Ходът с патентите на ваксините има друга цел

Ходът с патентите на ваксините има друга цел

© Sipa USAПодкрепата на САЩ за инициативата компаниите временно да се откажат от правата си на интелектуална собственост върху ваксините COVID-19 може да се окаже тактика, която да убеди производителите на лекарства да подкрепят по-малко драстични стъпки като например споделяне на технологии и разширяване на съвместните предприятия за бързо стимулиране на глобалното производство, заявиха юристи в четвъртък.


"Мисля, че крайният резултат, който повечето играчи търсят тук, не е отказ конкретно от интелектуална собственост, а разширен глобален достъп до ваксините", казва професор Лиза Уелет от Stanford Law School.


Президентът Джо Байдън в сряда подкрепи предложение за отмяна на правилата на Световната търговска организация за интелектуална собственост (ИС), които биха позволили на по-бедните страни да произвеждат ваксина за себе си. Досега ваксините COVID-19 са разпространявани предимно в богатите страни, които са ги разработили, докато пандемията обхваща по-бедните, като Индия.
Истинската цел обаче е разширеното разпространяване на ваксини.


"Ако е възможно да се увеличи темпото на увеличаване на производството, това потенциално би дало на производителите по-голям стимул да постигнат споразумение, за да се случи това", каза Уелет.


Производителите на ваксини като Moderna, Pfizer и BioNTEch твърдят, че патентите не са ограничаващ фактор в предлагането. Новите технологии и глобалните ограничения на доставките често се посочват като предизвикателства и въпреки това, както Moderna, така и Pfizer постоянно увеличават прогнозите за предлагането.


"В света няма производствен капацитет за мРНК", заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел по време на конферентен разговор с инвеститорите в четвъртък, имайки предвид технологията, която стои зад ваксината Moderna и Pfizer.

  • "Това е нова технология. Не можете да наемате хора, които знаят как да направят иРНК. Тези хора просто не съществуват. И тогава, дори ако всички тези неща са били на разположение, всеки, който иска да произвежда иРНК ваксини, ще трябва да купи оборудване, да изобрети производствения процес, да изобрети процедурите за проверка и анализ."

За да увеличи значително капацитета за производство на ваксини в рамките на две години, администрацията на Байдън ще трябва да направи много повече от отказ от патенти от страна на компаниите. Това включва осигуряване на финансиране за намиране и изграждане на нови производствени обекти, както и подкрепа за трансфер на технологии и умения към новите производители, каза експертът по веригата за доставки на лекарства Прашант Ядав.


Освен това правителството на САЩ трябва да се предпази от допускането на чужди компании да използват технологията на производителите на ваксини COVID-19, за да се конкурират в области извън COVID-19, които вероятно ще бъдат по-доходоносни в дългосрочен план, каза Томас Ковалски, адвокат в "Дуейн Морис", който е специализиран по въпросите на интелектуалната собственост. След като конкурентът вече разполага с технологията, ограниченията как да я използва са трудни за налагане, каза той.


Професор Сара Райец от William & Mary Law School не смята, че отказът сам по себе си би направил толкова, колкото сигналът от САЩ - много силен поддръжник на корпоративната интелектуална собственост - че патентните права отстъпват пред спешните нужди на населението на света по време на пандемията.


Райец каза, че подкрепата на Байдън за отказ "тласка фармацевтичните компании да бъдат по-отворени за партньорства и други лицензи при изгодни условия, по начин, по който в противен случай не биха били съгласни."


Производителите на лекарства твърдят, че вече са постигнали значителни партньорства, споделяйки технология с конкуренти, с които вероятно не биха се свързали, ако не е пандемията.


"Нашата позиция е много ясна: това решение допълнително ще усложни усилията ни да доставяме ваксини на хора по целия свят, да се занимаваме с нововъзникващите варианти и да спасяваме животи", заяви Брайън Нюел, говорител на фармацевтичната индустриална група Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.


Микаела Модиано, адвокат по европейско патентно право, заяви, че дори ако отказът бъде приет, производителите на ваксини вероятно ще преговарят за някакво плащане, ако се окаже, че ще получат по-малко от това, което обикновено се плаща в лицензионните договорености. Нейната фирма Modiano & Parners представлява Pfizer, но не е работила по въпроси, свързани с COVID-19.


"Предполагам, че фармацевтичните компании вече лобират и ще продължат да го правят още по-активно, за да се уверят, че ако това предложение за отказ мине, то просто няма да бъде одобрено в сегашния му вид и ще получават някаква финансова компенсация", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK