Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© ReutersМалта отново отвори ресторантите тази седмица, след като министърът на здравеопазването на острова заяви, че кампанията за ваксинация срещу COVID-19 е вече е обхванала 60% от населението и новите случаи са намалели до около 15 дневно.


Заведенията в туристическа Малта бяха затворени през март, когато беше отбелязан рекорд от заболели за един ден от 510 души, а средиземноморският остров с население от около 450 хил. затегна ограниченията с надежда да отвори отново за туризъм на 1 юни.


Два месеца по-късно болни почти няма, но маските продължават да са задължителни и на открито, част от учениците учат дистанционно, а полицията глобява по около 1000 души седмично за неспазване на ограниченията. Най-вече за неносене на маска, но също и за нарушаване на забраната за събиране на повече от четирима души на открито и гостуване извън разрешения кръг от няколко семейства.
Информационната кампания на правителството за разхлабване на ограниченията се нарича "Почувствай се свободен отново" (Feel Free Again).


В неделя здравният министър Крис Фърн се похвали, че 60% от пълнолетното население е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, повече от два пъти над средното за ЕС, като усилията се насочват вече към 30-годишните. Всеки четвърти малтийски гражданин е напълно ваксиниран.


В началото на май Малта надмина европейския шампион във ваксинирането - Великобритания, достигайки 79.82 поставени дози на 100 души население срещу 74.66 в Обединеното кралство.


Ваксинационната стратегия: Купи много, разпредели бързо


За разлика от Унгария, която е втора по скорост на ваксиниране в ЕС заради използването на два вида допълнителни ваксини, които не са лицензирани за продажба в ЕС, Малта се придържа към традиционната за останалите европейски държави стратегия. Властите предлагат четирите одобрени от европейския лекарствен регулатор ваксини, които са купени чрез предварителните договори на Европейската комисия. Населението беше разделено на приоритетни групи, здравните специалисти бяха предварително мобилизирани за ваксинациите, а масова информационна кампания насърчаваше на населението да не отлага имунизациите, разяснявайки въпроси и разбулвайки митове.


Като най-малобройна европейска членка Малта имаше най-малка квота от резервираните за ЕС ваксини. С население от 0.11% от европейското страната можеше да получи не повече от 2.5 млн. ваксини от всички седем производители, които имаха договори с Брюксел.


Правителството избра да купи възможно най-много. Цялата квота беше поръчана - над 2 млн. ваксини, достатъчни за поставянето на по четири дози на жител, т.е. два пъти повече от необходимото. Това позволи на Малта да се подсигури срещу неблагополучия с някои от ваксините от европейския ваксинационен портфейл, както и с проблеми с доставките. И двете неща се случиха, но благодарение на участието си в преразпределението на отказани от други държави ваксини Малта имаше достатъчно иРНК ваксини, които бяха регистрирани за употреба първи, и успя още в началото да вземе преднина. Така през януари и февруари в страната се използваше почти изцяло ваксината на BioNTech/Pfizer и по-късната регистрация на AstraZeneca и последвалите проблеми с доставката ѝ, не засегнаха скоростта на ваксиниране.


Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© Our World Data


Стратегията беше подсилена от решението за незабавното използване на всички пристигащи количества, както и от предварително направената организация за разпределение на часовете за ваксиниране. Развита като дестинация за здравен туризъм, Малта има и гъста мрежа от медицински кабинети, които бяха включени в кампанията за ваксинация.


Доброто планиране на доставките и организацията на място позволиха още през март скоростта на ваксиниране да надмине очакванията. В момента Малта ваксинира седмично малко под 3% от населението си.


Вестник Malta Today писа, че властите първоначално са планирали да ваксинират 80% от гражданите на възраст над 80 години до края на март, което беше и европейска цел. Накрая към тази дата са ваксинирани 95% от възрастовата група (в България 5.6%). Към края на април две трети от хората над 50 г. вече са получили поне една доза. Имунизацията е отворена за над 30-годишните, като през май ще започне ваксинирането на младежите между 16 и 18 г. Правителството обяви, че изчаква само одобрението на европейския лекарствен регулатор, за да включи в кампанията и децата между 12 и 15 г.


Разпределение на приоритетите


Тъй като определянето на приоритетните групи за ваксиниране в ЕС беше оставено на страните членки, имунизацията се оказа различна в 27-те държави. Някои правителства дадоха преднина на нуждите на държавата, повечето започнаха от пациентите с най-висок риск от смърт - възрастните хора.


Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© Reuters


В Малта изборът комбинира двата подхода, съчетавайки рисковите групи и важните за функционирането на държавата професии.


Така в първа приоритетна група освен медиците на първа линия и персоналът в старческите домове, бяха ваксинирани обитателите на социалните домове и хората над 85 г. Във втората група полицаите, митничарите, шофьорите в обществения транспорт и други професии на първа линия бяха включени заедно с възрастните между 80 и 85 г., а в трета - учителите и възпитателите в детските градини, бяха ваксинирани заедно с хората между 70 и 80 г. и хронично болните с повишен риск. В четвъртата приоритетна група влязоха възрастните над 60 г. и останалото население, като покани за поставяне на ваксина се изпращат в обратна прогресия от по-възрастни към по-млади.


Привличане чрез удобство


Комуникацията към различните групи беше направена по удобен за тях начин, така че хора да не се отказват, защото не могат да се справят с изискванията за регистрация. Различните професионални групи бяха организирани на работните си места, но държавата положи усилие да направи системата удобна за възрастните хора. Така в трите групи на хората над 70-годишна възраст, за които писмата са най-привичната форма за общуване с държавата, бяха разпратени писма по пощата с час и ден за ваксиниране. В тях беше предложен специален телефон, на който да пренасрочат часа, ако не им е удобен. Системата чрез пощата беше изоставена през април поради изчерпване на групите, привикнали да общуват чрез писма.


На хората под 60 г. властите предложиха регистрация през интернет като потвърждението за имунизация се изпраща чрез SMS, а пренасрочването се извършва по телефон чрез специално отворена телефонна линия за помощ за ваксинация.


Голямото отваряне: "Почувствай се свободен отново"


Говорейки пред парламента в началото на седмицата, здравният министър Крис Фърн заяви, че след края на кампанията стратегията за борба с COVID-19 ще се фокусира върху увеличаване на възможностите за геномно секвениране на пробите от тестовете, за да се установи достатъчно рано наличие на новите, по-заразни варианти на коронавируса, както и върху планиране на евентуални допълнителни доставки, ако се наложи подсилване на ваксинната защита с трета доза.


Както изглежда, Малта се стреми към постигането на колективен имунитет на населението си в края на юни, няколко седмици преди ЕС. Европейската комисия изтегли за средата на юли първоначалните си планове за ваксиниране 70% от пълнолетното население в страните членки до края на септември, след като успя да договори предсрочни доставки.


Причината за бързането в Малта освен здравна е икономическа. Туризмът е основният източник за приходи на страната. Властите вече решиха от 1 юни маските да не бъдат задължителни на плажа и около басейните, магазините и ателиетата за услуги да очакват туристите отворени.


Правителството предложи ваучерна схема за луксозните хотели, при която резервиралите могат да получат до 200 евро отстъпка в петзвездните места за настаняване. Бюджетът и собствениците на хотели си поделят разходите по финансирането на схемата.


Британските туристи представляват една четвърт от почиващите в Малта и затова първият списък на Лондон с държави, до които пътуването не изисква карантина, беше неприятна изненада. Малта има повече ваксинирано население от Великобритания, но министърът на туризма Клейтън Бартоло заяви, че продължават да работят усилено, за да гарантират, че ще бъдат включени при следващия преглед на списъка преди края на май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK