Писмо до дванайсетокласник: Научи се да бъдеш истински свободен

Галин Стоев

© Цветелина Белутова, Капитал

Галин СтоевПроектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава и през 2021. Той се роди от ковид кризата през май 2020 година, когато пандемията заплашваше да остави абитуриентите на 2020-та без бал, без възможност за официална раздяла с 12-те години в класната стая, без фойерверките и радостното броене до 12 по улиците. "Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021. Писмата от миналата година четете тук.


Първото писмо е от Галин Стоев - режисьор от световна величина, който с лекота преминава границите между локалното и глобалното. Работил е на места като Лондон, Лийдс, Бохум, Щутгарт, Москва, Буенос Айрес, Лиеж и Париж. От 2018 година е директор на Театъра в Тулуза (Théâtre de la Cité - TNT). Негови пиеси се играят и на българска сцена. Можете да гледате и филма на Галин Стоев "Безкрайната градина" по мотиви от пиесата на Яна Борисова "Приятнострашно".


Заглавието е на "Дневник".
Здравей!


В условията на едно безкрайно униние и хаос, в които се превърна битието ни, би трябвало да ти кажа нещо окуражаващо, обаче виж, положението е сериозно. Макар че и когато бях на твоята възраст, положението пак беше сериозно. Но тогава това за мен нямаше значение, така както няма и за теб сега. Така че всичко е наред, дори и когато изглежда да не е. Въпросът е каква навигация да ползваш в този ширнал се пред теб пейзаж.


Понякога можеш да си напълно убеден, че всичко това е филм. Неговата виртуална реалност е толкова наситена с преживявания, че те оказват директно въздействие върху материята. Ако пък си в компютърна игра, би трябвало да имаш бегла представа за правилата й. Така си изграждаш стратегия за придвижване по нивата и печелене на точки.


В нашия случай обаче ти ще осъзнаваш и постигаш правилата, докато играеш. В живота, както и в театъра, единственото, което има значение, е ПРЕЖИВЯВАНЕТО. Външната му форма и лайковете са най-обикновени детайли, които могат само да го направят по-лесно или по-трудно, но не и по-малко истинско. Понякога ще ти става лошо или стомахът ти ще се свива от щастие. И двете преживявания са важни, ако започнеш да ги разчиташ все едно са кодове, послания и напътствия. Вглеждай се във всяко едно от тях, защото само благодарение на твоя поглед те ще се превръщат в скъпоценни камъни, от които после ще направиш великолепен наниз.


Представи си, че животът ти е изработване на украшение или написване на тристишие. Намирай баланса между надеждата и страха, защото в пукнатината между тях се ражда твоята идентичност, както се ражда желание. Разбери що е проницателност и я развивай непрекъснато. Не се страхувай от желанията си, но знай, че можеш да последваш дори и най-ексцентричното от тях само ако си се научил да бъдеш истински свободен. А да бъдеш истински свободен значи да бъдеш отговорен за всяка мисъл, която прекосява съзнанието ти. Дай имена на идеалите си. Това ще означава, че имаш такива, а също и че разполагаш с необходимите сила и чистота, за да вярваш в тях.


Животът ще те моделира, отнемайки от теб хора и неща, добавяйки на тяхно място други. Опитай се да пускаш тези, които си отиват, с лекота и да приемаш тези, които идват, с отворени обятия. На моменти ще ти се струва, че умираш, но това също е част от опита. Поддържай чувството си за достойнство отделно от купчината комплекси, които влачиш със себе си. С времето комплексите се променят, кристализират или се стапят, докато чувството за достойнство остава константно.


Не забравяй да дишаш, дишай дълбоко! Знай, че каквото и да ти се случва, в него винаги има смисъл, дори и той да ти убягва в момента. Смисълът се улавя с мисъл, но понякога се случва и в стомаха. Научи се да балансираш между тези две мощни магнитни полета. А, ако още не си прочел "Семейство Глас", веднага го направи. Или поне прочети онова, което в твоя свят съответства на Селинджър.


По-горе билото, майстори! Сиймор: Запознаване
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Бъди изключително наблюдателен и внимателен към всички и всичко около теб. Това ще те научи на отговорност към себе си, към планетата и към съществата, с които я споделяш. Развивай нещо като духовна екология или с други думи - оставяй колкото се може по-малко следи, които биха замърсили бъдещето. Намирай си каузи, които да те карат да се усмихваш и да се чувстваш жив.


Не забравяй, предстои ти огромно приключение и главният герой в него си ти. Това значи, че в този филм ти си и сценарист, и главен изпълнител, и зрител, и критик. Научи се да свързваш противоположни и иначе несъвместими неща, това прави света да става по-голям.


Помни, че не всички формули за бъдеще, прилагани от родителите ти, когато са били на твоя възраст, днес биха проработили. По-скоро не биха. Затова е важно да съставяш нови формули.


Когато взимаш важни решения, винаги регистрирай мястото, от което ги взимаш. Питай се, това място на страх ли е или на покой и увереност. Бъди благодарен, защото благодарността е вид радост.


И не забравяй, способността да обичаш е тайна, която се изучава и развива. Това е тайната, която прави всичко друго много просто.


Твой,


Г.


Писмо до дванайсетокласник: Научи се да бъдеш истински свободен


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Истински свободен....,ама да спазва дистанция,да носи маска и да се ваксинира!
  Тая със свободата.....,беше тя.😷😷😷

  Много съм прост
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Може да е истински свободен само ако е със закалката на организацията ЧАВДАРЧЕ , също ПИОНЕР и КОМСОМОЛЕЦ :
  "Чавдарски чети в Народна република България

  Чавдарските чети в Народна република България са бивши детски организации, в които членуват децата от І до ІІІ клас в началния училищен курс (на възраст от 6 до 10 години), в Народна република България.

  Участниците в чавдарските чети се наричат „чавдарчета“ (ед. ч. – „чавдарче“). Дейността на чавдарските чети се ръководи от класните ръководители на децата, ДПО „Септемврийче“ и структурите за работа с деца на градските комитети на БКП по места. Основната цел на организацията е възпитание на децата в дух на патриотизъм и вярност към идеалите на комунизма, БКП и СССР[1]. "
  Накъде са тръгнали без ИДЕАЛИ ????

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Според християнството свободата е вътрешно състояние и дори и бъдейки роб с вериги ти можеш да бъдеш вътрешно свободен.
  А те не че съвременните хора са свободни, защото са роби на материалното и на светското и на похотите си (на греха) и на света.
  България реално не е свободна все още от комунизма, защото реално и до днес антикомунистическа партия няма. А комунизма в своята същност е антихристов.
  БПЦ е комунистическа организация.
  Общо взето за разлика от преди 1944 г. когато всички българи са имали един национален идеал "Бог, цар Отечество", сега всеки си има някакъв си свой идеал.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Свободата не съществува.

  мурзилка
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  " А да бъдеш истински свободен значи да бъдеш отговорен за всяка мисъл, която прекосява съзнанието ти."

  "Човек може да обладава пълна вънкашна свобода – получена в подарък, например като вънкашната свобода на българите, и да таи в душата си най-грозни робски инстинкти.
  Примери можем да наброим със стотини и хиляди в нашето общество, където безбройни политикани не се подвоумиха, в минута на партийни вълнения и ежби, да хулят отечеството си пред чужденеца, да дирят помощ у най-заклетите врази на българството, за да заграбят наново изгубените властнически блага и прерогативи.
  Да, заробен човек не значи човек, комуто деспот някакъв връзва ръцете и ограничава волята и начинанията.
  Човек може да е с развързани ръце, да се държи волно и независимо – и да бъде

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  раб.

  Казваме раб, а не роб.

  Роб – това е физическият заробеник.

  Раб – това е духовният заробеник, робуващият на пороците.

  Рабът може да не бъде роб: това обстоятелство обаче не го прави волен.

  Истински свободен човек е онзи, който може всичко над себе си; рабът не може всичко над себе си, понеже е заробеник духовен, понеже слугува на своите лоши страсти."

  Това пък го е казал Стоян Михайловски.

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Заучаването на фразата "Да шефе" ще ги направи свободни. Недей да заблуждаваш младото поколение.

 8. 8 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Свободата не съществува.
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  Има само свобода на духа!Повечето с такава свобода ,или ги убиват или умират млади.☠

  Много съм прост
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  ....дьесьет ....идинайсиии....дванайсиии....( Тука се чува тракане на картечници и взрив )
  Следва тишина.

 10. 10 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Такива послания са доста некоректни. Те всъщнист казват: нучи се да бъдеш "истински" свободен, ама линчувай хората с различно мнение, арестувай ги за несъгласие, изтрий им акаунта заради "обида" и ги вкарай в затвора, ако не използват "правилното" местоимение. Това, разбира се, е езотеричната част от такива послания и не се казва директно.

  Тая свобода на западния мейнстрийм не е свобода. Тя е точно обратното.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":

  Според християнството свободата е вътрешно състояние и дори и бъдейки роб с вериги ти можеш да бъдеш вътрешно свободен.
  —цитат от коментар 3 на anonimnii


  Много точно казано! Много хора са толкова "буквални", че разбират и думата свобода буквално! :-)

 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  До коментар [#4] от "Маршалов":


  Свободата не съществува.
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  Свободата е навсякъде и във всичко! Не само, че съществува, а и безкрайна.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":

  "Свободата е да не чувстваш новите окови." - Ницше

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Опитва се да подготвя младите за суровата реалност и да им набие необходимите илюзии за да си влачат хомота?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Весело

  Ясно е, че във форума няма дванайсетокласници. И по-добре. Като чета пропити със злоба и човеконенавист коментари, дори на празник като днешния, само се моля сред тези участници да няма родители и учители.
  Благодаря на Галин Стоев за смисленото послание и честит празник!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Свободата е на върха на копието!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Разстроено

  Свободата е на върха на копието!
  —цитат от коментар 16 на Боян Таксиров


  Тека е ,Такси!👍

  Много съм прост
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тошо Кочев":

  Не се отнася за роби и помияри.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 19. 19 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Свободни, непокорни и бунтари ! И преди всичко изритайте всичко консервативно и комформистко !

 20. 20 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#17] от "Тошо Кочев":Не се отнася за роби и помияри.
  —цитат от коментар 18 на Боян Таксиров


  Робите и помиярите са доволни свинье!
  Те вечно ще чакат,да им ПРЕДЛОЖАТ АЛТЕРНАТИВИ!
  Бъди здрав Такси......,останалото ще си го купиш!
  👍👍👍

  Много съм прост
 21. 21 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Разстроено

  Свободни, непокорни и бунтари ! И преди всичко изритайте всичко консервативно и комформистко !
  —цитат от коментар 19 на EU Fighter


  По кротко,младежо.......щото революцията си изяжда децата!😢

  Много съм прост
 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Такива послания са доста некоректни. Те всъщнист казват: нучи се да бъдеш "истински" свободен, ама линчувай хората с различно мнение, арестувай ги за несъгласие, изтрий им акаунта заради "обида" и ги вкарай в затвора, ако не използват "правилното" местоимение. Това, разбира се, е езотеричната част от такива послания и не се казва директно.Тая свобода на западния мейнстрийм не е свобода. Тя е точно обратното.
  —цитат от коментар 10 на Дисидент в ЕССР


  Искат да им промиват мозъците?

  Както правеха едно време комунистическите партии?

  Чавдарчета, пионерчета и комсомолци, който най-добре "усвоява" знанията ще получи потупване по рамото!

 23. 23 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тошо Кочев":

  Робите и помиярите са тези, които внушават, че нямало свобода.
  А това дали чакали алтернативи, или са доволни или примирени с текущите, са подробности.

  п.п. що се отнася до купуването, агресивният маркетинг може да е много забавен, но файда няма... :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 24. 24 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Тази измишльотина е словесен онанизъм на застаряващи и търсещи внимание сноби, чички и лелки, които ще се лигавят с наслаждение докато развяват подобни безсмислени текстове

 25. 25 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Тази измишльотина е словесен онанизъм на застаряващи и търсещи внимание сноби, чички и лелки, които ще се лигавят с наслаждение докато развяват подобни безсмислени текстове

 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  А да бъдеш истински свободен значи да бъдеш отговорен за всяка мисъл, която прекосява съзнанието ти.
  *********************************************************


  Хахахахахахахххххахххххаххххххххххх, какъв виц, поздравления за автора! Звучи като инструкция от документ за набиране на агенти в разузнавателна служба ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  "Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
  С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
  За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека.
  ...
  Свободата, Санчо, е на върха на бойното копие!"

  Мигел де Сервантес, "Дон Кихот"

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Доста тъпа идея. Не какви чичаци, арогантно се изживяват като мъдреци и от позицията на някакви пишат писма и обясняват и поучават и казват какво ще и какво трябва и какво да се опитват. Аз пък ще напиша друго на дванадесетокласника ТИ си бъдещето, ти ЩЕ, Галин Стоев и Стойо Моев и всички чичаци БЯХА или по-скоро ЩЯХА! Това е безусловно, останалото са глупости, така че им кажи да си заврат съветите знаят къде и това къде после да си го избършат с писмото и си живей живота както прецениш за правилно

 29. 29 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Весело

  След 7 текста за футбол, които бих приел с кеф всеки друг ден, но не и този, най-после нещо културно, което да похейтим.

  "Не забравяй, предстои ти огромно приключение и главният герой в него си ти. Това значи, че в този филм ти си и сценарист, и главен изпълнител, и зрител, и критик."

  Ама човек може да играе поддържаща роля и в собствения си живот, ако не е наясно със себе си или не прави това, което иска. А младежите не обичат поучения. Следвайте сърцето си. Със сигурност няма да ви отведе далеч, но поне преживяването ще си струва.

 30. 30 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 261 Неутрално
 31. 31 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Не забравяй да дишаш, дишай дълбоко!
  *****************************************************

  Хахахахахахахаххххххахххаххххаххххххх!.......

  Мараба, С-ДС доносници!
 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Любопитно

  Научи се / да бъдеш истински свободен/
  *****
  Представи си
  *****
  Поддържай
  *****
  Не забравяй
  *****
  Знай
  *****
  Научи се
  *****
  ако още не си прочел "Семейство Глас", веднага го направи
  *****
  Помни
  *****
  ..........................................................все в тоя стил..........
  ***************************************************************

  Някой може ли да ми обясни как точно би бил свободен, съобразявайки се с всички тези егоистични авторови императиви?
  Що за свобода е свободата, наложена с повелително наклонение?


  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  Хубаво писмо, няма нищо по важно от свободата!
  Най грозното в комунизма беше не дефицитите във всички сфери а гадното чувство на обреченост и безисходица, на отхвърлянето на съзнаването че всичко ще продължи едва ли не вечно, принизяването на човешкото достойнство и живота в непрекъсната лъжа. Свободата на духа ни определя като хора.

  klimentm
 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  До коментар [#32] от "Манчо":

  Нали вие рицарите на миналото определяхте човека като продукт на средата и системата?!
  От де изведнъж подобен либерализъм?!

  klimentm
 35. 35 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Хе, безмислено е да се дават каквито и да било съвети и насоки на самонадеяната младеж. И ние на тяхната възраст не приемахме съвети от по-възрастните, но сега, превалили вече петдесетака, тези от нас с акъл, опит и жеание да мислят са осъзнали правотата на повечето, казано тогава.
  Каквото и да се каже, докато не бъде изпитано лично, няма как да бъде разбрано и осъзнато. А и предполагам, че така написано, едва ли 10-ина процента от дванадесетокласниците биха вдянали за какво става дума. Те няма да имат търпение да го прочетат, камо ли да вникват.

 36. 36 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Давай съвет само ако ако ти поискат. Go and f..k you! Ето ти отговор от дванадесетокласник!

 37. 37 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Едно полезно напомняне! "Свободата не е добро", свободата е свобода. По Бердяев.

 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2015 Весело

  Нали вие рицарите на миналото определяхте
  —цитат от коментар 34 на klimentm


  Колко струва определението "рицар на миналото" в устата на един тотален неграмотник / справка - пост # 33, по-тъпо претенциозен и и от претенциозната тъпотия на лицето Галин/?
  Не отговаряй, неграмотнико, въпросът е риторичен ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Каква е целта на занятието при положение, че надали някой дванадесетокласник ще го прочете докрай, а и да го прочете няма да запомни многобройните клишета и съвети.
  Истината е,че пред сегашните абитуриенти в България има възможности,каквито нямахме предишните поколения. Сега е достатъчно да се учат и трудят и ще имат добър стандарт на живот. Аз бих им дал един съвет, поне на момчетата, щото женската психика е по-различна.А именно да си запазят достойнството и в името на пари или кариера да не предават ценностите си.

 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Ясно е, че във форума няма дванайсетокласници. И по-добре. Като чета пропити със злоба и човеконенавист коментари, дори на празник като днешния, само се моля сред тези участници да няма родители и учители.Благодаря на Галин Стоев за смисленото послание и честит празник!
  —цитат от коментар 15 на etty1


  Коментарите преди твоя нито са злобни,нито човеконенавистни.Злобен е твоят коментар, който обижда предишните коментиращи, за да се изтъкнеш.

 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Когато чета подобни писма - напътствия, винаги се сещам за онова прословуто обръщение, приписвано на Кърт Вонегът, към абсолвентите на MIT от края на века. За ползата от плажното масло. :)
  На подрастващите трябва да даваме пример, а не съвети. Или поне не само съвети.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 42. 42 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Весело

  Свободата на духа ни определя като хора.
  —цитат от коментар 33 на klimentm


  Точно така. А тези, който не са свободни, най-много мразят свободните. Пълно е с такива по нашите неосвободени напълно земи.
  Поздрави на уважаемия г-н Бетон, ако се видите.

 43. 43 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Весело

  [quote#40:"Мусаши"][/quote]

  Тоя път ще се съглася с теб, бате Мусаши. Много добре го формулира. Прави ми впечатление, че това е редовен похват на всеки "хуманист".

 44. 44 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Весело

  Хе, безмислено е да се дават каквито и да било съвети и насоки на самонадеяната младеж. И ние на тяхната възраст не приемахме съвети от по-възрастните, но сега, превалили вече петдесетака, тези от нас с акъл, опит и жеание да мислят са осъзнали правотата на повечето, казано тогава. Каквото и да се каже, докато не бъде изпитано лично, няма как да бъде разбрано и осъзнато. А и предполагам, че така написано, едва ли 10-ина процента от дванадесетокласниците биха вдянали за какво става дума. Те няма да имат търпение да го прочетат, камо ли да вникват.
  —цитат от коментар 35 на serena


  Безсмислено наистина. Има такива, които нямат нужда от съвети, а само от подкрепа. Със сигурност има такива, които са по-умни от Галин Стоев, така че нямат нужда от съвети. А тези, които наистина имат нужда от съвети, имат нужда от друг тип съвети. Това писмо е до неговото поколение, което не се научи да бъде истинско свободно. Нали ги виждаме какво правят за пари, и следа няма от идеали.

 45. 45 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  О бой.

  петата колона подопашници

  режисьор от величинно световна неизвестност

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Свободата е на върха на копието!
  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  🥂 за новите копиеносци ! За дързостта и свободата на новото поколение!

 47. 47 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Галин е бил винаги Обичан от майка си. Някога а може и би и сега семейството е сред първите във Варна.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "Писмо до дванайсетокласник: Научи се да бъдеш истински свободен"

  Няма как това да стане , когато в училище ги учат да бъдат русороби и робофили.

 49. 49 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Българинът не се вслушва в предупреждения, камо ли да се съобразява със съвети.

 50. 50 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 652 Любопитно

  "12 писма до дванайсетокласниците" през 2021 г. - това са посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021 в България.

  Първото писмо е от Галин Стоев - режисьор от световна величина, който с лекота преминава границите между "локалното и глобалното"! (направо прави "скок между измеренията" - шегувам се!)

  Писмото е до един абстрактен дванайсетокласник в България:

  Здравей!
  В условията на едно безкрайно униние и хаос, в които се превърна битието ни днес, би трябвало да ти кажа нещо окуражаващо: виж, положението е сериозно! Макар че и когато бях на твоята възраст, положението пак да беше сериозно. Но тогава това за мен нямаше значение, така както няма и за теб значение сега. Така че всичко е наред, дори и когато изглежда да не е. Въпросът е "каква навигация" да ползваш в този ширнал се пред теб пейзаж? (естественно, че GPS навигацията на Google!) .........

  Здравей непознато другарче! - така по времето на социализма ни учеха да комуникираме с децата от другите социалистически страни и преди всичко с децата от СССР!!! А Галин Стоев съветва непознатото "другарче": "Научи се да бъдеш истински свободен"?!

  До тука добре, а по нататък?
  Свободата е философска категория, която се изразява в това да осъзнаеш тази необходимост! А дали юношите и девойките на 19 години в България са в състояние да осъзнаят "какво е да си свободен"? - (едва ли), за тях това е даденост по дефиниция, но как да осъзнаят какво означава да си свободен, ако никога не си бил в робство, защото нещата вървят по двойки (свобода и робство; любов и омраза и.т.н. ,,,,,) Така че младежите в България през 2021 г. едва ли си дават сметка какво е това да си "свободен!" и за мнозина от тях свободата се превръща в усещане, че всичко им е позволено т.е в "слободия"!!! .......

 51. 51 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 652 Любопитно

  "12 писма до дванайсетокласниците" през 2021 г. - това са посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021 в България.

  Първото писмо е от Галин Стоев - режисьор от световна величина, който с лекота преминава границите между "локалното и глобалното"! (направо прави "скок между измеренията" - шегувам се!)

  Писмото е до един абстрактен дванайсетокласник в България:

  Здравей!
  В условията на едно безкрайно униние и хаос, в които се превърна битието ни днес, би трябвало да ти кажа нещо окуражаващо: виж, положението е сериозно! Макар че и когато бях на твоята възраст, положението пак да беше сериозно. Но тогава това за мен нямаше значение, така както няма и за теб значение сега. Така че всичко е наред, дори и когато изглежда да не е. Въпросът е "каква навигация" да ползваш в този ширнал се пред теб пейзаж? (естественно, че GPS навигацията на Google!) .........

  Здравей непознато другарче! - така по времето на социализма ни учеха да комуникираме с децата от другите социалистически страни и преди всичко с децата от СССР!!! А Галин Стоев съветва непознатото "другарче": "Научи се да бъдеш истински свободен"?!

  До тука добре, а по нататък?
  Свободата е философска категория, която се изразява в това да осъзнаеш тази необходимост! А дали юношите и девойките на 19 години в България са в състояние да осъзнаят "какво е да си свободен"? - (едва ли), за тях това е даденост по дефиниция, но как да осъзнаят какво означава да си свободен, ако никога не си бил в робство, защото нещата вървят по двойки (свобода и робство; любов и омраза и.т.н. ,,,,,) Така че младежите в България през 2021 г. едва ли си дават сметка какво е това да си "свободен!" и за мнозина от тях свободата се превръща в усещане, че всичко им е позволено т.е в "слободия"!!! .......

 52. 52 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Идеалите на БКПи КПСС изтекоха отдавна в канализацията на историята! Най-ревностните чавдарчета станаха комсомолски секретари и “партийни работници”.От тях се изгради и кастата на мутрите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK