След отмяната на закона "Пеевски" за КТБ: "Остава кашата от съдебни дела"

"За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно или направо с краката"

© Анелия Николова

"За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно или направо с краката"Конституционният съд вчера излезе с ключово решение, с което обяви за противоконституционни разпоредби в Закона за банковата несъстоятелност, свързани с фалита на Корпоративната търговска банка (КТБ). Разпоредбите бяха въведени, за да уредят различни казуси, възникнали след случая с банката, по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Измененията бяха приети набързо през февруари 2018 г. и бяха обявени за "закон срещу вторичното разграбване на КТБ". От мотивите на съда се разбра, че е точно обратното. Темата остана малко встрани от новинарския поток и не беше масово коментирана. "Дневник" публикува няколко мнения от социалните мрежи без претенция за изчерпателност.


Николай Стоянов, журналист:


Една от особено срамните страници на българския парламент остава в историята. Практически цялото извънредно законотворчество по несъстоятелността на КТБ беше обявено за противоречащо на конституцията.
За текстовете, писани от светила като Пеевски, Цонев и Хамид, може дълго да се спори дали са писани на коляно и направо с краката, но Конституционният съд макар и със закъснение каза това, което беше очевидно - обратно действие, разтрогване на стотици сделки, промени в полза на конкретни лица и т.н. няма как да съответстват с принципите на правовата държава, неприкосновеността на частната собственост и равенството пред съда...


Без да съм юрист, а още по-малко специалист по конституционно право, навремето аз също се опитвах просто да обясня икономическия хаос, който следва...


Е, сега всичко това е зачеркнато, но остава кашата от висящи и приключили съдебни дела, базирани на безумните законови текстове в Закона за банковата несъстоятелност. И вероятно претенции към държавата за компенсации на база на решението, което иначе съдържа великолепни пасажи.


А иначе скромната следа в законотворчеството на дългогодишния, но рядко появяващ се в Народното събрание депутат Делян Пеевски (горе-долу по един закон или поправка годишно) остава още по-бледа. За щастие.


Иванина Манчева, икономист:


"Дори и общественият интерес, който във финансовия сектор е свързан с поддържане на стабилността на банковата система, изисква държавата в лицето на БНБ чрез банковия надзор да упражнява постоянен и стриктен контрол върху начина, по който функционират търговските банки, а не постфактум да приема извънредно, несъвместимо с основни правни принципи законодателство, насочено да поправи последиците от проявеното в това отношение бездействие."


От вчерашното решение на Конституционния съд за КТБ


Помня, че обяснявах многократно от 2015 до 2018 г., че това извънредно законодателство в Закона за банкова несъстоятелност е лош прецедент. Неговата цел, накратко, бе да се отменят прихващанията (със задна дата). Тогава изглеждаше, че това е насрочено срещу лошите, а аз бях заела непопулярна позиция - особено в началото, когато още не се беше включила тежката артилерия на Пеевски и хората вярваха, че промените са срещу разграбването на банката.


Държавата КТБ
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Днес съм удовлетворена не толкова заради отмяната на текстове от Закона за банковата несъстоятелност (трудно ми е да оценя практическите последици с днешна дата), а заради горното изречение - особено актуално днес, когато отново се събуждат усещания за извънредност. Прочетете го отново.


Свилен Максимов:


"Обявяването на банката в несъстоятелност е функция не само на лошото ѝ управление, но и на вероятно проявено бездействие от страна на БНБ чрез банковия надзор."


Аз да питам - а някому ще бъде ли потърсена отговорност за това бездействие?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK