Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© ReutersМалта отново отвори ресторантите тази седмица, след като министърът на здравеопазването на острова заяви, че кампанията за ваксинация срещу COVID-19 е вече е обхванала 60% от населението и новите случаи са намалели до около 15 дневно.


Заведенията в туристическа Малта бяха затворени през март, когато беше отбелязан рекорд от заболели за един ден от 510 души, а средиземноморският остров с население от около 450 хил. затегна ограниченията с надежда да отвори отново за туризъм на 1 юни.


Два месеца по-късно болни почти няма, но маските продължават да са задължителни и на открито, част от учениците учат дистанционно, а полицията глобява по около 1000 души седмично за неспазване на ограниченията. Най-вече за неносене на маска, но също и за нарушаване на забраната за събиране на повече от четирима души на открито и гостуване извън разрешения кръг от няколко семейства.
Информационната кампания на правителството за разхлабване на ограниченията се нарича "Почувствай се свободен отново" (Feel Free Again).


В неделя здравният министър Крис Фърн се похвали, че 60% от пълнолетното население е получило поне една доза ваксина срещу COVID-19, повече от два пъти над средното за ЕС, като усилията се насочват вече към 30-годишните. Всеки четвърти малтийски гражданин е напълно ваксиниран.


В началото на май Малта надмина европейския шампион във ваксинирането - Великобритания, достигайки 79.82 поставени дози на 100 души население срещу 74.66 в Обединеното кралство.


Ваксинационната стратегия: Купи много, разпредели бързо


За разлика от Унгария, която е втора по скорост на ваксиниране в ЕС заради използването на два вида допълнителни ваксини, които не са лицензирани за продажба в ЕС, Малта се придържа към традиционната за останалите европейски държави стратегия. Властите предлагат четирите одобрени от европейския лекарствен регулатор ваксини, които са купени чрез предварителните договори на Европейската комисия. Населението беше разделено на приоритетни групи, здравните специалисти бяха предварително мобилизирани за ваксинациите, а масова информационна кампания насърчаваше на населението да не отлага имунизациите, разяснявайки въпроси и разбулвайки митове.


Като най-малобройна европейска членка Малта имаше най-малка квота от резервираните за ЕС ваксини. С население от 0.11% от европейското страната можеше да получи не повече от 2.5 млн. ваксини от всички седем производители, които имаха договори с Брюксел.


Правителството избра да купи възможно най-много. Цялата квота беше поръчана - над 2 млн. ваксини, достатъчни за поставянето на по четири дози на жител, т.е. два пъти повече от необходимото. Това позволи на Малта да се подсигури срещу неблагополучия с някои от ваксините от европейския ваксинационен портфейл, както и с проблеми с доставките. И двете неща се случиха, но благодарение на участието си в преразпределението на отказани от други държави ваксини Малта имаше достатъчно иРНК ваксини, които бяха регистрирани за употреба първи, и успя още в началото да вземе преднина. Така през януари и февруари в страната се използваше почти изцяло ваксината на BioNTech/Pfizer и по-късната регистрация на AstraZeneca и последвалите проблеми с доставката ѝ, не засегнаха скоростта на ваксиниране.


Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© Our World Data


Стратегията беше подсилена от решението за незабавното използване на всички пристигащи количества, както и от предварително направената организация за разпределение на часовете за ваксиниране. Развита като дестинация за здравен туризъм, Малта има и гъста мрежа от медицински кабинети, които бяха включени в кампанията за ваксинация.


Доброто планиране на доставките и организацията на място позволиха още през март скоростта на ваксиниране да надмине очакванията. В момента Малта ваксинира седмично малко под 3% от населението си.


Вестник Malta Today писа, че властите първоначално са планирали да ваксинират 80% от гражданите на възраст над 80 години до края на март, което беше и европейска цел. Накрая към тази дата са ваксинирани 95% от възрастовата група (в България 5.6%). Към края на април две трети от хората над 50 г. вече са получили поне една доза. Имунизацията е отворена за над 30-годишните, като през май ще започне ваксинирането на младежите между 16 и 18 г. Правителството обяви, че изчаква само одобрението на европейския лекарствен регулатор, за да включи в кампанията и децата между 12 и 15 г.


Разпределение на приоритетите


Тъй като определянето на приоритетните групи за ваксиниране в ЕС беше оставено на страните членки, имунизацията се оказа различна в 27-те държави. Някои правителства дадоха преднина на нуждите на държавата, повечето започнаха от пациентите с най-висок риск от смърт - възрастните хора.


Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19

© Reuters


В Малта изборът комбинира двата подхода, съчетавайки рисковите групи и важните за функционирането на държавата професии.


Така в първа приоритетна група освен медиците на първа линия и персоналът в старческите домове, бяха ваксинирани обитателите на социалните домове и хората над 85 г. Във втората група полицаите, митничарите, шофьорите в обществения транспорт и други професии на първа линия бяха включени заедно с възрастните между 80 и 85 г., а в трета - учителите и възпитателите в детските градини, бяха ваксинирани заедно с хората между 70 и 80 г. и хронично болните с повишен риск. В четвъртата приоритетна група влязоха възрастните над 60 г. и останалото население, като покани за поставяне на ваксина се изпращат в обратна прогресия от по-възрастни към по-млади.


Привличане чрез удобство


Комуникацията към различните групи беше направена по удобен за тях начин, така че хора да не се отказват, защото не могат да се справят с изискванията за регистрация. Различните професионални групи бяха организирани на работните си места, но държавата положи усилие да направи системата удобна за възрастните хора. Така в трите групи на хората над 70-годишна възраст, за които писмата са най-привичната форма за общуване с държавата, бяха разпратени писма по пощата с час и ден за ваксиниране. В тях беше предложен специален телефон, на който да пренасрочат часа, ако не им е удобен. Системата чрез пощата беше изоставена през април поради изчерпване на групите, привикнали да общуват чрез писма.


На хората под 60 г. властите предложиха регистрация през интернет като потвърждението за имунизация се изпраща чрез SMS, а пренасрочването се извършва по телефон чрез специално отворена телефонна линия за помощ за ваксинация.


Голямото отваряне: "Почувствай се свободен отново"


Говорейки пред парламента в началото на седмицата, здравният министър Крис Фърн заяви, че след края на кампанията стратегията за борба с COVID-19 ще се фокусира върху увеличаване на възможностите за геномно секвениране на пробите от тестовете, за да се установи достатъчно рано наличие на новите, по-заразни варианти на коронавируса, както и върху планиране на евентуални допълнителни доставки, ако се наложи подсилване на ваксинната защита с трета доза.


Както изглежда, Малта се стреми към постигането на колективен имунитет на населението си в края на юни, няколко седмици преди ЕС. Европейската комисия изтегли за средата на юли първоначалните си планове за ваксиниране 70% от пълнолетното население в страните членки до края на септември, след като успя да договори предсрочни доставки.


Причината за бързането в Малта освен здравна е икономическа. Туризмът е основният източник за приходи на страната. Властите вече решиха от 1 юни маските да не бъдат задължителни на плажа и около басейните, магазините и ателиетата за услуги да очакват туристите отворени.


Правителството предложи ваучерна схема за луксозните хотели, при която резервиралите могат да получат до 200 евро отстъпка в петзвездните места за настаняване. Бюджетът и собствениците на хотели си поделят разходите по финансирането на схемата.


Британските туристи представляват една четвърт от почиващите в Малта и затова първият списък на Лондон с държави, до които пътуването не изисква карантина, беше неприятна изненада. Малта има повече ваксинирано население от Великобритания, но министърът на туризма Клейтън Бартоло заяви, че продължават да работят усилено, за да гарантират, че ще бъдат включени при следващия преглед на списъка преди края на май.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Ваксинирани в общия затвор Малта.

 3. 3 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Два месеца по-късно болни почти няма, но маските продължават да са задължителни и на открито, част от учениците учат дистанционно, а полицията глобява по около 1000 души седмично за неспазване на ограниченията. Най-вече за неносене на маска, но също и за нарушаване на забраната за събиране на повече от четирима души на открито и гостуване извън разрешения кръг от няколко семейства.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Едва ли "мерките" са допринесли чак толкова за добрия резултат. Ваксинацията е важната. А носенето на маски на открито е величайша глупост.

  Сам съм, други няма...
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  Интересното е как всички говорят против Британците по всякакъв повод, но всички постоянно се сравняват с тях и всички южни страни в Европа говорят само за това как искали Британските туристи.....😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Статистиката е за населението , но не и за гастарбайтерите, които са поне още толкова - сърби, май един и, българи

 6. 6 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Все пак е по-лесно да се извърши ваксинацията на държави с малко население.
  Сейшелите, Малдивите, Гибралтар - това са отличниците.
  Но не може да се сравнява с кампаниите в държави като Великобритания, САЩ, Израел.
  Реално отличника в ЕС е Унгария.

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  ''...рекорд от заболели за един ден от 510 души...''

  влезли в болница 510 за един ден или ''положителни''?

  щото тая еквилибристика с ''положителни'', ''заболели- безсимптомни'' се оказа като дантела и се прокъса .

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Два месеца по-късно болни почти няма, но маските продължават да са задължителни и на открито, част от учениците учат дистанционно, а полицията глобява по около 1000 души седмично за неспазване на ограниченията.
  ______________________________________________________________

  Въпреки успехите маските ще продължат да се носят?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Гневно

  "Вестник Malta Today писа, че властите първоначално са планирали да ваксинират 80% от гражданите на възраст над 80 години до края на март, което беше и европейска цел. Накрая, към тази дата са ваксинирани 95% от възрастовата група (в България 5.6%). Към края на април две трети от хората над 50 г. вече са получили поне една доза."

  Горното, което е следствие от това:

  "Правителството избра да купи възможно най-много. Цялата квота беше поръчана - над 2 млн. ваксини, достатъчни за поставянето на по четири дози на жител, т.е. два пъти повече от необходимото. Това позволи на Малта да се подсигури срещу неблагополучия с някои от ваксините от европейския ваксинационен портфейл, както и с проблеми с доставките. И двете неща се случиха, но благодарение на участието си в преразпределението на отказани от други държави ваксини, Малта имаше достатъчно иРНК ваксини, които бяха регистрирани за употреба първи и успя още в началото да вземе преднина."

  Показва разликата с една страна, управлявана от пожарникар!

 11. 11 Профил на pcx54625434
  pcx54625434
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Все се справят добре държави които не са с пропорционалната система.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  "Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19"

  Много лесно, първо Малта е страната в ЕС с най-малко население в целия ЕС, колкото по-малко население има една държава толкова по-лесно и бързо може да бъде ваксинирано то.

  Второ, благодарение на факта, че Малта е член на ЕС бяха закупени и получени всички ваксини необходими за ваксинирането на малкото население на страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Това на Йовка не може да и го обясниш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  От ден на ден човечеството оглупява ли, опростачва ли все повече и повече...Добре дошли в началото на края на цивилизацията ни. Наш ред е да изчезнем. Стадо влез и не излизай, стадо сложи си наморника, стадо яж, стадо пий, стадо в този час ходи в тоалетната...Слагайте ваксинационните табелки на ушите, като при добитъка.

 15. 15 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Въпреки, че има стерилизация и абор, ползването на презерватив е най-добрия и безполезнен вариант против нежелана бременност.

  Как да го обясним това с маските на упоритите тъпнари?

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":Това на Йовка не може да и го обясниш...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  А ти би ли обяснил защо България не поръча всички полагащи ни се ваксини, а поръча предимно от една ваксина? Или Малта е, а България не е член на ЕС?!

 17. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Там правителството е искало да свърши работа, нашето иска само да се намира на приказка и да има повод да се показва по телевизията. И да пълни чекмеджето, когато може.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 18. 18 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Падрино, вече съм сигурен, че имаш бот, който претърсва страниците за думата Великобритания...

  Какво стана сега? Взеха, че изпревариха ЮК по ваксинация и е по-трудно да обвинявам ЕС в глупост... :)

  За туристите се замисли. Добре е наистина да виждаш и двете страни. Никой не е казал, че туристите от Великобритания трябва да се изгонят. Очевидно те имат възможности и всеки ги иска. Същото щеше да е и с германските туристите, ако бяха излязли и имаше пречки за тях. Ако си спомняш и за руските туристи се ревеше... така,че пак, няма нужда да реагираш обидено на всяко място, където се споменава Великобритания

 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#3] от "MilliVanilli":
  Малта е изпечена скаличка в Средиземно Море. Вирусът е сезонен, лесно е да се твърди, че ваксините работят супер през пролет и лято.

  Обадете се пак през ноември да видим как работят. Още сега се вижда огромна разлика в САЩ между най-южните и слънчеви щати и тези на север, почти до Канада.

 20. 20 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#19] от "lil_alex":

  Бре, може да погледнете Бразилия и Южна Африка. Там пик имаше през януари, а това според географията е в средата на лятото

 21. 21 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 771 Любопитно

  Статистиката е за населението , но не и за гастарбайтерите, които са поне още толкова - сърби, май един и, българи
  —цитат от коментар 5 на true_original


  И кой ще ти пусне да се разхождат вирусоносители сред населението - кой ви каза, че не е помислено за това!? в Гибралтар, например, където положението е същото - всички испанци гастербайтери, които работят там, са длъжни да бъдат ваксинирали, за да ги пуснат на работа...

 22. 22 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 376 Гневно

  "Как Малта надбяга цяла Европа във ваксинациите срещу COVID-19"Много лесно, първо Малта е страната в ЕС с най-малко население в целия ЕС, колкото по-малко население има една държава толкова по-лесно и бързо може да бъде ваксинирано то.Второ, благодарение на факта, че Малта е член на ЕС бяха закупени и получени всички ваксини необходими за ваксинирането на малкото население на страната.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Освен това се възползваха от услужливия отказ на тиквената администрация от полагащите ни се на квотен принцип иРНК ваксини.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#20] от "ilinko":

  Може, но също така за северното полукълбо след една година вече данните сочат за сезонност. Аз не живея в Бразилия или Южна Африка. Наясно съм, че топъл и слънчев сезон значи намаляване на вирусите.

  Да, в много горещите зони може да има заразяване на закрито, особено където имат климатици.

  Бразилия е друг случай, много климатични зони и различни щати, разлика във височина, а го има и факторът "човешки мравуняк с бедни, зле хранени хора". Пик има навсякъде, в един момент почва да отминава, защото така работят вирусите. Просто вече има доста събрани данни кое работи и кое не и сезонността е много силен фактор.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Малта е:
  1. Полис - на практика е град-държава - целият главен остров е почти застроен с малки разстояния между населените места - т.е. логистиката е много лесна.
  2. На минимална територия
  3. С население на голям провинциален град - Бърно, Пловдив..., или на малка европейска провинция.
  4. Много богата държава за размера на населението - има ресурси за бързи поръчки на почти каквото и да е за това население.

  Това не го пиша за оправдание на нашите некадърници, а за обяснение как става така, че са първи поо процент ваксинирани.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 955 Неутрално

  С население колкото Пловдив...

 26. 26 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#23] от "lil_alex":

  Те данните са само за една година и миналата година през лятото Европа тъкмо излизаше от затваряне с цел намаляване на вируса. Очевидно лятото е по-благосклонно към намаляване на циркулацията на вируса, защото хората са на вън. Но явно корона вирусът се влияе по-марко от сезоните, отколкото грипния

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4235 Любопитно

  До коментар [#18] от "ilinko":
  😂😂😂
  Приемам това което казваш, но не съм аз този който е написал статията.
  След като участваш и четеш тук не може да не ти е направило впечатление, че винаги във всяка статия не се пропуска споменаването на Великобритания. Това не го правя аз нали? Като статията е за доставките и поръчките на ваксини от ЕС защо трябва да се сравнява с ОК. Да бяха включили Израел, Нова Зеландия и т.н., но не...Британците 😂

  Онзи ден отново имаше статия за Испанците как били много разочаровани, че Британското правителство не ги поставило в зелената зона, Гърците говореха за това миналата седмица и т.н.
  Посочи ми статия в която да става въпрос за статистики, ковид или туризъм в която да няма сравнение с Британците?
  Това беше моята точка, който разбрал, разбрал, за останалите лек ден.👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Temenujka Madjarova
  Temenujka Madjarova
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Кое им е лошото на пожарникарите ? Аман от вечни критикари и мрънкачи!

 29. 29 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#26] от "ilinko":

  Да, защото основният вектор на разпространение са домове, болници и по-скоро места, отколкото хора като някакви супер-вектори. А в болниците винаги е гадно, затворено и има условия за всякакви инфекции.

 30. 30 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 815 Неутрално

  То Европа остана ли ненадбягана от накого по отношение на ваксинациите?

  Бюрокрация, централизирана власт, много интереси за производство, разпределение и одобрение на ваксините....

  С САЩ (поне за Ню Йорк) ваксинират група 20+, в Германия са 50+, предимно 60+.

  Ташак.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 31. 31 Профил на fury_21
  fury_21
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Два месеца по-късно болни почти няма, но маските продължават да са задължителни и на открито, част от учениците учат дистанционно, а полицията глобява по около 1000 души седмично за неспазване на ограниченията. Най-вече за неносене на маска, но също и за нарушаване на забраната за събиране на повече от четирима души на открито и гостуване извън разрешения кръг от няколко семейства.

  ГЛОБЯВАТ по 1000 души седмично! Представяте ли си колко са глобените в България за неспазване на мерките седмично. Сигурно нула! По голяма анархия от Бг няма. Даже разхайтените гърци са по-дисциплинирани и спазват ограниченията....

 32. 32 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#27] от "padrino":

  Аз разбирам гледната ти точка и я уважавам. Стана ми все пак весело, като видях коментара с туристите, който няма кой знае каква връзка в случая... Малко като в детската градина - "Ти може да имаш червена количка, но баба ти има пъпка на носа" :-) Поздрави

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Любопитно

  Интересно сега шампионът Израел какво ще прави с ваксинирането, ще се върнат ли към нормално и пълни заведения или май там отече работата...

 35. 35 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 290 Неутрално

  жалко че авторите на статитята не са имали смелостта нито да си напишат имента , нито да напишат че това е платено съобщение , на Големите фарма гиганти и на ваксинационното лоби . Жалко че дори и в днешния ден се опитват масово манипулиране и промиване на мозъци с русуване на страшни картини , и не изказване на истината че човек не трябва да слуша манипулации а не закърнялото си 6-то чувство , и че трябва да се труди неуморно за доброто състояние на имунната си система , а не да се държи като гърмян заек през останалата част от живота си ... към което буквално ни подтикват . Хора не разбрах те ли че в живота не съществува "вълшебен куршум" с който сега ни замайват и с едно боцкане си решашаваш всички проблеми , почти както системата на Амазон за купуване на продукти само с едно кликване !

 36. 36 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 609 Неутрално

  изключително манипулативна статия. Едно нещо е да ваксинираш Малта с население 300х друго е да ваксинираш 500млн. Подобни манипулации са никому ненужни и подкопават и биз това ниското доверие в съвременната журналистика.

 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#27] от "padrino":

  Британските туристи оставиха 2019 г. 2,6 милиарда евро в Гърция !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  До коментар [#16] от "vassilun":

  “а поръча предимно от една ваксина? ”

  Пролижихме “европейската солидарност” в действие с цел стимулирането на “родна” шведска компания. То и ЕК така подходи с грантовете за “научно-изследователска дейност”, които сега били ДОГОВОРИ без държавна помощ. Ти да видиш!
  Ако учените от Оксфорд не бяха объркали дозировките, АстраЗенека щеше да е първа, с най-ниска цена, с най-проста логистика и с най-добро европредставителство (Ева Мейдън, от ГЕРБ😃).
  Доколкото продължава да няма данни за имунитета (има ли, няма ли, свършва ли след шест месеца или веднага с всеки нов щам), лично, пак щях да избера АстраЗенека.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Важното е, че ние се справяме най-добре...отзад напред.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2436 Весело

  До коментар [#34] от "lil_alex":


  “Интересно сега шампионът Израел какво ще прави с ваксинирането, ”
  Ще слага електронни гривни на неваксинираните и чужденците. Очаква се заведенията (и здравните) да се оборудват с “електронни врати”, които се затварят при доближаване на гривна. При данъчните ще има двойна проверка в зависимост от тежестта на данъка спрямо гривната.

 41. 41 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  До коментар [#40] от "wanderer":

  Te скоро и без това ще трябва бая врати да сменят. Нещо не ги виждам със силен летен сезон с много чуждестранни туристи...

 42. 42 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дария Колев":

  Ще се носят маски защото ваксинираните все още могат да бъдат преносители.

 43. 43 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Честито, сега повече от половината в Малта са заразени. Раят на ваксърите на Земята. Все пак всяко щастие е непълно, да видим наесен кой как ще се справи.

  master
 44. 44 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Браво на малтийците. Прекрасно местенце е Малта, бил съм там и с удоволствие бих отишъл пак.

 45. 45 Профил на ivo.prokopiev
  ivo.prokopiev
  Рейтинг: 76 Неутрално

  До коментар [#20] от "ilinko":
  Бре, може да погледнете Бразилия и Южна Африка. Там пик имаше през януари, а това според географията е в средата на лятото
  =========================

  Илинко, топлото време (лятото) помага само на "белите" държави с преобладаващо "бяло" население. Всъщност не топлото време, а предизвикващото го по-продължително слънцегреене е факторът, които помага в борбата с Ковид, грип и други вируси.

  Ултравиолетовите лъчи, които са част от спектъра на слънчевите лъчи, са много силен бактерио и вирусоубиец Особено ефективни за вируса на Ковид са т.н UVC (200-220-225 нм). Тези ултравиолетови лъчи също така предизвикват генериране в организма на витамин Д3, които е много важен фактор за оптималното функциониране на имунната ни система. Дори вчера един от щабистите си позволи да го изрече публично!!!???

  Но това "производство" на естествен витамин Д3 зависи много от цвета на кожата и се намаля от няколко пъти до по-мургавите до няколко десетки пъти (70-80) при чернокожите - така че една огромна част от населението на света е с предполагаем недостиг на витамин Д.
  Не помага и факта че по някои места част от населението по религиозни или културни традиции се облича от глава до пети. Отделно и "белите" хора живеещи за постоянно в тези места имат по-мургава кожа, което също намаля естественото "производство" на витамин Д3.
  Ултравиолетовите лъчи обаче водят и до рак на кожата, така че трябва да се намери златната среда!!!

  Друг начин за повишаване на нивото е да се консумират храни, богати на витамин Д2 - рибено масло, тлъсти риби, яйчен жълтък и т н....

  Или може да се вземат витамин Д на хапчета като хранителна добавка. Стойността на едро на витамин Д преди пандемията беше 6 цента на ден за възрастен човек - $1.80 на месец или $21.90 за 365 дневна защита (за някои места по света може да е само сезонно). Както се вижда, това е по-евтино от еднократен пълен курс на ваксинация с двудозовите ваксини...

  Защитата на населението с витамин Д дългосрочно би довела до елиминиране на Ковид, грипните епидемии, намаляне на заболеваемостта от някои видове рак, намаляване на сърдечно съдовите заболявания - тоест до едно значително по-здраво и живеещо по-дълго население (ужас за пенсионните системи), както и до силно намаляване на доходите на заетите в системата на "здравеопазването" и фармацията.
  За съжаление - точно "експерти" и "светила" от последните две сфери дават наставления на праителствата, как да се "грижат" за населението си и е напълно естествено те да препоръчат мерки, които да не доведат до спадане на доходите им!!!

 46. 46 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  " Дневник " няма ли да напишете как , Сан Марино надбяга и Малта , и Европа с ваксинацията ? 47. 47 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "....благодарение на участието си в преразпределението на отказани от други държави ваксини Малта имаше достатъчно иРНК ваксини....."

  Отказаните от други страни иРНК ваксини са от България - с подписа на Венцислав Мугафчийски като представител на страната в Борда по ваксините към ЕК в началото на януари 2021 г. България се е отказала от 5,63 млн. ваксини на "Пфайзер" и "Модерна" - много преди ваксината на "АстраЗенека" да бъде одобрена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK