ ГЕРБ.

 66. 66 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#1] от "iex01649594":

  Куроедовците определено ще се загубят на точка 7. Както виждам, техните тролове вече яко са налазили под статията.

 67. 67 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#24] от "uq":

  Ами ти сам го казваш. Не става дума за репресии и вкарване по затворите, а става дума за политически поръчки в зависимост от профила на вестника. Всеки журналист има пълната свобода да остане без работа ако не е съгласен с линията на собственика. Това убива безпристрастната журналистика и ни праща на 120-то място. Какво не е ясно?

  Това за съжаление не се оправя със закони. Можеш ли например със закон да задължиш някого да си върши работата съвестно? Всичко идва от народопсихология и географски ширини.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 68. 68 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 304 Весело

  Гледайки пищящите руски тролчета, статията е точно в десятката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK