След отмяната на закона "Пеевски" за КТБ: "Остава кашата от съдебни дела"

"За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно или направо с краката"

© Анелия Николова

"За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно или направо с краката"Конституционният съд вчера излезе с ключово решение, с което обяви за противоконституционни разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с фалита на Корпоративната търговска банка (КТБ). Разпоредбите бяха въведени, за да уредят различни казуси, възникнали след случая с банката, по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Измененията бяха приети набързо през февруари 2018 г. и бяха обявени за "закон срещу вторичното разграбване на КТБ". От мотивите на съда се разбра, че е точно обратното. Темата остана малко встрани от новинарския поток и не беше масово коментирана. "Дневник" публикува няколко мнения от социалните мрежи без претенция за изчерпателност.


Николай Стоянов, журналист:


Една от особено срамните страници на българския парламент остава в историята. Практически цялото извънредно законотворчество по несъстоятелността на КТБ беше обявено за противоречащо на конституцията.
За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно и направо с краката, но Конституционният съд макар и със закъснение каза това, което беше очевидно - обратно действие, разтрогване на стотици сделки, промени в полза на конкретни лица и т.н. няма как да съответстват с принципите на правовата държава, неприкосновеността на частната собственост и равенството пред съда...


Без да съм юрист, а още по-малко специалист по конституционно право, навремето аз също се опитвах просто да обясня икономическия хаос, който следва...


Е, сега всичко това е зачеркнато, но остава кашата от висящи и приключили съдебни дела, базирани на безумните законови текстове в Закона за банковата несъстоятелност. И вероятно претенции към държавата за компенсации на база на решението, което иначе съдържа великолепни пасажи.


А иначе скромната следа в законотворчеството на дългогодишния, но рядко появяващ се в Народното събрание депутат Делян Пеевски (горе-долу по един закон или поправка годишно) остава още по-бледа. За щастие.


Иванина Манчева, икономист:


"Дори и общественият интерес, който във финансовия сектор е свързан с поддържане на стабилността на банковата система, изисква държавата в лицето на БНБ чрез банковия надзор да упражнява постоянен и стриктен контрол върху начина, по който функционират търговските банки, а не постфактум да приема извънредно, несъвместимо с основни правни принципи законодателство, насочено да поправи последиците от проявеното в това отношение бездействие."


От вчерашното решение на Конституционния съд за КТБ


Помня, че обяснявах многократно от 2015 до 2018 г., че това извънредно законодателство в Закона за банкова несъстоятелност е лош прецедент. Неговата цел, накратко, бе да се отменят прихващанията (със задна дата). Тогава изглеждаше, че това е насрочено срещу лошите, а аз бях заела непопулярна позиция - особено в началото, когато още не се беше включила тежката артилерия на Пеевски и хората вярваха, че промените са срещу разграбването на банката.


Държавата КТБ
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Днес съм удовлетворена не толкова заради отмяната на текстове от Закона за банковата несъстоятелност (трудно ми е да оценя практическите последици с днешна дата), а заради горното изречение - особено актуално днес, когато отново се събуждат усещания за извънредност. Прочетете го отново.


Свилен Максимов:


"Обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор."


Аз да питам - а някому ще бъде ли потърсена отговорност за това бездействие?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hpx13671502
  hpx13671502
  Рейтинг: Неутрално

  Действително кашата е голяма. От друга страна нямаше как КС да вземе друго решение.

  Всичко дължим на другарите от герб, гласували като един за закона на Пеевски, с който погазиха конституцията и правовия ред в България.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " Обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор."


  Аз да питам - а някому ще бъде ли потърсена отговорност за това бездействие?"


  Познавайки манталитета на мутрите, отговорност може да се потърси само на Христо Иванов !
  Основание за нея: бил е правосъден министър в един от едишъните на Б.Б. Май че беше Б.Б. 2.0 версия !
  А иначе кашата си остава, да ! За нас !......

 3. 3 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 428 Неутрално

  "Неговата цел, накратко, бе да се отменят прихващанията (със задна дата). "

  Сега на успелия младеж да му направят прихващания със задна дата. Ама квесторите са наши хора, няма да си го причинят по примера на един разследващ прокурор, който с бездействието си по казуса КТБ се издигна до Каскет.

 4. 4 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Тиквите не били тикви, а фесове с петолъчки!!!

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно и направо с краката, но Конституционният съд макар и със закъснение ....."

  Данчо ментата няма ли да излезе и да каже поне една блага дума за тези " светила" ? Не ? Защо ?!?

 6. 6 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да разбираме, че прокуратурата няма какво да разследва по този казус нали? ( - :

 7. 7 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1821 Разстроено

  Прасчо и Ментата - големите законотворци.

  Не се събраха никакви пари, а и закона им нарушава Конституцията.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Весело

  А как мааазно и напоително ни обясняваха, колко мед и масло щяло да потече от него А !!!

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  ... За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно и направо с краката ...

  И това го пише журналист, който ... какво?
  Защото от това следва, че авторът приема, че те просто от глупост и заради бързането, горкинките, а не с умисъл!

  Напротив, Стоянов, напълно съзнателно и умишлено е написан, внесен и прокаран закона!
  И то точно от тия тримцата - като трите маймунки ...
  Интересите и поръчката от Дебелян, Хламид Хламид да го "движи" в Парламента, а Ментата да го огласява от трибуната и да го "обосновава".

  Било тъпо, било нефелно, било незнамк'воси. И оставяло каша!

  Ми каша, да.
  А мийнуайл к'во станА?
  До тук се отъркОлиха ... колко години глозгане на кокала от далаверата? Шест години!
  Петилетка и кусур!
  Колко години сега ще разгрибат тепърва кашата? Още колко? И как?

  Било писано некадърно или на коляно, ръйшли!
  Хем ги знаете, че са брутални и нагли мошеници!

 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#3] от "Negodnik":

  Спокойно , всички пари ще бъдат пак платени от нашите данъци ,не от техните ,пардон на КОЙ ,те винаги имат да вземат пари ,неустойки и тем подобни ,особено в случая с КТБ ,платец е държавата ,а отговорност няма никой .

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Прасчо и Ментата - големите законотворци.Не се събраха никакви пари, а и закона им нарушава Конституцията.
  —цитат от коментар 7 на Чарли Мишкин


  Не, че нещо, ама още преди закона ВлаТко Горанов Безапартаментний обяви лично и официално от трибуната на Парламента, че нямало да се съберат никакви пари каквото и да се правело!

  Та нещата са замислени и предпоставени!
  А законът е да внесе шум в системата, да я позатлачи, да "отвори прозорец", при това - поне десетилетие. След това ...

  Някой спомня ли си Моллов и компания?
  След Виденов минаха десетина години и вече при Баце никой публично не ги споменаваше дори!

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Колкото навремето имаше отговорност за източените и затворени банки -95-96 год, толкова и сега ще има потърсена отговорност. Общото в случая е, че и тогава и сега комунделите направиха всички зулуми. Сегашният е с активното участие на милиционерската партия.
  А, за законодателните промени, само да напомня на форумния гарбидж, че бяха приети с тяхното активно участие. Данчо Ментата и Прасчо затконотворци..
  Майко мила.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Любопитно

  Някой да припомни как са гласували депутатите от ГЕРБ при приемането на този "закон"? За ДПС и БСП не питам, те са ясни!

 15. 15 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Дневник, кога ще зацепите, че решенията на Конституционният съд нямат обратна сила и важат само занапред. Отмененият закон спира да действа от момента на отмяната му, не със задна дата. Тоест, всички дела, водещи се по този закон трябва да бъдат решени, в съответствие с неговите разпоредби, които са били действащи към момента на завеждане на делото.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Прихващанията се осъществяваха по схемата "наш другар- държавна фирма". Разбира се, както впоследствие се оказа, с 80% загуба за държавната фирма, но с впечатляваща печалба за някои видни другари в управлението и.

  Така че тяхната отмяна може да не е законово изрядна, но е справедлива. Или какво, да го дхта балъците, доверили се на Говнцора и на прогнилия надзор, пък нашите тарикатчета да се отърват. Голяма мъка, голям хленч, че понапълнили Фонда за гарантиране на депозитите.

  Един ден всеки ужилен вложител ще има възможност да осъди България.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#16] от "klecho":

  Винаги и навсякъде го издухват балъците.

  А този закон си е чиста диверсия в услуга на бандюгите, които се оттеглят с награбеното ...

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2925 Неутрално
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3080 Любопитно

  До коментар [#11] от "edin drugii":всички пари ще бъдат пак платени от нашите данъци

  Кои пари са платени от данъци?

  "неустойки и тем подобни ,особено в случая с КТБ ,платец е държавата"

  Какво е платила държавата и решение на КС касае ли минали периоди?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Много важно, нек'ва си банка и милиони. Важното е, че Влади Горанов, Шиши и Бойко си имат златни кюлчета по нощните чекмеджета, а вие нямате.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Три години му трябваха на КС , за да се произнесе за законността на толкова важен закон. И те са за съд.

 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  БОли го .....Пеевски !
  —цитат от коментар 9 на karabastun  Боли го, защото няма кой да си го причини .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ментето и Хламидията да излязат и да обяснят. Свинята няма нужда.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  А гадното прасе кога в панделата?
  Не мисля, че е нанесъл по-малко щети на страната от един Череп примерно.

 28. 28 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 538 Любопитно

  След отмяната на закона "Пеевски" за КТБ: "Остава кашата от съдебни дела"!!!

  Една от особено срамните страници (но не единствена!) на българския парламент остава в историята. Практически цялото извънредно законотворчество по несъстоятелността на КТБ беше обявено за противоречащо на конституцията!
  За текстовете, писани от "светила" като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани "на коляно или направо с краката!", но Конституционният съд макар и със закъснение каза това, което беше очевидно - обратно действие, разтрогване на стотици сделки, промени в полза на конкретни лица и т.н. няма как да съответстват с принципите на правовата държава, неприкосновеността на частната собственост и равенството пред съда...

  Обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор!

  Аз да питам - а някому ще бъде ли потърсена отговорност за това бездействие?
  и ОТГОВОРА е НЕ !!!

 29. 29 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 538 Любопитно

  След отмяната на закона "Пеевски" за КТБ: "Остава кашата от съдебни дела"!!!

  Една от особено срамните страници (но не единствена!) на българския парламент остава в историята. Практически цялото извънредно законотворчество по несъстоятелността на КТБ беше обявено за противоречащо на конституцията!
  За текстовете, писани от "светила" като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани "на коляно или направо с краката!", но Конституционният съд макар и със закъснение каза това, което беше очевидно - обратно действие, разтрогване на стотици сделки, промени в полза на конкретни лица и т.н. няма как да съответстват с принципите на правовата държава, неприкосновеността на частната собственост и равенството пред съда...

  Обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор!

  Аз да питам - а някому ще бъде ли потърсена отговорност за това бездействие?
  и ОТГОВОРА е НЕ !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK