Следващите народни представители да отменят запрещението в България

Следващите народни представители да отменят запрещението в България

© БЦНП



Наталия е на 41 години. И все още мечтае като повечето момичета -иска да бъде принцеса "Мечтая да бъда принцеса... чела съм приказки с принцеси, но много отдавна. Всичко ще мога да правя, ако съм принцеса. Ще се опитвам да бъда магическа, но няма да летя, само ще командвам и ще казвам кой какво да прави".


Наталия е прекарала целия си живот в системата, от институция в институция. Попада в защитено жилище, управлявано от гражданска организация, което променя живота й много. Защото Наталия вече не е третирана като човек с увреждания, който има и създава проблеми, а като една от всички, които се подкрепят и търсят заедно начин да се справят. И да живеят добре, щастливо и подкрепяни, като всеки от нас.


Следващите народни представители да отменят запрещението в България

© БЦНП

Това е една от историите в кампанията "Родени готови". Тази година поредицата Дни на способностите те ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България. Дни на способностите 2021 са част от кампанията "Родени готови" - в нея Наталия и още 26 човека с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.




Защо Дни на способностите? Вярваме, че всеки човек притежава различни умения, които формират неговата идентичност. Това ни прави различни, но едновременно с това сме и еднакви - всички сме хора с таланти, мечти и право на достоен живот. Всички се нуждаем от подкрепа - повече или по-малко - за да развиваме потенциала си. От подкрепа се нуждаят и хората с интелектуални и психични затруднения. А не от забрани и ограничения.


Включете се в Дни на способностите 2021 и подкрепете петицията.


Повече за събитията можете да прочетете тук. Те ще се случват в градовете Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София, Тетевен.


Повече от 8 години продължава борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Кампанията се реализира от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени застъпници, организации на и за хора с увреждания.


Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е ратифицирана от почти всяка държава в света и изисква всички форми на запрещението да бъдат отменени. Държавите трябва да гарантират, че всеки ще получи подкрепата, от която има нужда, за да взима своите собствени решения.


Въпреки това, запрещението продължава да бъде наложеният модел у нас. Време е това да се промени! Нека подпишем петицията и дадем нов тласък на належащите промени - www.bornready.me Присъединете се към местните събития от 28 май до 1 юни, за да се застъпим за онези, които имат нужда от подкрепа!


Има и трудни въпроси, но когато истински вярваме и приемаме, че всички сме равни и трябва да ни се даде шанс, можем да намерим по-добри отговори.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 217 Неутрално
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Твърде много желаещи за принцеси и също толкова незаети места за камериерки.

  Еретик
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Тъпо е да искаш от тия които ти налагат ограниченията да ти ги отложат. Те затова са там за да утвърждават държавната мафия. В една истинска пазарна икономика такива индивиди биха били полезни защото биха намерили поле за изява. Проблема с комунистическо фашиския строй в който живеем в момента е че нито фашизма ги обича нито комунизма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Защо едно правило , чрез което се гарантира грижата за хора със затруднения. Редно е да се отмени за хора , които са несправедливо поставени в ограничения. Аз съм бил директор на дом за жени, много от тях не биха могли да се справят в живота. От 120 настанени в дома, 10-15 биха могли да се справят сами, но без допълнително помощ щяха да се провалят. Почти всички идват от домове за деца, но без образование и без професия. Мислил съм държавата да изкупи свободни къщи по села около домове и да се настанят по 2-3 да си създадът нещо като семейства и лични стопанства. Но да се наблюдават от специалисти за помощ при нужда. И т.н. Ако се оставят без надзор ще пропаднат.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5519 Неутрално

  До коментар [#4] от "д-р Гален":

  Това е сериозен проблем, нямат никаква самостоятелност, не могат да потърсят опора в семейството при проблеми, които не могат да решат сами.

 6. 6 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 56 Неутрално

  Глупости. Бъркат се понятията "защита"и "грижа". Хората, оставени под запрещение, получават юридическа защита и опека з част от действията си. Реално никой не им пречи да си живеят живота, ако имат близки, които са съгласни да се грижат за тях. А точно това е главният проблем - грижата за подобни хора. Отнема време, струва скъпо и рядко се намира роднина, който да поеме бремето на грижа за човек, поставен под запрещение.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  До коментар [#4] от "д-р Гален":

  Излиза, че най-големия проблем е липсата на образование. Имат ли осигурени работни места, ще се справят. Както наемат циганите в чистотата. Общежития, също трябват.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  “Променете Закона сега!

  “Петицията ще внесем в Народното събрание, когато такова заработи устойчиво. Ще настояваме това да е сред приоритетните теми в новия парламент. Подкрепете петицията и нека заедно припомним на бъдещите управляващи, че хиляди хора с увреждания в България имат право на достоен живот. Първата стъпка е признаване на тяхната равнопоставеност редом с всички останали хора в обществото – като се отмени режимът на запрещението и се приеме Законът за физическите лица и мерките за подкрепа.”

  ——-
  Това е част от Петицията, която искат да се подпише.
  Няма как психически изостанали и болни хора, да имат същите права, като всички останали. Просто трябва да отделяме достатъчно пари, за да живеят достойно.
  При нас между блоковете има такъв един инфантилен олигофрен, който плаши децата и майките с колички бягат на другия тротоар. Сега се е залостил пред входа на магазина за ХС и щещ, нещеш му се наслаждаваш. Изглежда несресан, мръсен. Изпитвам нещо средно между жал и погнуса. Трябва да има социални домове, а не да се мъчат да ги интегрират сред нас.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко":

  Мисля, че идеята е някой да хване финансиране за асистенции, центрове и цялата администрация покрай това. Не че има някаква логика човек с ментално увреждане да реши да шофира ТИР. И хирург няма да стане. За брак също е абсурд.

  Тоест ще се изгради една нова система от писарушки, грантаджии и малко обслужващ персонал от ниски прослойки, който ще взима пари за асистиране, не знам какво качество ще предложи.

  Само на снимка може да си повярваш, че мечтите са реалност. И само на игра, с цел пиар.

 11. 11 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко":

  Мисля, че идеята е някой да хване финансиране за асистенции, центрове и цялата администрация покрай това. Не че има някаква логика човек с ментално увреждане да реши да шофира ТИР. И хирург няма да стане. За брак също е абсурд.

  Тоест ще се изгради една нова система от писарушки, грантаджии и малко обслужващ персонал от ниски прослойки, който ще взима пари за асистиране, не знам какво качество ще предложи.

  Само на снимка може да си повярваш, че мечтите са реалност. И само на игра, с цел пиар.

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  “Този проект е подкрепен отчасти с грант от Фондация Институт Отворено Общество, в сътрудничество с Инициативата за човешки права на Фондации Отворено Общество.”
  ——
  Аз не мисля, че гореспоменатите искат да помогнат на хората с интелектуални и психично-здравни проблеми”. По-скоро искат вместо проблемът да се теши просто, да се набутат в Закона едни “права” на тези болни хора, които да усложнят живота на цялото общество, но ще създадат работа на хиляди адвокати.
  Да им се осигурят жилища и някаква проста ръчна работа, която държавата да гарантира, грижи, и това е. Добре си е измислен закона.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Запрещението няма ама нищо общо с настаняването в дом като принудителна мярка... И правата, които се отнемат, се “отнемат” основно в защита на неможия да се грижи за делата си. Реформа трябва, но не съм сигурен, че бланкетна отмяна на запрещението във всичките му форми е решение.

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 14. 14 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко":


  Точно! Но е истина, че е и близките рядко получават реална помощ от държавата - просто лекарската грижа в тези случаи е силно ограничена по ред причини; питайте за легловата база или условията в Иван Рилски...

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 15. 15 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  не си прави труда да обясняваш каквото и да било на национал-болшевики. те само с бой ще се оправят - а понякога секс и сръбска музика.

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  До коментар [#4] от "д-р Гален":

  Сещам се за случайно гледано от мене преди 20 години предаване с една рускиня. Тя разказваше, че нищо не искала от държавата. Изкупила обезлюдено село в Нечерноземието и настанила там изоставени и изоставащи умствено деца, които създали свои семейства и стопанства. "Не можете да си представите колко са интелигентни техните деца" - завърши тя своя разказ.
  До коментар [#8] от "Viktor Inox":

 17. 17 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#10] от "lil_alex":

  Съжалявам горките хора и техните близки, но ако се премахне запрещението, представяте ли си на какви изроди могат да попаднат.
  Сещам се за една имотна мафия, която би се развихрила с пълна сила.

  Panta rhei....
 18. 18 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Имах комшия психично-болен със шизофрения, който живееше сам, буйстваше, пребиваше деца от входа, чупеше врати. Стотици пъти му е викана полиция и нищо. Освидетелстван, няма кой да отговаря за него. Накрая една мутра така го преби, че не можеше да ходи 6 месеца. Това е Люлин 2. За такива хора кога ще има решение?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#10] от "lil_alex":Съжалявам горките хора и техните близки, но ако се премахне запрещението, представяте ли си на какви изроди могат да попаднат. Сещам се за една имотна мафия, която би се развихрила с пълна сила.
  —цитат от коментар 17 на Molossian


  ++++++

  Някои или не са разбрали, че запрещението е защита на хората, които поради заболяване, са в опасност от измами, или механично слагат в един кюп и хора, подлежащо на пълно запрещение, и такива с ограничено запрещение.

  5. (Изм. - Изв., бр. 89 от 1953 г.) Непълнолетните и пълнолетните, които поради слабоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се поставят под пълно запрещение и стават недееспособни.
  Пълнолетните с такива страдания, чието състояние не е така тежко, за да бъдат поставени под пълно запрещение, се поставят под ограничено запрещение.
  За правните действия на лицата по ал. 1 се прилага чл. 3, ал. 2, а за правните действия на лицата по ал. 2 се прилага чл. 4,ал. 2.

  http://www.lawsbg.com/lectures/74-grajdansko-pravo/381-postaviane-pod-zapreshtenie.html

 20. 20 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#4] от "д-р Гален":

  ++++++

  Пазете се от доносника vesolr
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Работата е там, че недобросъвестни хора могат да се възползват от хората с интелектуални проблеми и да им отнемат имуществото.
  След като мамят безнаказано възрастни хора, какво би им попречило да се възползавт от новите възможности?
  Да кажам отменят запрещението върху лица с ограничен интелектуален капацитет. Как може такъв човек да вземе правилно решение за своето здраве и да даде информирано съгласие за медицинска процедура?
  Ако лицето трябва да вземе важно решение и реши да не се консултира с адвокат или социален работник? Ако се премахне изцяло запрещениято това би било негово право след като законът ще го третира като напълно дееспособно.
  Въобще нещата на практика не са толкова прости и затова законодателят е приел, че близките роднини биха се грижили най-добре за интересите на хората с интелектуални затруднения.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Човешки погледнато трябва да има форми на подкрепа, разбира се с възможните мерки за съответната и в случая за нашата държава.
  По приницип, живота на всеки един от нас няма да е по-добър, докато има хора, които са под нормалния житейски праг на съществуване.
  А такива е имало, има и ще има винаги, затова, включително и водени от грижа за нас, дето слава Богу не сме в тази категория, трябва да правим възможното за такива хора.

 23. 23 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Добре, каква е тая нова глупост?

  Идеята на запрещението е, наред с други неща, хора с ментални затруднения да не сключват сделки, с които да бъдат лесно измамени и ощетени. Именно това е формата на "подкрепа", която получават, и няма нищо лошо в това.

  Впрочем в статията не виждам абсолютно никакви аргументи освен някакви повърхностни послания.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 24. 24 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Цитат от статията:

  "Мечтая да бъда принцеса... чела съм приказки с принцеси, но много отдавна. Всичко ще мога да правя, ако съм принцеса. Ще се опитвам да бъда магическа, но няма да летя, само ще командвам и ще казвам кой какво да прави".

  Това си мечтае поставената под запрещение Наталия.

  Представете си, че мечтата и се сбъдне...

  П.П. Кампанията "Родени готови": Дали пък това не е някаква мутация на "Майките от "Системата ни убива"?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 25. 25 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#18] от "Darkman":

  когато има и за мутрите, щото тая мутра днес ще пребие психично болен, утре всеки друг, който му се изпречи.

  а това с "шизофренията" е стар соц метод за изключване на неудобните, който се прилага особено силно през последните 30 години, понеже вече няма концлагери и други такива.

  и понеже само след няколко дни е 2-ри юни се замисли над смисъла на "у нас свестните считат за луди, глупакът редом всеки почита" и как ти би се отнесъл ако днес срещнеш някой който изглежда като Ботев - брадат, несресан, некъпан и препил с разредено вино.

  а утре

  Ако Иисус не може да отговори как е превърнал водата във вино, попитайте магарето, което е яздил.
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3283 Неутрално

  Знам за такъв мъж, който постоянно взима кредити и майка му, която е на 80+, постоянно продава разни неща и имоти. С някакво психическо разстройство е сина и, но явно няма издадено такова “запрещение”.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Molossian":

  Мафията в случая ще са самите фондации, които ще осигурят някаква грижа, а могат да прилапат и продадат доста неща.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7708 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Това са хора интелектуални затруднения, а не с психически разстройства.Всяко дете, диагностицирано с интелектуална недостатъчност е способно да учи, да се развива и да расте, но изисква специална програма и специални грижи. Държавата трябва да му ги осигури.

 29. 29 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Темата е широка и нееднозначна.Говорим за пълнолетни хора.Познавам такива хора,с диагнози, които бяха манипулирани от други хора,близки или не,за,да бъде насочен гневът им към опоненти на същите тези манипулатори и подстрекатели.Те са удобни,защото са неотговорни пред закона.Могат да бъдат и лесно употребявани от властта за гласоподаватели.Така че темата е дискусионна и съвсем не елементарна.Неслучаен е института на запрещението в правото.

 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Следващите народни представители да отменят запрещението в България
  **********************************************

  Определени нотариуси със сигурност ентусиазирано ще подкрепят инициативата!

  Мараба, С-ДС доносници!
 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alan Blackmore":

  Този психично болен почти преби до смърт момче от входа, ритал го е по стълбите. Ако някой психопат пребие твоето дете, или жена как ще реагираш?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 32. 32 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не е въпросът само да се отмени запрещението.

  А какво ще го замени?

  Защото запрещението може да ограничава единици, но пази много други.

  В този алчен и хищнически свят хората с ментални проблеми са силно уязвими и лесно стават жертва на безскрупулни и изпечени мошеници.

  Да, нека за тези, които наистина биха могли да се справят самостоятелно, да има възможност за тях да отпаднат ограниченията на запрещението....

  Но за всички други, които разчитат на чужда помощ... не е пречка да бъдат под запрещение. Защото като стане белята .... връщане назад няма да има...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK