Ходът с патентите на ваксините има друга цел

Ходът с патентите на ваксините има друга цел

© Sipa USAПодкрепата на САЩ за инициативата компаниите временно да се откажат от правата си на интелектуална собственост върху ваксините COVID-19 може да се окаже тактика, която да убеди производителите на лекарства да подкрепят по-малко драстични стъпки като например споделяне на технологии и разширяване на съвместните предприятия за бързо стимулиране на глобалното производство, заявиха юристи в четвъртък.


"Мисля, че крайният резултат, който повечето играчи търсят тук, не е отказ конкретно от интелектуална собственост, а разширен глобален достъп до ваксините", казва професор Лиза Уелет от Stanford Law School.


Президентът Джо Байдън в сряда подкрепи предложение за отмяна на правилата на Световната търговска организация за интелектуална собственост (ИС), които биха позволили на по-бедните страни да произвеждат ваксина за себе си. Досега ваксините COVID-19 са разпространявани предимно в богатите страни, които са ги разработили, докато пандемията обхваща по-бедните, като Индия.
Истинската цел обаче е разширеното разпространяване на ваксини.


"Ако е възможно да се увеличи темпото на увеличаване на производството, това потенциално би дало на производителите по-голям стимул да постигнат споразумение, за да се случи това", каза Уелет.


Производителите на ваксини като Moderna, Pfizer и BioNTEch твърдят, че патентите не са ограничаващ фактор в предлагането. Новите технологии и глобалните ограничения на доставките често се посочват като предизвикателства и въпреки това, както Moderna, така и Pfizer постоянно увеличават прогнозите за предлагането.


"В света няма производствен капацитет за мРНК", заяви главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел по време на конферентен разговор с инвеститорите в четвъртък, имайки предвид технологията, която стои зад ваксината Moderna и Pfizer.

 • "Това е нова технология. Не можете да наемате хора, които знаят как да направят иРНК. Тези хора просто не съществуват. И тогава, дори ако всички тези неща са били на разположение, всеки, който иска да произвежда иРНК ваксини, ще трябва да купи оборудване, да изобрети производствения процес, да изобрети процедурите за проверка и анализ."

За да увеличи значително капацитета за производство на ваксини в рамките на две години, администрацията на Байдън ще трябва да направи много повече от отказ от патенти от страна на компаниите. Това включва осигуряване на финансиране за намиране и изграждане на нови производствени обекти, както и подкрепа за трансфер на технологии и умения към новите производители, каза експертът по веригата за доставки на лекарства Прашант Ядав.


Освен това правителството на САЩ трябва да се предпази от допускането на чужди компании да използват технологията на производителите на ваксини COVID-19, за да се конкурират в области извън COVID-19, които вероятно ще бъдат по-доходоносни в дългосрочен план, каза Томас Ковалски, адвокат в "Дуейн Морис", който е специализиран по въпросите на интелектуалната собственост. След като конкурентът вече разполага с технологията, ограниченията как да я използва са трудни за налагане, каза той.


Професор Сара Райец от William & Mary Law School не смята, че отказът сам по себе си би направил толкова, колкото сигналът от САЩ - много силен поддръжник на корпоративната интелектуална собственост - че патентните права отстъпват пред спешните нужди на населението на света по време на пандемията.


Райец каза, че подкрепата на Байдън за отказ "тласка фармацевтичните компании да бъдат по-отворени за партньорства и други лицензи при изгодни условия, по начин, по който в противен случай не биха били съгласни."


Производителите на лекарства твърдят, че вече са постигнали значителни партньорства, споделяйки технология с конкуренти, с които вероятно не биха се свързали, ако не е пандемията.


"Нашата позиция е много ясна: това решение допълнително ще усложни усилията ни да доставяме ваксини на хора по целия свят, да се занимаваме с нововъзникващите варианти и да спасяваме животи", заяви Брайън Нюел, говорител на фармацевтичната индустриална група Pharmaceutical Research and Manufacturers of America.


Микаела Модиано, адвокат по европейско патентно право, заяви, че дори ако отказът бъде приет, производителите на ваксини вероятно ще преговарят за някакво плащане, ако се окаже, че ще получат по-малко от това, което обикновено се плаща в лицензионните договорености. Нейната фирма Modiano & Parners представлява Pfizer, но не е работила по въпроси, свързани с COVID-19.


"Предполагам, че фармацевтичните компании вече лобират и ще продължат да го правят още по-активно, за да се уверят, че ако това предложение за отказ мине, то просто няма да бъде одобрено в сегашния му вид и ще получават някаква финансова компенсация", каза тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  Патентът, като такъв, не забранява ползването или производството и продажбата на защитения продукт, по принцип. Той забранява ползването или производството и продажбата на защитения продукт, БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПРИТЕЖАТЕЛЯ НА ПАТЕНТА, и то - на територията на конкретната държава, чието патентно ведомство е регистрирало патента. Срещу заплащане, патентът може да се ползва. Тези пари, може да се платят от фонд, например, без да се анулират патентите.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Ми време е вече първите ваксинирани да повтарят. Няма как да стане с тази производителност. Ще трябва да се задоволяват с по-малки кокали в името на дългогодишното глозгане....
  Мдаааа, такива работи

 3. 3 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Отказа от правата за интелектуална собственост няма да опринесат за повече ваксини а напротив - ще имат обратен ефект и в бъдеще при друга пандемия няма да има кой да произведе бързо ваксина. Няма как Африка да започне да си произвежда ваксини и ако все пак започне да произвежда няма да отговарят на стандартите за качество. Дори голям завод за ваксини в Балтимор се оказа неспособен да ги произвежда и го затвориха, а какво остава за бедните държави.

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2498 Неутрално  цар Киро и Гръга Питич сега ще почнат да варят ваксини по-убави от оригинала.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Цар Киро не се ли пренесе на оня свят?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  Май не се разбира основното в изказванията на юристите: освен фирмите, разработили технологиите и изградили производствените мощности специфично за ваксини от типа иРНК други такива аналози няма в света. Като оставим настрани политическият ход, с който правителството на САЩ иска да покаже "колко сме добри и загрижени", реалността е, че ако някоя държава или инвестиционна група иска да създаде подобни мощности, то те трябва да преговарят със собствениците на патентите за закупуване на технологията за да могат да произведат продукта по "безплатния патент". Накъсо, отварят се нови възможности за лицензиране и контрол във фармацевтичната индустрия.

 7. 7 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  кирчо си отиде ,идват млади и надъхани инЖилери от столипино и сливен

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4473 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нинов":

  Точно така, опасността от масови глобални спекулации с уж равностойни продукти може само да нарастне ако няма контрол.

 9. 9 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 825 Любопитно

  Да гледаме какво ще каже ЕС и да видим дали ни е еня за човечеството, или си гледаме фармако-печалбите...

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Весело

  Ще си дадем патентите за производства на вексини, когато Китай ни научи безплатно как да се заразяваме от прилепи.

  подпис
 11. 11 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  цар Киро и Гръга Питич сега ще почнат да варят ваксини по-убави от оригинала.
  —цитат от коментар 4 на Нинов


  който иска да си вари, само че държавите които ги купуват ще внимават много, какво ще инжектират, щото за нула време ще им резнат фенерите и не само образно казано, ами директно.

 12. 12 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  В Ню Йорк Тимес имаше статия в която подробно се описва производството на ваксината на Файзър. Това описание е достатъчно подробно. А и който иска може да прочете патента. Както всеки патент това е обществено достояние. Никой не може да спре Китай или Русия и няколко други крадливи държави да произвеждат. Това което ги спира е технологията. А технологията е невероятно сложна. Има около 35 стъпки и при всяка се изисква жесток качествен контрол. Аз си мислих че в Семикондукторната индустрия нещата са сложни но в био-тека са по-сложни. Ако стане грешка в производството на полупроводници, обикновено губиш една или няколко матрици и понеже уейферите се сканират след всяка стъпка, най-голямата загуба може да е няколко уейфера. Това са между $250К до милион най-много. В Био-тека всичко се произвежда на големи батчове. От всеки батч се правят над 170,000 ваксини.
  Дори и да имат желание да освободят патентите, че дори и технологията, без хората и машините не може да стане.
  Тази инициатива за раздаване на патенти е или недомислена, или е само пушилка и пропаганда. Не е реално да се трансферира технологията към бедните държави, поне не в рамките на 2, 3 години. А и Модерна и Файзър имат подготвени лекарства за Рак за сърдечни проблеми базирана на тази технология. Защо пък да губят това предимство. Руснаците и Китайците малко ли ни окрадоха. Сега да си използват техните векторни ваксини.

  California Über Alles
 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Проблема не е в патентите, каза се неведнъж. Проблема е в липсата на технологии за производство в по-голямата част от света. И руснаците разработиха ваксина, която на теория не е лоша, но не могат да я произвеждат.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  А защо трябва да се правят печалби от ваксините и от лекарствата?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Руснаците и Китай се оправиха - Китай нямат нито един болен - при това именно в Ухан - кой, защо и за колко е пуснал вируса и дали е изкуствен, ще седи загадъчно, иначе е хубаво да има защита на хората - при това става въпрос не за пари - някой му е интересно да тормози околните - ама - то и това е до време.

  Явно някой наистина е повярвал в пазарната икономика - до степен - да продава свещи и кибрит в горяща къща - или - ковчези - по време на чума, аз го отдавам на свирепите климатични особености - ако живееш в студ на Запад, то ставаш егоист.

  Егоист, егоист, ма - човекът е обществено животно, какво да кажем.

 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darkman":

  Направи си фирма, продава на нула или загуба и пак питай след време.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#15] от "Darkman":Направи си фирма, продава на нула или загуба и пак питай след време.
  —цитат от коментар 17 на chepokalipsis


  А не - те такива много държат на печалбата от таксиджийството или поставянето на алуминиева дограма, ама по някаква причина смятат, че някой е длъжен да ги лекува за без пари. СоциализЪма на това научи населението...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2490 Весело

  Байдъновата администрация за пореден път се изряза като родопски пръч, че да покаже на миленял-комунистите по света и у тях си колко е "прогресивна". А че това е пълна глупост и няма никакъв смисъл - на кой му пука. Даже в "Ню Йорк Правда", които по принцип следват плътно Априлската линия и откриват огън по всеки дръзнал да я оспори, този път изразиха съмнение, че такова решение ще помогне с нещо и даже опасение, че може да е проблемно в дългосрочен план. Сетете се за какво безумие става въпрос. (според същия орган мостовете и AI-я в САЩ са "расисти")

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 20. 20 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darkman":Направи си фирма, продава на нула или загуба и пак питай след време.
  —цитат от коментар 17 на chepokalipsis


  Благодаря за съвета, имам няколко фирми и печалбата невинаги е най-важното нещо. Важното е да има кой да работи за теб, клиентите да ти имат доверие и да идват и утре да пазаруват при теб. В тази връзка производството и търговията с лекарства е бизнес, който има интерес някой непрекъснато да купува техните продукти, нали така? Техния бизнес интерес е ние да не сме здрави ,защото тогава какво ще продават?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Май не са много сигурни в своите......

 22. 22 Профил на Vute Graovski
  Vute Graovski
  Рейтинг: 52 Неутрално

  "Както информира агенция Блумбърг, на Сейшелските острови където вече са ваксинирани 63% от населението( за сравнение в Израел 56%), в последната седмица има огромно нарастване на заразените от коронавируса ( 149 заразени на 100000). Министърката на здравеопазването признава че положението на островите е критично а болниците са претъпкани.". Без коментар ... чакам някой привърженик на боцкането да ме освети каква е причината за тази "аномалия".

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darkman":

  Да бе, да... 😂😂😂😂

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 731 Любопитно

  А защо трябва да се правят печалби от ваксините и от лекарствата?
  —цитат от коментар 15 на Darkman


  Ти като ходиш на работа искаш ли да получаваш заплата?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  [quote#24:"FourOhFive"][/quote]

  А ти правиш ли разлика между заплата и милиарди печалби, получени от господстващо положение на пазара? Защото по икономическа дефиниция в момента имаме точно това - няколко компании, продаващи и правещи милиарди извън всякакви пазарни регулации.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  [quote#12:"Pontif New Dnevnik SUCK"]Тази инициатива за раздаване на патенти е или недомислена, или е само пушилка и пропаганда./quote]
  Второто. Дори за навните е ясно, че без оборудване, технология, съответните суровини и квалифицираните кадри патента е една гола хартийка.

  Просто пропаганда, опитват се да замажат огромната пропаст между "щастливият милиард" и останалият свят. Разлика впрочем вече ставаща опасна и за развтите, защото тези бедните стават огромен инкубатор на биологична зараза. От който няма как да се изолираш херметично, все ще намери пролука.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK