"Новини с добавена стойност": И ний вървим нататък възродени

"Нямам нищо против вас, но вървете да си говорите меко в град Русе, откъдето сте се домъкнали да ми задръствате елитния столичен квартал."

© Цветелина Белутова, Капитал

"Нямам нищо против вас, но вървете да си говорите меко в град Русе, откъдето сте се домъкнали да ми задръствате елитния столичен квартал.""Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в неделното предаване на БНР през уикенда - "Политически некоректно". Можете да чуете текста му в звуковия файл.


"Новини с добавена стойност" е бюлетин за политическа култура, един химн за духовна просвета, който изпълняваме в стил възрожденски пънк-рок. И ако сега ни попитат - quo vadis? Или - камо грядеши? Тоест къде си тръгнал, господине? Ние ще отговорим, че в момента вървим-вървим възродени и причината е, че сме се втурнали с всички сили към утрешния ден.


А утре е най-хубавият български празник, Деня на буквите, тържеството на словото, бурята на просветата.
И понеже утре ще се наслушаме на всякакви балалайки и други великани на духа, гледаме от днеска да сме подготвени, да се облечем, така да се каже, в духовна броня или ризница, като някой храбър черноризец.


И затова днеска цял ден вървим към мощната просвета и си пеем: Вървииии, народе, ходи пеша бе!


И така си вървим-вървим-вървим нататък със стъпки твърди, както се пее в другата песен.


Просветата, скъпи съучастници, е такова природно явление, което започва от първия ни дъх, когато акушер-гинекологът ни плесне по новороденото дупе, за да ревнем и да почнем да разработваме гръдния си кош. Така трупаме знания и печал от първия миг на тоя невероятен свят.


Но организираната гражданска просвета, на която толкова разчита днешната ни цивилизация, започва по-късно - в яслата и детската градина, където се запознаваме с правилата на организираното съществуване и социалните отговорности, и почваме да учим песнички, че даже някоя и друга буква.


Аз например също пробвах да се запиша на детска градина в моя софийски квартал, защото в някои отношения умственото и гражданското ми развитие са на ниво предучилищна възраст. Викам си - поне да ми оправят режима в детската градина, малко да видя и аз живот по график, белким добия някои полезни навици, че да ускоря развитието си. А и, между нас казано, някои възпитателки в кварталната детска градина са достойни за всякакви симпатии.


Така че тръгнах аз към детската градина, ала една писателка от ГЕРБ, много интелектуална дама с безчислено количество награди за своя ум и творчество, застана на пътя ми. Препречи входа към общинското заведение и рече:


Къде сте тръгнали вие, селянино! Камо грядеши и така нататък!


Викам - тука не ся ли грядеши една детска градина?


А писателката ми каза:


Тая детска градина не е за селяни, господине. Нямам нищо против вас, но вървете да си говорите меко в град Русе, откъдето сте се домъкнали да ми задръствате елитния столичен квартал. Просто ме боли главата от вашия дистопичен манталитет, не мога да понасям селските ви номера, боли ме главата от невъзможния ви диалект. Културно-просветното ви равнище е под нивото на река Дунав! Извинете ме, ако съм рязка. Ние тука говориме преко в очи, това не е шопски диалект, това е тарикатски жаргон, който вие никога няма да научите. Слаба ви е просветата, Г-н Балев, върнете се в Русе и работете за повишаване на градската култура в прованса.


Да не говорим, че на вашата възраст вие сте по-скоро за деДска градина, сиреч дядовска, а не тука да се мотаете като анахронизъм в краката на началната и предучилищна педагогика в големия град. София стана Дядовата ръкавичка. Тясно, душно, мирише на селска пот.


Аз - вика - даже в парламента мисля, че трябва да се влиза с езиков и граждански ценз, не може да ми се мяка от парламентарната трибуна, това е мъчение за старите софиянци.


И така, писателката от ГЕРБ не ме пусна да си опитам късмета в детската градина.


И поради това си ходя с някои дефицити в развитието. То не е лошо да те мислят за дзън-дзън, тиро-лиро - а през това време да си редиш кошничката. Някои хора така станаха министър-председатели. Даже няма да даваме примери от националната ни политика.


Но хубав пример е шегобиецът Борис Джонсън, този джентълмен с късмет, който има доста солидно образование, но е съвършен комедиант. Обаче си има своите успехи в политиката. Джонсън направи един популистки референдум, яхна Британията и я извади от Евросъюза. Това на свой ред събуди движението и желанието за независимост на Шотландия, които пък си харесват Обединената Европа с разните там общи пазари, свободно движение на хора, стоки, капитали и многообразие от всякакъв характер.


Така че и шотландците вървят насам или нататък, зависи от гледната точка. Те вървят и се възродяват по европейска линия. Македонците и те са тръгнали нататък, и те вървят с широки крачки по пътя на европейското обединение, но българските политици хем поощряват нашите македонски приятели, хем застават на пътя им като писателка пред детската градина.


Ние като страна членка на Европейския съюз сме достигнали тийнейджърска възраст - вече 14 години вървим по пътя на европейската просвета, но в отношенията с македонците още я караме като в детската градина - дай си ми буквите, не ми барай националната история и националните митове! Македонците правят щуротии, но и ние не се отличаваме с Бог знае каква зрелост в постъпките.


А впрочем в моя роден град Русе имаме много силна македонска традиция, ние сме дали на България македонския войвода Каракачанов. И той понякога се шегува с произхода си, но никога не се шегува с нещата от бизнеса. Защото, както сме казвали и друг път - поддържането на инфантилния диалог с Македония е много сериозен и сладък бизнес. Както не са за изпускане и бизнесите под знамето на борбата с комунизма и джендъризма.


Аз обаче тия работи не ги мога, нямам бизнес нюх, една фурма не съм продал в живота си.


И след като не ме пускат в детската градина, реших да подам една молба да ме настанят в "Бояна", ама преди това да ми направят ремонт за 300 000 лв., че да захвана някой голям възрожденски проект на спокойствие.


Направих едно проучване и ми казаха, че в "Бояна" били най-добри условията.


Те да ми стегнат една хубава държавна вила, пък аз да седна като един Паисий да пиша велики работи и да гледам съседите обвинително. А те съседи ще са ми разни от ранга на Иван Гешев и аз ще им казвам: о, неразумний, такъв-онакъв!...


И когато съседът ме пита: а ти какъв си бе!


Тамо аз ще отговоря: аз съм Г-н Балев от Русе, града на свободния дух!


Не се класирам в детската градина,


макар че се раздавам без остатък;


и аз вървя край вилата "Калина" -


все по-натам и още по-нататък.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално
 2. 2 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 2047 Неутрално

  "ала една писателка от ГЕРБ, много интелектуална дама с безчислено количество награди за своя ум и творчество"

  Коя е тази писателка?

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Значи Русе да пустее, а?
  Ама тук и канализацията няма да издържи наплива, не само диалектите...😁😁😁

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Отдавна не бях чел такава словесна боза. Авторът и сигурно се има за много остроумен и духовит.

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Разстроено

  И с такива произведения БНР реват за повече пари?

  Дори се чете трудно, липсва лекотата на истинско произведение на перото!

 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  "ала една писателка от ГЕРБ, много интелектуална дама с безчислено количество награди за своя ум и творчество"Коя е тази писателка?
  —цитат от коментар 2 на nema_labavo


  сещам се коя не е. не менторката съавторка и муза на Балев, сталинистко путинистката Миряна Дорисова.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Отдавна не бях чел такава словесна боза. Авторът и сигурно се има за много остроумен и духовит.
  —цитат от коментар 4 на von_seeckt


  обиждаш най-видния представител на социалистическия ала-бализъм.

 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Когато има да кажеш нищо се получава точно това.

 9. 9 Профил на
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Лее му се приказката на г-н Балев и създава измамното впечатление, че го води за носа, и не се знае накъде ще тръгне, и къде ще стигне, но резултатът винаги е какъвто трябва.

  Важното е кой ще брои пилците наесен, ще ги наставлява по родинолюбие и няма никакво значение дали ще го прави с русенски акцент.

  Допускам, че ако някога попадна нехайно и несъзнателно в някое русенско кафене, и сервитьорката ме попита „Ко ши пуръчъш?“… , ще я разбера, въпреки, че на моя диалект, който си го тача и ползвам, този въпрос звучи по-различно.

 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#2] от "nema_labavo":

  Коя е тази писателка?

  Най-вероятно е художествена измислица в умнокрасивата глава.

 11. 11 Профил на
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Онова, за "русенския акцент", го написах с презумпцията, че воеводата Каракачанов няма да е депутат.

  Ако допусках, че такава възможност има, щях да се застраховам с едно "Да не бъде!" и веднага щях да си взема думите за "значението" назад.

  Понякога изпускаме някои черногледи нюанси на бъдещето, защото мислим само доброто на народа.

 12. 12 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Г-н Бойко Борисов заяви с гордост, че трилогията „Винету“ е в два тома,
  което неговите критици не знаят, защото не са интелектуалци, като него:
  „Те и за Винету ми говорят.
  Тя не е една книга, те са две, два тома.
  Те тва също не знаят.“, 20.04.2021 г.
  fakti.bg/bulgaria/572595-borisov-dokazal-sam-madrostta-si-shte-se-varna

 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Иво Балев иска да достигне неповторимия стил на Тони Филипов, Светла му памет! Според мене, не му се получава. Не е достатъчно да пишеш за себе си в 1 л. мн. ч., трябва и фино чувство за хумор, и владеене на политическата сатира, и самоирония, и талант.
  Не ли?

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1630 Весело

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Не бяхме чели скоро епохалните умотворения на др. Балев, но търпението ни се възнагради! Каква широта на погледа, каква дълбочина на повествованието, какви хоризонти – от възпитателките в кварталната детска градина, през Борис Джонсън, Шотландия, шотландците, Македония, македонците, та чак до Бояна! Най-много ни разтърси съкровеното признание на аФтура, избликнало от дълбините на неговата душа, че „една фурма не съм продал в живота си“! Това беше въпросът, който не ни даваше мира толкова години, държеше ни будни по нощите и ни пречеше да се радваме на живота, но… аФтурът най-сетне скромно промълви за фурмите и ни остави без дъх! Ама я как ни просветна пред очите и сега гледаме с надежда напред, към светлото бъдеще, което искаме за аФтура, за да сбъдне мечтите си: „пък аз да седна като един Паисий да пиша велики работи и да гледам съседите обвинително“! Къса ми се сърцето, а Шаро лае, та се кине!

  Що се отнася до Македония и македонците, там аФтурът не само ни оставя без дъх, но и без думи, букви, че и без препинателни знаци! Как може, питам аз и отговор не искам: „Един народ остана да ни вика „бугари-фашистчики окупатори“, „татари“ и други благи епитети, а ние така вероломно да му пречим?“! И то за какво - да се приобщи към тази Европа, на която той е древен основател, създател и пръв заселник още от времето на неандерталеца, че и преди туй? Не само това, агенция ЕЖК ни информира, че аФтурът е единственият в света притежател на буквар на македонски и на македонска граматика отпреди 1945 г., но с присъщата си скромност не иска да ги покаже, защото тогава одма ще искат да го изберат за пожизнен президент на тази съкрушителна държава – Македония – но той не си пада по тези работи! Той иска само „аз да седна като един Паисий да пиша велики работи“! Правилно, хвалъ на таквизи аФтури! Нали?

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":

  Мисля, че Иво Балев е имал предвид г-жа Анжела Димчева:
  https://lupa.bg/news/pisatelka-kandidat-deputatka-ot-gerb-ne-mozhe-vseki-koito-iska-da-zhivee-v-sofiya_118528news.html

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 16. 16 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Те тоя селянин нЕма да е от Русе, да оди да мяка в с. Мечка...опс, то май турско село беше!!!

 17. 17 Профил на
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Иво Балев иска да достигне неповторимия стил на Тони Филипов, Светла му памет! Според мене, не му се получава. Не е достатъчно да пишеш за себе си в 1 л. мн. ч., трябва и фино чувство за хумор, и владеене на политическата сатира, и самоирония, и талант.Не ли?
  —цитат от коментар 13 на bramasole


  Каквото е - такова!
  Който може да мине с бръснещ полет от хиляда думи над егото на толкова много намръщени, заядливи сериозници, да заповяда.
  Ще се радвам поне някой да се доближи до Балев (нямам предвид таласъмката с наградите, за която пише - тя си е неговата награда и да си задават каквито си искат въпроси).
  Предполагам, че много ще ни разсмее, ако някой го задмине.
  Пък ако стане с 200 ...!

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#11] от " ":

  Понякога изпускаме някои черногледи нюанси на бъдещето, защото мислим само доброто на народа
  =======
  При националните държави, достигането до подобни закъснели изводи е абсолютно безполезно....
  В страните от бившия соцлагер....сякаш единствено Виктор Орбан успя да "надхитри" времето и да се сети за това.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Всеки път си викам..

  е по тъпо неможе.

  И все бъркам.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Схванах че му стиска обувката, ама не схванах има ли работещо решение на проблема, или просто хонорара му трябва...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Като няма какво да кажеш, не казвай нищо...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1071 Разстроено

  Quo vadis, DOMINE?

  Аман от тия полуинтелектуални напъни на безинтелектуални "интелектуалци"!

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  Нещо мааалко по-различно от дежурните писания. Промяната не е чак толкова лоша. Чете се.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  Мега тъпня. Защо го публикуват това?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 25. 25 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Иво Балев иска да достигне неповторимия стил на Тони Филипов, Светла му памет! Според мене, не му се получава. Не е достатъчно да пишеш за себе си в 1 л. мн. ч., трябва и фино чувство за хумор, и владеене на политическата сатира, и самоирония, и талант.Не ли?
  —цитат от коментар 13 на bramasole


  +++
  Така си е - не е достатъчно само да се пишеш сатирик. Не че е пълна боза де, ама има още доста да се желае.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Като става дума за детски градини, трябва да си припомним, че през 2008 г. фандъковата подаде оставка за това, защото 5000 деца са останали извън детските градини заради липса на места.

  През 2021 г. извън детските градини остават 10 000 деца. Т.е. нещата са се влошили точно два пъти!
  И както в статията "Парадоксът фандъкова“ (в. Капитал) са отбелязали - през всичките тези 12 години, кмет на София е точно Фандъкова, а нейният вечен приоритет, са точно детските градини...

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2021/05/21/4211793_paradoksut_na_fandukova/

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  "Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в неделното предаване на БНР през уикенда - "Политически некоректно".
  -------------------------------------------------------------------------------------
  Еееее, събрахте се най-накрая чичковите червенотиквеничковчета!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK