Шокиращо: Дисциплинарно уволнение за мнение в УНСС

Неправдоподобно е в университет да няма кой да спре това мракобесно действие.

© Профил във Фейсбук на Бойко Борисов

Неправдоподобно е в университет да няма кой да спре това мракобесно действие.Текстът е от блога на Нели Огнянова. Заглавието е на "Дневник".


Звучи недостоверно, невероятно и шокиращо - на 21-я ден на април на 21-та година на 21-я век един университет в държава от Европейския съюз уволнява дисциплинарно преподавател, който е възразил срещу използване на университета като снимачна площадка за предизборната кампания на ГЕРБ и Борисов.


В петиция срещу дисциплинарното уволнение фактите са описани така:
На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа Фейсбук във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на Университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в Университета.


Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ - злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 - злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.


Юбилеен сборник: 20 години Катедра "Европеистика"
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.


Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване.


Няма какво да се коментира.


Не само практика на Европейския съд по правата на човека, но и българска практика ще се намери: неправдоподобно е в университет да няма кой да спре това мракобесно действие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK