Байдън не може да решава какво е демокрация

Иначе Вашингтон ще изглежда непоправимо лицемерен.

© Associated Press

Иначе Вашингтон ще изглежда непоправимо лицемерен.Анализът е препубликуван от Портала "Култура". Англоезичната версия на текста е публикувана в "Ню Йорк таймс", 12 май 2021 г.


Демокрацията е притисната в ъгъла, а президентът Байдън иска да отвърне на удара. Планира да свика среща на върха на демокрациите и да мобилизира широка коалиция от демократични правителства, за да възпре възхода на авторитарни сили като Китай и Русия. Това изглежда напълно разумно. Идеята съответства и на прогресивния исторически момент в САЩ, тъй като много американци са изпълнени с решителност да възстановят своята демокрация, като я направят по-справедлива и по-приобщаваща.


Но тук се натъкваме на голямо затруднение. За да успеят да изградят демократична коалиция срещу авторитарните правителства, САЩ ще трябва да се откажат от монопола да определят кое управление е демократично. Ако не го направят, тази коалиция ще се окаже или твърде ограничена и неспособна да обслужва стратегическите интереси на Америка, или ще накара Вашингтон да изглежда непоправимо лицемерен.
В доклад от март шведската изследователска организация V Dem настоява, че "равнището на демократичност, на което се радва средният световен гражданин през 2020 г., е спаднало до нива, наблюдавани за последен път през 1990 г.". Според оценката на V Dem изборната автокрация - политически режим, при който демокрацията е сведена до неограничена власт на мнозинството - е най-често срещаният режим днес. Индия, Турция и Унгария са най-добрите примери за това. Тези нови авторитарни управления се различават доста от своите аналози от епохата на Студената война, които често бяха военни режими. Те прекрачват границите между демокрация и авторитаризъм почти толкова често, колкото контрабандистите прекосяват границите между държавите.


Много от новите недемократични режими днес всъщност са бивши демокрации. А и в много от тези страни авторитарните популисти са получили подкрепа тъкмо с надеждата, че ще накарат демокрацията да работи за гражданите. Привържениците на правителствата в изборни автокрации като Индия и Унгария или в изборни демокрации като Полша, страни, определяни както от V Dem, така и от американската организация Фрийдъм хаус, като отстъпници от демокрацията, биха настоявали, че наистина живеят в демокрации. Към януари тази година процентът на индийците, които имат доверие в премиера Нарендра Моди, беше далеч по-висок от процента на американците или европейците, които се доверяват на своите лидери. (В интерес на истината популярността на Нарендра Моди пострада сериозно през последния месец след взрива на Covid-19 в цяла Индия, вследствие на това, което мнозина оценяват като най-големия провал на управлението, откакто страната е независима.)


Новият авторитаризъм представя себе си не като алтернатива на демокрацията, а като истинска демокрация, в която управлява мнозинството. Концепцията за "отстъпление", толкова често използвана от Държавния департамент, накара мнозина в американското правителство да останат слепи за факта, че простото разделение от времето на Студената война между демокрацията и авторитаризма вече не е валидно. Концепцията за "отстъпление", въведена от мисионерите, за да обяснят как наскоро обърналите се християни са се "върнали" обратно към предхристиянските си навици, всъщност внася само объркване, защото за мисионерите отстъпниците са по-лоши и от неверниците.


Световните либерални демокрации изгубиха монопола да определят какво е демокрация, не само защото новите авторитаристи настояват, че са получили своите пълномощия по демократичен път (след като са спечелели свободни, макар и не винаги честни избори), но и защото - както показва скорошно проучване на изследователския център Пю - по-голямата част от американците и французите са дълбоко разочаровани от собствената си политическа система. Някои от тях дори не са убедени, че все още живеят в демокрация. Това е валидно и за много други европейски страни.


Как стана възможно това? Подозирам, че част от обяснението е преживяната година на локдаун и съпътстващите ограничения. Възприятието за това какво представлява демократичното управление се обърка, защото обществата бяха заразени със страх и несигурност. Изминалата година на борба с пандемията направи на много места различията между демокрациите и авторитарните режими по-трудно различими, отколкото преди. Вече не е възможно въз основа на типа управление да се направи извод колко добре (или колко зле) се справя една страна с пандемията. Демокрации като Южна Корея и Нова Зеландия, но и автокрации като Китай се справиха успешно. Типът управление също не може да предскаже какви ограничения на гражданските свободи или какви икономически политики ще възприеме правителството. Както казва политическия философ Дейвид Рънсиман: "В условията на локдаун демокрациите показват какви е общото между тях и другите политически режими: и тук политиката в крайна сметка е свързана с властта и реда".


Имитация и демокрация
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Размиването на границите между демократичните и недемократичните режими има далечни последици, когато става дума за международната политика. Ако администрацията на Байдън се ръководи от класациите на Фрийдъм хаус или V Dem, държави като Индия не могат да намерят място в този съюз. Но ако тя се ръководи от стратегическите интереси на Америка, Индия е от изключителна важност при всеки опит на Запада да ограничи влиянието на Китай в Азия.


И така, Вашингтон е изправен пред избор. Той трябва или да заяви лицемерно, че с оглед на постигането на целта за сдържане на Китай държави като Индия и Турция са демокрации, или риторично да отдели усилията си за сдържане на Китай и Русия от стремежа си да вдъхне нов живот на демокрацията по света.


Намирам за по-подходящо администрацията на Байдън да поеме по втория път. В нашия наситен от социални медии свят лицемерието е най-лошият порок. И докато легитимността на демократичните активисти се основава на това, че те казват истината на властта, международната легитимност на демократичните правителства се основава на това, че казват истината за властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Цитат:
  Байдън не може да решава какво е демокрация

  --------
  Заглавието пръска идейна сянка върху султана, поради което аз излазям!

 2. 2 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 216 Весело

  Байдън не може да решава нищо. Тези, които решават са хората зад него, основно пичовете от Council on Foreign Relations, или както конспираторите обичат да казват, дийп стейта

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Демокрацията сама се коригира рано или късно.Примери безчет.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Естествено,бче Америка е най демократичната държава. Другите нямат БЛМ.

 5. 5 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Байдън?!? Не Байдън, САЩ не могат да решават какво е демокрация.

  Възпиране на Китай?!?
  Когато идеята е такава има неприодолим конфликт на всяко ниво. Не възпиране, съвместна работа с Китай е необходима за да има промени вътре в Китай.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  ... Байдън настоява, че е готов да отвърне на удара. Планира да свика среща на върха на демокрациите и да мобилизира широка коалиция от демократични правителства, за да възпре възхода на авторитарни сили като Китай и Русия.
  ____________________________________________________

  Г-н Кръстев, Русия е пред разпад, за какъв възход става дума?

 7. 7 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Много от новите недемократични режими днес всъщност са бивши демокрации.
  ================================================================
  А много от обявилите се за демократи днес са бивши комунисти, нали др. Кръстев?

  Свободата, Санчо...
 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Една слабоумна и дълбоко корумпирана китайска марионетка дошла на власт с изборни манипулации щяла да учи света на демокрация...

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Любопитно

  А нашата държава, която се управлява от генерал след генерала, застанали до друг генерал - демокрация ли е ?

  [email protected]
 10. 10 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 878 Неутрално

  ...Г-н Кръстев, Русия е пред разпад, за какъв възход става дума?
  —цитат от коментар 6 на Дария Колев

  Оппаа, добра опорка, ама не е вярна. Да не я бъркаш с Обединеното кралство?

  Свободата, Санчо...
 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4446 Весело

  За каква точно демокрация става въпрос?
  Зелена?
  Затоплиска?
  Ковид 19?
  Ваксина?
  Икономическа?
  Полопределяща?
  Генно определяща?
  Религиозна?

  Само да споменем няколко от десетките нови "демокрации" които ни заливат в последните години. Та пак да попитам, за коя точно става въпрос? 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Кой му плаща на този момък за тези никому ненужни изречения...?

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Много ми напомня сцената за доброто и лошото в романа "Стас и Нели" на Сенкевич.
  "Що е лошо? - Когато накой открадне на Кали крава. Що е добро? - когато Кали открадне на някой крава".
  Та и САЩ така. Когато е в тяхна полза е демократично. Когато им пречи, същото нещо става диктатура. Според случая и изгодата.

 14. 14 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  Байдън не може да решава какво е демокрация
  __________________________________________________

  Да, това трябва да го правят центрове за либерални стратегии и други мозъчни тръстове?

 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5650 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  генералска демокрация е у нас
  - президент, премиери ...- и началник на коронавирусния щаб, пак генерал ...

  [email protected]
 16. 16 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Отдавна мина времето, когато Кръстев беше интересен за четене. Очевидно парите във формата на грантове не само извращават, ни и оглупяват.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  Много ми напомня сцената за доброто и лошото в романа "Стас и Нели" на Сенкевич. "Що е лошо? - Когато накой открадне на Кали крава. Що е добро? - когато Кали открадне на някой крава".Та и САЩ така. Когато е в тяхна полза е демократично. Когато им пречи, същото нещо става диктатура. Според случая и изгодата.
  —цитат от коментар 13 на Vlado Nikolov


  Нарича се двоен морал и съвременните демократи робуват на този принцип!

 18. 18 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Сатрапии като неосъветския съюз, ОАЕ и Китай трябва да бъдат оставени да се сварят в собствен сос, при засилена търговска изолация от първия свят. Спираш изтичането на западни технологии, ноу-хау и инвестиции и си остават по Адидаса, с камилата или с ориза. Грешката на САЩ е, че преди десетилетия реши, че тези страни могат да се либерализират по икономически начин. Точно обратното стана. Капиталът засили авторитаризма.

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Напънах се и успях да изчета на Кръстев бръщолевениците - каква била основната идея - когато в една страна гражданите изберат либерал-глобалисти - това е истинска демокрация; когато изберат някакви други - то те не са демокрация ами "изборна автокрация" и следва да бъдат порицани, заклеймени, осъдени и пр.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Много добър и критичен текст на Иван Кръстев!
  Рублоядите, които го дъвчеха като "американски агент" ще са сериозно объркани и озадачени!

 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  "За да успеят да изградят демократична коалиция срещу авторитарните правителства, САЩ ще трябва да се откажат от монопола да определят кое управление е демократично. "

  Що за вербална помия?! Демокрацията си има дефиниция и те се използва за определяне на степента на демократизация в дадена държава. Въпроса тук е, кому е нужно да се сипят обвинения срещу Байдън и/или САЩ?

 22. 22 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  В най-демократичната демокрация махнаха ли телените мрежи около парламента или още ги пазят от либофта народна?
  Нещо дочувам и бивши военни са писали писмо на Бай Джо?

 23. 23 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Народа в такъв случай казва: "Присмял се хърбел на щърбел".
  Те опорочиха всички думи, които имаха значение и ги направиха кухи и без съдържание.
  Каво означава "демокрация" след като посегнаха на светая светих на демокрацията, а именно честни и реални избори !?! Или пък американският съд, който е поръчков до безобразие.
  Щял да възпира "авторитарните сили" ?!?
  Кои, на демократите ли или на своеволията на полицията и кметовете, избрани от демократическата партия.
  Кой ли му пише речите на тоя мъжки вариант на Цола Драгойчева.

  кратък
 24. 24 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#18] от "irobot":

  ....авторитаризмът е заложен генетично в човешкия род.....капиталът може само да го подхранва....
  Въпроси момко..?

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  Бре, наш Иван критикува демократа Байдън!? Ти да видиш...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1706 Любопитно

  Грешката на САЩ е, че преди десетилетия реши, че тези страни могат да се либерализират по икономически начин.
  —цитат от коментар 18 на irobot


  Няма такава грешка. За САЩ това бяха победени страни, от които трябваше да се изсмучат като репарации, колкото се може повече ресурси (природни, човешки, технологически) и след това да превърнат в колониални бандустани. Не се предвиждаше никакъв "План Маршал" или нещо такова, действаше се по системата "горко на победените". Така че резултатът е напълно логичен в момента.

 27. 27 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Степен на демократизация?

  Я да видим сега за САЩ можем ли нещо да определим. Да вземем политиците им.
  Фамилията Кенеди на висши политически позиции от 1937г. до сега, фамилията Буш на висши политически позиции от 1967 г. до сега. Фамилията Клинтън на висши политически позиции от 1977 г. до сега... И тези които още не са станали фамилни политици, Обама на висши политически позиции от 1997г. и Байдън на висши политически позиции от 1973г.

  Та как я определяш наличната степен на демокрация в САЩ към момента?

 28. 28 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Ужасен превод в самото начало:

  Статията започва с "Демокрацията е във въжетата". Това звучи като буквален превод на "democracy is on the ropes", което просто значи "демокрацията едва се държи" или "демокрацията е в остра криза".

  Няма такъв израз на български, няма начин това да има смисъл и да значи нещо смислено. Моля опитайте се да подобрите преводаческата или редакторската работа.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Струваме ми се, че Кръстев започва объркването с използване на непознат за него идиом от бокса употребяван в САЩ. В този идиом, когато боксьорът е "на въжетата", използвайки ги за да се задържи, то той е в проблематична ситуация. При Кръстев е "във въжетата", сиреч омотан от тях. Неправилен израз, но, ако се замислим, може и да има доза истина в него по отношение на демокрацията.
  В ранния период след изборите, а и сега чуваме, че демократите в САЩ можели и сами да управляват, без да има нужда от опозицията да има глас по въпроса. Байдън на думи уж търсеше разбиране и сътрудничеството на демократите, но реално има казваше "Ако не сте съгласни с моите планове и огромните разходи, то прав ви път!". Илюстрация за процеса е дискусията за 2-та трилиона долара в инфраструктурата на САЩ, нещо необходимо без съмнение, но в плана са включени ред програми, които нямат нищо общо с инфраструктурата и са по-скоро социални и образователни "бонбонки" за електората. Реалностите са в дефицитите които се образуваха, и в инфлационните процеси при същевременна липса на желаещи да попълнят незаетите работни места.
  Накъсо, залитането по идеологически проекти които са представяни като масова, дълбока и решителна демокрация" всъщност са едностранчиви партийни постулати на елитни ръководни групи на влияние, които без истинска опозиция се превръщат в псевдо (засега) демократични структури запътили се към еднопартийна система...

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Нито либералното е ДЕМОКРАЦИЯ , нито Кръстев защитник на идеята за "сто цветя" . Мешавица от клишета предлагана като висша форма на свобода , през тази година се "облякоха" в дрехите на свирепа диктатура и най -жесток вид ЦЕНЗУРА. Понеже нови идеи за развитие няма , ще се борят двете тези . Едните ще застаната зад НАД националното , другите за националното ....Към момента САЩ на 100% обслужва идеята за разрушаване на държавата, семейството, църквата... и създаване на нещо НОВО. Иначе демокрация ще има , ако това разбиране за либирализъм бъде обявено за ФАШИСТКО и забранено . Не виждаме как нещо е УЖ нещо демократично се избира в България !! ?:) Защо смятаме че е по различно в другите страни ..., когато нещата се напекат - хакерска атака, пета колона , подмолно влияние , шпиони ...

 31. 31 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Байдън не може да решава нищо. Тези, които решават са хората зад него, основно пичовете от Council on Foreign Relations, или както конспираторите обичат да казват, дийп стейта
  —цитат от коментар 2 на MBS


  А, зад тях, в сянка стои Иван Кръстев и им дърпа конците.

  Извод: Байдън и финансистите от "дийп стейта" са просто марионетки. Восъчни фигури от шахмата.
  Истинският Кръстник е Кръстев. Иванчо.

  Не ща да влизам у затвора!
 32. 32 Профил на Domino
  Domino
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Къде е Йосиф Висарионович Байдън, къде е демокрацията!? По-скоро Байдън се свързва с шизофренията отколкото с демокрацията.

 33. 33 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":
  Иван Кръств, откакто посети Москва, обърна палачинката и застана идеологически до баща си.
  "Изборна автокрация" била неограничена власт на мнозинството. По-тъпа и деформирана от политическата коректност дефиниция, не може да се измисли.
  Изборна демокрация е режимът на Путин и Ердоган, където чрез избори едни и същи лица контролират все повече обществото.

  Извод: Кръстев вече може да се брои еднозначно за сегмент от хибридната война на Русия крещу Запада. Да здраствуеть!

 34. 34 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Сатрапии като неосъветския съюз, ОАЕ и Китай трябва да бъдат оставени да се сварят в собствен сос, при засилена търговска изолация от първия свят. Спираш изтичането на западни технологии, ноу-хау и инвестиции и си остават по Адидаса, с камилата или с ориза. Грешката на САЩ е, че преди десетилетия реши, че тези страни могат да се либерализират по икономически начин. Точно обратното стана. Капиталът засили авторитаризма.
  —цитат от коментар 18 на irobot


  Не съм съгласна! Има много по-лесен и бърз начин за възпиране на Китай.
  САЩ национализират целият бизнес, бизвеса им се подчинява на група от хора, която за благозвучие могат да наричат сенат, свалят заплатите на всички по 2 долара на час, сторят маса заводи и заводчета, почват да произвеждат собствените си щуротии за без пари, заливат световният пазар ...БУМ ... свършено е с Китай!

 35. 35 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Бумти американската икономика, какви дефицити...

 36. 36 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Ужасен превод в самото начало:Статията започва с "Демокрацията е във въжетата". Това звучи като буквален превод на "democracy is on the ropes", което просто значи "демокрацията едва се държи" или "демокрацията е в остра криза".Няма такъв израз на български, няма начин това да има смисъл и да значи нещо смислено. Моля опитайте се да подобрите преводаческата или редакторската работа.
  —цитат от коментар 28 на skeptichen

  Имаме, как да нямаме...
  Оплел се като пате в кълчища - т.е. т.нар. демокрацията (в днешния ѝ уродлив вид като филантропщина) се е оплела като пате в кълчища и се оплита все повече и повече.

  -------
  Свидетели сме на демократична шизофрения или шизофренна демокрация.
  Примерно - в Природата е залегнал инстинктът за продължение на рода - без него Животът би бил невъзможен.

  А какво става!? В днешно време още от люлката децата се поставят НАСИЛСТВЕНО в шизофренично положение - набива им се в главата как това, което е инстинкт и което е видно от тях с невъоръжено око, което е физиологически предопределено не било така, а било иначе, и даже им се внушава как било можело да бъде точно наобратно.

  А това разбиването на детската психика и то в очевидно противоречие с Природата се представя като най-висша демократична ценност. И всичко останало - все в този дух и направление.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Кръстев не е глупав човек и няма как да не е забелязал, че в днешно време думичката демокрация се обезцени, нищо не отразява и деградира до евтино средство за политическа борба с вътрешни и външни противници. Следва, всичките тези глупости за повече демокрация, борба с авторитаризъм и прочие са напълно изкуствени и изсмукани от пръстите. Защо тогава Кръстев разиграва този пошъл театър? От любов към истината няма да е.

 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#35] от "mso011053684":

  Има дефицити на материали, дървеният материал поскъпна 4 пъти, медните изделия над 30% и не се намират - тръби, проводници, и ред артикули свързани със строителния бизнес, който наистина е бумтящ. В момента има повече сертифицирани реалтори отколкото къщи за продан. Повиши се цената на горивата, а оттам на селскостопанските продукти , т.е. на хранителните стоки.
  С колегата angeles имаме и други жалби, но тези стигат :-)

 39. 39 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Интересно - според автора - кой МОЖЕ ДА РЕШАВА КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ??
  Държава, която създаде най-чистата форма на демокрация - САЩ - мисля има право да определя какво е демокрация.
  Както е казал Чърчил - "Демокрацията не е добро нещо, но за сега по-добро не е измислено"
  САЩ още преди 200 години се обединиха като създадоха своите 51 щата. Всеки щат си има собствено политическо управление, собствена съдебна система, собствена икономика. Именно поради така създаденото ново политическо образование вече 200 години войни между отделните щати няма, както и няма претенции за прекрояване на границите вътре в самите САЩ. Това беше пример за създаването на ЕС.
  Това е пример, от който трябва да се поучат държавите по света.
  Днес новообразуваното ЕС върви по стъпките на САЩ. За съжаление това не са отделни области без политичаско минало, това са държави, които векове наред са се противопоставяли една на друга, и въпреки това виждаме огромния напредък в областта на дмокрацията. Днес не можем да си представим Франция да нападне Испания или Германия - Дания. Което се случи на два пъти през миналия век.
  И което показва, че макар и трудно и с големи спънки демокрацията се налага.

  Само един поглед на съветските републики ни показва какво значи демократично и какво авторитарно управление. Москва се месеше във вътрешните работи на всички държави, където беше стъпил руския ботуш. Не случайно сама десетина години след създаване на Източния блок по-развитите държави от блока опитаха да се освободят от руската тирания.
  И затова сега всичките бягат от Федерацията и не искат дори да се обърнат назад.

 40. 40 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  А господинът Иван Кръстев, който до вчера цицаше от американска бозка, днес нещо проявява нехарактерна критичност към "правата линия на Партията."
  Не са хубави тия работи.
  Американците имат дълга памет и не прощават своеволия, които засрашават хегемонът им на световен праведен монополист.
  Във всеки случай, аудиторията не е проста и помни, помни кой накъде си е въртял диференциала на Татрата и какви ги е писал и говорил.

  кратък
 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  До коментар [#33] от "авторът":

  Нали знаете, че едноизмерните и черно- бели обяснителни схеми по правило са погрешни?

 42. 42 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#34] от "Tsveta":

  Това което описваш по същество е това което амариканците направиха с Япония и икономиката й след ВСВ. Китай е на другият бряг на морето от Япония и очевадно не се впечатли от това японско развитие, но знае ли човек ако американците си го причинят китайците може и да се впечатлят и да го обсъдят в някой разговор...

 43. 43 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#38] от "daskal1":

  Явно американската икономика страда от тежки структорни проблеми щош хем бумти, хем има дефицити....

 44. 44 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  "Идеята съответства и на прогресивния исторически момент в САЩ, тъй като много американци са изпълнени с решителност да възстановят своята демокрация, като я направят по-справедлива и по-приобщаваща."

  diversity, justice and inclusion.... и демокрация в едно изречение. Марксизъм в културната сфера се опититва да се изкара демократичен. Не случайно масите на вярват нито на демокрацията, нито на "демократите"

  'progressives' is the politically correct word for communists
 45. 45 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Кръстев сам се омота. Просто трябваше да каже следното:

  Ако Байдън иска да събере коалиция срещу Китай и Русия, той в никакъв случай не може да използва "коалиция на демократичните държави". Нещата трябва да са по-прости - "колация против Русия и Китай".

  Кръстев пропуска факта, че САЩ има ексклузивното право да определя значението на думите, така че философстванията на Кръстев са излишни. Примерно ако Държавния Департамент каже, че Саудитска Арабия е демократична държава, защото си плаща на САЩ, за да бъде такава, то тя ще е демокрация.

  Изобщо американския универсализъм проповядва, че еталонът за демокрация е Америка, след това държавите от комън уел са второ ниво демокрации. Приятелските държави на САЩ са 3то ниво демокрации. Васалните нации, като България, Полша, СА сме 4то ниво демокрации с някои забележки, според докладите на Държавния Департамент. Има философска школа в Америка, която проповядва американската непогрешимост и универсалност, ако Америка направи нещо спорно и дори лошо и несправедливо, то това вече бива справедливо защото самата Америка го е направила! Самия Кисинджър често залита в тази посока. Цветните революции в Латинска Америка, Майданите, Арабската пролет и т.н. го доказват - това не е намеса във вътрешните работи, това е борба с тероризма и диктатурата.

  Аз разбирам недоумението на Кръстев, че според академичното знание, демокрация трябва да е набор от точно определени характеристики, а не разтегливи понятия писани в САЩ. Самата избирателна система степенува нивото на демократичност, ако имаш мажоритарна избирателна система и 30-49% от населението изобщо не е представено (като в САЩ или Франция), тогава демокрацията не е ли компрометирана и не е ли тя 2ро ниво - след пропорционално представената демокрация?

  Ако имаме президентска република - тоест царство с велики везири (министрите на царя), това не е ли по-нисък тип демокрация от парламентарните републики, където има много по-широк обществен и експертен дебат по настоящите въпроси?

  Така, че Кръстев има много да поработи, за да си обясни степените на демокрация, всяка държава къде се намира според тези базови критерии и чак след това да говори за автокрации и демокрации от 4то ниво, които са си автокрации.

  Не знам как определя САЩ, като демокрация ако големите корпорации спонсорират кампаниите за президент и как си обяснява лобисткото законодателство в полза на производители на оръжие, банкстерите и брокерите от Уолстрийт.

  Ако Кръстев има поне малко връзка с науката и случайно се заеме да направи реална академична характеристика на големите демокрации, вече едва ли би написал подобна статия.

 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Сатрапии като неосъветския съюз, ОАЕ и Китай трябва да бъдат оставени да се сварят в собствен сос, при засилена търговска изолация от първия свят.
  —цитат от коментар 18 на irobot


  Говорили сме го поне 30 пъти тукана..

  И съм питал тогава, ще те питам и тебе - "засилена търговска изолация " ще стане КАК ??

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Весело

  ... прогресивния исторически момент в САЩ ...

  Пусти новоговор!

  И поради что са срамиш да споменеш оная думичка с "риволю ..." , Кръстев?

 48. 48 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  До коментар [#39] от "cpl40723722":

  САЩ, обедениха, преди 200 години, 51 щата....

  Аз ли съм позабравил историята, ти ли нещо грешно си я учил...

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  комунистическа пропаганда в
  стил путин.

 50. 50 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#46] от "sim4o":

  Лесно става ... Със засилване явно...

 51. 51 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#37] от "von_seeckt":

  Това че демокрацията е деформирана от политическата коректност, не означава, че няма критерии, по които да пазпознаваме авторитарните режии като този на Путин и Ердоган. Е, на Путин му се иска точно това и затова казах, че Кръстев от няколко години е елемент от хибридната стратегия на Путин.

 52. 52 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 731 Весело
 53. 53 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Цитат: "За да успеят да изградят демократична коалиция срещу авторитарните правителства, САЩ ще трябва да се откажат от монопола да определят кое управление е демократично."

  1) Защо САЩ трябва да градят коалиция срещу когото и а да било? Демокрация не е ли избор на народите да си избират свои управители? Нима в Турция, Русия, Индия народите са избрали някой друг, а сегашните управляващи да са узурпирали властта?
  2) Кой е дал на САЩ "монопола да определят кое управление е демократично"?

  Когато се осъзнае ,че САЩ използват налагането на "демокрацията" в различни части на света, за да защитават свои егоистични интереси, ще стане много по-спокойно из цял свят.

  Who the fuck are you to lecture me?
 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Любопитно

  Бих попитала автора как може да изискваш от някого да бъде демократ, без да му обясниш какво означава.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  комунистическа пропаганда встил путин.
  —цитат от коментар 49 на mihail_p


  Неомарксистка ..

  Най-новата тоталитарна идеология е по-опасна от комунизъм, фашизъм и национал-социализъм, взети заедно.

  Тя е анонимна, всепроникваща, коварна и разсредоточена – няма единна партия и програма, вожд и единен теоретичен Център (поне засега), не признава унифицирано наименование. Цитираният документ е само инструмент за продължаване настъплението към Главната цел – превръщането на Хората в разнолика, безполова тълпа, съставена от най-различни „угнетени малцинства“, но пък всички мислещи ЕДНАКВО (т. е. “правилно”, според политкоректния речник). По този начин ще се осъществи голямата мечта на левичарите-неомарксисти от края на ХХ в., формулирана от бащата на политкоректната идеология, най-успешният ревизионист на марксизма, “философът-революционер” Херберт МАРКУЗЕ (1898-1979)1 и неговите сподвижници: “унищожаване на буржоазния морал и общество“ (а по този начин – унищожаване и на омразната „буржоазна държава“).

  Крайъгълен камък на идеологията е безкрайната и от нищо не ограничена толерантност към всички и всичко. Дори към неодушевени обекти и техните „права“ („правата на природата“ съвсем сериозно се обсъждат от Зелените)! Тези абсурдни идеи неизбежно сблъскват политкоректната идеология с основните принципи на човешкия морал („буржоазният“ морал според политкоректния речник). Оттам и главната задача на движението, формулирано от теоретиците му: „разгром на буржоазния морал и общество“. Има една малка, но важна подробност – толерантността е невалидна по отношение на идеи, чужди на идеологията на политкоректната идеология. Опонентите са подложени на медиен тормоз, на гонения и остракизъм (виж случая „Тило Сарацин“ в Германия), а в някои случаи – и на смъртни заплахи.

 56. 56 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#41] от "selqnin":

  Демокрацията ли Ви се струва едноизмерна?!
  Авторитарният режим на путин по колко линии потиска руснаците? Това едноизмерна или многомерна власт ли е?!

 57. 57 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#53] от "Helen of Bikini":

  Защото ако не изградят коалиция ще трябва да използват за аргументиране средства като тези от ника ти, а това в днешно време ще ги накара да се чувстват леко неловко, все пак масмедиите доста напреднаха...

 58. 58 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1742 Весело

  Също би било добре да се състави кратък списък по точки какво може да решава американския президент, да не стават грешки.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#43] от "mso011053684":

  Напротив, това е реалността за всяка икономика: силното развитие в определен сектор влияе на останалите, особено в условията на Ковид-19 и след-ковидното производство. Например, няма достаъчно шофьори на камиони, работници в дървопреработващата индустрия, доставките на метали - ефект на глобализираната световна икономика.
  Един прост пример: ако поканите гладни приятели на каре бридж и започнете да похапвате с бирите, хладилникът се изпразва и трябва да се напълни. МАлко по-сложен пример беше производството на латексни изделия по време на кризата. Въвеждането на "закона за отбраната" би позволило да се изземе латекса от фабриките за презервативи за да се правят ръкавици, но това постявя снабдяването с презервативи във временни затруднения до уреждане на снабдяването. :-)

 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#55] от "sim4o":

  оф. и на тебе не ти е лесно.
  можеш ли да кажеш, съгласен ли си
  с написаното , без тея бози, дето
  си натворил.

 61. 61 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 641 Неутрално

  ......
  Когато се осъзнае ,че САЩ използват налагането на "демокрацията" в различни части на света, за да защитават свои егоистични интереси, ще стане много по-спокойно из цял свят.
  —цитат от коментар 53 на Helen of Bikini


  Дълги години САЩ се ползваха с масивната подкрепа по света, че наистина се борят за демокрацията.
  Но когато десетилетията минаваха, подкрепата бавно изтъня под критичния мининум особено след войната/нападението в Ирак и последвалото дестабилизиране на близкият Изток, чрез едва ли не самоорганизираната Арабска пролет.
  И днес какво имаме - разруха, бедност, престъпност, тероризъм?
  САЩ нямат вече авторитет, нямат вече подкрепа. Тръмп добре осъзна това, затова и за да задоволи военно-промишления комплекс наистояваше вместо да прави войни, да продава все повече оръжие

  'progressives' is the politically correct word for communists
 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#55] от "sim4o":
  оф. и на тебе не ти е лесно.можеш ли да кажеш, съгласен ли сис написаното , без тея бози, детоси натворил.
  —цитат от коментар 60 на mihail_p

  Теа"бози" се викат аргументация..

  И нямам НИКАКВА идея, да давам готови отговори!
  След като съм дал ПОДРОБНА АРГУМЕНТАЦИЯ С ФАКТИ - всеки си има акъл от Добрия Бог и сам да решава..

 63. 63 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#59] от "daskal1":

  Адаш, не ми давай прости икономически примери, по-прост съм и от най простите и няма да ги разбера, пък и не искаш точно с мен да си говориш за икономика и американска икономика...

  Дай да си останем на ниво майтап точно по тази тема, не спори с мен за икономика, както аз не споря с теб за академично устройство на висшо образование...

 64. 64 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Съветникът на Буци - даже няма какво повече да се коментира....

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Весело

  До коментар [#63] от "mso011053684":

  :-)

 66. 66 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 50 Неутрално

  "Байдън не може да решава какво е демокрация",
  но Иван Кръстев може!!!

 67. 67 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Приятели:)

 68. 68 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 404 Неутрално

  По повод "монопола на САЩ да определят кое управление е демократично", ето малко разсъждения от мен от послдените дни.

  ***
  На днешния ден, преди 40 години, бе извършен атентата срещу папа Йоан Павел Втори. Един невинен българин стана жертва на фейк-нюз на една американка и пропагандата, построена от ЦРУ върху тази лъжа. Българите бяха намразени за години наред от италианците и други ревностни католици.
  ***
  Днес шеф на организацията на САЩ за чуждестранна помощ (която дава пари на Америка за България, която пък ги раздава на своите агенти) е една друга американка, която като кореспондент пропогандираше за бомбардирането на Югославия, като зашити това и в книга. От активизма ѝ пострадаха много, други в Сърбия още живеят с последстията от бомбардирането с обеднен уран.
  ***
  Преди номинирането на тази втората американка за поста, тя бе заявила, че Ковид е възможност за САЩ, чрез ваксинна дипломация, да си запази световно лидерство. Днес виждаме как васални правителтсва отказват достъпа на народите си до незападни ваксини, а САЩ обещават да раздадат ваксините с които са се презапасили на други народи. До днес единствената Ковид помощ, оказана от САЩ, е направена единствено в Индия.

  Who the fuck are you to lecture me?
 69. 69 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  "...или ще накара Вашингтон да изглежда непоправимо лицемерен"

  МУХАХАХАХАХА, щото отдавна никак, ама хич не изглежда "непоправимо лицемерен".

  Може ли някой да ми посочи един случай през последните 200 години, когато Вашингтон не е БИЛ (а не само "изглеждал") непоправимо лицемерен?

  Знанието е сила, информацията - власт
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Весело

  До коментар [#29] от "daskal1":

  Струваме ми се, че Кръстев започва объркването с използване на непознат за него идиом от бокса употребяван в САЩ. В този идиом,
  ========
  А бе....нали е нарекъл бившия анадолски режим, АВТОРИТАРЕН....това стига...
  Тази статия е може би първата.....където светските превратаджии до края на миналия век в Анадола .....се наричат така....
  Радикална промяна.....

  Bukalemun
 71. 71 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Ква демокрация, кви пет долара, бе, колеги!?

  Става дума за банална пропаганда - ний - тва, ний онва, тези - тва, тези - онва...

  Доказвам веднага!
  Всеизвестната теза - САМО в България било имало идиотщини, а в белите, десни, цивилизовани и ДЕМОКРАТИЧНИ страни го НЯМАЛО...

  Обаче, ако четем, то се оказва, че не е така.
  Примерно от днес:
  US cities see surge in deadly street racing amid pandemic
  https://www.msn.com/en-xl/news/other/us-cities-see-surge-in-deadly-street-racing-amid-pandemic/ar-BB1gGfe2?ocid=msedgntp

  Ако разлистите наши стари вестници, ще се убедите колко много правоверни евро-атлантици са писали, че (да кажем!) в САЩ това не можело било да става, защото е изключено, т.к. е невъзможно, защото никога не е било, няма го и никога няма да го има, защото има ред, закон, ченгетата били строги, народът бил законопослушен и начетен и пр. и пр...

  Та не само с гонките на идиотите, но и с демокрацията е АБСОЛЮТНО СЪЩОТО...
  Пропагандни бълвочи, това ми е думата...

 72. 72 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 892 Весело

  Ужасен превод в самото начало:Статията започва с "Демокрацията е във въжетата". Това звучи като буквален превод на "democracy is on the ropes", което просто значи "демокрацията едва се държи" или "демокрацията е в остра криза".Няма такъв израз на български, няма начин това да има смисъл и да значи нещо смислено. Моля опитайте се да подобрите преводаческата или редакторската работа.
  —цитат от коментар 28 на skeptichen


  С Google translate - толкова.
  Грантове за превод няма, има само за "авторски текстове", а Иванчо е толкова извисен Ентелектуално, че пише направо на английски и не се унижава да превежда на български.

  Знанието е сила, информацията - власт
 73. 73 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  "Новият авторитаризъм представя себе си не като алтернатива на демокрацията, а като истинска демокрация, в която управлява мнозинството"

  Какво му е новото? Ако не е военен, авторитаризмът винаги идва с претенцията за демокрация, за защитаващ народа и представляващ народа. Изобщо не разбирам как престижна медия като Ню Йорк Таймс публикува такива глупости.

 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  До коментар [#18] от "irobot":

  А какво е мнението Ви за Саудитска Арабия?
  Или те са добри и демократични...

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3403 Весело

  И така, Вашингтон е изправен пред избор.
  ========
  Вашингтон вече направи своя избор.....
  В началото на годината окупира Капитолия със зелени човечета.....и опази своята демокрация от народната любов.....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на Domino
  Domino
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Какво се случва? "Повече от 120 пенсионирани американски генерали и адмирали написаха отворено писмо до Байдън, в което поставят под въпрос психическото му здраве. Военното ръководство също така се съгласи с безбройните доказателства за измами на президентските избори през 2020 г.
  Генералите също така упрекнаха корумпираното ФБР и Върховния съд, че са пренебрегнали измамата на изборите през 2020 г."

 77. 77 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Любопитно

  До коментар [#23] от "Мариана Кълвачева":тоя мъжки вариант на Цола Драгойчева
  >>> Е защо пък намесихте точно Цола Драгойчева? Баба ми си спомняше за младата и пламенна ораторка Ц. Драгойчева, но чак пък тя да е била някакъв идеолог и ..мислител като Кръстев, едва ли.

 78. 78 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Да попитам. Как се е стигнало до публикацията във флагмана на планетарните медии. От редакцията силно са го помоли, пратил е на ел адреса им или просто с едно полатежно нареждане от Кремъл е изпратена препоръчано в седалището на газетата.
  Кремълският Гном не жали пари за хибридно какакнижене където трябва от доказани на абонамент "интелектуални" пудели,
  А Байдън и Ко си играят на джобен тенис. Да добавя само,още, че този е идеолога на Моделът КОЙ у нас и се гордее с творбата си Буци.

 79. 79 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Марксистите щели да правят демокрация "по-приобщаваща" ахахаха Направо потресаващо нагло и лицемерно!

 80. 80 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#77] от "тулса":

  Сетих се поради сходството между сенилният Байдън и баба Цола, както народа я наричаше.
  На един пленум горката чела от листчето, чела, па накрая смъмрила под носа си: "Това, който го е писал, да дойде да си го прочете."
  Абе нещо много се забавиха да активират напористата Камала.
  Явно ще го ползват горкия докато почне да се изпуска в памперса.
  Като казах сенилен и се сетих за Рейгън.
  Вече след мандата, минали години и Нанси си седяла в хола с приятелки, а Рони бил оттатък в другата стая, където имало аквариум с рибки, а вътре на дъното стоял макет на белия дом.
  По едно време Рони влиза в стаята, ръкавът му мокър и държи в ръката макета.
  -Нанси, това нещо е съврзано с моят живот, но не помня с какво.

  Горкият, в късните си години и той имаше деменция.

  кратък
 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Любопитно

  До коментар [#30] от "dejmos":...идеята за сто цветя
  >>> Това нещо китайско ли е?:) Аз пък се чудех защо под заглавието на мнението на Кръстев в NYT пише: 阅读简体中文版=>Прочетете опростена китайска версия

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Весело

  Картинката към статията също е ..симптоматична:
  https://bit.ly/3bkpRy8

 83. 83 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Учудващо за мен самият, но статията ми хареса - тоест съгласен съм с почти всичко в нея.
  Не е дежурният, платен, либерастки, пропаганден бълвоч.

 84. 84 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 878 Неутрално

  "или ще накара Вашингтон да изглежда непоправимо лицемерен"
  Не, той не изглежда - той е непоправимо лицемерен!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  По същество ...

  С някои неща съм съгласен, с други - не.
  Но не искам да пиша фермани. Само две-три неща ...

  Съгласен съм с Кръстев, че под фалшив флаг не става. Особено толкова отявлено фалшив.
  Но не съм съгласен с войнственият призив на Кръстев да се обяви откровена война на Русия и Китай за спасяване на Света, в който САЩ са единственият Хегемон.
  Не само, че не става, но и няма вече и как да стане. Днес дори самите лидери на САЩ, както и всички медии, млямлят за "Многополюсния свят". Помните го, нали, дето Обама му го отричаше на Путин ...

  Днес, аз съм убеден и го твърдя отдавна, светът се цепи на блокове "по Хънтингтън.
  Този флаг би могло да бъде развят. Но пък това автоматично отстъпва и "парчета" за "другите". И хич не включва в нашия блок ни Индия, ни Африка, че и Латинска Америка не е включена по дифоут. А за Близкия Изток - съвсем бива да забравим.

  И накрая ... бих искал да обърна внимание на появата на самата статия. И то в NYT!
  Самият този факт е показателен!

 86. 86 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Казвах, че дедо Джо нема да ви хареса, но не допусках, че и дедо Шори ще е толкова недоволен.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 87. 87 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Браво добра статия........ Двойни стандарти във вакуума на демокрацията и изпразнените от смисъл приказки за наивници .......

 88. 88 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Ние си мълчим, а циганката вика" Срамота". Това ви е Демокрацията.

 89. 89 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 282 Неутрално

  А? КО?

  Аааа не!

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 90. 90 Профил на Лукчо
  Лукчо
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1":
  С една дума ИНФЛАЦИЯ

 91. 91 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Да попитам. Как се е стигнало до публикацията във флагмана на планетарните медии. От редакцията силно са го помоли, пратил е на ел адреса им или просто с едно полатежно нареждане от Кремъл е изпратена препоръчано в седалището на газетата. Кремълският Гном не жали пари за хибридно какакнижене където трябва от доказани на абонамент "интелектуални" пудели...
  —цитат от коментар 78 на georgi nikolov


  Путин беснее, баш чрез такива, като Кръстев , над бащино ни огнище.. там дето сме пораснали и първо мляко засукали..

 92. 92 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Байдън неможел.

  Ми кажи ти бе, Кръстев? Я да чуем?

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 93. 93 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Кажи си Иване.
  П.Стоянов

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 94. 94 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ало редакцията, копи, пейст и сейв:

  "Democracy is on the ropes, and President Biden says he wants to fight back."
  ---
  Демокрацията е като босьор проснат върху въжетата и Байдън подобно на него му се иска да отвърне на удара.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мариана Кълвачева":и той имаше деменция.
  >>> Май беше Алцхаймър..Четох, че имал навика да подрежда пъзъли ( често с дъщеря си).
  Отначало били там по 1,000 парченца, но към края отишли към 100 . Уви, на всеки може да му се случи, ако има щастието да доживее определена възраст. Ето я бъдещата баба Цола като млада:
  https://bit.ly/3tKUJ12
  1945-50 Драгойчева е била председател(ка) на Българския женски съюз, та може от това време да я помни баба ми.

 96. 96 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#78] от "georgi nikolov":
  ..флагмана на планетарните медии
  >>> Много години ми беше любима медия( и досега го получавам), но нещо силно радикализираха курса в последните 5-6 години. Може би това е свързано и назначаването на първия афроамериканец през 2014 за.. изпълнителен редактор?
  Ето го човека:Dean Baquet, (born September 21, 1956, New Orleans, Louisiana, U.S.), American journalist who was the first African American to serve (2014– ) as executive editor of The New York Times....
  https://www.britannica.com/biography/Dean-Baquet

 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Значи авторът призовава в името на сдържането на Китай да легитимираме регреса от демокрация към авторитаризъм? Ами няма как. Всички тези нови автокрации са опортюнистично настроени. Те поддържат връзки с всички, от които имат изгода.
  Да не говорим, че САЩ изобщо не са демокрация, а олигархия.
  Накрая уж в името на сдържането на Китай целият Запад ще заприлича на Китай.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 98. 98 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#96] от "тулса":
  Даа.. Както виждам Обамата е наредил свой човек 2014. Сегашният редактор е дебютирал в Чикаго.Изместил е първата жена главен реадктор, че искала май да и плащат като на мъжете:)После Джил Абрамсон отишла в алма матера си Харвард, като гостуващ професор...
  https://www.britannica.com/biography/Jill-Abramson

 99. 99 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Избраният с фалшиви мейл бюлетини Байдън никакъв носител на демокрация не може да е. Целият свят видя в каква смехория може да се превърнат изборите в щатите.

  -voxy
 100. 100 Профил на Domino
  Domino
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Писмото на 120-те генерала за Байдън.

  'The mental and physical condition of the Commander in Chief (Байдън) cannot be ignored. He must be able to quickly make accurate national security decisions involving life and limb anywhere, day or night,' they write.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9572723/More-120-retired-generals-admirals-wrote-Biden-suggesting-wasnt-legitimately-elected.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK