"Нема да Ми се види съдът" – кратка история на спецправосъдието

10 януари 2012 г. – Бойко Борисов реже лентата на специализираните съд и прокуратура. Нито един магистрат не се притеснява от политическа намеса

© Юлия Лазарова

10 януари 2012 г. – Бойко Борисов реже лентата на специализираните съд и прокуратура. Нито един магистрат не се притеснява от политическа намеса"Ако почнете да ме питате, нема да ми се види съдът..."


Така премиерът Бойко Борисов се обръща към журналистите при откриването на специализираните наказателен съд и прокуратура на 10 януари 2012 г. Никой не обръща внимание на притежателното местоимение "ми". Девет години по-късно, когато, макар и без шанс да мине в момента, в Народното събрание е внесен законопроект за закриване на спецправосъдието, дори само това местоимение обяснява случващото се.


Човешката памет е къса, на това разчитат управляващите и засегнатите магистрати. След като законопроектът мина на първо четене в правната комисия, прокурори излязоха на протест пред Съдебната палата в София и в няколко големи градове - организирани по мейла от ръководството си и водени от главния прокурор. Малко по-късно редица европейски институции получиха писма от Асоциацията на прокурорите, която се оплака от намеса в независимостта на съдебната власт и предупреди, че е възможно да се блокира борбата срещу организираната престъпност и корупцията, още повече ако мине и законопроектът за закриване на антикорупционната комисия КПКОНПИ.
За каква "борба" става дума


Така наречената борба с организираната престъпност в България лежи в нокдаун от началото на прехода. Нито едно поръчково убийство не беше разкрито и наказано. След ерата на борците, охранителите и силовите застрахователи, които безнаказано изнудваха бизнеса през 90-те години, след серията разстрели на хора от групировките, докато днешният премиер командваше пряко полицията, "гущерът си откъсна опашката" и уличните бандити станаха безнаказано "бизнесмени".


В тази ситуация България получи шанс, благодарение на огромни компромиси и геополитически съображения, да стане член на Европейския съюз. Озовала се там, управлението на страната ни възмути с корупцията и престъпността си останалите държави членки и това отношение беше отразено във всеки мониторингов доклад по глава "Правосъдие и вътрешен ред", както и в непрестанните откази България да бъде приета в Шенген.


Още в първия евродоклад беше констатирано, че "е налице очевидна слабост при превръщането на добрите намерения в резултати". Липсва наказване на корупцията от високо равнище, не се разследва необяснимо забогатяване, пише в документа. През следващите две години европейските доклади са все така разгромяващи: не се прави почти нищо срещу организираната престъпност и корупцията в управлението.


Юлският доклад от 2009 г., съвпаднал с парламентарните избори в България, е пълен с критики. В него сред останалите препоръки, фигурира и тази: "да се създадат специализирани структури за съдебно преследване и произнасяне на решения по дела за корупция по високите етажи и дела, отнасящи се до организираната престъпност, като тези структури трябва да разполагат със съответната функционална и политическа независимост".


Препоръка като по поръчка


Няколко дни след изборите и след доклада тогавашният главен прокурор Борис Велчев има готово решение - създава се ново спецзвено, което ще разследва организираната престъпност. То включва екипи от прокурори, разследващи полицаи, следователи, агенти на ДАНС, данъчни служители и на финансовия контрол. "Вече сме обсъдили идеята с бъдещите управляващи и срещаме пълната им подкрепа", казва главният прокурор.


Девет месеца след като ГЕРБ идва на власт, обявява, че ще прави "спецсъд срещу мафията". В него обвиненията и присъдите ще се случват в кратки срокове, обещава вътрешният министър Цветан Цветанов, който сега по ирония на съдбата желае да ликвидира творението си. Борис Велчев заявява: "Създаването на специализирани структури, които да преследват и наказват високата корупция и организираната престъпност, беше препоръчано още в доклада на Европейската комисия от юли миналата година." Това днес се ползва като аргумент от ГЕРБ, че трябва да се иска едва ли не разрешение от ЕК за закриване на спецправосъдието.


Правителството решава да изпълни точно тази препоръка на ЕК, която няма задължителен характер. Останалите така си и остават на хартия. Въпросната препоръка обаче е проблемна. Спецсъдилища вече са изпробвани в Словакия и Испания. Словашкият е отхвърлен от конституционния съд като извънреден. В Испания случаят е особен - там фокусът е върху тероризма. Румъния за кратко също направи такъв експеримент, но се отказа от него.


По повод спецсъда правозащитници предупреждават, че управляващите са на крачка от създаване на извънреден съд с поръчкови магистрати с привилегии. Посочват, че целта е да се създадат два вида съдилища - едни за масовите дела и едни за тези, които правителството на всяка цена иска да спечели.


Някои опасения се оправдават - за спецсъдиите и прокурорите са предвидени по-високи заплати и това впрочем е единственият стимул, защото авторитетните съдии не желаят да постъпят на работа в новия орган. Съдии предупреждават и че начинът, по който се създава съдът, поражда чувството за принадлежност към дадена "кауза", което има за естествена последица създаване на определени нагласи и пристрастия - и двете крайно вредни за всеки съдия и за правосъдието като цяло.


Любопитна подробност: Първоначалният вариант на закона праща в спецсъда всички дела за корупция, престъпления с европейски средства, отвличания, трафик на хора и пране на пари в особено големи размери, по които подсъдими са министри, депутати, магистрати, областни управители, кметове и шефове на държавни агенции и комисии. Това предизвиква реакцията на парламентарната опозиция, че новият съд се превръща в извънредна юрисдикция. След като това мнение застъпва и премиерът Бойко Борисов, ГЕРБ ревизира предложенията си.


И още един знаков момент: В началото на 2012 г. от спецсъда изпращат прессъобщение до медиите с искане те да "съгласуват" точността на подадената им информация, "изпращайки ни заглавия на статии и евентуални публикации, свързани със Специализирания наказателен съд, преди те да бъдат отпечатани".


Скандалът с желанието за цензура е потушен.


Българският Франкенщайн


Българският Конституционен съд също се произнася, през 2018 г. е сезиран от съдиите в двете върховни съдилища, подкрепени със становище на адвокатите. Те искат спецсъдът да бъде забранен като извънреден. Поводът е, че в него са прехвърлени делата за корупция във върховете на властта с по-дълъг срок на разследване. Спецмагистратите получават и още една привилегия - до 6 заплати на година повече от колегите си в другите съдилища. КС, естествено, отхвърля тезата, че спецсъдът е извънреден.


Всичко това, съчетано с разрешаването на "вечните обвиняеми" и делата "в чекмедже", създава перфектен репресивен апарат - "съдът Ми". Цялостният проект на ГЕРБ е завършен със сглобяването на КПКОНПИ от няколко органа, които нямат нищо общо един с друг: уж аналитичният БОРКОР е обединен с част от контраразузнаването и отдел на Сметната палата.


Получава се обаче отлична трансмисия: За да попадне неудобен субект в ръцете на КПКОНПИ, е достатъчно спецпрокуратурата да му повдигне обвинение. Няма значение дали ще издържи в съда. И машината се задейства, но не и срещу високите етажи на властта - справка: казусът с луксозния апартамент, в който безплатно си живее доскорошният министър на финансите Владислав Горанов.


Идеята за създаването на антикорупционната комисия, и тя препоръчана от ЕК, също е осъществена превратно - вместо орган, който да гледа под лупа хората във властта и тяхното забогатяване, КПКОНПИ се съсредоточава върху избрани представители на частния бизнес.


Равносметката


Още в първите години след създаването на спецправосъдието Брюксел установява, че то постановява минимални и под минималните присъди, като се ползва процедурната възможност за споразумение с прокурора. Става дума предимно за наркотрафиканти. След това на ред идват предимно маловажни според наблюдаващите от ЕК дела.


В края на 2019 г. рекапитулация сочи, че специализираните органи гълтат пари, а резултати им са много скромни. Няма осъдени за корупция по "високите етажи". Затова пък цялото подслушване се е прехвърлило към спецсъда - там очевидно се дават безотказно разрешения.


"Големите" дела на спецсъда всъщност са за източването на КТБ и за подкуп срещу районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. По делото КТБ липсват Пеевски, Путин и Обама. След зрелищния й арест Иванчева все още е под домашен арест, а преди това прекара максимално дълго в килия извън всякакви правни стандарти и беше в болница с пранги на краката и ръцете.


Делото за подкупа ще се запомни и с проверката на Върховния съд, която установи неправомерен натиск, оказан от председателя на апелативния спецсъд, върху съдията, определил по-лека мярка за неотклонение на двете обвиняеми. Именно това е и последният откроил се огромен проблем на спецсъда - че се ползва за инквизиция на обвиняеми чрез мерките за неотклонение. А за капак има и нова придобивка - да налага и обезпечения, които нямат нищо общо с наказателния процес - част от "играта" с КПКОНПИ.


И да не пропуснем - спецпрокуратурата не откри никакви престъпления нито в записите на Бойко Борисов - а през последните 12 години чухме немалко скандални разговори, нито в снимките на чекмеджето му, нито във видеозаписа на "Мата Хари".


Това е накратко историята на "съда Ми". Искаме ли още от същото? Съдбата на този очевидно политически проект е в ръцете на следващия парламент.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  " да не пропуснем - спецпрокуратурата не откри никакви престъпления нито в записите на Бойко Борисов - а през последните 12 години чухме немалко скандални разговори, нито в снимките на чекмеджето му, нито във видеозаписа на "Мата Хари"."

  Бедна, нещастна България, оплетена в престъпните схеми на мафията на властта ! Кога най - после обществото ще събере сили да ги скъса ?

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Тези спецпрокурори, спецсъдилища и т.н. не са правосъдни институции, а бухалки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#2] от "kam27":

  Аиде халал да ти са 50-те стотинки хонорар за платено тролство!

 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 716 Неутрално

  След като за близо 10 години доказано не свършиха никаква работа, този специализиран съд явно трябва да бъде разтурен. Още повече че действа поръчково: за назидание на непослушните и гали явните престъпници, хора във властта или удобни на властта личности. Това си е комунизъм в действие.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  " да не пропуснем - спецпрокуратурата не откри никакви престъпления нито в записите на Бойко Борисов - а през последните 12 години чухме немалко скандални разговори, нито в снимките на чекмеджето му, нито във видеозаписа на "Мата Хари"." Бедна, нещастна България, оплетена в престъпните схеми на мафията на властта ! Кога най - после обществото ще събере сили да ги скъса ?
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Кога, ако не СЕГА?
  ТЕ, ГЕП не могат да дойдат на себе си от показанията на
  ОПОМНИЛИТЕ СЕ жертви.
  СЕГА е моментът, в който мафията обещава "ДА СЕ ВРЕЖЕМ"!?
  Нещо като срам?
  Нещо като покаяние?
  Тези нормални човешки закони,?
  Не трябва да ИМ се дава да включат тази месомелачка, която работи безотказно по всички закони на МАФИЯТА!
  Ще се включи и армията от назначената и зависима администрация от калинки, която армия не може НИЩО ДРУГО, освен да изпълнява нареждания отгоре.
  Чудя се, защо площадите не се напълниха от отвратени и ужасени нармални българи при тези доказани факти от лично правосъдие и беззаконие!
  Народе български, ела на площадите!

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Любопитно

  До коментар [#2] от "kam27":

  Кое от написаното не е истина?

 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1586 Весело

  Евгений Михайлов:

  "Вярно ли е, че Николай Банев е бил дарител на фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България?
  Вярно ли е, че Миньо Стайков е бил дарител на същата фондация на Елена Костова?
  Вярно ли е, че Евгений Михайлов не е бил дарител на тази фондация, въпреки многократните покани да го направи?
  Има ли връзка това, с искането на Д(С)Б за закриване на Специализираните Прокуратура и Съд, които гледат делата на споменатите олигарси?
  Аз знам отговора на първите три въпроса и той е ДА, защото съм чел официалния отчет на фондацията на съпругата на Иван Костов.
  На четвъртия въпрос си отговорете вие!"

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Закриването ще стане ... Как прокурори , съдии, полицаи ще работят същото след ерата ГЕРБ??

 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Любопитно

  Кратка история спецправосъдието ?!Пак поръчков БЪЛВОЧ -икономедия продължава с жълта журналисника .И после да не реве че журналистиката е на дъното в клакацията
  —цитат от коментар 2 на kam27


  И кое от статията е фактологически неправилно, за да предизвиква твоят "гняв"?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Цецко се покри, ама требе да бъде изваден за яката. Това герберско животинче требе да бъде изкарано от американската си дупка и да дава обяснения...

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Дори и в тази тема не се споменава Цветанов, защо ли? Ми айде да припомним и отношението към създаването на този съд

  https://news.bg/politics/parlamentat-sazdade-spetssada-bsp-go-obyavi-za-politicheski.html
  https://www.mediapool.bg/sds-zasega-ne-podkrepya-sazdavaneto-na-tsvetanoviya-spetssad-news164858.html
  https://www.mediapool.bg/noviyat-spetssad-shte-prevarti-rubikon-a-news164807.html
  Кой подкрепи тогава Цветанов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Неутрално

  Специализиран съд и прокуратура ако се премахнат олигарсите ще си отдъхнат! И затова натискат да го премахнат.

 14. 14 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Не си чел статията.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Създаден УЖ за бораба със организиранат престъпност, всъщност спецпрокуратурата действаше по нареждане на управляващата ОПГ. Всъщност още действа, така.

 18. 18 Профил на Oliver
  Oliver
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Корупцията е във властта.
  Властта назначава КПКОНПИ.
  КПКОНПИ разследва корупцията.

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  ===========Девет години по-късно, когато, макар и без шанс да мине в момента, в Народното събрание е внесен законопроект за закриване на спецправосъдието... ======== а защо направиха така че е без шанс да мине в момента, случайно ли връщаха мандатите толкова бързо?

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Прокурорите вместо да присъстват мълчаливо да направят един отчèт за свършеното и да си защитят съществуването.

 21. 21 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 155 Неутрално

  ОПГ-то си има съд и прокуратура.

 22. 22 Профил на fes18649563
  fes18649563
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Ако след извънредните избори не се сформира мнозинство с основна цел изриване на паралелната държава на ОПГ-то и извозването ѝ към затворите - значи нищо нема да се промени. Ако продължат вместо това да си крякат за изборни правила, партийни субсидии и заплати на депутати - закривай.

 23. 23 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Проблема както обикновено не е в идеята, а в изпълнението й.
  Отказвам да се съглася, че решението е закриване, по-скоро разумен анализ къде се пропуква и отстраняването на въпросните пукнатини.
  Нали се сещате, че същите кадри пак ще останат в правосъдната система и пак ще правят каквото им е наредено или платено.
  "Обикновеното" правосъдие вероятно е точно толкова калпаво, колкото и специализирането- прокурорите са на практика бюрократи с неограничени права, неучастващи в разследването и без стимули за читави обвинения, както и лесни стимули за нечитави такива. Следователите и полицията са далеч от необходимото ниво за читави доказателства.
  Такива дела в крайна сметка като влезат в съда, какво очакваме да се случи? После обикновения човек вика съда крив, да ама не, съда е само арбитър! Не че и там няма гнилоч като навсякъде, но там е малкия проблем, голямата корупция и мърлявщина се случва по другите звена, преди изобщо да се стигне до съд.

  Нямам решение, не ми е работа, но с предизборни страсти и популизъм няма да се решат дълбоките проблеми в съдебната ни система.

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Ако Радев разпуска парламента на 11 ти .....кое пречи да има извънредни заседания на парламента до тогава всеки ден ако е нужно и по нощите ? ...... или всичко беше един цирк.....

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на matematiksx
  matematiksx
  Рейтинг: Неутрално

  Ако Радев разпуска парламента на 11 ти .....кое пречи да има извънредни заседания на парламента до тогава всеки ден ако е нужно и по нощите ? ...... или всичко беше един цирк.....
  —цитат от коментар 24 на MPetr


  Този въпрос искам да го задам кък ДБ, като техен избирател!

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Този парламент е най краткият, но и той "Депутати-пенсионери" ще произведе , които са спец. нормативни...... сега ще блокират преизчисляването на пенсиите но техните ще са гарантирано депутатски ..... Като на всички останали "народници"....... http://m.dnes.bg/politika/2017/03/30/deputati-pensioneri-s-nad-7000-lv-na-mesec.336594

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#9] от "dejmos":

  За работа, ще работят. Ама им падат привилегиите и голямите заплати и бонуси. А това си е мъка, почти трагедия за тях. От ваааажни фигури в правораздаването, сега се връщат обратно в сивата работна маса. И стават едни от многото.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  ДПС естествено.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#30] от "Vlado Nikolov":

  Всъщност ДСБ и Атака

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  А трябва ли да работят след като са участвали в оргиите на ГЕРБ ?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  За съжаление, не е само "съдът Му"; всички държавни институции бяха Негови. Пример - ревизионният акт от НАП с/у Лозан Панов от 2019 г. Според решение на Админ. съд - София този акт е в нарушение на закона:
  https://www.paragraph22.bg/22-novini/read/as-sofiia-revizionniiat-akt-sreshtu-lozan-panov-e-v-narushenie-na-zakona

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 35. 35 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#25] от "diq55699032":

  "Нещо е искало да се каже,
  но излязла само една пяна."

  Просто Светлана...Тя само така си може-с отровен език.

 36. 36 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#4] от "Стефан":

  Вникнете в картинката Драги ми Господине ?!Когато говорите за съда не забравяйте че е институция независима неприкосновенна по конституция .С лобистки закони ,които по стечение обложодетелстват обслужват точно икономидия , не ме се чини че новите групички в парламента не изпълняват поръчкови закони

 37. 37 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Дневник първо ни внушава, че ЕС са ни приели в редиците си от немай къде и добро сърце и после започва глупавата си статия.
  Целта на закриването на спец съда и прокуратурата е, да се спрат делата срещу олигарсите, които хранят ДБ. Това им е единствената цел.
  Няма друга.
  Това обаче няма да стане щото много се разбута кошера, за това ще стиснат зъби и ще чакат по-добри времена...някога...

 38. 38 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Сменяме съдиите, съдът го оставаме и ги почваме гербича. И ще има Ох, и ще има Вой...
  Това според мен е по добре.

 39. 39 Профил на Чар ли
  Чар ли
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#37] от "Tsveta":

  Цвете,Цвете. Първо си изясни какво значи олигархия и след това се изказвай. Затова не се учудвай, ако повечето хора те възприемат като "ÖЛИ"-казано галено.

 40. 40 Профил на mke531045469
  mke531045469
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  6 глупака са от ГЕРБ,
  Не мога да повярвам,че има примати които гласуват за тая чума а и СДС е там - некадърните слуги на БКП

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на mke531045469
  mke531045469
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Жалка и гадна псевдо демокрация вече 30 г.
  Ние сме виновни,че позволяваме този гнусен филм

 43. 43 Профил на Ivan Stoianov
  Ivan Stoianov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Червените боклуци денонощно сънуват как след като оплюят Боико, пак ще докопат властта и ще почнат да крадат и съсипват всичко, както са го правили винаги. Всяко управление на червените е завършвало с национална катастрофа.

 44. 44 Профил на Ivan Stoianov
  Ivan Stoianov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Комунистите в момента имат 165 депутата, и какво направиха освен че хвърлиха страната в пълен хаос, абсолютно нищо, само поразии, единственото което ги интересува е да оплюят Боико, защото само така могат да спечелят изборите.


 45. 45 Профил на Ivan Stoianov
  Ivan Stoianov
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Комунистите в момента имат 165 депутата, и какво направиха освен че хвърлиха страната в пълен хаос, абсолютно нищо, само поразии, единственото което ги интересува е да оплюят Боико, защото само така могат да спечелят изборите.


 46. 46 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Дори и в тази тема не се споменава Цветанов, защо ли? Ми айде да припомним и отношението към създаването на този съд https://news.bg/politics/parlamentat-sazdade-spetssada-bsp-go-obyavi-za-politicheski.html https://www.mediapool.bg/sds-zasega-ne-podkrepya-sazdavaneto-na-tsvetanoviya-spetssad-news164858.html https://www.mediapool.bg/noviyat-spetssad-shte-prevarti-rubikon-a-news164807.html Кой подкрепи тогава Цветанов
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Гугутке, чети статията а не само заглавието й.

 47. 47 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Подкрепата за създаването на специализирания съд и прокуратура, беше една от големите политически грешки на Костов.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 48. 48 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Дневник първо ни внушава, че ЕС са ни приели в редиците си от немай къде и добро сърце и после започва глупавата си статия.Целта на закриването на спец съда и прокуратурата е, да се спрат делата срещу олигарсите, които хранят ДБ. Това им е единствената цел.Няма друга. Това обаче няма да стане щото много се разбута кошера, за това ще стиснат зъби и ще чакат по-добри времена...някога...
  —цитат от коментар 37 на Tsveta


  Конкретно кои са тези олигарси, които хранят ДБ, че и са осъдени от в спец.съда?
  Да вземем за пример не някакви въображаеми олигарси, а Трайчо Трайков, който е безспорно свързан с ДБ. КПКОМПИ миналата година беше осъдена от него да му плати обезщетение от близо 100 хил. лв. Обвиненията срещу него паднаха ли в съда, паднаха.
  Ето един материал за Дани Митов, предложен за премиер от ГЕРБ, от миналата година:
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30619447.html

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK