Затварянето на Запада. Как свободната търговия стана рискова територия

Сякаш глобализацията ще оцелее като регионализация.

© Юлия Лазарова

Сякаш глобализацията ще оцелее като регионализация.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Като всички държави, председателстващи ЕС, Португалия не е изключение. Нейното правителство също има естественото политическо желание да остави следа, да придвижи нагоре в дневния ред на организацията някоя тема, която е близка до нейните интереси и разбирания.


Още в началото на 2021 г. външният министър, Аугусто Сантос Силва си постави подобна цел - окончателното приемане на споразумението за свободна търговия с Меркосур (общият пазар на страни от Южна Америка - Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, като Венецуела е със суспендирано членство, а Боливия е в процес на присъединяване).
"За" и "против" идеята


Работата по неговия текст приключи още през лятото на 2019 г. след две десетилетия преговори, но Франция, Ирландия и Европейския парламент продължават да настояват за допълнителни ангажименти и засега стопират финализирането му. Като основна причина се изтъква климатичната политика на страни като Бразилия, изсичането на Амазония и общото ниво на стандартите за защита на околната среда.


Но реалността е по-различна. Ирландия е притеснена от либерализацията на селскостопанските стоки, а Еманюел Макрон няма никакво желание да приеме ново споразумение за търговска либерализация преди изборите през идната година.


Всъщност свободната търговия в западните общества е вече политически токсична и нейното бъдеще извън общия пазар на ЕС е под съмнение.


Ваканция за свободната търговия


Основна причина за тази нарастваща токсичност е решението на западните граждани да стоварят цялата вина за състоянието на собствените си икономики върху ускорената икономическа либерализация през последните десетилетия. За сметка на други обяснения, които икономистите от години предлагат: автоматизация и технологична революция, общо забавяне на растежа и преструктуриране на стопанствата, недостатъчни национални компенсаторни мерки и други.


Така или иначе, свободната търговия е вече рискова територия за повечето политици и те все повече я заобикалят. Нещо повече - след Брекзит, Доналд Тръмп и нарастващото влияние на различни националпопулисти, дори установените партии я поставиха в политическата периферия и де факто обявиха таймаут за всякакви нови подобни проекти.


Затваряне на Запада точно сега?


Европейската сделка с Меркосур е просто наследство от близкото минало, но нейната съдба остава неясна. В подобна ситуация опазването на вече постигнатите споразумения или ограничаването на атаките срещу тях с частични предоговаряния ала НАФТА изглеждат като програма максимум.


Погледнато по-стратегически обаче, Западът прави грешка с този подход, защото избира самозатварянето точно в момент, в който други региони правят обратното и допълнително ускоряват своето развитие.


Само за няколко години в Азия влязоха в сила две големи споразумения за свободна търговия. През 2018 година беше подписано "всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство", наричано ТТП-11. Това е договор за свободна търговия между 11 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам.


Всъщност то е продължение на Транстихоокеанското партньорство, което беше договорено през 2016 година и в което участваха и САЩ. След избирането на Доналд Тръмп обаче страната се оттегли и мнозина предричаха края на цялостната нова търговска рамка.


Само че страните успяха да го предоговорят и съхранят най-вече под инициативата на Япония и Канада.


За какво е споразумението


Споразумението предвижда "дълбоко сътрудничество" и далеч не се изчерпва с отпадането на тарифни ограничения, а включва хармонизация на стандарти в различни сектори, режим за защита на интелектуални права, мониторинг на държавни субсидии и други.


Геополитическото значение на договора ще нараства и затова не е случайно, че новата администрация във Вашингтон, макар и публично предпазлива, обмисля варианти за връщане на страната в него през идните години.


В търсене на нова роля пък Великобритания преди два месеца вече официално заяви своето желание да се присъедини. Дори Китай намекна за интерес от членство, макар на този етап това да е по-скоро блъф по простата причина, че присъединяването предполага сериозна хармонизация, която Пекин традиционно избягва.


Но има и друго


В края на 2020 г. беше подписано Регионалното цялостно икономическо партньорство (РЦИП) между 15 държави (страните от АСЕАН плюс Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия), представляващи около 30% от световното население и 30% от глобалния БВП.


Това е първото споразумение, което включва три от четирите най-големи икономики в Азия (Китай, Япония и Южна Корея), след дълголетни спорове и провалени различни опити за по-тясно сътрудничество. В същото време РЦИП е по-близо до старите споразумения за свободна търговия с много по-голям фокус върху премахване на формалните пречки за обмен, отколкото върху по-обхватна и дълбока координация и хармонизация.


От тази гледна точка то е много повече по вкуса на Пекин, отколкото ТТП-11, и ентусиазмът на Китай не е изненада. Нещо повече, страната очевидно беше двигател на по-бързото приключване на преговорите в търсене на укрепване на своите геополитически позиции в Азия.


Отказът на Индия в крайна сметка да стане член допълнително улесни плановете на китайците. Икономистите са разделени относно реалния ефект от споразумението, но желанието на азиатските страни за повече и по-свободен обмен се усилва, а и за тях е напълно логично геоикономическото изместване на изток да бъде последвано от неговата множествена институционализация.


Един "забравен" континент


Още по-впечатляваща е картината в Африка. Там вече е в сила най-голямото по брой държави континентално търговско споразумение, което включва 54 страни. Неговото приемане идва след десетилетия политическа реторика и малко реалистични възможности за осъществяването му.


Множеството подрегионални формати илюстрираха мисленето на повечето политици на континента, а оптимистите просто очакваха те постепенно да се трансформират в една нова и цялостна рамка.


Африканската континентална зона за свободна търговия (АКЗСТ) прави опит за създаване на общо икономическо пространство и пазар с различни свободи, но това е по-скоро дългосрочна политическа цел, отколкото обозрима вероятност.


Според ООН само до края на 2022 година вътрешно-континенталната търговия ще скочи с над 50%. Регионалната икономическа интеграция на Африка ще бъде изключително сложно начинание, насечено от дълбоки политически несъгласия, остатъчен протекционизъм, тежки инфраструктурни и институционални дефицити, недоверие между отделните държави, неравномерно развитие и други.


Но дори в този заплетен контекст достатъчно политически лидери признаха очевидните ползи от либерализацията и направиха съществена стъпка в тази посока.


Обратно в ЕС


Следващи вълни от търговска либерализация от страна на западния свят остават малко вероятни. От една страна в неговите рамки този процес е най-напреднал и върви от десетилетия. От друга, социалните възприятия и недоволства спрямо глобализацията ще се разтеглят и през започналото десетилетие.


Споразумението ЕС-Меркусор може въобще да не стане факт, а възможността Европа да възобнови / стартира преговори за подобни споразумения със САЩ и Китай е по-скоро теоретична.


Независимо от геополитическия императив малка остава и вероятността Джо Байдън да върне САЩ в ТТП-11. Пекин подхвърли намерения за членство в последното, но това е по-скоро външнополитически сигнал.


Погледнато отвисоко, тенденцията е за развитие и укрепване на свободната търговия в рамките на отделните региони на света и далеч по-малко между тях. Напълно възможно е тя да се задълбочи още повече, ако процесите на near-shoring наистина наберат скорост.


От тази гледна точка сме по-скоро свидетели на развитие и укрепване на регионални сили. В този смисъл сякаш глобализацията ще оцелее като регионализация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Мрън мрън мрън. Търговията и сега си е достатъчно свободна, а за България в частност е много по - добре по тясната свързаност на единния западен пазар. И без друго сме заляти от китайски и турски боклуци.

 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  Крайно време беше...

  Bukalemun
 3. 3 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Интересен материал. Авторът загатва че от глобализация се върви към регионализация. Ще бъде любопитно да се наблюдава развитието.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  Основна причина за тази нарастваща токсичност е решението на западните граждани да стоварят цялата вина за състоянието на собствените си икономики върху ускорената икономическа либерализация през последните десетилетия.
  =======
  Браво на западните граждани.....
  Не е за вярване, но се случва....
  Вече повече от половин век планетата изнемогва да работи като едно огромно ТКЗС....
  А в следствие населението се увеличава прекомерно...

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  И има право за това. Очертава се райониране на зоните за свободна търговия в световен мащаб. Запада използваше свободната търговия само да трупа огромни печалби. В момента, в който се появиха силни, бързо развиващи се конкуренти и той започна да ограничава достъпа им до своя пазар под различни предлози.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":И има право за това. Очертава се райониране на зоните за свободна търговия в световен мащаб. Запада използваше свободната търговия само да трупа огромни печалби. В момента, в който се появиха силни, бързо развиващи се конкуренти и той започна да ограничава достъпа им до своя пазар под различни предлози.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  Повод е спестяване на СО2 емисии!

  Раци, хванати в Германия се транспортират с камиони до Мароко и после обратно за немските вериги.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Интересен материал. Авторът загатва че от глобализация се върви към регионализация. Ще бъде любопитно да се наблюдава развитието.
  —цитат от коментар 3 на tsyrvulan  До коментар [#3] от "tsyrvulan":

  Само дето глобализация никога не е имало. Виж пост №5...

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Че какво лошо има да се конкурираме с свободно с китайските фабрики за робски труд. Нека по-добрият робовладелец победи

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "През 2018 година беше подписано "всеобхватно и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство", наричано ТТП-11. Това е договор за свободна търговия между 11 държави - Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам."

  Тук трябва да се добави, че ЕС също вече има подписани договори за свободна търговия с някои от гореизброените азиатски и тихоокеански държави. Например с Канада, Япония, Сингапур и последно с Виетнам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#8] от "blondofil":

  Не само е лошо, но и опасно.....
  Вече от няколко години китайците работещи в Сибир.....отглеждат дини....
  И естеството....тамошното местно население е във възторг....
  Верно.....не са вкусни и не миришат много на дини.....но успеха си е успех....
  Последния подобен рекорд бе на Брежнев......
  Тогава той бе горд че на заполярието успешно растат краставици в оранжерийни условия.....само с "няколко копейки" по скъпи от тези в Одеса....

  Само че тогава населението на планетата бе 4,5 милиарда....

  Bukalemun
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  в Сибир.....отглеждат дини....
  И естеството....тамошното местно население е във възторг...

  Лично съм наблюдавал бий на рускини пред тава с диня на ол инклузив. Ами не дадат повече...

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Има логика в тезата, че затварянето пречи на развитието - технологично, дигитализиране на процесите и дори в чисто организационен план. С това затваряне се опитва да се намали територията на която се вихрят популистите, но в крайна сметка това е краткосрочен или най-мнго срдносрочен план, което за действащия политик си е Ок, той няма реален шанс да управлява по-дълго и по тази причина да се вкарва в непопулярни истории.
  Но и другата възможност за широко и без налагане на стандарти в областа на технологията отваряне и либерализация също не е възможно, а не е добре и за нас, като потребители.
  В крайна сметка да се договаряш със страни, които не им пука нито за качество, нито за екология, означава или да се върнеш на тяхното ниво, нещо които дори у нас няма да се приеме ( виждате реакциите за чистотата на въздуха, сметищата и прочее) или да се оставиш да те лъжат в очите и да ти подбиват пазара с евтини боклуци.
  Що се отнася до "тревогата" за съдбата на глобализацията, все ми се струва че това е смешен плач. Глобализацията няма нужда нито от договори, нито от някакви мерки за подпомагане. От както има свят и са възникнали паричните взаимоотношения и търговия ( та дори и преди това на бартерна основа) хората са започнали да излизат от племенно родовите отношени и да си търсят поминъка и късмета по света, с което са турили началото на глобализацита. Т е като потенциалната енергия, винаги е готова да се превърне в кинетична - водата тече надолу.
  Какво е търсил Александър Македонски в Индия, римляните в Египет, Марко Поло в Китай, Колумб в Америка и това как да го наричем по друг начин освен глобализация?

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Конкретно в споразумението с Меркосур, рковничето е в храните и напитките. Още по-евтини и висококачествени вина, телешко, риба, дори сирена, зехтин и плодове (виждал съм чилийски ябълки, колкото малки пъпеши)- това оядените европейски ферме...ъъъ...селяни няма как да го позволят. На тях им дай субсидии до откат и да им бачкат нелегални африканци за 3 евро на час. Не случайно Макрон е пръв на барикадата.

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Търговия може и да е имало, свободна търговия- не чак толкова. Прочети си колко е била нормираната норма на печалба на един търговски кораб за далечно плаване (да не забравяме, че поне 20%) не са се връщали.
  Водата течала надолу. Обзалагам се, че си роден преди 1975- забравил си, как се пътуваше, да речем, до Пирот. Едно цяло поколение българи си зимина, без да е прекосило границата дори веднъж.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Напълно нормално, естествено и логично е да има затваряне на икономиките. Това е добре за националната сигурност.
  Трябва ли да напомням колко токсични са руските и китайските инвестиции?

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsyrvulan":И има право за това. Очертава се райониране на зоните за свободна търговия в световен мащаб. Запада използваше свободната търговия само да трупа огромни печалби. В момента, в който се появиха силни, бързо развиващи се конкуренти и той започна да ограничава достъпа им до своя пазар под различни предлози.
  —цитат от коментар 5 на Vlado Nikolov


  Абсолютно си прав. Либерализъм, отворено общество, свободна тъговия имаше докато имаше какво да се лапа в Източна Европа - централи, заводи, търговия, комунални услуги. Приватизираха, изкупиха или затвориха всичко, което може.
  И сега вече не сме либерали, а консерватори националисти за да си пазим това дето взехме докато бяхме либерали.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 17. 17 Профил на BRD
  BRD
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  Посадъчен материал картоф се изпраща от Германия в Египед,след което обратно в Германия с кораби - от там и за единния европазар...

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  "... свободната търговия в западните общества е вече политически токсична..."

  И свободата е токсична. Брюкселската империя скоро ще стане Райх. А тук ще му е опашката.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  "Какво е търсил Александър Македонски в Индия, римляните в Египет, Марко Поло в Китай, Колумб в Америка и това как да го наречем по друг начин освен глобализация?"

  Александър Македонски и търсил "Краят на света", но стигнал само до Индия;
  Римляните са търсили храна (жито), но са стигнали само до Египет (Персия ги е "ударила" яко - пленила им императора и грозно се е подиграла с него);
  Марко Поло е търсил "тайни", с които да спечели във Венеция. Ама друг ги е риализирал (книжните пари, барута, коприната);
  Колумб нищо не е търсил в Америка. Мислел е, че е достигнал Индия затова имаме "индианци" и "индийци").
  А какво точно се нарича "глобализация" е спорен въпрос:
  - САЩ не влязоха в ТТП-11, не е заради Тръмп, а заради "правата на другите" - останалите страни, кандидат-членки тогава, се възпротивиха финансовите транзакции да минават през американски банки като американските банки са "свещени крави"; не приеха удължена защита на "американските тайни" (12 години монополни права за лекарствени биологични продукти), а оставиха досегашните пет години (в случая Япония прави компромис, защото защитава чуждите продукти 8 години); не приеха "американската експертиза" за меродавна (напр. споразумението на ЕС и Канада включва взаимно признаване на клиничните изследвания правени на едно от двете места);
  - така наречените "споразумението за свободна търговия" всъщност не правят търговията свободна, дори в повечето случаи я ограничават - въвеждат се прагове на внос (квоти), на субсидии (държавна помощ) и добив; на заплащане (МРЗ), на валута (поддържане на определени авоари в чужда банка); ограничаване на инвестициите под формата "защита на националната сигурност"; гарантиране на монополни права (чрез удължаване на патенти за изобретения; data exclusivity) чрез уеднаквяване и снижаване на държавните такси; държавни стандарти (електроуреди за напрежение 220 волта, респективно 110 волта; размери в системата СИ или използване на "имперски мерки").
  Единствено, свобода получават банките - извършване на всякакви транзакции без контрола на коя и да е държава по споразумението. Където САЩ участват, контролът върху банките остава в САЩ (опция за налагане на санкциите. Иран/Русия няма как да блокират САЩисани сметки в реали/рубли, просто защото няма такива);
  - смешно е да се говори за "глобализация на свободната търговия", когато цената на основни суровини (нефт, газ, злато, паладий, вода - затапване на реки) и стоки (оръжие, самолети, наркотици) се диктува от картелни споразумения (ОПЕК, резерви на централните банки; военни картели; разузнавателни управления и тяхната "продукция", да кажем, "цветни революции").
  - отделно са догмите как 2% инфлация била здравословна (обезсмисляйки 30-40 годишните договори, каквито са при пенсионно и здравно осигуряване/застраховане). А пък дефлацията била вредна (оскъпявала дълговете на неразумните заемо-искатели) и населението, обезпаричено поради високите стандарти (на богатите), трябвало да бъде стимулирано за консумация чрез напечатване на измислени пари (разпределяни от богатите срещу солидна комисионна).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK