Пет мита за Чернобил: Има ли там мутации? Колко опасно е днес

Изложба за Чернобилската авария през 2006 г. Днес се навършват 35 години от ядрената катастрофа.

© Надежда Чипева, Капитал

Изложба за Чернобилската авария през 2006 г. Днес се навършват 35 години от ядрената катастрофа.Текстът е препубликуван от "Дойче веле". Поводът е 35-ата годишнина от аварията в чернобилската АЕЦ.


Чернобил ли е наистина най-голямата ядрена катастрофа?


"Чернобил: тайната история на най-голямата атомна катастрофа на всички времена" или "Най-голямата ядрена авария в човешката история" - подобни заглавия и определения се използват нерядко. Те ни навеждат на мисълта, че съществува нещо като класификация на атомните катастрофи. Но това е подвеждащо.
Международната скала за оценка на ядрените инциденти включва седем степени. В най-високата седма степен - "Катастрофален инцидент", с излъчване на големи количества радиоактивност и тежко отражение за хората и природата - са класифицирани две ядрени аварии: тази в Чернобил и аварията във Фукушима. В самите нива на международната скала обаче не са предвидени сравнения.


"А ако под "ядрена катастрофа" се разбира не само авария, а и всички други причинени от хората радиоактивни емисии, то бихме могли да твърдим, че в човешката история е имало и други случаи на голямо радиоактивно замърсяване", казва американската изследователка Кейт Браун.


Тя дава за пример производството на плутоний за направа на атомни бомби от САЩ и СССР, при което се отделят голямо количество радиоактивни емисии. "И това не е било инцидент", подчертава Браун.


Има ли мутации в забранената зона около Чернобил?


При туристическите посещения в района един от най-често задаваните въпроси е дали там има мутирали животни. Тази представа вероятно е затвърдена от всички онези филми на ужасите, книгите, както и от компютърните игри. Но не отговаря на истината.


Биологът Денис Вишневски изучава природата около Чернобил от 20 години и до момента не се е натъквал на двуглави вълци или петкраки гризачи.


"Влиянието на йонизиращото лъчение би могло да доведе до телесни преструктурирания, но в повечето случаи то просто намалява жизнеспособността на организма", обяснява Вишневски пред ДВ.


Той посочва, че в случая с гризачите много ембриони умират още по време на бременността - грешки и нарушения в генома водят до неспособност на организма да функционира. А животните, родени с увреждания, не могат да оцелят в дивата природа, казва биологът.


Успяла ли е природата да преодолее катастрофата?


Репортажи и снимки под заглавия като "В забранената зона на Чернобил цъфти живот" или "Природният рай Чернобил" създават впечатлението, че природата около реактора вече се е възстановила. "Но това не е вярно", казва Кейт Браун, която от 25 години изследва района на Чернобил.


Периодически се появяват съобщения, че в забранената зона са забелязани застрашени видове птици и насекоми. "Но това не е доказателство, че природата в Чернобил е оздравяла", казва Браун. В резултат на продължителните наблюдения на състоянието на животните в зоната са установени висока степен на смъртност, честа поява на тумори и имунизационни дефекти, промени в кръвта и в кръвообращението, аномалии и други отклонения.


Земята в забранената зона е отровена от радиоактивността и до днес, 35 години след катастрофата. Една трета от района е замърсена с трансуранови елементи, чийто срок на разпад е над 24 000 години.


Безопасно ли е посещението на Чернобил?


25 години след ядрената авария забранената зона около централата се превърна в магнит за любопитни туристи от цял свят. Успехът на сериала "Чернобил" доведе до рязък ръст на туристическите посещения - 124 000 през 2019 година, което е двойно повече в сравнение с предходната година.


Държавната агенция за управление на забранената зона междувременно е подготвила двайсетина маршрута по суша, вода и въздух за желаещите да посетят Чернобил. Наложени са строги изисквания за сигурност: специално облекло, забрана за ядене или пиене на открито и строго придържане към определените маршрути. Възможното ниво на облъчване при еднодневно посещение се определя официално на стойност от 0,1 милисиверта.


Чернобилска молитва
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Това е много далеч от дозата, която би била опасна за здравето", казва пред ДВ експертът по ядрена безопасност Свен Доктер. Той посочва, че в Германия средното годишно облъчване на човек е над 4 милисиверта. Част от облъчването се получава по линия на естествени източници, а останалата - при обичайни медицински процедури (прегледи с рентген или с компютърен томограф) и при пътувания със самолет.


Чернобил още ли е необитаем?


Град Припят, създаден навремето специално за служителите на централата, както и съседният Чернобил официално са необитаеми. Но и след инцидента никога не са били напълно обезлюдени - оттогава насам и в двата града работят няколко хиляди души. Става дума предимно за мъже, които работят на двуседмични смени и имат грижа за поддръжката на инфраструктурата. Освен това специална част на вътрешното министерство патрулира в района и контролира достъпа до забранената зона.


В Чернобил има магазини за хранителни стоки и дори най-малко два хотела, предназначени предимно за хора в командировка. Освен това в района има и доброволно завърнали се местни хора - най-вече в селата наоколо. Точният им брой обаче не е известен. А тъй като става дума предимно за възрастни хора, се очаква, че с всяка изминала година броят им намалява.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 687 Разстроено

  Хайде стига! Слугинажът на Политбюро със снишаването и мълчанието тогава са престъпна реалност, митовете си ги измислят дойчевелета, за да оправдаят безобразията и безхаберието - тогава и сега...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Преди седмица, някъде по документалните канали, имаше научно предаване, установяващо какво е положението в и около Чернобил - в една гора наблизко, при вземане на проба от земята, в нея имаше метално парче, и там дрегера буквално превъртя. След това спуснаха камери в един язовир, буквално на стотина метри от Централата, и не можаха да повярват какво виждат - водата отдолу вреше от всевъзможни видове риби - щуки, шарани, и т.н., а сомовете бяха по около 2 метра. Точно от тях взеха проби да установят какво се "случва" в телата им, но по нататък за съжаление не можах да гледам. Но рибите изглеждаха превъзходно.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  бля бла бла
  Много благотворно се оказа за зубъра (европейския бизон)
  Поради раздуханата истерия никой (нито ловци нито бракониери) не ги отстрелва и се развъдиха

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  точно по времето на инцидента бях в армията,скриха ни всички книги с данните за рдиация(колко е опасно и колко не)за един ден.когато слагахме дрегера на земята полудяваше,във въздуха беше ок,едно ще ви кажа безплатен обяд няма,никои в момента не може да каже каква е причината за рязкото увеличаване на раковите заболявания в българия за последните 30 години,почти двоино,няма как да се докаже но е вероятно това да е причината,тогава ни лъжеше (че всичко е наред)същата комунистическа партия която и днес е в парламента.

 6. 6 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  не дрегери извинявам се ,просто в един от коментарите по горе го видях и не се замислих даже,говоря за гаигер мюлеров брояч

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#4] от "witch_doctor":

  Е, сещаш се...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Ето го мит. От плът и кръв
  https://www.capital.bg/light/tema/2014/02/28/2251206_bezstrashnite_babushki_i_chernobil/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Има един документален филм за бабите останали в селата наоколо "Бабушките на Чернобил" Една от тях разправяше - всичките ни връстнички които се евакуираха са вече мъртви. Мъката по родните села ги уби по-сигурно от радиацията.

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#5] от "anticomunist":

  в момента не може да каже каква е причината за рязкото увеличаване на раковите заболявания в българия за последните 30 години,почти двоино...
  —цитат от коментар 5 на anticomunist


  Ами може също обяснението да е в това, че преди просто не са ги изследвали, сега като направиш програми за профилактика и превенция съвсем нормално е да откриваш повече заболели. Отделно, че и ракът е болест на развитите общества с висока продължителност на живот а последната нарастна от 80-те до сега с близо 4 години.

 11. 11 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  много ми интересно ,идиота които ми слага минус,аз казвам какво е било,поради факта яе го знам бях на19 години,и някакъв партиен трол цъка минус и казва не вярно ,партията маика никога не лъже,е бати простия народ.

 12. 12 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jazzdevil":

  искаш да кажеш че толкова ни се е развило обществото за 30 години че рака се е вдигнал,ами аз повече коментар нямам,ама уби тъпомера.

 13. 13 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За съжаление България е една от най-пострадалите държави! По нещастно стечение на обстоятелствата въздушния поток отнесе радиоктивния облак над България, а валялия дъжд посипа земята и хората (изкарани и на 1-во майската манифестация под този дъжд). Политбюро скри проблема, не раздаде на хората йод и не унищожи радиоактивната селскостопанска продукция. Вследствие на всичко това в огромна степен, е този зловещ бум на онкологични заболявания при българите!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  До коментар [#13] от "Синдбад-мореход":

  България е средно пострадала, извадила е малък късмет

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 15. 15 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Най-голямата ядрена катастрофа в историята са бомбардировките, разбира се демократични в Япония.Това е умишлената катастрофа.Всеки може да провери колко невинни цивилни са дали фира в гугъля.
  А най-голямата злополука е във Фукушима, където продължава да се заразява водата с радионуклеиди, миналата седмица японците изсипаха милиони литри в световният океан.Доколкото знам, активната зона на реакторите произведени по най-напреднала технология, е разтопена и Господ не може да спре катастрофата.А Чернобил беше ужасно раздухан по идеологически причини.Аз самият тогава бях на селище Елените и се чудехме на лудият късмет, всички западняшки резервации да бяха отказани и си бяхме супер в комплекса, в който иначе нямаше място.
  А филма който колегата е гледал го има в тубата, оказа се, че не радиацията, а човекът е най-големият враг на прородата.Защото в оградената зона биологичният див свят се е развил прекрасно.А за рибите в онова езеро е верно, там гайгера полудява във водата, обаче на рибите им нямаше нищо.
  А междувпрочем трагедията в Чернобил е резултат на човешка грешка.Има филм за това. И вината на тогавашната върхушка , за това че премълчаха не поставям под съмнение.

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Дойче веле ни занимава с последствията от тази безпрецедентна ядрена катастрофа, а за престъпното поведение на управляващите комунистически пърхушки в СССР и другите комунистически държави , които се опитаха да скрият авариата и не предупредиха населението за опасностите от радиоактивно замърсяване , нито дума. Главен виновник за това престъпление беше Горбачов, но вместо да бъде осъден, по-късно западните левичари му дадоха Нобелова награда за мир.

 17. 17 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 853 Неутрално

  За съжаление България е една от най-пострадалите държави!
  —цитат от коментар 13 на Синдбад-мореход


  Да така е! В България се появиха изключително злобни хора, които станаха симпатизанти на СДС. Злобата им беше толкова голяма, че започнаха да се „хапят“ един друг. Например групата на 39-те депутати „плюеше“ по тези, които подписаха Конституцията. Даже Блага Димитрова ги прокле да им изсъхнат ръцете!


  До коментар [#13] от "Синдбад-мореход":

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jazzdevil":искаш да кажеш че толкова ни се е развило обществото за 30 години че рака се е вдигнал,ами аз повече коментар нямам,ама уби тъпомера.
  —цитат от коментар 12 на anticomunist


  Вярвай си на каквото щеш - в Япония 27% от смъртните случаи са свързани с рак; в САЩ - 21%; в България - 18% а в Нигерия под 1%.

 19. 19 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":Дрегери ли бе Хамилтоне? Пробвай отново!
  —цитат от коментар 4 на witch_doctor


  Дрегер, Гайгер-Мюлер... все е тая.

  Сам съм, други няма...
 20. 20 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  "Яблоки величиной с арбуз": рассказы тех, кто вернулся из Чернобыля:

  ..."В августе созрели огромные яблоки — величиной с арбуз средних размеров. Сладкие и ароматные. Мы строго-настрого запретили личному составу их трогать. Так и было, пока один "мудрый" физик, доктор наук, не опубликовал в "Правде" статью: "А мы не боимся есть яблоки в Чернобыле. Чтобы набрать максимально допустимую дозу, надо съесть не менее 300 кг". И мои "партизаны" стали привозить их с работы мешками. Приходилось обливать соляркой".

  https://ria.ru/20210423/chernobyl-1729530729.html

  Сам съм, други няма...
 21. 21 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  За съжаление България е една от най-пострадалите държави! По нещастно стечение на обстоятелствата въздушния поток отнесе радиоктивния облак над България, а валялия дъжд посипа земята и хората (изкарани и на 1-во майската манифестация под този дъжд).
  —цитат от коментар 13 на Синдбад-мореход


  Хубаво е преди да говориш глупости да изцъкаш това видео:
  https://www.youtube.com/watch?v=lwxNfy79gl4
  и да видиш кога всъщност е бил пика.

  Подсказка - 1ви май не е бил чак толкова зле....

 22. 22 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  много ми интересно ,идиота които ми слага минус,аз казвам какво е било,поради факта яе го знам бях на19 години,и някакъв партиен трол цъка минус и казва не вярно ,партията маика никога не лъже,е бати простия народ.
  —цитат от коментар 11 на anticomunist


  Колега не се пени. Не съм видял някой да отрича смъртоносният ефект на радиацията.
  Никой не отрича престъпният метод за потулване на катострафата

  Въпроса не е в това.

  Въпроса е че днес масово се говори за алтернатива на изкопаемите горива, но същите и дума не обелват колко безопасна е ядрената енергия. Да сравняваш чернобил с всички атомни мощностти по света, а като да сравняваш 9/11 със полет Варна-София

  'progressives' is the politically correct word for communists
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Весело

  До коментар [#5] от "anticomunist":

  “за рязкото увеличаване на раковите заболявания в българия за последните 30 години,почти двоино,”

  Ами откриха се нови видове “раци” - освен на гърдата и белия дроб, сега всеки орган, плюс дебелото черво, развива рак.
  Друг принос за онкологичния ръст е скрийнинга. При него има опция всякак “пъпка” да се брои за рак. Така се получава и ръста на излекуваните. И ръст на печалбите на едни специализирани търговски дружества с имена на светии и светици.
  Оскъдните данни до момента посочват, че при “умерено” облъчване с алфа частици по-скоро се увреждат репродуктивните способност на организма, включително преждевременно раждане, отколкото “дърта” клетка да мутира - обикновено умира. А ако все пак мутира, имунната система(левкоцитите) я “изяжда”. Ракът се развива, когато имунната система не е в състояние да реагира, било поради стрес, генетична обремененост или някаква “политическа стабилност” от “полезни консерванти”.

 24. 24 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Главен виновник за това престъпление беше Горбачов, но вместо да бъде осъден, по-късно западните левичари му дадоха Нобелова награда за мир.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Главен виновник е социализма. Който и да беше на мястото на Горбачов щеше да постъпи по абсолютно същият начин

  'progressives' is the politically correct word for communists
 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2913 Любопитно

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  “Главен виновник за това престъпление беше Горбачов, но вместо да бъде осъден, по-късно западните левичари му дадоха Нобелова награда за мир.”

  Левичарите Роналд Рейгън и Маргарет Татчър?
  Или професорите и докторите на “мирните науки” - генералисимусти, маршали и генерал-лейтенанти?

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Благодарение на Deutsche Welle и Free Europe, по време на комунистическата диктатура, хората са научили за катастрофата. Мои познати починаха от рак няколко месеца след това. Лекарите казваха, след изследвания, че приличат на пострадали от ядрен взрив...

 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 557 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Там стана истинска природа Колкото и невероятно да е Но основа е че от страх , никой не се моташе там

  гошо
 29. 29 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Благодарение на Deutsche Welle и Free Europe, по време на комунистическата диктатура, хората са научили за катастрофата. Мои познати починаха от рак няколко месеца след това. Лекарите казваха, след изследвания, че приличат на пострадали от ядрен взрив...
  —цитат от коментар 27 на EU Fighter


  И Дойче Веле и Свободна Европа днес са коренно различни като съдържание от преди 35 години. Като за начало тогава ние бяхме от страната на социалистите. Сега е точно обратното

  'progressives' is the politically correct word for communists
 30. 30 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU Fighter":

  Кво да ти кажа ,ние пък преживяхме и странно рак хванахме ,след 30г демокрация

  гошо
 31. 31 Профил на Lina 3sbur
  Lina 3sbur
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Преди седмица, някъде по документалните канали, имаше научно предаване, установяващо какво е положението в и около Чернобил - в една гора наблизко, при вземане на проба от земята, в нея имаше метално парче, и там дрегера буквално превъртя. След това спуснаха камери в един язовир, буквално на стотина метри от Централата, и не можаха да повярват какво виждат - водата отдолу вреше от всевъзможни видове риби - щуки, шарани, и т.н., а сомовете бяха по около 2 метра. Точно от тях взеха проби да установят какво се "случва" в телата им, но по нататък за съжаление не можах да гледам. Но рибите изглеждаха превъзходно.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf
  Имаш ли линк за видеото?

 32. 32 Профил на STALKER
  STALKER
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Бях там преди две години. На места има все още голяма радиация. Особено на пътя близо до Червената гора , там уредите свиреха в автобуса на разстояние около стотина метра от гората. В Припят само на закрити места. Около централата няма. На излизане минаваш през скенер за радиация ако свирне не отваря вратата и трябва да сваляш всичко което е поело някаква доза. И го оставаш там.. Рядко се е случвало както ни обясниха.

 33. 33 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи приятел, ти, войникът в казармата, на 19, както казваш, години, си видял… каквото си видял.

  Да те питам, колко си бил тогаз, а най вероятно и сега, компетентен в една проблематика, която меко казано не е от най-лесните за разбиране?

  Да го кажа иначе – какво ти разбира главата от радиация, радиоактивен разпад, ядрена реакция, радионуклеиди, милисиверти, милизиберти и пр.?
  Нито си разбирал, нито си можел да разбереш.

  Дори да си въртял ония 2 ли три ли хартиени кръга с нанесени цифрички, за да определиш последиците от атомен взрив (ако си служил в химическо поделение), не е достатъчно
  да се изказваш с претенции за компетентност.

  Друг един приятел твърди, че България е най-засегнатата държава, щото… вятърът духал насам.

  По данни на Агенцията за атомна енергия във Виена, ние сме една от най-малко засегнатите страни. Заради вятъра, който в началото е духал на Северозапад, т.е към Белорусия. Който е живял по онова време, трябва да помни, че гюрултия вдигнаха първо скандинавските страни. И да поясня, щото… да де – те са на Северозапад от Чернобил.

  В България, непосредствено след аварията, БАН провежда изследване в Родопите. Хипотезата е била, че падналия дъжд е внесъл радиоактивност в растенията, които добитъкъ пасе. Оттам – в млякото. Доколкото населението в тази част на страната се изхранва основно с продукти, които си произвежда , в т.ч. млечни продукти, се е очаквало, ако има заразяване с радионуклеиди, това да може да бъде измерено и оценено.
  Резултатите – няма статистически достовери данни за такова заразяване/замърсяване.

  Мнеието на Световната здравна организация, отразено в документите й, е че няма доказателства за последствия от Чернобилската катастрофа върху здравето,

  В България, след 1989 във връзка с Чернобил, бяха осъдени Григор Стоичков – заместник министър председател и главния санитарен инспектор – забравих му името.
  Осъдени за бездействие.
  Всъщност - осъдени под натиска на общественото мнение. Защото в съда бяха представени данни от измерванията направени в страната. И те се оказаха по-ниски от фиксираните в съответните нормативни документи максимални допустими стойности.
  Но те си излежаха присъдите.

  Да ние сме „изяли“ някакава радиация.
  Да – тя е била по-ниска от допустимата.
  Да, ако се бяха взели мерки, щяхме да „изядем“ по-малко от този „десерт“

  Чернобил е катастрофа.
  Чернобил е трагедия.
  Чернобил е рана.

  Няма нужда от доълнителни безпочвени твърдения – ОНКОБОЛНИТЕ СА ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ или лични трагедии ДЕТЕТО МИ СЕ РАЗБОЛЯ ОТ РАК СЛЕД ЧЕРНОБИЛ, изведени до генерални обобщения. Няма статистически достоверни (тези думи не са случайни, имат значение за които разбират) данни за това.

  На колко от приятелите, защитаващи тезата за ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОНКОБОЛНИ им димят под носа цигари всеки ден по няколко часа?
  Не беше ли България една от „най-пушещите“ в света?
  Седнали да винят за рака Чернобил.

 34. 34 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jazzdevil":искаш да кажеш че толкова ни се е развило обществото за 30 години че рака се е вдигнал,ами аз повече коментар нямам,ама уби тъпомера.
  —цитат от коментар 12 на anticomunist


  Защо бе! Да не казваш, че всичко си е както преди 35 години?!

 35. 35 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU Fighter":

  Същите са, вие сте различни ( или с недоразвит интелект ).

 36. 36 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vasil Grozdanov":

  До 1981 има 381 ядрени взрива доста от който на повърхноста или в атмосферата. При последния проведен от Китай радиоактивния облак обикаля заемта за около 7 дни и не мисли , че е бил по малко заразен от чернобилския. Просто поради по голямата височина се е разнесал по равномерно в/у земята и няма зона на заразяване с голяма концентрация като при Чернобил ...
  През 60 -те години Руснаците взривяват 2 атомни бомби в атмосферата в без да предупредят цивилното население (около 100 хил) и пускат 2ч след експлозията 2 моторизирани дивизии в учебна атака (около 30 хил. души) ...
  Може да се изброява много и в списъка с простотиите са и САЩ, Франция и Англия по ред на щетите ....

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  САЩ пък първия им термоядрен опит го изчисляват криво на 4-5 мегатона и евакуират, съобразно тези числа. Взривът се получава малко на 15 мегатона и туземците по няколко острова го отнасят лошо.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  ДВ е те трябва да си вземат научен консултант, че има големи небивалици и глупости в статията, да не говорим за противоречия (хем няма мутации, хем пък има ракови заболявания по животинките и т.н.) и горките немци да се облъчват с 4 мЗв на година, ако бяха германци сигурно щеше да е по-малко.

  Добре е да се помни Чернобилската авария: триумф на мърлящината и тъпотията на един човеконенавистен строй. Това е нещото, което не мога да простя на комундерите управляващи в нрб, другото вече съм го преглътнал по един или друг начин, но това не.

 39. 39 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Никога не е имало никаква атомна електроцентрала там. Там има база на руски рептили и май литъл пони. Измама като и с вируса , как може да се води статистика за ковид в Австралия ,като земята е плоска и Австралия не съществува ....

 40. 40 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#33] от "Карло Ангелов":

  гогато има брояч и знеш със таблицата какви са допустимите стоиности,не е нужно идиот такъв да си ядрен инженер,както вижда си се регистрирал току що за да изкажеш некомпетентно мнение,както и да е дори идиотите имат право на това.

 41. 41 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#33] от "Карло Ангелов":

  БАН провежда изследване в Родопите. Хипотезата е била, че падналия дъжд е внесъл радиоактивност в растенията, които добитъкъ пасе. Оттам – в млякото. Доколкото населението в тази част на страната се изхранва основно с продукти, които си произвежда , в т.ч. млечни продукти, се е очаквало, ако има заразяване с радионуклеиди, това да може да бъде измерено и оценено.
  Резултатите – няма статистически достовери данни за такова заразяване/замърсяване.  да ДЕ БАН ПРОВЕДЕ ИЗСЛЕДВАНЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ВЪРХУ ВИНАТА ПРОИЗВЕДЕНИ В ТАЗИ ГОДИНА И УСТАНОВИ ЗАВИШЕНА РАДИАЦИЯ,,,,,,а сега кво правим ходи и провери уебсаита смешнико.

 42. 42 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Преобладаващият животински вид в зоната е шестокрилият петопишник.

 43. 43 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

  Какви мегатонове ти вкарват бръмбари в мозъка??? Вземи се пообразовай!

 44. 44 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Значи, за тия 28 см дето ги имам, трябва да благодаря на некадърните руснаци, че направиха аварията в чернобил.

 45. 45 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3126 Гневно

  И отново да попитаме БСП(к), която настоява, че е наследник на БКП. Кога тази партия ще се извини за покриването на Чернобилската катастрофа? Докато бащите, майките, дядовците и бабите, на днешните комунисти (вкл. и те самите) нагъваха специални незаразени храни, българският народ хапваше под благосклонния поглед на бай Тодар заразени салати и манифестираше на 1 май.

  Пазете се от доносника vesolr
 46. 46 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ето, че на българските комундета радиацията им се отрази положително, цъфтят като майски рози и процъфтяват като другаря Наризанов от "Маргарит и Маргарита" вече 30+ години, без да получат дори морална разплата за престъпленията си, а най-успешният продукт на комунизъма, другаря Борисов навигира държавата 10+ години и той цъфти като майска роза и неговият стар ортак - другарят стрифонов днес направи важна постъпка за връщането му на бял кон на чело на държавата

 47. 47 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  До коментар [#36] от "Quo Vadis?":

  381 ли? Я вземете се поограмотете малко:
  https://www.youtube.com/watch?v=LLCF7vPanrY

  Що се отнася до цитираната от вас операция "Снежок", САЩ правят почти същото "учение". Единствената разлика с СССР е, че в САЩ жертвите получават някакво обезщетение от държавата, за причинениете вреди.
  Уви, докато се разбере колко е опасна радиацията, повечето от водещите учени в Манхатънския проект стават пътници. А там са основоположниците на съвременната физика, химия, генетика... за фон Нойман дори няма да обяснявам.

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  И отново да попитаме БСП(к), която настоява, че е наследник на БКП. Кога тази партия ще се извини за покриването на Чернобилската катастрофа? Докато бащите, майките, дядовците и бабите, на днешните комунисти (вкл. и те самите) нагъваха специални незаразени храни, българският народ хапваше под благосклонния поглед на бай Тодар заразени салати и манифестираше на 1 май.
  —цитат от коментар 45 на GreenEyes


  Това е много добър въпрос. Защото в БКП бяха както генерал Добри Джуров, който щом чу за аварията, веднага нареди свикване по тревога на гражданската отбрана и чак тогава тръгна да внася решение в Политбюро, така и Тато, с всичките блюдолизци покрай него (хундвейбини, подобни на цитирания в по-по-горния ми пост), които си навряха главите в пясъка и казаха да се правим че нищо не е станало. А това за специалното обслужване е леко посъчинено. Секретарят на градския комитет ядеше в общия стол, заедно с всички останали (непартийни включително). От него нагоре, не знам, те не се виждаха сред нормалните хора.

 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4085 Весело

  До коментар [#26] от "Шулц":

  Не бе комплексарче, за съжаление не живея в квартала на Мария Бакалова, за съжаление...
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 50 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanpopov":

  381 са в атмосферата или на повърхноста ...
  И съм написал, че простотии са се правили от всички ... просто руснаците правят разлика като включват в експериментите и цивилни без да ги питат .... без война

 51. 51 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanpopov":

  Ако трябва да си точен първите научни жертви са Анри Бекерел и Жолио Кюри ..

  М/у другото през 30 год. са продавали лимонда обогатена с радиоактивни изотопи за подобряване на здравето и имуната система .....

 52. 52 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanpopov":

  Ето ти малко по достоверна информация

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4165831/

 53. 53 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivanpopov":

  https://www.armscontrol.org/factsheets/nucleartesttally

  Прав си всъщност са доста повече

 54. 54 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Този вестник се превърна в препечатка на Хой-със-зеле.

  Което е странно, защото ако исках да чета Хой-със-зеле сигурно щях направо да ходя на техният сайт?

 55. 55 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#33] от "Карло Ангелов":БАН провежда изследване в Родопите. Хипотезата е била, че падналия дъжд е внесъл радиоактивност в растенията, които добитъкъ пасе. Оттам – в млякото. Доколкото населението в тази част на страната се изхранва основно с продукти, които си произвежда , в т.ч. млечни продукти, се е очаквало, ако има заразяване с радионуклеиди, това да може да бъде измерено и оценено.Резултатите – няма статистически достовери данни за такова заразяване/замърсяване.да ДЕ БАН ПРОВЕДЕ ИЗСЛЕДВАНЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ВЪРХУ ВИНАТА ПРОИЗВЕДЕНИ В ТАЗИ ГОДИНА И УСТАНОВИ ЗАВИШЕНА РАДИАЦИЯ,,,,,,а сега кво правим ходи и провери уебсаита смешнико.
  —цитат от коментар 41 на anticomunist


  Само да ТЕ попитам, плахо : КЪДЕ БАН е намерила тези 34-35 годишни вина та да им прави анализи😃 ?

  Да уточня: ЛИЧНО АЗ НЕ ВЯРВАМ НА НИКАКВИ ОФИЦИАЛНИ ДАННИ разпостранявани по време на соц'а! 'СИЧКОТО беше пропаганда-кап'тализмът умираше, соц'а процъФтяваше и "рая" беше ей тамо след хорзонта😃


  Та...първата част на твоя коментар ми се вижда достоверна: "другарите" са поприкрили "за пред масите" неудобната истина! Това за вината от тогава...кхм...кхм...кхм...😃
  До коментар [#41] от "anticomunist":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 56. 56 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#44] от "jmf29537805":

  Интересни рога...

 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  Вярвай си на каквото щеш - в Япония 27% от смъртните случаи са свързани с рак; в САЩ - 21%; в България - 18% а в Нигерия под 1%.
  —цитат от коментар 18 на Jazzdevil


  Ми логично бе, Шерлок. Където има свястна здравна система, там изследват повече и поставят повече диагнози на повече хора. От там и бройката на диагностицираните с "рак" расте. Отделно където средната продължителност на живота е по-висока, там и заболелите от подобни болести са повечко, щото повече народ доживява до възрастта за подобни болести. Аз ти гарантирам, че в Амазонската джунгла, сред племената дето не знаят че има и други хора по света, рак няма.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":Дрегери ли бе Хамилтоне? Пробвай отново!
  —цитат от коментар 4 на witch_doctor


  За него дрегера на катаджиите е по-опасен от радиацията, не му връзвай кусур.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 59. 59 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 460 Неутрално

  И на дойче вле и на продажната фуста която е писала този неграмотен бълвоч, МАЙНАТА им!
  И на вас, податници и майцепродавци!
  Радиацията не действа от днес за утре! Ще има и следващи поколения!
  Един там бръщолевеше за двуметрови риби! Може би му харесва представата за двуметрови хора "павсюду"!>>>>
  Ех вие....красавци!

 60. 60 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  ами това за вината даже може да го видиш в господари на ефира

 61. 61 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Masel tov

 62. 62 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Значи, за тия 28 см дето ги имам, трябва да благодаря на некадърните руснаци, че направиха аварията в чернобил.
  —цитат от коментар 44 на jmf29537805


  Имаш 28 см. уши?Ми благодари им и направи едно кръгче над блока...

 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  В районите около Чернобил не е толкова опасно да отидеш на обиколка. Вече има нов саркофаг. Опасно е да живееш там дълго. Повишената радиация ще изяжда организма ден след ден, което ще предизвиква все повече нежелани болести. Дори да не умреш от лъчева болест, най-вероятно ще умреш от усложнения от други болести, причинени от радицията.

  Проблемът с Чернобил не беше катастрофата. Проблемът беше престъпната небрежност на съветските ядрени работници, които сами - без никакви външни природни намеси - взривиха ядрен реактор. Бяха загърбили всички мерки за безопасност. А после скриха от света катастрофата, обричайки хиляди на бавна смърт. Както го каза един от героите в сериала - "В Съветския съюз ядрена катастрофа е невъзможна!"

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":ами това за вината даже може да го видиш в господари на ефира
  —цитат от коментар 60 на anticomunist


  Хе, аз в туземската ми ТВ гледам веднъж в месец нещо в новините (слушам предимно МЕЗЗО, гледам НГ и подобните) а ти ме препращаш в българската "господари на ефира"😃😃😃

  Сега сИрЮзнУ: Ако не можех да се аргументирам-не бих споменал изследване на БАН за радиация в 34-5 годишни вина (НАПИТКИТЕ, НЕ ЧУВСТВАТА!)!
  До коментар [#60] от "anticomunist":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 65. 65 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Чернобил ли е наистина най-голямата ядрена катастрофа?
  _______________________________________________________________________

  Не беше ли във Фокушима?

  В Чернобил един реактор, в Япония 4 реактора!

 66. 66 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#64] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  да се аргументирам за ЧЕРНОБИЛ,ха,ха,добре ти се аргументираи за БУХЕНВАЛД,че не е толкова лошо място.

 67. 67 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Проблемът беше престъпната небрежност на съветските ядрени работници, които сами - без никакви външни природни намеси - взривиха ядрен реактор. Бяха загърбили всички мерки за безопасност.
  —цитат от коментар 63 на Lou


  Нещо много си съкратил от аварията?

  Според колегата поляк съветските инженери решили да създадат екстремен случай сами, за да изпитат реактора, като изключват няколко от помпите, които въртят водата за охлаждане.

  И така започва аварията!


 68. 68 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Весело

  След това спуснаха камери в един язовир, буквално на стотина метри от Централата, и не можаха да повярват какво виждат - водата отдолу вреше от всевъзможни видове риби - щуки, шарани, и т.н., а сомовете бяха по около 2 метра. Точно от тях взеха проби да установят какво се "случва" в телата им, но по нататък за съжаление не можах да гледам. Но рибите изглеждаха превъзходно.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  А някоя мишка голяма колкото слон не си ли видял?

 69. 69 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#67] от "Дария Колев":

  Цъ.

  Инженерите искаха да изключат всички охлаждащи помпи, не няколко. И тряваше да го направят преди пускането на реактора. Но те го направиха чак 4 години след това, защото предишншти 3 пъти се проваляха. Разликата между неуспешните 3 пъти и последния е, че в последния опит загърбиха сигурността и рискуваха максимално.

  Аварията започнала? Самичка ли? От въздуха? Не беше ли предизвикана от некадърните инженери? Сериалът "Чернобил" не е учебник по ядрена физика, но представя по много опростен начин събитията. Там ясно беше казано, че 10 часа преди тестовете реакторът е бил намален на половин мощност, а след допълнително намаляване почти е стигнал нулата. В такава ектремна ситуация е задължително да бъде деактивиран. За графита на боровите пръти - престъпление. Ако бяха проявили поне малко разум в един единствен момент, нямаше да има взрив.

  Фукушима също беше трагедия, но там имаше природен феномен.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 70. 70 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Въпросът с виното не е към мен. Приятелят антикомунист да каже.
  Що се отнася до
  „ЛИЧНО АЗ НЕ ВЯРВАМ НА НИКАКВИ ОФИЦИАЛНИ ДАННИ разпостранявани по време на соц'а! 'СИЧКОТО беше пропаганда-кап'тализмът умираше, соц'а процъФтяваше и "рая" беше ей тамо след хорзонта😃“

  Правото да вярваш/невярваш, си е твое. При което нито едното, нито другото те прави прав автоматично.
  В рационални спорове място за вяра няма. Има едни сгради с кръстове, полумесеци, звезди – там се практикува вяра.

  Ако не вярваш на соц. информацията, тогава на каква информация вярваш?
  На каква основа формираш мнението си?
  А и няма как да квалифицираш като „соц“ информацията от МАГАТЕ – Виена или на Световнта Здеавна организация – Ню Йорк., ако не бъркам.

  Що се отнася умиращия капитализъм – два вица от време оно.

  КАПИТАЛИЗМЪТ ЗАГНИВА, НО МИРИШЕ ХУБАВО
  ВСИЧКО КОЕТО НИ КАЗВАХА ЗА КОМУНИЗМА СЕ ОКАЗА ЛЪЖА. ЗА ЖАЛОСТ, ВСИЧКО, КОЕТО НИ КАЗВАХА ЗА КАПИТАЛИЗМА СЕ ОКАЗА ИСТИНА.

  Сега у нас е капитализъм.
  Еми, загнил е и не мирише хубаво.
  Някъде – може би.
  У нас – не.

  Според ООН до 1989 заемаме 27 място в индекса за човешко развитие.
  След 1989 полека се сриваме и сега заемаме място след 50-то.
  Как да си го обясним?
  С БКП И ДС?
  30 години по-късно?
  Това е все едно за проблемите през 1975-76 да търсиш вината у цяря и у Гешев.


 71. 71 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "anticomunist":

  Виж приятелю, дето си антикомунист.
  Макар не е ясно каво значи анти нещо си, като хабер си нямаш от нещото.
  Най- много да го свържеш с едни гимнастически упражнения по жълтите павета и тъй да формираш понятията си.

  В далечните години, в 11 клас на гимназията, учителката по физика ни заведе в атомния реактор на БАН - на Пловдивското шосе, малко преди МЕТРО магазина.

  Влязохме, разгледахме. Там имаше и гайгер-мюлеров брояч.

  Би трябвало да помниш часовниците със светещи стрелки. Светят, щото върху тях е нанесен фосфор или негов изотоп.

  Е, гайгер-мюлеровия брояч „пощръкляваше“, колчем доближавахме такъв часовник до него. И тази „пощръляла“ радиоактивност, си я носехме на ръката.
  Припомни си - отровата от лекарството се различава само по количеството.
  Или не си чувал?

  Недей да надценяваш способностите си като 19 годишен, пък и днес, да разбереш и обосновеш едно или друго твърдение в тази област.
  Казваш ТАБЛИЦИТЕ…
  Дали би могъл да си спомниш и обясниш мерните единици, поясняващи смисъла на цифрите във въпросните ТАБЛИЦИ?

  И последно.
  Как точно престоят във един форум определя „колко пАрЕ чиня“?

 72. 72 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#19:"MilliVanilli"][/quote]

  Има такъв уред, Гайгер Мюлерво брояч, но е меко казано ретро.
  Иначе, като катастрофа, мисля че заедно с Фукушима, делят палмата, въпроеки че справедлива е бележката, че изпитанията с бомби особено в годините след ВСВ са били много замъряващи и на никой не му е пукало, ни на изток, но на запад. Но това е, защото армиите са нещо много хубаво и затова трябва да си отглеждаме, хрантутиме и щедро финансираме. Ето, примерно Русия може и да няма кой знае какъв стандарт на живот, ама какава хубава армия отгледа джуджи - всички и особено мощни държави като трите колоса, Литва. Латва и Естония, заедно с Украйна треперят от страх.
  Що се отнася до нас, все пак далеч не сме от най-пострадалите. Украйна, Беларус, части от Полша са сред най-силно засегнатите.
  Тук е важно да се каже, колко милиарда до момента са отишли и няма и не се очаква да има някакво трайно решение по последствията, като става дума и за двете аварии.

 73. 73 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За домораслите "специалисти", към които, без съмнение, и аз се числя.

  http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Ritnik-ot-Merlend--Posleslov--Tryabva-li-da-se-habim/247536/11/33

 74. 74 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да добавя заядливо - това не е соц информация, но, по дяволите, как съвпада с нея.

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#33] от "Карло Ангелов":БАН провежда изследване в Родопите. Хипотезата е била, че падналия дъжд е внесъл радиоактивност в растенията, които добитъкъ пасе. Оттам – в млякото. Доколкото населението в тази част на страната се изхранва основно с продукти, които си произвежда , в т.ч. млечни продукти, се е очаквало, ако има заразяване с радионуклеиди, това да може да бъде измерено и оценено.Резултатите – няма статистически достовери данни за такова заразяване/замърсяване.да ДЕ БАН ПРОВЕДЕ ИЗСЛЕДВАНЕ ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ВЪРХУ ВИНАТА ПРОИЗВЕДЕНИ В ТАЗИ ГОДИНА И УСТАНОВИ ЗАВИШЕНА РАДИАЦИЯ,,,,,,а сега кво правим ходи и провери уебсаита смешнико.
  —цитат от коментар 41 на anticomunist


  Бегай бе, БАН казваше, квото му наредят "отгоре" (от Партията, а тя казваше, каквото ѝ наредят от Кремъл). Що научихме за радиацията от "черните станции", а не от нЕКоя лаборатория на БАН в "по света и у нас", а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#70] от "Карло Ангелов":

  Никога не си помирисвал социализъм, заради това не можеш да оцениш как мирише капитализма. И между другото във вица не е мирис, а вкус. Оригиналния виц е, че капитализма е като мушмула — колкото повече загнива, толкова по-сладък става...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#76] от "gost22":

  Набор 1949. Зная достатъчно - и за меда и за жилото.

  Вица очевидно има варианти.

  Между другото приятелю, капитализна не е само Западна Европа, Северна Америка, Япония, Австралия и Нова Зеландия. - т,нар. Златен милиард.
  До 7 милиарда колко остават?
  Така че за мушмулатра може да е вярно, но за 1/7 от света.
  Що се отнася до нас - загниването е налице, сладостта - ми няма я.

 78. 78 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "gost22":
  Бегай бе, БАН казваше, квото му наредят "отгоре" (от Партията, а тя казваше, каквото ѝ наредят от Кремъл). Що научихме за радиацията от "черните станции", а не от нЕКоя лаборатория на БАН в "по света и у нас", а?

  Бягането, разбира се е добро занимание, здраволсовно, тъй да се каже.
  Макар, че "Бегай бе"... добре де, да не издребнявам...

  Колко твои познати са работили в БАН в ония години?
  А в управлението на БАН?
  Колко твои поне познати, са работили по върховете на БКП?
  Мисля, че николко.

  Осветли ме, моля те, на каво основание формираш категоричните си твърдения.
  На "черните станции"?
  А как позна, че от тях "струи" чиста и свята истина?
  Какви обективни аргументи имаш за това?
  Повярвай, дори българските информационни източници да лъжат от сутрин до вечер, от това не следва, че "черните станции" правят нещата иначе.

  Твоята позиция е позиция емоционална. А емоцията няма силата на аргумент.
  Няма и не може да има.
  По-горе бях посоччил връзка, която цитира "тяхно", на държава, създала и издържала "черните станции", изследване за Чернобил.
  Привеждам я тук, специално за теб.

  http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Ritnik-ot-Merlend--Posleslov--Tryabva-li-da-se-habim/247536/11/33

  А да видим ще ли имаш, да те"клъвна" малко, капацитет да разбереш какво ти думам.

 79. 79 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#78] от "Карло Ангелов":

  Ми по делата се познава бе, по делата и последиците от делата. Ми нямах познати по върховете, щото имах "ненадеждни" в родата — никакъв шанс. По тази логика, тези по върховете са били от "надеждните", ама да издигаш в научните среди по критерий "надеждни/ненадеждни" накрая го докарваш до последно място в ЕВропа, което пък си беше факт във всичките области когато се спомина "соца". Та щом фактите говорят, и боговете мълчат, само тези дето не се усещат продължават да дърдорят. И ако това с набора ти е вярно, ти не си закачил нищо от онова преди соца, и е нормално капитализма да ти мирише кофти — така са те привикнали от малък.
  "Черните станции" даваха повече истински неща (потвърдиха се), отколкото родните медии и руската телевизия в петък успяваха да премълчат. Нещо да кажеш за заглушаването на станции, които излъчват премълчаната истина?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 80. 80 Профил на Карло Ангелов
  Карло Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Щото имах "ненадеждни" в родата — никакъв шанс”
  Общо взето така беше.
  Макар, че „никакъв шанс“ е доста пресилено. Има достатъчно примери в едното или другото направление.
  Впрочем не е ли сега същото?
  Какво е ЛУСТРАЦИЯ?
  Тридесет години след соц-а?
  Не е само у нас, не е.
  Такъв е светът.
  Не е оправдание, опит за обяснение.

  И за черните станции си прав. Заглушавахме ги.
  Да те попитам за какво им беше на западняците да поддържат такива станции, запитал ли си се?
  Щото много я обичат свободата?
  Щото много им пука за хала на населението отсам завесата?
  Не приятел, не.
  Просто елемент на студената война, на ИДЕОЛОГИЧЕСКОТО противопоставяне.
  Нашите страни представяха друг модел на устройство, модел където КАПИТАЛА като такъв го нямаше.
  В основата на техния свят е КАПИТАЛА.
  Малко е грубо и оттам неточно казано, но по принцип е така.

  Две несъвместимости.
  И те приемаха, че нашето обществено устройство е заплаха за тяхното.
  Със самото си съществуване.
  И предприемаха мерки.

  Питал ли си се откъде се взе комунизма?
  Ами че те го създадоха приятел, в тяхната си ситема!
  После пък не го харесаха.
  Щото им бърка в кесията.

  За делата викаш…
  Добре – за делата
  Население – от 6.5 млн. нараснало на 9 млн.
  80% живеещи в собствено жилище
  Безплатно ОБЩОДОСТЪПНО образование
  Безплатна ОБЩОДОСТЪПНА медицинска помощ
  Социална и криминална сигурност.

  Науката казваш
  На съветски, американски, руски космически апарати летят създадени в БАН устройства.
  България е водеща в областта на лиофилизираните храни.
  В България е създаден методът за леене с противоналягаане, по който метод се произвеждат алуминиеви джанти по света.
  В България е открит 6-тия сърдечен тон.

  И т.н. и т.н и т.н.

  Бъди здрав

 81. 81 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Животът продължава и след Нагазаки, Чернобил или Фокушима. Това са малки инциденти по пътя на прогреса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK