Следващите народни представители да отменят запрещението в България

Следващите народни представители да отменят запрещението в България

© БЦНПНаталия е на 41 години. И все още мечтае като повечето момичета -иска да бъде принцеса "Мечтая да бъда принцеса... чела съм приказки с принцеси, но много отдавна. Всичко ще мога да правя, ако съм принцеса. Ще се опитвам да бъда магическа, но няма да летя, само ще командвам и ще казвам кой какво да прави".


Наталия е прекарала целия си живот в системата, от институция в институция. Попада в защитено жилище, управлявано от гражданска организация, което променя живота й много. Защото Наталия вече не е третирана като човек с увреждания, който има и създава проблеми, а като една от всички, които се подкрепят и търсят заедно начин да се справят. И да живеят добре, щастливо и подкрепяни, като всеки от нас.


Следващите народни представители да отменят запрещението в България

© БЦНП

Това е една от историите в кампанията "Родени готови". Тази година поредицата Дни на способностите те ще се проведе в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България. Дни на способностите 2021 са част от кампанията "Родени готови" - в нея Наталия и още 26 човека с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.
Защо Дни на способностите? Вярваме, че всеки човек притежава различни умения, които формират неговата идентичност. Това ни прави различни, но едновременно с това сме и еднакви - всички сме хора с таланти, мечти и право на достоен живот. Всички се нуждаем от подкрепа - повече или по-малко - за да развиваме потенциала си. От подкрепа се нуждаят и хората с интелектуални и психични затруднения. А не от забрани и ограничения.


Включете се в Дни на способностите 2021 и подкрепете петицията.


Повече за събитията можете да прочетете тук. Те ще се случват в градовете Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София, Тетевен.


Повече от 8 години продължава борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Кампанията се реализира от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени застъпници, организации на и за хора с увреждания.


Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е ратифицирана от почти всяка държава в света и изисква всички форми на запрещението да бъдат отменени. Държавите трябва да гарантират, че всеки ще получи подкрепата, от която има нужда, за да взима своите собствени решения.


Въпреки това, запрещението продължава да бъде наложеният модел у нас. Време е това да се промени! Нека подпишем петицията и дадем нов тласък на належащите промени - www.bornready.me Присъединете се към местните събития от 28 май до 1 юни, за да се застъпим за онези, които имат нужда от подкрепа!


Има и трудни въпроси, но когато истински вярваме и приемаме, че всички сме равни и трябва да ни се даде шанс, можем да намерим по-добри отговори.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK