ГЕРБ може би трябваше да пречи на собственика на "Градус" да говори

Преди повече от година по подобни твърдения на Цветомир Найденов, прокуратурата започна светкавична проверка на смятания до онзи момент за недосегаем Васил Божков.

© Георги Кожухаров

Преди повече от година по подобни твърдения на Цветомир Найденов, прокуратурата започна светкавична проверка на смятания до онзи момент за недосегаем Васил Божков.Коментарът е от профила на Полина Паунова във "Фейсбук". Поводът е снощното изслушване на зърнопроизводителя Светослав Илчовски и собственика на фирми за отглеждане на пилета и норки Иван Ангелов в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ.


Не знам какъв е Илчовски, дали "атакува Борисов" (както обясняват от ГЕРБ), но това, което каза собственикът на "Градус" Иван Ангелов в защита на премиер-министъра, всъщност съдържа големите проблеми. То е разкриващото, демаскиращото, а и очевидно замесените в това смятат, че подобен разказ е "лицеприятната" част от случаите (смятайте значи каква е нелицеприятната). И може би ГЕРБ на него трябваше процедурно и с тела да му пречат да говори.


Но какво всъщност се оказа съдъръжанието на лицеприятната защита за премиера:
1. Регулаторите


Министър-председателят Бойко Борисов е лобирал за продажба на продуктите на Иван Ангелов в чужбина и гарантирал за ветеринарната им сертификация. Това каза самият Ангелов пред комисията по ревизията. Получил съдействие от премиера Борисов по казус с ветеринарни сертификати в Турция, без да може да обясни защо точно на него се помага в такава ситуация от най-високото ниво в държавата.


Ветеринарните властите не следва да са подчинени на Борисов. Но то и митниците не са му подчинени, а всички помним казуса "Мишо Бирата". Както и другите регулатори трябва да са независими, но всички помним от чутото миналото лято, че през проверки могат да се "размазват физиономии" (Еврохолд).


Явно обаче партньорите по карти, с "чисто мъжки отношения, без нищо сексуално"... така се подкрепят, с различни държавни способи.


2. Фурмите - "дарение" на печалба


И още за подкрепата. От Ангелов разбрахме още, че тоновете фурми от Дубай, пристигнали у нас при първата вълна на коронавируса като дарение, уредено от бившия депутат Делян Пеевски, не били дарение, а бизнес сделка. Собственикът на "Градус" свидетелства, че той е продал фурмите, които бяха съхранявани в складовете на БЧК и властите накрая обявиха, че ги дарили на Главното мюфтийство. "Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба", каза Ангелов. Публичната информация беше, че въпросните сушени плодове са раздадени.


Тук основният въпрос е - лъжат ли официалните институции и правят ли се пари на гърба на данъкоплатеца? Като печалбата отива за приближени картоиграчи на премиера?


3. Премиерът може да си позволи обслужване по-скъпо от 5 000


Ангелов също така заяви, че е "лъжа" твърдението, че той е платил на плейметка 5 хил. лв., за да "обслужи" премиера. Това с плеймейтката го каза Илчовски с обяснението, че именно тя е снимала шкафчетата с кюлчета и пачки. Смеейки се, Ангелов каза, че тези твърдения са "идиотщина". Според него премиерът можел да си намери и плати за по-хубава и по-скъпа жена.


Ако допуснем, че това е вярно: откъде Борисов си намира момичета за "обслужване"? Откъде има доходи, които да осигурят "по-хубава и по-скъпа жена" от 5000 лева? Откога този тип обслужване е законно в България?


Впрочем, ако някой е смятал, че чрез Иван Ангелов ще злепостави Илчовски или ще обезсили твърденията му - нещо се е объркал. Или Ангелов го е излъгал този някой, че ще защити "атакувания Борисов", или просто дотолкова са загубени устоите за редно и нередно, законно и незаконно, че тази ситуация на... самопризнания стана възможна.


С такива приятели бизнесмени властта в България няма нужда от врагове, само от прокурори. Но да не забравяме, че според Илчовски от ГЕРБ му казали, че ще ползват "нашите прокурори".


Може би и затова един депутат от хората на Борисов каза, че партията нямала "нищо против" да има разследване. Е, как ще има против, ако има и прокурори?


Преди повече от година по подобни твърдения на Цветомир Найденов, прокуратурата започна светкавична проверка на смятания до онзи момент за недосегаем Васил Божков. В твърденията на Найденов имаше обяснения и за секс и за присвояване на суми пари. Същото го има и в обясненията на Илчовски, а после и на собственика на "Градус". Нещо нямаме самосезиране, нали?


Може и "нашите прокурори" да са гледали клипчета с надзиратели в затвора...


Разбира се, може Иван Ангелов и Илчовски да са се наговорили да злепоставят и клеветят Борисов, може тая работа за "нашите прокурори" и фурмите с печалба, и ползването на институции да са измислици, но това се установява от... същите тия институции. Въпросът е кой вече ще им повярва.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK