Регулаторите не трябва да мълчат по казуса "Илчовски"

Би трябвало този процес да е лесен за проверка постфактум, да могат да се проследят парични потоци в банките, защото това не се случва кеш

© Анелия Николова

Би трябвало този процес да е лесен за проверка постфактум, да могат да се проследят парични потоци в банките, защото това не се случва кешИкономистът Стоян Панчев от Eкспертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) коментира по БНР изнесената информация в парламентарната комисия "Манолова" от производителя на зърно Светослав Илчовски за създаването на изкуствени обороти и фиктивни сделки със зърно за придобиване на по-добър имидж от компанията на производителя на пилета на Иван Ангелов "Градус". Според Илчовски върху пенсионните дружества е оказван натиск да купуват надценени акции от фондовата борса. От дружеството отрекоха обвиненията.


Главните замесени лица си мълчат. Например регулаторите би трябвало веднага да излязат с някакво съобщение по въпроса. Това не би трябвало да е трудно за проверка. Би трябвало този процес да е лесен за проверка постфактум, да могат да се проследят парични потоци в банките, защото това не се случва кеш.


За портфолио мениджърите и хората, които инвестират на пазара, би следвало да светне червена лампа, когато точно преди публичното предлагане се регистрира скок в приходите. Въпросът е доколко такова напудряне на резултатите е престъпно и доколко е счетоводна хватка. Не смятам, че е рядкост. По света това се случва доста често.
Въпросът е доколко става въпрос за чиста измама или за напудряне на числата.


Вторият пенсионен стълб може да инвестира на българските капиталови пазари и така да ги развива - това винаги е било част от идеята за съществуването на втория стълб. Проблемът идва от твърдението на г-н Илчовски, че част от фондовете са били "натиснати".


Самият Илчовски ни описа неформален път за осъществяване на натиск, колкото и ужасяващ да звучи. Не трябва да забравяме и големия въпрос, който се върти около частните пенсионните фондове в България. Включително ГЕРБ през 2014 г. се опита да ги национализира. Това продължава да бъде дамоклев меч върху втория стълб. На практика непрекъснато има апетити той да бъде присъединен към първия - тези спестявания, които имат немалка част от българските работещи, да преминат към първия стълб, да бъдат изхарчени. Може би това е чисто формален начин за осъществяване на този натиск.


Нямам вяра в регулатора КФН, че ще направи нещо.


На всяка цена трябва да се направи тази проверка в НАП, проверка на това движение на тези средства.


Дори вече трябваше да има някакво изявление, както има от самата фондова борса. Нямаме такова нещо от регулатора, няма никакъв коментар по този въпрос.


Добре е хората сами да спестяват и да мислят за бъдещето си, защото и в първия стълб, и във втория има много проблеми.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  Не искам да влизам в предварителни оценки кой крив и кой прав, камо ли кой, какво и доколко, но поставеният въпрос за Регулаторите и мен ме гложди откак гръмна бомбата. И как всички се бяха втренчили в ГешеФ и Каскетурата, а тези, които де факто са пряко засегнати и това им е и работата - ги нЕма, все едно кит ги е глътнал!

  Което все пак ме навява на някои размисли.
  И страсти ...

 2. 2 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Хахахаха кои "регулатори" - същите които проспаха КТБ ли? И още цял куп не по-малко скандални неща след това? Изумително е как още има хора, които вярват, че ние все още имаме някакви институции в тая пародия на държава - още повече "независими" институции.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Aнгелов сам си изчисли загубите, с които евентуално е увътрил акционерите, декларирайки кухи обороти. Днес е пуснал декларация, че следствие на обвиненията цената на свободно търгуемите акции се е сринала с 20 милиона.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  На мафията регулаторите?

  Там всичко реве за уволнение и лустрация!

 5. 5 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 288 Неутрално

  как да мълчат? те казват, че всичко е точно. ток и жица, бе братчет

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Регулаторите са СЪУЧАСТНИЦИ в далаверата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 958 Любопитно

  Какво ли ще се случи след като премине пушилката, организирана от библиотекарите чрез маяма- галева - костинбродска?
  Правилно, ОТНОВО НИЩО!!!

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Весело

  Пътували в едно купе мома и пич. Той я бройкал, но тя не поддава. Към края на пътуването момъкът се престрашил: Защо мълчиш? А мадамата: Иска ми се, мълча си. Той изкрейзил: Иска ти се, а си мълчиш?! Тепърва ще се събуждат закърнелите БГ органи, че им се е давало само при намигване.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  А защо държавата ни задължава да дадем 5% от доходите си на една шепа фондове вместо да ни намали данъците и да се оправяме сами? Даже най-добре да стимулира инвестициите и да не се дължи данък общ доход върху сумите, които сами инвестираме във финансови инструменти и не ползваме преди пенсионна възраст, както е в САЩ

  Не ме търсете преди обяд
 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  ,,Добре е хората сами да спестяват и да мислят за бъдещето си, защото и в първия стълб, и във втория има много проблеми.”

  Какво значи тук изразът ,,ДОБРЕ Е” при положение, че осигуряването е задължително?
  Българския работник няма финансовата възможност хем да храни точно такива мафиоти ( които се разпореждат некадърно със спестените му средства), за които става дума в сигнала, хем отделно да спестява индивидуално .

 11. 11 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "Регулаторите"?!! Регулаторите по пътищата са КАТ и съда. Всеки вижда какво става по нашите пътища и с виновните, причинили катастрофи и дори отнели живота на невинните хора. Нали всички виждат. Защо с "регулаторите" на борсата да е нещо по-читаво? Същото, но и по-лошо. И такава ни е цялата държава, безнадежна и беззаконна...

 12. 12 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Може да няма измама, може и да има. Но трябва да има проверка, защото обстоятелствата около IPOто на Градус наистина са странни. През 2017 има 72% по-високи приходи от продажби- 246 милиона лева спрямо всички години от 2018 насам. Таблица има в Капитал по години и след 2018 приходите са все около 140 милиона лв, т.е. 105 милиона надолу. Или в големия бизнес при липса на някаква нова супер технология да изкараш и да те дръпне е нормално да имаш ръст 72%? След това веднага да дойде рязък спад от 42%?

  Преди 2017 пак странно отделни дружества от обединените всъщност имат в пъти разлика в приходите спрямо нея, а печалбите им- и десетки пъти.

  Някак си обявяване, че няма проблем без проверка звучи много гнило.

 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#9] от "tulup":

  На БФБ ли да инвестираме? При такива скандали и 0 идея на КФН да ги провери?

 14. 14 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Ако са участвали в схемата са в шах и мат. Ако сега излязат и кажат че всичко е наред и при една последваща проверка, след 11 юли, от която се установи точно обратното, калинките пътуват към пандиза. Вече не е въпрос на прикриване на Тиквата, който ако е на власт ще ги пази, а на спасяване на собствената кожа.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Ако са участвали в схемата са в шах и мат. Ако сега излязат и кажат че всичко е наред и при една последваща проверка, след 11 юли, от която се установи точно обратното, калинките пътуват към пандиза. Вече не е въпрос на прикриване на Тиквата, който ако е на власт ще ги пази, а на спасяване на собствената кожа.
  —цитат от коментар 14 на Negodnik


  Моля, моля! Да говорим конкретно и коректно!
  Спасяването на собственият им дирник!
  Както се разбра от едно видео ...

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  А-ха! Първо се хвърля бомбата, а след това се мисли за последиците.
  Типично за Мая Манолова, де.

  Цитат:
  "Добре е хората сами да спестяват и да мислят за бъдещето си, защото и в първия стълб, и във втория има много проблеми."
  *
  Това ли ще ни препоръчат новите управляващи?
  Който има възможност и сега го прави, а на останалите няма какво да го препоръчвате...

 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Весело

  " Главните замесени лица си мълчат. Например регулаторите би трябвало веднага да излязат с някакво съобщение по въпроса. Това не би трябвало да е трудно за проверка"
  Кой е назначил калинките в тези " регулатори" ?!? Те говорят достатъчно ясно за свестните хора ! Просто си защитават господарите в сянка......

 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Уж "независимите" регулатори отдавна са превзети от мафията и са се превърнали едни бухалки и групи за рекет. Интересно е как същата тая мафия, в отровената от самата нея среда и беззъбите регулатори, пробутва всякакви ретардирали идеи срещу иначе работещи пазарни механизми. Прост пример са държавните бензиностанции, които щели да борят картела на горивата, .... вместо един от най-могъщите регулатори в държавата - КЗК - да вземе случайно да прогледне и да се разработи.

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Регулатори, прокуратура, всичко е пленено. Сутринта Гарелов пита по Нова телевизия няма ли един журналист, който да рискува кариерата си и да направи едно истинско разследване? И на никого от присъстващите — Харалан Александров и Виктор Николаев — не му светна лампичката: що за държава е тази, в която журналист ще си загуби работата, ако направи истинско разследване за корупционни практики, свързани с премиера.

 20. 20 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#13] от "атанас":

  В момента инвестирате на БФБ през пенсионните дружества. И те ви таксуват няколко процента за управление. Та вместо да плащате за услугата да изберат Градус, ще можете сами да ги изберете. Не виждам това как променя качеството на БФБ, а и по-скоро имам предвид на международните пазари

  Не ме търсете преди обяд
 21. 21 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 513 Неутрално

  [quote#7:"selqnin"]Какво ли ще се случи след като премине пушилката, организирана от библиотекарите чрез маяма- галева - костинбродска?Правилно, ОТНОВО НИЩО!!![/quot

  "Маямата" ли бутна КТБ? И какво се случи тогава? ОТНОВО НИЩО!!! Като наляха едни много милиони в надценени акции на ПИБ да не би да се случи нещо? Пак ли зарад маямата?
  Селянино, през последните 10 години в селската "държава" на "ой тигре, тигре" от Банкя, "матрялът" плаща, а БХ поръчва музиката. И въпросният селски тарикат управлява тази жалка държава, както се управлява "шайка" мутри. Той е най-отгоре и всички останали го слушат и по негово лично благоволение папкат от "мазнинките". Но нямат право на глас, а не дай Боже на собствено мислене. Ето затовя вероятно и този път няма да се случи НИЩО. А за да не се случва нищо, сме виновни всички ние, защото отново си го избрахме... или ще си го изберем.
  Толкова ви е взел акъла този селски тарикат, че вече не си представяте света без него. А аз отдавна съм престанал да вярвам че в тази жалка, окупирана от мафията държава някога ще възтържуствува справедливостта. Но пък вярвам, че има и една висша Справедливост и от нея нито пачките, нито кюлчетата ще го спасят.

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Ако не сте разбрали още, т.на. "пенсионни фондове" са една пирамида. Това с "Градус" е само прашинка от всичкото безобразие там.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  "Върху втория пенсионен стълб продължава да виси дамоклев меч за национализация, смята икономистът Стоян Панчев"

  Това ще е кражбата на века

 24. 24 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "Върху втория пенсионен стълб продължава да виси дамоклев меч за национализация, смята икономистът Стоян Панчев"Това ще е кражбата на века
  —цитат от коментар 23 на pet_fire


  Нима? Кражбата е в момента. Ако се наионализират парите влизат в НОИ който след това ти изплаща пенсията.
  В момента 5% от постъпленията в пенсионните фондове се разпределят за управления. С други думи ръст на БВП 2-3% съпътстваш с подобна инфлация а 5% от парите си ги губиш след като влязат във фонда. Така се оказва, че ако партидата ти е в НОИ ще получаваш по-висока пенсия отолкото сбора на пенсиите от НОИ + ПФ.
  С национализацията се премахва възможността на едни клатикрачковци да живеят охолнона гърба на задължените по закон да дават.

  pastor
 25. 25 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ако не сте разбрали още, т.на. "пенсионни фондове" са една пирамида. Това с "Градус" е само прашинка от всичкото безобразие там.
  —цитат от коментар 22 на Alex Ivanov


  Цък! Фондовете нямат пирамидална структура. Това не значи че не ни крадат. под спящия поглед на КФН.

  pastor
 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Ха, че то ако разрешат хората да си инвестирам сами пенсионните отчисления, ще има ли някой да ги влага на измислената БФБ? Малко ли са борси в света - отваряш си една сметка в който искаш световен брокъридж, слагаш си в американски индекси, европейски, китайски ако искаш... за какво са ти български, с фирми като Градус, Холдинг Варна, и ФиБанк?

 27. 27 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 335 Неутрално

  А защо държавата ни задължава да дадем 5% от доходите си на една шепа фондове вместо да ни намали данъците и да се оправяме сами? Даже най-добре да стимулира инвестициите и да не се дължи данък общ доход върху сумите, които сами инвестираме във финансови инструменти и не ползваме преди пенсионна възраст, както е в САЩ
  —цитат от коментар 9 на tulup


  И сега е така - кеф ти доброволно пенсионно, кеф ти застраховка живот.

  Идеята на "частните" фондове е, държавата да прави вноски, за сметка на по-малко приходи в НОИ, но при пенсиониране - да се облекчи същия тоя НОИ. Т.е. тия 5% няма да ги видиш ако закрият фондовете. Ще ги види НОИ за сегашните пенсионери, а ти като се пенсионираш - ще видиш нещо друго, което ще актуално тогава.
  По "немските" стандарти, това се води "стълб 1+", а не "втори стълб", както го наричаме тук.

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално


  "Когато една държава започне да става известна с името на този, който я ръководи, тя е по-скоро умалено копие на Путинова Русия, отколкото страна-членка на Европейския съюз. Моделът е същият - овладян бизнес, подчинени медии, послушна прокуратура. Оттатък Черно море партньори по джудо на президента се издигат и забогатяват, тук са хора от карето за белот. И тук, и там лидерът е постоянно по телевизиите. И тук, и там прокуратурата е стражът пред портите на самодържието. И тук, и там властта изгуби способността за диалог с инакомислещите."
  "Да се “изчегърта” ГЕРБ от управлението не е като да изтриеш вулгарни надписи от нечия фасада. Дори и бъдещият премиер да не играе белот с някои от най-богатите бизнесмени, дори и да отказва подаръци във формата на златни кюлчета, системата пак се запазва - освен ако не бъде счупена. В България винаги е било по-лесно да стигнеш до някого “отгоре”, отколкото да спазваш правилата. А при ГЕРБ и Борисов този модел се утвърди като единствения работещ. Със санкция от “високо място” се разрешават всякакви спорове и проблеми - за бизнес територии, с митниците, данъчните, регулаторните комисии, агенциите. Та дори и уреждане в определена болница по време на пандемията."
  "Разбра се също така, че “алиансовата групова солидарност” (по Митрофанова), произтичаща от членството на България в ЕС и НАТО, пречи на доброто сътрудничество с Русия. В основата на тези два съюза обаче са демократичните ценности, ерозирали у “матрьошките” - солидарност, правова държава, равенство пред закона, медиен плурализъм, толерантност, гражданско участие."

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално


  "Когато една държава започне да става известна с името на този, който я ръководи, тя е по-скоро умалено копие на Путинова Русия, отколкото страна-членка на Европейския съюз. Моделът е същият - овладян бизнес, подчинени медии, послушна прокуратура. Оттатък Черно море партньори по джудо на президента се издигат и забогатяват, тук са хора от карето за белот. И тук, и там лидерът е постоянно по телевизиите. И тук, и там прокуратурата е стражът пред портите на самодържието. И тук, и там властта изгуби способността за диалог с инакомислещите."
  "Да се “изчегърта” ГЕРБ от управлението не е като да изтриеш вулгарни надписи от нечия фасада. Дори и бъдещият премиер да не играе белот с някои от най-богатите бизнесмени, дори и да отказва подаръци във формата на златни кюлчета, системата пак се запазва - освен ако не бъде счупена. В България винаги е било по-лесно да стигнеш до някого “отгоре”, отколкото да спазваш правилата. А при ГЕРБ и Борисов този модел се утвърди като единствения работещ. Със санкция от “високо място” се разрешават всякакви спорове и проблеми - за бизнес територии, с митниците, данъчните, регулаторните комисии, агенциите. Та дори и уреждане в определена болница по време на пандемията."
  "Разбра се също така, че “алиансовата групова солидарност” (по Митрофанова), произтичаща от членството на България в ЕС и НАТО, пречи на доброто сътрудничество с Русия. В основата на тези два съюза обаче са демократичните ценности, ерозирали у “матрьошките” - солидарност, правова държава, равенство пред закона, медиен плурализъм, толерантност, гражданско участие."

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Регулаторите правят това, което и до сега, мълчат. Борисов не им е разрешил да говорят.

 31. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Да се чуди човек откъде да започне.Където и да бутнеш коупция и измами.Ето това е модела Борисов.Кълбото ще се разплита бавно,но сигурно.Ако Гешефтурата не се включи тогава народа ще ги помете.

 32. 32 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Не искам да влизам в предварителни оценки кой крив и кой прав, камо ли кой, какво и доколко, но поставеният въпрос за Регулаторите и мен ме гложди откак гръмна бомбата. И как всички се бяха втренчили в ГешеФ и Каскетурата, а тези, които де факто са пряко засегнати и това им е и работата - ги нЕма, все едно кит ги е глътнал!Което все пак ме навява на някои размисли.И страсти ...
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Прав сте, но все пак за тези неща трябва някакво технологично време, не става от днес за днес. Моето мнение - комисията на Мая трябваше при закрити врати да изслуша страните, да разгледа доказателствата и тогава ако има причина да раздуха случея, да уведомява прокоратура и останалите заинтересовани. В момента направиха един цирк - изборен.😁😁😁

 33. 33 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#27] от "Грую":

  Въобще не е така, отново има една шепа одобрени дружества. Защо ако аз искам да инвестирам в индексен фонд, следващ примерно S&P 500, не мога да ползвам данъчни облекчения, но ако платя такса управление на някое от тези дружества, които да инвестират в абсолютно същия финансов инструмент - тогава може?

  А за втория стълб - Отново не е солидарно и не виждам особена причина държавата да участва. Да, знам, че е представено като нещо, което хем запазва социалната роля на държавата, хем облекчава НОИ, но на практика в момента представлява инвестирането на 5% в различни финансови инструменти по индивидуални партиди. С нищо не е особено различно от лично инвестиране в същите финансови инструменти.

  Не ме търсете преди обяд
 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  До коментар [#24] от "pastor":

  Вземат личните им пари от поименните партиди на хората/които са и наследствени/ и ги слагат в общия кюп. Стават държавни, това не е ли кражба

 35. 35 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  И какъв точно е казусът Илчовски?

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Е,ние затова си прехвърлихме парите от частните пенсионни в НОИ,иначе всичко ще иде на кино-една от схемите вече беше осветлена!

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Контролните органи не трябва да правят изявления, а да издаване актове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK