Иво Прокопиев: "Завладяната държава" беше стигнала буквално до ръба

Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал" и основен акционер в "Алфа финанс холдинг".

© Надежда Чипева, Капитал

Иво Прокопиев, съиздател на "Дневник" и "Капитал" и основен акционер в "Алфа финанс холдинг"."Имаме уникален шанс да променим икономиката си за десетилетия напред. На България ѝ трябва план за развитие, а не план за "усвояване"." Това казва съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев в интервю за "Дойче веле" по темата за проблемите в ББР и за Плана за възстановяване.


Г-н Прокопиев, "Капитал" отдавна твърди, че ББР не обслужва малкия и средния бизнес, а олигархически кръг, което сега се потвърждава от проверката, назначена от служебния министър на икономиката. Но какво следва от това? Има ли достатъчно категорично нормативно изискване банката да обслужва точно този бизнес, а не каквото сама реши?


- Като се започне от групировките и пирамидите през 90-те години на миналия век, преминем през журналистическите разследвания за КТБ и стигнем до Българската банка за развитие (ББР), "Капитал" е изнасял много нелицеприятни истини, на които управляващите политици и регулатори не са реагирали своевременно. Спомнете си статиите за КТБ от периода 2008-2013. Вестникът публикува сигурно над десет разследвания как банката финансира свързани лица - че това е незаконно и е рисково за вложителите в нея. Никаква реакция. По-късно, след политическата атака срещу нея, отново излязоха серия разследвания за това как вторично се разграбват нейните активи. И отново нищо.
Същото е и по отношение на Българската банка за развитие. "Капитал" многократно информира обществото за много спорни банкови сделки и загуби за данъкоплатците, но реакция от Банков надзор на БНБ нямаше. С просто око се вижда, че част от кредитите са лошо обезпечени, а фирмите, които са финансирани, нямат устойчив бизнес.


ББР може да бъде много полезна насърчителна институция, но дейността ѝ е сведена до нещо средно между зле управлявана държавна банка от ранните 90-те и партийна каса.


Имаше обаче реакция от страна на банката - бившият ѝ изпълнителен директор Стоян Мавродиев, участвал в отпускането на повечето от тези кредити, и негови приближени са завели три дела срещу журналиста от "Капитал", който е автор на разследванията за ББР.


- Това е вярно и е пореден пример за токсичната медийна среда в България. Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов добросъвестно си е свършил работата и е защитил интереса на обществото. Подписал се е с името си. В замяна получава три еднотипни дела, които целят да го притиснат, да го ограничат и евентуално да увредят неговата репутация. Това е класически пример за SLAPP (strategic lawsuit against public participation) дела, които целят да потискат свободата на изразяване и участието в публичния живот.


Съществува ли риск ББР да повтори сюжета с КТБ - в последна сметка данъкоплатецът да плати. И доколко проверката неволно може да задвижи такъв сценарий?


- И не, и да. Няма опасност ББР да стане втора КТБ, защото в ББР няма депозити на фирмите и населението, няма как да има опашки и сътресения в банковата система. Но ще има големи загуби за данъкоплатците. Има реална опасност поне половината от тези 1 милиард лева, политически раздадени като кредити, никога да не се върнат. Това ще е директна загуба за данъкоплатците, защото банката ББР се финансира основно чрез собствен капитал, който е инвестиран от държавата - тоест, от нас данъкоплатците.


Реалната загуба при ББР обаче е много по-голяма от този около половин милиард лоши кредити, които няма да се върнат. Подобни финансови институции са мултипликатор за частните инвестиции. Те служат за катализатор на частния капитал и търговските банки и обичайно 1 лев тяхна инвестиция води до инвестиране на между 10 и 15 лева частен капитал. В този смисъл най-голямата загуба за България е, че след финансовата криза от 2008 нямаше ефективно работеща банка за развитие, която да помогне за бързото излизане от кризата. Бих казал, че загубата е поне 10 милиарда лева пропуснати инвестиции и десетки хиляди несъздадени работни места. Това е пример за по-голямата загуба от политическата корупция - не толкова пряко откраднатите пари, колкото пропуснатите възможности за развитие.


Как в казуса с ББР се разпределя политическата отговорност между ГЕРБ и ДПС и в какво се състои тя?


- Видимо е споделена. Според мен, за да няма политически изкушения, ББР не би следвало да кредитира директно никакви фирми, а само да създава инструменти, които те да ползват през търговските банки. Търговските банки, с малки изключения, доказано управляват по-добре кредитния риск.


Задачата на групата на ББР е да облекчава достъпа на малките и средни фирми до кредитиране. Чрез гаранции и целеви финансирания да подпомага другите банки да финансират фирми, които иначе не биха имали достъп до кредит. Тази роля е изключително ключова, ако говорим за оцеляване на фирми, запазване на работни места и излизане от Ковид кризата.


Как се отнасяте към внушението на Йордан Цонев от ДПС, че проверката е инспирирана от разследването на "Капитал" и че някои министри в служебния кабинет са свързани с така наречения от него кръг "Капитал", към който той приобщава и "Да, България"?


- Мисля, че е време представителите на ДПС да спрат да говорят като собственици на държавата. Тя е на българските граждани, не е на една партия. Ако г-н Цонев е убеден, че при тези кредити на ББР няма нищо нередно, нека да даде лична гаранция, че ще се върнат. Нека да говорим по същество - ще се върнат ли парите или не?


"Капитал" е свободна българска медия, която е на пазара от повече от 27 години. Всичко написано стои, всяка статия от първия брой може да се намери в архива. Ценностите на "Капитал" не са се променили, независимо от изключително грубия натиск, на който сме подлагани през годините. Ако има кръг "Капитал", то той е на хората, които искат България да бъде нормална и богата държава, да има правила, по които всеки да може да успее по честен начин. Това очевидно не се харесва на г-н Цонев и на ДПС, но наистина не виждам какво повече да коментирам.


Къде другаде, според Вас, са заложени бомби със закъснител, които могат да гръмнат при "ревизията" на предишното управление?


- Безспорно най-много отложени проблеми за решаване има в енергетиката. Бих откроил двата най-големи - цените на тока и преструктурирането на въгледобива.


Заради възстановяването на световната икономика и скока в цените на квотите за въглеродните емисии, електроенергията поскъпна с над 40%. В България пазарът за домакинствата и за част от малките фирми все още не е либерализиран и цената на тока за тях се определя от регулатора, независимо че трябваше да се освободи още преди 7-8 години. Това е около половината от общата консумация на енергия в страната.


Скокът на цените на пазарите поставя регулатора КЕВР в много тежко положение за следващия регулаторен период от 1 юли. Или трябва да задържи цените, което ще означава огромни дефицити в държавната енергетика - или ще ги увеличи, което ще означава ценови шок непосредствено преди изборите. Ситуацията е класически пример колко скъпо излизат отложените с години реформи.


Друг такъв пример за забавена реформа и напълно неадекватна политика са въглищните централи в "Марица изток". За да произведат един мегаватчас енергия, трите въглищни централи в "Марица изток" отделят между 1 и 1.2 тона въглероден двуокис. Цената на квотите за въглеродни емисии скочи от 25 евро за тон в началото на годината на 56 евро.


Пазарната цена на енергията на борсите в момента е около 70 евро за мегаватчас. Ако от тях средно 62 евро са за квоти, остават 8 евро на мегаватчас за покриване на всички останали разходи. Всеки сам може да си направи изчисленията. Очевидно в системата се генерират огромни загуби, защото разходите за квоти се компенсират за производителите.


Според това колко ще бъдат натоварени, трите централи ще генерират между 1 и 1.5 милиарда лева дефицит тази година. Такава е цената, която българските данъкоплатци плащат за това, че през последните десет години не бяха предприети съответните адекватни мерки за поетапното извеждане от експлоатация на въглищните централи, за тяхното преоборудване за друго гориво, за компенсиране на инвеститорите, засегнатите миньори и други заети в сектора и т.н.


Очаква се квотите да достигнат 75 евро за тон в края на тази година. Очевидно наближава моментът, в който затварянето на централите ще трябва да стане принудително, по чисто финансови причини, защото ще е много по-евтино въглищните централи да не работят, дори и да плащат заплати и всички други разходи.


Ето още един пример, че продължаващото години бездействие накрая излиза много скъпо. За радост европейският План за възстановяване дава шанс част от тези грешки да бъдат поправени относително бързо.


Освен с ревизии на управлението, служебният кабинет не трябва ли да се занимава и с Националния план за възстановяване? Къде откривате дефицити в предложения от правителството на Борисов вариант и какви трябва да са, според Вас, приоритетите на плана?


- Аз съм чел различните варианти на Плана за възстановяване и устойчивост и смятам, че той е просто един "План за усвояване", с напълно сбъркана философия.


Планът за възстановяване е уникален инструмент, посредством който със субсидии от ЕС шоково да бъдат подкрепени три процеса - подпомагане на засегнатите от пандемията, ускоряване на дигитализацията на фирмите и държавата и намаляване на вредните емисии в енергетиката и икономиката като цяло. Това са приоритетите на ЕС, на Зелената сделка. Това са приоритетите и на Плана за възстановяване на ЕС.


Ако България иска тези 12 милиарда лева да доведат до ускоряване на икономическия растеж и до по-добър живот за българите, трябва да разбере, че не "усвояването" е правилният начин. Парите трябва да достигнат до възможно най-много домакинства и фирми, за да променят живота в посоката, в която върви светът. Най-важното е да се разбере, че освен помощите, свързани с Ковид-19, средствата към икономиката не трябва да са 100% грантове, защото това е покана за неефективност и корупция. Трябва да бъдат 10%, 20% или 30% финансова подкрепа или гаранция - колкото е нужно според случая, за да се стимулира определено икономическо поведение. Мога да дам много примери.


Комплексът "Марица изток" може да тласне напред цялата българска икономика със създаване на огромна индустриална зона, базирана на технологии за производство на чиста енергия, системи за съхранение на енергия, производство и съхранение на "зелен водород", развитие на инфраструктурата и множество сателитни производства, привлечени от евтините източници на енергия.


В контекста на Зелената сделка и Плана за възстановяване, модернизирането на "Марица изток" не е заплаха, а огромна възможност за цялата българска икономика. Трябва да се инвестира в инфраструктура, да се направят правила и да се привлекат инвеститори. Но държавата не бива да инвестира, защото тя е лош инвеститор и не си знае никога сметката. Държавата трябва да направи "Марица изток" атрактивна зона за частни инвестиции.


Друг пример. България е единствената държава в ЕС, която не стимулира намаляване на емисиите в транспорта чрез електромобилността - подкрепа на фирмите за доставка, за превози, таксиметровите служби, домакинствата, които си подменят колите с електрически и т.н.


Друга голяма тема: енергийната ефективност на сградите. Не тази имитация със санирането, която е 100% "усвояване", а осмислена стратегия за подмяна на всички неефективни и замърсяващи отоплителни и охладителни инсталации на публичния сектор, фирмите и домакинствата.


Целта на тези програми е парите да достигнат до максимално много крайни бенефициери и да увлекат със себе си максимално голям частен капитал. Ето това са елементи от една различна философия за Плана за възстановяване, която пряко ще подобри конкурентоспособността на икономиката и качеството на живот за българите и която напълно липсва в сегашния проект. Затова смятам, че той е не просто негоден, но дори вреден.


Не е ли по-добре да се вкара в ЕС изготвеният план, за да дойдат по-бързо средства, отколкото да се чака подготовката на по-добър план?


- Не е по-добре. Имаме уникален шанс да променим икономиката си за десетилетия напред. На България ѝ трябва план за развитие, а не план за "усвояване".


Големият проблем на европейските фондове е, че те са нож с две остриета. Ако се използват, за да стимулират предприемачеството и конкурентоспособността, могат да са много полезни. Ако просто се усвояват от политически свързани структури, изкривяват напълно пазара. И то до такава степен, че е по-добре да ги няма.


Къде виждате и виждате ли изобщо политически ресурс за управление, излъчено от 46-ото НС, което да отговори на очакванията на гражданите?


- В България "завладяната държава" беше стигнала буквално до ръба. Или трябваше да се направи следващата стъпка - излизане от ЕС и НАТО и въвеждане на авторитарен режим, или завръщане към нормалността и демокрацията. За радост изглежда, че обществото поема обратно към възстановяване на демокрацията. Но има дълъг път още.


Най-важният приоритет сега - и пред избиратели, и пред политици - е как да се възстанови функционирането на демокрацията в страната. Власт и опозиция да не са се сраснали, да има независими критични медии, регулаторите да пазят конкуренцията и интереса на потребителите, а не интереса на властта, собствеността отново да е защитена, договорите да се спазват и т.н.


Системата трябва отново да започне да излъчва хора с професионална подготовка и с интелектуален капацитет над средния, за да могат те да движат страната напред.


Ключът към всичко това е в следващия парламент да има парламентарно мнозинство за реформа на прокуратурата и на съдебната власт, защото докато има някой, който е над закона, чрез него може да бъде спряна и най-амбициозната реформа в другите области. При приемането ни в ЕС беше направен компромис по отношение на функционирането на съдебната система и това се обърна срещу гражданите. Това е реформата на реформите, за да имат изобщо шанс другите реформи.


Вие персонално, а и Вашите медии изкарахте нелеки години. Имате ли нагласа да търсите реванш?


- Не, няма да търся реванш. Преживяното трябва да се помни, за да не се повтарят едни и същи грешки, но животът е твърде кратък, за да се пилее в реваншизъм. Най-голямото възмездие за мен би било да бъдат разградени институционалните механизми, които позволяваха репресия на невинни хора години наред, само защото са свободни, критични или имат различно мнение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (141)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  И после умните и красивите по стар обичай я бутнаха от ръба :)

  Като ореваха орталъка за корупция, подслушвания и пр. но без доказателства. За капак от цялата работа спечели Слави, който не иска да се коалира с никой и в служебното правителство по стар обичай се озоваха кадри на БСП. :)

  Та сега вървим към втори рунд на същото и ще ми е интересно след като резултатите са почти идентични как ще се сглоби управляваща коалиция. :)

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro

  Този господин е олигарх, само че неговите почитатели го определят като "добър" олигарх. Такъв, който казва, че вярва във върховенството на закона и че никой не трябва да е над правилата. Но дали действително е така?

  Не. Неговите придворни депутати когато взеха власт, първото което направиха е да закрият Специализирания съд, където въпросният господин виси с дело и огромна сума пари.

  Добри олигарси няма.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Много бих желал да видя един телевизионен дебат на икономически, финансови, инвестиционни, правни и свободно избираеми теми между “олигарха” Прокопиев и “десния” Алфа Заек от Банкя.

  Ще е зрелище, което си струва да пуснат по Pay Per View. 😁😁😁😁😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Дебатите са безсмислени по своята същност :)

  Освен умствена импотентност и клишета друго няма какво да се научи от тях. :)

  Важното е дали дебатиращите застават с действията си зад думите.

 14. 14 Профил на Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro


  Ми като начало е доста по-интелигентен и културен, има здраво семейство и медиите, които издава са едни от малкото читави у нас.

  Сравнявайки го с други български богаташи, май не се сещам за никой друг такъв. Наскоро ми направи впечатлние, че Бобокови имат доста интелигентен вид, може би и затова са преследвани към момента.

 15. 15 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1131 Неутрално  Прокопиев сега плаче и се изкарва едва ли не жертва , а когато назначаваше министри в първото правителство на Борисов не ревеше тогава всичко беше от прекрасно по - прекрасно . 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1027 Весело

  Герберастията избесня! Кеф!

  Имало едно време ссср...
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#8] от "vjo23696630":

  Най- се кефя на такива - плюят Дневник и Прокопиев... под статии в Дневник.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Гневно

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro  До коментар [#1] от "isidro":

  Защото 5г го разследваха каскетите и НИЩО не откриха . Може ли да става сравнение между него и пилето или Илчовски ?
  Нещастници сте !

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Любопитно

  До коментар [#4] от "Дисидент в ЕССР":

  "Този господин е олигарх, само че неговите почитатели го определят като "добър" олигарх."

  През последните 10 години "този господин" олигарх ли беше? Ако да, то кой от правителството на Борисов му помагаше и с какво?

  Благодаря предварително за аргументирания отговор!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Весело

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  "Този е за затвора"

  Но пък гадният съд взе, че го оправда! :-)

 23. 23 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "В България "завладяната държава" беше стигнала буквално до ръба. Или трябваше да се направи следващата стъпка - излизане от ЕС и НАТО и въвеждане на авторитарен режим, или завръщане към нормалността и демокрацията."

  Съгласен съм с Прокопиев. Още един мандат на мутрите и нещата щяха да станат необратими. Като в Русия или Беларус.

 24. 24 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#21] от "vassilun":

  "През последните 10 години "този господин" олигарх ли беше? Ако да, то кой от правителството на Борисов му помагаше и с какво?"

  Няма бивши "труженичи" и бивши "ченгета". Също така няма и "такова животно"- бивш олигарх. Въпросният другар е натрупал състоянието си по олигархичен метод, но при друг "Бойко"или по-скоро Иван.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 25. 25 Профил на isidro
  isidro
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":

  На мен винаги ми е правело лошо впечатление как участва във властта скрито. През годините е имал не малко министри в кабинети на Борисов, та чак до момента. Шиши е противен, Черепа е противен, които също си имаха министри през годините (Вълчев, Орешарски и цялата плеяда на Пеевски, които даже не можем да изброим), но кои бяха Плевнелиев, Дянков, Трайков, та чак до сегашните "харвардци". Не отричам, че това бяха по-читавата част от всички, минали през Борисов. Но това фасадно пробутване на управленски кадри през различни кабинети и конюнктура не говори, че това е случаен човек. Това е просто следващият на опашката да "овладее"/"захване" държавата, каквато метафора си взеха от един американски автор.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Корабов
  Корабов
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Герберастията избесня! Кеф!
  —цитат от коментар 16 на citoplast


  Изглежда не осъзнаваш израз на какво е написаното от тебе?:)))

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мизийски":"Този е за затвора"Но пък гадният съд взе, че го оправда! :-)
  —цитат от коментар 22 на vassilun


  За който оправдания казва, че бил корумпиран и имало нужда от съдебна реформа. :)

  Парадокс :)

 30. 30 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Смешки.

  За един запор.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Весело

  До коментар [#24] от "todor._89":

  "Въпросният другар е натрупал състоянието си по олигархичен метод, но при друг "Бойко"или по-скоро Иван."

  По вашият почин редовмно да искате доказателства за корумпираността на Борисов и ГЕРБ, бих Ви препоръчал да дадете доказателства за горното на Гешев! Гарантирам, че много ще Ви се зарадва!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Любопитно

  До коментар [#25] от "isidro":

  "Не отричам, че това бяха по-читавата част от всички, минали през Борисов."

  Горното Ваше съждение дали Ви кара да се позамислите мъничко? Къде отидоха тези :по-читавите"? НХе ги ли отсвири върхушката за да останат послушните?

 33. 33 Профил на vmy29649565
  vmy29649565
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Абе нали ти нареди половината кабинет Борисов 1, не се прай на улав.

 34. 34 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Ние мислихме, че Прокопиев е с интелигентност над тая на Нинова

  а стигнали до едни и същи резултати

  Завладяната държава.. Дето след Костов е заварено положение

  и избраните за честни могат да си купуват партии и политици, другите немогат.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 35. 35
  Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Боку НАНАЙ Шкембе НАНАЙ":На мен винаги ми е правело лошо впечатление как участва във властта скрито. През годините е имал не малко министри в кабинети на Борисов, та чак до момента. Шиши е противен, Черепа е противен, които също си имаха министри през годините (Вълчев, Орешарски и цялата плеяда на Пеевски, които даже не можем да изброим), но кои бяха Плевнелиев, Дянков, Трайков, та чак до сегашните "харвардци". Не отричам, че това бяха по-читавата част от всички, минали през Борисов. Но това фасадно пробутване на управленски кадри през различни кабинети и конюнктура не говори, че това е случаен човек. Това е просто следващият на опашката да "овладее"/"захване" държавата, каквато метафора си взеха от един американски автор.
  —цитат от коментар 25 на isidro


  Разбира се, че не е случаен човек. Но за "овладяването" на държавата, би следвало да има някакви корупционни или близко корупционни сделки или подаяния от държавата, каквито Пеевски няма данни да има. Както той и министрите му (да приемем тезата ти) са различни от Пеевски и министрите му, така и дейността, която развива, е различна. В крайна сметка, богати хора трябва да има и България ще е по-добро място, ако богатите хора приличат на Прокопиев, а не на Пеевски.

  Имай предвид, че и тия приказки за "олигарха" Прокопиев са лансирани от най-гнусната част на българското медийно общество.

 36. 36 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Въпросният другар го защитава давноста по конституция. Той и за това е толкова смел
  едва в последните години. Но това по никаъв начин не го изключва от определението за олигарх.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 37. 37 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro


  Принципно различен е, защото всички обвинения, които мутрите и техният главен прокурор отправяха към Иво Прокопиев бяха отхвърлени от съда!
  Абсолютно всички обвинения се оказаха лъжа!

  Обратното - всички твърдения в Капитал и Дневник, че държавата се управлява от мафия в лицето на герп се оказват истина!
  Точно за това свидетелстват ежедневно последните дни, след като за първи път от десет години, мутрите са отстранени от централната власт!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 38. 38 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Много проста другари, е дефиницията

  Олигарх е приватизационен мангизлия пазаруващ партии и политици.

  А да видим сега кой е вътре?

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Такава герберунгелска мобилизация като днешната не съм виждал в Дневник. Не харесват Прокопиев а са в неговия сайт. Докато напиша коментара и ще се е изляла кофа помия
  —цитат от коментар 8 на vjo23696630


  Цялата философия за живота на която се кръстят тези комични екземпляри, е една измама!
  Всичко изградено от тях е изградено с кражби, корупция и Пеевски!
  Врагове и комунисти според тях са всички останали, но не и тяхната върхушка, която прокара руските енергийни интереси в страната ни!
  Пълна трагедия са вкупом с цялата им партия!
  Отвращението на хората от тях се увеличава ежедневно!

  Срутването на илюзията герб върви с пълна сила!
  И така трябва да бъде!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Въпросният другар го защитава давноста по конституция. Той и за това е толкова смел едва в последните години. Но това по никаъв начин не го изключва от определението за олигарх.
  —цитат от коментар 36 на todor._89


  Лъжете най-безсрамно и нагло!
  Прокопиев спечели срещу мутрите, не поради давност, а поради това, че обвиненията срещу него бяха политически и за това всички до едно паднаха в съда!

  "Разградският съд произнесе оправдателни присъди по делото "Каолин"

  "....Седемте подсъдими по делото "Каолин" са невинни по всички обвинения, реши в петък Разградският окръжен съд. Председателят на съдебния състав Лазар Мичев произнесе оправдателна присъда срещу шестимата членове на директорския борда на фирма "Каолин", както и към бившия изпълнителен директор на дружеството. Решението беше взето след петмесечно съдебно дирене.
  Смятам, че това е единственият възможен, справедлив и логичен резултат от процес, в който всички обвинения бяха категорично оборени в съдебната зала, заяви след прочитането на присъдата Иво Прокопиев. Издателят на вестниците "Капитал" и "Дневник", който оглавява директорския борд на минната компания, окачестви случая "Каолин" като безмислен процес, чиято единствена цел е била удар върху репутацията на колегите му.
  Тезите на прокуратурата имаха и идеологически привкус, заяви Прокопиев. Обявявайки се срещу приватизацията, обвинението се опита по същество да наложи ценности, които страната ни вече е загърбила, избирайки модела на свободното пазарно стопанство като елемент на общественото ни развитие. В този модел социалната функция на бизнеса се измерва с възможността му да формира по-голям брутен вътрешен продукт и да осигурява данъци, каза той.
  След приватизацията на "Каолин" дружеството е удвоило производството си, напомни председателят на директорския борд. Окръжният прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова не присъства на днешното съдебно заседание, за да чуе присъдата. Представител на окръжната магистратура обясни, че колежката му
  отсъства, защото е на зъболекар. Прокурорът Кръстьо Георгиев заяви, че не знае дали Хаджидимитрова ще обжалва решението на Разградския окръжен съд…"

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2003/02/07/11112_razgradskiiat_sud_proiznese_opravdatelni_prisudi_po/

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Този Т. Ж. ли цитира?

  ДБ=БКП
 42. 42 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro


  Питате защо се очаква този господин да е принципно различен.
  Отговарям Ви, както съм го правил и друг път: господинът може да има своите грехове в миналото (не казвам, че ги има, защото не го зная със сигурност, но го допускам), но той *е* принципно различен от другите по това, че през годините стои с името и активите си зад това, което прави и то е срешу управляващата клика.

  Не си продаде задника и не спря да изнася данни за нередности.

  И данните му общо взето се сбъдваха - за КТБ, и за разграбването на КТБ и за ББР, и за КФН, и за Банков Надзор, и за далаверите на Борисов.

  Второто, което го прави моментално различен от 'другите' господа е начина по който говори.

  Това е образован и интелигентен човек, а не мутра и не протеже на мутра.

  И съвсем правилно и открито публикува анализите, че хора на Божков в това правителство са лош маркетингов ход, независимо от професионалната им квалификация.

  Хайде покажете ми някой такъв сред управляващите!

  А че гледа собствените си интереси преди обществените който се мисли за по-добър да хвърли първия камък.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 43. 43 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Искам да напомня, че този човек беше влиятелен ортак на ББ от страна на Реформаторския блог във втория му кабинет.Когато го подгониха съдебните власти лично се обърна към Борисов за помощ.
  Като чета сега неговите издания Реванш е най-точната дума.

 44. 44 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  [quote#4:"Дисидент в ЕССР"][/quote]

  Стига бе!

  10 години в очевидна война със силните на деня, Каолин отдавна продаден и той все още олигарх?!

  Разбирам аргумента, че не всеки е можел да си купи Каолин.
  Вие и аз не сме могли, други са.
  Това още не ги прави олигарси.
  Защото Каолин е отдавна продаден и ако този чичко беше смотан като един Лупи, примерно, щеше да си затвори и другите бизнеси.

  Ама не, Икономедия съществува и не просто съществува, а е в открита война със силните на деня не от вчера и не от онзи ден.

  Делото на чичото не е в специализирания съд.
  Делото е окончателно загубено от прокуратурата.
  Още по-интересно е какви знакови дела е спечелила тази специализирана прокуратура.
  Изнудвача на премиера на републиката, който като връх на всичко е известен на самия премиер (по-скоро инструмента му), беше ли осъден?
  Виновните за КТБ бяха ли осъдени?
  Разграбилите КТБ след срутването бяха ли осъдени?
  Позволилия / проспалия 60 милиона данъци за държавата от Божков беше ли осъден?
  Замърсилите (и все още замърсяващи) варненското езеро бяха ли осъдени?
  Изобщо може ли да кажете някой, дето да е бил успешно осъден от тази специална прокуратура?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  На България ѝ трябва план за развитие, а не план за "усвояване".
  Тези, дето управляваха досега, само толкова могат, да усвояват.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Вече не знам кое е ръба ! Според мнозинството, тя отдавна е в блатото !

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  " Вдигнати са под тревога - корабът се е наклонил и потъва, а те изгребват с лъжиците или направо смучат с уста и плюят зад борда... ☠️"

  И това како им помага ? На бригадата на ОПГ - то имам предвид ? Потъват все повече в тресавището на лъжата, корупцията и престъпността си !

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Искам да напомня, че този човек беше влиятелен ортак на ББ от страна на Реформаторския блог във втория му кабинет..
  —цитат от коментар 43 на dlagnikov


  Напомняте една лъжа!
  Никога Прокопиев не е бил ортак на мутрата!
  Никога в Дневник и Капитал не е имало статия подписана от Прокопиев в подкреп на комунистическата мутра от Банкя! Ако твърдите обратното дайте доказателство!

  Ортаци на мутрата са индивиди като Путин, Маджо, Пашата, Валентин Златев, Вълкът, Живко-суджука и други подобни!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Весело

  Прокопиев сега плаче и се изкарва едва ли не жертва , а когато назначаваше министри в първото правителство на Борисов не ревеше тогава всичко беше от прекрасно по - прекрасно .
  —цитат от коментар 15 на bxr35608444


  Борисов под запрещение ли е бил, че се е наложило Прокопиев да му назначава министри?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 51. 51 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Борисов защо все още не е поставен под стража за да не му бъде позволено да се укрие от правосъдието?
  —цитат от коментар 46 на xst03812610


  Първо под стража трябва да бъдат поставени "главния прокурор" Гешев и неговият предшественик Цацаров, заради престъпно бездействие с власт и използване на служебното им положение за незаконни политически обвинения към политически опоненти!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 52. 52 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Този е за затвора и като крадец и като медиен манипулатор, работещ в полза на комунистическата партия.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  🤣🤣🤣🤣🤣

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 53. 53 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#8] от "vjo23696630":Най- се кефя на такива - плюят Дневник и Прокопиев... под статии в Дневник.
  —цитат от коментар 19 на vesolr


  Това са отрепки н герп-пкп!
  Будят само погнуса и отвращение!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#49] от "Рим":

  Ако си спомняте, Реформаторският блок и ББ управляваха (бяха ортаци) заедно до разцепването на РБ.Г-н Прокопиев беше важна и влиятелна фигура в РБ, респективно в управлението.В политиката често приятелите стават врагове и обратното.

 56. 56 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#46] от "xst03812610":

  Борисов защо все още не е поставен под стража за да не му бъде позволено да се укрие от правосъдието?
  ................
  Защото сме демократична държава, бе пъпеш.
  Това да не ти е Северна Корея или Русия.
  Да затварят хората без съд и присъда.
  Чугуни недоклатени.

 57. 57 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Първо си изяснете, какво е олигарх и тогава ще видите разликата между тия, дето са близо до правителството и се гушат от държавни поръчки и други, които си имат самостоятелен бизнес, не зависят от управляващите и точно това е причината да ги низвергват такива и да ги нападат по всякакви начини. Това е положението, Минке!

  Това е положението...
 58. 58 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  ГЕРБерските тролове дали им минава през акъла да прочетат тази сравнително дълга статия, да я осмислят и после да я коментират по същество. Тяхното мнение за Прокопиев го знаем, каква е ползата да го повтарят непрекъснато? Има доста смислени неща казани.

  Не ме търсете преди обяд
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дисидент в ЕССР":"Този господин е олигарх, само че неговите почитатели го определят като "добър" олигарх."През последните 10 години "този господин" олигарх ли беше? Ако да, то кой от правителството на Борисов му помагаше и с какво?Благодаря предварително за аргументирания отговор!
  —цитат от коментар 21 на vassilun


  Има да ча-а-а-кате за АРГУМЕНТИРАН ОТГОВОР! Виж обиди лични ще има!

 61. 61 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#36] от "todor._89":

  Едва ли е важно моето мнение, но ме сърби пръста да напиша.....
  Това поостаряло момче прокопиев не е много по-различно от тези които от доста време недолюбваме - пееф, агент сава, боко-буда, да не забравяме влади (оххх, влади бедпризорния), цц, станишев, нинова.....и т.н......
  Моето скромно мнение е като от преди 15-20 години....ВСИЧКИ тези трябва да бъдат пратени в забвение.....
  На всичкото отгоре зная как да стане това.....

 62. 62 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#49] от "Рим":Ако си спомняте, Реформаторският блок и ББ управляваха (бяха ортаци) заедно до разцепването на РБ.Г-н Прокопиев беше важна и влиятелна фигура в РБ, респективно в управлението.В политиката често приятелите стават врагове и обратното.
  —цитат от коментар 55 на dlagnikov


  Помните избирателно, което Ви устройва!

 63. 63 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1417 Весело
 64. 64 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Добре, че е чистия като сълза Прокопиев да отстоява правовата държава и свободата на словото. Вероятно така е възпитан от неговия баща Георги Прокопиев, шеф на ловно стопанство по времето на Тодор Живков и капитан от УБО.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 65. 65 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Иво Прокопиев: "Завладяната държава" беше стигнала буквално до ръба

  А със служебното правителство направи решителна крачка напред...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#67] от "ГЛАСУВАЙ ИЗГОНИ МУТРАТА и КАСКЕТА":
  ей трол - ти знаеш ли дефиницията на "олигарси"?
  .................
  кажи я ти, бе младеж

  Джокер,
  Олигарсите са като курвите
  няма бивши

 69. 69 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Разходи се до Меричлери и поговори с хората там. Ще научиш интересни неща. Но важното за теб е да покажеш колко мразиш Борисов

 70. 70 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Рашков е сменил шефа на Вътрешна сигурност и човек на ГешеФФ Стефан Банков. Дали всъщност от там няма да изскочи заека с подслушванията?

  Абе, къде е менискуса? Котките имат девет живота, ББ да няма девет менискуса? Или да е вдигнал кръвно нещо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1417 Весело

  До коментар [#69] от "elgin":

  https://www.mediapool.bg/merichleri-zhivi-sme-ne-umirame-ot-rak-i-ne-piem-otrovna-voda-news262301.html

  Ето, разходихме се виртуално. Дори кметът се оплаква от ваште простотии

  Не ме търсете преди обяд
 73. 73 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#72] от "tulup":

  С тулуп не общувай , заръка от баба ми.

 74. 74 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Въпроса е, кога "владелите" ще получат ефективни присъди?

 75. 75 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#1] от "isidro":

  "Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата..."

  На първо четене:

  Не говори на "Оди пеша, бе".
  Не нарича подчине ите си ПКП.
  Знае столиците на Китай и Виетнам.
  Не ходи да се среща с "някакви баби"
  Не ни забранява да дишаме (Ангелкова : Щом не е изрично разрешено, значи е забранено)
  Не му забраняват и не забранява да се пише във фейсбук.
  Не посяга да целува ръка на боса.
  Не си сменя тезите на 180 градуса като Сачева например.
  Говори разбираемо без витиевати абсурдни нищонезначещи фрази като Цвъки.

 76. 76 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тошо Кочев":

  "свободата на либералното слово в "Дневникъ" достигна невиждани висоти!"

  Добре, защо тогава го четеш и дори коментираш? Аз например не чета ПИКливи медии. Щом не ти харесвя и не си съглссен, защо си го причиняваш? Аааа Да! Защото ти плащат да тролиш.

 77. 77 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  “"Завладяната държава" беше стигнала буквално до ръба”” на оградите в Буджака. На Божков му взеха лотаривта, на Василиев Банката, на Банев сметките, на Арабаджиеви хотелите и пачките в кутиите от обувки, на други алкохолните заводи. Пълно безобразие! Но правдата винаги ще възтържествува, венсеремус

 78. 78 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Най-добрия индикатор е липсата на пазар. Ударихме
  дъното и сега е време държавата да стимулира фирмите, конкуренцията и предлагането.
  Че нещо много на комунизъм засмърдя.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#37] от "Рим":бяха отхвърлени от съда!

  От "съда"

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Преди 9 септември България беше на ръба на пропастта, но след това с помощта на Съветския съюз направи решителна крачка напред.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 82. 82 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#80] от "mastikata":

  "Те беха и са ЕДИНСТВЕНИТЕ медии"

  Ееее, чак пък единствените. Офнюз, Сега? Верно 112 място, но и на 212 място човек който търси, намира. Дори по комунизма слушахме по ВЕФовете Свободна Европа и Гласът на Америка.

 83. 83 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Ей, кой друг, ако не верния Гого.

  Претопля дано удари сто коментара.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 84. 84 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  "Очаква се квотите да достигнат 75 евро за тон в края на тази година. Очевидно наближава моментът, в който затварянето на централите ще трябва да стане принудително, по чисто финансови причини, защото ще е много по-евтино въглищните централи да не работят, дори и да плащат заплати и всички други разходи."

  ГЕРБ само усвояваше и крадеше, а натрупаните проблеми с Мариците се завещават на всички нас !

 85. 85 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 904 Весело

  Ако някой аргументирано каже защо се очаква този господин да е принципно различен от тези, срещу които се бори, ще повярвам. Защото прилича да е от същото котило, но извън масата...
  —цитат от коментар 1 на isidro


  Ами понеже е наш, либерален, добър и храненик на АзБ.
  И Черепа е добър, и Маджо. Те са против статуквото, всички до един :)

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 86. 86 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 422 Неутрално

  " ДВ: Г-н Прокопиев, „Капитал” отдавна твърди, че ББР не обслужва малкия и средния бизнес, а олигархически кръг, което сега се потвърждава от проверката, назначена от служебния министър на икономиката. Но какво следва от това? Има ли достатъчно категорично нормативно изискване банката да обслужва точно този бизнес, а не каквото сама реши?"
  Вижте как се съчиняват и задават тенденциозни и манипулативни въпроси в иначе "професионалната" българска редкация на Дойче веле. Проверката, за която става дума във въпроса, е започнала едва преди 2-3 дни, но мнимият резултат от нея вече фигурира във въпроса! Още повече, че финансовият министър обяви, че когато проверката бъде завършена, той няма да обяви имена и фирми докато това не бъде узаконено от други институции...

 87. 87 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Един въпрос тежи с огромна сила над всички нас и той е: "ЗАЩО ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗКЛАТИ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО ПОГНАХА И АРЕСТУВАХА Цв. Василев, М. Стайков, Бобокови, Арабаджиеви, Баневи, Божков и запчнаха арестите на национални предатели-русофили и изгонени дипломати от империята на злото. Отговора, че това са разправия на едните с другите не е сериозен, заьото народа и така да е пак облагодетелстван от това. До преди това нямаше един арест на престъпник и мафиот!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 88. 88 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Много бих желал да видя един телевизионен дебат на икономически, финансови, инвестиционни, правни и свободно избираеми теми между “олигарха” Прокопиев и “десния” Алфа Заек от Банкя.Ще е зрелище, което си струва да пуснат по Pay Per View. 😁😁😁😁😎
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz  Тцъ, такова зрелище, няма да видим .
  Алфа Заекът от Банкя, отказа публичен дебат на Татяна Дончева на кметските избори преди години, а на последните парламентарни избори ( 2017 ) отказа такъв и на Корнелия Нинова .
  Буци е готов да кихне цялото чекмедже на когото и да било, само и само да не излиза на публичен дебат, па макар и с чистачката на кабинета му, а ти го изправяш срещу Прокопиев .
  Буцито много добре си знае багажеца и за това се снишава, както го е учил онзи от Правец .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 89. 89 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  Жорко Лозанов, шеф на СЕМ, бивш, другаря "обективен"...
  С ДС как сме?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 90. 90 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Какъв "ръб" Направо си ходи разгащена.

 91. 91 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Символът на "завладяната държава", отрочето на ДС-семейство и обвинен в укриване на данъци, незаконни строежи и прочие, се възмущава от творенията си. Щеше да е смешно, ако не беше жалко....

 92. 92 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Един въпрос тежи с огромна сила над всички нас и той е: "ЗАЩО ДЪРЖАВАТА СЕ РАЗКЛАТИ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО ПОГНАХА И АРЕСТУВАХА Цв. Василев, М. Стайков, Бобокови, Арабаджиеви, Баневи, Божков и запчнаха арестите на национални предатели-русофили и изгонени дипломати от империята на злото. Отговора, че това са разправия на едните с другите не е сериозен, заьото народа и така да е пак облагодетелстван от това. До преди това нямаше един арест на престъпник и мафиот!
  —цитат от коментар 87 на konservator.bg


  Държавата хич не се разклати когато погнаха и арестуваха Цветан Василев.
  Нито пък след Стайков (кой е този?!).
  Нито пък за Арабаджиеви някой пророни сълза, нито пък за Баневи.
  Стана единствено и само след Божков и можете да си го обясните както си искате, но истината е, че още по-точно е, че стана след като ДАНС влезе при президента.
  Междувременно освен горните порно филми на прокуратурата гледахме и разгрома й над верига "Биберон" и проблемите на една стара баба някъде по селата.
  Прокуратурата мълчеше оглушително за Пепи Еврото, обаче.
  За изчезналия тефтер.
  За Онзи с Терасата, дето ни планове имал, ни таковата, ама нали понеже - за наказание стана консул. Така де, аз да бях сигурно поне кмет щяха да ме направят.
  Ама то и кмет да не си - ей-на кметицата с белязаните пари дето й светеха ръцете в затвора ли е?
  А Лилана къде е, дето заплашила да избие до крак цялата администрация?
  И тя ли е без присъда?
  Впрочем какво стана с тол системата?
  Забавянето и оскъпяването не струват ли на данъкоплатеца? Отговарям: струват.
  Кой е наказан за това?
  Като си говориме...кой от изброените най-отгоре е осъден към днешна дата - имам предвид онези, подгонените, дето разклатили държавата?
  С Божков прекалиха, защото освен, че е ужасно богат е и малко чешит и мрази да го бутат по гръб. Другите са по-глезльовци, но с него мафията сбърка и го разбра.
  А чашата преля когато посегнаха и на президента като институция.
  Ми да си сърбат попарата сега, така мисля аз.
  Не очаквам нещо съществено по-добро за страната, но ако тези отидат да трият нарове все ще е нещо!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 93. 93 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 582 Неутрално

  “ А чашата преля когато посегнаха и на президента като институция.” Тук бъркаш, обитателя на президеството е толкова затънал, че е готов на всичко да се отърве. Просто неговите издънки и твърдата ръка на прокуратурата бяха използвани да се изкрат и командват едни “10 000” “човека” на улицата.

 94. 94 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Не народ, а мърша... Търпим десетилетия мутри, добре, че те се изяждат едни други. Господ ни пази, но кога ще проявим и ние нетърпимост? Ако ББ не беше погнал черепа, щеше да си векува. Дай Боже да успеем да изчегъртаме тази мутропаплач и да не позволяваме на следващите подобен захват. ББ и Пеевски се самозабравиха и това им изяде главата. Сега важното е да има ефективни присъди.

 95. 95 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Това трябва да и е обица на ухото и трябва да даваме сериозен отпор. Повече от мандат-два никой не трябва да получава в таз държава, щот сме един дол дренки. Забравих да кажа, Пеевски дано го осъдят американците, а ББ испанците. Позор!

 96. 96 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#58] от "tulup":

  Всеки, който на този етап подкрепя ГЕРБ, е на хранилка.

 97. 97 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#85] от "libretto":

  Врагът на моя враг е мой приятел. Точно на този етап най-важното е тиквата и свинята да се махнат веднъж за винаги, тъй като те в момента са превзели държавата. Първо химиотерапия да убием раковото образование, а после ще лекуваме лупуса, образно казано. Тези хора не са заплаха в момента, единственият огромен проблем са ОПГ то Тиква и Свинка

 98. 98 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 397 Неутрално
 99. 99 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Интересно, завладяната държава, която 90-те години му подари активи за няколко стотин милиона не беше проблем?

 100. 100 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Ха ха ха Крадеца вика дръжте Крадеца. За Крадеца не е важно с кой ще играе важно е да има за Него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK