Защо 45-ят парламент не гласува нито едно решение за COVID-19

Здравният министър Костадин Ангелов повтори тезата си, че България се справя отлично с управлението на пандемията.

© Юлия Лазарова

Здравният министър Костадин Ангелов повтори тезата си, че България се справя отлично с управлението на пандемията.



Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


3362. Това е броят на починалите от COVID-19 за краткия период от изборите за 45-ото Народно събрание на 4 април до последното му пленарно заседание на 7 май. Статистиката вече не впечатлява никого, след като 15 календарни месеца всеки ден ставаме и лягаме с нея.


Анализ на данните показва, че "през 2020 г. смъртността при мъжете се е върнала в нивата си отпреди 20 години, а при жените - отпреди 10", обяснява Боян Юруков. Той работи професионално с бази данни и разглежда смъртността в България за десетилетия назад в блога си.




"Звучи абстрактно. Но ако вземем данните за общата смъртност, виждаме, че през последните 5 години (2015 - 2019 вкл.) средно на ден у нас са умирали около 295 души. През 2020 средно на ден са умирали около 340 души. Тоест сме губили с около 45 души повече от обичайното всеки ден."


Над половин милион ученици прекараха почти цялата учебна година в дистанционно обучение, а безработицата плавно, но трайно се покачва.


В същото време данни от медийна агенция "Персептика" показват, че от началото на пандемията средно 1/3 от цялото новинарско медийно съдържание е посветено на COVID-19.


На този фон очакването, че парламентът ще се занимае с управлението на здравната криза, изглеждаше оправдано. В деня на разпускането му обаче можем да отчетем, че реално не беше гласувано нито едно решение, което да засяга пряко управлението на епидемията и последиците от нея.


Различни приоритети, общо разочарование


На единственото си заседание сформираната здравна комисия успя да изслуша здравния министър Костадин Ангелов, който повтори тезата си, че България се справя отлично с управлението на пандемията.


"Това звучи безумно, на първите места по смъртност и на последните по ваксиниране сме", коментира Валентина Филаделфевс, член на комисията от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън". Според нея е разочароващо, че "реално 45-ото Народно събрание не можа да свърши нищо по отношение управлението на епидемията".


Сходно е и мнението на проф. Георги Михайлов от БСП, също член на комисията. "Ваксинационният план се провали, бяха взети и много погрешни решения от това правителство", коментира той. "Да изгониш децата от училище за цяла година е чудовищно. Никоя друга държава в Европа не го направи, и накрая епидемичните им резултати са по-добри", подчерта Михайлов.


За неуспеха на парламента да се намеси в управлението на пандемията той посочи като причина "липсата на настойчивост" у председателя на здравната комисия д-р Александър Симидчиев от "Демократична България".


Д-р Симидчиев от своя страна обърна внимание, че е липсвал консенсус в Народното събрание, че управлението на епидемията е приоритет.


"Този парламент беше натоварен с много високи предизборни очаквания, които в зала не можаха да бъдат реализирани, защото политическите сили имаха много различни приоритети", обясни депутатът. И той декларира неудовлетвореност от свършеното. До степен да се колебае дали да продължи в политическото поприще и след краткото си битие като депутат в 45-ия парламент.


Симидчиев беше вносител на единствения законопроект, третиращ пряко мерките за справяне с епидемията. С промени в Закона за здравето се предлагаше изработването на план за управление на пандемията с разписани предвидими критерии и срокове. Проектът обаче беше свален от парламентарната програма в последния пленарен ден по предложение на Тошко Йорданов от "Има такъв народ". В дневния ред остана да се разисква дали да бъде възложено на правителството да купи руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" по искане на левицата, въпреки че в момента в страната няма недостиг на ваксини и че сходен дебат вече имаше в 44-ия парламент.


Как здравето изпадна от дневния ред? Три хипотези


Според специалиста по медицинско право адвокат Мария Шаркова, парламентът е имал и времето, и правомощията да промени механизмите за управление на здравната криза, въпреки краткия си живот.


"Аз съм възмутена, че на фона на всичко случващо се Народното събрание отказа да обсъди предложението за промени в Закона за здравето. Създаването на критерии и предвидимост беше именно механизма, по който действаха държавите в Европа с по-добро управление на кризата", смята адвокат Шаркова.


Социологът Велислава Петрова тълкува тези събития с хипотезата, че работейки на практика в непрекъснат предизборен режим, партиите не са се осмелили да говорят с повече конкретика за здравната криза и да поемат конкретни ангажименти.


"Очевидно всички бяха насочени в посока следващите избори, това стана ясно веднага след като видяхме резултатите от 4 април. Може би се плашат първо как мнението им за управлението на пандемията ще се отрази на резултатите им, и второ - че ако се окажат в позиция да управляват, ще трябва да приложат това, което са обещали", смята Петрова.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Разочарование, но не и изненада в тези процеси вижда психологът Пламен Димитров. Според него в политиката успешни стават хората, които имат силен стремеж да наложат себе си, да властват, затова и темите, обслужващи стремежа към власт, са изтикали встрани здравните въпроси. Влияние оказва и силно невротичното отношение към пандемията. Проучване на екип, в който Димитров участва, сочи, че около 2/3 от хората у нас имат невротични реакции към пандемията, една от които е отрицанието, и политиците не са изключени от тази група. Въпреки това психологът намира, че дебатите в парламента са били много по-адекватни и свързани с реалността, от досегашния подход за управление на кризата.


"Не можеше да се очаква повече от тези хора, които имаха парламентарен живот по-малко от 10 дни", смята той.


"Вижда му се краят"


Надеждите, а и нагласите на хората в цяла Европа са, че периодът на ограничения е към своя край. Депутатите, цитирани по-горе, се изказаха в пълен синхрон с международните научни и здравни организации, че изходът от пандемията минава през някои задължителни стъпки, като бързата и масова ваксинация е основна сред тях.


Дали ще се намерят решенията, които да изведат страната от ниските нива на този показател, и дали ще се намерят хора, които да застанат зад тези решения - явно ще трябва да изчакаме още, преди да разберем.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Щото сичко е точно, можеше само да объркат далаверата. Сега КОЙТО трЕбе а си е на далавера си е на далавера.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Не им беше приоритет явно, което е тъжно.Уж щаба се провалил,а никой не предложи нещо различно.Ще видим сега служебния министър,може пък той да измисли нещо по-работещо.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  То да беше само за Ковида убо.
  ДВЕ неща си изгласувАха другите неща беа само мижи да те лажем
  1/ Затвърдиха си заплатите на 10 000 лева.
  Данби некой да се объка, че са по-големи - НЕ СА.
  2/ Избраха си шефка , в разраз с правилника за избор на председатил на НС.
  Ама им е простено - млади превратажийчета, още не са наясно с игрите.
  И накрая най-важното - Сложиха Майчето с неговата диплома, придобита у Москва за комсомолски ръководители, да оправя и разобличава ГЕРБавите мошеници и крадци на милиарди.
  И то горкото така се развихри, че забрави какво беше учило в Москва - че всички са невинни до доказване на противното.
  Не, че някой у Москва и го беше казал, казали са го още древните римляни.
  Но те са без значение - тия тогава не са правили пролетарски революции.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  Защо наистина не обърнаха внимание на Ковид 19? Преди те да имат мнозинство, а много от тях бяха дори извън парламента, всеки ден критики от всички опозиционни медии!

  Сега се умълчаха, явно по-добре от Боко няма какво да направят? Така са опозиционерите, като станат управляващи мигом забравят за какво са критикували.

  И се намерат медии, дето почват веднага да им търсят извинение!

 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Защото обществото има нужда от изчистване на наследството на Борисов.
  Това е най-важното. Тогава ще има и истински политики в борбата с COVID-19.
  А и авторката си противоречи - тя сама отбелязва, че въпреки натоварената програма парлмента имаше проект за промени в Закона за здравето и гласуването за Спутник V.
  За 9 дни е повече от добре, още повече че има много друга работа.

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1939 Весело

  "Защо 45-ят парламент не гласува нито едно решение за COVID-19"
  ..............
  Защото COVID -няма!
  Защото това е вирусът на манипулацията!
  Защото Хаджибабикян не сложи маска!
  Защото нямаше как да влезе за разглеждане в комисията на МаяМа!

 12. 12 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 354 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Не зная какво си гледал и слушал , но това не беше парламент , а ЦИРК !!!

 13. 13 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 554 Неутрално

  защото олигарсите не ги интересува ковид, то се видя за какво си платиха нови изборен закон само за това им стигна времето

 14. 14 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  Мисля, че хората трябва да бъдат оставени да се пазят сами като в Швеция, която задминахме въпреки мерките и щаба.

 15. 15 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Дневник, хубо насърчавате четенето, ама що на всяка статия анализ турите една книга уж с 10-е процента отстъпка? Разбира се,че няма да се купи на тази цена, защото като платиш за доставката ... де Илия на кирия. Напомня за времето от соца - купуваш си интересното заглавия в книжарницата, ама с пакет с друга книга на ненам кой си партиен другар. Що не направите литературен отдел и пак рекламирайте книги, тамън ще има и критика към нея и т. н. А това,че 45-я парламент не гласува ни едно решение за К 19 е защото повечето знаеха,че вирусът е последно медицински. За такава измислена пандемия ще ни завидят в другият край на Вселената.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  До коментар [#7] от "cpl40723722":

  "1/ Затвърдиха си заплатите на 10 000 лева."

  :ъжа! Трябва да повторите това още поне 99 пъти, та някой да се хване!

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":Не зная какво си гледал и слушал , но това не беше парламент , а ЦИРК !!!
  —цитат от коментар 12 на DRILL

  Забравих, че за вас парламент е когато министър-председателя разпорежда какво да се гласува.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Недраги ми бързащи да критикуват герберя!
  Ами защото 45-ят парламент работи всичко на всичко една седмица.
  За една седмица от коя страна на авгиевите обори на бандата на Борисов да започне, та поне нещо да успее да свърши?...И то през наглата и активна съпротива на герберската банда.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Защото "великите въстаници", никога не са се интересували от проблемите на обикновения човек. Затова, вместо решения за Ковида, те се опитаха, за щастие безуспешно, да прекарат лобистки закони-Юбер и "спаси олигарх".

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Новият здравен министър досега е защитавал тезата че Ковида е грипче и че РНК ваксини са невъзможни. Отиваме към белоруския вариант, ръководени от нашенски Лукашенко, но с много чалга. Чака-рака в 7/8 такт.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Гневно

  То да беше само за Ковида убо.ДВЕ неща си изгласувАха другите неща беа само мижи да те лажем1/ Затвърдиха си заплатите на 10 000 лева.Данби некой да се объка, че са по-големи - НЕ СА.2/ Избраха си шефка , в разраз с правилника за избор на председатил на НС.Ама им е простено - млади превратажийчета, още не са наясно с игрите.И накрая най-важното - Сложиха Майчето с неговата диплома, придобита у Москва за комсомолски ръководители, да оправя и разобличава ГЕРБавите мошеници и крадци на милиарди.И то горкото така се развихри, че забрави какво беше учило в Москва - че всички са невинни до доказване на противното.Не, че някой у Москва и го беше казал, казали са го още древните римляни.Но те са без значение - тия тогава не са правили пролетарски революции.
  —цитат от коментар 7 на cpl40723722


  Това герберските тролове хем сте нагли, хем сте глупави!
  За една седмица просъществуване колко пари ти взеха депутатите от 45-ия парламент бе сине майчин?
  Остави другото ама и тази лъжа за повишаване на заплатите не ви ли е срам да продължавате да я повтаряте?
  Изобщо цялото ти мерзко писание е точ в точ копи пейст от лъжите на как ви Севда.
  Ама то, когато има да се крият и замазват толкова далавери, толкова кражби, толкова крупни обири и разбивания на хазната не само с тропане на крачета и вдигане на шум като непослушни гимназистки ще прибегнете ами и до всякакви лъжи и манипулации ще я докарате.
  БандЕтска му работа!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Alexander Kotcev
  Alexander Kotcev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вируса Борисов убива повече от тази така наречена пандемия.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Гневно

  До коментар [#19] от "uvtest":
  Мамин сладък!
  Три мандата се влачихте като стадо, три мандата се чудехте как да прокарате всичките си мутренскки закони и подзакончета и сега когато най-накрая ви изхвърлиха като мръсни котета от властта, се сетихте за "обикновения човек". Да се опитвате да търсите отговорност от един парламент просъществувал една седмица е толкова подло и долно, че няма мярка да се измери.
  Нямате ни чест, ни доблест, нито съвест!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Защото всъщност нямаше какви решения да се взимат. За щастие дори Борисов беше принуден да купи от нормалните ваксини колкото е възможно, няма време за цялостна промяна на плановете с нещо адекватно, след месеци зелени коридори, ваксиниране на парче и липса на капацитет, за да се приоритизират възрастните примерно, мерки очевидно никой не иска, така че само остана да чакаме, слагаме ваксини на който иска и да се надяваме на другите държави да ни дадат пример, защото сами не можем да се оправим.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4811 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Това герберските тролове хем сте нагли, хем сте глупави!"

  Иначе не биха били гербери! Те са такива, какъвто е и бащицата им Борисов!

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 3064 Неутрално




  Да се опитвате да търсите отговорност от един парламент просъществувал една седмица
  —цитат от коментар 23 на Храбър


  Рожбе, ГЕРБ със своите 75 депутата ли е виновен, че Парламентът едвам издаяни един месец, или партиите на изчегъртването? После, ако ГЕРБ не са се грижили за обикновения човек, защо вие поне не опитахте да го направите, ами още с влизането си в НС, започнахте да се грижите за обикновения, обвинен и със запорирано имане олигарх?

 27. 27 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Е, как защо??? Мутрите на Галева, лилавите и чалгарите, последното нещо което ги вълнуваше, бе ковид пандемията!
  От къде на къде ще гласуват нещо, което не ги интересува?
  Те ще гласуват за това , Божков, Арабаджиеви, Баневи, а , беглеца в Белград..... Бо- бо-ко-ви.... и прочее "жертви " на "хунтата ", " мутрата "....

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  "Според специалиста по медицинско право адвокат Мария Шаркова, парламентът е имал и времето, и правомощията да промени механизмите за управление на здравната криза, въпреки краткия си живот."
  *
  Пак ли тази Мария Шаркова?
  Според същата тази адвокатка задължителното носене на маски било нарушения на закона. Цяла статия написа когато въведоха маските да ни убеждава, че недоказано заразените трабвало да се считат по презумпция незаразени(?!) и не можело да се задължават да носят маски, защото се нарушавали правата им.
  Имаше и няколко статии в "Дневник" за ограничаване на гражданските права заради епидемията.
  Такива като Мария Шаркова бяха против мерките за безопасност, едни даже гориха маски на площада, а пРезидентът също пренебрегна предупрежденията, пък после защо хората не ги спазвали. Славчо беше категорично против мерките и нееднократно го беше заявявал.
  Изразявайки подобни позиции, всеки от публичните личности носи своята отговорност пред обществото. Жалкото е, че хората имат много къса памет и не си спомнят кой какво е говорили и правил.

 29. 29 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1871 Любопитно

  Я виж, Свободната Европа логистично обслужва новото мнозинство в парламента, защо нямали решение за Ковид?

  Защото се занимаваха с реваншистко гонене на вещици, с Народен съд!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  Щото е лесно да критикуваш с общи лафове като "най-висока смъртност", "не даде приоритет", "провал на ..." обаче като се стигне до конкретни действия, позваш да се усещаш как ще те застигне агресивното недоволството на една или друга група. Даже и Симидчиев, дето искаше "правила за управление на ковид кризата" като се оказа в положение да ги наложи, почна да се ослушва и да увърта че неговите правила щели да бъдат за управление на следващата пандемия. И моята прогноза е че и така ще си продължат нещата и при всяко следващо правителство - мерки според текущата ситуация, ваксиниране по желание и стискаме палци да не дойде нов щам и да обезсмисли ваксините.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  По добре нищо да не правят. “Мерките” вече са доказано неработещи о безсмислени. Като човек погледне общата статистика, дори става ясно че и общата смъртност не е кой знае колко повече сравнено с предни години. Единственото повишение е заради обърнатата “здравна” система, нездравословния живот с висене на затворено и дишане през парцал както и поради най големия бич - огромния стрес и паника който обхвана много хора благодарение на медии и политици

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#24] от "fpyyh":

  Много ми е любопитно, как си го представяте това "приоритизиране на възрастните" на практика ? Всички домове бяха в първата фаза и на практика всеки желаещ там е получил ваксина. От там нататък, всеки човек, включително възрастните са могли да се запишат при джипито, което би ги викнало с приоритет. Или биха могли да отидат по зелен коридор. На практика единствената реално действие за приоритизиране би било да не се ваксинира никой друг освен над някакъв възрастов праг. Но предвид че сред старците няма много желаещи, докато се натуткат ще дойде другата нова година. И ще бъдем в абсурдната ситуация да имаме ваксини но да не ги слагаме защото някакви се чудят дали искат да се ваксинират.

 33. 33 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 750 Неутрално

  А дали ще разберем, колко уплашени здрави хора са "лекувани" в частните болници на Другарите, под чиито контрол са повечето медии?!

 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Точно така. В Германия се получи ситуацията да не могат да се ваксинират други хора докато не се ваксинират напълно групите с приоритет. Това забавя общия ход на ваксинацията и освен това по-младите ходят на работа и на повече места, докато възрастните могат и да си стоят вкъщи.
  В България който иска може да се ваксинира. Единственият проблем беше с доставката на ваксините, но такъв проблем имаше и в цяла Европа.
  Друг проблем, който също не е само български е ваксината на Астра Зенека, която хем дава повече нежелани ефекти, можещи да доведат до смърт, хем и времето между двете инжекции е много дълго. В някои държави ваксинираха задължително определени групи само с Астра Зенека, без да им дадат право на избор. Това беше поради факта, че тези ваксини бяха вече закупени.
  Прекратяването на договора не е само поради неритмични доставки, а поради горните причини. И понеже вече са дадени парите, не го казват публично.

 35. 35 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1223 Весело

  Не гласуваха нищо за коронката, защото проумяха, че тази тема е воденичен камък и който предложи или гласува някакви ограничения на основни човешки права, които, още повече, да се налагат автоматично, потъваше като политическа формация на предсрочните избори. Разберете! На хората им писна! Хората си искат свободата! ... :-)

 36. 36 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Защото им е през оная работа, какво става с хората на тази територия!

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#33] от "mara71":

  Недейте с тия глупости, няма здрави хора в болниците. И дори да е имало някои хипохондрик в началото и дори октомври, то след нова година се влизаше само при наистина крайна необходимост (и голяма доза късмет/връзки). И това ви го казвам от първа ръка - познавам лично няколко човека дето влезнаха в болница и за съжаление и няколко не излезнаха.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#31] от "Billy Pilgrim":

  Вие вярвате ли си като ги пишете тия глупости ? Колко човека познавате умрели от "грип" в последните 10 години преди ковида - аз нито един. А само за тази година познавам няколко човека на средна възраст и индиректно още доста които си отидоха. Да, сигурно няколко от тях биха си отишли и иначе но едно 25% според статистиката определено ги няма заради ковида.

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Е,защо работи само една седмица,след като "партиите на промяната" ?! имаха над 160 депутата?!

 40. 40 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 873 Неутрално

  45-ит парламент се задъхваше от популистки и предизборни речи.Той беше продължение на предизборната пропаганда преди 4 април.Здравната комисия нищо не свърши.Но за сметка на това се разигра втори действие на костинбродската афера.

 41. 41 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Мисля, че хората трябва да бъдат оставени да се пазят сами като в Швеция, която задминахме въпреки мерките и щаба.
  —цитат от коментар 14 на Тsonkooo

  Не само ние. Почти навсякъде в Европа, където се вихрят невиждани репресии положението е по-зле от Швеция. При това без въобще да се взимат предвид колетералните щети!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 42. 42 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1566 Неутрално


  Защото голяма част от новите депутати горяха маски през миналото лято.

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  Ако ги отчитахме по стандартите от предна година, нямаше да знаеш за никой починал от "ковид". Щеше да е от пневмония, от сърдечни проблеми, усложнения заради диабет и т.н. Просто причината не я пишеха "грип", нито пък някой правеше тестове като див за да търси заразени с грип. Сегашните починали ги водят от "ковид" само защото го търсят под дърво и камък тоя ковид. И разбира се на един наплашен човек след като му кажеш че е болен от ковид имунитета му е много скапан от стреса и вероятността да има усложнения е много по-голяма, но не заради Кашлицаата ами заради стреса. Аз познавам много хора дето минаха през кашлицата и нищо им нямаше. Визирам поне 30тина случаи на познати преминали през короната. За някой е било като малко по-сериозен грип, но при повечето мина с много слаби симптоми, почти никакви, а колко още хора го минаха без да усетят и да си правят тест. Пълна манипулация беше тази пЛандемия, как може още да вярвате на всичките глупости и лъжи след като вече повече от година ви правят на маймуни.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  За две седмици, кое по-напред трябваше да гласуват. Половината от започнатото мина само на първо четене.

 45. 45 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":

  Ами като в Малта, с писма. Дядо ми, който живее в горно нанадолнище и няма лекар на 50км наоколо, само се е записал в този регистър, той СМСи не може да праща. А джипито му, като няма задължение да взима ваксини и не му се занимава, не слага. Остава вариант да ходи и да чака на опашки, на 90 години, сред потенциално болни хора, половината от които не носят маски и кашлят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#43] от "Billy Pilgrim":

  Да, много хора го преболедуваха без проблеми но за съжаление и много не успяха. Но е факт че смъртността в България е нараснала с 25% и повечето от тях са пряко или косвено причинени от ковида. Да, сигурно има и някакъв брои умрели заради забавено лечение, заради стрес от цялата драма. Но по моя лична преценка това са много, много редки ситуации.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#45] от "fpyyh":

  И какъв е смисъла да се ваксинира вашия дядо, дето живее сам в гората и то от пенсия и може да си седи в изолация оше години наред без проблем ? Вируса ходи по хората дето се събират заедно и общуват. И защо всички тия хора трябва да чакат вашия дядо да се назлъндисва дали иска или не иска точно тая ваксина, някои да ходи да го ваксинира и чак тогава да пуснем реално общуващите хора. И нали не забравяте че точно от активните хора идва пенсията на дядо ви, без тях няма пенсии, няма ваксини, нищо няма !!!

 48. 48 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#46] от "m17":

  За изминалата година увеличената смъртност не е 25 процента, провери си данните.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#48] от "Billy Pilgrim":

  Съвсем си е толкова. При около 100 хиляди в нормална година, тази година имаме 130 хиляди. Т.е тия 30 хиляди са си точно увеличена смъртност: https://www.economist.com/graphic-detail/coronavirus-excess-deaths-tracker

 50. 50 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Защо,защо?Защото това беше жив парламент,а борбата с пандемията е умряла работа.Затова.Пък и за да не кажат хората,че всички са маскари.

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Не ми цитирай никакви източници, които говорят за коронавирус. Имаше днес статия в дневник, цитирам от нея:
  "през последните 5 години (2015 - 2019 вкл.) средно на ден у нас са умирали около 295 души. През 2020 средно на ден са умирали около 340 души."

  Тия 40 човека увеличение не са 25 процента. Отделно 295 е средното за предни 5 години, което значи че в най-смъртоностните от тези 5 години борйката средно на ден е доста повече от 300

  В същата статия се спомнава че смъртността при жените е както преди 10 години а при мъжете както преди 20 години.

  Затова казвам че ви баламосват. Цяла година ни пишат за по 100, 200, 300 и повече починали на ден "от коронавирус". Ако това е вярно защо тогава нямаме по 200 човека повече починали на ден за 2020 година? Ами бройката на починалите е съвсем малко повече от най-смъртоносните последните години и на практика е идентична с тази преди 10-15 години когато никой не е говорил за пандемия и не сме съсипвали здравната система с "мерки"

 52. 52 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Защото не е интересно, не е новина. Защото е нужна мисъл и креативност , решителност, които липсват сред гръмогласните нови парламенаристи.

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3539 Неутрално

  Сега пък според психолога тия дето продължаваме да задаваме въпроси по ковед темата сме биле невротици, луди някакви.
  Това е дежавю за наште психолози.

 54. 54 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 595 Неутрално

  "Анализ на данните показва, че "през 2020 г. смъртността при мъжете се е върнала в нивата си отпреди 20 години, а при жените - отпреди 10", обяснява Боян Юруков."

  Как няма да се върне 20 години, като се лекува само една болест. Пак сме добре като не се е върнала 100 години.

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Недраги ми бързащи да критикуват герберя!Ами защото 45-ят парламент работи всичко на всичко една седмица.За една седмица от коя страна на авгиевите обори на бандата на Борисов да започне, та поне нещо да успее да свърши?...И то през наглата и активна съпротива на герберската банда.
  —цитат от коментар 18 на Храбър


  Ами когато времето е малко Първо се върши Най-Важното. Това което ще е най-полезно за хората през следващите 3 месеца докато се сформира ново правителство.

  КОЕ е най-важното за хората? Ако похиташ на улицата 100 души 90 от тях ще ти отговорят "Здрави да сме, останалото ще се оправи". На КАКВО обърна най-много внимание парламента? На Предицборната Агитация срещу ГЕРБ, комисии, ревизия на управлението и т.н.

  Като че ли за 10 дена нещо ще свърши такава комисия да прегледа 10 години управлене. Естествено че няма да успее. И затова важното беше да оставят за служебното правителство добра основа да помага на хората в Ежедневният им живот. И това определено не са изборите, те са само 1 ден.

  НО на такава предизборна агитация се отделяше най-много /на практика единственото/ време. И естестествено за най-важното за хората, здравето не остана време, дори не беше разгледано.

  Статията поставя много важен въпрос, за ПРИОРИТЕТИТЕ. И ясно се видя, че приоритет за тази шарена сбирщина са партийните интереси, не интересите на хората.

  Единстмено за болни костовисти като вас Най-Важното е вашата партийка да прескача изборната бариера. За огромното мнозинство от хората ТЯ не е важна и го демонстрират ясно с бойкотирането на изборите. Важни за тях са здравето и доходите им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#51] от "Billy Pilgrim":

  Доста дълго време смъртността се движеше в рамките на последните 5 години. Но от графиката ясно се виждат две страховити нараствания, ноември-декември 2020г и март-април 2021г. И те напълно съвпадат с втората и третата вълна.

  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2021_W17.png

  Колко от смэртншти случаи са от ковид и колко от на практика пълното абдикиране на здравната система от грижата за останалите болни не е ясно. Но е факт, че по процент смъртност на постъпилите в болница с ковид ние надминаваме дори тежко засегнатите Испания и Италия /имаме 4-5% от случаите а при тях е 2-3%/.

  https://corona.help/

  Възможните обяснения са много. Но ние имаме една от най-ниските продължителност на живота в ЕС /далеч преди ГЕРБ за мераклиите да политицират/. И е логично толкова болно население да понася много тежко заразата с вирус засягащ фундамента на живота, снабдяването на организма с кислород.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Няма нито необходимост,нито би имало полза от какъвто и да е акт на Народното събрание.Нито от промяна на закон,нито от решение за въвеждане на извънредно положение или отмяна на извънредната епидемична обстановка.Каквото трябва и може да се направи е компетентност на Министерски съвет и агенции и служби.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK