Европа се стреми към 70% ваксинирани, България включи в сметката и боледувалите

Европа се стреми към 70% ваксинирани, България включи в сметката и боледувалите

© European commission (audiovisual service)С преполовяването на май обещанието на бившето правителство 3 млн. българи да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на месеца, изглежда точно толкова неосъществимо, колкото когато беше обявено. Броят на ваксинираните с една или две дози е малко над 720 000, под 12% от населението по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.


Заемайки последното място по ваксинации в ЕС на глава от населението, България изглежда ще бъде една от малкото държави, които няма да се справят с европейската цел за постигане на колективен имунитет до края на лятото. Повечето страни вече са на път да постигнат 70 процента защитени. Някои, най-вече в Източна Европа, но също Гърция и Холандия, които имат вече покритие от 30-50%, все още се нуждаят от ускоряване на имунизациите. България е изключение, защото трябва да утрои своя темп на ваксинация, ако иска да финишира с имунитет в края на септември.


Проблемът е, че европейската цел вече е изместена за юли, след като ЕС си осигури 360 млн. дози от четирите регистрирани ваксини за второто тримесечие.

"Убедени сме, че ще можем да увеличим амбицията си и да кажем, че искаме 70% от пълнолетно население в Европа да бъде ваксинирано още през юли ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Подобен оптимизъм изразяват и българските здравни власти, макар някои от тях да правят уговорката, че колективен имунитет ще бъде достигнат през август. Фон дер Лайен и българските власти обаче очевидно разбират различни неща, когато говорят за колективен имунитет.


"Европейският" имунитет


С презумпцията, че това което може да се измери, може да се постигне, през януари Европейската комисия публикува съобщение до държавите членки, с което обяви две цели за изпълнението на ваксинационната стратегия на ЕС:


- Първата беше до края на март да бъдат ваксинирани най-малко 80 % от здравните работници, персоналът на социалните домове и хората на възраст над 80 години


- Втората - "до лятото" най-малко 70 % ваксинирани от пълнолетното население.


Според Комисията постигането на двете цели би намалило смъртността, хоспитализациите и натиска върху здравните системи. То би приближило Европа до колективния имунитет, нужен ограничаване на разпространението на вируса, за да се защитят и хората, които не могат да бъдат ваксинирани.


Двете цели, макар и незадължителни, се проследяват от Брюксел и изпълнението им е чест повод за обсъждане на това как върви борбата с коронавируса от европейските лидери.


Недостигът на ваксини в началото на ваксинационната кампания в Европа направи трудно изпълнима първата задача - за медицинските работници и най-възрастните хора. По данни на "Политико" само седем държави успяха да изпълнят целта за хората над 80 г. - Малта, Ирландия, Швеция, Финландия, Португалия, Дания и Холандия. Други четири, които бяха сложили напред в календара здравните си работници, достигнаха заветния праг: Естония, Унгария, Румъния и Испания.


И в двете категории България е последна в Европа със значително изоставане от останалите.Заради поставянето на възрастните българи в последната приоритетна група, в края на март от тях бяха ваксинирани само 5.1% от тях. Днес те са 10.6 на сто. За сравнение, предпоследната Латвия е ваксинирала в тази група 17% до края на март.


При медиците, които бяха изведени в първа група за ваксиниране до края на март, в България са имунизирани 17.6%, докато в предпоследната Франция - 51.4%. В средата на май ваксинираните в България медици са 20.5%.


Оптимистичният и песимистичният български сценарий


Въпреки повтарянето от доскорошните управляващи на фразата "упешен български модел", София не можа да навакса първоначалното си изоставане и продължава да е последна в Европа във ваксинирането на всички възрастови групи. Към 13 май по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, 11.3% от населението над 18 г. е получило една доза ваксина и само 5.1% са напълно ваксинирани.


Българските здравни власти имат различен от европейския прочит за постигането на колективен имунитет. Според тях той не изисква ваксинирането на поне две трети от населението, а сумарно постигане на 70% от ваксинирани и преболедували, като твърдят, че те са защитени. Учените обаче разграничават имунитета, придобиван от ваксините и от оздравяването от COVID-19, като все повече от тях твърдят, че имунитетът от ваксините е по-силен и траен.


Опирайки се на схващането за колективен имунитет, изграден от ваксинирани и "имунни", преди месец правителството на Бойко Борисов обяви, че се работи по три сценария: "Оптимистичен - постигане на колективен имунитет в края на юни; реалистичен - в края на юли и песимистичен - в края на август".


"Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство", заяви вече бившият здравен министър Костадин Ангелов.


Българският вариант на ваксинационен център засега не успява да осигури достатъчен капацитет за поставяне на ваксини, така че страната да се измъкне от последното място в ЕС

© European commission (audiovisual service)

Българският вариант на ваксинационен център засега не успява да осигури достатъчен капацитет за поставяне на ваксини, така че страната да се измъкне от последното място в ЕС


Това разбиране значително се различава от ангажимента на ЕС, където преболедувалите не се калкулират в защитените поради неизвестните около продължителността на имунитета. Според изследване, направено в Сингапур, което се цитира от европейската здравна агенция, само 55% от преболедувалите изграждат по-дълготраен имунитет срещу нова инфекция.


Поради недостъпността на тестовете в България и спецификата на заболяването, властите могат да правят само математически модели за броя на преболедувалите. По официални данни възстановилите се от COVID-19 са 357 149 души, но те не включват изкаралите инфекцията "на крак", нито самолекувалите се, които не са се изследвали.


Според различни оценки на щаба за борба с коронавируса недиагностицираните "имунни" са между 1 и 3 млн. българи.По данни на правителствения портал за коронавируса броят на напълно ваксинираните (362 322), е приблизително равен на официално преболедувалите. Още толкова хора (311 078) се отчитат като изчакващи за втора доза.


Къде са ваксините?


След като ЕС предостави допълнително над 1.2 млн. ваксини на България за второто тримесечие, а производителите увеличиха доставките, наличието на ваксини вече не е проблем.


Бившият премиер Бойко Борисов обяви, че между април и юни България очаква да получи 5.5 млн. дози, достатъчни за ваксинирането на още 2 млн. души. Въпреки това създадената до момента организация не позволява чувствително ускоряване на темповете на ваксиниране.


По данни на Министерството на здравеопазването, предоставени на "Дневник", към 13 май в България са пристигнали 2 274 480 ваксини от четирите регистрирани от ЕС производителя. От тях са поставени 1 035 763 дози, т.е. 45.5%, а 54.5% от ваксините продължават да стоят в хладилниците и фризерите в очакване да бъдат използвани.


Това е силно консервативен подход, който почти всички държави отдавна изоставиха. В името на това да имат колкото може повече хора поне започнали ваксинирането там поставят веднага всяка пристигнала доза, а не пазят половината за втора инжекция.


При реално живеещи в България около 6 млн. души и под 1 млн. ваксинирани засега дори песимистичният сценарий на бившия здравен министър изглежда твърде оптимистичен.


Как се справя Европа?


С над 60% от населението, получило поне една доза ваксина, Малта оглавява европейската класация. Властите там очакват колективният имунитет да е факт още през юни, тъй като при сегашните темпове на ваксинация, те са в състояние да имунизират по около 3% от населението седмично.


Eвропейските първенци - Малта, Унгария и Финландия са недостижими за последните във ваксинацията България, Латвия и Румъния

© Our World Data

Eвропейските първенци - Малта, Унгария и Финландия са недостижими за последните във ваксинацията България, Латвия и Румъния


Втора в Европа е Унгария, която осъществява собствена ваксинационна стратегия, отличаваща се от европейската с използванто на нерегистрираните в ЕС китайска и руска ваксина в допълнение към тези на западни производители. С този подход Унгария има 53.3% с първа доза и 31.1% от населението си напълно ваксинирано.


Финландия е успяла да постави по една доза на 44% от жителите си, акцентирайки върху обхващането на максимален брой хора, за сметка на напълно ваксинираните (4.9%). В Германия ежедневно се ваксинира около 1% от населението, като досега частично са имунизирани 40%, а напълно - 11.5%.


Дъното на класацията България споделя с Латвия, която има 19.9% частично и 5.1% напълно ваксинирано население и с Румъния - съответно 23.2% и 15.1%.

 • Предвид краткото време до края на юни поне 10 европейски държави трябва да удвоят усилията си, за да постигнат европейската цел. Други 13 държави трябва да усилят оборотите на ваксинация с около 60%.

По всичко изглежда, че петте най-големи европейски държави, в които живее две трети от населението на ЕС - Германия, Франция, Италия, Испания и Полша, ще успеят да постигнат колективен имунитет през лятото. Това значително ще намали заболеваемостта, натоварването на болниците и смъртността в Европа, но картината ще е различна в държавите, които няма да могат да се справят.


Главният санитарен здравен инспектор Ангел Кунчев вече предупреди тази седмица, че е вероятно България да премине през поне още една епидемична вълна преди да е в състояние да сведе до нула разпространението на вируса без ограничителни мерки.Колко процента е колективният имунитет?


Епидемиолозите продължават да спорят какъв дял от населението трябва да бъде защитен, за да се прекрати епидемичното разпространение на вируса. Преобладаващото мнение е, че ваксиниране на 70% от възрастните или по-малко от 60% от цялото население, няма да е достатъчно за отпадането на всички ограничителни мерки и предупреждават за риска от навлизането на новите варианти на вируса. Според тях ваксиниране на 75 и дори на 80% от възрастните, трябва да се разглеждат като минимум. Одобрение за изполването на ваксините срещу COVID-19 за младежи над 12-годишна възраст, което се очаква през юни в Европа за ваксината на BioNTech/Pfizer, ще подобри значително защитата, но и ще удължи кампанията за ваксинация.


За есента договорите с производителите на ваксини за Европа предвиждат още по-големи доставки. Това обаче ще е свързано с възможностите на всяка държава реално да увеличи капацитета за поставяне на ваксини. Това означава разширяване на мрежата от центрове за ваксинация и мобилизиране на повече лични лекари и частни медицински центрове в кампанията, както и с убеждаването на все повече хора в ползата от ваксинирането.


Убедени и ухажвани


Експертите смятат, че ваксинирането на приоритетните групи е по-трудната част от кампанията заради специфичните нужди например на болните и възрастните хора. Но за страните, които продължават да догонват, необходимостта от създаване на специална организация за ваксинирането им ще продължава да изисква усилия от страна на държавата. В България например все още няма система, която да обхване трудноподвижните стари хора дори в големите градове. В отдалечените места, където няма лични лекари, се разчита основно на самоинициативата, без да се следи каква част от хората, които подлежат на имунизацията фактически могат да стигнат до инжекция. Достигането до по-труднодостъпните групи ще изисква ресурс за информирането и насочването им, а може би за убеждаването и "ухажването" им.


В страни, с успешни кампании, като САЩ, вече има признаци за забавяне заради намаляване на желаещите още преди достигането на колективния имунитет. Освен скоростта на ваксиниране, за която в България се разчита на "зелените коридори", колективният имунитет ще изисква да постигне ниво на ваксинация, без оставянето на "джобове" от общности и региони, които могат да се превърнат в огнища на инфенкцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1554 Разстроено

  "Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство", заяви вече бившият здравен министър Костадин Ангелов."

  След нас и потоп!

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  В Америка щата Охайо ще прави лотария измежду ваксинираните с пет тегления на седмица с печалба по един милион. Други щати са на път да направят нещо подобно.
  С цел да добавят към средно 50% ваксинираните още 10-15%.
  Щото човешкия живот цена няма!
  Какво ли ще стане ако направят лотария в БГ?
  По пет милиона ваксинирани всеки ден, а?
  Лотарията настрана, спасете живота си.
  Спасете живота на близките си.
  Ваксинирайте се, агитирайте родители, баби, дядовци да се ваксинират.
  Не бъдете бабаити!

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Разстроено

  Не знам откъде авторката е взела данни, но ако написаното е вярно - само 20 % от медиците и 10 % от възрастните са ваксинирани, положението е отчайващо. Явно толкова може здравната ни система. Не бива да се сърдим, като някой каже - хубава работа, ама българска. И не бива да си мислим, че като се смени правителството, видиш ли, ваксинацията ще скочи - чудеса стават само в приказките.

 4. 4 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  В Америка щата Охайо ще прави лотария измежду ваксинираните с пет тегления на седмица с печалба по един милион. Други щати са на път да направят нещо подобно.С цел да добавят към средно 50% ваксинираните още 10-15%.Щото човешкия живот цена няма!Какво ли ще стане ако направят лотария в БГ?По пет милиона ваксинирани всеки ден, а?Лотарията настрана, спасете живота си.Спасете живота на близките си.Ваксинирайте се, агитирайте родители, баби, дядовци да се ваксинират.Не бъдете бабаити!
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  ++++++++
  Убава агитация,като на партиен секретар на БКП!🥳👍

  Много съм прост
 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  > Какво ли ще стане ако направят лотария в БГ?

  Лошото е че Националната Лотария я изпапкаха бубите.

  Иначе Божков нямаше проблем да спонсорира с по пет талончета за търкане всеки ваксиниран.

  Ама тия дето го изпапкаха са скръндзи, не са свикнали да раздават без да могат да си вземат гарантирано 30% обратно... а нема как като дадеш на един пенсионер едно билетче да си вземеш обратно от него тоя процент.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  > Ваксинирайте се, агитирайте родители, баби, дядовци да се ваксинират.

  Може ли да ни пуснеш актуалната сводка (*) за текущата 'препоръка на учените' - в кои региони на света, за какви възрастови групи, коя ваксина е позволена / разрешена.

  Та като агитирам някой, все пак да му дам актуална информация за какъв препарат да пита.

  (*) актуалната сводка - към 14 май 2021-ва, 7:00 българско време

  કટાક્ષ
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 8. 8 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Весело

  Нашите доскорошни управници и починалите включват в сметките! При тях имунитетът е най-траен! Ни коронавирус ги лови, ни чума, ни холера, ни ебола! Идеал!

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Данните са измислени ,над 50 % от медиците са ваксинирани ,а на този момент над 15% имат ваксина ,като до края на юни най малко още 1.5 милиона ще бъдат обхванати от ваксини , основния проблем е нежелането на хората да се ваксинират ,а това неминуемо ще доведе до още вълни на заболеваемост сред неваксинираните ,хората започват да ваксинират децата и бебетата ,ние като по умна нация от тарикати не можем да склоним пенсионерите ,които загиват най често в случая .

 10. 10 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доц. Мангъров: Новият здравен министър да отмени безумните мерки
  ^^^
  Най-доброто, което може да направи новият здравен министър, е да отмени безумните мерки и хората да се върнат към нормалния си начин на живот. Това каза инфекционистът доц. Атанас Мангъров за предаването “Добър ден, България” на Радио „Фокус”. По думите му пандемията си върви независимо от това кой е министър.

  Доц. Мангъров: Новият здравен министър да отмени безумните мерки
  "Най-вероятно към края на лятото - началото на есента ще приключи. Няма какво толкова да се управлява", смята доц. Мангъров. Според него, за да се овладее епидемията, трябва вирусът да премине през най-малко 70% от населението.
  „В момента имаме около 1 млн. ваксинирани и 400 хиляди доказано заразени, което е три пъти по-малко от реалните случай. Би трябвало да имаме около 3 млн., които имат имунен отговор на COVID. При население от 6-7 милиона очевидно краят не е далеч. Реално никой не може да каже дали ще има четвърта вълна, защото няма точни статистически данни, това са мои изчисления, които не почиват на точна статистика".

  Доц. Мангъров не препоръчва на никой родител да сложи ваксина на детето си.
  Това е защото не са достатъчно добре изпитани за възрастни, а пък за деца – още по-малко.

  Той посъветва хората да се успокоят и да се върнат към нормалния си начин на живот. Според него най-лошото на досегашния НОЩ, който не липсва, по думите му - на никой, е, че е плашел хората.
  По отношение на високата заболеваемост от COVID-19 в Индия, инфекционистът коментира, че данните се представят манипулативно.
  „Това е много манипулативно, защото се казва 400 хиляди души новозаразени за ден, но това е страна с 1 милиард и 400 милиона души, което съответства на около 2 хиляди души при нас, спрямо населението на България”.
  Доц. Атанас Мангъров допълни, че досега не е видял човек изкарал, какъвто и да било вариант, на COVID да се зарази от друг вариант.
  „Няма как човек изкарал веднъж инфекцията да се зарази отново. Ако това се случи, е изключително рядко“, подчерта доц. Атанас Мангъров.

  от близо и далеч
 11. 11 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#9] от "edin drugii":

  Ние СМЕ по-умната нация в случая. Няма нужда да се ваксат млади хора и незабременели жени! Еле пък деца, това ме ИЗУМЯВА.

  от близо и далеч
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2464 Весело

  Българите сме свикнали да сме все по-така. Съмнението във всичко ни прави постоянни държачи на фенера във всяка класация. Дали е за добро или за лошо, но не е според световния дневен ред. България е държава над 1300 години благодарение на устойчивостта на народа си и въпреки ОПравници от всякакъв калибър. Българите казваме НЕ и ДА по-български начин, самобитно и оригинално, но запазено от векове. Българите и на грипните ваксини не бяхме кой знае какви почитатели, та сега някакви си нови, неизпитани както се полага, за някакви нови щамове на вируси, няма да ни разколебаят в познанието си. Да или Не?!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#9] от "edin drugii":

  Авторът казва - 20 % от медиците са ваксинирани, ти казваш - 50 %.
  Къде е тази информация официално?
  А до края на юни е технически невъзможно да бъдат поставени и 1 млн. ваксини, камо ли 1.5 млн. човека да бъдат ваксинирани - между двете има разлика.

 14. 14 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Не бе Бисере, намираш се в България. Вие от 30 години не го разбрахте там.

  от близо и далеч
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 16. 16 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#14] от "Далечен близък":

  Манталитет е това. Няма да ти играя по свирката. Лудите германци се бият кой да се набоде. Те и досегашните ваксини са доста съмнителни - никой не ги е изследвал за странични действия, не се знае колко от аутистите са поради ваксиниране. Познавам оглушал човек от ваксина като дете ... такива неща. Продължава да се помпа "дай дай", и то кой, ако не кръгът Ройтерс, който със сигурност е роднина с кръга Пфайзер....

  Каква е точно разликата между демократичния печат във ваше лице и герберските медии? Като и едните и другите обслужват Ангела Меркел и антиевропейските й действия?

  Тъпи ли сме ние, че да ги слушаме какво говорят, а да не гледаме какво правят

  от близо и далеч
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#14] от "Далечен близък":

  Кое не разбрахме, че сме в България ли? Ами, всеки ден го разбираме, по различни начини, но категорично. Това е положението.

 18. 18 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#15] от "Georgi Marinov":

  Те норките отдавна са враг на тутраканска селищна система

  от близо и далеч
 19. 19 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Добре тогава.
  В другата статия пише, че 2/3 от българите няма да се ваксинират, само че пише, че са се разкандърдисали. Те не са се и кандърдисвали, само като ги обследват разни пиари, дават уклончиви отговори. В Сърбия оня, дето като чул, че други държави сложили жена премиер, казал: "ние ще сложиме лесбийка да видат те къде е Сърбия" се опитва да ги насили да се ваксинират. Ама там е диктатура, а тука така и не стана. Стана де, но не вашата, сега и тя ша са разпадне.

  от близо и далеч
 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#19] от "Далечен близък":

  Не мога много да схвана каква ти е тезата, дано поне ти я знаеш.
  България не се справи с ваксинирането на таргет групите, да не говорим, че чак в четвърта група сложи възрастните и хронично болните, в резултат много хора починаха, а можеха да поживеят, ако бяха ваксинирани навреме.
  Сега се ваксинира без план и посока - има достатъчно ваксини, има зелени коридори, който дойде - дойде, юруш. Затова сме последни по ваксиниране /и по тестване/ в ЕС, но в първата тройка по смъртност.

 21. 21 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3521 Весело

  До коментар [#12] от "ЗаНиЗа":

  България е държава над 1300 години - от които половината не я е имало на картните

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  До коментар [#19] от "Далечен близък":

  Нещата се обърнаха....
  Да си тъп....вече е наложително.....
  Предпазва от Covid 19....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Заболеваемостта в България спада. С, или без ваксини и това е нормално за пролетното време, когато ОРЗ намаляват в пъти и почти изчезват. Кой имунитет е по - добър и траен - след ваксиниране, или след преболедуване е нещо относително и индивидуално. Ваксината не те предпазва, можеш да се заразиш и можеш да заразяваш другите, но ще изкараш болестта по - леко. От многото приказки и писания разбрах, че имунитета трае 6-8 месеца след ваксина и трябва наново да се боцкаш. Същото е и за изкаралите болестта. А, какво приказки бяха :"само да дойдат ваксините и всичко ще стане, както преди". Да, ама не. СЗО предупреди - вируса остава постоянно с нас. Що? Той до сега в космоса ли беше? Това свински грип, птичи грип, САРС, ТОРС, МЕРС, не бяха ли пак от коронавируси, бе господа? По собствените ви признания и писания? Коронавирусите са с човечеството от хилядолетия, но то е оцеляло. Сърдечно - съдовите и раковите заболявания взимат в пъти повече жертви годишно в световен мащаб. Диабетът - също. Ама такава паника няма. И ваксини няма

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Първи резултат от провала на ваксинацията от предишния кабинет е видим вече в туризма и очертаващия се провален летен сезон.

 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Може ли нежно да напомня, че това не е ваксинация, а имунизация? Има тънка разлика. Освен това ваксината не е "стерилизираща", а само запознава имунната система с вируса, защото нали е "нов". По презумпция старите вируси се карат по-леко. Ерго, ако човек е карал вируса, за него вече не е нов.

  Да, имунизацията помага вирусът да не ти е изцяло нов. Вече относно изкарване и други изненади- както казах, ще се види през ноември.

 26. 26 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Гледам как поствам линкове към научни статии с обективни данни и факти, и под тях се цъкат едни минуси, и се чудя да се смея ли или да плача...

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1766 Весело

  До коментар [#24] от "nij50393132":

  Хайде, бе.
  Сериозно ли това е провалът.
  Щото в другите държави са се юрнали на туризъм.
  Как можеш да пишеш хиляди глупости на ден чак се изумявам. Сега захапа и туризма. Ужас.
  И не спиш ли, не работиш ли?! Поне за риба не ходиш ли?!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Мачкай короната!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#5] от "Ан Он":


  До коментар [#2] от "Таралеж":> Какво ли ще стане ако направят лотария в БГ?Лошото е че Националната Лотария я изпапкаха бубите.Иначе Божков нямаше проблем да спонсорира с по пет талончета за търкане всеки ваксиниран.Ама тия дето го изпапкаха са скръндзи, не са свикнали да раздават без да могат да си вземат гарантирано 30% обратно... а нема как като дадеш на един пенсионер едно билетче да си вземеш обратно от него тоя процент.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он
  Не, че ми са мили "бубите",
  дето изпапкали парите на лотарията,
  но другаря Божков просто беше много по-добър лъжец
  от сегашните "билето-продавачи"!
  Денонощно ни заливаха със пропагандата,
  колко много "милионери" произвеждала "лотарията",
  а след като я закриха се разбра, че доста от "новите -милионери",
  не успели да си видят милионите!
  Между другото възхитително е да се гледа ,
  как отново ни хвалят "челния американски опит"!
  Толкова "напреднало" е мисленето и вярата
  по въпросите за ваксинирането в САЩ,
  че им се налага да раздават "милиони"
  та да накарат "матряла" да си постави ваксини!

 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  че те и юдеите издават зелен кетап на вакснати И ПРЕБОЛЕДУВАЛИ с еднаква валидност - 31.12.2021

 32. 32 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Нали е дадена възможност , който желае ще се ваксинира, след което трябва да махнат рестрикциите . Всеки човек има право на избор и той ще го направи, другото е тирания и примитивизъм.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#26] от "Georgi Marinov":

  горкия, бухали му минуси хахахахааха
  направо трагедия .
  ти кво очакваш от форум под вестник бре?
  научни дискусии ли ?
  тука сме се сбрали се учени глави с по три дисертации, по десет титли преди името и по пет публикации в ''лансет'', ша знайш :)))

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Лотарията настрана, спасете живота си.Спасете живота на близките си !
  —цитат от коментар 2 на Таралеж


  Носете шибаните маски!
  Спазвайте шибаните Мерки! .. Не излизайте от къщи, спазвайте дистанция!
  Не влизайте в паркове !

 35. 35 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#30] от "vagabond66":

  американския клон на будвайзер давал по една топла бира на всеки вакснат който си я поиска до 16-ти май :)))

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  прайш си селфи с иглата и получаваш една биричка
  бъдещите поколения ше стоят с паднали ченета като изучават цялата тая работа .

 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#26] от "Georgi Marinov":


  Гледам как поствам линкове към научни статии с обективни данни и факти, и под тях се цъкат едни минуси, и се чудя да се смея ли или да плача...
  —цитат от коментар 26 на Georgi Marinov


  Във форума на "Дневник",
  всяка "позиция" си има фенове и анти-фенове!
  Няма значение, какви доказателства поствате.
  Винаги получавате оценката на "феновете" според
  фенството им!

 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  маркетинг менъджърите на загорка и шуменско спят .
  в америка си прайш селфи с иглата и получаваш една топла бира:
  Budweiser aims to raise awareness for COVID-19 vaccines by offering free beer to people who get vaccinated. The first 10,000 people who respond to its "Reunite with Buds" giveaway will receive a $5 virtual debit card after uploading proof that they received the vaccine, such as a selfie showing their vaccination sticker to its ABeerOnBud.com microsite, per an announcement emailed to Marketing Dive.
  https://www.marketingdive.com/news/budweiser-pours-free-beer-for-vaccinated-consumers/598589/

 40. 40 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#36] от "pavur":


  До коментар [#30] от "vagabond66":Budweiser aims to raise awareness for COVID-19 vaccines by offering free beer to people who get vaccinated. The first 10,000 people who respond to its "Reunite with Buds" giveaway will receive a $5 virtual debit card after uploading proof that they received the vaccine, such as a selfie showing their vaccination sticker to its ABeerOnBud.com microsite, per an announcement emailed to Marketing Dive.https://www.marketingdive.com/news/budweiser-pours-free-beer-for-vaccinated-consumers/598589/
  —цитат от коментар 36 на pavur  Ха-ха-ха-ха!
  Не може да се отрече,
  че "американския опит"
  винаги е напредничав!

 41. 41 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":Данните са измислени ,над 50 % от медиците са ваксинирани ,а на този момент над 15% имат ваксина ,като до края на юни най малко още 1.5 милиона ще бъдат обхванати от ваксини , основния проблем е нежелането на хората да се ваксинират ,а това неминуемо ще доведе до още вълни на заболеваемост сред неваксинираните ,хората започват да ваксинират децата и бебетата ,ние като по умна нация от тарикати не можем да склоним пенсионерите ,които загиват най често в случая .
  —цитат от коментар 9 на edin drugii


  Ако можеш да смяташ то по данни на уважавания НОЩ в България вече поне 70% са прекарали инфекцията.
  Ако това не е вярно то означава че здравните власти лъжат като дърти цигани.
  Ако здравните власто лъжат то защо трябва да се ваксинирам за да може някой да вземе пари. По думи на Кунчев трябва да постигнем заразяване не по-малко от 300 на 100 000 за да получим пари от Европа.
  Разнопосочно говорене, неверни данни, заплахи и манипулации водят до това състояние.

 42. 42 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  2 месеца след преболедуване имах доста антитела.
  4 месеца след преболедуване бяха намалели до минимум.
  На 5тия месец се ваксинирах
  Препоръчително е да си следите антителата на всеки 2 месеца, не си мислете, че веднъж като сте преболедувсли и сте защитени завинаги. Да, уж има и някакъв клетъчен имунитет, който се запазвал много по-дълго, но не знам...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Заемайки последното място по ваксинации в ЕС на глава от населението, България изглежда ще бъде една от малкото държави, които няма да се справят с европейската цел за постигане на колективен имунитет до края на лятото. "

  Ние сигурно няма да постигнем тази цел и до края на тази година. Просто в България отдавна има голямо недоверие към ваксинирането, особено сред пълните граждани.

  Да, припомня, че България винаги е била на последно място в ЕС при поставяне на ежегодишните ваксинации срещу грип (процент от населението).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Значи как - 700 000 ваксинирани към момента (макар че в съседната статия се дават данни за 1.07 млн., но ще вярваме на данните от тази статия) и, да речем, 1.5 млн. преболедували (скрити и открити). То се даваха дори други съотношения - на 1 официално болен 6 скрито болни, ама ще сме консервативни в преценките си.

  Общо - 2.2 млн. или ок. 32% от населението.

  При 2.5 хил. официално оздравели на ден (ама със спада на заболелите ще спадат и оздравелите) и 25 хил. ваксинирани на ден целта от 70% или 4.8 млн. имунизирани ще бъде достигната след 87 дни (слагаме по 30 хил. на ден, със скрито оздравелите).
  Туй ще рече, броено от днес, 14.05, някъде към 8-9 август.

  Това показват простите сметки.
  Как се тълкуват горните данни от писалите статията е друг въпрос!

 45. 45 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 561 Любопитно

  2 месеца след преболедуване имах доста антитела.4 месеца след преболедуване бяха намалели до минимум.На 5тия месец се ваксинирах Препоръчително е да си следите антителата на всеки 2 месеца, не си мислете, че веднъж като сте преболедувсли и сте защитени завинаги. Да, уж има и някакъв клетъчен имунитет, който се запазвал много по-дълго, но не знам...
  —цитат от коментар 42 на Athanatos


  И понеже не знаете, ще се боцкате до откат?
  Вие досега в някаква изолирана капсула ли сте живял...в среда без вируси?
  Или сте се боцкал на всеки 8 месеца?

 46. 46 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Добро утро комсомолецо. Не е ли красиво да видиш как въпреки всичките напъни явно хората имат все още мислещи мозъчни клетки и средния процент на напълно участващи в експеримента в Европа няма да мине 25%. 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сгугню":

  Вчера са ваксинирани 37759, онзи ден - малко над 30 хиляди.
  Изглежда броят ваксиниции е пряко свързан с наличните ваксини.
  При достатъчно ваксини, 45000 на ден изглежда доста постижимо.
  Това прави 1,3 млн ваксинации за 30 дни.
  Според мен, изглежда много възможно, до края на юни да има над 2 млн напълно ваксинирани, ако има достатъчно налични ваксини.

 49. 49 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#23] от "Vlado Nikolov":


  Така е диабтеа и сърдечно съдовите заболявания убиват повече в пъти повече. Но пък срещу тях има толкова много “хубави” лекарства, препарати и други чудесни решения за който се харчат трилиони всяка година. И да коронавирусите са с човека от зората на света, как така няма да ги направим “хронични” и да ги профитираме - не може така колеги. Да не бъркаме демокрацията с избирателния капитализъм

 50. 50 Профил на volodia123
  volodia123
  Рейтинг: 318 Весело

  Добре е да се дава по една биричка, имунитетът не може да се види и пипне, та да ни накара за "без нищо на далавера" да се боцкаме.
  А и в бг. мама има прекрасни рецепти за лечение на Ковид...

 51. 51 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Може ли малоумният модератор, който ми е изтрил коментарите с линковете към статии, да обясни по какъв начин тези цитати биха могли да бъдат на български???

  https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.07.443055v1

  https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.10.21256644v1

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Трябва да си тежко луд да се ваксинираш при положение, че си изкарал короната... Да рискуваш схващания на лицето, тромбози (смърт от тромби!) и т.н. при положение, че вече си оцелял... В България има поне милион или два преболедували и никой не ги брои, понеже са без ПСР или официален тест. Само от моите роднини и познати от 20 болни двама са с ПСР или антиген официален. Доколкото е известно, не повече от 2-3 % са повторно разболелите се. Неприятното е, че искат всички да се боцкат, твърдейки как ваксината била по-добра като имунитет. Но всъщност всичко е на ниво твърдения, никой не знае колко точно продължава имунитета, вкарват си едно 6 месеца за преболедувалите и после - прокажени. А ваксинираните, които са същата работа са безопасни завинаги (в момента до който не им поискат трета игла). Цялата история отива на лудост. Неприятното е, че преболедувалите неваксинирани губят права за пътуване, изискват им ПСР и т.н., което си е дива дискриминация, на фона, че ваксинираните разнасят и се разболяват също.

 54. 54 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сгугню":

  И аз така го четях, но всъщност са сложени милион дози, от тях 600 000 са двете дози на 300 000 напълно ваксинирани (приблизително) и още 400 000 са първи дози, значи 700 000 имат някаква ваксина. Освен това има доста, които са преболедували, които са си сложили ваксини, така че могат просто да се събират. Отделно тестове се правят понякога и по повече от веднъж на болен, някои го карат два пъти (аз), въобще това не е оптимистична, а много пожелателна сметка.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 55. 55 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 135 Неутрално

  До коментар [#54] от "fpyyh":

  Карал си го два пъти?
  През какъв период от време?

 56. 56 Профил на nipper
  nipper
  Рейтинг: 17 Любопитно

  Проучване: Ваксинирахте ли се?
  ДА/НЕ
  +/-

 57. 57 Профил на pacovw
  pacovw
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Аз пък реших с жената да се ваксинираме като отговорни хора. Личният ме посъветва да си направя все пак тест за антитела. Жената няма 0.8 с теста на Рош, аз 92.13 което си е много отвсякъде. Не съм боледувал от поне 2-3 години, нито хреми, нито кашляне, нито температура. Как съм го карал без никакви симптоми и без да заразя жената дето спим на едно легло не знам. Личният ме съветва с тези високи антитела да не се ваксинирам засега. Ако преди зимата паднат може.

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#57] от "pacovw":

  може да са объркАли пробата с некоя на друг чиляк .
  и въобще тая работа с ''антителата'' понамирисва.
  е, един ''специалист'' разправяше, че антителата след ''оздравяване'' били фалшиви , ''адибас''.
  истински антитела ''адидас'' баш оргиналдъ се получавали само и единствено след вакса.

 59. 59 Профил на yoh29671523
  yoh29671523
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Въпросният edin drugii плющи ЛЪЖИ под всяка тема за коронавируса.

  Февруари повтаряше Боковата пропаганда, че личните лекари ей сега ще се включат във ваксинацията, при положение че тогава нямаха нито ваксини, нито софтуеър нито организация.
  То и сега нямат, за това вече се отказват масово и забуксува ваксинацията.

 60. 60 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#10] от "Далечен близък":

  Той Мангъров поне 5 пъти каза, че ей сега приключва, никога не позна, но това не спира на най-мъдрите да му вярват.


  До коментар [#11] от "Далечен близък":

  Това е най-големият проблем с умното. Всеки се мисли за много умен. Ако беше спринт, ясно е как да се провери кой най-бърз, ама понеже умен е относително, всеки се изявява там.

  Не ме търсете преди обяд
 61. 61 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#57] от "pacovw":

  ОТГОВОРНИ ПРЕД КОГО?.

 62. 62 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#60] от "tulup":

  Там е работата, че позна за всичко. Каза че заразата ще отслабне, когато премине през 2/3 от населението. И така стана вече 2 пъти. Нашите т.н. "меки мерки" са просто смешни. Спада е единствено от многото преболедували. Сега в картинката се включват и ваксинираните. Добре е много болните и възрастни да са ваксинирани.

 63. 63 Профил на Daniel Enchev
  Daniel Enchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "boevbisser":

  Не разбирам защо да не може. Според статистиката последните няколко дни са ваксинорани по над 30 000. Проста сметка 30 000 по броя на дните (дори и само работни) прави милион!

  Д'ге
 64. 64 Профил на puhpuhan4o
  puhpuhan4o
  Рейтинг: 536 Неутрално

  бъдещите поколения ше стоят с паднали ченета като изучават цялата тая работа .
  —цитат от коментар 37 на pavur


  бъдещите поколения
  —цитат от коментар 37 на pavur


  Много оптимистично пожелание за вече вакснатите.

  Върнете дъгата на децата, педераси!
 65. 65 Профил на Далечен близък
  Далечен близък
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#60] от "tulup":

  Е все някога ще познае.

  от близо и далеч
 66. 66 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Осигурените ваксини са предостатъчни и за 80%, но дебилите не желаят да се ваксинират. Та кой да носи отговорността, освен аутсайдерите, а те са еманация на хиперпростаците от ИТН, Мутрите и техния ментор Мангъров.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иван":

  Дадена е, като седите с часове на опашка. Трябва да си вземете отпуска за това.

 68. 68 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  До коментар [#55] от "Сгугню":

  Октомври - февруари. Първия път без никакви симптоми, не съм проверявал за антитела.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK