Светът се развива от мечтатели, които прекрачват границите. Не от консуматори

д-р Александър Симидчиев

д-р Александър СимидчиевПроектът "12 писма до дванайсетокласниците" продължава и през 2021. Той се роди от ковид кризата през май 2020 г., когато пандемията заплашваше да остави абитуриентите на 2020 без бал, без възможност за официална раздяла с 12-те години в класната стая, без фойерверките и радостното броене до 12 по улиците. "Дневник" ще публикува през следващите дни посланията на хора на културата и науката до абитуриентите от випуск 2021. Писмата от миналата година четете тук.


Вече публикувахме писмата на режисьора Галин Стоев и журналистката Мария Касимова-Моасе. Днес четете посланието на д-р Александър Симдчиев - специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Завършил е медицина със златен медал. Автор е на първия в страната онлайн курс по дигитална медицина. Има активна позиция по темите за опазване на околната среда и климатичните промени, както и в борбата срещу фалшивите новини. Д-р Симидчиев се открои по време на ковид кризата с умерените си, научно издържани позиции и спокоен тон. Живял е в Техеран, Париж, Есен, Торонто и Лондон, но винаги се завръща в България.


Здравейте, момичета и момчета на бъдещето!
Медицината е велика професия, която дава възможност да погледнем на живота и смъртта по особен начин. Да оценим ценността, ексклузивността на живота в сакралното му, но и в битийно шокиращото му сравнение със смъртта. Осъзнаването на този контраст формира смирение и обезсмисля снобския разгул и тежестта на портфейла.


Вероятно много продукти на бъдещето ще могат "да мислят". Вероятно ще възникнат системи по подобие на природните форми, но с конструирана интелигентност, собствено съзнание и синтетична ДНК. Тези продукти ще дават съвети, ще пресмятат рисковете и ще вземат решения. Ще изчисляват перспективи, ще създават модели. Със сигурност ще имат инженерингови сетива. Но това, което няма да могат да правят, е да мечтаят, да се осмеляват, да бъдат щастливи, да се доверяват на близките си, да са благодарни за доброто, което са срещнали в живота, да се безпокоят...


Безпокойството държи душите ни будни. Затова е важно за какво се безпокоим. Кое ни вълнува. Защото то ни съставя. То ни възпитава. Ние сме това, за което се безпокоим, което искаме, към което се стремим. Все още не знаете какво ви предстои, имате само намерения. За да разберете дали сте стъпили на правилната пътека, трябва по-често да се вслушвате: в тялото си (огледалото ще ви разкаже много); в душата си (тогава враговете ще ви уважават и ще търсят мнението ви); в близките си (те ще ви обичат и когато летите, и когато падате, и когато сте забравили за тях); във всички, които ви впечатляват с ума си (чрез тях ще трупате знание, без да трупате печал).


Пътуването през живота е истинско предизвикателство. Дори и защото билетът е еднопосочен. По време на моето пътешествие научих много ценни уроци, които разшириха хоризонта ми и подобриха качеството на живота ми. Ако знаех тези уроци по-рано, можех да изпитвам повече радост и по-малко тъга, движейки се по стръмните наклони на Фортуна, сред привидните невъзможности и по неравните човешки повърхности.


За съжаление опитът е непредаваем. Всеки трябва да извърви сам своя път, срещайки своите лични предизвикателства, от които ще излиза по-силен, по-интелигентен, по-състрадателен. В тази екскурзия можете да разчитате на много малко неща. Най-важното от тях е собственият ви своенравен характер. Ако се преборите с него, ако съумеете да се подредите, така както подреждате стаята си у дома, можете да преборите света.


Затова пробвайте да управлявате мързеливите импулси и страстта към удоволствията. Защото пресищането със забавления ви лишава бавно от способността да мечтаете, да се напрягате и да полагате усилия, за да постигате желаното. Упражнявайте се в умереност. Тези упражнения, които сега ви звучат някак досадно и old-fashioned, са най-добрият фитнес в огромната и безкомпромисна зала на живота.


Това писмо не дава съвети, а припомня тривиални за всеки пораснал човек истини. Не бива да пилеете дори ден без смело намерение или крачка. Всеки ден е избор. Ние не сме животинки, които се водят единствено от инстинктите си. Образованите и свободни хора имат право да избират. И като се замислим заедно, правилните избори са тези, които съграждат света около вас, а не го разграждат, не го чупят, замърсяват и обиждат.


Опитвайте да показвате на родителите си, че ги обичате, и че усилията, които са вложили във вашето изграждане, не са били напразни. Те ще бъдат много по-кратко около вас, отколкото си мислите. Често научаваме какво истински обичаме единствено през болезненото му отсъствие. Когато щастието е прекалено близо, взираме се в структурата му, откриваме недостатъци, преситено се дръпваме. Когато го загубим, ако сме умни, растем от синините, които ъглите на празнотата оставят по нас, ако не сме умни - не се променяме, с еднакъв семпъл ентусиазъм се втурваме към следващата загуба. Апропо няма естествено състояние на щастие. Трябва да създаваме щастието си.


Често в живота ще бъдете заобиколени от хора, които са по-силни или по-богати от вас. Може би на старта те са имали повече възможности, но ако можете да управлявате мечтите си през търпение и настойчивост, ще постигнете повече, отколкото бихте могли да си помислите.


Бъдете любопитни! Защото битката за бъдещето е битка на умовете. Бъдете толерантни! Вместо да съдите хората, стремете се да ги разбирате. Така ще натрупате богатство на характера и многообразие в оценъчната ви система. Култивирането на талант в общуването е решаващо постижение по пътя към успеха. А светът наистина е пълен с амбициозни хора, които имат впечатляващи успехи. Не се сравнявайте с тях, просто тичайте във вашата специална, уникална лента.


Животът е състезание със себе си, а не съревнование с другите. Модерните ни мозъци са препълнени с всевъзможни желания. Но щастието невинаги идва с осъществяване само на желанието. Даже напротив, понякога губим вътрешния си механизъм на зареждане, чувството, че имаме конкретна важна цел, остър фокус; очакването и усилената работа по постигането ни правят истински щастливи, дават ни смисъл, мотивират ни за действия. Трябва да заслужим победата си, да я извоюваме, дори да я изстрадаме. Тогава изпитваме щастие. Тогава ценим това, което сме получили. Затова лотарийните милионери или пък децата на много богати родители никога не са особено щастливи.


В естетиката на съществуването ще научите много неща. Но трябва да знаете, че въображението е по-амбициозно от знанието. Въображението произвежда бъдеще. Ако в живота винаги се съобразявате само с авторитета на разума, може да пропуснете да бъдете талантливи, изобретателни, впечатляващи, феноменални. Светът се измисля и развива от мечтатели с красиви умове, от хора, които прекрачват границите. Не от консуматори.


Бъдете здрави! И необикновени.


Светът се развива от мечтатели, които прекрачват границите. Не от консуматори


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Светът се развива от мечтатели, които прекрачват границите. Не от консуматори."Теорема.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Разстроено

  Симидчиев е готин човек на кофти място...!

 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Напротив, света се развива от консуматори, които са готови да дадат парите си за нова стока или услуга, предлагана от мечтателите. Без консуматори, мечтателите си остават просто луди учени и гният в мизерия. А консуматорите седят бедни и рупат трева.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  Точно от консуматори се развива света, и за съжаление, 18-19 годишните в огромната си част са точно такива.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Човечеството е зомби апокалипсис, а гениите са последните оцеляващи :)) На всяка крачка, всеки и всичко иска да консумира цялото ти същество, за да запълни своята празнина :)))

  Какъв по добър пример за консуматор от зомбито ? Бавноходещо, немислещо, никакви амбиции, просто глад, за това, което нямат :)))

  Живота на гения никога не е бил щастлив, самотно съществуване, в което той говори на японски, а другите на английски :)) Бариерате между коефицент 100 и 150 е огромна :))) Но от добрата страна, поне не ги изгаряме живи, не ги разпарчосваме с коне, не ги бесим, не ги караме да пият отрова пред публика и тнн :)))

 6. 6 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Работи ли ПиАра, бе престилкаджия?

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Тщеславие, прикрито в идеалистическа обвивка.

  Преразказано накратко:
  Търсете щастието, бъдете неуморни, самокритични, гледайте непрекъснато да се самоусъвършенствате.

  Хич да не ви пука, че сте бедни, изтикани встрани от обществото, което поначало се базира на подлост, корист и връзки.

  Да, ще ви управляват по-глупави от вас, но какво ви пука, щастието е субективно понятие. Е, понякога няма да имате време и сили дори да изпиете една бира с приятели или да отделите 5 минути за децата си, но какво от това. И без това приятели са химера, а децата ви трябва да свикват, че един ден ще са сами по пътя.

  И добре прикрита самонадеяност- авторът няма как да знае, доколко изкуственият интелект на(близкото) бъдеще ще обладава способност за емоционално възприятие.

 8. 8 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Яка мечта е да си слуга на олигарх, Евала

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Много готин човек!
  Що не напише Борисов едно обръщение към абитуриентите, нали по всички въпроси взема отношение.

 10. 10 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Светът се развива наистина от мечтатели и търсещи умове.
  За съжаления в повечето случаи тези творци остават разочаровани аутсайдери, неоценени от съвременницит. Типични случаи са съдбата на Никола Тесла и Гуд Йър.
  Гуд Йър е човекът създал процеса на вулканизация на каучука, вследствие на което се получава гума. Бил е обсебен от идеята, фалирал, разболял се, пак продължил и накрая открил как се прави гума. Но никой не купил патента му. Починал в бедност. Един фабрикант на гуми от уважение към твореца кръстил фирмата си на неговото име.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 11. 11 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Светът се развива наистина от мечтатели и търсещи умове.
  За съжаления в повечето случаи тези творци остават разочаровани аутсайдери, неоценени от съвременницит. Типични случаи са съдбата на Никола Тесла и Гуд Йър.
  Гуд Йър е човекът създал процеса на вулканизация на каучука, вследствие на което се получава гума. Бил е обсебен от идеята, фалирал, разболял се, пак продължил и накрая открил как се прави гума. Но никой не купил патента му. Починал в бедност. Един фабрикант на гуми от уважение към твореца кръстил фирмата си на неговото име.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Това е екзистенциален проблем на съвременните консуматорски общества. От едната страна трябват консуматори в мола, знаещи повече за продуктовата моделна история на iPhone, отколкото, да речем, за законите на булевата алгебра или за схемотехника 101.

  От другата страна трябват абсолютни машини, с интердисциплинарна подготовка, смесваща мехатроника, биометрия, анализ на сигнали, приложна математика и статистика. Изисква дълго четене с разбиране на книги и научни трудове без картинки, с много проби и грешки, с къртовско стоене пред компютъра. Но пък съответните фирми дават едни $400-500к годишно на хора с такива умения, и ако след години се поизморят, могат на 35-40 да се пенсионират с червено Ферари и къща на лазурния бряг :-)

 13. 13 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Светът се движи от търсене и предлагане. Трябва да се появи определена потребност, за да се появи гений, който да намери решение и да я задоволи.

 14. 14 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Една свежа публикация в целия предизборн хаос.Поздравления.

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2160 Неутрално
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Харесвам възгледите и мисленето на Александър Симидчиев и като доктор сигурно е добър

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Весело

  До коментар [#9] от "Роси":

  "Що не напише Борисов едно обръщение към абитуриентите, нали по всички въпроси взема отношение."
  ===============
  Оставил е това на Роси и Бланш.

  Еретик
 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Докторе, докторе колко глупости си наръсил, язък ти за професията и образованието.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "Бъдете толерантни!"В този призив на д-р Симидчиев дано се вслушат ръководителите на неговата партия ДБ.

 20. 20 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Ако д-р Симидчиев не бе обвързан по един или друг начин с Ковид 19, дали щеше сега да раздава мъдри съвети? До пандемията освен колегите и пациентите му, едва ли за някого е бил толкова популярен? И не, докторе, ако по рано сте знаели ценните уроци, тъгата нямаше да ви бъде по-малко, нито радостта в повече. Нямало е да бъде вашия път, от който да изпитате повече радост след като сте го извървели трудно... А поздравления и житейски напътствия от НОЩ ще ли има?

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Бравурен и декларативен текст пълен с клишета с аромат на ранен социалистически реализъм от времето на Сталин. Очевидно диалектиката не е силната страна на д-р Симидчиев. Дано медицината да е.

 22. 22 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Въй, въй, въй...
  Глупавите и мързеливи хора имат мечти. Интелигентните и нахъсани имат ЦЕЛИ. Които преследват и често осъществяват, пък било и след много години. Докато мечтателите все така си чакат Неволята...

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Естествено.
  Консуматорите са пестеливи, благоразумни, консервативни.

  Тези мечтатели са спекуланти бързащи безогледно.
  Не е добре, защото всеко развитие има край
  развинтване, с откачане.

  Добра стара новина:
  консервативни консуматори, пестеливите, възпират екстремизма.

  "Светът се развива от мечтатели, които прекрачват границите.
  Не от консуматори"

 24. 24 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За мен д-р Симидчиев е умен и интелигентен човек. Приятно е да го слушаш. Не е екстремист, предлага разумни решения.

 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Интелигентен човек като повечето лекари. Нека бьде здрав и благословен.

 26. 26 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Вдъхновяващо послание!

 27. 27 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Тая ода е на баба му от хурката

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 28. 28 Профил на Michail Okoliyski
  Michail Okoliyski
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Умни думи от умен човек!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK