От бандитския режим на Лукашенко може да се очаква всичко

"Убеден съм, че интервюто на Протасевич е дадено под много груби заплахи за неговия живот и живота на неговата приятелка", казва политологът

© Стопкадър

"Убеден съм, че интервюто на Протасевич е дадено под много груби заплахи за неговия живот и живота на неговата приятелка", казва политологътПолитологът Деян Кюранов, който от години следи развитието на ситуацията в Беларус, коментира по БНР случая с приземения принудително в Минск самолет и арестувания опозиционен журналист Роман Протасевич. Европейският съвет снощи реши да наложи нови икономически санкции на режима на Лукашенко.


Трябва да стане ясно, че въпреки че Лукашенко се учи от Путин, както преди Путин се учеше от Лукашенко, Беларус не е Русия и когато се държи хулигански и пиратски като Русия, тя ще получи много по-тежък удар. В този случай светът ще реагира по-остро и по-болезнено за страната извършителка.


За Протасевич мисля, че трябва да почакаме, също както при Навални, той да бъде на сигурно място и тогава да въздъхнем и да кажем: той е вън от опасност. Убеден съм, че интервюто му е дадено под много груби заплахи за неговия живот и живота на неговата приятелка, която е рускиня, но от това засега не следва нищо особено от страна на Русия. Мисля, че имат всякакви начини да го шантажират, след като и момичето е с него. Тя е арестувана без никакво ясно обвинение. Това, че предварително е изтекла информация, че той е в тежко състояние, може да бъде отново натиск върху него: Ето, и близките ти знаят, че си зле, и ако умреш - от сърце си умрял.
Путин и Лукашенко взаимно се надцакват. Навремето Путин научи от Лукашенко първо да прокара антидемократичен закон и след това абсолютно законно да потъпква права и да гони хора. Може и Путин да приеме това като блестящ ход. Да видим дали Лукашенко ще получи "Новичок", за да трови с него.


От дълги години следя Беларус и нямам никакви задръжки, като квалифицирам Лукашенко и неговия режим като бандитски. Може да се очаква практически всичко.


Не знам дали отново ще стане протестно лято в Беларус, защото ударите по хора, включително груби удари с тояги, бяха толкова много, че в момента не можем да очакваме масови протести. По-скоро наблюдателите от Беларус смятат, че той чисто и просто си подготвя предизборно лято, спокойно. Смаза водещата беларуска свободна медия Tut.by преди една седмица, сега удря нефта. И за да стане ясно с кого си имаме работа - преди три дни в затвора при абсолютно неизяснени обстоятелства е умрял здрав, прав 50-годишен еколог, дългогодишен активист против режима. Има съмнения, че е бил убит. От сърдечна недостатъчност си е отишъл човекът.


НАТО може да направи повече от Европейския съюз. В момента Европейският съюз не може да направи почти нищо, ако говорим за пряк натиск. Само че, струва ми се, е очевидно, че НАТО няма да направи нещо, защото никой не иска война с Беларус, която може да доведе до война с Русия. Все пак те са съюзна държава.


Руският президент не иска втора Украйна в никакъв случай. Примерно едно рязко завиване на Беларус към демокрация би съборило Путиновия режим. Ако нещо може да го събори в момента, то е това. Путин ще бъде бламиран от собствените си хора в такъв случай.


Дано да съм лош пророк, но след няколко дни ще забравим за Протасевич. Нашата политическа аудитория постоянно проявява провинциализъм и е съсредоточена в нашите бури в българската чашка вода и не забелязване на всичко останало. Но на европейско равнище нещата ще бъдат други. Американците също няма да го оставят така това нещо.


В това отношение ходът на Лукашенко е доста отчаян, непредизвикан, показва голяма несигурност. Преди седмица беше събрал всички "силовици", имаше видео от това, беше им обяснил, че Беларус е под страшен натиск от западните разузнавателни служби, спрямо които беларусите били неопитни като малки деца. "Но с единство и решителност, другари, ние ще се справим с тях." И това е, което виждаме.


Международната реакция ще бъде силна и това ще бъде лошо за режима. И по тази малко адова логика, че което е лошо за лошия, е добро за добрите, може да се вярва, че това ще бъде добра новина. Но да му мислят момчето и нещастното момиче.


Аз се учудвам понякога защо у нас няма повече повече емпатия към Беларус. Съдбата й прилича изключително много на българската. Просто ние сме имали късмета да има един Балкан, зад който да можем да се крием от време на време, докато те не. И всеки е минавал и е оставял пепелища. Но селянчето си знае само неговото село и друго нема.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK