Стратегически лъжи: политици умишлено използват тази тактика и не им пука

Стратегически лъжи: политици умишлено използват тази тактика и не им пука


На набързо свикан днес брифинг с лаконичното съобщение "ГЕРБ ще даде брифинг по актуални вътрешни и международни теми" лидерът на партията Бойко Борисов в характерен монологичен стил и под формата на хипотези, недовършени изречения, противоречиви и неверни твърдения напомни за пореден път за въпроса дали подобен стил не е резултат на съвети, давани от политически стратези и PR консултанти. А може и да е съвсем искрено негово поведение със същия ефект, усилен и от съсипаната медийна среда в годините на неговото управление.


По този повод "Дневник" предлага обяснение на професор по журналистика в Университета на Съсекс за това какво представлява в политическата комуникация т.нар. стратегическо лъжене и защо не е най-добрата идея медиите всеки път да се хвърлят да опровергават политиците.


Думата на Борис Джонсън срещу тази на бившето му алтер его Доминик Къмингс. И в зависимост от това къде сте чели или чували за обвиненията и контраобвиненията, прелитащи между двамата, едното или и двете са "дребнави сметки с истината". Фактът, че повечето от това, което хората виждат, е произлязло или от изтичане на информация от неназовани свидетели, или чрез все още необоснованите твърдения в блога на Къмингс, само ще размъти още повече водата.
Но най-големият проблем, който имат премиерът и неговият бивш главен съветник, е, че все по-голям брой хора, независимо дали във или извън "балона" на Уестминстър, стават все по-трудни да приемат сериозни думите на двамата мъже.


Те сами са си виновни. И двамата отдавна са отдадени на онова, което аз и колегата ми Каролайн Фишър описваме в нова научна публикация като "стратегическа лъжа". Това е техника - усъвършенствана от самия Къмингс по време на кампанията за Брекзит и изиграна майсторски по време на предизборната кампания през 2019 г., при която политик изрича умишлена лъжа с цел да измести дневния ред на новините към предпочитаната от него територия.


Няма значение дали лъжата лесно се опровергава. Всъщност в един смисъл опроверженията са част от плана, тъй като те водят до усилване на темата на лъжата и задържане върху или близо до върха на дневния ред на новините. Крайната цел на стратегическата лъжа е да окаже въздействие върху важността на проблемите.


Както обясняват американският медиен учен Спайро Киусис и колеги в проучване от 2010 г. за отразяване на изборите в САЩ, това е централна цел за всички политически съобщения за обществеността, особено по време на избори.


Теорията за определяне на дневен ред е полезна за разбирането на тази стратегия, особено в дигиталната ера. Това е, ако впрчем някога изобщо е било, не просто дейност, определяна отгоре надолу, но включва послания, преминаващи от политици към медиите, към обществеността и завъртани обратно към политиците и властта, като посланието се приспособява във всяка точка.


Свързаните понятия за "приоритизиране", "грундиране" и "рамкиране" влизат в игра тук - често разглеждани като разширения на определянето на дневния ред - те се занимава не само с това кои въпроси да се обсъждат в медиите, но как те се обсъждат, в какъв контекст и акцент. Казано на обикновен език, как да "въртиш" темите, които искаш.


Стратегически лъжи: политици умишлено използват тази тактика и не им пука

© Associated Press


"Брилянтният" трик с Брекзит


Класическата стратегическа лъжа беше слоганът, нарисуван отстрани на автобуса на кампанията Leave ("Да напуснем!") по време на референдума за Брекзит, който твърди, че Великобритания изпращала 350 милиона британски лири на седмица към ЕС. Това беше цифра, която лесно и често се опровергаваше - не само от участниците в кампанията "Да останем!", но и от всички уважавани организации за проверка на фактите.


Обаче това нямаше значение. Къмингс не направи опит да защити това число в своя блог за кампанията, но вместо това го описа като "брилянтна комуникационна хитрост", заявявайки, че "проработи много по-добре, отколкото си мислех, че ще стане".

 • Уловката на Къмингс може да се види как заработи в рамките на броени дни след старта на кампанията Leave, когато News at Ten на телевизия ITV посвети цели осем минути на интервю, в което Джонсън беше многократно и категорично опровергаван за истинността на претенцията за £350 милиона. По-наивните биха могли да си помислят, че интервюто е унищожило ключовия лозунг на кампанията Leave. Нищо подобно. Интервюто, както и репортажите в други емисии, означаваше, че въпросът за плащанията на Обединеното кралство към Европа се разглежда от милиони зрители като най-важния проблем на кампанията.

Освен това, след като едно твърдение - или лъжа по този въпрос - намери ухо, склонно да се вслушва и вярва в подобни неща, тогава никакво опровержение няма да убеди хората, че то не е вярно. Това е така, защото лъжата отговаря на техния мироглед и ако повярваме на нещо друго, би създало усещане за когнитивен дисонанс - нещо, което всички ние се стремим да избягваме. Освен това спомените на хората за опроверженията бързо избледняват, докато споменът за първоначалната лъжа остава.


Така останалите участници в кампанията установиха, че всеки път, когато се стремят да опровергаят изявления като претенцията за £350 милиона - или например идеята, че Турция е на път да се присъедини към ЕС (не беше, но задържа въпроса за имиграцията на челно и централно място) - те се оказаха неволно препредаващи лъжите. Това е описано от изследователката на медиите Каролайн Джак като "непреднамерено усилване", което от своя страна води до друг феномен, който тя определя като "неволно легитимиране" - актът на придаване на достоверност на "стратегическите лъжи", просто като ги повтаря.


Доминик Къмингс

© Associated Press

Доминик Къмингс


Калта остава, дори когато е резултат от лъжа


Да нанасяш бързи и силни удари е един от ключовите компоненти на правилника за употреба на стратегически лъжи. Както го демонстрира референдумът за Брекзит и може да бъде видяно по време на парламентарните избори през 2019 г. През първата седмица от кампанията консерваторите публикуваха видеоклип, който показва Кийр Стармър (по това време говорител на на лейбъристите по въпросите на ЕС), как се оплита в отговор на въпроса за позицията на партията за Брекзит. Но в оригинала Стармър изобщо не се държи така.


Притиснат да обясни защо е манипулиран този клип председателят на консервативната партия Джеймс Клевърли се опита да го обърне на смях, като каза през BBC, че "Всеки може да види, че видеото е" очевидно редактирано "заради музикалния фон."


Независимо от това манипулацията беше гледана над милион пъти в следващите дни и последващите публикации за неодобрение на инцидента от Лейбъристката партия бяха видяни от много повече - само един репортаж на BBC за инцидента получи 1.1 милиона посещения в Twitter.


Ясно е, че стратегическата лъжа повдига редица основни етични проблеми, но има и важна практическа страна. Какво правят журналистите, особено тези, работещи за регулираните обществени радио- и телевизионни оператори, когато се сблъскват с конфликта между разпространението на нещо, което те разпознават като лъжа, и техните законови отговорности за "безпристрастност"?


Оспорват ли лъжата в ефир, цитират ли опонент, цитират ли организация за проверка на фактите или просто изобщо не излъчват лъжата? Всички подобни действия са или биха могли да бъдат проблематични в настоящата регулаторна среда. Качеството на нашата демокрация зависи от качеството на политическия дебат в публичната сфера. Новите техники за агитация представляват реална заплаха както за дебата, така и за нашата демокрация и трябва да се предприеме спешно нещо, за да се реши този проблем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Шизофреникът от Банкя друго не умее. Но това му е достатъчно.

 2. 2 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Какво могат да направят медиите, когато политици умишлено и непрекъснато лъжат?"

  А какво може да направи прокуратурата по въпроса? Това е лъжа спрямо целия народ все пак, а нали прокуратурата УЖ народа брани?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Само не видях дали тази евтина манимупалации е препечатана от Гардиан или някой друг ляв източник. Вероятно малцина ще разберат че целта, не е кал по Б. Джонсън, или про - европейски поглед - а нещо доста по-опасно - да се нормализира бъдещата цензура. Аргументите са налице - 'истината е само една' , и само една партия, страна, позиция е правилна. Другите ще трябва да попитат преди да могат да водят такава политическа кампания...

  'progressives' is the politically correct word for communists
 5. 5 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 720 Неутрално

  При Борисов няма стратегии.
  Всичсо е импровизации. Сутрин е едно, на обяд е друго.
  Само лъжите му са постоянни, като напоследък поведението му издава страх и паника.

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Hard Brexit - Der Coup der reichen Elite

  https://www.ardmediathek.de/video/die-story/hard-brexit-der-coup-der-reichen-elite/wdr-fernsehen/Y3JpZDovL3dkci5kZS9CZWl0cmFnLTZiYjk3MGY0LTgyNGYtNDU3NC1hMDA1LTNmNzk2YmM4MmZmYw/

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#4] от "AllLivesMatter":

  Ти си просто трол и не можеш да събереш 2 и 2, нали? Статията ясно обяснява защо неуморната уста на този човек често изобщо не заслужава внимание от медиите. Като искаш - гледай си го във фейсбук, даже си го качи на телевизора вкъщи да е съвсем истинско. И върви да пишеш там под профила му, пълен с възторжени овации за "най-великия държавник".

 9. 9 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  статия за Джонсън, Къмингс и Брекзит онагледена със снимка на БОци

  дневник за смях сте, жалка работа

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Весело

  Хммм .... не хванах добре защо трябва да си използват имена на известни политици като Борис Джонсън, Доминик Къмингс, Каролайн Фишър, Джеймс Клевърли и... като опит да ни се докаже, че има стратегически лъжи? Аз не бих написат толкова огромна статия за да доказвам или подсказвам какви варианти и тилпве лъжи ползват политиците, а бих казал, че селския тарикат от Банкя е единственият осъден за лъжа Министър-председател в Евросъюза, просто, ясно и кратко.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 11. 11 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 749 Любопитно

  До коментар [#6] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

                                           404
  Diese Seite existiert leider nicht oder nicht mehr.

 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  И добър футболист излезе Борисов :)))

  [email protected]
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  Докато "новите" с мъка едва забиха 2:1 и вкупом се прегрупираха в защита да си вардят резултата и президентската врата, Борисов излезе от Банкя -от своето си т.е. поле и сега не спира да атакува и шутира по вратаря.

  [email protected]
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  Дърт ли бил? Изкараха го за малко контузен, менискус му срезаха и пак се върна да рита и търчи по терена.
  Неуморен!

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  Слави е уж по-млад, а виж, че изпадна контузен още на първата минута на мача и сега гледа от резервната скамейка, как Борисов му взе и мача, че даже и шоуто му взе да води :-D

  [email protected]
 16. 16 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#4] от "AllLivesMatter":Ти си просто трол и не можеш да събереш 2 и 2, нали? Статията ясно обяснява защо неуморната уста на този човек често изобщо не заслужава внимание от медиите. Като искаш - гледай си го във фейсбук, даже си го качи на телевизора вкъщи да е съвсем истинско. И върви да пишеш там под профила му, пълен с възторжени овации за "най-великия държавник".
  —цитат от коментар 8 на Малко повече разум


  Припозна ли се масата от тези които казах че нямат да разберат написаното. Гадно ли ти е? Затова ли другите са тролове - просто защото отказват да разберат че не сатава дума за борисов, герб, джонсън, ес, брекзит? Хайде в ляво да тролиш който какъв боклук е и какава е праватя вяра.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Казано накратко - като кажат ,че сетра ти е к---а ,иди се оправдавай ,чè нямаш сестра

 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Когато четете нещо трябва да знаете кой е автора, какви са поличиеските му убеждения и мотивите!
  Професора е убеден левичар, социалист, да не кажа комунист – сега можете да си четете, колкото си искате и да вярвате, в каквото искате, то е все едно да си говорите с Нинова!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Червените талибани на Радев я оцапаха яко.

  Ще има стотици жалби за касиране на изборите.

  И Радев със служебен кабинет драпа за втория мандат.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 20. 20 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Чудя се защо е сложена снимка единствено на Борисов...
  Къде е тук Госпожа Лъжа?
  А къде е и Елена Йончева? Или Румен Радев?
  Не съм адвокат на Боко, а на свободното слово. И ето, че мисирката от Дневник решила да добави личното си виждане към статията.
  Срамно, мисирке!
  Затова сме на 112-то място като журналистика.
  Добре че сме доста по-напред като държава (разбирай хора - нежурналисти!)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Весело

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Бастун , бай Х е млад и красив и всички му се радват . Както казва Карлсон : ..умен и красив , прилично дебел мъж в разцвета на силите си... "

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  Един е Джо и министерство на истината е негов пророк

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Номер едно в класацията „лъже и не му пука” е Бойко Борисов.

 24. 24 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#10] от "робин от Крузо":
  Петкане, на Ислата май не ви учат да четете. Статията е с автор Айвор Гейбър, професор по журналистика в Университета на Съсекс (от The Conversation) и няма нищо общо с България и с Бойко Борисов.
  Иди издои кравата, че Робинзон е жаден...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 25. 25 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#15] от "karabastun":

  М/у другото Слафчо изглежда доста по-зле от Банкянския нерез. Освен пепелявия цвят, гледам че трудно се движи май...

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  " Какво правят журналистите, особено тези, работещи за регулираните обществени радио- и телевизионни оператори, когато се сблъскват с конфликта между разпространението на нещо, което те разпознават като лъжа, и техните законови отговорности за "безпристрастност"?
  Оспорват ли лъжата в ефир, цитират ли опонент, цитират ли организация за проверка на фактите или просто изобщо не излъчват лъжата?"
  В България я тиражират многократно и досега не съм чула, да опровергават.

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#25] от "ThePal":

  Грижата за народното добруване го изтощава, що ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Лъжите дето ги ръси Христо всеки ден?Ясно!
  —цитат от коментар 3 на diq55699032


  Например?

 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  какво могат да направят медиите?
  да спрат да представят мнения за новини. 'този каза, онзи отговори' не са новини, а прессъобщения. новина е нещо което се е случило (премиерът или някой друг каза това или онова не е събитие) и е обществено значимо. да се придържат към фактите.
  всичко друго ако изобщо го публикуват да е с бележка 'платено съобщение'.

  Истината ни прави свободни.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Тоест спускат се теми които не са важни за вас и вашето семейство но ви карат да се дръгнете по тях. Естествено за сметка на темите които са наистина важни за вас.
  Например дръгнете се за правата на джендърите, абортите и дали Моника е духала на Бил, докато важните теми за вашето семейство са образованието, здравеопазването, заплатата, пенсията.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#11] от "Zippie":

  нямам идея защо ?
  търси в Google Hard Brexit - Der Coup der reichen Elite

  PS: аз гледах тази документация по ARTE !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 34. 34 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "....при постоянно лъгане организмът отделя големи количества кортизол. Това води до увеличаване на стреса, страх за пари, имоти и власт, параноя, напълняване и в един момент - психясване.
   Прибавете към всичко това паническия страх на Борисов от служебен кабинет. След като Слави Трифонов обяви номинацията на Антоанета Стефанова като премиер, която ще получи и върне мандата на президента, човекът в Банкя избухна гневно и нарече лидерът на „Има такъв народ“ страхливец. Истински уплашеният е той, защото не може да приеме, че президентът Радев, когото той ненавижда и атакува с всички средства, ще състави кабинет, който ще ревизира управлението му. Тази мисъл го изпепелява. Как така ще проверяват мачото, човекът от народа, любимецът на важните в света, спасителят на България, вождът, кормчията!... Мозъкът му е в извънреден режим, амигдала и хипоталамуса се активират и той е изправен пред избор: да бяга и да се спасява или да даде отпор. Само че вече е в зоната на генерализирано тревожно разстройство и не здравият разум контролира действията му, а бушуващите чувства. Така че няма да го видим като боец, а по-скоро като обект на разследвания. И това няма да е реваншизъм, а справедливост и прилагане на закона."
   
  Емил Азар

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vesselin Velkov":

  Лъжите дето ги ръси Христо всеки ден?Ясно!
  —цитат от коментар 3 на diq55699032
  Например?

  Не познавам Маджо.

 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Докато "новите" с мъка едва забиха 2:1 и вкупом се прегрупираха в защита да си вардят резултата и президентската врата, Борисов излезе от Банкя -от своето си т.е. поле и сега не спира да атакува и шутира по вратаря.
  —цитат от коментар 13 на karabastun


  Къде е излязъл, отново се обявява, че ще има пресконференция буквално минути преди да почне, за да няма как да дойдат "неправилните" журналисти и да питат кофти неща.

  Как може да си фен на тази жалка и страхлива мишка??

 37. 37 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Дърт ли бил? Изкараха го за малко контузен, менискус му срезаха и пак се върна да рита и търчи по терена. Неуморен!
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Никаква контузия нямаше, мишката излъга, за да не се яви в парламента.

 38. 38 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 749 Любопитно

  До коментар [#33] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Странна работа. Сега си работи. Аз първо помислих, че са го свалили филма, понеже ги трият от медиатеките след време, ама не, има си го и ще стои наличен до 30.12.2099-та 🤔.

  Нещо с моят браузър ще да е било ...

  Ще го видя някой ден, ама по-нататък, че наскоро пуснаха и още ми е пресен игралният филм Брекзит – https://www.imdb.com/title/tt8425058
  Доста добър! Има го из мрежата и може да се гледа.

 39. 39 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3458 Весело

  До коментар [#30] от "pea56671554":
  Тва е като касапин да пише книга за вегани!
  –––––––––––––––––––––
  Знаех си, че неслучайно са ти генерирали тролското име "PEA-Грахчо" (грахово зърно). Явно е свързано с размера на генератора ти за самостоятелни мисли...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 40. 40 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Весело

  До коментар [#24] от "Петър Самсонов":

  Хммм ... и понеже не си оставям козите в калта ще заключа, че 4-те минуса са доказателство за това, че теорията на Дарвин за произхода на част от човечеството (част от – е мое допълнение) от приматите е абсолютно вярна за което, дори и в днешно време, се намират очевадни доказателства за това.

  С решение от 8 април 2019 г. Софийския градски съд осъди премиера Бойко Борисов да плати на депутатката Елена Йончева 5000 глоба за претърпени неимуществени вреди от накърнен духовен интегритет, чест, достойнство и добро име, причинени от противоправно поведение на Бойко Методиев Борисов.

  Нищо повече не съм написал, това касае само за тези, които могат да четат български и при тях има някой горе. Лек ден.
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 41. 41 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#38] от "Zippie":

  да, Бенедикт Кумбербатч го гледах наскоро в ролята на Алан Туринг !
  Страхотен !

  THE IMITATION GAME - EIN STRENG GEHEIMES LEBEN

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 42. 42 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 464 Любопитно

  До коментар [#24] от "Петър Самсонов":

  Хммм... на острова ми има само кози Петре и дано нямаш нищо общо с Мариел! Но ще ти обясна в къса прозаична форма, и дано при теб горе да има някой, за да хванеш какво съм ти написал.
  Цитати от началото на статията:
  „На набързо свикан днес брифинг с лаконичното съобщение "ГЕРБ ще даде брифинг по актуални вътрешни и международни теми" лидерът на партията Бойко Борисов в характерен монологичен стил и под формата на хипотези, недовършени изречения, ....“
  .......................................................................................................................................................
  „По този повод "Дневник" предлага обяснение на професор по журналистика в Университета на Съсекс за това какво представлява в политическата комуникация т.нар. стратегическо....“
  Искам да те успокоя колега Самсонов, че не се дразня от получените минуси и хапливи реплики, защото никога няма да забравя това което ми казваше навремето моята баба: ... сине простотията не ходи по дърветата в гората!
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  Е, сега, след като Байдън вече е президент, не е ли честно да се спомене, че той пусна лафа на своя предизборна изява за "Тръмп каза да пиете белина срещу Ковид", така често "цитиран" от местните експерти като истина. Наистина помага да направиш политическия си опонент да изглежда смешен и глупав, не че нарцисизмът на Тръмп не беше фактор в тази игра.
  Та, лъжите и полуистините са си част от арсенала на политиците, ненапразно американците казват: "Как да познаеш кога един политик лъже? Ами отваря си устата." :-)

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Е, сега, след като Байдън вече е президент, не е ли честно да се спомене, че той пусна лафа на своя предизборна изява за "Тръмп каза да пиете белина срещу Ковид", така често "цитиран" от местните експерти като истина. Наистина помага да направиш политическия си опонент да изглежда смешен и глупав, не че нарцисизмът на Тръмп не беше фактор в тази игра.Та, лъжите и полуистините са си част от арсенала на политиците, ненапразно американците казват: "Как да познаеш кога един политик лъже? Ами отваря си устата." :-)
  —цитат от коментар 43 на daskal1


  Тръмп никога не е споменавал думите белина и ултравиолетова светлина на брифинги в мазето на белия дом. И да видите видео където ги споменава, да знаете, че е манипулирано от либералните медии.

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#44] от "blondofil":

  Ами ето линк от "Проверка на политическите факти" по въпроса, с констатацията "неистина" (друга дума за "лъжа", но по-нежна някак си)
  https://www.politifact.com/factchecks/2020/jul/11/joe-biden/no-trump-didnt-tell-americans-infected-coronavirus/

 46. 46 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Неутрално

  Сега Боко обърна палачинката, че изборите няма да са честни

 47. 47 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  това е защото мисирките един критичен въпрос не зададат на толкова ОЧЕВАДНИ ЛЪЖИ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 48. 48 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Разстроено

  Добър и интересен текст.
  Жалко, че онези, за които е писан в Отечеството никога няма да го прочетат!!!

 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Ауу, кога медиите лъжат - добро :)

  Кога политиците, дето медиите харесват, лъжат - добро :)

  Обаче когато политиците, дето медиите не ги харесват, лъжат - става лошо. :)

 50. 50 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Дърт ли бил? Изкараха го за малко контузен, менискус му срезаха и пак се върна да рита и търчи по терена. Неуморен!
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Ми то луд умора нема!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Сега Боко обърна палачинката, че изборите няма да са честни
  —цитат от коментар 46 на pet_fire


  Щото няма да му минат номерата!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Какво могат да направят медиите, когато политици умишлено и непрекъснато лъжат?
  ________________________________________________________________

  Каквото правят вече цяла година, разпространява мантри за корупция без едно доказателство. Нали затова сме на 112 място в класацията на Репортери без граници.

  Днес полякът, като разбра за нашето място, се изцепи, че Полша сигурно е на 150. ПИС Тама създавал държавен медиен холдинг, с купуване на частни медии.

  Поглеждаме в сайта на Репортерите, Полша се мъдри на 64 място!

 53. 53 Профил на pi4er
  pi4er
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги Христов":

  Прокуратурата прилага "стратегически обвинения" към неудобните политици и публични лица (тефтерчето на Златанов). Няма да остане назад.

 54. 54 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Ето една голяма стратегическа лъжа: Излъгваш избирателите че ще въведеш мажоритарни избори. За да хване декиш им свикваш и референдум. След като влезеш в парламента вадиш нова лъжа - да почакат до следващите избори.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Ама наистина ли заради дарение 100 лева на ”Демократична България” (и съвпадение на имена) ГЕРБ дават две пресконференции за ден? Да обясняват невъзможното - че докато Борисов държи бюджета и ЦИК, ДБ са си купили някак машини за гласуване? А президентът Радев искал да актуализира бюджета да си купи ”Грипени”...

  Лъжите на Борисов накрая му се превърнаха в трагикомедия.

  Години наред сипеше лъжи, и нито медии, нито ПКП-та около него са се опитвали да го усмирят и поставят на място. Затова сега говори като изтърван от психиатрична клиника. И вече въобще няма кой да спре този фарс...

  Това плямпало ни е управлявало 12 години. Наричат други партии популистки, а не виждат най-големия популист. Демагогията му се превърна във всекидневие и любим репертоар за лумпените в България. Те винаги ще имат парламентарно представителство, но да управляват...

  Facebook, Иван Бакалов

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#48] от "selqnin":


  Добър и интересен текст.Жалко, че онези, за които е писан в Отечеството никога няма да го прочетат!!!
  —цитат от коментар 48 на selqnin

  Прочели са го или интуитивно налучкват. Бай Х и Шехеразада действат точно по този сценарий

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на pso451006238
  pso451006238
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Ama dnes niama li novo vkliuchvane ot Bankia!? ... veche e 10:11 sutrinta I trupna ot neturpenie.

 65. 65 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  В същото време истината се отминава със стратегическо мълчание (разни шкафчета, разни "с двеста", разни мишо бирата неща).

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 66. 66 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2223 Неутрално


  До коментар [#4] от "AllLivesMatter":Ти си просто трол и не можеш да събереш 2 и 2, нали? Статията ясно обяснява защо неуморната уста на този човек често изобщо не заслужава внимание от медиите. Като искаш - гледай си го във фейсбук, даже си го качи на телевизора вкъщи да е съвсем истинско.
  —цитат от коментар 8 на Малко повече разум


  Аз Джонсън съм си го качил на телевизора, както ти съветваш - и животът ми се промени коренно..!

  Добър и интересен текст.Жалко, че онези, за които е писан в Отечеството никога няма да го прочетат!!!
  —цитат от коментар 48 на selqnin


  Що ме го преведете на английски и да го разпространявате?
  Може и с позиви - ей така биете по Борис Джонсън!


  -----------------------------

  да се нормализира бъдещата цензура. Аргументите са налице - 'истината е само една' , и само една партия, страна, позиция е правилна.
  Другите ще трябва да попитат преди да могат да водят такава политическа кампания...
  —цитат от коментар 4 на AllLivesMatter

  ТУка ДА!
  +++++++++++++

  Червените неокомундета не се и крият!

 67. 67 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Новите техники за агитация представляват реална заплаха както за дебата, така и за нашата демокрация и трябва да се предприеме спешно нещо, за да се реши този проблем"
  Тръмп използва социалните мрежи като изгради "величествен образ" и стана президент почти без дебат.
  Да сте чули и видели" великият Трифонов" да участва в дебат.Той проповядва от екрана без да му се задават въпроси.
  Каква е разликата между Тръмп и Трифонов - никаква или само седем часа разлика както пише журналиста В.Желев

 68. 68 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  До коментар [#4] от "AllLivesMatter":Ти си просто трол и не можеш да събереш 2 и 2, нали? Статията ясно обяснява защо неуморната уста на този човек често изобщо не заслужава внимание от медиите. Като искаш - гледай си го във фейсбук, даже си го качи на телевизора вкъщи да е съвсем истинско. И върви да пишеш там под профила му, пълен с възторжени овации за "най-великия държавник".
  —цитат от коментар 8 на Малко повече разум


  Голям майтап си... :)
  В твоя тежет е да доказваш, че става дума един и същи човек - тук за Борката, в тези случаи:
  1) ролята му за Изхода на Британия
  и
  2) ролята му за истерията Скрипалови...

  Защото, залагам до 1 (едно) пени суха пара, че в първия случай (Изхода) ще крещиш как Борката е Чудовище, мръсник и лъжец, а във втория случай (Скрипалови) ще крещиш как Борката е велик държавник и евро-атлантик...

  Прав съм, нали!?

 69. 69 Профил на nikolaysabev
  nikolaysabev
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Тоест журналистите,които участват в това ,не носят отговорност?

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Полезен съвет...
  Полезно разкритие.
  Тенкю.

  Ако нема четец помагач полезен и умен...
  Какво правим с свои сили?

  Бдим.
  Бдим критично, четеме, отново бдим.

  Какво цели матеряла... авторът...
  По-точно: Кого?
  ЗАПАДА.

  По-точно?
  ОСТРОВА.

  Лъжи оттам къде извират... "модерни"... "статегически".

  Натам: Насоката критична.
  Натам: Наклонът е отличен.

  От изток или запад е... да иде журналист разведка.
  Подробността да разбере.

  До коментар [#18] от "konservator.bg":

  Когато четете нещо трябва да знаете
  кой е автора, какви са поличиеските му убеждения и
  мотивите!

  Професора е убеден левичар, социалист, да не кажа комунист

  – сега можете да си четете, колкото си искате и да вярвате,
  в каквото искате

 71. 71 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1787 Любопитно

  Всеки, който се хваща на елементарни пропагандни номера си заслужава да го "сготвят като шаран". Няма значение дали е англичанин, българин, руснак, висшист или неграмотник...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK