Медии и власт: Тежката авария, която започна при управлението на ГЕРБ

Медии и власт: Тежката авария, която започна при управлението на ГЕРБ


В България има свобода на словото и даже свободия - всеки може да казва всичко в медиите. Но въпросът не е в това. За да изпълни основната си задача, журналистиката трябва да е способна на нещо съвсем различно, коментира Георги Лозанов за "Дойче веле".


Честит 3 май! Предполагам, че повечето читатели се чудят какво им честитя, а тези, които знаят, че днес е Световният ден на свободата на печата, се чудят защо им го честитя, след като в класацията за свобода на словото на "Репортери без граници" го докарахме до 112-то място. Впрочем съвпадението с телефона за аварийна помощ сякаш само идва да подскаже, че българската журналистика е аварирала. Слаба утеха е, че има журналисти, които продължават с достойнство да служат на професията си (само за тях 3 май наистина е празник).
Не е утеха и мантрата, че у нас има не само свобода на словото, а дори свободия, щом всеки може да каже всичко в медиите. И така да е, особено ако признаем за медии социалните мрежи, въпросът не е там. Не е толкова важно кой какво и срещу кого може да каже - журналистиката не е стих или мелодия, за да е достатъчно да изразява мислите и преживяванията на автора си.


Коректив на властта?


За да изпълни мисията си, тя трябва да извърши нещо съвсем различно - да е коректив на властта, да ограничава лошите й практики. Именно по изпълнението на тази й функция се мери свободата на словото в държавата. От което следва, че даже не е необходимо да следим класацията на "Репортерите" - достатъчно е да погледнем например индекса за корупция.
Ако сме зле по този показател, няма как да сме добре с журналистиката. В съвременните, "медийно обезпечени" общества основната ос на политическия конфликт не е между управляващи и опозиция (те често си сменят местата и довчерашни непримирими врагове се оказват днешни коалиционни партньори), а между управляващите (с всичките им корпоративни обвързаности) и журналистите, доколкото успеят да запазят независимостта си.


Последното никак не е лесно, защото, ако вярваме на Чомски, естествен нагон на властта е да не позволява на журналистите да си изпълнят ангажимента към обществото, като я поставя под контрол, а тя да се стреми да постави тях под контрол. У нас дори управлението на ОДС - с най-високата демократична култура през прехода, завърши мандата си с шумен медиен скандал заради политическата си намеса в общественото радио, който стана една от причините да няма следващ мандат.


Блокирана бе най-важната функция на журналистиката


Аварирането на журналистиката през управлението на ГЕРБ започна, когато вестниците, свързвани с Пеевски, майка му и ДПС, буквално на следващия ден след изборите от настървени критици на Бойко Борисов се превърнаха в негови най-предани защитници. Те станаха ядро на една постепенно видимо и невидимо разширяваща се медийна територия, където беше блокирана не просто критичната функция на журналистиката, но и всяко критично мнение спрямо властта в другите медии.


А в другите медии, независимо че се пазеха от демонстративно верноподаничество (особено националните), победата на властта в "мача" й с журналистиката изглеждаше служебна. Беше дошло времето, в което успешният доскоро бизнес модел на традиционните медии се разпадаше и те все по-трудно можеха да продават съдържание, когато то се предлага безплатно в интернет. Така че трябваше да разчитат главно на европейските средства, разпределяни от институциите, да внимават да не уплашат големите рекламодатели, чийто бизнес зависи от държавата, да са готови на компромиси, за да не попречат на спасителните трансформации в медийната собственост, към която има все по-малък интерес. В такава ситуация шефовете им поглеждат крадешком какво правят "лоялните медии", а групата на уволнените, свалените и напусналите журналисти, които са готови да се откажат от професията си заради самата нея, расте.


И все пак има и един неголям, но влиятелен кръг от медии, чиято политика се определя изцяло от критиката срещу управляващите. "Лоялните медии", често подкрепени от силови институции, водят война срещу тях, а те, за да се защитят, са принудени да действат по метода "на война като на война". Това ги причислява към героиката на днешния ден, но медийните войни сами по себе си не са вътрешно присъщи на журналистиката, защото пораженията над "врага" лесно могат да станат по-важни от информираността на аудиторията. По тази причина и опозиционните медии не успяват да ни издърпат от 112-о място.


Деформацията засяга и други теми


Накрая да дам пример как занижената критичност към властта деформира медийния образ дори на борбата срещу КОВИД-19, макар да става дума за събитие, което на пръв поглед е отдалечено от политиката. Битката срещу пандемията бе представена у нас като изключителен успех на политическата власт - чрез преекспониране на щаба и мерките. Този медиен образ продължава да се налага и досега, въпреки че междувременно достигнахме едни от най-лошите показатели за Европа. В Германия, да речем, където процентът на заразените е далеч по-малък от нашия, критичният натиск срещу управляващите е далеч по-голям.


Какво да си пожелаем на днешния ден, освен да дойде време, когато на 3 май съседите в блока ще си честитят празника.


*Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Тежко е аварирал колегата, да му съчувстваме

 2. 2 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 372 Весело

  Джипката пърпори, мисирките си крякат, грантове текат, а бедният народ куса агне и прокарва с пърцуца. 😎
  Идилия!

  lost & profound
 3. 3 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Анализът на Лозанов не е предназначен за калинки.

 4. 4 Профил на Nagarjuna
  Nagarjuna
  Рейтинг: 332 Неутрално

  друго си беше при другаря живков, при когото доносниците правеха първи, заслужено поощрявани стъпки, в мърсуването

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Аа! Ко! Не! :)

  Той не прекара ли едно 10 години в СЕМ + един мандат шев на СЕМ :)

 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1666 Весело

  Единият от десетте анкетирани от репортери без граници за 11111112'тото ни място по свобода на словото.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1666 Весело

  Анализът на Лозанов не е предназначен за калинки.
  —цитат от коментар 3 на ck


  ..., а за мисрки, нали.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3781 Весело

  Власт и медии, като власт и " мисирки" !!! Има ли смисъл да продължавам ?......

 9. 9 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Герб управлява 10 години, а през 6 от тях Лозанов беше в СЕМ.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Хайде стига с тази пародия! “Класация” платена от една определена държава, с която се опитват да сочат с пръст тези, които не им играят по свирката и да тупат по главата послушните. Всяка държава има право да прави каквото си иска, вкл. да си изготвя всякакви класации, гротескнито е, че български медии пропагандират интересите на тази държава, а не на България!

 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  ".....Аварирането на журналистиката през управлението на ГЕРБ започна, когато вестниците, свързвани с Пеевски, майка му и ДПС, буквално на следващия ден след изборите от настървени критици на Бойко Борисов се превърнаха в негови най-предани защитници. Те станаха ядро на една постепенно видимо и невидимо разширяваща се медийна територия, където беше блокирана не просто критичната функция на журналистиката, но и всяко критично мнение спрямо властта в другите медии.
  .......

  *Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло. "

  Но пък коментарът съвпада напълно с мнението и позицията на собственикът на това тук, където свободата на словото трае докато те изтрият.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Внушението, че за да има свобода на словото не е достатъчно да има свобода на словото е смехотворно и нонсенс.

  Но дори и да го приемем за вярно, кои медии защитават властта? Проправителствените медии се броят на пръстите на едната ръка, докато получаващите грантове от марксистки организации са в пъти повече, начело с най-голямата медия в България - БиТиВи.

  Другото внушение, че грандаджиите са достойни и независими журналисти също е абсурдно. Независим и достоен си само ако не обслужваш нечии интереси - независимо дали на властта или НПО-тата.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  По-голям проблем от цензурата е автоцензурата.

 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Внушението, че за да има свобода на словото не е достатъчно да има свобода на словото е смехотворно и нонсенс.Но дори и да го приемем за вярно, кои медии защитават властта? Проправителствените медии се броят на пръстите на едната ръка, докато получаващите грантове от марксистки организации са в пъти повече, начело с най-голямата медия в България - БиТиВи.Другото внушение, че грандаджиите са достойни и независими журналисти също е абсурдно. Независим и достоен си само ако не обслужваш нечии интереси - независимо дали на властта или НПО-тата.
  —цитат от коментар 12 на Дисидент в ЕССР


  +++
  Точно грантаджите са върхът на зависимата платена журналистика, които имат наглостта да поучават останалите за техните 'зависимости'.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  Че сме зле, зле сме. Ама пък Лозанов да говори и то в Дойче веле?! Която въобще не е мерило за точност и истинност!

 16. 16 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 915 Весело

  Другарят автор 20 години се е прехранвал в СЕМ. Близо 10 от тях са при управлението на Борисов. Какво конкретно е направил като член и председател на СЕМ за да предотврати тази авария? Кефи ме как хора като ги "отбият от вимето" преживяват катарзис!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2236 Весело

  „...съвпадението с телефона за аварийна помощ...”
  Ако имаше повече държави, можехме и 911-ти да станем.

 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Ще разбера, че има свобода на словото когато под статиите на Полина Паунова в Свободна Европа може да се коментира.

 19. 18 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  ".....Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло."

  "......Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”."

  Голямо презастраховане !

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Весело

  Лозанов, и теб вече те гони някаква деменция, виж какво си написал :

  1. "Тежката авария, която започна при управлението на ГЕРБ"
  2. Аварирането на журналистиката през управлението на ГЕРБ започна, когато вестниците, свързвани с Пеевски, майка му и ДПС, буквално на следващия ден след изборите от настървени критици на Бойко Борисов се превърнаха в негови най-предани защитници.

  Та, тези "настървени критици" преди Бойко да дойде на власт, кои обслужваха?! Айде малко по-обективно, г-н 112-то място!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 21. 21 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Както мултакът Вежди разбирайки свободата на словото като плюене, се кълнеше по БНТ, че не разбира защо сме в тези класации, след като всеки "можел да плюе когото и където си иска".

  Съдейки разбира си, по ортака си Пеевски и медиите му, че журналистиката е клевета и плюене, а не задавани на адекватни въпроси, които не се харесват на властта. Журналистиката принципно трябва да артикулира въпросите на обществото което то си задава- защо няма честно и бързо правосъдие, разследване, защо си назначават калинки, защо държавата плаща в Страсбург за некадърни прокурори, защо се затварят хора със смешни обвинения, след години те излизат от ареста и делата потъват... защо има наши и ваши олигарси, защо обществени поръчки отиват при родата на министри и депутати, защо други намазват от еврофондове, при това без да изпълняват изискванията на тези фондове и ако да речем ти кандидатстваш за развиване на туризма в даден регион, а ти си построиш свой палат, никой не ти търси отговорност... нито пък на тези дето са разпределили средствата...

  ей такива неща... ако питаш, оставаш без работа... остават мисирките, които не се обиждат на тази титла, дадена им лично от Буци... той така нарича такива като Ива Николова или Беновска и Недялко... а те му се лензят като мъпети... за това сме на 112 място.

  И не ти трябва да мислиш много за свободата на словото у нас, когато Вожда се пусне по фейсбук и трите национални телевизии казват на гостите си "тихо, да видим какво ще каже Севда ТВ" и излъчват логорея без новинарска стойност в продължение на 15 минути. Без прекъсване!

 22. 22 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1666 Весело

  Лозанов, и теб вече те гони някаква деменция, виж какво си написал :1. "Тежката авария, която започна при управлението на ГЕРБ"2. Аварирането на журналистиката през управлението на ГЕРБ започна, когато вестниците, свързвани с Пеевски, майка му и ДПС, буквално на следващия ден след изборите от настървени критици на Бойко Борисов се превърнаха в негови най-предани защитници. Та, тези "настървени критици" преди Бойко да дойде на власт, кои обслужваха?! Айде малко по-обективно, г-н 112-то място!?
  —цитат от коментар 20 на hamiltonf


  +'че , че си изтървах ръката на минуса

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  До коментар [#20] от "hamiltonf":

  Абе не знам, но през 2009 година България е на 76-то място в света по медийна свобода.Така че, на управлението на Борисов се дължат тези 36 места нагоре.

 24. 24 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Другарят автор 20 години се е прехранвал в СЕМ. Близо 10 от тях са при управлението на Борисов. Какво конкретно е направил като член и председател на СЕМ за да предотврати тази авария? Кефи ме как хора като ги "отбият от вимето" преживяват катарзис!
  —цитат от коментар 16 на todor._89


  Катарзисът е грантижосан?

  Написал е нещо, но няма никаква последователност, а много изводи просто няма как да се проследят и са изкуствено направени! Писано е за да излезе в Дневник!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Весело

  До коментар [#23] от "Роси":

  Ти разбра ли кои журналисти попълниха анкетките?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4598 Весело

  До коментар [#22] от "zz_s":

  Няма значение, споко...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5877 Неутрално

  Анализът на Лозанов не е предназначен за калинки.
  —цитат от коментар 3 на ck

  До коментар [#3] от "ck":
  Предназначен е за мисирки!
  Защото те са на 112-то място, а не държавата ни.
  Защото те нищо ново не са научили, а старото - да ближат еди-кое-си на властта - не са го забравили от комунистическо време.
  В България вече всички кокошки са свободни. Но мисирките не са. Те искат да си стоят в затворени в курника, защото така се чувстват защитени.
  И нахранени.

  Ах, гиди мисирки с мисирки!...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже…“! Ако беше жив, Петър Моканина пак щеше да каже тези, изпълнени със съчувствие думи, при изречението, написано от наш Гошко Папийонков: „Лоялните медии", често подкрепени от силови институции…“! Кои са тези „силови институции“, Гоше, и кои са техните „лоялни медии“? Ежедневника на МВР-то ли? Вестника на МО-то ли? Или седмичника на ДАНС? Да не би да е сайта на ГДБОП? Кажи, Гошко, „поради что се срамиш…“, както е попитал Паисий? Посочи ни някоя „лоялна медия“! Хем на тези „силови институции“! Що не ги разобличиш? Да не би да не умееш да пишеш, Гошко?

  А нещо ще споменеш ли, ама по-конкретно – с три-четири имена – кои са измъчените, арестувани, бити в полицията и изпратени в лагери или по затвори от „групата на уволнените, свалените и напусналите журналисти“? Взеха им имотите, влизайки в тях с калните си цървули, тези „силови институции“? А техните „лоялни медии“ разпънаха на кръст „уволнените, свалените и напусналите журналисти“, така ли? Забраниха на децата им да учат в университети? Кои са тези неизвестни герои, така измъчени на кръста на журналистическата Голгота? А са неизвестни, защото не искаш да ни посочиш техния неземен подвиг, търчане из телевизионните студия, ежечасните материали, изобилстващи от попържни и ругатни по адрес на Баце и ГЕРБ или изложбите на карикатури, изобразяващи го като прасе? Кой ги спря? Кой ги забрани? Кои „силови институции“ ги разпиляха? Или пак ще има оглушително мълчание? Ти нас за какви ни вземаш, а?

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Весело

  "......Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”."
  *
  Досега не съм прочела дори една статия с различна гледна точка. Всичките си приличат като две капки вода и... о, изненада, всичлите съвпадат с редакционната политика на "Дневник".
  Авторът би ли посочил поне една тема, по която да не може да се пише в България?


 30. 30 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  НА КОЕ МЯСТО ДА СМЕ ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ТЕЗИ НА БОРИСОВ ЛИ СЛУЖАТ!!!

  Собственици в медии или в дружества свързани с електронни медии

  Румен Йорданов (1954), собственик на АЙ СИ ЕС ЕАД – щатен служител в Шесто управление на ДС от 1975 г.

  Стефан Найденов (1946), собственик в АЙ СИ ЕС ЕАД и в "Еврофутбол" ООД – агент Николов, вербуван през 1980 г. от Софийско градско управление (СГУ) на МВР
  по линия на ДС.

  Младен Петров (1964), собственик в "АЛИСА-93" ООД – агент Аврамов, вербуван за Трето управление (военно контраразузнаване, ВКР) през 1982 г.

  Ангел Бучков (1957), собственик в "Алома" ООД – агент Яне, вербуван през 1980 г. от Окръжно управление (ОУ) на МВР - Благоевград, по линия на Шесто управление. Обявен с решение като кандидат за местните избори през 2007 г.

  Георги Рашев (1954), собственик в "Алфа медиа" ООД – агент Свилен, вербуван от ОУ на МВР - Толбухин (Добрич), през 1986 г.

  Йордан Колушки (1953), собственик в "Астра – Пан" ООД – агент Омега, вербуван през 1985 г. от Шесто управление на ДС.

  Благовест Белев (1959), собственик в "БАГРИ ТВ" ООД. Водещ на предаване "Багрите на българското" в "България кабел ТВ", председател на съвета на директорите в "ДЖИПСИ ТВ" АД, председател на съвета на директорите и водещ на предаване във "Вяра ТВ" – агент Христо, вербуван през 1985 г. по линия на ДС в ОУ на МВР - Бургас.

  Георги Агафонов (1961), собственик в "БАГРИ ТВ" ООД, "ВЯРА ТВ" АД, "ДЖИПСИ ТВ" АД, "Хип-хоп ТВ" ЕООД, "ХОТ ТВ" ЕАД – агент Здравков, вербуван през 1980 г. от ВКР. Обявен с решение през 2007 г. като народен представител.

  Петър Манджуков (1942), собственик в Би Би Ти – агент Омортаг, секретен сътрудник в Първо главно управление (ПГУ, разузнаването) на ДС през 1974 г. Регистриран като оперативен работник на обществени начала (ОРОН) в ПГУ през 1982 г. с псевдоним Пампоров.

  Красимир Гергов (1961), собственик в "Кантус фирмус" АД – щатен служител в Управление за безопасност и охрана (УБО, Пето управление на ДС) от 1985 г.

  Радосвет Радев (1960), изпълнителен директор в "Дарик радио," собственик в "РИНГ-С.В." АД – агент Карак, вербуван през 1988 г. от Шесто управление на ДС.

  Живко Иванов (1945), собственик и управляващ в ИРТЦ - Мизия, собственик и изпълнителен директор в "РИНГ-С.В." АД, собственик в "Телевизия Варна" АД – агент Чакъров, вербуван през 1965 г. от ВКР. Щатен служител на ОУ на МВР - Варна, от 1971 г. по линия на ДС.

  Красимир Узунов (1963), собственик на "ФОКУС – НУНТИ" ООД (информационна агенция "Фокус") – агент Завадски, вербуван през 1988 г. от ВКР.

  Васил Зисовски (1956), собственик в "Добруджа спектър" ООД – агент Дренски, вербуван през 1975 г. от ВКР.

  Георги Барбудев (1957), собственик в "ЕВРОКОМ БЪЛГАРИЯ" ООД – агент Хари, вербуван през 1989 г. от ОУ на МВР - Пловдив, по линия на ДС.

  Веселин Ранков (1942), собственик в "Еврофутбол" ООД – секретен сътрудник Шантов, вербуван през 1971 г. от ПГУ.

  Стефан Найденов (1946), собственик в "Еврофутбол" ООД и АЙ СИ ЕС ЕАД – агент Николов, вербуван през 1980 г. от СГУ на МВР по линия на ДС.

  Николай Клисурски (1955), собственик в "Инфопрес и ко" ЕООД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Бор, вербуван през 1984 г. от ОУ на МВР - Ямбол, по линия на ДС.

  Николай Стоянчов (1959), собственик в "Кракра" АД – агент Камен, вербуван през 1986 г. от ОУ на МВР - Перник, по линия на ДС.

  Владимир Карабойков (1957), собственик в "Кроа България" ЕООД – секретен сътрудник Бориславов, вербуван през 1982 г. от ПГУ.

  Ангел Киряков (1958), собственик в "М.САТ ТВ" ООД – агент Александър, вербуван през 1989 г. от ОУ на МВР - Варна, по линия на ДС.

  Константин Тилев (1952), собственик в "Мила ФМ" ООД, "Орфей медия ФМ", "Плевен +" АД, "Радио FМ+", "Радио свят" ЕООД, "ТРЕЛИ" ЕООД – агент, секретен сътрудник Първан, вербуван през 1976 г. от Шесто управление, работил е и за ПГУ.

  Петър Пунчев (1956), собственик в "Мила ФМ" ООД, "Орфей медия ФМ", "Плевен +" АД, "Радио FМ+", "Радио свят" ЕООД – щатен служител на РУ-ГЩ от 1980 г. Агент Троянски на ВГУ от 1986 г.

  Пламен Радански (1953), собственик в "FМ+" АД, "МИЛА ФМ" ООД, директор в "Плевен +" АД – резидент Боев, вербуван през 1974 г. от ВКР.

  Николай Кръстев (1945), собственик в "НИКИКА" ООД – съдържател на явочна квартира под псевдонима Младост, вербуван през 1984 г. от ВКР.

  Тончо Бебов (1946), собственик на "Нов център" ЕООД, собственик и програмен директор на "Радио Браво" ЕООД – агент Няголов, вербуван през 1980 г. от ВКР.

  Димитър Илиев (1941), собственик в "ОМЪ" СД – осведомител Пирин, вербуван през 1971 г. от РУ на МВР-Петрич по линия на ДС.

  Илия Илиев (1956), собственик в "Орбител Кондор" ООД – агент Цанев, вербуван през 1987 г. от ОУ на МВР - Бургас, по линия на ВГУ.

  Валентин Христов (1960), собственик в "Р-22" ЕООД – агент Плиска, вербуван през 1984 г. от Шесто управление на ДС.

  Алекси Алексов (1948), собственик в "Радио Скиптър" ООД – агент Янко, секретен сътрудник Агайн, вербуван през 1978 г. от ВГУ, работил и за ПГУ.

  Огнян Кусиников (1952), собственик в "САТУРН – КУСИНИКОВ и ИВАНОВ и С-ИЕ" СД – агент Александър, вербуван през 1979 г. от ПГУ.

  Ошнут Алиев (1963), собственик в "ТВ САТ КАЛИАКРА" ООД – агент Сашо, вербуван през 1988 г. от ОУ на МВР - Толбухин (Добрич), по линия на ДС.

  Румен Стоянов (1960), собственик и директор в "ТЕМПО" АД – агент Ачев, вербуван през 1979 г. от ВКР.

  Господин Чолаков (1954), собственик в "ТРЕЛИ" ООД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Озон, вербуван през 1982 г. от ОУ на МВР - Стара Загора, по линия на ВГУ.

  Саша Арнаудова (1954), собстгвеник във "ФАР РГВ" АД – осведомител Валентина, вербувана през 1974 г. от ОУ на МВР - Бургас.

 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  Аа! Ко! Не! :)Той не прекара ли едно 10 години в СЕМ + един мандат шев на СЕМ :)
  —цитат от коментар 5 на realguru


  Да , такъв беше и затова Лозанов е един от главните виновници за сегашното състояние на българските медии по отношение свободата на словото. Той няма моралното основание да говори по тази тема и да се изязява като морален съдник.

 32. 32 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  НА КОЕ МЯСТО ДА СМЕ ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ТЕЗИ НА БОРИСОВ ЛИ СЛУЖАТ!!!

  Щатни и нещатни сътрудници на ДС на ръководни длъжности в електронни медии

  Михаил Бързанов (1942), директор в Би Би Ти – секретен сътрудник Вихрен, вербуван през 1978 г. от ПГУ на ДС.

  Крум Хаджиянев (1957), изпълнителен директор във "Верея кабел" АД – щатен служител на Разузнавателното управление (РУ) на Генералния щаб (ГЩ) на Българската народна армия (БНА) от 1987 г.

  Мария Рашкова (1950), програмен директор във СД "Вис виталис Самарски и сие" (радио "Вис виталис" - Казанлък) – съдържател на явочна квартира под псевдоним Сцена, вербувана през 1978 г. от ОУ на МВР - Пловдив, по линия на ВГУ.

  Наню Манафов (1939), председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ВИСВИТАЛИС ТВ" АД – резидент Боляров, вербуван през 1970 г. от ВКР.

  Румен Панайотов (1948), председател на съвета на директорите на "ДЖИПСИ ТВ" АД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Кино, вербуван през 1987 г. от СГУ на МВР по линия на Шесто управление на ДС.

  Велизар Енчев (1953), изпълнителен директор в "Еко телевизия" ООД, водещ "Дискусионно студио" в "СКАТ" ООД, водещ на предаване в "Телевизия 7 дни" – щатен служител на ПГУ от 1985 г. Обявен с решение през 2007 г. за лица, регистрирани от избирателните комисии за участие в местните избори.

  Виолета Белева-Ханъмова (1947), изпълнителен директор в "Кроа България" ЕООД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Лале, вербувана през 1980 г. от Шесто управление на ДС.

  Владимир Танев (1960), изпълнителен директор в "Кроа България" ЕООД – агент Спасов, вербуван през 1980 г. от Шесто управление на ДС.

  Бранимир Петров (1953), директор в "НИКИКА" ООД – агент Юлиян, вербуван през 1989 г. от ОУ на МВР - Бургас, по линия на ДС.

  Борислав Тошев (1952), член на съвета на директорите в "Информационен център" ЕАД, Враца - осведомител Пенев, вербуван през 1971 г. от ВКР.

  Илия Илиев (1950), директор в сдружение "Християнски център" – секретен сътрудник Неделчев(ски), вербуван през 1984 г. от ПГУ.

  Александър Георгиев (1941), член на съвета на директорите в "ТВ СЕДЕМ" ЕАД – агент Пламен, вербуван през 1985 г. от ВГУ.

  Веселин Дремджиев (1958), директор на новини и актуални предавания в "ТВ СЕДЕМ" ЕАД, водещ новини в същата телевизия – агент Богдан, вербуван през 1985 г. от Шесто управление на ДС.

  Георги Георгиев (1944), зам.-директор в "ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОПА" АД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Загоре, вербуван през 1971 г. от СГУ на МВР по линия на Шесто управление.

  Борислав Костурков (1948), директор във "ФАР РГВ" АД – агент Страхил, вербуван през 1978 г. от ВГУ. Обявен с решение през 2008 г. за агентите в БТА.

 33. 33 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  НА КОЕ МЯСТО ДА СМЕ ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ТЕЗИ НА БОРИСОВ ЛИ СЛУЖАТ!!!

  Агенти в Българското национално радио

  Александър Александров (1948), водещ на предавания на немски език и отговорен редактор в БНР – агент Симо, вербуван през 1981 г. от Шесто управление на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за сътрудници на ДС в БНР.

  Ангел Мощански (1925), водещ на предавания в РРС - Благоевград, БНР – информатор Андрей, вербуван през 1948 г. от ОУ на МВР - Благоевград, по линия на ДС.

  Атанас Ценов (1954), водещ на новини и коментари международна политика и редактор в БНР – агент Хулио, вербуван през 1989 г. от СГУ на МВР по линия на Второ главно управление (ВГУ, контраразузнаването) на ДС.

  Божидар Томов (1944), водещ на хумористични и сатирични предавания, редактор в БНР – агент Пантелеев, вербуван през 1980 г. от Шесто управление на ДС.

  Божидарка Димова (1955), редактор, водещ на новини в РРС Шумен БНР – агент Диляна, вербувана през 1985 г. от ОУ на МВР - Шумен, по линия на ДС. Обявена с решение през 2008 г. за сътрудници на ДС в БНР.

  Валентин Стоянов (1951), директор на програма "Радио България" в БНР – секретен сътрудник Андреев, агент Филип, вербуван през 1978 г. от ПГУ на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР (обявен е и за агент в БНТ, където е бил главен редактор и директор). Говорител на президента Желю Желев.

  Велислав Добрев (1942), директор на дирекция "Административно обслужване" в БНР – агент Сергей, вербуван през 1977 г. от ВГУ на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Венцеслав Николов (1941), зам. главен редактор в БНР, водещ на предавания на испански език, редактор в БНР – секретен сътрудник Любо, вербуван през 1979 г. от ПГУ. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Виктор Ангелоев (1965), водещ новини в БНР – агент Панайотов, вербуван през 1984 от ВКР.

  Владимир Даскалов (1951), редактор и водещ на предаване на немски език в БНР – агент Философа, вербуван през 1981 г. от ВГУ.

  Ганчо Ганчев (1930), водещ на предаване на сръбски език в БНР – агент Монев, вербуван през 1965 г. от Второ управление (контраразузнаването) на ДС, работил за ОУ на МВР - Стара Загора, и Шесто управление.

  Димитър Петров (1932), водещ на предаване на английски език в БНР – агент Иванов, Русков, Иван, вербуван през 1952 г. от Второ управление на ДС, работил за ПГУ и Шесто управление.

  Димитър Ушев (1949), отговорен редактор и водещ новини и коментатор международна политика в БНР – агент Огнян, вербуван през 1980 г. от Шесто управление. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Дора Цветкова (1956), продуцент, главен редактор в програма "Радио София" в БНР – агент Николова, вербувана през 1983 г. от Шесто управление. Обявена с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Евтим Петков (1957), водещ рубрики и репортер в БНР – агент Левитан, вербуван през 1987 г. от ОУ на МВР - Търговище, по линия на ДС.

  Екатерина Манолова (1953), отговорен редактор и водещ на предавания на сръбски език в БНР – агент Мая, вербувана през 1984 от ВГУ. Обявена с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Игнат Иванов (1940), водещ на предаване в БНР – агент Сергей, вербуван през 1966 г. от Второ управление на ДС, работил за Шесто управление.

  Йордан Георгиев (1950), старши музикален редактор и водещ на музикално предаване и рубрика в БНР – агент Луи, вербуван през 1981 г. от ВГУ, работил за СГУ на МВР по линия на Шесто управление.

  Катя Пеева (1958), водеща рубрики в БНР – агент Таня, вербувана през 1985 г. от ОУ на МВР - Пловдив, по линия на ДС.

  Людмила Савова (1958), водеща на предавания на испански език – агент Цветкова, вербувана през 1986 г. от ВГУ на ДС.

  Мартин Минков (1955), кореспондент в чужбина, политически коментатор, завеждащ кореспондентски пункт – агент Максим, вербуван през 1987 г. от Шесто управление. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Методи Кръстев (1943), водещ на предаване в БНР – щатен служител на Второ управление на ДС от 1967 г. до 1969 г., обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в СЕМ и БТА.

  Милен Белчев (1949), продуцент, главен редактор в "Предавания на балкански езици и на руски език" в БНР – агент Симо, вербуван през 1977 г. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Наджи Местанов (1940), водещ на предаване на турски език, редактор в БНР – агент Салиев, вербуван през 1964 г. от Второ управление, софийски отдел.

  Никола Анастасов (1949), главен редактор в Национална информационна служба в БНР – агент Настев, вербуван през 1983 г. от ВГУ. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Пенка Велева-Димитрова (1956), редактор и водеща на предаване на гръцки език в БНР – агент Виржиния, вербувана през 1986 от СГУ на МВР по линия на ДС.

  Петър Петров (1951), родещ на рубрики в БНР – осведомител Попов, вербуван през 1969 от ВКР.

  София Попова-Карапетрова (1955), отговорен редактор и водеща на предавания на албански език в БНР – секретен сътрудник Станислава, вербувана през 1988 г. от ПГУ. Обявена с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Спасиана Русева (1948), старши редактор, водеща на новини и коментатор международна политика в БНР – агент, осведомител Селин, вербувана през 1968 от Софийско управление на МВР по линия на Шесто управление, работила за Шесто управление. Обявена с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Станимир Делчев (1942), водещ на предавания на френски език в БНР – агент Валери, вербуван през 1974 от ВГУ.

  Стоимен Павлов (1952), водещ на новини и коментатор международна политика, редактор в БНР – секретен сътрудник Пауло, вербуван през 1987 г. от ПГУ.

  Татяна Обретенова (1952), редактор и коментатор вътрешна политика в БНР – агент Зоя, вербувана през 1974 г. от ВГУ.

  Татяна Табакова (1947), водеща на предавания на турски език в БНР – осведомител Ирина, вербувана през 1974 от ВГУ.

  Тодор Ротермел (1930), водещ на предавания в БНР – агент Хофман, вербуван през 1961 г. от Софийско управление на МВР, работил по линия на ВГУ. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Тома Спространов (1941), старши музикален редактор и водещ на музикални предавания и рубрики в БНР ("Музикална стълбица" и др.) – агент Ан, вербуван през 1973 г. от ВГУ.

  Цанко Заечки (1945), водещ на предаване в БНР – агент Огнянов, вербуван през 1988 г. от ОУ на МВР - Благоевград, по линия на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНР.

  Янка Константинова (1931), водеща на предаване на английски език в БНР – информатор Валя, вербувана през 1953 г. от Второ управление на ДС.

 34. 34 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  НА КОЕ МЯСТО ДА СМЕ ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО И ТЕЗИ НА БОРИСОВ ЛИ СЛУЖАТ!!!
  Агенти в Българска национална телевизия


  Александър Авджиев (1958), главен редактор в БНТ, член на програмната комисия в БНТ, водещ на предаване – агент Павел, вербуван през 1984 г. от СГУ на МВР, разузнавателно отделение на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНТ.

  Атанас Митрев (1937), водещ на предаване в БНТ – агент Пламенов, вербуван през 1980 г. от Шесто управление. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНТ.

  Божидар Димитров (1945), водещ на предаване в БНТ – секретен сътрудник, агент Кардам, Тервел, Телериг, вербуван през 1973 г. от ПГУ, работил и за ВГУ. Обявен с решение през юни 2009 г. за агенти на ДС сред лица, регистрирани от ЦИК за народни представители. Министър без портфейл за българите в чужбина в кабинета на Бойко Борисов.

  Владимир Береану (1954), водещ на предаване в БНТ – агент Георгиев, вербован през 1986 г. от Шесто управление на ДС.

  Владко Мурдаров (1948), водещ на предавания в БНТ – агент, секретен сътрудник Драган, вербуван през 1975 г. от Шесто управление на ДС, работил и за ПГУ.

  Костадин Филипов (1947), член на редакционния съвет в БНТ – агент Дамян, вербуван през 1978 г. от ВГУ, работил и за Шесто управелние. Обявен с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНТ.

  Наташа Тодорова (1950), зам. главен редактор в БНТ – агент Рилка, вербувана през 1978 г. от Шесто управление на ДС. Обявена с решение през 2008 г. за агенти на ДС в БНТ.

  Николай Априлов (1954), водещ на предаване в БНТ – агент Орис, вербуван през 1979 г. от Шесто управление на ДС.

  Петър Вучков (1938), водещ на рубрика в БНТ (предаването "Минута е много") – агент Балкански, вербуван през 1957 г. от Второ управление на ДС, работил и са СГУ на МВР по линия на Шесто управление.

  Агенти в други електронни медии

  Владимир Каперски (1953), водещ на предаване във "ВВД-РУЙЧЕВ" ЕООД – секретен сътрудник Илич, вербуван през 1988 от ПГУ.

  Веселин Стоянов (1942), автор на предаване в ИА "Военни клубове и информация" – агент Генадиев, вербуван през 1976 г. от ВКР.

  Карамфила Йоргова (1931), водеща на предаване в "ЕМВОКОМ БЪЛГАРИЯ" ООД – съдържател на явочна квартира под псевдоним Синчец, вербувана през 1966 г. от ОУ на МВР - Кърджали, по линия на ДС.

  Георги Коритаров (1959), политически коментатор в "Нова телевизия", водещ предаване в Би Би Ти – агент Алберт, вербуван през 1979 г. от Шесто управление на ДС, работил и за ПГУ.

  Йосиф Мешулам (1950), редактор в "РЕКОРДИНГ" ООД – агент Захаревич, вербуван през 1982 г. от ОУ на МВР - Хасково, по линия на ДС.

  Любомил Лазаров (1952), водещ рублика в "САТ ТВ" ООД – агент Михайлов, вербуван през 1980 г. от ОУ на МВР - Пловдив, по линия на Шесто управление на ДС.

  Борислав Джамджиев (1949), водещ на предаване в "7 ДНИ ТВ" АД – агент Красимиров, вербуван през 1988 г. от Шесто управление на ДС. Обявен с решение през 2008 г. за агентите на ДС в БНР.

  Николай Конакчиев (1942), водещ на предаване в "7 ДНИ ТВ" АД – агент Благовест, вербуван през 1974 г. от ВГУ. Обявен с решение през 2008 г. за агентите на ДС в БНР.

  Найден Рангелов (1944), водещ "Чшае шукарие" в "СКАТ" ООД – агент Караиванов, вербуван през 1972 г. от ОУ на МВР - Михайловград (Монтана), по линия на ДС.

  Стефан Солаков (1942), водещ "Фронтално" – дискусионно студио Атака в "СКАТ" ООД – щатен служител в Първо управление (разузнаването) на Комитета за държавна сигурност от 1967 г. и на ПГУ от 1969 г. Нещатен служител – оперативен работник на обществени начала (ОРОН) под псевдоним Сидер в ПГУ от 1989 г.

  Цветан Начев (1958), водещ на предаването "Това не е истина" в "СКАТ" ООД – щатен служител на ПГУ от 1984 г.

 35. 35 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Прасешките медии завладяха свободата на изказване в България 🐷🐷🐷 Иронията е, че мутрата го е старх дори от нагласените псевдо-въпроси в прасешката БНТ. И затова само предава от бърлогата си по фейсбук.

 36. 36 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  След Косерватор няма какво да кажа, освен, че СЕМ е абсолютно излишна сбирщина.

 37. 37 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Дръжте крадеца"

  Комуниста не търпи опоненти, камо ли пък такива, които говорят истината и разкриват същността му! Не просто те уволняват, а те унищожават със сатанинска жестокост, а малкото останали живи майки, братя и сестри са, за да се мъчат и страдат, докато са на този свят за близките си и за откраднатия им и почернен живот! Днес техните деца, внуци и наследници са във всички медии и мислите ли, че са различни... Никой не би се обзаложил, нали!
  А най-големия цинизъм е, че именно те надигат глас и викат "дръжте крадеца"! Ние всички сме такива, каквито сме, заради тях – техния фалшив и лицемерен начин на живот, модел на поведение, образование и възпитание в подчинение, конформизъм и предателство през тези вече 80 години!

 38. 38 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Внушението, че за да има свобода на словото не е достатъчно да има свобода на словото е смехотворно и нонсенс.Но дори и да го приемем за вярно, кои медии защитават властта? Проправителствените медии се броят на пръстите на едната ръка, докато получаващите грантове от марксистки организации са в пъти повече, начело с най-голямата медия в България - БиТиВи.Другото внушение, че грандаджиите са достойни и независими журналисти също е абсурдно. Независим и достоен си само ако не обслужваш нечии интереси - независимо дали на властта или НПО-тата.
  —цитат от коментар 12 на Дисидент в ЕССР


  Как може да има свобода на словото, когато трите национални телевизии спират програмата си и показват не знам колко време председателя на ГЕРБ как сипе лъже и опорки по своите опоненти? Освен това, нито се опитват да опровергаят глупостите му, нито да го питат неудобни въпроси. Вместо това, продължават да канят в най-гледаното време представители на същата партия, непропорционално на представителството им в Народното събрание.

  И пак няма неудобни въпроси, а сервилничество и удобни въпроси, с които пак да нападат инакомислещите.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/04/23/4201736_golemite_televizii_i_gerb_tri_v_edno_-_neka_da_sum_ti/

  Вижте какво се случва на университетски преподаватели, които се противопоставят на очевидната пропаганда, два дена преди изборите. А за журналистката, които бяха уволнени от големите телевизии в последните години? А за журналистите по малките медии, като журналистката от Враца.

  Много удобно премълчавате, че най-големите телевизии и жълти сайтове нито веднъж не попитаха Борисов да миналото му, връзките му с Вълка, Маджо, Доган, Домусчиев и т.н. Защото връзките в подаръците за тези хора са очевидни.

 39. 39 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 668 Гневно

  Нагло е пресгрупа като "Икономедия" да коментира проблема "свобода на медиите". Нали точно те трият във форумите си всяко мнение, което може да засенчи примитивната им пропаганда с претекст, че "не е по темата" или е с "неприлично и обидно съдържание". Повече от месец преди последните избори без конкретна причина модераторът им не ме допусна въобще да участвам във форумите на "Дневник". Това подсказва, че за някои неудобни форумисти се изготвя досие за да не изписваме "вредни" мнения.

 40. 40 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 668 Любопитно

  От години се опитвам безуспешно да разбера как се формира класацията на "Репортери без граница" според която ние, въпреки прекаленото политическо словоблудство, сме зад изявени диктатури. За да повярваме на резултата е редно да научим:
  1. Мненията на кои НПО-та формират класацията и как се изчислява.
  2. Кои финансират въпросните НПО-та и с каква цел.
  Към момента явно не ни се полага да знаем така, че цитирането на класацията предизвиква само смях.

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Борисов има вина, но в брака винаги има две страни - виновни са и журналистите, които му слугуват.

 42. 42 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Лозанов е обвързан с номенклатурата на бкп бсп фамилно и семейно. Всичко което някога е писал или казал, е под тази зависимост.

 43. 43 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5866 Неутрално

  В България има свобода на словото и даже свободия - всеки може да казва всичко в медиите. Георги Лозанов
  _____________________________________________________________________

  Точно това правят опозиционните медии, от 1 година говорят за някаква корупция, но досега няма един доказан случай! Излиза, че медиите се опитват да промиват общественото мнение в България.

  Щото ако имаше, разследващата им журналистика, която имат, би разкрила корупция!

  Но няма нищо изнесено.

  И точно затова сме на 112 място, г-н Лозанов!

 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Идеята че главната цел на журналистиката била да бъде КОРЕКТИВ на властта е доста фриволна перверзия на теорията и Гого добре знае истината.

  Всъщност основната цел на журналистиката е да предостави на гражданите информацията, от която се нуждаят, за да вземат възможно най-добрите решения за техния живот, техните общности, техните общества и техните правителства.

  За да запазят обективността в журналистиката, журналистите са длъжни да представят фактите, независимо дали те ги харесват или не са съгласни с тези факти. Обективната журналистика има за цел да съобщи събитията по неутрален и безпристрастен начин, независимо от мнението или личните убеждения на пишещия, нещо на което Гого Лозанов е абсолютен антипод. При това доцент. А отгоре на всичко дамгосан от ДВ, че "може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло". Сметайте за какъв пасквил говорим.

 45. 45 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 676 Весело

  До коментар [#39] от "nxl27679751":

  Ами не се вписваш в редакционната политика, базирана на ленинската формулировка: “Роль газеты не ограничивается, однако, одним распространением идей, одним политическим воспитанием и привлечением политических союзников. Газета – не только коллективный пропагандист и коллективный агитатор, но также и коллективный организатор."

  И както всички болшевики и тукашните смятат, че който не е с тях е против тях. Та затова са те пратили във фризера, във форумния Гулаг при Невални..

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  "когато вестниците, свързвани с Пеевски, майка му и ДПС, буквално на следващия ден след изборите от настървени критици на Бойко Борисов се превърнаха в негови най-предани защитници"

  Някой може ли да ми разясни логиката зад такова упражнение?

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Бойкочовекът от година и половина не е отговарял на журналстически въпроси. В същото време апологетите Му твърдят, че медиите криво отразяват неговата дейност от джипки и по пънчета. Отношението на властта е към медиите е вулгарно и цинично. Непредоставянето на информация или представянето и по такъв начин, че директна критика е немислима прави 112-то място напълно заслужено.

  CONTADOR GRATUITO!
 49. 49 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Еми всичко, което е казал, е правилно, сега как да не се съгласим?
  Но самия той казва, че има свобода, даже слободия.
  А това че журналистите не искат да борят корупцията, си е техен проблем.
  Ми то как да я борят, като стигнат до едно място, и там съдебната система ги отреже?
  Не реформираме ли съдебната система, нищо няма да постигнем.
  Това няма да стане по метода на новичките, де, а с реални мерки.

 50. 50 Профил на fmo211046145
  fmo211046145
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Дневник, туй за ГЕРБ го е казал между другото, а вие го извеждате като заглавие.
  Почвам да си мисля, че проблемът е преди всичко журналистически.

 51. 51 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Какво направи за свободата на словото уважаемият г-н Лозанов като шеф на СЕМ ?Нищо -подаде си оставката.Сега е лесно да се пише по тази тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK