"Северен поток 2" се превърна в куфар без дръжка

"Северен поток 2" се превърна в куфар без дръжка

© ReutersДебатът между Европа и САЩ за Северен поток 2 продължава. Разногласията относно руско-германския тръбопровод са много по-сложни, отколкото биват представяни. Това не е въпрос само на енергийна сигурност, както понякога се представя - Северен поток 2 не би увеличил неизбежно количеството руски газ в Европа или зависимостта на Европа от него, нито би довел до ограничен достъп до газ на отделните страни. Въпросът е труден, защото изисква множество съображения като диверсификация на доставките и бизнес интереси на различни държави; правни ангажименти и историческо недоверие, както и санкциитсрещу проекти на съюзници. Тези съображения се усложняват и от всекидневните политически страсти.


Това прави Северен поток 2 проблем, който изисква правилно управление на връзки. За Европа би било неприятно американският натиск да доведе до спиране на изграждането на тръбопровода, оставяйки огорчени и победени Германия и други държави членки, чиито компании участват в изграждането му. Би било неприятно за Европа и ако газопроводът в крайна сметка доведе до засилване на полската позиция, която представя Германия като егоистична държава, която не се интересува от своите партньори. Всеки от тези резултати би отслабил трансатлантическия съюз и би бил от полза за Москва.


По-добре би било САЩ и Германия да намерят компромис, съобразен както със стратегическите ограничения на Европа и Америка, така и с бъдещето на търговията с газ, отчитайки ускоряващия се зелен преход. Такъв подход би могъл да обедини трансатлантическата общност.


Проблемът на Германия
За Германия - страна със силна правна култура, би било крайно неудобно да се откаже от Северен поток 2 и по този начин да наруши споразуменията, предхождащи третия енергиен пакет на ЕС. Но настоявайки за завършване на газопровода, Германия подпомага разединението в Съюза. Тя не само рискува доверието и вярата в германското ръководство в очите на източноевропейците, които вече се съмняват в начина, по който Берлин балансира ангажимента си към тяхната сигурност и желанието си да прави бизнес с Русия, но и на някои южноевропейци. Италианците например осъзнаха, че проектът Южен поток няма да се осъществи докато Северен поток се разработва. Натрупването на подобни оплаквания би могло да навреди на способността на Германия да постига консенсус по политиката на Европейския съюз спрямо Русия. Като се има предвид, че никоя друга държава не може лесно да замени водещата роля на Германия в този аспект, разединението в ЕС по линия на цялостния подход към Русия може да нарасне. .


Едно засилване на фокуса върху "Северен поток 2" носи риска да бъде затвърдено донякъде несправедливото възприятие, че външната политика на Германия се ръководи само от икономическите интереси. Партньорите на Берлин биха могли да изискат да докаже, че ще остави икономическите интереси настрана по някой друг въпрос - такъв с по-голямо икономическо значение за Берлин от Северен поток 2. Донякъде е контраинтуитивно, но подобно изискване би намалило влиянието на Берлин и Европа над Русия. Кремъл няма да има стимул да промени позицията си за Донбас, ако в крайна сметка икономическите интереси надделяват над нормите и изиграват решаваща роля в отношенията, въпреки всички усилия, които Германия и Франция са положили в Нормандските преговори. Но ако Москва престане да очаква икономиката да бъде водещият фактор, нейните сметки може да се променят.


Когато се наложи Германия да защитава по-големи икономически интереси от тези на Северен поток 2 (по линия на Китай, Русия или други партньори например) репутацията на държава, която не приоритизира политики за противопоставяне на нарушаване на човешки права и на системни съперници, не би помогнала. Що се отнася до Русия, това би било несправедливо.


Германия е доказала, че държи на ценностите и може да има твърд подход в политиката си към Русия: канцлерът Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер обединиха Европа около секторни санкции срещу Русия заради анексирането на части от Украйна - нещо, което Кремъл може би не е очаквал. Тези санкции все още са в сила със германска подкрепа за това. Едно сляпо и безкомпромисно преследване на Северен поток 2 би навредило на голяма част от политическия капитал, спечелен чрез налагането на тази санкции.


Проблемът на САЩ


Преди няколко години САЩ увериха инвеститорите и европейските компании, че няма да използват санкцииза спиране на Северен поток 2. Преди администрацията на Тръмп да промени позицията си, САЩнедвусмислено заявиха, че няма да прилагат Закона за противопоставяне на американските противници чрез санкции към руските газопроводи, започнати преди 2 август 2017 г. Въпреки това, дори демократите промениха мнението си по този въпрос. Както заявиамериканският посланик Даниел Фрийд, санкционирането на германско-руския проект е възможно, но би струвало твърде скъпо. Това изказване не съответства на главния подход, който президентът Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен обявиха по повод външната политика на САЩ: Америка може да има силата да предприема определени действия, но понякога трябва да бъде смирена и да не взема участие; тя също така трябва да се фокусира върху сътрудничеството със своите съмишленици по въпроси като този с Китай, където сътрудничеството е от изключително значение.


Независимо дали подкрепят тръбопровода, за много европейци случаят със Северен поток 2 показва, че Конгресът на САЩ и дори демократите са готови да заплашват европейски проекти със санкции и потенциалните от тях щети. След като Доналд Тръмп напусна президентския пост, САЩ изоставиха много от политиките, които тревожеха европейците, но изглежда, че все пак страната ще продължи понякога да използва икономически мерки, които пряко вредят на интересите на Европа. Дори бизнесът в Източна Европа би се противопоставил на икономическия натиск, който налага промяна в търговските им отношения или тези на европейските партньори.


Ако едностранните действия на САЩ сложат край на Северен поток 2, това би застрашило усилията за подновяване на трансатлантическите отношения. Вместо с обединен и проактивен партньор, САЩ ще работят с един разединен и наранен ЕС (подобно на състоянието на Съюза през 2003 г. след инвазията в Ирак). Германците ще се чувстват огорчени, а французите ще си спомнят за начините, по които едностранните действия на САЩ са им навредили в миналото. И докато гражданите на източноевропейските държави биха могли да подкрепят този ход, техните лидери ще изпитат повишено напрежение. САЩ е необходима, за да гарантира сигурността на тези страни, но в отношенията им с Франция и Германия е заложено много повече, отколкото през 2003 г. - сега когато са пълноправни членове на ЕС и след напускането на Обединеното кралство.


Проблемът на Русия


В сегашния трансатлантически спор Русия до голяма степен е в ролята на наблюдател - липсва ѝ авторитет, за да реагира на действията на Вашингтон или Берлин. Но резултатът от спора ще се отрази върху подхода на Русия и възможността ѝ да се възползва от Запада. Според Кремъл, Северен поток 2 е тест за това как да се отнася с Европа: ако Вашингтон спре проекта, Москва ще намери друга причина да отхвърли Европа като достоверен политически участник. Разбира се, това не означава, че Европа трябва да спаси Северен поток 2, само за да впечатли Русия. Подходът на ЕС трябва да е много по-добре обмислен.


Европа греши, ако смята, че спирането на газопровода ще накаже Русия и ще предаде като ясно послание на Мосва недоволството на Съюза. Първо, бракуването на Северен поток 2 не се равнява на намаляване на закупувания руски газ: Европа ще купува същото количество руски газ през украинския тръбопровод. Лишаването на Москва по един или друг начин от приходи от износ на газ в момента не е опция. Нереалистично е да се предположи, че Европа или Западът могат да намалят покупките на енергия до степен, която би представлявала сериозна заплаха за режима на Путин. В случая с Русия, санкции, подобни на тези в Иран или Ирак, са невъзможни. Ако усети такава заплаха, Москва ще ескалира ситуацията по начини, на които Европа и дори САЩ не биха били готови да отговорят.


Както посочва политологът Стивън Пайфър, и двата изхода от спора, които не включват трансатлантически компромис, биха направили Москва своеобразен победител. За Москва ще бъде от полза и продължаването на тръбопровода без да бъде обърнато нужното внимание на по-широкия контекст на сигурността и на други важни опасения. Ако Вашингтон едностранно прекрати тръбопровода, това ще предостави на Кремъл възможноста да експлоатира новите по-задълбочени трансатлантически и вътрешноевропейски разединения.


Трансатлантическият проблем


Трябва да се обърне достатъчно внимание на съответните стратегически ситуации, в които се намират Байдън и особено Меркел.


Съществуват много причини, поради които Северен поток 2 не беше добра идея от самото начало (като се има предвид, че неговата обосновка е заобикалянето на Украйна; че е в противоречие с третия енергиен пакет; че разделя Европа и че всъщност не беше необходим, предвид количеството газ, което Европа консумира). Меркел, известна като атлантик и не точно най-големия привърженик на газопровода, е в сложна ситуация. Но тя също така е и канцлерът, който беше готов да последва Америка във войната в Ирак, и за разлика от повечето германци, няма възможността просто да отстъпи по въпроса със Северен поток 2.


Като се има предвид новата геоикономическа конкуренция между великите сили, където търговията е ключово оръжие, а търгуващите държави са в особено уязвима позиция, Германия се тревожи за своята икономика и богатство като цяло. Германия и ЕС имат огромен интерес да останат най-взаимосвързания пазар в световен мащаб - повече от 40% от БВП на блока идва от търговия с различни части на света, в сравнение с едва 26% дял, идващ от САЩ.


По време на Студената война в Германия се изправиха една срещу друга свръхсилите и тя живееше под постоянната заплаха от ядрено унищожение, породено от потенциален конфликт помежду им. Въпреки че сегашната ситуация е много различна, има възможност Германия отново да се окаже по средата и да понесе огромни щети. Със сигурност икономическата вреда бледнее в сравнение с ядрената война, а Германия далеч не е в равнопоставени отношения със САЩ и техните конкуренти. Американските политици трябва да разберат стратегическата ситуация, в която се намират Германия и Европа, независимо дали са съгласни с начина, по който Германия вижда своето положение.


В тази ситуация американските санкции превръщат Северен поток 2 в проблем за суверенитета на германците и другите европейци. Санкциите биха могли да създадат прецедент далеч извън тръбопровода, ако Берлин просто се поддаде на икономически шантаж. Икономическата принуда, която Тръмп наложи на европейците, предвеща този сценарий - експлоатиране на европейската зависимост от търговията и международния ред, като същевременно европейците биват заплашвани с икономически наказания, ако не променят политическите си позиции по цял набор от въпроси, било то данъчни, енергийни, или свързани с техните търговски партньори. За много европейци американските санкции за Северен поток 2 изглеждат като продължение на предишни практики в момент, в който те очакваха администрацията на Байдън да се откаже от този подход. През 1982 г. британският министър-председател Маргарет Тачър, която далеч не е била американофоб, се е противопоставила на санкциите на американския президент Роналд Рейгън срещу транссибирския тръбопровод заедно със своите германски и френские колеги. Блинкен също е казал, че санкциите срещу съюзниците са били грешка в своя книга от 1987 г. за този период.


Ако Тачър е нямала друг избор, освен да се противопостави на Рейгън по тръбопроводните санкции в контекста на американско-съветското съперничество, Меркел едва ли може да се подчини на икономически шантаж днес. Това би създало опасен прецедент, като се има предвид, че други сили, особено Китай, внимателно следят как германците и европейците реагират на икономическия натиск.


Администрацията на Байдън също е в сложна ситуация: Тръмпизмът все още е силен и Байдън не може да си позволи да изглежда слаб спрямо Русия, особено когато демократите в Конгреса го притискат да заеме твърда позиция. Дори ако вземе под внимание стратегическото положение на Германия, Байдън не може просто да спре принудителната политика, свързана с тръбопровода. Настоящият подход на неговата администрация към дилемата изглежда е да се съсредоточи върху санкционирането на руските обекти, участващи в Северен поток 2, а не върху европейците.


Има обаче няколко причини да се надяваме, че въпреки политическия натиск от двете страни, Европа и Америка могат да преминат по тънката линия, водеща до компромис. Първият пакет от санкции срещу Русия на Байдън беше обявен на 15 април и е свързан не със Северен поток 2, а с другите "вредни чуждестранни дейности" на Русия. Това показва подобрено прилагане на националните интереси на САЩ и развитие в дипломатически умения на администрацията. Пакетът изяснява позицията на Вашингтон, ясно сигнализира за неговото недоволство спрямо Москва и предлага възможност за разговор. Показва твърд подход, но без да е прекалено емоционално поднесен, не затваря врати и, още по-важно, не вреди на съмишлениците на Америка, а координира действията си отблизо с тях.


В този критичен момент голямото стратегическо предизвикателство както за европейците, така и за американците не е Северен поток 2. То е възстановяването на трансатлантическите отношения по начин, който отговаря както на американската, така и на европейската перспектива, и се подготвя да се справи с Китай, който е на път да бъде икономически по-силен от която и да е друга държава. Русия също представлява стратегическо предизвикателство, но не такова, което зависи изцяло от тръбопровода.


Най-добре би било трансатлантическите партньори да намерят компромис за Северен поток 2 и да оставят въпроса настрана. Този компромис трябва да е базиран на всеобхватен подход, който зачита всички съответни аспекти на въпроса: стратегическите ограничения на двете страни; какво означават санкциите както за Меркел, така и за Байдън; естеството на руския режим; влиянието (или липсата на такова), което търговията с газ изглежда има върху режима и международното поведение на Русия; изменението на климата и зелената програма; и цялостно бъдещето на европейската и американската енергийна търговия с Русия.


Имайки това предвид, Европа и САЩ могат да разработят заедо специфичните аспекти на своите отношения. Координацията и диалогът са важни за стратегическото предизвикателство, познато като икономическа принуда и съюзниците могат да обсъдят всеобхватен трансатлантически подход към енергийната търговия с Русия. Предложеното от Волфганг Ишингер обвързване на определено количество внос на енергия с определени условия, които да бъдат наложени на Русия, може да бъде един от начините за постигане на компромис. Но такъв тип решения ще проработят само ако не са плод наикономическо изнудване и ако Байдън продължи да има твърда позиция спрямо Русия.


Текстът е публиуван от Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (133)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  СП2 е пряк удър върху държавния суверенитет на Украйна. При война Украйна може да спре руските доставки. Но при наличие на СП2 Русия може да си позволи неограничена гавра със съседите си.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Цял изписан "чаршаф" от празни приказки!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 656 Любопитно

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  И за колко време Украйна ще спре доставките при война с Русия , за 2 часа или за 1

  гошо
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Една от многото платени от русийката кризисен ПиАр статийки
  целящи да създадат благоприятно за руските газови монополи
  обществено мнение в ЕС и САЩ

  Спирането на СП 2 е неизбежно
  Това на кого и дали Путин и русийката ЩЕ ПРОДАВАТ ГАЗА СИ
  не е проблем нито на ЕС нито на САЩ

  Спирането на СП 2 съответно спирането на ПРИХОДИТЕ в руския бюджет от него ще означават ПО-МАЛКО РЕСУРС ЗА ШАНТАЖ ВОЙНА И АГРЕСИЯ ЗА КРЕМЪЛ

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Че СП-2 ще стане "куфар без дръжки" си беше ясно от много време, но трябва да признаем че си имаме и една чанта без дръжки!
  Колкото и да не ни се иска, трябва да признаем, че Меркел се превърна тояно в това! Има заслуги но издънките ѝ последните години са доста!
  "Идвайте; ще се справим!"
  Е и? Европа се превърна в афганистанска провинция! Да не говорим за носталгията на Муте по годините като млада комсомолка!

 7. 7 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Много добър анализ, опит да се постави въпроса от различни перспективи. Както обикновенно в живота, за разлика от форума на Дневник, нещата не са черно-бели.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":И за колко време Украйна ще спре доставките при война с Русия , за 2 часа или за 1
  —цитат от коментар 4 на гошо


  ЗА ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА
  Ако е нужно С ГОДИНИ
  Само че това означава
  СПИРАНЕ ДОСТАВКИТЕ НА ДОЛАРЧЕТА и ЕВЪРЦА за рускиот бюджетец
  Което при наличието на ОГРОМНИ ВОЕННИ РАЗХОДИ
  ще означава СПИХВАНЕ НА ОВПУТЕНА РУСИЯ за по-малко от година

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3204 Весело

  Чичо Сам лесно може да прецака Руската мечка !

  Достатъчно е да сключи дългосрочен договор за доставка на синьото гориво под руската себестойност , естествено на загуба , но печелейки сърцата европейски както навремето след втората световна с плана Маршал !!!

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Разстроено

  Куфар без дръжка - неудобен да го носиш, жал ти е да го изхвърлиш :(.

 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#9] от "SS":

  Чичо Сам не може да направи това. При чичо ти сам, частни фирми добиват, транспортират и продават газа. За това и американската икономика е силна, не е ато руската, която се ползва за геополитически цели. Там политиката е средство на икономиката, не обратното като в сбъркана Русия.

 12. 12 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3204 Весело

  До коментар [#11] от "Doge":

  Ти сега па , а уж си умно доги !

  Чичо ти Сам пуска печатницата на Мах , изкупува го на каквато ти там сума си искат частниците и го харизва на европейските си приятели ...

 13. 13 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1192 Неутрално  И аз не мога да разбера защо Германия даде съгласието си за строителството на " Северен Поток " 2 . И защо 5 ( пет ) от най - големите западни нефтохимически гиганти уйдисаха на акъла на Руснаците и се включиха в проекта с технологии и финансиране . Сега ни напред ни назад . Ако Германия спре проекта трябва да изплати € 12 000 000 000 неустойки на Газпром . Скандално .
  По - добре да бяха построили още 27 терминала за прием и регазифициране на втечнен шистов газ от Америка .

  Тая зима баш в най - големия студ щяха да имат възможност да се конкурират с Китайци , Корейци и Японци за него като предложат цена по - висока от $ 1 000 за 1 000 кубически метра газ и да покажат най - после на Руснаците кой е господар на положението . 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Весело

  По-добре би било САЩ и Германия да намерят компромис, съобразен както със стратегическите ограничения на Европа и Америка
  __________________
  Байдън е специалист по колониални фронтови зони,
  USdebtclock скоро ще перне $150трлн. по общата сметка, мириканските домакинства и не корпоративен бизнес отдавна са фалирали и никой не им го казва - демократично и някак "дясно"!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":При война Украйна може да спре руските доставки. ______________________________________Майтапчия. Ако укрите застрашат по някакъв начин интересите на рашистите(не само икономическите такива) , ще бъдат анексирани за 2-3 седмици в най-лошия случай. Имат над 10 000 танка,ще минат и заминат
  —цитат от коментар 3 на Niko Kostantinov


  Даааа, те ще минат и заминат! Ама за скрап!

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#12] от "SS":

  Още Алеко го е прозрял за САЩ в "До Чикаго и назад". "Парица е царица". В САЩ всичко е пари.

 17. 17 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1192 Неутрално


  " За Германия - страна със силна правна култура, би било крайно неудобно да се откаже от Северен поток 2 и по този начин да наруши споразуменията, предхождащи третия енергиен пакет на ЕС. Но настоявайки за завършване на газопровода, Германия подпомага разединението в Съюза. Тя не само рискува доверието и вярата в германското ръководство в очите на източноевропейците, които вече се съмняват в начина, по който Берлин балансира ангажимента си към тяхната сигурност и желанието си да прави бизнес с Русия, но и на някои южноевропейци. Италианците например осъзнаха, че проектът Южен поток няма да се осъществи докато Северен поток се разработва. " .

  Като автентичен източно европеец ще замоля въпросните Германски гащници от Европейския Съвет За Външна Политика да не говорят от мое име и от името на милиони други източноевропейци без да са ни питали за мнението .

  Освен това Италианците сами са си виновни като повярваха на подобни празнодумци от Европейския Съвет За Външна Политика , че като прецакат " Южен Поток " това означава , че и " Северен Поток " ще бъде прецакан . 18. 18 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Статията е изключително полезна и отразява действителноста такава, каквато е. Просто трябва да се прочете цялата. Шапо!!

 19. 19 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 741 Весело

  Ако Германия спре проекта трябва да изплати € 12 000 000 000 неустойки на Газпром.
  —цитат от коментар 13 на bxr35608444

  Айде ве, верно ли? Това Меркел или оня късия с токчетата ли те светна?
  В България колко плащаме на ушанкита за газта е търговска тайна, но виж на СП-2 неустойките ги знаят всички мърльовци.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 20. 20 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1192 Неутрално  До коментар [#12] от "SS":


  До коментар [#11] от "Doge":Ти сега па , а уж си умно доги !Чичо ти Сам пуска печатницата на Мах , изкупува го на каквато ти там сума си искат частниците и го харизва на европейските си приятели ...
  —цитат от коментар 12 на SS


  Чичо Сам не признава ли Еврото за твърда валута ? Ако го признава няма нужда да пуска печатницата на МАХ . Оставя си я да си печати в същото темпо и започва да приема Евра за газта , която продава на скъсаните европейци . За целта Другарката Кристин Лагард вече пуснала на Мах Европейската печатница във Франкфурт на Майн . Хитро , а ? 21. 21 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3464 Весело

  До коментар [#12] от "SS":Другарката Кристин Лагард вече пуснала на Мах Европейската печатница във Франкфурт на Майн . Хитро , а ?
  —цитат от коментар 20 на bxr35608444


  Хитро е пускането на РУСКАТА ПЕЧАТНИЦА НА РУБЛИ

  Зер докато европечатницата е отпечатала 1 евро

  РУСКАТА Е НАПРАСКАЛА 80 РУБЛЕТА ха-хаааааааа

  Още по хитро, а ?

 22. 22 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "Niko Kostantinov":


  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":При война Украйна може да спре руските доставки. ______________________________________Майтапчия. Ако укрите застрашат по някакъв начин интересите на рашистите(не само икономическите такива) , ще бъдат анексирани за 2-3 седмици в най-лошия случай. Имат над 10 000 танка,ще минат и заминат
  —цитат от коментар 3 на Niko Kostantinov


  Аха 10 000 танка , а зад тях прва конна с тачанки и богатирите вознесли се от Дар ес Зор.....

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  "Северен поток 2" се превърна в куфар без дръжка така едни хора дет само Дневник ги знае кои са....., някакви Кадри Лийк и Йонатан Хакенбройх........ наплющяли нещо и Дневник: що па да не го плеснем и ние.......тва .......хахахаха........

 24. 24 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1347 Неутрално  -

  Статията е изключително полезна и отразява действителноста такава, каквато е. Просто трябва да се прочете цялата. Шапо!!
  —цитат от коментар 18 на hanseatic


  Напротив.
  Статията не трябва да се чете цялата, а само началото или само края.
  Защото краят опровергава началото, а началото опровергава края.
  Освен това сложните изречения трябва да се четат до средата.
  Защото и там е пълно с противоречия.
  Авторът не знае, какво точно му се иска, но го иска сега, веднага.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Тоест нищо общо с досега дрънканите глупости?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#23] от "MPetr":

  Абе "Дневник"......... Кво правите ва?........ Де що нещо прихванем и го плющим........ божкееееее.........

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3445 Весело

  Защо ли се налага носене на вода с пробити менци през девет кладенеца? Да е би защото поради същата причина не се обявява гръмко завършилата среща на Г7?

  https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/g-7-ne-napadna-rusiya-i-si-go-izkara-na-kitay

  112 място а

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Затова пък Турски поток има поне 100 тина дръжки от чекмеджета.

 30. 30 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Високопарни претенциозни думи формират с цел „обективен анализ“ и още много фома, за да се прикрие гнусната истина на нелоялната конкуренция, та Европа да руча втечнен демократичен трансатлантически газ.
  Ако СП-2 биде спрян Украйна ще възстанови целостта си в рамките на РФ.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 31. 31 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  СП2 е пряк удър върху държавния суверенитет на Украйна.
  —цитат от коментар 1 на Красимир Андонов  Така е, бюджетът на Украйна се крепи основно на приходите от транзитните такси върху руските доставки на газ за ЕС.
  Лишаването от тези пари ще постави Украйна на колене.

  Мараба, С-ДС доносници!
 32. 32 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Замразяват проектчето за 5 години и през 2026 да говорят пак.
  И мечката гладна и агнето сито.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#13] от "bxr35608444":

  Вярно, че ще има неустойки, но никой не знае колко.

 34. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Този пАток въобще не трябваше да бъде започван, страхотно късогледство от страна на Германия!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#3] от "Niko Kostantinov":

  Майтапчия. Ако укрите застрашат по някакъв начин интересите на рашистите(не само икономическите такива) , ще бъдат анексирани за 2-3 седмици в най-лошия случай. Имат над 10 000 танка,ще минат и заминат

  Във Финландия 1939 колко танка имаше червената ярмия? Успяха ли да анексират Финландия.

 36. 36 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2090 Любопитно

  До коментар [#3] от "Niko Kostantinov":Майтапчия. Ако укрите застрашат по някакъв начин интересите на рашистите(не само икономическите такива) , ще бъдат анексирани за 2-3 седмици в най-лошия случай. Имат над 10 000 танка,ще минат и заминатВъв Финландия 1939 колко танка имаше червената ярмия? Успяха ли да анексират Финландия.
  —цитат от коментар 35 на blondofil


  Нима целта на СССР през 39-а е анексия на Финландия?

  Мараба, С-ДС доносници!
 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Откъде накъде европейците ще страдат заради политиката на САЩ ???

 38. 38 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1192 Неутрално  До коментар [#32] от "Big_Villager":


  Замразяват проектчето за 5 години и през 2026 да говорят пак.И мечката гладна и агнето сито.
  —цитат от коментар 32 на Big_Villager


  Глей ся , изплащате € 25 000 000 000 милиарда неустойки за щети и пропуснати ползи на всички пострадали заради глупавите решения , които сте взели при разрешаването на строежа и след това си го замразявайте и размразявайте и 105 години ако искате . Ако искате можете и даже да си го достроите . И без това недостроените участъци са в Датски и Немски териториални води . 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  "Спирането на СП 2 съответно спирането на ПРИХОДИТЕ в руския бюджет от него ще означават ПО-МАЛКО РЕСУРС ЗА ШАНТАЖ ВОЙНА И АГРЕСИЯ ЗА КРЕМЪЛ"

  Пълни глупости - само промяната на цената на нефта от 60 на 67 долара за барел осигурява на Русия повече приходи от потенциалните приходи от СП2!
  Ако някой имаше за цел свалянето на приходите в руския бюджет, да беше понижил цената на нефта до 20 долара за барел или да спре да купува паладий и промишлени диаманти от Русия.
  И аз като тия идиоти от статията мога да се провикна,че цена на нефта над 20 долара за барел нарушава човешките права за свободно движение!
  Не трябвало "Външната политика (да) се ръководи само от икономическите интереси", а от какви интереси? САЩ за какво ни пращат "мигранти" от демократизираните Афганистан, Ирак, Сомалия, ИДИЛ, ако не за да съсипят икономическия си конкурент "Европейски съюз"!?

 40. 40 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  СП2 е пряк удър върху държавния суверенитет на Украйна. При война Украйна може да спре руските доставки. Но при наличие на СП2 Русия може да си позволи неограничена гавра със съседите си.
  —цитат от коментар 1 на Красимир Андонов


  Демек, Украйна ще шантажира ЕС, като спре газа?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Европейски съвет по външните отношения, хахаха. Кво е това бе и кви са тия араби, дето са правели на европейци и са писали тая статия?

  мурзилка
 42. 42 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  Една от многото платени от русийката кризисен ПиАр статийкицелящи да създадат благоприятно за руските газови монополиобществено мнение в ЕС и САЩСпирането на СП 2 е неизбежноТова на кого и дали Путин и русийката ЩЕ ПРОДАВАТ ГАЗА СИне е проблем нито на ЕС нито на САЩСпирането на СП 2 съответно спирането на ПРИХОДИТЕ в руския бюджет от него ще означават ПО-МАЛКО РЕСУРС ЗА ШАНТАЖ ВОЙНА И АГРЕСИЯ ЗА КРЕМЪЛ
  —цитат от коментар 5 на Hawaii


  И как така е "неизбежно"? Хващаш ли бас?

  А и, преди седмици постнах статия, че руският втечнен газ продаван в Европа изпревари американския.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  "Зер докато европечатницата е отпечатала 1 евро

  РУСКАТА Е НАПРАСКАЛА 80 РУБЛЕТА ха-хаааааааа"

  90 рублета. 80 рублета за евро е преди почти година.
  Сиреч, руската печатница не отстъпва на европейската печатница.
  https://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=RUB&view=2Y

  Или както твърдят пишман-икономистите "импортзамещение" е станал "экспортзамещение" заради повишаване на конкурентоспособността на руските стоки поради поевтиняване на валутата.

 44. 44 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  "За първи път Русия надмина САЩ при доставката на втечнен природен газ за Европа. От една страна, това е положителна новина: нашият газ отново доказва своето предимство. От друга страна, тази ситуация породи съперничество в Европа между два вида руски газ: тръбопроводен и втечнен. И става въпрос не само за конкуренцията между две компании от Русия, но и за загуби в бюджета.

  „Обикновено половината от тези доставки идват от САЩ и Русия, но през 2020 г. можете да видите, че руският ВПГ се доставя в малко по-големи обеми от американския. Това се случва за първи път“, каза Седрик Кремерс, ръководител на „Шел“ в Русия. И така, според него през 2020 г. около 84 милиона тона ВПГ са доставени в Европа, от които 22 милиона тона са се паднали на Русия и 20 милиона тона на САЩ." https://is.gd/SpJRkn

  До коментар [#42] от "АБПФК":

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#31] от "Манчо":

  "Така е, бюджетът на Украйна се крепи основно на приходите от транзитните такси върху руските доставки на газ за ЕС."

  Не е баш така. Но Байденовите инвестиции в шистов газ в Украйна биха били на твърда печалба, ако се транизитира руски газ "с потерями".

 46. 46 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  Освен изложените проблеми, не виждам тоя за вложените $12 МЛРД.(или бяха €?) в проекта от европейски фирми.

  Какво ще стане с тях? Кой ще плаща загубите им?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 47. 47 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  Освен това: "Deutsche Wirtschafts Nachrichten: Русия предложи на Германия "водороден съюз" https://is.gd/Yo7HFM

  "Москва е предложила на Берлин да си сътрудничат в производството на така наречения „зелен“ водород за тежката промишленост, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Германия беше ентусиазирана от тази идея, отбелязвайки, че Русия има огромен потенциал в тази област. Освен това тя се утвърди като много надежден доставчик на природен газ, отбеляза министърът на икономиката на Федерална република Германия Петер Алтмайер.

  Руското правителство предложи на Германия сътрудничество в производството на "зелен" водород, съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Разработването на нови енергийни източници е възможност за съвместна работа на руски и германски учени, както и на технологичните компании, подчерта руският вицепремиер Александър Новак. Той призова двете страни да влязат в "технологичен диалог", подчертавайки, че Москва е отворена за различни формати."

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 48. 48 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#43] от "wanderer":

  Нашта печатница никой не мое я бие. Ний пичатами долари и евра и кво ли не друго в университета, хващат ги и после ги пушат, щот съдиите са повярвали сигурно добре заплатено повярвали, че доларите и другите валути, за които са хванати не само машините, ами и печатарските матрици, били за реквизит за сватби и д-р. Сигурно съдиите са получили поне по 100 Бойко, няма как да е по-малко.

  мурзилка
 49. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#48] от "Маршалов":

  Упс, 100 Бойко, да се чете 100 бона.

  мурзилка
 50. 50 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#38] от "bxr35608444":

  Айде-е, понесохте се.
  От 12 станаха 25.
  Мечти рушлямски :)

 51. 51 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#40] от "АБПФК":

  Историята помни само един единствен случай на спиране.
  2009 година от руслямска държава.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#48] от "Маршалов":

  "Ний пичатами долари и евра и кво ли не"

  ПИчатамИ, пИчатамИ в Слънчака, във Филибето, в Одесос. А тия, които отпечатат българско тескере на Силвестър Сталоун, Арналд Шварцернегер, става "американски герои".

 53. 53 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hawaii":

  Извинете, ако греша, ама дали не са 90, засега?

 54. 54 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#36] от "Манчо":

  А не ве, на море искали да ходят. Затова били с летните униформи.
  Потърси колко нещастни ушанки са умрели от студ, заради глупостите на оня с "мустаците" (да не се бърка с оня с "мустачките"!)

  На руснаците им се получи с Крим, макар че нарушиха всички норми, дори и морални - войници без знаци - нещастници. Заслужават само презрение.
  Но няма да смеят да нападнат Украйна, каквото и да става. Никой няма да им разреши война в Ервопа.
  Има си начини да ги усмирят, не го мислете ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  Замразяват проектчето за 5 години и през 2026 да говорят пак.И мечката гладна и агнето сито.
  —цитат от коментар 32 на Big_Villager


  И "върховенството на закона" уйде в реката. Ще го затриват ли като ценност от Договора за Европейски съюз или Договорът ще изчезне изобщо при обслужване на САЩисани прищявки?

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Любопитно

  До коментар [#54] от "Ebeneezer Goode":

  "макар че нарушиха всички норми, дори и морални - войници без знаци - нещастници."

  И колко са загиналите, отнетите човешки живота при двата референдума в Кримската автономна република по Кримската конституция? Повече или по-малко в сравнение с автономната провинция "Косово и Метохия", в Афганистан или Ирак?

  И защо не се появи един ИДИЛ в Кримската република в отговор на нарушените морални норми както се случи в Ирак? Или барем "гръцка стачка" в черноморския флот?

 57. 57 Профил на zoq55671551
  zoq55671551
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#13] от "bxr35608444":

  Един път вече ти обяснявах тупан и ти избега като мишол след като ти набих канчето с анализите на Ексон за раздела на природния газ в икономиката и енергетиката на Германия.

  СП2 е нужен в перспектива на Северна Европа и на Германия, особено със засилването на Зелената сделка. До 2040 само в Германия делът на природния газ в енергетиката ще се увеличи ДВОЙНО спрямо сега. До тогава добива в Северно море значително ще е спаднал.

  Това е и едно от малкото неточни твърдения в статията. Но от друга страна се посочва правилно, че СП2 точно в момента не е спешен. Може да се сложи на трупчета за известно време и да стане част от принципни преговори с Русия.

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#21] от "Hawaii":Извинете, ако греша, ама дали не са 90, засега?
  —цитат от коментар 53 на Kancho Dedov


  На Хаваите новините пристигат с платноход. Иначе, колегата е съвестен в тяхното отразяване, когато пристигнат.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60 Профил на zoq55671551
  zoq55671551
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#7] от "Doge":


  До коментар [#18] от "hanseatic":

  Абсолютно съм съгласен, статията наистина забележителна, защото представя различните гледни точки а не се опитва да дава хомогенен анализ.

  За това и на някои може да им звучи противоречиво, но всъщност не е точно така.

  Анализът надхвърля енергийната тема и е много по-обхватен, това не статия за СП2 и газа само.

  СП2 е нещо като най-видимият симптом на геополитическите дисбаланси между Сащ, Европа и Русия.

 61. 61 Профил на zoq55671551
  zoq55671551
  Рейтинг: 12 Весело

  Външната политика (да) се ръководи само от икономическите интереси", а от какви интереси?
  —цитат от коментар 39 на wanderer


  Вземи прочети някоя дебела книга и ще разбереш. Примерно "Дипломацията" на Кисинджър.

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "Първият пакет от санкции срещу Русия на Байдън беше обявен на 15 април и е свързан не със Северен поток 2, а с другите "вредни чуждестранни дейности" на Русия."

  Ми как тази тръба им пречи на Янкито? Къде точно ги муши?
  И тези "вредни чуждестранни дейности"!!!!!?
  Западът много точно и стриктно утвърждава модела на Оруел. В прословутата Океания всяка една от държавите трябва да бъде инсталирана по такъв начин, че не просто да не може да се измъкне, но даже и да не може да диша.
  А за какво им е това на американците? Май имат много тежки вътрешни проблеми. Толкова тежки, че за да ги решават е нужно буквално всички световни ресурси да са им под ръка. И май нямат никакъв изход. Защото рискът от такава политика е ужасяващ. Достатъчно е дори само малкият Ким да им изпрати 10 големи бомби.

 63. 63 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  "Северен поток 2 не би увеличил неизбежно количеството руски газ в Европа или зависимостта на Европа от него"
  @@@@@
  Авторът се опитва да изкара този проект, като някаква безобидна декорация на морското дъно, що ли?
  Ако не е за повече газ, за какво е? Резервно трасе? Студен резерв?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 64. 64 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Ситуацията е много по-проста. САЩ нямат право да се месят във вътрешните работи на чужди държави, още по-малко, когато става въпрос за чисто търговски взаимоотношения. Никой не спира САЩ да предложат по-ниска цена и да осъществят дъмпинг по пазарен принцип. Това е лесно, правят закон за производството на шистов газ в който ограничават печалбите на корпорациите до 10%, финансират останалото с напечатани пари и Газпром фалира за 5г.

  Това е принципа на "свободния пазар" - предлагаш по-ниска цена и конкурента фалира, ти го купуваш, създаваш монопол и определяш каквито си искаш цени. Целия световен бизнес вече е парцелиран по този модел.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#11] от "Doge":

  "Чичо Сам не може да направи това."
  Вече го е правил - КОКОМ списъка.

  "При чичо ти сам, частни фирми добиват, транспортират и продават газа."
  С държавна субсидия.

  "американската икономика е силна,"
  С немските репарации и крадната немската интелектулна собственост каубоите станаха силни:
  https://www.jstor.org/stable/23645744?seq=1
  https://digitalassets.lib.berkeley.edu/etd/ucb/text/OReagan_berkeley_0028E_14434.pdf
  "Konrad Adenauer stated:

  According to a statement made by an American expert, the patents formerly belonging to IG Farben have given the American chemical industry a lead of at least 10 years. The damage thus caused to the German economy is huge and cannot be assessed in figures. It is extraordinarily regrettable that the new German inventions cannot be protected either, because Germany is not a member of the Patent Union. Britain has declared that it will respect German inventions regardless of what the peace treaty may say. But America has refused to issue such a declaration. German inventors are therefore not in a position to exploit their own inventions. This puts a considerable brake on German economic development"

  " Там политиката е средство на икономиката"
  Особено политиката на санкции, секвестиране на банкови авоари, квоти, субсидии, "печатане на пари" и други тоталитарни икономически похвати.

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Начинание мъжко.
  Но и глупотевини:

  ""Северен поток 2" се превърна в куфар без дръжка"

 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  [quote#36:"Манчо"][/quote]

  а какво друго? още преди войната създават правителство от здрави патриотични финландски сили (рубладжии) които да инсталират като васали там. провери биографията на финландския георги димитров = О́тто Вильге́льмович Ку́усинен останал с пръст в уста

 68. 68 Профил на zoq55671551
  zoq55671551
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#63] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Авторът е прав, защото с увеличаването на потреблението като цяло в Вропа през следващите 20 години, делът на руския газ в него със СП2 няма да се промени съществено.

 69. 69 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#61] от "zoq55671551":

  Ясно, ще трябва да прочета и да резюмирам за "шатъл дипломацията" и нейния успех на Голанските възвишения. Учудващо е как след имперско присъствие (империите не заробват, а присъстват според глобал-либерастите) настъпват "вековни конфронтации". По-учедващото е, че едните са "демократични" (Палестина-Израел; Северен и Южен Йемен), а другите са "терористични" (Западна и Източна Украйна; Абхазия и Грузия).
  Явно, за четенето ще ми трябва и някакъв "квантов аршин", подчиняващ се на принципа на Хайзенберг ...за да напасна опорната точка.

 70. 70 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#12] от "SS":Още Алеко го е прозрял за САЩ в "До Чикаго и назад". "Парица е царица". В САЩ всичко е пари.
  —цитат от коментар 16 на Doge


  Не, не е! Ако беше така САЩ нямаше да дадат на СССР Ледн-Лийз за милиарди който никога не беше изплатен. Нямаше да направят плана Маршал за милиарди, който никоя друга държава тогава не е можела да направи. И както вижадш в замяна на тази помощ която направи западна Европа райска градина, Америка никога не посегна на суверенитета на Европейските държави. САЩ построиха билници, училища и пътища за милиарди в Ирак и Афганистан без да ги направят колонии и се изтеглиха от Ирак а сега и от Афганистан. САЩ нямат петролни концесии в Ирак! Не са им взели петрола както разправяха руските тролове. САЩ помогнаха на Япония с милиарди и ги изградиха като демократична държава каквато са сега. Без да им се бъркат в политиката и Япония си е самостоятелна и уважавана държава сега.
  САЩ спасиха Южна Коря от тотално разрушение и ги построиха като модерна държава и го защитават вече 70г за своя сметка и докато Корейците правят дъмпинг на Американския пазар.
  Та забравяш за Царица парица. Още няма Амрикански бивш президента на зарплату в Газпром, нали.
  Хайде сега ми дай пример където СССР са отишли в друга държава и са направили нещо хобаво. Направи същото за Германия. Да са били някъде и да са помогнали на някой народ? Да са дали пари и да са вдигнали на крака някой? Полша? Украйна Беларус, където са избили 25% от населението? Да имат плана Шрьдер за възстановяване и укрепване на Украйна, където са палили и беснели и са избили сума народ?
  В Америка нещата се измерват в пари защото това е универсална мерна единица. В България се измерват в откраднати апартаменти. Например богатството на ЦвЦв се мереше в апартаменти в София не в пари. На доган с "сараи" не в пари. На Путин в дворци в стил мутро-барок не в пари. Това трябва да ти говори нещо.
  когато Путин промами разни прегорели актьори като Депардиьо и Стивън СЕгал наградата за изменничеството им се измерва също в Апартаменти в Москва. Друга мерна единица са яхтите или броя на Мерцедесите. Малко ми прилича на първобитно-общинния строй не неговата икономика базирана на размяна и бартер. И това според тебе е по-възвишения и морален вариант? Аз лично предпочитам труда ми да се измерва с пари а не с ордени, или апартаменти подарани ми от властелина.

  California Über Alles
 71. 71 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Любопитно

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  "Ако беше така САЩ нямаше да дадат на СССР Ледн-Лийз за милиарди който никога не беше изплатен."

  Руснаците друго разправят. Още по време на войната са започнали, да го изплащат в злато, и последната им вноска била 2011г.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Из Новите приключения на рассияните в Африка

  Казни, изнасилования, грабежи/ Во Франции вышло расследование о «бесчинствах российских наемников» в ЦАР
  АВТОР
  Блог «Новой газеты»
  Оригинал

  «В Центральноафриканской Республике жертвы российских бесчинств нарушили закон молчания» — с таким заголовком опубликован материал в RFI_˟_, самом влиятельном в Африке французском СМИ. Расследование рассказывает о том, как российские «инструкторы», воюющие в ЦАР на стороне правительственной армии, убивают мирных жителей, совершают групповые изнасилования и занимаются грабежами. В публикации даны названия трех российских группировок — «ЧВК Вагнера» и ее «сателлитов».

  klimentm
 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3302 Весело

  До коментар [#71] от "АБПФК":

  "Руснаците друго разправят. Още по време на войната са започнали, да го изплащат в злато, и последната им вноска била 2011г."

  Лъжат те, и ти им вЕрваш! Дали наистина им се връзваш на лъжите обаче, или "Парица- царица"? Второто по- вероятно, щом си се научил да пишеш, не би трябвало да си с пачи мозък!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":"Ако беше така САЩ нямаше да дадат на СССР Ледн-Лийз за милиарди който никога не беше изплатен."Руснаците друго разправят. Още по време на войната са започнали, да го изплащат в злато, и последната им вноска била 2011г.
  —цитат от коментар 71 на АБПФК


  Те руснаците винаги други разправят. Имало е многократни искове в ООН да им се изплати обратно дължащото . Никога не е изплатено. След 50те години СССР обявява САЩ за враг и никакви плащания не са правени. Всичко което казват са лъжи.
  Сега по същия начин Путин обяви САЩ за вражеска държава и даже съставиха списък на враговете си. Те рушняците обичат да правят черни списъци. Най-често срещу собствените си граждани. Та по Сталински, след като обявиха САЩ за враг преди няколко дена тяхната Дума прие закон според който Путин може да разписва декрети с които да освобождава руски организации от отговорност ако в името на народа копират и крадат лекарства, софтуер или технолгии от САЩ в разрез с всички международни закони и норми. Иначе всичките им постижения са безаналогови .. ако им слушаш пропагандата. Путин следва наръчника за държавно управление на Сталин ред по ред. Приеха закон и за каторжници да рабптят на Транссибирската магистрала. Е едно време е било на Волго-Донския канал .. сега просто проекта е друг. Но пак е от национално значение, както при Сталин.

  California Über Alles
 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  Ако този поток тръгне, Русия ще нападне Украйна по много простата причина, че НАТО се приближава до най- населената и част. И размирният район, Волго-Донският от границата до Каспийско море изтънява.

  Така си мисли имперска Русия и шушоните, да не напиша, фашистките изверги които са я яхнали в момента!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Не е ясно дали недомислиците от горния текст са плод на някакви задни цели или просто лош превод, но има една еднозначна грешка в анализа. СП2 е германски , а не европейски проект. Освен това аргументът, че чрез СП2 могат да се възпират или принуждават руснаците да приемат аргументи от европейска страна е несъстоятелен. Същото може да става и чрез наличната газова мрежа стига да има желание.

 77. 77 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#47] от "АБПФК":

  Русия няма как да произвежда зелен водород. Германските еколози не са толкова глупави да не видят, че една икономика, изцяло игнорираща екологичните норми няма как да създаде в близко бъдеще екологичен водород. За това се изисква екологична ел. енергия, екологичен добив на газ (без изпускане в атмосферата) и още ред условия като огромни инвестиции, непосилни за руснаците поне в близките 50 год.

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  А колко по-лесно би било ако Русия бе нормална страна, ако путинова Русия не се опитваше непрекъснато да прокарва своите гео-политически интереси заедно с икономическите?...
  Не че руснаците имат някаква друга възможност да влияят на политическото развитие на Европа.
  Все пак каквото и да правят на руснаците би трябвало да им е ясно, че страната им се намира достатъчно на страни от Европа, така щото техните интереси са както по-различни така и несъвместими с нашите и колкото и да се стремят да са все отгоре в тези отнопения това просто е невъзможно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#70] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Аз не се сещам страна от която руснаците да не са се опитвали за завлечат, да открадната нещо.
  Ето България например.
  Поради каква причина този газопровод трябваше да бъде платен от нас след като изобщо нямаме право да го използваме?
  И това само най-пресен пример за това как жестоко ни експлоатират.
  Ами нашите архиви, ами нежеланието да ни върнат парите, за които беше осъден Газпром?
  Ами нежеланието да си плащат за Лукоил и производството там?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Понеже всички разбират от числа:
  3 000
  3 000 000
  3 000 000 000

  3 х 10^9 - това е последната сметка!

  Просто една тръба - няма "разклонения"!

 81. 81 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  " Дръжката " ще напълни германските газохранилища и което е неизбежно по няколко причини....

 82. 82 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  F

  Защо ли се налага носене на вода с пробити менци през девет кладенеца? Да е би защото поради същата причина не се обявява гръмко завършилата среща на Г7?https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/g-7-ne-napadna-rusiya-i-si-go-izkara-na-kitay 112 място а
  —цитат от коментар 28 на дерибеев


  В последната си реч Путин спомена за едни тънки червени линии. Затуй някой го е шубе да ги пресече... Па ако ще да се именува G7

  Сам съм, други няма...
 83. 83 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#47] от "АБПФК": Русия няма как да произвежда зелен водород. Германските еколози не са толкова глупави да не видят, че една икономика, изцяло игнорираща екологичните норми няма как да създаде в близко бъдеще екологичен водород. За това се изисква екологична ел. енергия, екологичен добив на газ (без изпускане в атмосферата) и още ред условия като огромни инвестиции, непосилни за руснаците поне в близките 50 год.
  —цитат от коментар 77 на Nabliudatelnica


  Не бъди толкова сигурен. До 2050 г. РФ се готви да произвежда зелен водород, който да ѝ носи 100 млрд. евро приходи всяка година

  https://fakti.bg/world/575217-rosatom-i-edf-shte-rabotat-zaedno-po-proekti-za-zelen-vodorod

  Сам съм, други няма...
 84. 84 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  [quote#74:"Pontif New Dnevnik SUCK"][/quote]

  Глупости пишеш колега. Как пък не те домързя? Ами направи си справка. Има достатъчно източници...

  Технически долги СССР были разделены на долги правительствам (Парижский клуб) и долги частным банкам (Лондонский клуб); долг за ленд-лиз был долгом правительству США, то есть частью долга Парижскому клубу. Россия полностью погасила свою задолженность перед Парижским клубом 21 августа 2006 года[57].

  Сам съм, други няма...
 85. 85 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  По-добре би било САЩ и Германия да намерят компромис, съобразен както със стратегическите ограничения на Европа и Америка, така и с бъдещето на търговията с газ, отчитайки ускоряващия се зелен преход.
  ______________________________________________________________

  И как изглежда компромисът?

  Германия да се подчини на американския диктат?

 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  "Путин следва наръчника за държавно управление на Сталин ред по ред. Приеха закон и за каторжници да рабптят на Транссибирската магистрала. Е едно време е било на Волго-Донския канал .. сега просто проекта е друг. Но пак е от национално значение, както при Сталин."

  Каторжници?! Да не бъркаш нещо с царска Русия? Щото и САД затворниците също работят, и то за центове.

  "Затворниците получават $1.45 на ден за борба с пожарите в Калифорния" https://is.gd/0QyjjB

  "Колко печелят лишените от свобода във всеки щат?" https://is.gd/TmbiDY (има табличка)

  С останалите брътвежи, нямам желание да споря... Някои елементи просто не подлежат на възприятие.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Освен изложените проблеми, не виждам тоя за вложените $12 МЛРД.(или бяха €?) в проекта от европейски фирми.Какво ще стане с тях? Кой ще плаща загубите им?
  —цитат от коментар 46 на АБПФК


  Ако Германия спре СП 2 ще трябва да ги плати тези 12 милиарда, обаче и всички пропуснати ползи!

 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#71] от "АБПФК":"Руснаците друго разправят. Още по време на войната са започнали, да го изплащат в злато, и последната им вноска била 2011г."Лъжат те, и ти им вЕрваш! Дали наистина им се връзваш на лъжите обаче, или "Парица- царица"? Второто по- вероятно, щом си се научил да пишеш, не би трябвало да си с пачи мозък!
  —цитат от коментар 73 на Realist


  Демек да верваме на обвинителите, без грам доказателства? Проблемът ви е, че живеете в ПостИстината! 🤷‍♂️ https://bg.wikipedia.org/wiki/Политика_на_постистината

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 90. 90 Профил на Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Съюз между Германия и Русия - това е кошмарът на онези, дето Баце им цуня гъзъ да го държат на влас ....

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 91. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  [quote#74:"Pontif New Dnevnik SUCK"]
  —цитат от коментар 84 на MilliVanilli
  Глупости пишеш колега. Как пък не те домързя? Ами направи си справка. Има достатъчно източници...Технически долги СССР были разделены на долги правительствам (Парижский клуб) и долги частным банкам (Лондонский клуб); долг за ленд-лиз был долгом правительству США, то есть частью долга Парижскому клубу. Россия полностью погасила свою задолженность перед Парижским клубом 21 августа 2006 года[57].[/quote]

  Отави ги. Тия са фанатизирани либерали и байдънисти!

  П.П. Начи съм сбъркал годината, но мисля че не е много важна точната дата, а фактът че са си платили.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 92 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  «Газпром» предложил организовать в Германии производство водорода из газа
  В «Газпроме» также предложили Германии рассмотреть возможность поставок водорода по трубопроводам из России в Европу с обратными поставками углекислого газа в страну для его использования или захоронения

  https://www.rbc.ru/business/01/12/2020/5fc652ed9a79472bf9daca6c?from=materials_on_subject

  Значи по СП2 ще се доставя природен газ, а по СП1 ще се връща ненужния въглероден диоксид.

  Сам съм, други няма...
 93. 93 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  По-добре би било САЩ и Германия да намерят компромис, съобразен както със стратегическите ограничения на Европа и Америка, така и с бъдещето на търговията с газ, отчитайки ускоряващия се зелен преход. ______________________________________________________________И как изглежда компромисът?Германия да се подчини на американския диктат?
  —цитат от коментар 85 на Дария Колев


  Компромисът е, УСА да подчини (отново) Европа, да не й даде да бъде конкурентоспособна(с евтина енергия), и да избута Русия и Китай, от европейските пазари.

  Вчера даже чух, че огромният търговски договор между ЕС и Китай, заключен в края на миналата година вече е под въпрос. Демек, да завлече Европа заедно със себе си, в пропастта.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 94. 94 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Нещата в действителност са много прости, но явно "полезният иди*от" написал тази глупост се опитва да прави всички нас на ид*иоти. Изглежда, че някъде в близкото минало стратезите на Путин са решили, че трябва да прилапат Украйна, но има една "малка пречка": Един от основните източници на валутка минава през Украйна и това ще попречи на плановете им. Замислят "гениално заобикаляне" на територията чрез СП и ЮП. Намират и купуват други "полезни иди*оти"( друга дума за предатели) в Германия и България и започват реализация на пъклените си планове. Американците се усещат и за пореден път спасяват Европа от поредната руска инвазия. Всичко друго са празни приказки и преливане от пусто в празно. Ако не бяха имперските амбиции на джуджето в Кремъл и досега газът щеше да си тече, както е текъл десетки години. Европа се оказа сбирщина от неполезни идио*ти.

 95. 95 Профил на Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  А колко по-лесно би било ако Русия бе нормална страна, ако путинова Русия не се опитваше непрекъснато да прокарва своите гео-политически интереси заедно с икономическите?......
  —цитат от коментар 78 на Храбър

  Деби, Русия от много години се опитва да бъде нормална страна, но не и позволяват. Донякъде това се случва и с помощта на малоумието на руския политически елит. А понякога начело на Русия застава някой, като Путин, който разбира технологиите, с които убиват Русия.

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 96. 96 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Статията е писана отдавна. Преди няколко дни Зелените в Германия се обявиха против, защото се оказа, че в зоната на тръбите СеСерето са изхвърлили огромно количество контейнери с химикали, които може да се превърнат в заплаха /при авария/за невиждана екологическа катастрофа. СП2 е пътник.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 98. 98 Профил на Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Гербажийски тролове сложете си повече вазелин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  ... Американците се усещат и за пореден път спасяват Европа от поредната руска инвазия. ...
  —цитат от коментар 94 на Oggie Petkov

  И по някакво чудо, САЩ едновременно се явява СВЕТОВЕН ЖАНДАРМ и страната с НАЙ-ВИСОКО ВЪТРЕШНО ПОТРЕБЛЕНИЕ, а всеки, който оспори УСДолара като международно платежно средство, го настога дрон. Ей на това му се вика горна земя. Има Господ значи, който награждава добрите: щом се грижиш за добруването на украинците, и хоп, Господ те награждава с колкото си искаш стоки и с пари, за да ги купиш.

  Какво са за мен 1 000 000 долара?
 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Цял изписан "чаршаф" от празни приказки!
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Отвратително словоблудство. И нито ред за това , което е съвсем очевидно и което колегата Красимир Андонов казва кратко и ясно в коментар 1:
  "СП2 е пряк удър върху държавния суверенитет на Украйна. При война Украйна може да спре руските доставки. Но при наличие на СП2 Русия може да си позволи неограничена гавра със съседите си."
  Съчинението , ако не е малоумие на полезни идиоти(авторите са двама), то е поредната руска хибридка.

 100. 100 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2396 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK