Поредно нелепо решение: Новата детска болница ще е върху старите основи

"Договорът за реконструкция на стария строеж, който според МРРБ е предвиден за премахване, е правен абсурд"

© Цветелина Белутова, Капитал

"Договорът за реконструкция на стария строеж, който според МРРБ е предвиден за премахване, е правен абсурд"Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница" изпрати отворено писмо до президента Румен Радев, до служебния премиер Стефан Янев и служебните министри на здравеопазването Стойчо Кацаров и на регионалното развитие Виолета Комитова. "Дневник" публикува пълния му текст. Заглавието е на редакцията.


Настояваме изграждането на Националната многопрофилна детска болница да залегне в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Убедени сме, че без качествено детско здравеопазване държавата няма бъдеще.


Точно преди една година Бойко Борисов - министър-председател до неотдавна, обеща публично да бъде построена нова сграда за бъдещата национална детска болница, а изоставеният порутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен. Обеща, че изграждането на националната педиатрия ще бъде прозрачно и под контрола на обществен съвет.
Вместо това:


• На 14 септември 2020 г. изпълнителят на обществената поръчка ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" ("Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД) представи на среща, организирана от Министерството на здравеопазването и в присъствието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реконструкция на стария строеж.


• Министерският съвет създаде "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД със 100 млн. лева капитал, която замести МЗ като възложител по договора, но със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. Най-малко 30 млн. от предвидения капитал вече са апортирани в новото дружество, други 50 млн. лв. трябва да бъдат прехвърлени през 2021 г.


• От бюджета на проекта бяха извадени 1 млн. лв. финансиране от Норвежкия финансов механизъм, предвидени за проектиране. Това намалява възможностите за външен контрол върху разходването на средствата.


• Не беше създаден обещаният Обществен съвет за контрол и прозрачност на процеса на създаване на новата болница. Действията на институциите и на фирмата изпълнител останаха все така непрозрачни.


• Не беше прекратена обществената поръчка за старата сграда, за да започне нова обществена поръчка с конкурс за проектиране на нова сграда.


• Не беше представен обещаваният многократно "анализ на нуждите" на детското здравеопазване.


Изискахме информация по реда на Закона за достъп до обществена информация. От нея става ясно, че:


• Главното усилие на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е да запази вече подписания договор с изпълнителя.


• Договорът за реконструкция на стария строеж е правен абсурд. Според становищата на МРРБ съществуващата конструкция няма постоянен градоустройствен статут в действащия от 2011 г. подробен устройствен план и де факто е предвидена за премахване. Това означава, че проектите и разрешението за строеж не могат да бъдат одобрени и договорът е нищожен.


• "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.


• Възложена е нова конструктивна експертиза на строежа, но резултатите от нея са неизвестни.


Пренебрежението към здравето на децата на България е продължаващо с десетилетия престъпление.


Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен подход, комплексен подход към болното дете и семейството е на практика невъзможен. Много семейства са принудени да търсят дарения, за да лекуват децата си в чужбина, защото тук не са намерили нужната комплексна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги.


Нелепото решение изоставен строеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за следващите 50 години изгуби на детските медицински специалисти, но най-вече българските деца и поредните 3 години в чакане за детска болница.


В деня, когато изтече една година от поредните празни обещания, ние, Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница", отново настояваме да се прекрати договорът за реконструкция, да се възложи качествен анализ на детското здравеопазване и потребностите, да се подготви качествено задание, да се обяви международен конкурс, да бъде избран строител с прозрачна процедура и ясни критерии за качество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK