Забравеният човек: три идеи за поправка в "домашното" по Плана за възстановяване

"Трябва да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица."

© Дневник

"Трябва да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица."Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


"Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!"


Никита Хрушчов (КПСС, 1961)
Европейският съюз (ЕС) копира неосъзнато някои похвати на държавното планиране, познати в тази част на Европа преди 1989 г. Плановете за възстановяване са отговорност на комисар и заместник-председател на комисията на Съюза с ресор "Икономика в интерес на хората". В ресора са включени 16 области на парична, търговска, стопанска, социална политика и политика в областта на опазването на околната среда. Към този списък дори най-въодушевените от държавното планиране икономисти няма какво да добавят.


"Цената на възстановяването"


Ориентацията в плана за възстановяване на Съюза и на страните членки е трудна работа. Струва ми се, че в България и новите срани членки не са достатъчно обсъдени:


- Цената на достъп до кредитните и грантовите линии на Съюза;


- Националните достижения в областите на планиране с цел те да бъдат издигнати като приоритет и биха могли да се разглеждат като конкурентно предимство;


- Механизмите на отчетност и прозрачност, видимостта на това кой колко в крайна сметка получава и по какво може да се съди дали кредитите и даренията се разпределят по най-разумния начин.


Цената е нетривиална - нов механизъм на финансиране на Съюза (всъщност на Комисията, регламент LI 433/11 от 17 декември 2020 г.), при който на централно равнище се съсредоточават около осем пъти повече средства, които след това се разпределят от Комисията като кредитор и инвеститор от последна инстанция в зависимост от заявените планове на страните членки.


Независимо дали е точно такъв замисълът, в действителност се получава, че правителствата на страните членки се нареждат на опашка пред Еврокомисията, а гражданите и предприятията се нареждат на опашка пред правителствата. Националните особености сигурно са от значение. Но такъв е общият механизъм. Независимо дали става дума за план като този на Полша (58 милиарда евро) или този за България (10.7 милиарда евро).


Регламентът не само осигурява повече приходи на Еврокомисията. Той служи като основа на мероприятия срещу т.нар. "агресивно данъчно планиране" - управление на фирмените финанси в страните членки с цел оптимизиране на данъчните разходи и осигуряване на конкурентност и/или преференциално третиране.


Засега само последното е предмет на наблюдение и то само по отношение на Ирландия, Кипър, Люксембург, Малта, Унгария и Холандия. Равният и нисък корпоративен данък засега спасява България от претенции от страна на Комисията. (Според изследване на "зелените" от Европейския парламент, възложено на колегата Петр Янски от Карловия университет в Прага, България е едиствената страна от ЕС, в която корпоративното облагане напълно се спазва.)


Друго важно обстоятелство е, че времето за представяне, обосноваване и финансиране на части от националните планове е такова, че към 2022 година (когато реално ще са достъпни преводите към страните членки), възстановяването от рецесията на 2020 година най-вероятно ще е приключило.


Затова в съставянето и актуализацията на плана за България е от съществено значение да се решат натрупаните проблеми и да се изполват дългосрочните предимства. Ето само три идеи по този повод.


Домашно 1: прозрачност на даренията от ЕС


Насочването на ресурси от Съюза следва да става според изискванията на чл. 151 и чл. 153 от Договора за функциониране на ЕС, по-специално от чл. 153.1, букви "б", "з" и "й", които предполагат рационалност на критериите и отсътсвие на дискриминация.


В областта на заетостта, върховенството на правото ("справедлива България") и образованието ("свързана България") дългосрочните цели на възтановяването са изпълними единствено ако делът на ромите, българските турци и българите, които са извън заетост, образование и обучение (ИЗОО) бъде намален значително - при ромите и турците наполовина, при българите - между ¼ и 1/3 (доколкото става дума за предимно хора на пред-пенсионна възраст). За ромите става дума за поне 100 хиляди безработни и ИЗОО, но тук не са включени онези, които са без пълна гражданска регистрация (73 хиляди през 2011 г., сега вероятно окоро 80 хиляди) и завърналите се от временна работа в чужбина (между 50 и 60 хиляди).


Няма друг обективен критерий на разпределение на дарения, който да отчита социално-икономическите проблеми на местно равнище, да е справедлив спрямо различните етнически групи и да дава перспективи с дълъг хоризонт. Например, заради ранното напускане на училище, в Индекса на човешкия капитал (актуализиран вследствие на COVID-19), България е в групата на страни като Малайзия, Мексико, Монголия и Мавриций; зад нея от съседните страни са Северна Македония, Босна и Херцеговина и Румъния; а пред България са всички други нови членове на ЕС, плюс Казахстан, Черна гора, Албания, Украйна, Руската федерация, Сърбия и Турция.


Домашно 2: мястото на човека в "Зеления план"


Необходима е промяна на критериите, по които се разпределят парите в тази част на Плана.


В областта на околната среда не просто следва да се цели повече възобновяеми източници, а да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица. Това ще има ефект за хората, които не са относително добре материално. Защото това ще намали разходите на тези хора за електроенергия, ще доведе до някакво обновяване на къщите им. Освен това тези хора ще станат политически независими. Няма да трябва да ходят при кмета или народния представител и да кажат - моля те, докарай ток до нашата къща, или хайде да построим тук трафопост.


Смятам, че от целия ресурс (около 3.6 милиарда лева) 20% трябва да отидат за такива цели, което ще подобри и екологията в градовете. Няма да има нужда да убеждават предградията да престанат да горят дърва и да им се пробутват климатици, какъвто план имаше преди година-две. Малките ВЕИ инсталации като инструмент за децентрализация са с потенциален положителен ефект като изполване на Интернет и умни мобилни устройства. Индивидуалното изполване ще наложи и ремонт на сгради, които вероятно ще трябва да бъдат и санирани.


Домашното тук изисква:


- Опростяване на процедурите за издаване на разрешително за строеж и присъединяване към електроенергийната мрежа, така че да се оптимизира срокът им без да се поставя под риск качеството и безопасността на изпълнението на проекта.


- Премахване на изискването за присъединяване на обекта, в който се изгражда централата, да бъде присъединен като потребител, т.е. клиентът да има сключен договор за доставка на електроенергия.


- Подобряване на процеса на ценообразуване на мрежовите услуги, така че компаниите да разполагат с достатъчно средства за безпроблемно и бързо присъединяване на малки ВЕИ инсталации.


Домашно 3: мястото на българските предимства в "Зелената сделка"


Зелената сделка. Основното при нея е прехвърлянето на въглищните централи на природен газ. Което е скрита субсидия на доставчиците на газ и в частност на "Газпром", който за ЕС осигурява 45% от потреблението, а за България - 99%.


За да преоборудвате ТЕЦ "Марица Изток 2", ще ви трябват 2 миларда евро. Да не говорим за страничините неща, като преквалифициране, риск за доходите на окоро 100 хиляди души и т.н.


Недалновидно е да не се обърне внимание на завършена технология от Института по океанология на БАН за използване на газ хидратите на Черно море като източник на природен газ, да не се развиват вече дадените концесии за добив на газ, да не се разреши проучване за природен газ от шисти и други подобни проекти.


С шистовия газ има политически проблеми. Но с използването на географското положение и патентованата технология за електроенергийно и прочистващо Черно море производство на електроенергия от сероводород не би трябвало да има никакви проблеми.


Технологията е разработена от Института по инженерна химия на БАН и Рокон Изследователски център АД. От 15 години те провеждат подробни изследвания и лабораторни експерименти. Относително елементарно е усилието да се премине към промишлена фаза на производство на електронергия. Положителният ефект от технологията е, че едновременно се с това производство се възстановява флората и фауната на морето, получават се суровини за (например) производство на торове (сяра) и сероводородът от морето служи като резервираща мошност за цялата енергийна система на страната - включително АЕЦ, вятърните и соларните централи. На това отгоре технологията позволява по-голяма мобилност от дори газовите централи и осигурява независимост от внос на енергийни ресурси.


Тепърва трябва да се уточняват инвестициите. Но вероятно ще са необходими между 500 и 550 милиона щатски долара. Потенциалът на проекта, според предварителните оценки, е равен на 10% от енергийното потребление на ЕС (включително Великобритания) за 40 години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  Европейският съюз (ЕС) копира неосъзнато някои похвати на държавното планиране, познати в тази част на Европа преди 1989 г.
  ========
  Изречение първо, лъжа първа.....
  Напълно е съзнателно.....
  ЕС е организация наподобяваща повече на Варшавския договор отколкото на ЕИО.....

  Bukalemun
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1497 Любопитно

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  ЕС беше налазена от неомарксисти......,които опитват(неуспешно) да минат за десни консерватори.И имаме видими резултати.🥳👍

  Много съм прост
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  България има 1800 Мегавата ВЕИ мощности.
  3300 Мегавата ВЕЦ.
  Това за сероводород и БАН го дъвчене от не знам колко време.
  Ежедневно се пускат малки локални ВЕИ-та.
  България си е в зелената енергетика отдавна.
  11 милиарда плюс 16 милиарда са 27 милиарда евро за 7 години. Това са невъзможни за изхарчване пари от което и да е правителство. Още повече за пътища вече няма. Има за ЖП инфраструктура.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  дърабъра, дай пестин милиона да прайм водород от черно море. все едно че БАН и фирмата са ги виждали някога на цяло.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  Днес в колко часа ще има пресконференции?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  Зелената сделка. Основното при нея е прехвърлянето на въглищните централи на природен газ. Което е скрита субсидия на доставчиците на газ и в частност на "Газпром", който за ЕС осигурява 45% от потреблението, а за България - 99%.
  ____________________________________________________________________

  Той затова Путин също вярва в зелената сделка, щото очаква вдигането на доставките на газ за ЕС и в частност за България!

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стига с това обсебване бе човек:)
  Статията е за национални неща. Давай програмата за бъдещето.
  Апропо програмите на БСП и ГЕРБ за изборите бяха едно към едно.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5372 Любопитно

  В областта на околната среда не просто следва да се цели повече възобновяеми източници, а да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица. Това ще има ефект за хората, които не са относително добре материално.
  ____________________________________________________________

  Първо противоречие! Увеличаваме използването на ВЕИ-мощности, които са много по-скъпи от използването до сега и хоп хората относително не добре материално получват ефект, ПО-СКЪП ТОК!

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  България ще произведе 13-14 милиона тона зърно тази година. Само разликата в цените за пшеницата-30% за царевицата-80%, за слънчогледа двойно са 4-5 милиарда повече приходи за производителите.
  Само това компенсира туризма.
  Така, че не я мисли България тази година.
  Изнася и невиждано количество ток в момента. Основно от ВЕИ и ВЕЦ. Златни времена за НЕК.
  Така, че гледай си Анадола и мисли при 25 лири олио как ще оцелеете:)

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Гузен негонен бягаш старши. Говоря за пресконференция по статията. Вече не си смешен а направо жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Кристална топка ли имаш? А нещо за цените на ориза и захарта ще споделиш ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3592 Неутрално

  "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!"


  Никита Хрушчов (КПСС, 1961)


  Европейският съюз (ЕС) копира неосъзнато някои похвати на държавното планиране, познати в тази част на Европа преди 1989 г."

  Ми защото тези похвати са най доброто измислено? Или пък не? Съюзът ми е по добър от съюзът ти. Раздаването на пари на братски компартии какво ли е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Ток се изнася основно от Козлодуй.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#20] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Всички храни в световен мащаб се качиха.
  А за агнешко българското нещо да кажеш?
  За пет дни от 14,50 на 19,60.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  ?
  Пишеш неща за които въобще не съм споменал в коментар 1.....
  Това....грамофонно плочево мислене го демонстрираше предимно следобед....
  Подранил си....

  Bukalemun
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Насочват ти вниманието да не гладуваш все пак:)

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#23] от "Да вярваме на истината":

  Не е по статията но ти знаеш кой е виновен за БЕЗнаказанат спекула.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Що да е спекула.
  Въпрос на търсене и предлагане. А зърното си е борсова стока. Зависи от световните пазари. Нищо, че България е един от най-големите производители на слънчоглед олиото ще ти гони 5 лева. Няма да е 1,50.
  Напротив. По темата е.
  Мисълта ми е, че при тези цени на храните дотациите за производителите изглеждат смешни.
  Трябва да се вижда цялостната картинка за 27 милиарда евро.

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  И недей да се гордееш с износ на Ел енергия.....
  Армения се гордее със същото понеже вече е с население....2,2 милиона...

  Bukalemun
 33. 33 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Господина знае ли колко струва соларно оборудване за един дом ???

 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4686 Неутрално

  "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!"Никита Хрушчов (КПСС, 1961)Европейският съюз (ЕС) копира неосъзнато някои похвати на държавното планиране, познати в тази част на Европа преди 1989 г."Ми защото тези похвати са най доброто измислено? Или пък не? Съюзът ми е по добър от съюзът ти. Раздаването на пари на братски компартии какво ли е
  —цитат от коментар 21 на дерибеев


  Отдавна се знае, че модела е ЕССР ама хората все още го отричат въпреки, че всеки ден го усещат. Имаш две държави в Европа които дирижират и останалите чакат, я решение, я ваксини, я пари за зелени сделки. Като стане напечено отпускат малко "свобода" само , за да я отнемат отново с поредните ограничителни мерки.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4686 Весело

  Господина знае ли колко струва соларно оборудване за един дом ???
  —цитат от коментар 33 на valtoro


  Няма проблем, ще излезеш на зелено след средно 18 години и след това тока ще ти е "по евтин"😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Красен Станчев е добро момче. От НЕсвободна Европа. По темата: Като варненец да му кажа на Станчев, да попита за споровете в Института по океанология - дали хидратите са ефективни или по-скоро всичко е един надут балон от финансово заинтересувани учени. За соларните панели съм общо взето съгласен, но само ако внасяме по-евтини и ефективни от Китай, а не прескъпи от Дания и Германия.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  Отдавна се знае, че модела е ЕССР ама хората все още го отричат въпреки, че всеки ден го усещат
  ======
  При соца беше същото.....
  По площадите всеки скандираше с пълно гърло.... "Да живее.... Слава на бкп....напред към светлото бъдеще...".....
  По домовете обаче, картинката бе съвсем различна....
  След петъчната целодневна тв програма....на следващия ден идеше ленинския съботник....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Соларна система без буферни акумулатори е като да ползваш печка Циганска любов, бързо загрява и бързо изстива.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Не се притеснявай.
  В България реално живеем около 9 милиона.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#21] от "дерибеев":
  " Раздаването на пари на братски компартии какво ли е?"

  Износ на революция.

 42. 42 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 946 Весело

  Докато другите се упражняват в анализи на Плана за възстановяване, ДПС си подготвиха домашното и навсякъде говорят за Зелената сделка, Зеления пакт, Програма за изпреварващо развитие и вече са готови с проекти за овладяване на предвидените парични потоци за тях. Останалите ще им дишат праха и ще се борят за дребни благинки!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Господина знае ли колко струва соларно оборудване за един дом ???
  —цитат от коментар 33 на valtoro


  Колкото и да струва , то се изплаща за 2-3 години и после около 10-12 години до амортизацията на слънчевите панели, ползваш безплатен ток.

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Соларна система без буферни акумулатори е като да ползваш печка Циганска любов, бързо загрява и бързо изстива.
  —цитат от коментар 38 на Корки


  Соларната система върви в пакет с буферните акумулатори.

 46. 46 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Любопитно

  Домашно 3: мястото на българските предимства в "Зелената сделка"


  Зелената сделка. Основното при нея е прехвърлянето на въглищните централи на природен газ. Което е скрита субсидия на доставчиците на газ и в частност на "Газпром"
  ***************************************

  Ку-ку!
  Кой кукувец от местната фауна сега пак ще изкука на тема колко ненужен за Германия е СП2? Кек немците не знаят какво правят и пребивават в някаква дълбока заблуда? Кой кукувец сега ще обясни как немската енергетика не съдържа основен дял от ТЕЦ на въглища? Кой кукувец ще започне да обяснява как енергийното осигуряване на предстоящата електрификация на автомобилния транспорт може да се осъществи чрез няколко кв.м слънчеви панели на покрива?
  Кой?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Зелената сделка. Основното при нея е прехвърлянето на въглищните централи на природен газ. Което е скрита субсидия на доставчиците на газ и в частност на "Газпром", който за ЕС осигурява 45% от потреблението, а за България - 99%.____________________________________________________________________ Той затова Путин също вярва в зелената сделка, щото очаква вдигането на доставките на газ за ЕС и в частност за България!
  —цитат от коментар 15 на Дария Колев


  Абе той вярва, обаче има такива неща като фракинг и плаващи портове за втечнен газ, а и още доста държави по света искат да продават газ в ЕС...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Любопитно

  Европейският съюз (ЕС) копира неосъзнато някои похвати на държавното планиране, познати в тази част на Европа преди 1989 г.
  ************************************

  "Неосъзнато"? ЕС прави нещо толкова важно "неосъзнато"?
  Англосакската подлога КС пак ухае на пазарна икономика и се пързаля по пазарни механизми! Защо не се опита да обясни на САЩ, че опитите им за намеса в пазарните пронципи е болшевишки прийом? Защо?
  Аааааааааа, сетих се защо ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Любопитно

  Абе той вярва, обаче има такива неща като фракинг и плаващи портове за втечнен газ, а и още доста държави по света искат да продават газ в ЕС...
  —цитат от коментар 47 на gost22


  Някой да е забранил на мераклиите да продават в ЕС?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#46] от "Манчо":
  "Кой кукувец от местната фауна сега пак ще изкука на тема колко ненужен за Германия е СП2? Кек немците не знаят какво правят и пребивават в някаква дълбока заблуда?"

  Немците не им е за първи път да не знаят какво правят и да пребивават в дълбока заблуда. Историческа справка: ПСВ и ВСВ.
  С пускане в експлоатация на СП2 доставките на газ за Германия от Русия няма да се увеличат. СП2 не е икономически , а геополитически проект. Целта е да се заобиколи Украйна и нищо повече. Същото е и с ТП и продължението му през България.

 51. 51 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2103 Любопитно

  Ако може, от ЕС да наложат да се орежат административните изисквания и документация за солари и ВЕИ за лично ползване (до някакво разумно ниво, не все едно пускаш ТЕЦ в действие), ще е напълно достатъчно.
  Сериозно. Пари си имаме, производители на солари и подобни системи под път и над път, батериите също са тръгнали към поевтиняване и масовост, само бумащината е в повече и отказва хората. Най-големия разход на едно домакинство е енергията за топла вода, и едва след това идва отоплението. Та ако бойлера "мине на слънце" всички ще имат файда, дори производителите на бяла техника ще захлебят с нови перални и миялни машини. Услугите ще получат нов сектор, при това с дълготрайно и устойчиво развитие (заплати и доходи), и още куп подобни благинки и преки ползи, ама народа не се усеща, та да си поиска.
  Е, топлофикациите, ел.централите и ЕРП ще вият на умряло, щото са свикнали на монопол и крепостници, ама пък крепостниците гласуват за политици, та може да се постигне някакво развитие.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  Немците не им е за първи път да не знаят какво правят и да пребивават в дълбока заблуда. Историческа справка: ПСВ и ВСВ.
  —цитат от коментар 50 на tacheaux


  Май бъркаш война и икономика? Нормално, все пак си Ташко!
  Още не си разбрал, че немското качество все още е световен еталон, а такова ниво няма как да бъде постигнато от глупаци...
  Ташкова работа....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 53. 53 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дария Колев":

  Верно бе,нали ужким "зелената "енергия щеше да поевтинее и цената за частните потребители(гражданите) и фирмите щеше да намалява а то стана точно обратното с обяснението,че цената на газа се вдига.И както винаги се получава у нас ,вместо зелена се получи червена енергия.И в крайна сметка цената на тока ни удари силно ,под кръста.А марксистите в ЕС са си по наследствена линия.,Какъвто таткото ,такова и синчето.

 54. 54 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#51] от "gost22":

  Дето се вика,чул те Господ.

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  "В областта на околната среда не просто следва да се цели повече възобновяеми източници, а да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица. Това ще има ефект за хората, които не са относително добре материално. Защото това ще намали разходите на тези хора за електроенергия,"

  Масовото използване на ВЕИ-мощности от частни лица ще намали съществено нуждата от големи базови мощности и от необходимостта да се строят атомни централи. От това най-много се страхува корпоративната държава като нашата, която е готова да дава милиарди за строителство на атомни базови мощности , вместо да подпомага и насърчава използването на ВЕИ-мощности от частни лица . Има огромен потенциал за производство на електроенергия от всяко домакинство. Това ще направи ядрената енергия излишна , а от това най-много се страхува ядрената мафия.
  Ако държавата мисли за своите граждани , насърчаването и подпомагането на масовото използване на ВЕИ-мощности от частни лица трябва да бъде нейна дългосрочна политика.

 56. 56 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Лирическият герой иска да ни каже, че грантовете по Плана треба да се раздават на безработни дърти цигани, които да се гмуркат в Черно море да вадят газ за Марица Изток.

  Соларна система без буферни акумулатори е като да ползваш печка Циганска любов, бързо загрява и бързо изстива.
  —цитат от коментар 38 на Корки


  Те учЕните са го сметнали. Батериите за 1 къща струват от 7.000 до 10.000 евро. При амортизация за 10 години само съхранението на тока струва между 15 и 30 центи на квч.
  https://www.energieheld.de/solaranlage/photovoltaik/stromspeicher/kosten

  Др Станчев бичи агитпроп за светлото евтино зелено бъдеще с цел да направи оборот на Прокопи.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Весело

  До коментар [#52] от "Манчо":

  Манчо , за мен е истинско удоволствие да общувам във форума с полуграмотни хора като теб. Манчовците ми са много забавни.

 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  До коментар [#52] от "Манчо":Манчо , за мен е истинско удоволствие да общувам във форума с полуграмотни хора като теб. Манчовците ми са много забавни.
  —цитат от коментар 57 на tacheaux


  Нормално е да се чувстваш горд, все пак си Ташко! Толкова си Ташко, че и в момента си 100% убеден как немците са едни глупаци!
  Да беше жив дядо ти Мъди - щеше много да се умили!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  Ако може, от ЕС да наложат да се орежат административните изисквания и документация за солари и ВЕИ за лично ползване (до някакво разумно ниво, не все едно пускаш ТЕЦ в действие), ще е напълно достатъчно. Сериозно. Пари си имаме, производители на солари и подобни системи под път и над път, батериите също са тръгнали към поевтиняване и масовост, само бумащината е в повече и отказва хората.
  —цитат от коментар 51 на gost22


  Пич, имам сериозна соларна система. Да ти кажа ли колко струва, че да се пробваш да схванеш каква глупост си отпрал с вярата си в евтината слънчева електрификация, на която само бумащината пречи?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 60. 60 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  В областта на околната среда не просто следва да се цели повече възобновяеми източници, а да се увеличи използването на ВЕИ-мощности от частни лица. Това ще има ефект за хората, които не са относително добре материално. ____________________________________________________________Първо противоречие! Увеличаваме използването на ВЕИ-мощности, които са много по-скъпи от използването до сега и хоп хората относително не добре материално получват ефект, ПО-СКЪП ТОК!
  —цитат от коментар 17 на Дария Колев


  Ооооооо, чакай да видиш какво ще се случи с цената на "безплатния" слънчев ток когато към досегашното потребление се добави и огромното количество енергия, нужна за зареждането на милионите електромобили! Какво ще се случи, когато в цента на ЕЕ се калкулират и разходите за преминаване към ВЕИ, и разходите за преминаване на газ, и разходите по довеждащата инфраструктура за зарядните станции....
  Ще са чудеса!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Плана за възстановяване не беше ли обсъждан с политици, експерти и бизнес. Красн Станчев и такива, като него,не са ли участвали. Или тепърва ще излизат всичките му дефекти.

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  До коментар [#58] от "Манчо":
  "Нормално е да се чувстваш горд"

  Не се чувствам горд , а ми е забавно да общувам с манчовци.

  "момента си 100% убеден как немците са едни глупаци!"

  Манчо пак не ме е разбрал, но за манчовци това е нормално.
  Технологичното развитие на човечеството се дължи до голяма степен на германския техническия и научен гений. В това отношение аз съм по-голям германофил от теб, но колкото в науката и техниката германците са велики , толкова в геополитиката са профани, а както писах, строителството на СП2 не е икономически , а геополитически обект.

 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  Най-големия разход на едно домакинство е енергията за топла вода, и едва след това идва отоплението.
  —цитат от коментар 51 на gost22

  Хахахахахахахахахххххххх, какъв виц!
  ЕлЕнергията за топла вода била повече от еленергията за отопление? Сестра ми е на пълно електрифицирано домакинство, 4 души, разходите й за подгряване на топла вода са средно около 40-45 лв/мес, разходите за конвекторно отопление - около 300 лв. Три+ пъти повече / като се пресметнат между 5 и 6 месеца годишно за отопление на 120 кв.м./.
  Човече - кефиш!
  Следващият виц?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 64. 64 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  До коментар [#33] от "valtoro":

  6 киловата панели по 412 вата единия, монокристал със свестен конвертор , без батерия за съхранение , без медните серпентини за охлаждането , без гъзарии за автоматично насочване по слънцето и без монтажа идва около 5500 кинта .
  с шукариите и батерия , може да иде до 15000 и повече .
  батерията обаче заминава за около 3 години , трябва ти специално помещение , профилактика, вентилация...

 65. 65 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2047 Весело

  строителството на СП2 не е икономически , а геополитически обект.
  —цитат от коментар 62 на tacheaux  Хахахахахахахахахахахххххаххххххх, Ташкооооооо, дедо Мъди направо умира от кеф!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 66. 66 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 468 Весело

  "Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!" - Само името на човека не сте написали...Пак е по линията на Хрушчов, само че неговите пророци в България са Пеевски, Борисов, Доган и Гешев. Така само за тях се отнася зелената сделка, а другите ще гледат отстрани и ще цъкат с език ...

 67. 67 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Кукурузника беше глупав руски селянин. Сравнението е абсолютно неадекватно. Прави се на икономист Красен. И за чие благо да бъде?

 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#48] от "Манчо":

  Англосакската подлога КС пак ухае на пазарна икономика и се пързаля по пазарни механизми! Защо не се опита да обясни на САЩ, че опитите им за намеса в пазарните пронципи е болшевишки прийом? Защо?
  Аааааааааа, сетих се защо ;)
  =========
  В момента, американските войски се изнасят от Афганистан.....
  Дано един ден и с Европа се случи същото....

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 400 Любопитно

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  Хайде и вашите от Либия и не се ослушвайте, че дане ви припари.

  Аааа, да не забравите и башибозука да си закарате у вас, нъл тъй!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 70. 70 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Сероводорода е решаващия фактор, който може да даде конкурентно предимство на България!
  https://gorichka.bg/dobrata-i-loshata-novina-za-serovodoroda-v-cherno-more/

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3248 Весело

  До коментар [#69] от "Ogyges":

  В Либия, ние едва започваме.....
  Ама ти можеш и да си по мечтаеш, де.....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Един соц философ се прави на икономист и съответно пише откровени глупости, но политкоректни!
  Странно защо редакцията непрекъснато пробутва подобни неграмотници, както и и оня български филолог, специалист по всичкология от Англия.
  Копаенето на дъното успешно продължава! Да са яки американските акумулатори.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 73. 73 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 400 Любопитно

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Какво да си мечтая бе ахмак, нали видях как Министърката на вншните работи на Либия насмете Чавушоглу и той започна да пелтечи.
  Либия вече е "кауза пердута" за вас, ама ви трябва време да се събудите.
  Иначе как си, има ли лук, картофи?

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 74. 74 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До 70те години на 20 век, психолозите са сигурни, че хората по принцип са рационални и тяхното мислене е логично и правилно в повечето случаи. А в случите, в които хората мислят нелогично и нерационално, това се дължи на 3 емоции - любов, омраза или страх. Във великата си книга "Мисленето" Нобеловият лауреат Даниъл Канеман разбива на пух и прах тази теория и доказва, че човек мисли предимно импулсивно, инстинктивно, понякога дори примитивно и допуска тежки грешки, които се дължат на деформации в съжденията. Канеман въвежда понятията Система 1 и Система 2. Система 1 оперира импулсивно, автоматично и бързо, без усилие и без чувство за съзнателен мисловен процес. Система 1 е онази, която се включва, когато трябва да преценим дали светофарът свети зелено, жълто или червено, дали котлонът е нагорещен, да отличим дете от възрастен човек, или да сметнем, че 2+2=4. Система 1 е системата на простите връзки, на еднопистовото, елементарно мислене, на мисленето в черно и бяло. Система 2 пък е волева дейност, която изисква сериозно усилие и концентрирано внимание, и която наричаме “напрегнато работещ ум”. Система 2 е многопистовото мислене, способността предпазливо да наблюдаваш, обмисляш, сравняваш, разглеждаш и анализираш факти и хипотези. Система 2 е способността да обичаш, уважаваш и ползваш статистиката. Канеман доказва, че повечето хора не използват често система 2, а се осланят предимно на система 1. Само че Система 1 е онази, която допуска тежки деформации и системни грешки, и която се подава лесно на манипулации. Система 1 е лековерна и склонна да мисли по плоскостта „Всички рози са цветя. Някои цветя увяхват бързо. Следователно някои рози увяхват бързо”. В книгата са описани стотици експерименти, като аз най-ясно си спомням прочутата задача: „Една бухалка и една топка струват 1.10 долара. Бухалката струва с 1 долар повече от топката. Колко струва топката?” Над 80% от хората отговарят „Топката струва 10 цента”, като този отговор е лесен, привлекателен и грешен. Най-странното е, че Система 1 е преобладаващо характерна дори за високообразовани, интелигентни и ерудирани хора. Хора, които са успешни бизнесмени, известни творци или просто надарени с дар слово, често са заблудени да си мислят, че са компетентни и разбират от процеси, от които нямат грам понятие. Канеман го нарича “илюзорен ореол”, т. е. това, че си много добър в нещо, те подхлъзва да вярваш, че си добър във всичко. Че си компетентен да коментираш едновременно и бизнес, и култура, и миграция, и тероризъм, и кърмене и геополитика. Освен това Канеман доказва, че най-сигурният начин да накараме хората да вярват в една лъжа е, като я повторим стотици пъти. Оказва се, че когато хората определят нещо като познато, Система 1 автоматично го приема за вярно. Всъщност, оказва се, че истински умните хора са онези, които са по-бдителни, по-активни, по-критични, по-скептични, по-малко готови да се задоволят с привлекателни на повърхността отговори. Хора, които се осланят на факти и са способни да правят връзки между тях. Най ми се драйфа когато чуя "електронно правителство", "електронно гласуване" и "голяма е администрацията". Не може банките да се дават като пример за електронно ГЛАСУВАНЕ, КАТО СИГУРНОСТ, там има реални пари и конкурентни банки - ако те мами една отиваш в друга, и банките имат надзори и ревизии и регулации. Естония все ни беше пример за електронно правителство и дясно, и ниска администрация, а имат повече от България държавни служители, като процент от заетите. Великобритания е на второ място по електронно правителство, а има колкото България държавни служители като процент от заетите. Първи по електронно правителство са Южна Корея, но на 42 място по борба с корупцията. Колумбия е на трето място по електронно правителство, а на 97-мо място по контрол на корупцията. https://www.oecd.org/governance/the-oecd-digital-government-policy-framework-f64fed2a-en.htm Ние сме по-добре по борба и контрол над корупцията, пред Колумбия, макар и много назад от Колумбия по електронно правителство.. Ще ви кажа, че Канеман ми помогна да разбера, че полезните идиоти и в ляво и в дясно, и на Изток и на Запад, са неизбежни, просто защото човекът е устроен да мисли инстинктивно и импулсивно със своята Система 1. И че онези, които опитваме да мислим отвъд хоризонта на платената пропаганда и медийна помия, създаващи полезни идиоти, сме наистина обречени. В коя държава има пенсии с разлика 10 пъти като в България. От 2000 г. реално осигуровките се плащат - от работниците 40%, а работодателите 60%, преди това само държавни фирми са плащали осигуровките. Справедливо е всички да получат това което са внесли в НОИ за пенсия, или наследниците им, а социална пенсия да е за всеки без доходи над 65 г. и доход до 70% от минималната заплата. Ако си внесъл за 40 години 100 000 лева, държавата веднага ги дава парите не ги задържа и не ги ползва тези пари. Та 100 000 лева за 10 години е 833 лева, на месец. И после на социална пенсия, или преди това, ако 884 лева са под 70% от минималната заплата, в бъдеще. Кой е внесъл 100 000, 40 години всеки месец да е взимал 1000 лева и 20% да ги дава за пенсионна осигуровка, или фирмата му. Ресофобията, дясното и антикомунизмът са полезни в демокрацията. НО, .. в такива размери, са автофашизъм, фашизъм и геноцид, автогеноцид. Руснаците заради дясното и антикомунизмът, са най-големи русофоби. Българите също се съмняват в себе си и се самомразят заради дясното, русофобията и антикомунизмът. Да очерняш 30 години едни 40 години преди това, ВЪОБЩЕ НЕ Е ЗДРАВОСЛОВНО. То избива дори до там, да отричат Левски и Ботев, скоро и православието и кирилицата. Сегашните червени бабички, обвиниха червените бабички преди 30 години, за това, че не са богати и свободни. И какво пък направиха младите за цели 30 години?? Червените бабички сега, са СДСари от 1990та, 40 годишни. Първите червени бабички са на 100 или 95 години, вероятно в гробът. Ето защо БСП взе човек на Костов, Нинова, да води този електорат... Та новите червени бабички имат пенсия 160 лева, били частници, бизнесмени, неосигуряващи се, богати мечтаеха да са. .. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Размерът на социалната пенсия за старост се предвижда да се увеличи от 01.07.2021 г. от 141,63 лв. на 148,71 лв. БСП ще преизчислявали пенсиите но няма да ги намалявали за богатите, и пари повече за пенсии не предвиждат. Половината от парите за пенсии идват от бюджетът не от осигуровки внесени в НОИ, и на богатият дават 5 хляба щом има 5 хляба, на бедният дават един хляб щом има един хляб. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата НА силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. (либерализмът на десните демократи и русофоби, има някакви ефекти за американската олигархия и световната еврейска олигархия, но има и ДЕФЕКТИ - непредвидени ефекти. Скоро тези либералстващи лумпени, по улиците, ще станат истински марксисти, и още преди това ще искат столицата Вашингтон да се преименува, и Рейгън да бъде изровен и обесен. Такива непредвидени ефекти скоро ще има и от антикомунизмът и русофобията, ще ГОРЯТ синагоги, првославието и кирилицата ще се заличат. Ние не сме поляци, и други, ние сме с кирилица и православие като руснаците.) Колко мислите, че са активите за пенсии - частни и обществени в Полша, Германия и България, 9% от БВП за Полша, под 7% за Германия, и почти 13% за България. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/pension_funds_assets/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK