Най-светлият български празник

Най-светлият и оптимистичен, най-български празник е 24 май.

© Юлия Лазарова

Най-светлият и оптимистичен, най-български празник е 24 май.24 май трябва да бъде нашият национален празник.


Националният ни празник сега, 3 март, е денят, в който се подписва предварителен мирен договор между две империи - Руската и Османската. Това е ден, в който някой друг, отвън, ни е "освободил от робството", както ни учеха от деца. Някои хора и до днес се възмущават от историческия термин "Османско владичество" и настояват (с гордост!), че дедите им са били роби. Без да разбират, че в понятието "Турско робство", думата робство е метафора. По същата логика можем да говорим и за Съветско робство след 9 септември 1944 г.


Другите ни два големи празника, свързани с Националното освобождение - 19 февруари и 2 юни - са дни на смъртта. Героичната смърт, но все пак смъртта, а не раждането на героите (или Възраждането) честваме. Защо не празнуваме победите си, рождествата и възрожденията повече, а все се фокусираме върху героичната смърт? Или върху хомота на "робството". (Да не говорим, че върху тези две героични смърти, на Левски и на Ботев, пада и сянката на българско предателство.)
Подписването на предварителния мирен договор между Руската и Османската империя на 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г., не е денят, в който се създава Третата Българска Държава. Тя реално се създава едва с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г. (Това също е една алтернативна подходяща дата за Национален празник.)


Точно време
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Но най-светлият и оптимистичен, най-български празник е 24 май. "...че и ний сме дали нещо на светът/ и на вси Словене книга да четът..." както пише дядо Вазов. Кирилицата е създадена в Първото българско царство. Глаголицата е дело на светите солунски братя Кирил и Методий, но кирилицата, е създадена в България от техните ученици (и назована с почит към учителя), вероятно от св. Климент Охридски или друг от учениците, в края на 9 век. Русия приема от нас християнството и кирилицата, както и светите книги, в превод на старобългарски (черковнославянски) един век по-късно.


Денят на св. св. Кирил и Методий, денят на българската и всеславянска азбука и култура, започва да се празнува у нас още преди Освобождението - първо в Пловдив през 1851. Това трябва да бъде националният ни празник.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3347 Весело

  Кел файда от най светлия празник ако живеем на тъмно?!

  klimentm
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Честит празник на всички българи.
  Нека да изразим почит към предците ни, които са дали на света славянската азбука.

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Кирил и Методий са писали азбуката за всички славяни, Левчев!

  Ходили са във Великоморавия да я разпространяват. Та викате да си ги приватизираме?

 5. 5 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Тамън се зарадвах, че ще говорим за слово и за силата на словото и за словото на силата, а то - пак някакви за турското робство, това е най-хубавият и светъл ден - не знам защо е точно май месец, но е приятно - впрочем и песента е приятна.

  На практика искаха да ни приучат на латиница - но ужасно звучат стиховете на латиница, а и изобщо - английският не е така поетичен, всеки си хвали неговото.

 6. 6 Профил на igv57551297
  igv57551297
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всичко Мара втасала само за смяна на празници трябва да мислим сега...

 7. 7 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  Радевия кабинет гасне като мокър фас

  ще освинят и този празник

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Впрочем поръчил на глаголицата е източно римския император! Целта му е била да разпространява словото Божие сред славяните, една част от тях са живели в пределите на империята!

  Честит ни 24 май, ден на славянската писменост!

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Някакво упражнение по темата, колкото да защити работата си и гранта.

  ... с двеста...
 10. 10 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  ιζβινιαβαμ σε ζα γορνια κομενταρ, προστο ισκαχ δα καζχα, τςε ιζοβρετιαβανετο να κιριλιτσατα ε εποχαλεν ναυτσεν τρυδ, βεζ κοιτο ιβαν βαζοβ νικογα νιαμαςε σα μοζχε δα ναπισε

  ΑΖ ΣΑΜ ΒΑΛΓΑΡΤΣΕ !!!

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Смирете се за Бога,това е единственото нещо,което обединява всички българи.И всички имаме един близък до сърцето спомен от абитуриентския си бал на тази дата.Където и да се намираме.

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Чехия също имат официален празник Кирил и Методий.

  За Сърбия не знам, ама те сега пишат с кирилица, но са имали период с латиница по вестници, списания и фирмени табели.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  "Кирилицата е създадена в Първото българско царство. Глаголицата е дело на светите солунски братя Кирил и Методий, но кирилицата, е създадена в България от техните ученици (и назована с почит към учителя), вероятно от св. Климент Охридски или друг от учениците, в края на 9 век. Русия приема от нас християнството и кирилицата, както и светите книги, в превод на старобългарски (черковнославянски) един век по-късно."

  Иска ми се поне по тези безспорни факти всички българи да се обединим и да ги отстояваме пред света ! Не ме инетересува това, че руския президент ще отрича откъде е достигнала до Русия азбуката ! Ние не трябва да падаме на това жалко ниво ! Защото сме

  Българи !

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alan Blackmore":

  Епохален или не, именно кирилицата ни спасява от масово погърчване/потурчване и пр. Колкото и да е заимствала от гръцката азбука, описва и звуци, които гърците не могат да произнесат.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Точно на 24 май да се пробутват дискусии за националния ни празник е много неумело и контрапродуктивно! Но явно някой има изгода от това.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  Денят на св. св. Кирил и Методий, денят на българската и всеславянска азбука и култура, започва да се празнува у нас още преди Освобождението - първо в Пловдив през 1851. Това трябва да бъде националният ни празник
  =======
  Да ама тогава е имало още робство..... :).....
  Робски празник......не се връзва някак си....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  На този ден ние, бьлгарите, празнуваме бьлгарската култура и писменост. Аз празнувам, препрочитайки нещо от любимия си бьлгарски автор. Как-то и да празнувате - светьл празник!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Единствената азбука, която не носи името на страната, от която идва.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Не сме били роби, но сме били със силно орязани права.
  Плащали сме данъци на империята.
  Робите не плащат данък, защото нямат право на имущество.
  https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nikolai-Kolev-Bosiya-kum-ruskiya-poslanik-Imate-mantalitet-na-kolhoznichka-1082762

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#21] от "atmanpg":

  Плащали сме данъци на империята
  =======
  А сега не плащаш ли...?
  Кажи да видим.....в коя империя, данъците са липсвали.....?
  Има ги дори и днес в ЕС..... :).....

  Тюх да му се не види...... Дори и рима се получи.... :)

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  "Кирилицата е създадена в Първото българско царство"

  Владо, след като си написал горното надявам се да осъзнаваш че за да развиваш азбука, писменост и култура трябва да имаш първо държава! Затова е национално предателство да се отказваме от датата която дава възможността за създаването на независима българска държава и да я заменяме с която и да е друга. Да не говорим че датата 24 май е произволно избрана и точно на тази дата не станало никакво събитие свързано с писмеността ни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Смирете се за Бога,това е единственото нещо,което обединява всички българи.И всички имаме един близък до сърцето спомен от абитуриентския си бал на тази дата.Където и да се намираме.
  —цитат от коментар 12 на pro_bono


  Ако някой 3 март го разединява значи милее за "прекрасното толерантно съжителство" в Османската империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alan Blackmore":Епохален или не, именно кирилицата ни спасява от масово погърчване/потурчване и пр. Колкото и да е заимствала от гръцката азбука, описва и звуци, които гърците не могат да произнесат.
  —цитат от коментар 15 на Petko Boukov


  По точно обединява българи и славяни в единна държава заедно с общата религия - християнството.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  Точно на 24 май да се пробутват дискусии за националния ни празник е много неумело и контрапродуктивно! Но явно някой има изгода от това.
  —цитат от коментар 17 на Дария Колев


  Имаме такива гласуващи за ДПС които по едно време взеха да се гордеят много с българската азбука но не и с българските имена срещу които протестираха точно около тази дата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  И сега плащаме. И какво?
  Не разбирам какво целиш да докажеш.
  Че не сме били със силно орязани права ли?
  Ами щом турчин е бил в правото си да влезе в къщата ти, да яде храната ти и да поиска да му платиш данък, защото си е износил зъбите, докато я е ял - значи не сме били пълноправни граждани.

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Любопитно

  До коментар [#26] от "Julian Mall":

  Имаме такива гласуващи за ДПС които по едно време взеха да се гордеят много с българската азбука
  ========
  Понеже днес си в перфектна Среднощна форма.... Я да те питам....

  Нека си представим, че робството не е било османско, а испанско, френско.....(или хайде нещо по класическо)....английско.....
  Дали въобще щеше да се празнува 24 май....?

  Bukalemun
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#27] от "atmanpg":

  Въпроса в коментар 28 се отнася и към теб.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  И какво като предложението е на Левчев? Ако беше друг, пак щяхте да му намерите кусур. Факт е, че 24 май не ни разделя и само това е важно, за да бъде националния ни празник. Няма нищо по - хубаво от празник на духа, четмото и писмото.
  Честит празник на моите учители, на всички учители и творци, които осветяват душите ни със знание, мъдрост и любов!

 31. 31 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Чакайте - ДПС и турците нямат нищо общо - така е станало, то Османската империя я няма и Византийската я няма, е Римската - спечели на Евровизия.

  Кирилицата е приятен език - а впрочем кой толкова всъщност чете английски оригинал, аз четох сръбски вестник на техният официален - разбирам го - макар да го сричам малко.

  Това - е приятно - наистина езикът ни е малко протяжен, но пък се чете - сега - аз казвам ли Норвегия да мине на български - не. Сигурно има и ден на японските Шимацу и Хорейшо.

  Аз ми харесва да чета български автори - разбира се - максимум без лиготии, все пак - Станислав Стратиев, не е нито тъжен, нито смешен, ама - завладява публиката, Чавдар Шинов, без грам пропаганда на соц-а - прави такъв хубав бащински сюжет, така хубаво се чете, Владо Даверов - "Вчера", преводачите са ни хубави - впрочем - "Шехерезада" е преведена от Светослав Минков, който е диаболичен автор, това е писменото слово.

  Книга да ти се чете, друго не трябва.

 32. 32 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#15] от "Petko Boukov":

  кирилицата е в основата на погърчването и потурчването, но за да го знаеш, трябва да си българин, а не стадно животно, иначе - ей го небостъргача Златен век, качваш се на покрива и се мяташ със силата на мощната "просвета".

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Нека си представим, че робството не е било османско, а испанско, френско.....(или хайде нещо по класическо)....английско.....Дали въобще щеше да се празнува 24 май....?
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Щеше!
  Натискът за помохамеданчване и потурчване е бил много силиен през целия период, през който сме били под Османска власт. Спомни си Батак.
  Онези, които са се отказали от вярата си и от корените си са получавали правата на пълноценни граждани на Османската Империя.
  Но не искам да развивам тази тема точно на днешния ден.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#26] от "Julian Mall":Имаме такива гласуващи за ДПС които по едно време взеха да се гордеят много с българската азбука ========Понеже днес си в перфектна Среднощна форма.... Я да те питам....Нека си представим, че робството не е било османско, а испанско, френско.....(или хайде нещо по класическо)....английско.....Дали въобще щеше да се празнува 24 май....?
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Нямаше да ни позволят защото те са със самочувствието на по-висока култура! При вас културата я няма никаква и по това време сте били почти 100% неграмотни затова сте ни и позволили да празнуваме деня на славянската писменост!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#34] от "Julian Mall":

  При вас културата я няма никаква и по това време сте били почти 100% неграмотни
  ======
  А....?
  Това за пръв път го чувам.....
  Но дори и да е така.....излиза че България си е запазила азбуката благодарение на една некултурна империя.....
  Поне по твоите думи така излиза.....

  А в тоя форум има едно дежурно клише.... " не попаднахме на поробители"...
  Което свежда до мисълта, че радетелите на тая фраза са готови да поставят съществуването на бг азбуката като един вид фактор втора категория.
  Така излиза.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Редакцията, направете един жест към нас, нормалните читатели и изтрийте всички тролове, поне от тази тема!

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":

  Но не искам да развивам тази тема
  ======
  Ок..... Разбирам те.....
  Довода ти е достатъчно основателно....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Да е Честит на всички българи най-светлия Празник на нашата писменост.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Впрочем поръчил на глаголицата е източно римския император! Целта му е била да разпространява словото Божие сред славяните, една част от тях са живели в пределите на империята! Честит ни 24 май, ден на славянската писменост!
  —цитат от коментар 8 на Дария Колев


  Легенди много ...
  Но фактът е един: тази азбука се разпространява (и оформя орфографски)
  като държавна писменост на държавата България при цар Борис Първи. Държавата България е финансирала и утилизирала проекта.

 40. 40 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Създаването на Кирилицата и българската писменост е държавен проект от 9/10 век целящ да намали влиянието на Византия в България! Поръчан и спонсориран от Борисова/Симеонова България.

  На тези два владетели и през ум не им е минавало, че след 11 века руснаци, сърби и какви ли не други ще решат да интернационализират делото им и да си присвояват заслугите само защото сегашната конюктура не позволява на тези страни да кажат - да ние пишем на азбуката създадена в България от българи.

  Уникално е че в 21ви век има неграмотници които не са осъзнали този факт. Но това е трагедията на народа ни - за всеки Стамболов имаме Стамболийски , за всеки Левски , Тюфлекчиев !

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 345 Весело

  Хммм... да ни е честит празника на българската писменост. Това е един от най-великите и светли празници в историята на страната ни. Да ни е честит!
  И все пак и по традиция, да набия, манерките на простите и неграмотните.
  Исторически факт е, отразен в във всички Википедий и на различни езици, че Кирилицата е създадена от българските църковни учени Кирил и Методи. Не на всички езици е описано, че те са създали само „глаголицата“. Цар Симеон който управлява по това време България, разбира, че създадената азбука е не разбираема на народа ни и възлага „декрет“ на преслвсаката школа с върховен учен и блогослов Климент Охридски, да създаде българска писменост. В „преславската школа“ по това време салужат, плеяда от известни български учени и благослови, които благодарение на глаголицата създават нашата алфа... бета. От уважение към учителят им Кирил, Климент Охридски и учениците му, наричат създадената от тях азбука „Кирилица“
  Да ни е честит празника на нашата писменост и култура.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#42] от "Gretel":

  чакмака
  :)....?

  Bukalemun
 45. 45 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Натискът за помохамеданчване и потурчване е бил много силиен през целия период, през който сме били под Османска власт. Спомни си Батак.
  Онези, които са се отказали от вярата си и от корените си са получавали правата на пълноценни граждани на Османската Империя.
  —цитат от коментар 33 на atmanpg  бУЛШИТ. Няма такова нещо. За какво султанът да оказва натиск, след като гяурите плащат по високи данъци.

  Ако ''помохамеданчи и потурчи'' (главата ти е пълна с пропаганда) населението, би загубил много данъци.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  При вас културата я няма никаква и по това време сте били почти 100% неграмотни затова сте ни и позволили да празнуваме деня на славянската писменост!
  —цитат от коментар 34 на Julian Mall


  Няма такова нещо като славянска писменост.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  ιζβινιαβαμ σε ζα γορνια κομενταρ, προστο ισκαχ δα καζχα, τςε ιζοβρετιαβανετο να κιριλιτσατα ε εποχαλεν ναυτσεν τρυδ, βεζ κοιτο ιβαν βαζοβ νικογα νιαμαςε σα μοζχε δα ναπισεΑΖ ΣΑΜ ΒΑΛΓΑΡΤΣΕ !!!
  —цитат от коментар 10 на Alan Blackmore


  Μάλκο νε τε λι ε σραμ;
  Малко не те ли е срам?
  Malko ne te li e sram?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3347 Весело

  Kaто си помисли човек всички са дали по нещо на света, гърците философията, италианците възраждането,немците великите музиканти и квантовата теория, испанци и португалци великите географски открития, англичаните Магна Харта и индустриалната революция, французите Наполеон и буржоазното устройство, рассияните балалайката и матрьошката. Така.

  klimentm
 49. 49 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  ıɔuǝılı ʇo ıɹnʇɐıʌɐlʞ ıʞsıɐʇıʞ ɯɐʌndnʞ ıs ɐp ɐɯbu ǝɥɔǝʌod

 50. 50 Профил на Драга
  Драга
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Общи приказки и лафове за маса. Другарят Левчев в предложението си за национални празници удобно е изпуснал наистина чисто българските постижения
  – Съединението
  и
  – Обявяването на независимостта, което е било изключително постижение на българската дипломация.
  На всичкото отгоре и фактологията за първото празнуване е погрешна. Има данни за празнуване още през 1832 в Шумен.

  ПП. Тук става все по-гнусно. Форумът е налазен от българомразци. Трябва да се срамувате, че ги толерирате! СРАМ!

  Ако животът ти поднесе лимон, се огледай на кого да го изцъркаш в очите.
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#48] от "klimentm":

  Успокой се.....
  Много от нещата които си изредил....в момента се рушат пред очите ни понеже са вече демоде.....
  А останалата част са фалшификации.....

  Терминология от рода на "великите географски открития"....носи повече гео политическа, отколкото научна реторика....
  Затова и до ден днешен наричаме ония хора, индиянци.....
  Защото са дошли от Индия, нали....!... :)

  Bukalemun
 52. 52 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Кел файда от най светлия празник ако живеем на тъмно?!
  —цитат от коментар 1 на klimentm


  Тъмно е защото азбуката е изплагиатствана от гръцката и латинската.Едва ли братята са платили и за авторските права!?😢

  Много съм прост
 53. 53 Профил на jbz56616995
  jbz56616995
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Честит прекрасен български празник днес!

  Иначе, ако ще си говорим за най-подходящ национален празник - за мен без съмнение е Денят на Съединението - както са изтъкнали и по-нагоре.

  Тогава българите показваме най-българската си черта и възможно най-доброто човешко познание - хората не са създадени или еволюирали да се оправят съвсем поединично, а само заедно могат да постигнат наистина всичко в живота.

  И до ден днешен това е изписано на сградата на парламента и е държавното мото, а всеки българин знае последния завет на Кубрат към синовете си.

  Без значение натиска и обстоятелствата, дори различията помежду си, от над 1300 години насам сме успявали в най-важния момент да се обединим.

  Въпреки лошите периоди, които също имаме, за мен обединението е най-българската черта и просто не виждам логика друго да бъде по-голям и положителен наш празник от това.

 54. 54 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5132 Неутрално
 55. 55 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":Не сме били роби, но сме били със силно орязани права.Плащали сме данъци на империята.Робите не плащат данък, защото нямат право на имущество.https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Nikolai-Kolev-Bosiya-kum-ruskiya-poslanik-Imate-mantalitet-na-kolhoznichka-1082762
  —цитат от коментар 21 на atmanpg

  Твоите познания за робството са твърде ограничени. В различно време в различни общества робите СА ИМАЛИ ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ. дори в класическото европейско робство - това в Рим - робите са имали собственост и често са откупвали свободата си.

 56. 56 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  “Аз ми харесва да чета български автори”
  ——-
  Подобри ми настроението.

 57. 57 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1122 Любопитно

  И защо авторът не споменава 6 септември и 22 септември - дати да обединението и обявяването на независимостта?

 58. 58 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Честит празник!
  Левчев, за някои робството в Османската империя хич не е било метафорично. Робските пазари са съществували в Османската империя до началото на 20 век.
  Колкото до Кирил и Методий, глаголическите им ръкописи биха изгнили в мазето на някои манастир, ако учениците им не бяха развили дейност под крилото на българските владетели. Немските свещеници тотално са унищожили целия им труд и ако не беше България, светите братя щяха да са световно неизвестни. Всъщност, не на Кирил и Методий, а изцяло на далновидността на българските владетели дължим това, че днес пишем на кирилица. А и не само ние...

 59. 59 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Абсолютно подкрепям! 24-и май е българският национален празник.

 60. 60 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Честит празник!

  Има си време за спорове и време за празник - уважение към Кирил и Методий, техните ученици и последователи през вековете.

 61. 61 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#3] от "atmanpg "Честит празник на всички българи.
  Нека да изразим почит към предците ни, които са дали на света славянската азбука."

  Много си прав , само че не на този ден , и не към Кирил и Методи които не са наши предци.
  А почитта трябва да е към царете ни свети цар Борис 1 синът му цар Симеон велики и най вече към хората работили по създаване на българската азбука светиите Наум Преславски и Климент охридски.

 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Или както са казали някои хора —> след всяка нощ идва ден и след всеки ден идва нощ.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  трябва да се вземе решение да минем на латиница , за да се отървем от комунистическото мислене и да влезем в цивилизования свят макар и символично . мойсей е водил 40 години из пустинята евреите за да забравят робството и станат народ. ако бяха сменили кирилицата още през 1989-та , сега щяха да ни остават малко , за да станем европейци.
  замислете се кои държави ползват кирилица?

 64. 64 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  "..Кои са тези личности, благодарение на които азбуката ни се утвърждава?

  На първо място българският държавник цар Борис I (852-889 г.). Публична тайна е, че една писменост може да се утвърди само ако зад нея застане с цялата си политическа воля и финансова мощ една държава. Кой знае, че още две писмености са създадени в българските земи (на траките от Св. Никита Ремесиански и на готите от Вулфила), но не са се утвърдили поради това, че зад тях не застава държава. Писмеността в тази епоха е свързана главно с църквата. А за да заработят църквите в средновековна България на роден език, са необходими около 200 000 богослужебни книги. Книгите в тази епоха се правят от пергамент (специално обработени агнешки кожи). За 200 000 книги са необходими 20 000 000 агнешки кожи. Освен това за 10 000-те църкви (най-вероятно са повече) са необходими 10 000 обучени на новата писменост свещеници. Могат ли Кирил и Методий или учениците им Климент и Наум да платят 20 милиона агнешки кожи и да обучат 10 000 свещеници. Естествено не - разходи и организационни усилия в такива мащаби може да предприеме само държава, ръководена от държавник със съответната политическа воля. Цар Борис I е застанал зад това дело с цялата мощ на Българската държава. И, изглежда, много по-рано от 886 г., когато приема и дава на Климент и Наум съответните правомощия, пари и хора, за да извършат великото дело на разпространението на писмеността по цялата българска земя. Контактът, изглежда, е станал при мисията на двамата братя в днешните македонски земи и е бил личен. Брегалнишката легенда дори твърди, че това е станало в град Равен (днес развалини край Щип) и там е договорено създаването на старобългарската азбука.

  А по въпроса защо Кирил и Методий не са продължили мисията си в България отговорът е прост. Азбуката не е имала канонично признание от тогавашните авторитети по въпроса - Константинополската патриаршия и Папството. Да не забравяме, че тогава в сила е триезичната догма. Задача на Кирил и Методий е била да постигнат каноничното й признание, но това е могло да стане само ако останат византийски държавни и църковни служители. Останали в България, и те, и Борис I, и азбуката несъмнено щяха да бъдат обявени за еретически..."
  Следващите позабравени са Климент и Наум. Да не се заблуждаваме. Делото на Кирил и Методий във Великоморавия рухва окончателно и без остатък в 886 г. То никога нямаше да се възроди и щеше да остане един екзотичен исторически щрих като делото на Никита Ремесиански и Вулфила, ако Климент и Наум не бяха се добрали до България. И ако освен талантливи духовници не бяха и супермениджъри. За да подготвиш десетина хиляди свещеници и да препишеш 200 000 книги, настина се изисква огромен организационен талант. Иначе волята, парите и усилията на Българската държава щяха да отидат нахалост. Нима и днес поради липсата на организаторски способности не се прахосват без видим резултат милиони левове от държавни, а и от частни мениджъри. Знаехме как го е направил Климент в Охридския книжовен център. Дейността на Наум между 886-893 г. в Плиска оставаше в сянка. Днес благодарение на българските археолози, открили книжовните средища в Голямата базилика в Плиска, Черноглавци Равна, Варна, Мурфатлар, знаем, че мащабите на дейността му са същите като на Климент. В тези средища се правят книги, подготвят се свещеници, като завършилите курса веднага сядат на преписват нови книги и т. н. А технитари (занаятчии - б. а.) под ръководството на областния управител (в Охрид той се казва Домета, а в Плиска вероятно под прекия контрол на цар Борис I) обработват милиони агнешки кожи, за да има листи за книгите.

  Е, не бива да забравяме и Цар Симеон Велики, който продължава в тази област делото на баща си. Можеше и да откаже като новия великоморавски княз и да върне гръцкия език - и без това претендира за трона на византийския Василевс. И на цар Петър (927-942), осигурил 42 мирни години, за да се затвърди докрай делото.

  На всички тях вечна им памет и вечна признателност.

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 65. 65 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alan Blackmore":
  Минус ти сложих да се успокоиш от ерекцията, усети ли.

 66. 66 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  кирил и методий са боширов и петров и ни натресоха кирилицата .
  ако не я бахме приемали, ся щяхме да сме отдавна у ойропа и телом и духом, а не бивша комунистическа кочина .

 67. 67 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#64] от "mitko11":

  Учениците на Кирил и Методий са били български граждани, затова никой не ги докосва с пръст, а ги довеждат до българската граница, тогава България се е грижела за своите граждани и е било опасно да се посяга на тях.

 68. 68 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#21] от "atmanpg":

  а държава, държава имали ли сме?
  и ква файда, че имаш собственост и ''положение'', като утре местния бей може да ти вземе всичко , а черкези и башибозуци да запалят и къща, и добитък , да ти отвлекат и изнасилят жената, дъщерята, сина ти да вземат за еничарин и прочие шукарии ?
  и кво ни навирате в носовете тия последни години на напъни за цивилизоване на османската империя преди разпада й ?
  колко столетия България е била вилает , а не самостоятелно царство?

 69. 69 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  На 24 май е църковният празник (по стар стил) на свв. Кирил и Методий.
  Кога БПЦ ще върне църковният календар?

  ДБ=БКП
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#68] от "pavur":

  Йозеф II. ( сина на Мария Тетеза) защо издава Толерантния патент и Патент за ликвидирането на неволницвото?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#69] от "anonimnii":

  що?
  искаш да празнуваш коледа с рашъните и украинците на 7-ми януари ли?

 72. 72 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#71] от "pavur":

  И българите са празнували векове наред по този календар. Преди да дойдат комунистите и насила да го променят през 1968 г.

  ДБ=БКП
 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#70] от "DDR":

  тва е в края на 18-ти век .
  България е под роб..пардон - съжителство от почти 4 века и кусур .

 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  В момента говорим включително и "македонците " на габровско наречие, наречено от Неолита Рилски "търновско " заради показване на приемственост с българската държава. Това е положението в момента.
  От 1834 до 1878 година българите създаваме без държава 1600 училища.
  Всенародно дело. Него трябва да честваме и да се гордеем.
  А самият Неолит е погребан зад църквата в Рилският манастир. Сетите се за него като ходите там.

 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално
 76. 76 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#73] от "pavur":

  И българите по това време могат да имат частна собственост, да се заселват извън България, да учат в чужбина без ограничения....
  Да си спомним ли картечниците и вишките на границата, или забраната за частна собственост и частно производство?
  Или да дискутираме термина "невъзвращенец"?

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 77. 77 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 838 Неутрално

  По същата логика можем да говорим и за Съветско робство след 9 септември 1944 г.
  =======================================================
  Или за американско робство и американски Киряк Стефчовци като автора.

  Свободата, Санчо...
 78. 78 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#73] от "pavur":И българите по това време могат да имат частна собственост, да се заселват извън България, да учат в чужбина без ограничения....Да си спомним ли картечниците и вишките на границата, или забраната за частна собственост и частно производство? Или да дискутираме термина "невъзвращенец"?
  —цитат от коментар 76 на mitko11

  Сега без вишки и с частна собственост по добре ли е?

  Свободата, Санчо...
 79. 79 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#72] от "anonimnii":

  доста повърхностно мнение.
  те ти малко по-задълбочено :https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,392/catid,145/id,5986/view,article/


 80. 80 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Русия приема от нас християнството и кирилицата,
  ============================================
  Коя Русия и кои нас? Сигурно Американския университет в Благоевград?

  Свободата, Санчо...
 81. 81 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#78] от "Bornagain":

  В пъти по-добре.
  Свободата -най-голямото човешко благо както казва Дон Кихот.
  Ама все още уви съветските роби като римските си искате робството не Свободата.

 82. 82 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#76] от "mitko11":

  едно си баба знае , едно си бае . за какво ми сравняваш ''присъствието/съжителство/ конкубинат ,с НРБ?
  абе питам те- имало ли е държава България по турско или не ?
  имал ли е башибозука власт над тая пуста собственост да я унищожи или не ?
  преследвали ли са бунтовните елементи , та си ги направили ''невъзвращенци'' у влашко или не ?

 83. 83 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#78] от "Bornagain":В пъти по-добре. Свободата -най-голямото човешко благо както казва Дон Кихот. Ама все още уви съветските роби като римските си искате робството не Свободата.
  —цитат от коментар 81 на Да вярваме на истината

  Да си свободен на всяка цена например от култура, работа, богатство и собствен мироглед и свободно да повтаряш американски опорки също е робство.

  Свободата, Санчо...
 84. 84 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1953 Весело

  До коментар [#73] от "pavur":

  А до тогава е било цветя и рози по Хабсбургските земи? Особено след 1620 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#68] от "pavur":

  Напротив. Османската империя до 1688 година е била в разцвета си.
  Защо?!
  Защото хората тук за разлика от Западна Европа са били Свободни, а не стока. Можеш да се преселват.
  Като всяка българска империя и Османската е на икономическият принцип на Кубрат.
  Сиреч. Земята е на Султана в случая, дава се на селяните и те дават 10% на султана. Задължително имат 5 декара лозе и 5 декара бахча плюс къща.
  До 1688 година имаме християни спахии. Сиреч в армията, която също е от български тип. Гледаш коне само за война.
  И също като във всяка българска империя областните управители се назначават не се наследяват.

 86. 86 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#83] от "Bornagain":

  Защо така на вас, гражданите със съветско самосъзнание, са ви виновни за всичко САЩ, Великобритания и Гейропа?
  Някакъв сериозен комплекс за непълноценност ли имате?

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 87. 87 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":

  е кой казва , че там е било цветя и рози ?
  от години се опитват да ни убедят , как по османските вилаети изначално е било съжителство с либерален уклон, върховенство на закона и интернационализъм и братсво между цигани, турци,арменци , българи , евреи и прочие .

 88. 88 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#83] от "Bornagain":

  Хахаха.
  Къде виждаш навлязла американска култура тука за разлика от Москва например дето например на Хелзинки всички заведения го честват.
  Наистина си съветски человек.

 89. 89 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1518 Весело

  В момента говорим включително и "македонците " на габровско наречие, наречено от Неолита Рилски "търновско " заради показване на приемственост с българската държава. Това е положението в момента. От 1834 до 1878 година българите създаваме без държава 1600 училища. Всенародно дело. Него трябва да честваме и да се гордеем. А самият Неолит е погребан зад църквата в Рилският манастир. Сетите се за него като ходите там.
  —цитат от коментар 74 на Да вярваме на истината


  Това беше силно! А Палеолит Пирински е измислил габровската азбука, наречена глоговица - от габър и глог - неправилно известна под друго име.

 90. 90 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#86] от "mitko11":

  ми вий постоянно говорите , как путя бил в дъното на сичко.
  той е самъй магучии и върти 2/3-ти от света на ху...пръста си като синджирче.
  чудим се , кои са по-големите граждани със савецко самосъзнание, а?
  кой тръби , че путя е всемогъщ , има 900 милиаарда откраднати , назначава президенти в белия дом , купил е половин ойропа начело с баба меркел и прочие?

 91. 91 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#87] от "pavur":

  Абсолютно.
  Например един търговец от Боженци тръгва с 6 килограма злато описан в тефтерче примерно до Багдад и спокойно си пътува и търгува. Я днес тръгни.
  Или натоварва в каруцата жена си и дъщерите си и отива на Божи гроб и никой не ги изнасилва дето ви е любимото. Я днес тръгни.

 92. 92 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#91] от "Да вярваме на истината":

  знаеме бе - либерален рай е било.
  а оня с брадата , невъзвращенец от влашко ,отвлече австрийски кораб като пират и терорист , стъпи на османска земя да мъти мозъците на благоденстващата под мъдрата управа на падишаха рая .
  добре , че жалката му , терористична банда я разпердушиниха и го утрепаха на място.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#82] от "pavur":

  абе питам те- имало ли е държава България по турско или не ?
  ======
  Че то и преди турско не е имало единна българска държава....
  Три княжества са воювали по между си....
  Пишеше го дори в комунистическите учебници по история....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#93] от "eti mehter":

  как да е нямало , като е съществувал единен суверенен субект Царство България?

 95. 95 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#63] от "pavur":

  ”трябва да се вземе решение да минем на латиница , за да се отървем от комунистическото мислене и да влезем в цивилизования свят”

  Излиза, че Кирил и Методий са били нецивилизовани комунисти? Ти да видиш!

 96. 96 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":е кой казва , че там е било цветя и рози ?от години се опитват да ни убедят , как по османските вилаети изначално е било съжителство с либерален уклон, върховенство на закона и интернационализъм и братсво между цигани, турци,арменци , българи , евреи и прочие .
  —цитат от коментар 87 на pavur


  Изначално са ви промили явно мозъците да мислите праволинейно и в часовете по история явно е било по-важно да знаете на изуст дати и стбития, без да разбирате значението им - местно и голямо.
  Имаш ли идея, какво търсят шведски войски на Карлов мост? Не държа да ми отговориш, това е въпрос, подтикващ към замисляне и осмисляне на историческите събития.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 97. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3483 Весело

  До коментар [#92] от "pavur":

  Ясно бе.....
  Поробителите ви са виновни......
  Ако бяхте под испанско робство....вероятността да пишеш в момента на кирилица щеше да е....?
  Нали сеньор pavur....!
  Само погледни на картата....южна и латинска Америка..... :)

  Bukalemun
 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#91] от "Да вярваме на истината":

  Стига плямпа глупости.

 99. 99 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#79] от "pavur":

  На "двери" не вярвайте. Четете други източници.

  ДБ=БКП
 100. 100 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дария Колев":

  Четете текста на Левчев! Св. св. Кирил и Методий са създали глаголицата, на която никой днес не пише!Кирилицата е създадена в Първото българско царство по време на княз Борис.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK